فهرست مطالب

Iran Agricultural Research - Volume:40 Issue: 1, Winter and Spring 2021

Iran Agricultural Research
Volume:40 Issue: 1, Winter and Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیده زینب هاشمی، سید عبدالرضا کاظمینی*، روزبه زنگوئی نژاد صفحات 1-10

     این پژوهش به منظور مطالعه میزان حساسیت کنجد (Sesamum indicum L.) و عدس (Lens culinaris L.) در مقابل بقایای خاکی سه علف کش توتال، آپیروس و آتلانتیس تحت شرایط گلخانه ای صورت پذیرفت. طرح آزمایشی از نوع طرح کاملا" تصادفی در پایه فاکتوریل با سه تکرار بود. صفات مورد مطالعه در این آزمایش طول ساقه و ریشه و همچنین وزن خشک ساقه و ریشه در مورد هر دو گونه گیاهی بود. بر اساس نتایج مشاهده شد که بیشترین مقدار بقایای آتلانتیس سبب کاهش طول ساقه کنجد به میزان 91/61 درصد در مقایسه با کرت های شاهد شد. این علف کش سبب کاهش وزن خشک ساقه کنجد به میزا ن 88/93 درصد در مقایسه با کرت های شاهد شد که این میزان به طور معنی داری با مقادیر کاهش ایجاد شده به وسیله علف کش های توتال و آپیروس بیشتر بود. نتایج نشان دادند که بیشترین (76/67 درصد) و کمترین (53/13 درصد) میزان کاهش در طول ساقه عدس در مقایسه با کرت های شاهد به ترتیب توسط علف کش های آتلانتیس و توتال ایجاد گردید. ضمنا" مقادیر GR50 مربوط به علف کش های توتال، آپیروس و آتلانتیس که به ترتیب به میزان 0/5، 0/51 و 1/1 گرم در هکتار بودند برای گیاه کنجد در مقایسه با عدس به طور معنی داری کمتر برآورد شدند. به طور کلی کنجد حساسیت بیشتری در مقایسه با عدس در مقابل کاربرد علف کش های توتال، آپیروس و آتلانتیس نشان داد. بنابراین کاربرد گیاه کنجد در مطالعات زیست سنجی در مقایسه با گیاه عدس می تواند ابزار موثرتری باشد.

    کلیدواژگان: GR50، بقایای علف کشی، HR50، طول ریشه، طول ساقه
  • مجید راحمی*، سحر صداقت صفحات 11-18

    به منظور بررسی تاثیر برخی پوشش های خوراکی برکاهش وزن و عمر انباری دو رقم خیار خاردار "کوراژ" و "تیبا "، پژوهشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار طراحی شد. این پژوهش دارای 5 تیمار شامل سه پوشش خوراکی (روغن زیتون، روغن بادام و پارافین خوراکی)، بسته بندی در کیسه کاغذی قهوه ای بدون پوشش خوراکی و تیمار شاهد بود.  کلیه نمونه های تیمار شده در ظروف پلاستیکی، هر کدام با هشت سوراخ، برای تهویه پیچیده شدند و تیمار شاهد فقط در ظروف پلاستیکی قرار داشت. بسته ها در دمای 10 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85-90% به مدت 14 روز در انکوباتور انبار شدند. نتایج نشان داد که رقم تیبا سفتی بیشتری نسبت به رقم کوراژ داشت. خیارهای تیمار شده با روغن بادام کمترین کاهش وزن در مقایسه با سایر مواد پوششی داشتند، اگرچه اختلاف معنی داری بین دو رقم دیده نشد. بالاترین تفاوت رنگ مربوط به تیمار بسته بندی در کاغذ بود که تفاوت معنی داری با شاهد و سایر تیمارهای پوششی داشت. خیارهای بسته بندی شده در کاغذ بیشترین درجه سبز بودن را داشتند. بنابراین، هر دو رقم خیار خاردار پوشیده شده با مواد پوششی، ظاهر و درخشندگی بالاتری داشتند که مرتبط با  اثر پوشش های خوراکی بر کاهش وزن کمتر، کاهش از بین رفتن کلروفیل  و تاخیر در نرم شدن بود.

    کلیدواژگان: پوشش های خوراکی، خیار خاردار، کاهش وزن، مواد پوششی
  • احسان معصومی، کورش رضایی مقدم* صفحات 19-36

    فرآیند کارآفرینانه کشاورزی در کشورهای درحال توسعه یکی از موضوعاتی است که در پژوهش های کارآفرینی نادیده گرفته شده است. تشخیص فرصت و بهره برداری از آن به عنوان دو جزء مهم از فرآیند کارآفرینانه، از مهم ترین توانایی های کارآفرینان موفق محسوب می شود. هدف این پژوهش، تعیین عوامل موثر بر تشخیص فرصت های کارآفرینانه و بهره برداری از این فرصت ها در بخش کشاورزی ایران بود. در این راستا، نمونه ای 246 نفری (N=721) از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شد. داده ها با پرسشنامه جمع آوری شد و با استفاده نرم افزار R مورد تحلیل قرار گرفت. روایی صوری پرسشنامه به وسیله اساتید صاحب نظر در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ در مطالعه ای پیشگام مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای مستقل اثر متفاوتی بر روی متغیرهای وابسته دارند. متغیرهای مستقل عبارت از شبکه های رسانه ای اجتماعی، موفقیت و شکست کسب وکارهای قبلی و عدم قطعیت محیطی بر اساس ویژگی های بخش کشاورزی مورد ملاحظه قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که شبکه های رسانه ای اجتماعی اثری مثبت بر تشخیص فرصت و بهره برداری از آن دارند. اثر شکست کسب وکارهای قبلی بر تشخیص فرصت مثبت بود، درحالی که اثر آن بر بهره برداری از فرصت معنی دار نبود. عدم قطعیت محیطی بر دو متغیر وابسته، اثرهای معکوس داشت؛ اثر آن بر تشخیص فرصت، مثبت و بر بهره برداری از فرصت منفی بود. نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهای مستقل ممکن است اثرهای مشابهی بر تشخیص فرصت و بهره برداری از آن نداشته باشند.

    کلیدواژگان: فرآیند کارآفرینانه کشاورزی، بخش کشاورزی ایران، بهره برداری از فرصت، تشخیص فرصت
  • مینا فاتح، علی اکبر گامکار حقیقی*، علیرضا سپاس خواه، یحیی امام، کبری مقصودی صفحات 37-50

    به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته (300، 400، 500 ، 600 و 700 بوته در مترمربع) بر رشد و عمکلرد گندم تحت شرایط کمبود آب (100، 75 و 50 درصد نیاز آب زراعی: به ترتیب I100 ، I75 و I50)، این مطالعه در طی سال های 89-1388 انجام شد. در هر دو سال، کمبود آب منجر به کاهش معنی دار عملکرد، اجزای عملکرد، شاخص سطح برگ (LAI) و پتانسیل آب برگ (Ψw) گردید. در مقابل، دمای کانوپی (CT) به طور قابل توجهی در شرایط کمبود آب، افزایش یافت. همچنین افزایش تراکم بوته از 300 به 600 بوته در متر مربع، باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه در  تیمارهای I100 و I75 شد. بیشترین عملکرد دانه در سال اول و دوم، به ترتیب به میزان 525/9 و 564/2 گرم در متر مربع، در تراکم 600 بوته در متر مربع و رژیم آبیاری I100 بدست آمد. همچنین این تراکم بوته در رژیم های آبیاری I75 و I50، مناسب ترین تراکم گیاهی بود. افزایش تراکم بوته باعث کاهش وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله و نیز موجب افزایش تعداد سنبله در متر مربع شد. در سال اول، افزایش تراکم بوته از 300 به 600 بوته در مترمربع باعث افزایش قابل توجه LAI در کلیه رژیم های آبیاری شد، در حالیکه در سال دوم، حداکثر LAI در تراکم 700 بوته در متر مربع، مشاهده شد. مشخص گردید افزایش تراکم گیاه باعث کاهشΨw  و CT، در هر دو شرایط آبیاری مطلوب و تنش گردید. در نتیجه، بر اساس نتایج، تراکم 600 بوته در متر مربع، تراکم بهینه گیاه در شرایط تنش و غیر تنش پیشنهاد می شود. می توان بیان داشت تعدیل تنش خشکی با افزایش تراکم گیاهی، در ارتباط با افزایش LAI و نیز کاهش CT بوده است.

    کلیدواژگان: دمای کانوپی، شاخص سطح برگ، پتانسیل آب برگ، عملکرد
  • جعفر نباتی*، احمد نظامی، علیرضا حسن فرد، محمد زارع مهرجردی، مهدی راستگو صفحات 51-60

    بهره مندی از منابع ژنتیکی عدس جهت به گزینی آن ها در زمینه عملکرد اقتصادی بیشتر و بهره گیری از حداکثر پتانسیل تولید از طریق جایگزینی تعداد محدودی از ارقام اصلاح شده با ژرم پلاسم بومی امری ضروری است. به همین منظور مطالعه حاضر در اواسط بهمن ماه 1397 در راستای ارزیابی خصوصیات فنولوژیک، مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد 15 ژنوتیپ عدس در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ MLC47 با ارتفاع 44/7 سانتی متر و تعداد 4/4 شاخه در بوته در مقایسه با سایر ژنوتیپ ها برتر بود. ژنوتیپ MLC33 با باروری 79/4 درصد بیش ترین غلاف بارور را داشت و 60 درصد از ژنوتیپ ها به لحاظ آماری با این ژنوتیپ در این صفت تفاوت معنی داری نداشتند. همچنین ژنوتیپ های MLC454 و MLC47 به ترتیب با 133/8 و 125 گرم دانه در بوته بیش ترین عملکرد دانه را داشتند. گروه بندی خوشه ای و مقایسه میانگین گروه ها با میانگین کل نشان داد که ژنوتیپ های MLC33 و MLC454 در 69 درصد از صفات مورد بررسی، میانگین بیشتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها داشتند که می توانند در برنامه های تحقیقاتی آتی برای شناسایی و به گزینی ژنوتیپ های برتر عدس مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: غلاف بارور، منابع ژنتیکی، ژرم پلاسم داخلی، عملکرد دانه
  • زهرا بیوک، ناصر شهسواری* صفحات 61-70

    به منظور بررسی اثر کاشت تاخیری و تنش خشکی بر کیفیت روغن و ترکیب اسیدهای چرب هیبریدهای کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال(1393-1395) درموسسه تهیه نهال و بذر کرج، ایران، اجرا شد. تاریخ کاشت در دو سطح شامل کاشت به موقع (5 مهر ماه) و کاشت تاخیری (5 آبان ماه)، آبیاری نیز در دو سطح شامل آبیاری معمول (شاهد) و قطع آبیاری از مرحله خورجیندهی به بعد به عنوان عوامل اصلی و ژنوتیپ های کلزا شامل Kodiak، Traviata،Compass ،Diffusion ، Mehr2،Elvise  وTassilo  به عنوان عوامل فرعی بودند. اثرات ساده تاریخ کاشت، آبیاری و رقم بر تمام صفات آزمایش معنی دار بود. اثر متقابل تاریخ کاشت×آبیاری بر صفات درصد و عملکرد روغن دانه در سطح 5 درصد، و بر درصد اسیدهای لینولییک و پالمیتیک، و مقاومت روزنه ای در سطح یک درصد معنی دار گردید. اثر متقابل آبیاری×رقم نیز برمیزان اسید پالمیتیک، گلوکوزینولات و مقاومت روزنه ای تاثیر معنی داری را در سطح یک درصد نشان داد. تنش خشکی آخر فصل و کاشت تاخیری، به میزان چشمگیری عملکرد روغن (58%)، درصد روغن (80%) و ویژگی های کیفی ارقام کلزا را کاهش داد. در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه و با در نظر گرفتن کلیه شرایط این تحقیق، هیبریدTassilo  با میزان بالای عملکرد دانه (4497 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد روغن (2007 کیلوگرم در هکتار)، محتوای کلروفیل (1.43 mg g-1fw)، اسیدهای چرب اولییک و لینولییک و داشتن اروسیک اسید (41/. %)  و گلوکوزینولات دانه (22.8 μmol g-1) به میزان استاندارد میتواند در توسعه کشت کلزا در مناطق معتدل سرد با اقلیم خشک و نیمه خشک موثر و قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: کلزا، ترکیب اسیدهای چرب، تاریخ کاشت، تنش رطوبتی
  • سیده محبوبه میرمیران، احمد نظامی*، محمد کافی، جعفر نباتی، هدایت الله کریم زاده سورشجانی صفحات 71-82

    کشت گیاهان دارویی از جمله شنبلیله جهت تامین غذای سالم و تولید مواد اولیه تولید داروهای گیاهی حایظ اهمیت است. تعیین تاریخ کاشت مناسب و میزان تحمل به دماهای پایین در شنبلیله می تواند به افزایش عملکرد اقتصادی منجر شود. در این پژوهش اثر تنش سرما در شرایط کنترل شده و اثر کشت پاییزه بر توده های شنیلیله ایران در شرایط مزرعه طی در دو سال (96-1394) مورد ارزیابی قرار گرفت. در سال نخست ده توده شنبلیله شامل توده های آذری، اردستان، پابلند، پاکوتاه، شیراز، شیروان، مشهد، نیشابور، همدان و هندی در پنج تاریخ (23 شهریور، 23 مهر، 23 آبان، 15 اسفند و 15 فروردین) در مزرعه کاشت شدند. این ده توده همچنین در چهار تاریخ (23 شهریور، 23 مهر، 15 اسفند و 15 فروردین) در گلدان کشت شدند. سپس برای اعمال دماهای یخ زدگی (6-، 9-، 12- و 15- درجه سلسیوس) در فریزر ترموگرادیان قرار گرفتند. در سال دوم چهار توده شامل توده های پاکوتاه، شیروان، مشهد، و نیشابو) انتخاب شدند و در همان پنج تاریخ پیشین در مزرعه کشت شدند. نتایج نشان داد که توده شیروان بیشترین تحمل را به دماهای یخ زدگی داشت. ارزیابی میزان بقا در هر دو شرایط مزرعه و کنترل شده نشان داد که توده هایی که در شرایط کنترل شده بقای بالایی داشتند، در شرایط مزرعه نیز بقای بالایی نشان دادند. بیشترین و کمترین درصد کاهش عملکرد دانه در اثر تاخیر در کشت از شهریور به فروردین به ترتیب در توده مشهد (55 درصد) و توده شیروان (44 درصد) وجود داشت. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که تعداد شاخه های فرعی در سال اول و وزن هزار دانه در سال دوم بیشترین تاثیر را در تغییرات عملکرد دانه داشتند. همچنین نتایج نشان داد توده شیروان در همه تاریخ های کشت و در هر دو سال انجام آزمایش در مزرعه، بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد و از این رو برای کشت در شرایط مشابه قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: خوسرمایی، عملکرد دانه، رگرسیون گام به گام، درصد بقا
  • سید مجتبی موسوی، احسان بیژن زاده*، زهرا زینتی، لیلا نظری صفحات 83-92

    تحلیل هیدروتایم، قادر به پیش بینی روند جوانه زنی با کاهش پتانسیل آب (ψ) می باشد. اثرات کاهش پتانسیل آب روی جوانه زنی بذر در سه رقم گلرنگ شامل رقم های پدیده، فرامان و اصفهان در دمای 10، 20 و 30 درجه سانتی گراد از طریق مدل هیدروتایم واکاوی شد. در این آزمایش پنج پتانسیل آب (ψ) (0، -0/3، -0/6، 0/9، -1/2- مگاپاسکال) که در محلول های پلی اتیلن گلیکول  6000 (PEG) تهیه شدند استفاده شد. . نتایج نشان داد که هر سه رقم مورد آزمایش، دارای بیشترین سرعت جوانه زنی در دمای 30 درجه ی سانتی گراد و تحمل بهتر تنش خشکی در دمای 20 درجه  سانتی گراد بودند. در دمای 20 درجه ی سانتی گراد، رقم فرامان دارای کم ترین پتانسیل آب پایه متوسط ψb(50)   بود. در میان ارقام و دما های مختلف، رقم فرامان دارای بیشترین انحراف معیار  ψb (σψb) به میزان 0/52 مگاپاسکال در دمای 20 درجه سانتیگراد بود. ثابت هیدروتایم (θH)  در دمای 10 درجه بین سه رقم مورد آزمایش به طور معنی داری متفاوت بود. پایین ترینψb(50)  برای دست یابی به جوانه زنی 50 درصد در 10 درجه سانتی گراد، مربوط به رقم اصفهان بود و در دمای 20 یا 30 درجه سانتی گراد، پایین ترین مقدار مربوط به رقم فرامان و پدیده بود. اثر مهارکنندگی تنش خشکی روی جوانه زنی بذر در ارقام پدیده و فرامان بیشتر از رقم اصفهان بود. به طورکلی، کاربرد مدل هیدروتایم، امکان شناسایی ارقام متحمل به تنش اسمزی مانند رقم اصفهان را در طی جوانه زنی فراهم کرده و می تواند در پیش بینی جوانه زنی بذر و ارایه اطلاعات دقیق تر در خصوص زمان کاشت گلرنگ سودمند باشد.

    کلیدواژگان: گلرنگ، سرعت جوانه زنی، ثابت هیدروتایم، پتانسیل آب
  • ناصر رضوی زاده، سید مهدی نصیری*، داریوش زارع صفحات 93-100

    نیم پخت کردن برنج یک از عملیات آبی-حرارتی شلتوک پیش از فرآیند های خشک کردن و پوست کنی شلتوک است.. این عملیات نقش موثری در افزایش کیفیت دانه برنج هنگام ذخیره کردن، آسیاب کردن و پختن دارد. در این مطالعه برای انجام فرآیند نیم پخت کردن، از دو رقم شلتوک طارم و فوجی مینوری برای خیساندن معمولی و چندمرحله ای (پلکانی) به مدت 90 دقیقه در آب با دماهای 50، 60 و 70 درجه سلسیوس استفاده شد. خیساندن چندمرحله ای در دو و سه مرحله انجام شد و سپس نمونه ها به مدت 15 دقیقه در فشار اتمسفر بخاردهی شدند. خشک کردن با استفاده از خشک کن هوای گرم با بستر ثابت با دمای 35 درجه سلسیوس صورت گرفت. نتایج نشان داد در خیساندن به روش معمولی، اثر عامل های اصلی شامل دمای خیساندن و مدت زمان بخاردهی بر درصد ترک، استحکام خمشی و عملکرد برنج سالم هر دو رقم معنادار (0/05>P) بود. تاثیر مراحل خیساندن و مدت زمان بخاردهی بر درصد ترک، استحکام خمشی و عملکرد برنج سالم در دمای 70 درجه سلسیوس در هر دو رقم معنادار بود. به طور کلی خیساندن چندمرحله ای در مقایسه با خیساندن معمولی تاثیر مثبت قابل توجهی بر صفات اندازه گیری شده داشت.

    کلیدواژگان: عملکرد برنج سالم، خیساندن چند مرحله ای، نیم پخت کردن، درصد ترک برنج
  • غلامرضا زارعیان*، ابوالفضل آزادی، سیروس شاکری صفحات 101-112

    افزایش عملکرد گیاهان زراعی تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله خصوصیات خاک است. از جمله ویژگی های خاک می توان به عناصر غذایی موجود در خاک اشاره کرد. تعیین حاصلخیزی خاک برای مشخص کردن میزان کوددهی بسیار مهم است. بدون توجه به میزان حاصلخیزی خاک، با مصرف نادرست کودهای شیمیایی نه تنها عملکرد کیفی و کمی محصولات بالا نمی رود، بلکه باعث می شود ضمن تحمیل هزینه های اضافی، تعادل عناصر غذایی در خاک بهم خورده و مسایل زیست محیطی نیز مطرح شود. بنابراین تعیین درجه حاصلخیزی خاک و تهیه نقشه حاصلخیزی ضروری به نظر میرسد. در این مطالعه سعی بر آن شد تا با تهیه نقشه حاصلخیزی خاک به منظور کشت لوبیا در دشت شادکام شهرستان اقلید استان فارس، درجه حاصلخیزی خاک مشخص شود. نقشه حاصلخیزی خاک با استفاده از سامانه فازی و تحلیل سلسله مراتبی در محیط GIS تهیه گردد. جهت نیل به این اهداف از 210 نقطه منطقه مورد مطالعه نمونه برداری صورت گرفت و داده های ورودی برای تعیین حاصلخیزی خاک که شامل غلظت های  ماده آلی، پتاسیم، فسفر، آهن،  منگنز، روی و مس بودند اندازه گیری شدند. در ابتدا درون یابی برای هر یک از عناصر خاک با استفاده از مدل وزن دهی عکس فاصله (IDW) در محیط  GIS انجام شد. سپس برای هر یک از عوامل به منظور تهیه نقشه فازی یک تابع عضویت با توجه به حد بحرانی آنها تهیه گردید. در نهایت برای وزن دهی به هریک از لایه ها از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. بر اساس وزن های نسبی هر یک از معیارها بیشترین  وزن نسبی  مربوط به کربن آلی به میزان 0/354 و کمترین وزن نسبی محاسبه شده مربوط به عنصر آهن قابل استفاده با  مقدار 0/031 بود. همچنین نتایج نشان داد که  0/3، 80/3 و 19/4درصد از منطقه مورد مطالعه به ترتیب در گروه های خیلی ضعیف، ضعیف ومتوسط از لحاظ حاصلخیزی جهت کشت لوبیا قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: لوبیا، خاک های آهکی، استان فارس، حاصلخیزی خاک
  • سید هادی حسینی جعفری، محمدجواد زارع* صفحات 113-120

    در این مطالعه دورریزهای آلی حاصل از بخش کشاورزی و صنعتی با کود دامی حاصل از گاومیش به عنوان ماده اولیه اصلی مخلوط شدند تا خواص آنها برای تولید و رمیکمپوست و به عنوان ماده خوراک کرم خاکی مقایسه شوند. کود گاومیش بطور جداگانه و مخلوط با باگاس نیشکر، دورریزهای خرما و انگور به نسبتهای 1:3، 1:1 و 3:1 برای آماده سازی بستر پرورش کرم خاکی Eisenia foetida استفاده شدند. تعداد، وزن و طول نهایی کرمها و ویژگیها و ترکیبات شیمیایی در پایان آزمایش (70 روز) در ورمی کمپوست های حاصل شده اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که رشد کرمها از نظر تعداد، وزن و طول در بستر آماده شده از تلفیق کود گاومیش با دورریزهای انگور در نسبت 1:3بیش از سایر تیمارها ثیت گردید که علت آن میزان اسیدیته نزدیک به خنثی بستر کشت تهیه شده بود. تلفیق کود گاومیش و باگاس نیشکر منجر به تولید میزان بیشتری از ورمی کمپوست به میزان 6/24 کیلوگرم در مترمربع ورمی کمپوست گردید. مخلوط دورریزهای خرما با کود گاومیش منجر به فراهم آمدن بهترین شرایط جهت فعالیت کرمها گردید که می تواند به علت شرایط اسیدیته نزدیک به خنثی (pH = 7.1) باشد. بر اساس تجزیه آنالیز شیمیایی حاصل از ورمی کمپوستهای حاصله، ورمی کمپوست حاصل شده از ترکیب کود گاومیش با دوریزهای انگور بهترین ترکیبات شیمیایی را داشت. همچنین آزمایش انجام گرفته قابیلت تجزیه باگاس نیشکر، دوریزهای انگور و خرما را از طریق ورمیکمپوست و امکان مخلوط دوریزهای آلی نامبرده شده را با کود گاوی به جهت تولید ورمیکمپوست نشان داد.

    کلیدواژگان: دورریزهای آلی کشاورزی، کرم خاکی Eisenia foetida، ورمی کمپوست
|
  • Seyedeh Zainab Hashemi, Seyed Abdolreza Kazemeini *, Rouzbeh Zangoueinejad Pages 1-10

    This experiment was conducted in order to study the sensitivity of sesame (Sesamum indicum) and lentil (Lens culinaris) crops to soil residue of three herbicides including total, apirus, and atlantis under greenhouse conditions. It was observed that the low level of atlantis residue reduced the sesame stem length (91.61% compared to control). Besides, the lowest sesame stem length (33.30% compared to control) was observed at high level of the herbicide residue. Total herbicide compared to the other two herbicides had a greater destructive impact (89.93%) on the sesame stem dry weight. The results indicated that the maximum and minimum damages on the lentil stem length were created by the total (46.78%) and atlantis (23.33%), respectively. Furthermore, the values of GR50 and HR50 for sesame were significantly lower than lentil against application of total, apirus, and atlantis. Generally, sesame showed higher sensitivity than lentil against application of total, apirus and atlantis.

    Keywords: GR50, HR50, Herbicide residue, Root length, Stem length
  • Majid Rahemi *, Sahar Sedaghat Pages 11-18

    To investigate the effect of some edible coatings on weight loss and storage life of two thorny cucumber cultivars including Tiba’ and ‘Kurage’ cultivars, this research was conducted in a factorial experiment using a completely randomized design with three replications. The experiment comprised five treatments including three edible coatings (olive oil, almond oil and liquid paraffin), packing in brown paper bag without any edible coating and control treatment. All of the treated samples were placed in a thin plastic container having eight holes and control samples were placed in a plastic box solely. Packages were stored at 10 ºC and 85-90% RH for 14 days. The results showed that ‘Tiba’ cultivar had higher firmness than ‘Kurage’ cultivar. Cucumbers coated with almond oil had the least weight loss in comparison with other coating materials, but the differences between two cultivars were not significant. The highest color difference was belonged to the paper bag treatment which had the significant difference with control and the other coating treatments. Cucumbers placed in paper bag resulted in the highest greenness value. In conclusion, both thorny cucumber cultivars covered with coating materials showed the best appearance and luster shape which was related to the effects of edible coatings on reducing water loss, chlorophyll degradation and softening.

    Keywords: Covering material, Edible coating, Thorny cucumber, Weight loss
  • Ehsan Masoomi, Kurosh Rezaei-Moghaddam * Pages 19-36

    The agricultural entrepreneurial process in developing countries is one of the most understudied issues in entrepreneurship research. Opportunity recognition and opportunity exploitation as two considerable components of the entrepreneurial process are among the most important abilities of successful entrepreneurs. Factors influencing opportunity recognition and opportunity exploitation in the Iranian agriculture sector was the aim of this study. The survey research method was used to collect data from a sample of 246 awarded agricultural entrepreneurs (N= 721), selected by Iran’s Ministry of Cooperatives Labor and Social Welfare, through proportionate stratified random sampling. Data were collected using a questionnaire and were analyzed using R software. The face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts from the School of Agriculture, Shiraz University and the reliability was examined using Cronbach’s alpha through a pilot test. Independent variables were considered according to a sector-specific perspective, including social media networks, the success and failure of prior businesses, and environmental uncertainty. The findings showed that social media networks have positive effects on opportunity recognition and exploitation alike. The prior successful business also influenced opportunity recognition and recognition positively. The influence of prior failed business on opportunity recognition was positive, while its effect on opportunity exploitation was not significant. The effect of environmental uncertainty on two dependent variables was vice versa, a positive effect on opportunity recognition and a negative effect on opportunity exploitation. The results of this study indicated that the factors may not have a similar effect on opportunity recognition and exploitation.

    Keywords: Agricultural entrepreneurial process, Iranian agriculture sector, Opportunity recognition, Opportunity exploitation
  • Mina Fateh, Ali Akbar Kamgar-Haghighi *, Ali Reza Sepaskhah, Yahya Emam, Kobra Maghsoudi Pages 37-50

    To evaluate the effect of sowing density (300, 400, 500, 600 and 700 plants/m2) on the growth of wheat under deficit irrigation (100, 75 and 50% crop water requirement, I100, I75 and I50, respectively), an experiment was carried out during 2009 and 2010. In both years, deficit irrigation resulted in a considerable reduction in yield, yield components, leaf area index (LAI) and leaf water potential (Ψw). In contrast, the canopy temperature (CT) significantly increased under deficit irrigation. Furthermore, increasing of sowing density from 300 to 600 plants/m2 resulted in a significant increase in grain yield under I100 and I75. Maximum grain yield as 525.9 and 564.2 g/m2 was obtained in the first and the second years, respectively in sowing density of 600 plants/m2 and I100. This sowing density was also the proper density in I75 and I50 irrigation regimes. Increasing of sowing density reduced 1000-grain weight and grain number per spike and increased spike number per square meter. In the first year, increasing of sowing density from 300 to 600 plants/m2 caused a significant increase in LAI in all irrigation regimes, while in the second year, maximum LAI was observed in 700 plants/m2 sowing density. It was found that increasing of sowing density significantly reduced the Ψw and the CT in both well-watered and deficit irrigation. In conclusion, the results suggest that 600 plants/m2 would be the optimal sowing density under different water conditions. Alleviation of water stress by the increasing sowing density was found to be associated partly with enhanced LAI and reduced CT.

    Keywords: Canopy temperature, Leaf area index, Leaf water potential, Yield
  • Jafar Nabati *, Ahmad Nezami, Alireza Hasanfard, Mohammad Zare Mehrjerdi, Mehdi Rastgoo Pages 51-60

    It is crucial to benefit from the lentil genetic resources to select them for greater economic yield and take advantage of the maximum production potential by local germplasms. Therefore, this study aimed to evaluate the phenological, morphological characteristics, yield, and yield components of 15 lentil genotypes in the Research Field, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in February 2019. The experiment was carried out based on completely randomized blocks with three replications. According to the results, the MLC47 genotype was superior to other genotypes with a plant height of 44.7 cm and 4.4 branches per plant. In addition, the MLC33 genotype had the most filled pods with 79.4% fertility, and no significant difference was observed between this genotype and 60% of the entire genotypes in this regard. Moreover, the MLC454 and MLC47 genotypes had the highest seed yield with 133.8 and 125 g seeds per plant, respectively. Cluster grouping and comparison of means of the groups with the total mean showed that the MLC33 and MLC454 genotypes had a higher mean, compared to other genotypes in 69% of the studied traits. So that these two genotypes could be used in future research projects to identify and select the superior lentil genotypes.

    Keywords: Filled Pods, Genetic Resources, Local Germplasm, Seed yield
  • Zahra Biyouk, Nasser Shahsavari * Pages 61-70

    To investigate the effects of drought stress and delayed planting on oil quality and fatty acids composition of canola cultivars, a factorial split-plot test was conducted in a randomized complete blocks design with three replications at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran for two years (2015-2017) ‎. Planting date at two  levels of timely planting (Oct. 27) and late planting (Nov. 27) and irrigation at two levels of normal irrigation (control) and restricted irrigation from pod formation stage on wards were considered the main factors. Canola cultivars including Kodiak, Traviata, Compass, Diffusion, Mehr2, Elvise and Tassilo were the variables. The simple effects of planting date, irrigation, and cultivar on all research parameters were significant. The interaction effect of planting date × irrigation was significant on oil yield and oil content at the level of 5% and in terms of linoleic and palmitic acids, and stomatal resistance; it was significant at the level of 1%. The interaction effect of irrigation × cultivar was significant on palmitic acid, glucosinolate and stomatal resistance at the level of 1%. Late season drought stress and late planting dramatically reduced oil yield (58%), oil content (8%) and qualitative characteristics of canola cultivars. Among the studied cultivars, with considering all conditions of this research, the Tassilo cultivar having the seed yield (4407 kg ha-1), oil yield (2007 kg ha-1), chlorophyll content (1.43 mg g-1fw), high oleic and linoleic fatty acids, as well as low and standard erucic acid (0.41%) and glucosinolate (22.8 μmol g-1). was recommended as a favorable cultivar for planting in temperate cold regions with arid and semi-arid climates.

    Keywords: Brasica napus L, Fatty acids composition, planting date, water stress
  • S. M. Mirmiran, A. Nezami *, Mohammad Kafi, Jafar Nabati, Hedayatollah Karimzadeh Soureshjani, H. Karimzadeh Soureshjani Pages 71-82

    Cultivation of medicinal plants, such as fenugreek, is important for producing healthy food and preparing raw materials for herbal medicines. Determining the appropriate planting date and tolerance of fenugreek to low temperatures can help to gain more economic yield. The effects of cold and fall planting on the Iranian fenugreek (Trigonella foenum-graceum L.) landraces were evaluated under controlled and field conditions in two years (2013-2015). Ten fenugreek landraces including Azari, Ardestan, Tall, Dwarf, Shiraz, Shirvan, Mashhad, Neyshabour, Hamedan, and Hendi landraces were planted on five planting dates (September 14, October 15, and November 14 in 2013; March 6 and April 4 in 2014). These landraces were also planted on four planting dates (September and October in 2013; March and April in 2014) in pots and were transferred to a thermogradient freezer to apply frost temperatures (-6oC, -9oC, -12oC, and -15oC). Four landraces including Dwarf, Shirvan, Mashhad, Neyshabour landraces were planted on five planting dates similar to the first year in the second year. Shirvan landrace showed more tolerance to freezing temperatures. Evaluation of survival rate showed that the controlled grown landraces had higher survival rates than the field-grown landraces. Mashhad (55%) and Shirvan (44%) had the highest and lowest yield reduction rates as a result of delaying the planting date from September to April. The branch number/plant in the first year of the field experiment and 1000-seed weight (TSW) in the second year had the most important impact on the seed yield. The most suitable sowing dates for the highest seed yield were October 15 and November 14. Shirvan landrace had the highest seed yield in all the planting dates in both years, and it can be recommended for cultivation in the regions.

    Keywords: Cold acclimation, Seed yield, Stepwise regression, Survival rate
  • Seyed Mojtaba Mosavi, Ehsan Bijanzadeh *, Zahra Zinati, Leyla Nazari Pages 83-92

    The hydrotime analysis can predict the germination of plants at reduced water potential (ψ). The effects of reduced ψ on seed germination properties in three safflower cultivars including Padideh, Faraman and Isfahan cultivars at 10, 20 and 30 ºC were analyzed using the hydrotime model. Five ψ values (0, -0.3, -0.6, -0.9 and -1.2 MPa) prepared in polyethylene glycol 6000 (PEG) solutions were used in the experiment. The results indicated that all three tested cultivars had the highest germination rate at 30º C and better tolerance to osmotic stress at 20º C. At 20º C, Faraman cultivar had the lowest medium base water potential [ψb(50)]. The standard deviation of ψb (σψb) among cultivars and temperatures could be as high as 0.52 MPa for the Faraman cultivar at 20º. Three tested cultivars had statistically different hydrotime constant (θH) at 10º C. The lowest ψb(50) for achieving 50% germination at 10º C was seen in the Isfahan cultivar, and at either 20º C or 30º C was seen in Faraman and Padideh cultivars. The suppressing effect of drought stress on seed germination was greater in Padideh and Faraman cultivars than that in the Isfahan cultivar. Overall, applying of hydrotime model allowed identifying osmotic stress-tolerant cultivars such as Isfahan during germination; and which might be helpful to seed germination prediction and providing more accurate information for sowing time of safflower.Abbreviations: ψ (water potential); PEG (polyethylene glycol); ψb(50) (medium base water potential); θH (hydrotime constant); σψb (standard deviation of ψb); MGT (mean germination time); FGP (final germination percentage).

    Keywords: Carthamus tinctorius L, germination rate, hydrotime constant, water potential
  • Naser Razavizadeh, Seyed Mehdi Nassiri *, Dariush Zare Pages 93-100

    Parboiling is one of the postharvest hydrothermal treatments applied on rough rice before drying and milling processes. This process has an important role in retaining the quality of rice kernels during storage, milling, and cooking. In this study, two rough rice cultivars, Tarom and Fuji Minory, were subjected to conventional and multi-step soaking for 90 minutes in water at temperatures of 50, 60 and 70 °C as a part of the parboiling process. Multi-step soaking was conducted in two and three steps followed by 15 minutes steaming at atmospheric pressure. Drying was performed by a fixed bed hot air dryer at 35 °C. The results indicated that in the conventional soaking, soaking temperature and steaming time affected the percentage of broken rice, bending strength and head rice yield (HRY) for both cultivars in a significant manner (P<0.05). The effect of soaking steps and steaming duration on the percentage of broken rice, bending strength, and HRY at temperature 70 °C were significant (P<0.05) for both rice cultivars. In overall, the multi-step soaking showed a significant positive impact on measured traits as compared to conventional soaking.

    Keywords: Head rice yield, Multi-step soaking, Parboiling, Percentage of broken rice
  • Gholamreza Zareian *, Abolfazl Azadi, Sirous Shakeri Pages 101-112

    The increase in the performance of cultivated plants is under the influence of various features including the soil properties. The nutrient elements of the soil are among the important soil features. The soil fertility should be studied to determine the proper level of fertilizer application. The improper use of chemical fertilizers with no attention to soil fertility not only does not increase the quality and quantity of the products but also imposes extra costs while unbalancing the level of nutritional elements of the soil and causing environmental problems. In this regard, the determination of soil fertility and providing a soil fertility map sounds necessary. In this study, the soil fertility of Shadkam plain in Eghlid county of Fars province was determined to prepare the soil fertility map for the cultivation of bean. The soil fertility map was obtained by a fuzzy system using a hierarchical analysis in a GIS environment. To this end, soil sampling was conducted from 210 locations and the input data including organic matter, potassium, phosphorous, iron, manganese, zinc, and copper concentrations were measured.  The interpolation of each soil element was achieved by the inverse distance weight (IDW) model in the GIS environment. Then, a membership function was prepared for each factor to obtain the fuzzy map considering their corresponding critical values. Finally, each layer was allocated with weight using the analytic hierarchy process. Based on the relative weight of each criterion, the highest relative weight (0.354)  was obtained for organic carbon while iron showed the lowest (0.031)  relative weight. The results also indicated that 0.3, 80.3, and 19.4% of the studied region can be categorized as very poor, poor, and moderate groups in terms of fertility for bean cultivation, respectively.

    Keywords: Bean, calcareous soil, Fars Province, soil fertility
  • Seyed Hadi Hosseini Jafari, Mohammad Zarea * Pages 113-120

    In this study, various agricultural and industrial organic wastes were mixed with cow manure (CM) as the main raw material to compare their properties for the production of vermicompost and as feed material for earthworms. Cow manure, alone and in mixed with sugarcane bagasse (BG), date palm wastes (DW) and grape waste (GW) at the ratios of 3:1, 1:1, and 1:3 were used for culturing of the earthworm, Eisenia foetida. Total number, final biomass and the final length of earthworms and resulting vermicomposts were analyzed for their properties and chemical compositions after 70 days. Results showed that the growth of the earthworms in terms of the total number, final biomass and final length in CM mixed with GW at the ratio of 3:1 were significantly greater than those in other mixture treatments probably due to the neutral pH condition (pH = 7.1). The mixture of cow manure and bagasse resulted in the highest rate of vermicompost production that was 24.6 Kg m-3. The mixture of CM and GW provided the best conditions for E. foetida growing. CM mixed with GW produced the best results in terms of the chemical composition of the resulting vermicompost. Results of this study showed that vermicomposting was an adequate process for the degradation of sugarcane bagasse, grape waste and date fruit waste. The aforementioned organic wastes could be mixed with cow dung to produce quality vermicompost.

    Keywords: Agricultural organic waste, Earthworm (Eisenia foetida), Vermicompost