فهرست مطالب

نشریه رهیافت پیشگیری
سال دوم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 7-10

    وابستگی بشر به آنچه در حیات پیرامون او وجود دارد به حدی است که می‌توان گفت حیات بشر بدون وجود عناصر لازم جهت آغاز و تداوم آن غیر ممکن است. بی‌تردید زندگی بشر منوط به وجود عوامل و عناصری است که زیست وی را میسر کرده و تداوم بخشیده است؛ از این رو می‌توان عناصری که زیست انسان را در این محیط میسر می‌کند، مقدم بر عناصر اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی محیط زندگی بشر، قرار داد و به عنوان شرط اولیه استقرار و تداوم بقای انسان در این کره خاکی از آنچه ملزومات تداوم حیات انسان را در معرض خطر قرار می‌دهد، جلوگیری کرد و در صورت لزوم با جرم‌انگاری این رفتارها، نخست محیط زیست انسان را حفاظت کرد. در واقع می‌توان گفت لازمه حق حیات انسان که موهبتی الهی بوده و جز به موجب قانون قابل سلب نیست، حق انسان بر محیط زیست سالم است که از توابع حق حیات انسان نیز شمرده می‌شود. بنابراین می‌توان عنصر اساسی جرم علیه محیط را عبارت از هر رفتاری دانست که به محیط زیست سالم آسیب وارد می‌کند؛ هر چند در پنداشتی ابتدایی از محیط زیست، بیشتر محیط زیست طبیعی به ذهن متبادر می‌شود، ولی توجه به ابعاد مختلف زیست انسانی نشان می‌دهد که در تحدید حدود محیط‌ زیست باید آن را مشتمل بر مجموعه‌ای از شرایط طبیعی، اجتماعی و فرهنگی دانست که به حیات فردی و اجتماعی انسان آسیب می‌رساند؛ این مفهوم از محیط زیست، در اسناد بین‌المللی راجع به محیط زیست نیز مورد اشاره و تصریح قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: جرائم دموکراسی زیست محیطی، پیشگیری مشارکتی، پیشگیری از جرائم، محیط زیست
  • عباس شیری*، سمیرا عزیزی صفحات 13-32
    زمینه و هدف

    از زمان ظهور تفکر علمی در خصوص بزهکاری و راه های پیشگیری از آن، ابتدا توجه جرم شناسان به شخص مجرم و اصلاح و بازپروری بزهکاران معطوف بود ولی از چند دهه قبل تمرکز بر پیشگیری از جرم از رهگذر توجه به بزه دیدگان و اقدام های آنها برای کاهش انگیزه مجرمان به منظور ارتکاب جرم و نیز تاثیر طراحی محیطی بر میزان جرایم بررسی شده است. فرآیندی که توجه به آن موجب شد تا افراد در مناطق مختلف بتوانند با اعمال اصول پیشگیری محیط محور، از امنیت محل زندگی خود لذت برده و از جرم و هراس ناشی از آن در امان بمانند. در این پژوهش با مطالعه دو محله متفاوت شهر تهران (محله نیاوران و مقایسه آن با محله باقرشهر تهران) سعی شده تا در سطح کوچکی، نحوه بکارگیری اصول مناسب پیشگیری و طراحی محیطی جرم ستیز در این دو منطقه و تاثیر آن بر میزان جرایم ارزیابی و مقایسه شود. پرسش اصلی پژوهش آن است که چگونه می توان با تلفیق اصول ساده پیشگیری از جرم با تاکید بر تدابیر پیشگیری محیطی، به برقراری امنیت و کاهش جرم در مناطق مختلف مسکونی، خیابان ها و کوچه ها، کمک کرد.

    روش شناسی:

     روش تحقیق در پژوهش حاضر، ترکیبی از دو روش تحلیلی- توصیفی و میدانی است. به این منظور منابعی در خصوص طراحی مهندسی شهری و اصول معماری جرم ستیز مطالعه شد و با مراجعه به افراد و مراجع دارای صلاحیت با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه مطالب تکمیل شد و برای تحلیل و مستندسازی داده ها عکس برداری از دو محله نیز انجام شد.

    یافته ها و نتایج

    ارزیابی موردی دو محله منتخب شهر تهران در این پژوهش و بررسی های میدانی موید این نکته هستند که بیشتر جرایم در مناطقی رخ می دهند که در آنها فرصت کافی ارتکاب جرم به دلیل ضعف در طراحی محیطی و معماری مهیا بوده است.

    کلیدواژگان: بزهکار، اصول معماری جرم ستیز، کاهش جرم، نیاوران، باقرشهر
  • ماجده محمدی، مهرنوش ابوذری* صفحات 33-52
    زمینه و هدف

    بزهکاری نوجوانان، پدیده ای است که به دلیل حساسیت های خاص خود همواره دغدغه سیاست مداران و حقوق دانان کشور های مختلف است. راهکار های پیشگیری از بزهکاری در می ان این گروه سنی به ویژه در فضای مدارس و نیز ضرورت اقدامات موثر در زمینه رسیدگی به بزه های ارتکابی این افراد از جمله مهمترین مسایل در این زمینه هستند. در سال های اخیر شکل گیری تمایلات گسترده به اجرای فرایند های عدالت ترمیمی در حوزه های مختلف، سبب شده است که زمینه های لازم برای اعمال رویکرد های ترمیمی در رسیدگی به جرایم دانش آموزان فراهم شود. مهمترین مرجعی که به اجرای بهتر و موثرتر این روند کمک خواهد کرد مدارس هستند زیرا مدارس با بهرمندی از بازو های توانمندی همچون اولیا، مربیان و دانش آموزان می توانند فرایند های ترمیمی مشخصی مانند می انجی گری مدرسه ای و نشست های ترمیمی را به خوبی اجرا کنند.

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی و تحلیلی است. منابع پژوهش شامل تجارب سایر کشور ها در اجرای فرایند های ترمیمی در مدارس و ظرفیت های موجود در آموزش و پرورش ایران بود. جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای انجام شد. همچنین در بعضی موضوعات با مسیولان تربیتی و مدیران مدارس درخصوص تجارب آنان درباره شیوه های ترمیمی در رسیدگی به جرایم دانش آموزان مصاحبه شد.

    یافته ها و نتایج

    ایجاد مدارسی مبتنی بر عدالت ترمیمی نیازمند انجام اقداماتی است که اگرچه در ظاهر دشوار و هزینه بر به نظر می رسند اما می توانند جامعه را از صرف هزینه های بیشتر در زمینه تعقیب و مجازات بزهکاران در آینده مصون بدارند. این روند با تکمیل رسالت تربیتی و پرورشی مدارس، می تواند از آنچه برای نوجوانان و افراد مرتبط با آنها چالش و تهدید محسوب می شود، فرصت های مغتنمی بسازد که اثرات آن در حال و آینده زندگی دانش آموزان و خانواده های آنها و بهبود کیفیت محیط مدارس و برنامه های آن، قابل مشاهده خواهد بود.

    کلیدواژگان: رسیدگی ترمیمی، جرائم نوجوانان، پیشگیری از جرم، دانش آموزان، مدارس
  • هادی رستمی، سید پوزیا موسوی* صفحات 53-68

    اطفال و نوجوانان بزهکار غالبا بدون آن که ماهیت و قباحت رفتار ارتکابی خود را درک کنند نسبت به ارتکاب آن مبادرت می ورزند که این امر خود، ریشه در عوامل مختلف محیطی، شخصی و وضعی دارد. اما، واکنشی که در مقابل بزهکاری آنان از سوی کنشگران فرآیند کیفری صورت می پذیرد، بسیار اهمیت دارد؛ زیرا، امکان دارد که این واکنش نتیجه عکس داشته و به پایدار شدن بزهکاری در آنها بیانجامد. ازاین جهت، دادگاه کیفری اطفال و نوجوانان که در پرتو رویکرد افتراقی سازی فرآیند کیفری، خصیصه های بسیار مطلوبی در قانون آیین دادرسی کیفری1392یافته است، می تواند از این قبیل آثار سوء، پیشگیری به عمل آورد. اما، قانونگذار در اقدامی عجیب، جرایم داخل در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح که توسط افراد زیرهجده سال ارتکاب می باید را بر مبنای ماده 599 قانون اخیرالذکر در صلاحیت این نهاد دانسته، از رویکرد افتراقی حمایتی خود عدول و پاسخ دهی به این دسته از شهروندان را با نگرشی سختگیرانه مواجه نموده که با رهیافت های جرم شناسی علت شناسی و انتقادی کاملا مغایر است.

    کلیدواژگان: افتراقی سازی دادرسی، اطفال و نوجوانان، صلاحیت فراگیر، سیاست کیفری
  • سید محمود میرخلیلی*، سمیه عزیزی صفحات 69-88
    زمینه و هدف

    بازنمایی رسانه ای جرم در جهت دهی افکار عمومی و تصمیم مقامات دستگاه عدالت کیفری نقش عمده ای ایفاء می کند. بزرگ نمایی اخبار جنایی و اغراق در میزان خطر جرایم و کلیشه سازی تصویر بزهکاران و بزه دیدگان، کم اهمیت جلوه دادن بعضی از جرایم، تاکید بر بازنمایی جرایم خاص، بیانگر بازنمایی غیر واقعی رخداد جنایی در اخبار رسانه ای است. در این راستا پژوهش حاضر با تشریح تاثیر بازنمایی جرم بر نظام عدالت کیفری درصدد ارایه نگاه واقع بینانه تر از رخداد جنایی به نسبت بازنمایی رسانه ای آن است.

    روش شناسی:

     روش بکار رفته در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و از میان روش های توصیفی از روش تحلیل محتوا استفاده شد. به این منظور محتوای اخبار و گزارش های رسانه ای، تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

    یافته های این پژوهش نشان می دهد، برساخت رسانه ای جرم، بیشتر با تحریف در نشر اخبار رسانه ای همراه است و این امر موجب می شود بر چهره دستگاه عدالت کیفری تاثیرات جبران ناشدنی، برجای بماند. از یک سو بزرگ نمایی حاصل از گزارش های رسانه ای، موجب شکل گیری هراس اخلاقی و عوام گرایی کیفری و یا نقض دادرسی عادلانه شود و از سوی دیگر کم اهمیت جلوه دادن برخی از جرایم و قهرمان سازی و تطهیر بزهکاران موجب رهایی بزهکاران از چنگال عدالت کیفری می شود. همچنین گاهی بازنمایی خاص جرایم ، موجب تقویت هنجارشکنی و آموزش جرم می شود. بنابراین کنترل و نظارت بر اخبار و گزارش های رسانه ای می تواند در پیشگیری از جرم بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: بازنمایی رسانه ای، هراس اخلاقی، عوام گرایی کیفری، نقض دادرسی عادلانه، آموزش جرم
  • حمید جلالی*، سعید راستینه صفحات 89-108
    زمینه و هدف

    روند افزایش تعداد معتادان و میزان کشفیات مواد مخدر در شهرستان محلات وضعیت نگران کننده ای دارد، به طوری که در سال 1391 حدود 52 کیلو انواع مواد مخدر کشف و ضبط شده است. بی شک مبارزه با گرایش جوانان و نوجوانان به مواد مخدر نیازمند درک علل آن است تا راهکارهای پیشگیری و مقابله موثری نیز ارایه شود.

    روش شناسی:

     این تحقیق بر اساس هدف از نوع کاربردی است که به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد. جامعه آماری پژوهش 35 نفر از افراد معتادی است که تحت درمان قرار دارند و به طور تصادفی انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته بین آنان توزیع شد. برای آزمون فرضیه ها، از آزمون تی مستقل تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش بیانگر آن است که وابستگی به دوستان و گروه همسالان، نقش خانواده، در دسترس بودن مواد مخدر، حس کنجکاوی فرد جامعه و عوامل فردی (نظیر سن، تحصیلات و مانند آنها) در گرایش جوانان و نوجوانان شهرستان محلات به مواد مخدر تاثیر دارد. به منظور پیشگیری و کاهش گرایش افراد به مواد مخدر پیشنهاد می شود، نهادهای مختلف اجتماعی (خانواده، مدرسه و جامعه) با ایجاد تغییر در برنامه های موجود در رسانه ها، ایجاد تفریحات سالم، آموزش به جوانان و نوجوانان، بالا بردن سطح تحصیلات خانواده ها، توجه والدین به دوستان فرزند خود، اطلاع رسانی به خانواده ها و افراد، نسبت به پیشگیری از گرایش جوانان و نوجوانان محلات به مواد مخدر اقدام کنند.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، اعتیاد، پیشگیری از اعتیاد، جوانان و نوجوانان، شهرستان محلات
  • رضا زهروی*، زهرا قهرمانی صفحات 109-128

    پیشگیری اجتماعی که به عنوان یکی از مهمترین رویکردهای پیشگیری غیرکیفری از جرم نضج پیدا کرده است  به دو شاخه پیشگیری جامعه مدار و پیشگیری رشد مدار تقسیم می شود. در پیشگیری جامعه مدار که از قدیمی ترین و رایج ترین شکل پیشگیری غیرکیفری است، اقدامات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی پیشگیرانه نسبت به محیط اجتماعی اعمال می شود و در پیشگیری اجتماعی رشد مدار، عوامل خطر گرایش افراد به ارتکاب جرم در نهادهای جامعه پذیری نخستین همانند خانواده، مدرسه و گروه همسالان شناسایی و ارزیابی شده است. در این مقاله تلاش شد نقش و کارکرد امر به معروف و نهی از منکر در  پیشگیری اجتماعی از جرم  از منظر   انواع پیشگیری اجتماعی جامعه مدار و رشد مدار بررسی شود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است و داده ها به روش کتابخانه ای جمع آوری شده اند.

    یافته ها و نتایج

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که از میان مجموع تدابیر و راهبردهای نظام اسلامی، امر به معروف و نهی از منکر به عنوان تاسیس اجتماعی و حقوقی برآمده از بطن قواعد اسلام؛ از یک سو با مولفه فرهنگی و اجتماعی پیوند خورده و از سوی دیگر به دلیل غایت اصلی از آن که همانا جلوگیری از وقوع منکر و برقراری معروف است به مثابه سیستم پایش و پالایش محیط اجتماعی، می تواند نقش بی بدیلی در سلامت و حفاظت اجتماع ایفاء   کند.

    کلیدواژگان: جرم، پیشگیری از جرم، پیشگیری اجتماعی از جرم، امر به معروف، نهی از منکر
|
  • Pages 7-10

    Human dependence on what exists in life around him is such that it can be said that human life is impossible without the necessary elements to begin and continue. Undoubtedly, human life depends on the existence of factors and elements that have enabled and perpetuated his life; therefore, the elements that enable human life in this environment can be preceded by the social, economic, cultural and political elements of the human environment. As a prerequisite for establishing and maintaining human survival on this planet, it prevented what endangers the necessities of human life and, if necessary, by criminalizing these behaviors, first protected the human environment. In fact, it can be said that the requirement of human right to life, which is a divine gift and cannot be revoked except by law, is human right to a healthy environment, which is also considered as a function of human right to life. Therefore, the main element of crime against the environment can be considered as any behavior that harms the healthy environment; although in the initial conception of the environment, most of the natural environment comes to mind, but attention to various dimensions of human life shows that In limiting the limits of the environment, it should be considered as a set of natural, social and cultural conditions that harm the individual and social life of human beings; this concept of the environment has also been mentioned and specified in international environmental documents. .

    Keywords: Crimes of environmental democracy, participatory prevention, Crime Prevention, Environment
  • Abbas Shiri *, Samira Azizi Pages 13-32
    Background and Aim

    Since the emergence of scientific thinking about crime and ways to prevent it, criminologists have been focusing on the perpetrator, correcting and rehabilitating criminals for decades. However, since the past few decades, the focus has been on crime prevention through attention to crime victims and their actions for the decline in the motivation for offenders to commit crimes and the impact of environmental design on crime rates have been investigated. In present research, by studying two different neighborhoods of Tehran (Niavaran neighborhood and comparing it with Baghershahr neighborhood of Tehran), it is attempted at a small level, how to apply proper principles of crime prevention and environmental design in these two areas and its impact on crime rate. The main question of this research is how to integrate the simple principles of crime prevention with emphasis on environmental prevention measures to help establish security and reduce crime in different residential areas, streets and alleys.

    Methodology

    The research method in this study is a combination of two analytical-descriptive and field methods. For this purpose, resources related to urban engineering design and the principles of criminal architecture were studied and completed by interviewing individuals and authorities using interviews and questionnaires.

    Findings and conclusion

    The case study of the two selected neighborhoods of Tehran in this study and field studies confirm that most crimes occur in areas where there is ample opportunity for committing crimes because of a lack of environmental design and architecture.

    Keywords: Delinquent, Principles of Hot Spot Environmental Design, crime reduction, Niavaran, Baghershahr
  • Majede Mohammadi, Mehrnoosh Aboozari * Pages 33-52
    Background and aim

    Juvenile delinquency is a phenomenon that has always been a concern of politicians and jurists in different countries due to its specific sensitivities. Criminal prevention strategies are among the most important issues in this age group, especially in the school environment, and the need for effective measures to deal with the crimes committed by these individuals. In recent years, the widespread tendency to implement restorative justice processes in different areas has provided the necessary background for applying remedial approaches to student crime. The most important source that will help this process run more efficiently are schools because schools with good arm strengths such as parents, educators, and students can execute specific healing processes such as school mediation and healing sessions.

    Method

    The research method is descriptive and analytical. Research sources included other countries' experiences in implementing restorative processes in schools and existing capacities in Iranian education. Data collection was done by library method. There were also interviews with educational officials and school principals on some of their experiences on student remedial practices.

    Findings and conclusion

    Creating schools based on restorative justice requires actions which can save society from spending more on prosecuting and punishing future criminals. By complementing the educational mission of schools, this process can create opportunities and opportunities for teens and their dependents, providing opportunities that impact the current and future lives of students and their families and improve the quality of the school environment and its programs.

    Keywords: Restorative Investigation, Juvenile Offenses, Crime Prevention, Students, schools
  • Hadi Rostami, Seyed Poria Mousavi * Pages 53-68

    Delinquent Children and adolescents, often commit a crime without knowing the nature of their behavior. This issue depends on different environmental, personal and circumstances factors. However, the response that is given by the Performers of the criminal process against their violation is very important, because it may have a different outcomes and will lead to the continuation of delinquency in them. For this reason, the Criminal Court of Children and Adolescents, which has the most desirable features in the Criminal Procedure Code of 1392 due to the Criminal Procedure Differentiation Approach Can prevent of harmful effects. But in a strange action, the legislator considers the crimes pertaining to the jurisdiction of the Armed Forces Judiciary to be committed by under-aged people under the authority of this institution And has withdrawn its differential-supportive approach and has responded to these categories of citizens with a rigorous attitude Which is fundamentally incompatible to the approaches to positive and critical criminology.

    Keywords: Differentiating the proceedings, Children, Adolescents, Court, Inclusive Competence, Criminal policy
  • Seyyed Mahmoud Mirkhalili *, Somayyeh Azizi Pages 69-88
    Background and aim

    Media representation of crime plays a major role in orienting public opinion and decision of criminal justice authorities. Zooming in on criminal news and exaggerating crime rates and stereotyping the image of criminals and victims, downplaying some of the crimes, emphasizing the representation of specific crimes, reflects the unrealistic representation of crime in media news. In this regard, the present study seeks to provide a more realistic view of the criminal event than its media representation by describing the impact of crime representation on the criminal justice system.

    Methodology

    The method used in this study is descriptive-analytical and among the descriptive methods the content analysis method was used. To this end, news content and media reports were analyzed.

    Findings and conclusion

    The findings of this study show that the media fabrication of crime is mostly associated with distortions in media news dissemination, and this causes the irreparable effects on the face of the criminal justice system. The magnification of media reports, on the one hand, creates moral panic and criminal populism, or violates fair trial, and on the other hand, the downplaying of some crimes and heroism and the cleansing of criminals makes criminals free from criminal justice. Sometimes specific representations of crimes also reinforce normative and crime education. Therefore, monitoring and monitoring news and media reports can be very effective in crime prevention

    Keywords: Media representation, Ethical Phobia, Criminal Populism, Fair Trial Violation, Crime Education
  • Hamid Jalali *, Saeeid Rastineh Pages 89-108
    Background and aim

    The trend of increasing number of drug addicts and seizures in Mahallat is a worrying situation, with about 52 kg of drugs seized in 2012. Certainly combating the tendency of youth and adolescents to use drugs needs understanding its causes to provide effective prevention and coping strategies.

    Methodology

    This is a descriptive-analytic research. The statistical population of the study consisted of 35 addicts who were treated and randomly selected. In this respect, a researcher-made questionnaire was distributed among them. Independent sample t-test was used to test the hypotheses.

    Findings and conclusion

    The results indicated that dependency on friends and peers, family role, drug availability, community curiosity and individual factors (such as age, education, etc.) affects youth and adolescents' tendency to drug addiction. In order to prevent and reduce the tendency of people to use drugs, it is suggested that different social institutions (family, school and community) modify existing media programs, create leisure activities, educate youth and teens, and raise family education, parental attention. Encourage your child's friends, families, and individuals to prevent drug-induced youth and adolescents from neighborhoods.

    Keywords: Narcotic Drugs, prevention, Addiction Prevention, Youth, Juvenile, Mahallat City
  • Reza Zahravi *, Zahra Ghahremani Pages 109-128
    Background and Aim

    Social prevention has emerged as one of the most important non-judicial crime prevention approaches. Social crime prevention is divided into two branches: community-based prevention and developmental prevention. Social, economic, and cultural preventive measures are applied to societal prevention, one of the oldest and most common forms of non- judicial prevention, and to societal growth prevention, risk factors for individuals' tendency to commit crimes in community institutions. Adaptability has been identified and evaluated as a family, school, and peer group. In this article, we attempted to investigate the role and function of Inviting to the Good and the Forbidding the Evil among the types of community-based social prevention and growth-oriented.

    Methodology

    The present study is an applied and descriptive-analytical research. Data were collected through library method.

    Findings and conclusion

    The results indicated that among all the Islamic system's strategies and practices, the issue of renouncing and rejecting evil as a social and legal establishment derives from the rules of Islam; On the other hand, because of its ultimate goal of preventing the occurrence of evil and establishing a well-known system of monitoring and refining the social environment, it plays an integral role in health and social protection.

    Keywords: Prevention, Social Crime Prevention, crime, Inviting to the Good, the Forbidding of Evil