فهرست مطالب

نشریه رهیافت پیشگیری
سال سوم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 7-10
  • محمد مهدی ساقیان*، سید پوریا موسوی صفحات 14-36
    زمینه و هدف

    اصل قانونی بودن آیین دادرسی کیفری از جمله اصول بنیادین راهبردی است که همواره یک فرآیند کیفری مبتنی بر نظام دادرسی منصفانه را بنیان می نهد. این اصل که در تمام مراحل و سطوح فرآیند کیفری موضوعیت دارد؛ باید همواره از سوی کلیه کنشگران قضایی و پیراقضایی رعایت شود، به گونه ای که نقض این اصل از جمله نقض تشریفات دادرسی منصفانه محسوب شده و بدون تردید مورد خدشه بر تصمیم های صادره از مراجع قضایی بوده و آرای قضایی را با بطلان و بی اعتباری مواجه می سازد.

    روش

    پژوهش حاضر، از دسته پژوهش های کاربردی محسوب شده و با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شد.

    یافته ها و نتایج

    ماهیت اصل قانونمندی آیین دادرسی کیفری، می تواند کارکردی پیشگیرانه داشته باشد زیرا کارگزاران و متولیان تامین امنیت و کنشگران فرآیند کیفری با استدراک در مبانی ظهور اصل قانونمندی آیین دادرسی کیفری و تدقیق در گفتمان قانونگذار برای هنجارمندسازی این اصل و آثاری که از آن جلوه گر می شود، عواقب سوء رفتارهای مغایر با قانون را سنجیده و در نهایت به ارتکاب بزه با ماهیت های گوناگون مبادرت نورزند.

    کلیدواژگان: اصل قانونی بودن آیین دادرسی کیفری، متهم، بزه دیده، فرآیند کیفری، پیشگیری از جرم
  • پروانه بیاتی* صفحات 37-62
    زمینه و هدف

    یکی از راهبردهای تاثیرگذار که می تواند نقش بسزایی در پیشگیری از قاچاق کالا و سوق دادن جامعه به توسعه و پایداری اقتصادی و اجتماعی داشته باشد، راهبرد بازاریابی اجتماعی است. یافته های متعددی بر اثربخشی رویکرد بازاریابی اجتماعی در حل معضلات اجتماعی تاکید دارند. از سویی برآوردهای آماری حجم کشفیات قاچاق نشان می دهد که در سنوات گذشته، کشفیات قاچاق کالا روند رو به رشدی را تجربه کرده و آثار مخربی بر سلامت اقتصادی، تولید، اشتغال، امنیت اجتماعی، اقتصادی و روانی جامعه و تضعیف الگوهای فرهنگی بر جای گذاشته و مبارزه همه جانبه با این پدیده نامطلوب امری ضروری است. این نوشتار درصدد است ضمن معرفی بازاریابی اجتماعی به مثابه رهیافتی مفید در سیاستگذاری معطوف به تغییر رفتار، به تشریح نسبت آن با پیشگیری از قاچاق کالا بپردازد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع پژوهش، توصیفی - تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای، مطالب آن جمع آوری شدند.

    یافته ها و نتایج

    یافته ها نشان می دهد بکارگیری بازاریابی اجتماعی از راهکارهای مناسب و بسیار موثر برای تغییر داوطلبانه رفتار در گروه های مختلف جامعه است و با بهره مندی از راهبردهای بازاریابی اجتماعی و از طریق تدوین، اجرا و ارزیابی آمیخته بازاریابی اجتماعی، می توان با خلق ارزش، تمایلات رفتاری جامعه هدف را تغییر داد و قاچاق کالا پیشگیری کرد. از این رو لزوم توجه روزافزون مدیران ارشد سازمان ها به نقش بی بدیل بازاریابی اجتماعی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی اجتماعی، آمیخته بازاریابی اجتماعی، پیشگیری، قاچاق کالا
  • سلمان عمرانی*، محمدعلی داودی مازندرانی صفحات 63-90
    زمینه و هدف

    کودکی بی تردید مهم ترین دوران زندگی انسان هاست، زیرا شخصیت هر فرد در این دوران شکل می گیرد و چگونگی سپری شدن این دوران، می تواند نقش پذیری انسان در دیگر دوران های زندگی را تعیین کند. سازمان ملل متحد نیز در رهنمودهایی که برای پیشگیری از جرم ارایه کرده، محور پیشگیری از جرم را توجه به دوران کودکی عنوان کرده است. نظام آموزش وپرورش هر کشور، نقش بی بدیل و تعیین کننده ای در تربیت نسل آینده و پیشگیری از گرایش اطفال و نوجوانان به بزهکاری دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی چرایی، چگونگی و عوامل بزهکاری و بزه دیدگی اطفال و نوجوانان در نظام آموزش و پرورش با رویکرد پیشگیرانه است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و به روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع علمی جدید و تحلیل ثانوی پژوهش های نظری و عملی پیشین انجام شده است.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، کارکردهای مدرسه از سه جنبه رشدی، جامعه پذیری و کنترلی احصاء شد، همچنین کژ کارکردهای ساختاری و عملکردی مدرسه و تاثیر آن بر بزهکاری نیز تبیین شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان می دهد ارتباط ویژه و تنگاتنگ عواملی از مدرسه (چه از جنبه ساختاری و چه از جنبه عملکردی) با فرایند بزه و بزهکاری اطفال و نوجوانان وجود دارد. هر چند این ارتباط در بسیاری مواقع علت و معلولی نیست اما به طور قطع همبستگی بالایی بین آنها برقرار است.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، بزهکاری، اطفال و نوجوانان، کژکارکردهای ساختاری، کژکارکردهای عملکردی
  • عباسعلی اکبری*، سالار صادقی صفحات 91-114
    زمینه و هدف

    سیاست قانونگذار ایران برای پیشگیری از جرایم مواد مخدر همواره مبتنی بر پیشگیری کیفری و سرکوب گرانه بوده است به نحوی که در تعیین مجازات ها به میزان قبح اجتماعی عمل، شخصیت مرتکب، کرامت انسانی، نوع جرم و موازین حقوق بشری که از معیارهای متناسب سازی مجازات است، توجه نشده است؛ ضمن این که مجازات اعدام در عمل موجب پیشگیری از جرایم مواد مخدر نشده است. بنابراین پژوهش حاضر به منظور ارزیابی سیاست جنایی تقنینی و قضایی ایران در پیشگیری کیفری از جرایم مواد مخدر با تاکید بر مجازات اعدام انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع پژوهش، توصیفی - تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای، مطالب آن جمع آوری شدند.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش حاضر با نگاهی انتقادی به سیاست جنایی تقنینی و قضایی ایران و سایر کشورها، به این نتیجه رسید که سیاست پیشگیرانه کیفری مقنن در سال های گذشته به لحاظ خروج از تناسب و اعتدال، در عمل موفق نبوده و حتی موجب تضعیف مشروعیت مجازات اعدام شده است. قانون گذار در سال 96 با اینکه در الحاقیه ماده 45، در راستای کاهش این آسیب ها گام های موثری برداشته است، اما به نظر می رسد بازبینی مجدد در موضوع های باقیمانده مجازات اعدام و توسل به جایگزین های مناسب، ضروری است.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، اعدام، پیشگیری، بازدارندگی، مواد مخدر
  • مهران سهراب زاده*، مژگان سعیدی صفحات 115-138
    زمینه و هدف

    جرایم اجتماعی روز به روز در حال افزایش هستند، در این میان توجه به جرایم کودکان و نوجوانان که از آن با عنوان بزهکاری یاد می شود، یکی از مسایل مدنظر پژوهشگران اجتماعی است زیرا جرایم کودکی نقش بسیار مهمی در مجرم شدن در بزرگسالی ایفا می کنند و این موضوع ضمن اینکه آسیب هایی به جامعه وارد می کند، فرصت های شغلی تایید شده جامعه را از افراد می گیرد و به زندگی آنان صدمه های جبران ناپذیری وارد می کند. بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی و ارایه الگوی عوامل موثر بر بزهکاری کودکان و نوجوانان است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر رویکرد کیفی و از نوع فراترکیب است. جامعه آماری پژوهش حاضر نشریات علمی معتبر منتشر شده طی سال های 1387-1398 است. نمونه پژوهش 24 مقاله پژوهشی است که بعد از رتبه بندی مقالات، استفاده شدند. پس از استخراج عوامل موثر بر بزهکاری از بین 24 پژوهش منتخب، 38 عامل شناسایی و پس از تایید خبرگان، در قالب هفت مقوله اصلی طبقه بندی شدند.

    یافته ها و نتایج

    الگوی عوامل موثر بر بزهکاری در قالب هفت عامل مشکلات خانواده، مشکلات نظام تعلیم و تربیت، مشکلات نظام قضایی، فعالیت های فراغتی سازمان نیافته، مسایل اجتماعی، مسایل فرهنگی و شرایط زیست شناسایی و ارایه شد.

    کلیدواژگان: بزهکاری، کجروی، مشکلات خانواده، فعالیت های فراغتی سازمان نیافته، شرایط زیست
  • سید مهدی پورموسوی* صفحات 139-168
    زمینه و هدف

    در هر نظام حقوقی، مسئولیت کیفری، ریشه در آموزه‎ های انسان شناسانه ای دارد که آن نظام حقوقی در بستر آنها پایه ریزی شده است. براساس اندیشه های انسان شناسانه اسلام، جایگاه و مرتبه انسان ها متناسب با داشته ها و استعداد هایشان، با یکدیگر متفاوت است؛ به گونه ای که نمی توان هیچ دو انسانی را یافت که از شرایط یکسانی بهره مند باشند.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است. روش انجام پژوهش توصیفی - تحلیلی است و مطالب پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای مرتبط با موضوع جمع آوری شد.

    یافته ها و نتایج

    از دیدگاه اسلام هرکس مسئول شرایط پیرامونی خود بوده و ستمی بر او نرفته است. دین اسلام در عین مسئول شمردن انسان نسبت به همه این تفاوت ها، در موضوع مسئولیت کیفری، رویکرد دیگری برگزیده و همه این گوناگونی ها را به رسمیت می شناسد و هرکس را به نسبت داشته هایش، مسئول اعمال خویش می داند؛ بنابراین با توجه به تفاوت انسان ها با یکدیگر، میزان مسئولیت کیفری آنها نیز گوناگون خواهد بود، از این رو مسئولیت کیفری در اسلام، یک مفهوم نسبی بوده که نسبت به افراد گوناگون، دچار نوسان خواهد بود.

    کلیدواژگان: نظام حقوقی، مسئولیت کیفری سیال، اصل فردی کردن مجازات، مسئولیت کیفری در اسلام
|
  • Mohammad Mehdi Saghian *, Seyed Poria Mousavi Pages 14-36
    Background and Aim

    The principle of legality of criminal procedure is one of the basic strategic principles that always establishes a criminal process based on a fair trial system. This principle, which is relevant at all stages and levels of the criminal process; It must always be observed by all judicial and extrajudicial actors, as the violation of this principle, including the violation of due process, is undoubtedly undermined by decisions made by judicial authorities and invalidates and invalidates judicial decisions.

    Method

    The present study is considered as an applied research and was conducted by descriptive-analytical method using library resources.

    Results and conclusion

    The nature of the principle of legality of criminal procedure can have a preventive function because agents and custodians of security and actors in the criminal process by understanding the principles of the principle of legality of criminal procedure and scrutinizing the legislator's discourse to normalize this principle and its effects. It is important to weigh the consequences of illegal misconduct and ultimately not to commit crimes of various natures

    Keywords: Principle of legality of criminal procedure, accused, Victim, Criminal Process, Crime Prevention
  • Parvaneh Bayatyi * Pages 37-62
    Background and Aim

    One of the effective strategies that can play a significant role in preventing the smuggling of goods and leading society to economic and social development and sustainability is the social marketing strategy. Numerous findings emphasize the effectiveness of the social marketing approach in solving social problems. On the other hand, statistical estimates of the volume of smuggling discoveries show that in recent years, smuggling discoveries have experienced a growing trend and destructive effects on economic health, production, employment, social, economic and psychological security of society and weakening cultural patterns instead. It is necessary to fight against this undesirable phenomenon. This article aims to introduce social marketing as a useful approach in behavior change-oriented policy, to explain its relationship with the prevention of smuggling of goods.

    Method

    The present study is considered as an applied research and was conducted by descriptive-analytical method using library resources.
    Results and

    conclusion

    The findings show that the use of social marketing is one of the appropriate and very effective strategies for voluntary change of behavior in different groups of society and by benefiting from social marketing strategies and through the development, implementation and evaluation of marketing mix. Socially, by creating value, the behavioral tendencies of the target community can be changed and the smuggling of goods can be prevented. Therefore, it is necessary for senior managers of organizations to pay more attention to the irreplaceable role of social marketing

    Keywords: Marketing, Social Marketing, social marketing mix, prevention, Smuggling
  • Salman Emrani *, Mohammadali Davudi Mazandarani Pages 63-90
    Background and Aim

    Childhood is undoubtedly the most important period of human life, the personality of each person has been formed in this period and how to spend this period has pressed the role of human acceptance in other periods of life. The United Nations has also stated that crime prevention guidelines should focus on childhood. The education system of each country has an irreplaceable and decisive role in educating the next generation and preventing the tendency of children and adolescents to delinquency. The purpose of this study is to investigate why, how and the effect of delinquency and child victimization in the education system with a preventive approach.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and has been conducted in a descriptive-analytical method using new scientific sources and secondary analysis of theoretical and predictive research.

    Results

    based on the research findings, school functions increased in three aspects of growth, socialization and counting control, as well as school construction and performance functions and its effect on usability.

    Conclusion

    The research showed that there was a special and close relationship between school factors (both structurally and functionally) with the process of delinquency of children and adolescents. Although this relationship is not really a cause and effect, but in general there is a high correlation between them.

    Keywords: education, Delinquency, Children, Adolescents, Structural Dysfunctions, Functional Dysfunctions
  • Abbasali Akbari *, Salar Sadeghi Pages 91-114
    Background and Aim

    The policy of the Iranian legislature to prevent drug crimes has always been based on criminal and repressive prevention, so that in determining the punishments according to the social ugliness of the act, personality of the perpetrator, human dignity, type of crime and human rights standards. Punishment is not taken into account; At the same time, the death penalty in practice has not prevented drug crimes. Therefore, the present study was conducted to evaluate Iran's legislative and judicial criminal policy in criminal prevention of drug crimes with emphasis on the death penalty.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and has used a descriptive-analytical methodology. The contents were collected using library resources.

    Results and conclusion

    The present study, with a critical look at the legislative and judicial criminal policy of Iran and other countries, concluded that the legislative criminal prevention policy in recent years in terms of deviation from proportion and moderation, has not been successful in practice and even undermines the legitimacy of punishment. Has been executed. Although the legislature took effective steps to reduce these harms in the 2017 amendment to Article 45, it seems necessary to reconsider the remaining issues of the death penalty and to seek appropriate alternatives.

    Keywords: Criminal Policy, Execution, prevention, deterrence, Drugs
  • Mehran Sohtabzadeh *, Mojgan Saeedi Pages 115-138
    Background and Aim

    Social crimes are increasing day by day. Among these, paying attention to the crimes of children and adolescents, which is referred to as delinquency, is one of the issues considered by social researchers because juvenile crimes play a very important role in adult delinquency. They play and this, while causing harm to society, deprives people of society-approved job opportunities and causes irreparable damage to their lives. Therefore, the purpose of this study is to identify and present a model of factors affecting delinquency in children and adolescents.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and utilized a qualitative approach. The statistical population of the present study is valid scientific journals published during the years 1387-1398. The research sample is 24 research articles that were used after ranking the articles. After extracting the factors affecting delinquency from among 24 selected studies, 38 factors were identified and after approval by experts, were classified into seven main categories.

    Results and conclusion

    The model of factors affecting delinquency was identified and presented in the form of seven factors: family problems, problems of the education system, problems of the judicial system, unorganized leisure activities, social issues, cultural issues and living conditions.

    Keywords: Delinquency, deviance, family problems, unorganized leisure activities, living conditions
  • Seyyed Mehdi Pourmousavi * Pages 139-168
    Background and Aim

    In any legal system, criminal liability is rooted in the anthropological teachings on which that legal system is based. According to the anthropological ideas of Islam, the position and rank of human beings are different according to their possessions and talents; In such a way that no two human beings can be found to enjoy the same conditions.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose. The research method is descriptive-analytical and the research data were collected using library resources related to the subject.

    Results and conclusion

    From the Islamic point of view, everyone is responsible for their surroundings and has not been oppressed. The religion of Islam, while holding man responsible for all these differences, has taken a different approach to the issue of criminal liability and recognizes all these differences and holds everyone responsible for his actions in proportion to what he has; Therefore, due to the differences between human beings, the degree of their criminal responsibility will be different, so criminal liability in Islam is a relative concept that will fluctuate towards different people.

    Keywords: Legal System, Unsolidified criminal liability, principle of punishment individualization, criminal liability in Islam