فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 33 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه کی شمس *، مهرداد حاجی حسنی صفحات 1-12

    اضطراب کرونا پدیده ای نو ظهور است که با شیوع بیماری کرونا سلامت روان انسان ها را تحت تاثیر قرار داده است. ابهام آمیز و ناشناخته بودن این بیماری باعث ایجاد ترس و اضطراب در انسان ها می شود جهت گیری مذهبی به باورهای ارزشی، اعتقادات، اخلاق و نوع نگاه و دیدگاه انسان نسبت به خود و جهان اشاره دارد که به دو دسته درونی و بیرونی تقسیم می شود. افراد دارای جهت گیری مذهبی بیرونی از مذهب برای رسیدن به مقاصد خود و کسب منافع فردی استفاده می کنند و آن را پله برای رسیدن به مناصب و مقام اجتماعی خود می دانند افراد دارای جهت گیری مذهبی درونیبا مذهب خود، زندگی می کنند. در واقع مذهب برای آن ها هدف است نه وسیله ای برای رسیدن به هدف. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین اضطراب کرونا و جهت گیری مذهبی در دانشجویان دانشگاه شهرکرد انجام شد.روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع هم بستگی بوده است. به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 103 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه جهت گیری مذهبی آلپورت و مقیاس اضطراب کرونا بود.تحلیل داده ها با هم بستگی اسپیرمن نشان داد که بین جهت گیری مذهبی بیرونی و اضطراب کرونا رابطه مستقیم و بین جهت گیری مذهبی درونی و اضطراب کرونا رابطه معکوس وجود دارد.نتایج حاصل از پژوهش، بیان کننده نقش مهم جهت گیری مذهبی بر اضطراب کرونا در دانشجویان است و بیان گر تاثیر جهت گیری مذهبی درونی بر کاهش اضطراب کرونا است. 

    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی درونی، جهت گیری مذهبی بیرونی، اضطراب کرونا
  • عبدالله بازدار*، عبدالرضا پاکشیر، مجید رحیمی صفحات 13-34

    امروزه کاربری زمین شهری از جمله عوامل مهم در سیستم شهر است که از طریق شبکه های ارتباطی و جریان های ترافیکی با سیستم حمل ونقل در ارتباط مستقیم و متقابل است. در واقع حمل ونقل و کاربری زمین شهری، یک سیستم را شکل می دهد به گونه ای که تصمیم در یکی بر دیگری اثر می گذارد و مدیریت در یکی می تواند درتحقق اهداف دیگری موثر واقع شود. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی تاثیرات کاربری زمین بر آمدوشد شهری شیراز است. روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی، ماهیت آن کاربردی است. جامعه آماری پژوهش، با توجه به هدف پژوهش، کلیه شهروندان بخش مرکزی شهر شیراز و کارشناسان حوزه شهری بوده اند. حجم نمونه گروه شهروندان براساس فرمول کوکران 384 نفر و برای کارشناسان 30 نفر محاسبه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن است الگوی سفر غالب در محدوده مورد مطالعه سفر با وسیله شخصی است که دلیل این امر را می توان در ضعف حمل ونقل عمومی جست وجو کرد و هم چنین با توجه به نتایج پژوهش، خدمات تجاری، وجود بازار، وجود مجموعه های مذهبی، تاریخی و فرهنگی، تنوع و اختلاط کاربری ها به عنوان عوامل تولید سفر در بخش مرکزی شهر شیراز به حساب می آیند. هم چنین نتایج بررسی ها نشان داد که تمرکز کاربری های جاذب سفر بر تمایل به سفر در محدوده مورد مطالعه تاثیر مثبت و معناداری دارد. از طرفی با توجه به مقدار ضریب R به دست آمده که مثبت و برابر با 678/0 است و در واقع نشان دهنده اثر مثبت و هم جهت بودن تاثیر تمرکز کاربری های جاذب سفر بر سفر به محدوده مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: کاربری زمین، آمدوشد شهری، حملونقل، شهر شیراز
  • امید نظری نیا * صفحات 35-64

    هیدروپلیتیک یکی از گرایش های جغرافیای سیاسی است که به مطالعه نقش آب در رفتارهای سیاسی در مقیاس های گوناگون می پردازد. ایران از جمله کشورهای است که به دلیل قرار گرفتن در مناطق خشک و نیمه خشک جهان و پراکنش نامناسب زمانی و مکانی بارش ها با کمبود آب روبه رو بوده است. در این میان، حوضه آب ریز زاینده رود با داشتن بزرگ ترین رود حوضه آب ریز مرکزی کشور، تامین کننده آب بخشی از استان های اصفهان، چهار محال و بختیاری و یزد است و با داشتن توان بالای کشاورزی و گردش گری و نیز در بر گرفتن قطب جمعیتی و صنعتی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. این عوامل سبب شده است تا نیاز آبی در این حوضه بین آب ریزنشینان و دیگر بهره مندان از آن، افزایش یابد تا آن جا که منجر به درگیری و تنش نیز شده است. پژوهش حاضر بر این فرض استوار است که با رشد و گسترش صنعت و سکونت گاه ها و همه عوامل محدودیت زای منابع آبی، تنش های برخاسته از کمبود منابع آبی افزایش خواهد یافت. داده ها و اطلاعات مورد نیاز این پژوهش به روش کتاب خانه ای و میدانی گردآوری شده است. نتایج حاصل گویای آن است می توان که ضریب بین فرضیه ها در سطح خطای 05/0 معنادار است؛ یعنی هیدروپلتیک منطقه ای بر مهاجرت ساکنین حوزه آب ریز زاینده رود به استان های دیگر تاثیر مثبت و معناداری دارد. و هیدروپلتیک بر کمبود کار و بیکاری مردم حوزه آب ریز زاینده رود تاثیر مثبت و معناداری دارد. هم چنین هیدروپلتیک منطقه ای بر از بین رفتن هویت فرهنگی و اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری دارد. که بر تشدید کمبود آب می افزاید و هم چنین این بحران هیدر وپلیتیکی می تواند با پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی خود، امنیت ملی را به مخاطره افکند.

    کلیدواژگان: آب، استان چهارمحال و بختیاری، استان های هم جوار
  • مجید آخوندزاده *، مهدی عطایی اکبر صفحات 65-84

    اقدام به خودکشی یکی از چالش های پیش رو در هر یگان نظامی است. هدف از پژوهش پیش رو بررسی تفاوت بین سربازان اقدام کننده به خودکشی و سربازان عادی در تنظیم شناختی هیجان، سبک های دل بستگی وافسردگی است که بدین منظور تمامی سربازان نیروی پدافند هوایی استان اصفهان که اقدام به خودکشی کرده بودند (تعداد=27 1 نفر) با سربازان عادی (تعداد=151 نفر) در سه متغیر پیش گفته مقایسه شدند. پرسش نامه های، تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی وکرایچ، سبک دل بستگی هازان و شیور و هم چنین افسردگی بک در هر دو گروه از سربازان ارایه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. نتایج نشان داد که بین افسردگی، تنظیم شناختی هیجان و سبک اجتنابی، در سربازان عادی و اقدام کننده به خودکشی، تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0P<، 27/21F=). هم چنین در راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان در سربازان عادی و اقدام کننده به خودکشی نظیر پذیرش (25/13F=)، تمرکز مجدد مثبت (55/12F=)، تمرکز مثبت برنامه ریزی (30/44F=)، ارزیابی مجدد مثبت (18/51F=) و دیدگاه گیری (24/27F=)، (01/0P<) تفاوت معنی دار وجود دارد و در راهبردهای منفی تنظیم شاختی هیجان نظیر نشخوارگری (37/32F=)، فاجعه سازی (37/6F=)، ملالت دیگران (57/11F=) به طور معنی دار تفاوت وجود دارد (01/0P<). با این حال تفاوت بین سبک دل بستگی ایمن ودوسوگرا و ملالت خویش در این دو گروه، معنی دار نیست (05/0P<). به نظر می رسد که با غربال گری سربازان در بدو ورود توسط روان شناسان مراکز نظامی و هم چنین ارایه ی برنامه های حمایتی و مشاوره ای برای ایشان در طول دوره ی خدمت می توان از آسیب ها و چالش های ایشان تا حد زیادی کاست و رسیدن به این هدف با مجهز کردن تمامی مراکز خدمتی به روان شناسان و مشاوران توانمند می تواند محقق شود.

    کلیدواژگان: سربازان، تنظیم شناختی هیجان، افسردگی، سبک های دل بستگی، اقدام خودکشی
  • سمیه مکوندی * صفحات 85-98

    بهزیستی روان شناسی، ارتباط هماهنگ و یکپارچه را بین افراد فراهم می کند و با ویژگی های ثبات در زندگی، صلح، تناسب و هماهنگی، احساس ارتباط نزدیک با خویشتن، خدا، جامعه و محیط مشخص می شود.هدف </strong>پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی روان شناختی بر اساس تاب آوری و رضایت از زندگی در تجربه سوگ شهر شهرکرد انجام شد. انجام پژوهش توصیفی - هم بستگی است. جامعه پژوهش، کلیه افراد تجربه سوگ در شهر شهرکرد بودند. حجم اولیه نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 38 نفر تعیین شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه بهزیستی روان شناختی، تاب آوری و رضایت از زندگی بودند.یافته ها</strong> حاکی از آن است که رضایت از زندگی قدرت پیش بینی بهزیستی روان شناختی را دارد اما تاب آوری قدرت پیش بینی بهزیستی روان شناختی را ندارد. میانگین متغیرهای بهزیستی روان شناختی و رضایت از زندگی از میانگین فرضی بالاتر است و میانگین تاب آوری از میانگین متوسط پایین تر است. هم چنین بین بعد استقلال بهزیستی روان شناختی و رضایت از زندگی در تجربه سوگ و ابعاد بهزیستی روان شناختی با رضایت از زندگی در تجربه سوگ رابطه مثبت مشاهده شد. بین ابعاد بهزیستی روان شناختی با تاب آوری در تجربه سوگ رابطه معناداری مشاهده نشده است.نتایج </strong>این پژوهش نشان می دهد که می توان از رضایت زندگی به تجربه سوگ برای تقویت بهزیستی روان شناختی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، رضایت از زندگی، تجربه سوگ
  • سید سعید حسینی * صفحات 99-122

    گسترش شیوع ویروس کرونا به تدریج از سال 2020 تاکنون همه دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. این تاثیرگذاری از جنبه های اقتصادی، اجتماعی و فردی قابل مشاهده است. گسترش این ویروس در فضاهای شهری به دلایل مختلف، شدت بیشتری دارد و عملکرد مدیریت شهری در زمینه افزایش تاب آوری در مواجهه با این پاندمی بسیار اهمیت دارد. در این تحقیق هدف بررسی تاب آوری شهری در مواجهه با پاندمی کرونا به صورت مطالعه موردی در شهر اصفهان است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده های میدانی است. جامعه آماری تحقیق را شهروندان بالای 20 سال شهر اصفهان تشکیل داده که بالغ بر 1382112 نفر بوده اند. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 322 نفر محاسبه شد. روایی پرسش نامه تایید و پایایی آن نیز با ضریب کرونباخ برابر با 78/0 انجام شد. نتیجه آزمون تی تک نمونه ای در زمینه تاب آوری اجتماعی شهری در مواجهه با کرونا نشان می دهد که این مولفه در سطح کمتر از 05/0 معنادار است. بررسی اختلاف میانگین آزمون(018/0-) و آمار تی برابر با 644/0- تایید می کند که از نظر جامعه آماری، شاخص تاب آوری اجتماعی شهری در مواجهه با ویروس کرونا در شهر اصفهان مطلوب نیست. این مطلب برای شاخص تاب آوری اقتصادی، نهادی و کالبدی نیز در سطح کمتر از 05/0 تایید می شود. البته برخی متغیرهای تاب آوری شهری مانند مشارکت غیررسمی، آگاهی شهروندان، پاسخگویی از طریق الکترونیک، اجرای طرح های پیشگیری و منع برخی فعالیت های غیرضروری، مناسب ارزیابی شده اند. نتیجه رگرسیون تایید کرد که مدیریت تاب آوری شهری با ضریب 720/0، اثرگذاری و قدرت تبیین مطلوبی نسبت به پاندمی کرونا دارند. در حقیقت بیش از 72 درصد می تواند تاثیرگذار باشد. بیشترین اثر مربوط به شاخص تاب آوری اجتماعی با 24 درصد و سپس تاب آوری نهادی با 21 درصد است.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، پاندمی کرونا، شهر اصفهان
|
  • Fatemeh Keyshams *, Mehrdad Hajihasani Pages 1-12

    Corona anxiety is an emerging phenomenon that has affected the mental health of humans with the outbreak of corona disease The ambiguity and unknownness of this disease causes fear and anxiety in humans Religious orientation refers to the value beliefs, beliefs, ethics, and the type of human view of oneself and the world, which are divided into two categories, internal and external People with an external religious orientation use religion to achieve their goals and personal interests and consider it as a step to achieve their positions and social status. People with an internal religious orientation live with their religion. In fact, religion is a goal for them, not a means to an end. The aim of this study was to investigate the relationship between corona anxiety and religious orientation in Shahrekord University students. The method of the present study was descriptive and correlational. 103 people were selected as the research sample by convenience sampling method. The instruments used in this study were Allport Religious Orientation Questionnaire and Corona Anxiety Scale. Data analysis with Spearman correlation showed that there is a direct relationship between external religious orientation and corona anxiety and an inverse relationship between internal religious orientation and corona anxiety. The results of the study indicate the important role of religious orientation on corona anxiety in students and indicate the effect of internal religious orientation on reducing corona anxiety.

    Keywords: Internal religious orientation, external religious orientation, corona anxiety
  • Abdolreza Pakshir *, Majid Rahimi Pages 13-34

    Abstract The purpose of this study is to evaluate the effects of land use on urban traffic in Shiraz. The research method of this descriptive-analytical research is its applied nature. The statistical population of the study, according to the purpose of the study, were all citizens of the central part of Shiraz and urban experts. The sample size of the group of citizens was calculated based on Cochran's formula of 384 people and for experts 30 people. Data were analyzed using SPSS software. The results indicate that the predominant travel pattern in the study area is personal vehicle travel, which can be attributed to the weakness of public transportation, as well as the results of research, commercial services, the existence of the market, the existence of collections. Religious, historical and cultural, diversity and mixing of uses are considered as factors of travel production in the central part of Shiraz. The results also showed that the focus of travel absorber uses has a positive and significant effect on the desire to travel in the study area. On the other hand, according to the value of R coefficient, which is positive and equal to 0.678, and in fact shows the positive effect and the direction of the effect of the concentration of adsorbent uses on travel to the study area.

    Keywords: land use, urban traffic, transportation, Shiraz
  • Omid Nazari Nia * Pages 35-64

    Hydropolitics is one of the trends in political geography that studies the role of water in political behavior on various scales. Iran is one of the countries that has faced water shortages due to its location in arid and semi-arid regions of the world and the inappropriate temporal and spatial distribution of rainfall. Meanwhile, Zayandehrud catchment area, having the largest river in the country's central catchment area, supplies water to some provinces of Isfahan, Chaharmahal Bakhtiari and Yazd provinces, and with high agricultural and tourism potential, as well as population and industrial poles. The country is of great importance. These factors have increased the water demand in the basin between the catchment area and other beneficiaries, to the extent that it has led to conflict and tension. The present study is based on the assumption that with the growth and expansion of industry and settlements and all the limiting factors of water resources, the tensions arising from the shortage of water resources will increase. And hydropolitics has a positive and significant effect on the lack of work and unemployment of the people of Zayandehrud catchment area. Regional hydropolitics also has a positive and significant effect on the destruction of cultural and social identity.

    Keywords: Regional Hydropolitics, Zayandehrud Basin, Chaharmahal, Bakhtiari Province
  • Majid Akhoundzadeh *, Mahdi Attaei Akbar Pages 65-84

    Committing suicide is one of the present challenges in every military unit. The purpose of the present research is to examine the difference between the soldiers committing suicide and normal soldiers in cognitive emotion regulation and styles of attachment and depression. To this end, all the soldiers committing suicide in defense areas of Esfahan (N=127) were compared with normal soldiers (N=151) in terms of the aforementioned variables. Garnefski and Kraaij’s cognitive emotion regulation questionnaires, Hazan and Shiver’s attachment styles questionnaire and Beck’s depression inventory were distributed to both groups. One-way analysis of variance was used to analyze the data. The results showed that there is a significant difference among depression, cognitive emotion regulation and avoidance style in normal soldiers and soldiers committing suicide (F=21/27, p < 0.001)and that there is a significant difference between cognitive emotion regulation positive strategies normal soldiers and committing suicide exampler acceptance (F=13/25)and positive refocusing (F=12/55) and refocuse on planning (F=44/30)and positive reappraisal (F=51/18)and putting into perspective (F=27/24)(p < 0/01).there is a significant between cognitive emotion regulation negative strategies exampler rumination (F=32/37)and catastrophizing (F=6/37) and other blame (F=11/57) )(p < 0/01). Nevertheless, there is no significant difference among secure and ambivalent attachment style and slef blame in these two groups (p < 0/05). It seems possible to reduce soldiers’ traumas and challenges greatly by screening them at their arrival with psychologists of military units and providing supportive and counselling programs to the soldiers during their military service and this aim can be accomplished through equipping all military service units with eminent psychologists.

    Keywords: Soldiers, cognitive emotion regulation, depression, attachment styles, suicide committer
  • Somayeh Makvandi* Pages 85-98

    Psychological well-being provides a harmonious and integrated relationship between individuals and is characterized by the characteristics of stability in life, peace, fit and harmony, and a sense of close connection with oneself, God, society and the environment. The present study was conducted with the aim of predicting psychological well-being based on resilience and life satisfaction in the experience of mourning in Shahrekord. The study is descriptive-correlation. The study population was all mourners in Shahrekord. The initial sample size was 38 using simple random sampling. The tools used in this study were psychological well-being, resilience and life satisfaction questionnaire. Findings indicate that life satisfaction has the power to predict psychological well-being but resilience does not have the power to predict psychological well-being. The mean of psychological well-being and life satisfaction variables is higher than the hypothetical mean and the mean of resilience is lower than the mean. Also, a positive relationship was observed between the dimensions of psychological well-being independence and life satisfaction in the experience of grief and the dimensions of psychological well-being with life satisfaction in the experience of grief. There is no significant relationship between the dimensions of psychological well-being and resilience in the experience of grief. The results of this study show that life satisfaction with the experience of grief can be used to enhance psychological well-being.

    Keywords: psychological well-being, resilience, life satisfaction, grief experience
  • Seyed saeid Hosseini * Pages 99-122

    The spread of the corona virus has gradually affected the whole world since 2020. This impact is visible from economic, social and personal aspects. The spread of the virus in urban areas is more severe for various reasons, and the performance of urban management in increasing resilience in the face of this pandemic is very important. The aim of this study was to investigate urban resilience in the face of corona pandemic as a case study in Isfahan. The research method is descriptive-analytical and based on field data collection. The statistical population of the study consisted of citizens over 20 years of age in Isfahan, which amounted to 1382112 people. Based on Cochran's formula, a sample size of 322 people was calculated.Examination of the difference between the mean of the test (-0.018) and the t-test equal to -0.644 confirms that from the statistical point of view, the urban social resilience index in the face of coronavirus in Isfahan is not desirable.The regression result confirmed that urban resilience management with a coefficient of 0.720 has a favorable effect and explanatory power compared to the corona pandemic. In fact, more than 72% can be effective. The greatest effect is related to social resilience index with 24% and then institutional resilience with 21%.

    Keywords: Urban resilience, Corona pandemic, Isfahan