فهرست مطالب

نشریه رهیافت پیشگیری
سال دوم شماره 4 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 7-10

    اگر سیاست جنایی را مشتمل بر سنجیده‌ترین تدابیر برآمده از پژوهش‌ها و یافته‌های جرم‌شناسی در مقابله با پدیده مجرمانه بدانیم، بی‌تردید این پژوهش‌ها و یافته‌ها، خانواده را در جایگاه بنیانی‌ترین نهاد اجتماعی در پیشگیری از جرم، قرار خواهد داد. جرم، حاصل عدول انسان از مرز ارزش‌ها و هنجارهایی است که به ‌دلیل اهمیت آنها، جامعه با مقررات کیفری، رعایت آنها را تضمین کرده است؛ اینکه انسانی این مرزها را زیر پا بگذارد و خطوط قرمز اجتماع را نقض کند به ‌دو دسته عوامل برمی گردد؛ دسته اول، عوامل فردی، یعنی عوامل فیزیولوژیک و روانشناختی است که شاکله شخصیت فرد را تشکیل می‌دهد و دسته دوم عوامل محیطی است که فضای دور و نزدیک پیرامون فرد را احاطه کرده است. پژوهش‌های جرم‌شناختی، به ‌ویژه آن دسته از رویکردهایی که به ‌چگونگی ایجاد تمایل و ظرفیت مجرمانه در وجود افراد می‌پردازند، دریافته‌اند که حتی ویژگی‌های فردی انسان نیز به ‌اولین محیط زندگی وی یعنی خانواده مربوط است.

    کلیدواژگان: خانواده، سیاست جنایی، پیشگیری از جرم
  • شهلا معظمی*، آناهیتا دادگر صفحات 13-36
    زمینه و هدف

    اختلال سلوک از جمله مشکلات رفتاری است که از نظر روانشناسی فردی و اجتماعی دارای اهمیت است. اختلال سلوک یک الگوی رفتاری تکراری و پابرجاست که طی آن حقوق اساسی دیگران نقض می شود. پرخاشگری، سرقت و تقلب، دروغگویی و مانند آن در میان کودکان مبتلا به اختلال سلوک مشاهده می شود. این پژوهش با هدف بررسی و مقایسه اختلال سلوک و بزهکاری دختران مناطق 5 و 13 تهران انجام شد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شد. جامعه آماری تحقیق 607 نفر از دانش آموزان دارای اختلال سلوک و عادی در دو منطقه 5 و 13 آموزش پرورش تهران هستند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است و برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون مقایسه میانگین تک نمونه ای و آزمون مقایسه میانگین دو گروه مستقل استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    بررسی فرضیه هایپژوهش نشان دهنده وضع نامطلوب مشخصه های اختلال سلوک در دانش آموزان دچار اختلال است و دانش آموزان عادی از منظر شاخصه های اختلال سلوک در وضعیت مطلوبی به سر می بردند. همچنین فرضیه ای که وجود اختلال سلوک را در دبیرستان منطقه 5 بیشتر می دانست نیز رد شد و دو منطقه تفاوت چندانی با هم نداشتند. یافته های حاصل از تحقیقات فراتحلیلی نیز نشان داد، این اختلال می تواند تاثیر فراوانی در میل به ارتکاب جرم در نوجوانان داشته باشد.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، بزهکاری مزمن، دختران نوجوان، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری رشدمدار
  • محمود مهدوی*، بی بی فاطمه فلاح الحسینی صفحات 37-56
    زمینه و هدف

    سازمان بازرسی کل کشور، با توجه به قانون اساسی، قانون پیشگیری از وقوع جرم، قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور، باید در خصوص پیشگیری از وقوع جرم اقدام کند. در این راستا، سازمان می تواند با بهره گیری از یافته های پیشگیری وضعی، پیشگیری کیفری و پیشگیری اجتماعی، تکلیف خود را انجام دهد. در راستای پیشگیری وضعی، سازمان می تواند نظارت های مستمر، ایجاد و بهینه کردن سامانه نظارت بر معاملات، کنترل دارایی مقامات و مسیولان را در دستور کار قرار دهد. در زمینه پیشگیری کیفری، اقدامات مهمی چون شروع تعقیب، صدور قرار تامین و در صورت لزوم اعتراض به آراء صادره، در حوزه اختیارات سازمان است. پیشگیری اجتماعی از وقوع جرم توسط سازمان با آموزش فرهنگ سازمانی، ارتقای فرهنگ عمومی از طریق آموزش و بهره گیری از نقش رسانه ها و تعامل با سازمان های مردم نهاد و دیگر دستگاه های اجرایی صورت می گیرد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای، مطالب جمع آوری و تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

    از میان انواع پیشگیری ، پیشگیری کیفری نمی تواند متناسب با اهداف و وظایف سازمان باشد؛ ولی در راستای تحقق بخشیدن به امر پیشگیری کیفری از وقوع جرم، به خصوص در مرحله تعقیب و شروع تعقیب کیفری سازمان نقش قابل توجهی را ایفاء می کند. با توجه به یافته های این پژوهش، سازمان بازرسی کل کشور، برای انجام وظایف پیشگیری از جرم خویش، بهترین راهکاری که دارد، پیشگیری وضعی است. سازمان می تواند برخی از فنون بیست و پنج گانه پیشگیری وضعی به خصوص تکنیک های افزایش تلاش، خطرناک کردن موقعیت ارتکاب جرم و کاستن از عواید ناشی از جرم به خوبی بهره گیرد. انجام بازرسی های منظم، انجام بازرسی های ویژه، الزامی کردن ثبت معاملات دولتی در سامانه نظارت بر معاملات، کنترل دارایی های مقامات و مسیولان مهم ترین اقداماتی است که سازمان می تواند در این خصوص انجام دهد.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، سازمان بازرسی کل کشور، پیشگیری وضعی، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری کیفری، نظارت و بازرسی
  • شهرداد دارابی* صفحات 57-76
    زمینه و هدف

    جایگاه حقوق پیشگیری از جرم در پهنه سیاست جنایی به عنوان رشته تخصصی مستقل، در بردارنده سلسله ای از مقررات است که به تعیین نهادهای متولی، حدود و ثغور، ضوابط حاکم و ضمانت اجراهای لازم در تخطی از مقررات حاکم بر راهبرد پیشگیری از جرم می پردازد. این مهم مستلزم کیفی سازی و شفافیت قوانین متضمن اقدام های پیشگیری از جرم در عرصه علوم جنایی حقوقی است. در این پژوهش سعی شده است ضمن بررسی این اقدام ها به عنوان منبع تدابیر کنشی در سیاست جنایی، چالش های فرارو و راهکارهای مناسب نیز تبیین شود.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای، مطالب جمع آوری و تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

    به نظر می رسد با توجه به غلبه گونه پیشگیری وضعی از جرم در بیشتر کشورها، جهت مند شدن دولت ها به سمت ایجاد یک جامعه تحت کنترل و ملازمت نسبی این رویکرد، با تحدید آزادی و حقوق افراد، جدای از لزوم تدوین حقوق پیشگیری از جرم داخلی، تنظیم سندی بین المللی با خصیصه الزام آور که به طور مصداقی و مبسوط به شرایط بهره برداری از این پیشگیری می پردازد، در سطح جهانی راهگشا بوده و ضمن مرتفع کردن ابهامات، از توسعه اختیارات دولت ها در راستای گسترش پیشگیری های موقعیت مدار می کاهد. ضمن آنکه دقت در تنظیم حقوق پیشگیری از جرم، تدوین کتب دانشگاهی و تدریس این مهم با سرفصل مجزای حقوق پیشگیری از جرم در کنار دیگر رشته های مطالعاتی حقوقی قاعده مند می تواند مبین ارزش الزام آوری باشد که با مضامین هنجاری مربوط به راهبرد پیشگیری از جرم مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: حقوق پیشگیری از جرم، سیاست جنایی عادلانه، آزادی های بنیادین، ضمانت اجرا
  • ابراهیم رجبی*، حمیدرضا رضایی صفحات 77-98
    زمینه و هدف

    در این پژوهش نقش عوامل جرم شناختی موثر بر سرقت، در قالب رویکردهای اجتماعی و روانشناسی مطالعه شد. با توجه به اینکه سرقت یک پدیده پیچیده اقتصادی، اجتماعی است نمی توان با یک نظریه این پدیده را تبیین کرد؛ بنابراین از یک چارچوب نظری ترکیبی به تفکیک متغیرهای مستقل استفاده شد که شامل نظریه های کنترل هیرشی، همنشینی افتراقی ساترلند، تقلید تارد، فشار عمومی آگنیو، فشار مرتون، بوم شناختی و شرایط آنومیک خانواده است.

    روش شناسی:

     روش مورد استفاده در این پژوهش پیمایشی و از نوع علی مقایسه ای است و بنا به ماهیت روش علی و مقایسه ای از دو جامعه آماری استفاده شد. گروه سارق شامل 100 نفر از جوانان 18 تا 35 سال ساکن در ندامتگاه مرکزی یزد و گروه دوم شامل 100 نفر از جوانان عادی 18 تا 35 سال ساکن در شهر یزد بودند. شیوه نمونه گیری برای هر دو گروه‏، نمونه گیری خوشه ای و تصادفی ساده است. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه، جمع آوری و در نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها و نتایج

    در مجموع نتایج به دست آمده نشان می دهد که میان از هم گسیختگی خانوادگی، اعتیاد، وضعیت نابسامان اقتصادی، مهاجرت و حاشیه نشینی، سطح سواد، عمل به باورهای دینی و سلامت روان و ارتکاب سرقت جوانان در شهر یزد رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرقت جوانان، شهر یزد، اعتیاد، خانواده، مهاجرت
  • زهرا داستان*، فضل الله فروغی، محمدهادی صادقی صفحات 99-116
    زمینه و هدف

    فساد اداری یکی از معضلات جوامع در عصر حاضر است که پیشگیری و مقابله با آن نیازمند اقداماتی چند بعدی و جامع است. در این راستا مشارکت مردم به عنوان یک رکن ناظر بر عملکرد کارگزاران دولت و حاکمیت، بر اساس اصل مسئولیت همگانی به عنوان یکی از مبانی اندیشه سیاسی اسلام، نقش مهمی در این زمینه ایفاء می کند. بنابراین پژوهش حاضر به تبیین نقش مشارکت مردم و چگونگی نظارت همگانی بر کنترل نهادهای قدرت بر پایه سیاست جنایی مشارکتی در پیشگیری از فساد اداری پرداخته است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای، مطالب جمع آوری و تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

    از مهمترین موانع ساختاری در سیاست مشارکتی پیشگیرانه نسبت به فساد اداری ناآگاهی از رویکردهای پیشگیرانه در قبال فساد اداری، بی بهره بودن مجریان امر از آموزش ها و مهارت های لازم برای انسداد راه های موثر در فساد اداری، بی اعتقادی مدیران سازمان های دولتی به حقوق مردم، تعامل نادرست رسانه ها و سازمان ها، ارایه اطلاعات ناقص به رسانه ها و بسته بودن جلسه های اداری به روی رسانه ها، مشکل دسترسی آزاد رسانه ها به اطلاعات، شفافیت و اطلاع رسانی ناکافی سازمان ها نسبت به فساد اداری و گره زدن منافع شخصی و سازمانی با منافع ملی است.

    کلیدواژگان: پیشگیری، فساد اداری، مشارکت مردم، نظارت همگانی، نظام سیاسی
  • حمزه علیپور*، ابوالقاسم کفشگر صفحات 117-136
    زمینه و هدف

    با آن که قانون اساسی در بند 5 اصل 156 قانون اساسی‏، پیشگیری از جرم و اقدامات مناسب در این راستا را از وظایف قوه قضاییه مقرر کرده است‏، واضح است که به موجب سایر اصول قانون اساسی وظیفه پیشگیری از جرم فقط بر عهده این قوه نبوده بلکه این قوه فقط متولی اصل پیشگیری از جرم است زیرا در ماده 2 قانون پیشگیری از وقوع جرم مصوب 1394 به این مهم اشاره شده است. نیروی انتظامی که از عوامل اساسی و بنیادی در بسترسازی امنیت در پیشگیری از وقوع جرایم است به موجب بند 14 ماده 2 دارای وظایف اساسی و مشروح در راستای پیشگیری وضعی در بعد انتظامی است، بنابراین پلیس و سایر ضابطان خاص در خط مقدم این پیشگیری قرار دارند و در این پژوهش به بررسی نقش آنها پرداخته می شود.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای، مطالب جمع آوری و تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

    در راستای اتخاذ سیاست جنایی کارا و مناسب، تشکیل پلیس ویژه برخورد با جرایم زیست محیطی و افزایش اختیارات ضابطان در جرایم زیست محیطی از طریق قانونگذاری و بالابردن سطح آگاهی ضابطان از قوانین و تفهیم اختیارات و وظایف ضابطان در برخورد با جرایم زیست محیطی و تدوین لایحه قانون آیین دادرسی کیفری افتراقی و تخصصی کردن شعب ویژه از بدو تحقیق تا محاکمه و اجرای حکم و راه اندازی بانک جامع اطلاعاتی مجرمان و حمایت های مالی و حقوقی و توجه ویژه به حوزه گردشگری از طریق بکارگیری ظرفیت های بالقوه محیط زیست در جذب توریست و اشتغال سازی از سوی دولت و نهادینه کردن فرهنگ احترام به محیط زیست در جامعه می تواند ازجمله اقدامات علمی و عملی راهگشا در کاهش و پیشگیری از جرایم زیست محیطی باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری، سیاست جنایی، جرائم زیست محیطی، ضابطان
|
  • Pages 7-10

    If we consider criminal policy to include the most prudent measures derived from criminological research and findings in the face of the criminal phenomenon, no doubt these researches and findings will place the family at the forefront of the most fundamental social institution in crime prevention. Crime is the result of human deviation from the boundaries of values ​​and norms that, because of their importance, society has guaranteed compliance with criminal regulations; The fact that human beings violate these boundaries and violate the red lines of society goes back to two categories of factors; The first category is individual factors, ie physiological and psychological factors that form the personality of the individual, and the second category is environmental factors that surround the far and near space around the person. Criminological research, especially those approaches to how to create a criminal tendency and capacity in individuals, has found that even the individual characteristics of a person are related to his or her first living environment, the family.

    Keywords: Family, Criminal policy, Crime Prevention
  • Shahla Moazzami *, Anahita Dadgar Pages 13-36
    Background and Aim

    Behavioral disorders are among the behavioral problems that are important in terms of individual and social psychology. Conduct disorder is a repetitive and persistent pattern of behavior in which the fundamental rights of others are violated. Aggression, theft and fraud, lying and the like are common among children with conduct disorder. This study was conducted to investigate and compare the behavior and delinquency of girls in districts 5 and 13 of Tehran.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose, which was done via a descriptive-analytical methodology. The statistical population of the study is 607 students with normal behavioral disorders in Tehran's 5th and 13th districts. The data collection tool was made by a researcher-made questionnaire, and a single-sample mean comparison test and a mean comparison test of two independent groups were used to test the research hypotheses.

    Findings and Conclusion

    The study of research hypotheses indicates the unfavorable situation of behavioral disorder characteristics in students with disorders and normal students were in a favorable situation from the perspective of behavioral disorders characteristics. The hypothesis that conduct disorder was more common in district 5 High School was also rejected, and the two districts did not differ much. Findings from meta-analytic research also show that this disorder can have a significant impact on adolescents' desire to commit a crime.

    Keywords: Conduct disorder, Chronic Crime, Adolescent girls, Social Crime Prevention, Growth-oriented Crime Prevention
  • Mahmoud Mahdavi *, Bibi Fatemeh Fallah Alhoseini Pages 37-56
    Background and Aim

    The National Inspection Organization of the country, according to the Constitution, the Law on Crime Prevention, the Law on the Establishment of the National Inspection Organization, must take action to prevent the occurrence of crime. In this regard, the organization can fulfill its task by taking advantage of the findings of situational prevention, criminal prevention and social prevention. In order to prevent the situation, the organization can put continuous monitoring, creating and optimizing the trading monitoring system, controlling the assets of officials and officials on the agenda. In the field of criminal prevention, important measures such as initiating prosecution, issuing a security order and, if necessary, protesting against the issued votes, are within the authority of the organization. Social prevention of crime is provided by the organization through the teaching of organizational culture, the promotion of public culture through education and the use of the role of the media and interaction with non-governmental organizations and other executive bodies.

    Methodology

    The present study is an applied research in terms of purpose and utilized a descriptive-analytical methodology. Data collected and analyzed using library resources.

    Findings and Conclusion

    Among the types of prevention, criminal prevention cannot be commensurate with the goals and objectives of the organization, but in order to achieve criminal prevention of crime, especially in the prosecution and criminal prosecution of the organization plays a significant role. It plays. According to the findings of this study, the National Inspection Agency, in order to perform its crime prevention tasks, the best solution is to prevent the situation. The organization can make good use of some of the twenty-five techniques of situational prevention, especially techniques to increase effort, risk the crime scene, and reduce the proceeds of crime. Regular inspections, special inspections, mandatory registration of government transactions in the transaction monitoring system, control of the assets of officials and officials are the most important measures that the organization can take in this regard.

    Keywords: Crime Prevention, National Inspection Organization, Situational crime prevention, Social Crime Prevention, Criminal prevention, Supervision, Inspection
  • Shahrdad Darabi * Pages 57-76
    Background and Aim

    The position of prevention rights in the field of criminal policy as an independent field of expertise includes a series of regulations that determine the responsible institutions, limits and rules, governing rules and guaranteeing the necessary performance in violating the rules governing crime prevention strategy. This requires the quality and transparency of laws to include preventive measures in the field of forensic science. In this research, while examining these measures, it has been tried to explain as a source of action measures in criminal policy, the challenges facing and appropriate solutions.

    Methodology

    The present study is an applied research in terms of purpose and utilized a descriptive-analytical methodology. Data collected and analyzed using library resources.

    Findings and Conclusion

    It seems that due to the predominance of situational prevention in most countries, the orientation of governments towards creating a society under the control and relative responsibility of this approach, by restricting the freedom and rights of individuals, apart from the need to develop domestic prevention rights, an international document with a binding nature, which addresses the conditions of exploitation of this prevention in a comprehensive manner, is a global solution and, while removing ambiguities, reduces the development of governments' powers to expand situational prevention. At the same time, precision in the regulation of prevention rights, compilation of academic books and teaching of this important subject with a separate heading of prevention law along with other disciplines of regular legal studies can indicate the value of compulsion that is related to normative topics related to prevention strategy.

    Keywords: Prevention Rights, Fair Crime Policy, Fundamental Freedoms, Enforcement Guarantee
  • Ebrahim Rajabi *, Hamidreza Rezaei Pages 77-98
    Background and Aim

    In this study, the role of criminological factors affecting theft in the form of social and psychological approaches was examined. Given that theft is a complex economic and social phenomenon, it cannot be explained by a single theory. Therefore, a combined theoretical framework was used to separate independent variables, including Hirschi's control theories, Sutherland's differential association, Tarde imitation, and Agnio general pressure, Merton's pressure, ecological, the family anomic conditions of William Goode and Alfred Adler.

    Methodology

    The present research is a survey which utilized a causal comparative methodology. According to the nature of causal and comparative method, two statistical communities were used. The robber group included 100 young people aged 18 to 35 living in Yazd Central Hospital, and the second group included 100 normal youth aged 18 to 35 living in Yazd. Sampling for both groups is simple cluster sampling. The information was collected using a questionnaire and analyzed in SPSS software.

    Findings and Conclusion

    Overall, the results show that there is a significant relationship between family disintegration, addiction, poor economic situation, migration and marginalization, literacy level, practice of religious beliefs and mental health and youth theft in Yazd.

    Keywords: Youth Robbery, Yazd city, Addiction, Family, Immigration
  • Zahra Dastan *, Fazlollah Foroughi, Mohammadhadi Sadeghi Pages 99-116
    Background and Aim

    Administrative corruption is one of the problems of today''s society that coping with it requires multidimensional and comprehensive measures. In this regard, the participation of the people as a pillar overseeing the performance of government agents, based on the principle of public responsibility as one of the foundations of Islamic political thought, plays an important role in this regard. Therefore, the present study explains the role of people''s participation and how public monitoring in the prevention of administrative corruption.

    Methodology

    The present study is an applied research in terms of purpose and utilized a descriptive-analytical methodology. Data collected and analyzed using library resources.

    Findings and Conclusion

    One of the most important structural barriers to participatory prevention policy against corruption is ignorance of preventive approaches to corruption, lack of training and skills to block effective ways to deal with corruption, unfaithfulness of public administration managers to people''s rights. Improper interaction of media and organizations, providing incomplete information to the media and closing administrative meetings to the media, the problem of free access of media to information, transparency and insufficient information of organizations about administrative corruption and linking personal and organizational interests with national interests.

    Keywords: Prevention, Administrative corruption, People''s Participation, Public Monitoring, political system
  • Hamzeh Alipoor *, Abolghasem Kafshgar Pages 117-136
    Background and Aim

    Although the Constitution, in paragraph 5 of Article 156 of the Constitution, stipulates the prevention of crime and appropriate measures in this regard, it is clear that according to other principles of the Constitution, the duty to prevent crime It is not only the responsibility of this power, but this power is only in charge of the principle of crime prevention, because Article 2 of the Law on Crime Prevention, approved in 2015, mentions this important issue. According to Article 14, Paragraph 14 of the Criminal Procedure Code, the police force, which is one of the basic and fundamental factors in creating security in crime prevention, has basic and detailed duties in order to prevent the situation in the disciplinary dimension.

    Methodology

    The present study is an applied research in terms of purpose and utilized a descriptive-analytical methodology. Data collected and analyzed using library resources.

    Findings and Conclusion

    The following steps can be taken to adopt an efficient and appropriate criminal policy: Forming a special police force for dealing with environmental crimes; increasing the powers of officers in environmental crimes through legislation; raising the level of awareness of officers about the laws and understanding the powers and duties of officers in dealing with environmental crimes; Establishing a comprehensive database of criminals and financial and legal protections and pay special attention to the field of tourism by using potential environmental capacities to attract tourists; creating employment by the government and institutionalizing a culture of respect for the environment.

    Keywords: Prevention, Criminal policy, Environmental Crimes, Law Enforcers