فهرست مطالب

رهیافت پیشگیری - سال سوم شماره 2 (تابستان 1399)

نشریه رهیافت پیشگیری
سال سوم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی حسین نجفی ابرندابادی*، مصطفی اشتری ماهینی صفحات 13-42
    زمینه و هدف

    آیین نامه پیشگیری از اعتیاد، درمان معتادان به مواد مخدر و حمایت از افراد در معرض خطر اعتیاد با رویکرد آموزشی و پیشگیری، سعی در درگیر کردن سایر نهادهای دولتی در مقابله با اعتیاد دارد و یکی از مهمترین نهادها،آموزش و پرورش است که ماده 5 این آیین نامه به آن اختصاص یافته است. هدف این پژوهش بررسی و مطالعه نظری - عملی ماده یادشده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی و از نوع همبستگی است. روش جمع آوری داده ها شامل مطالعه اسنادی در بخش نظری و روش پیمایشی در بخش کمی است. ابزار گردآوری داده ها در بخش پیمایشی، پرسشنامه است. جامعه آماری شامل مدیران، معاونان، معلمان مرتبط با موضوع پژوهش مدارس منطقه 7 آموزش و پرورش هستند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی، 200 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد که با وجود تلاش های انجام شده در آموزش و پرورش، این نهاد در دبیرستان های خود تلاشی برای پیشگیری از جرم اعتیاد انجام نداده یا بسیار اندک بوده است و تلاش های محدودی در زمینه ارایه محتوای آموزشی در متون درسی، طرح درس مهارت های موفقیت در زندگی، برگزاری همایش ها و سمینارهای متعدد، استفاده از مشاوران علمی و مذهبی در مدارس برای پیشگیری از جرم اعتیاد انجام داده است و هنوز مفاهیم پیشگیری از اعتیاد در ریوس درسی آموزش و پرورش راه نیافته و مدیران و معلمان معتقدند به علت کمبود بودجه و امکانات، اقدامات اساسی در مدارس برای آموزش و پیشگیری از اعتیاد صورت نمی گیرد.

    نتایج

    پیشنهاد می شود در راستای اجرایی کردن ماده 5 آیین نامه پیشگیری از اعتیاد، آموزش و پرورش با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر، اقدامات اساسی پیشگیرانه در زمینه اعتیاد دانش آموزان را برنامه ریزی، ساماندهی و پیاده سازی کنند.

    کلیدواژگان: ماده 5 آیین نامه پیشگیری از اعتیاد، پیشگیری از اعتیاد، اعتیاد به مواد مخدر، درمان معتادان، افراد در معرض خطر اعتیاد
  • فیروز محمودی جانکی*، رحیم عسکری کمهری صفحات 43-72
    زمینه و هدف

    تجاوز به منابع طبیعی مفهومی عام است که همه ساله خسارات جبران ناپذیری را به دنبال دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مهم ترین علل و عوامل وقوع جرایم علیه جنگل و تصرف عدوانی منابع طبیعی و تغییر کاربری آنها در استان کهگیلویه و بویراحمد و نحوه جرم انگاری تخریب جنگل و تصرف منابع طبیعی در قوانین جزایی ایران انجام شد.

    روش

    منابع لازم برای انجام پژوهش حاضر، با رجوع به منابع کتابخانه ای و مصاحبه با کارشناسان منابع طبیعی و قضات دادگستری گردآوری شد. اطلاعات مورد نیاز به صورت فیش برداری از کتاب ها، نشریات تخصصی، نمایه نشریات و مقالات علمی - تخصصی گرد آوری شد. مصاحبه با کارشناسان، ماموران یگان حفاظت و کارشناسان حقوقی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کهگیلویه و بویر احمد و قضات دادگاه بدوی و تجدیدنظر، وکلا و کارشناسان رسمی دادگستری استان از دیگر ارکان جمع آوری اطلاعات پژوهش بودند.

    یافته ها: 

    به نظر می رسد فقر فرهنگی و اقتصادی، پایین بودن میزان مجازات مجرمان، افزایش جمعیت، کمبود اراضی کشاورزی، ضعف مدیریتی و نبود نیروهای متخصص و متعهد در ادارات منابع طبیعی و همچنین تناسب نداشتن امکانات و بودجه ادارات منابع طبیعی در برابر وسعت منابع طبیعی، از مهم ترین عوامل دامن زننده به تخریب منابع طبیعی در استان هستند که برای جلوگیری از این تخریب و تصرف باید این علل و عوامل مرتفع شوند.

    نتایج

    اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در خصوص اهمیت جنگل ها و منابع طبیعی، به روز و یکپارچه کردن قوانین مرتبط با حوزه منابع طبیعی و جنگل، افزایش میزان مجازات این جرایم، خارج شدن مدیریت ادارات منابع طبیعی از جهاد کشاورزی و مستقل شدن آن به لحاظ ساختار اداری و نظارت بیشتر بر عملکرد دولت، از جمله نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: منابع طبیعی، جنگل، تخریب، تصرف، قانون، جرم
  • سید محمد حسینی*، فرزانه خانی صفحات 73-98
    زمینه و هدف

    به عنوان یک پدیده نوین، بازی های رایانه ای در کنار سایر رسانه های دیداری و شنیداری به دلیل رشد روزافزون فناوری های ارتباطی، طی سال های اخیر بیشتر مخاطبان خود را از میان کودکان انتخاب کرده است و در عضر حاضر به شدت تحت تاثیر این بازی ها قرار گرفته اند. در فرآیند سیر صعودی جذب مخاطبان بازی های رایانه ای شکی وجود ندارد، لکن در خصوص برخی بازی های رایانه ای همراه با خشونت و پرخاشگری، بازی های نابهنجار و بازی هایی که فرهنگ و اعتقادات برخی جوامع را هدف قرار داده است، نگرانی هایی به وجود آمده است. پژوهش حاضر به دنبال آن است تا برخی معایب و تهدیدات موجود در بازی های رایانه ای را معرفی و راهکارهایی برای مقابله و پیشگیری و کاهش آسیب ها ارایه کند.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، بازی های رایانه ای را از گذر علم جرم شناسی، روان شناسی، جامعه شناسی و ارتباطات و رسانه بررسی کرده است. روش گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت فیش برداری و اسنادی و تعمق در منابع مربوط در حوزه های آسیب شناسی بازی های رایانه ای است.

    یافته ها:

     اگر کودک غرق در دنیای بازی ها و خشونت به تصویر کشیده شده در بازی ها شود، هویتی مبهم برای کودک ایجاد کرده و منجر به کاهش خودداری کودک از انجام اعمال پرخاشگرایانه می شود و در نتیجه احتمال ارتکاب جرم را بالا می برد.

    نتایج

    نظارت ناکافی بر نحوه نظارت شرکت های بومی سازی سبب شده تا بازی های رایانه ای خارجی بدون سانسور به خصوص در حوزه بازی های کنسولی به بهانه فقدان امکان ویرایش از نظر فنی، در بازار عرضه و منتشر شوند. با پیشگیری و تربیت کودک از سنین آغازین زندگی در نهاد خانواده و آموزش صحیح در مدرسه، می توان انجام بازی های رایانه ای را کنترل کرد و با برنامه ریزی های جامع مدیریتی دولتی، تمایل به خشونت و پرخاشگری در کودکان و نوجوانان را به حداقل رساند

    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، بازی های ویدیویی، آسیب های بازی های رایانه ای، جرم، کودکان
  • شهلا معظمی*، محسن اسماعیلی صفحات 99-124
    زمینه و هدف

    پدیده فرار از منزل نوجوانان، بی شک یکی از مهمترین چالش های پیش روی خانواده هاست. اگرچه فرار از منزل، خود معلولی از علت های متعدد است، اما می توان از آن به عنوان علتی برای ارتکاب جرایم بعدی بر ضد خود فرد و سایر اعضای جامعه یاد کرد. در این پژوهش، سعی شده است به این پرسش پاسخ داده شود که مهمترین علل فرار نوجوانان از منزل چیست و سیاست جنایی متناسب، موثر و پیشگیرانه در زمینه فرار کودکان کدام است و اینکه، آیا جرم انگاری فرار از منزل در کاهش یا جلوگیری از بروز این پدیده موثر خواهد بود؟

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی و تحلیلی است که شیوه ای مبنایی در گردآوری یافته های نظری است. گردآوری اطلاعات با روش جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، فیش برداری بود.

    یافته ها: 

    مناسب ترین سیاست پیشگیرانه و کنترل کننده این پدیده، سیاست گذاری پیشگیرانه رشدمدار در سطح کشور با شناسایی کودکان در معرض خطر و حمایت چند بعدی از ایشان در سطوح مختلف فردی، خانوادگی، تحصیلی و جامعوی از آنها توسط متولی واحد است که می تواند در کنترل، پیشگیری و مهار این معضل، موثر واقع شود.

    نتایج

    براساس یافته های پژوهش‏، تنظیم سند رسمی دال بر شناسایی و پذیرش «پدیده فرار از منزل نوجوانان» به عنوان خطری بالفعل که حاصل کاستی ها و قصور دولت، به دلیل ناتوانی مدیریت کلان اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشور بوده و خطری بالقوه که می تواند علت ارتکاب جرایم بعدی بر علیه اجتماع باشد، ضروری است. همچنین تعیین متولی «واحد» به منظور برنامه ریزی میان مدت و بلند مدت برای شناسایی خانواده های نابسامان، تعیین و تدوین سیاست ها و برنامه های حمایتی از خانواده های در معرض خطر، از ضرورت های بعدی است.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، فرار، نوجوان فراری، نوجوان در معرض خطر، پیشگیری رشد مدار
  • مهرنوش ابوذری*، فاطمه جاذبی صفحات 125-150
    زمینه و هدف

    عوامل موثر بر بزهکاری اطفال و نوجوانان متعدد است و تنها یک عامل موجب به وجود آمدن آن نمی شود، مانند عوامل خانوادگی، اقتصادی، اجتماعی، نقش دوستان و همسالان و مانند آن که هر کدام دارای اثرات و آسیب های مخصوص به خود هستند که درنهایت موجب بزهکاری نوجوانان می شوند. یکی از این عوامل موثر عوامل فردی است. این پژوهش به بررسی عوامل فردی موثر بر آستانه بزهکاری اطفال و نوجوانان و راهکارهای پیشگیرانه آن می پردازد.

    روش

    روش این پژوهش مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی است. همچنین شیوه گردآوری اطلاعات این نوشتار، روش کتابخانه ای است و با استفاده از منابع مختلفی از جمله کتاب، مقاله، پایان نامه و پایگاه های اطلاع رسانی اینترنتی فارسی و خارجی انجام شد.

    یافته ها و نتایج

    با بررسی علل و تلاش در راستای کاهش و رفع آنها می توان میزان قابل توجهی از بزهکاری کودکان و نوجوانان کاست و از مزمن شدن بزهکاری آنان در آینده جلوگیری به عمل آورد زیرا از منظر جرم شناسی رشدمدار، جرم در طول سال های متمادی سنین انسان، شکل می گیرد؛ در نتیجه قبل از اینکه کودک خود را بزهکار بشناسد می توان با مداخله سریع در خود و محیط پیرامونش عوامل خطری را که موجب بزهکاری او می شوند کاهش داده یا از بین برد.

    کلیدواژگان: عوامل فردی، آستانه بزهکاری، بزهکاری اطفال و نوجوانان، پیشگیری رشدمدار
  • علی صفاری*، مهرنوش ایمانی صفحات 151-178
    زمینه و هدف

    با توجه به نرخ فزاینده آمار بزهکاری اطفال و نوجوانان در جوامع امروزی، شناخت علل و عوامل بزهکاری ایشان و پیشگیری از آن یکی از مهم ترین اولویت های سیاست گذاری کشورها است. برای پی بردن به علل بزهکاری آنان، نظریه پردازان گمانه زنی های متفاوتی کرده اند و دلایل متفاوتی را مطرح کرده اند که ازجمله مهم ترین آنها می توان به بزه دیدگی در دوران کودکی اشاره کرد. بزه دیدگی با توجه به گستره آسیب هایی که به سطوح سلامت جسمی، روانی و عاطفی کودکان و نوجوانان وارد می کند می تواند آنها را به طور مستقیم به سمت ارتکاب بزه سوق دهد یا با اثرات روانی و جسمانی مخربی که به جای می گذارد به طور غیرمستقیم موجبات بزهکاری ایشان را فراهم آورد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و برای اثبات مدعای پژوهش، با مروری بر مبانی نظری و استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به روش پیمایشی انجام شد. همچنین با 74 نفر از کودکان و نوجوانان کانون اصلاح و تربیت استان تهران مصاحبه انجام شد و یک پرسشنامه استاندارد به منظور سنجش میزان بزه دیدگی، عزت نفس و مهارت کنترل خشم بین آنها توزیع شد. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس، تحلیل شد.

    یافته ها و نتایج

    پس از اثبات وجود هم بستگی میان بزه دیدگی و بزهکاری اطفال و نوجوانان، تدابیری ارایه شده تا بتوان از بزه دیدگی اولیه و مجدد این گروه پیشگیری به عمل آورد و مانع تشدید آسیب ها و آثار حاصل از بزه دیدگی بر آنها شد. همچنین، راهکارهایی ارایه شده است که بتواند از بزهکاری آنها در آینده پیشگیری کند. درنهایت، نظر به اینکه ارایه راهکار بدون شناخت راه وصول به آن و نهادهای متولی اجرای آن، کاربرد اجرایی و عملی ندارد. نهادهایی که می توانند نقش اساسی در اجرای رهیافت های پیشگیرانه داشته باشند معرفی شدند.

    کلیدواژگان: اطفال و نوجوانان، بزه دیدگی، بزهکاری، پیشگیری از جرم، پیشگیری رشدمدار
|
  • Ali Hossein Najafi Abrandabadi *, Mostafa Ashtari Mahini Pages 13-42
    Background and Aim

    the law related to addiction prevention, treatment of drug addicts and support for people at risk of addiction with educational and prevention approach, tries to involve other government institutions in the fight against addiction and one of the most important institutions is Education Organization. Article 5 of this regulation is dedicated to it. The purpose of this research is to study and theoretical-practical study of the mentioned article.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of method. The data collection method includes the study of documents in the theoretical part and the survey method in the quantitative part. The data collection tool in the survey section is a questionnaire. The statistical population includes principals, deputies, teachers related to the research topic of schools in District 7 of education. Using random sampling, 200 people were selected as the sample size.

    Results and conclusion

    The results of the study showed that despite the efforts made in education, this institution in its high schools has made little or no effort to prevent the crime of addiction and limited efforts in providing educational content in textbooks, plan Success in life skills course, holding numerous conferences and seminars, using scientific and religious counselors in schools to prevent the crime of addiction, and the concepts of addiction prevention have not yet been introduced in education curricula, and principals and teachers believe that due to lack Budget and facilities, basic measures are not taken in schools for education and prevention of addiction. Therefore, in order to implement Article 5 of the Addiction Prevention Regulations, it is suggested that education, in cooperation with the Anti-Narcotics Headquarters, take basic preventive measures in the field of students' addiction.

    Keywords: Article 5 of the Addiction Prevention Regulations, Addiction Prevention, Drug Addiction, Treatment of Addicts, People at Risk of Addiction
  • Firooz Mahmoodi Janaki *, Rahim Askari Kamehri Pages 43-72
    Background and Aim

    Violation of natural resources is a general concept that leads to irreparable damage every year. The aim of this study was to identify the most important causes and factors of crimes against forest and aggressive seizure of natural resources and change their use in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces and how to criminalize deforestation and seizure of natural resources in Iranian criminal law.

    Method

    The necessary resources for the present study were collected by referring to library resources and interviewing natural resources experts and judges of the judiciary. The required information was collected in the form of files from books, specialized journals, indexes of journals and scientific-specialized articles. Interviews with experts, officers of the Conservation Unit and legal experts of the General Department of Natural Resources and Watershed Management of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces and judges of the Court of First Instance and Appeal, lawyers and official experts of the province were among the other elements of data collection.

    Results

    It seems that cultural and economic poverty, low punishment of criminals, population growth, lack of agricultural land, poor management and lack of specialized and committed forces in natural resources departments, as well as inadequate facilities and budget of natural resources departments against the extent of natural resources , are among the most important factors contributing to the destruction of natural resources in the province, which must be eliminated to prevent this destruction and occupation.

    Conclusion

    Informing and cultivating information about the importance of forests and natural resources, updating and integrating laws related to natural resources and forests, increasing the punishment for these crimes, removing the management of natural resources departments from agricultural jihad and making it independent in terms of administrative structure and further monitoring of government performance is one of the results of the present study.

    Keywords: natural resources, Forest, Destruction, Occupation, Law, Crime
  • Seyyed Mohammad Hosseini *, Farzane Khani Pages 73-98

    As a modern phenomenon, video games along with other audio-visual media due to the increasing growth of communication technologies, in recent years has chosen most of its audience from among children. At present, children are strongly influenced by these games and due to the importance of play in social life, a large part of their socialization has been allocated to them. Nowadays, computer games are no longer considered a game in the traditional sense of the word, but its fun and entertaining feature has taken it seriously and has posed threats in various fields. The study of computer games is an interdisciplinary science that is formed by the intersection of different disciplines of communication sciences, educational sciences, cognitive sciences, art, psychology and some other disciplines. These games can be examined from different aspects. From the discussion of violence to its impact on physical health, from addiction and mental disorders to the discussion of education, from identity changes to gender orientations, from drowning in games to the impact on lifestyle, these are all topics that In the field of computer game studies. In order to conduct this study, the existing theoretical and research literature on the research topic has been studied through citation.

    Keywords: Computer Games, Video Games, Injuries to Computer Games, Crime
  • Shahla Moazzami *, Mohsen Esmaeili Pages 99-124

    Adolescents who in the not too distant future will have to play various social roles and play the role of future parents of society. Although running away from home is itself a cause of many causes, but it can be used as a reason to commit further crimes. He spoke against himself and other members of society. In this descriptive study, an attempt has been made to answer the question that, firstly, "what are the most important causes of adolescents fleeing from home and what is the appropriate, effective and preventive criminal policy in the field of children fleeing?" Will the prevention of this phenomenon be effective? The findings of the study showed that unhealthy families are the main pillar of the realization of this phenomenon and it seems that the most appropriate preventive and controlling policy of this phenomenon is the adoption of growth-oriented preventive policy in the country. Children at risk and multidimensional support for them at different levels of individual, family, educational and community by a single guardian, can be effective in controlling, preventing and controlling this problem.

    Keywords: criminology, escape, runaway teen, high-risk teen, growth-oriented prevention
  • Mehrnoosh Aboozari *, Fateme Jazebi Pages 125-150
    Background and Aim

    Factors affecting juvenile delinquency are numerous and do not cause only one factor, such as family, economic, social factors, the role of friends and peers, and each of which has its own effects and harms. Which ultimately lead to juvenile delinquency. One of these effective factors is individual factors. This study examines the individual factors affecting the threshold of juvenile delinquency and its preventive strategies.

    Method

    The method of this research is based on descriptive-analytical method. Also, the data collection method of this article is a library method and was done using various sources such as books, articles, dissertations and Persian and foreign Internet information databases.

    Results and conclusion

    By examining the causes and efforts to reduce and eliminate them, it is possible to significantly reduce the delinquency of children and adolescents and prevent their chronic delinquency in the future, because from the perspective of growing criminology, crime over many years of human age. As a result, before a child can identify himself as a delinquent, the risk factors that lead to delinquency can be reduced or eliminated by quickly intervening in himself and his environment

    Keywords: Individual Factors, delinquency threshold, Juvenile Delinquency, developmental prevention
  • Ali Saffari *, Mehrnoosh Imani Pages 151-178
    Background and Aim

    Considering the increasing rate of juvenile delinquency in today's societies, recognizing the causes and factors of their delinquency and preventing it is one of the most important policy priorities of countries. To find out the causes of their delinquency, theorists have speculated and put forward various reasons, the most important of which is childhood victimization. Depending on the extent of the damage to the physical, mental, and emotional health levels of children and adolescents, victimization can lead them directly to commit a crime or indirectly cause their delinquency through the destructive psychological and physical effects it leaves behind.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and to prove the research claim, a review was conducted by reviewing the theoretical foundations and using a descriptive-analytical method. Also, 74 children and adolescents of Tehran Correctional Center were interviewed in the year and a standard questionnaire was distributed to assess the level of victimization, self-esteem and anger management skills. Data obtained using Spss software.

    Results & Conclusion

    After proving the correlation between victimization and juvenile delinquency, measures were taken to prevent the initial and recurrent victimization of this group and prevent the aggravation of injuries and the effects of victimization on them. Also, solutions have been proposed that can prevent their delinquency in the future. Finally, considering that providing a solution without knowing the way to reach it and the institutions in charge of its implementation, has no practical and practical application. Institutions that can play a key role in implementing preventive approaches were introduced

    Keywords: Children, Adolescents, Victimization, Delinquency, Crime Prevention, Growth Prevention