فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 36 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید اسدی *، حجت گودرزی، نرجس توحیدی فر صفحات 5-22

    در سپهر اندیشه، چه شرقی و چه غربی، ادراک و اندیشه بیش تر بر نفس و عقل محمول بوده و در این میان جسم همواره مورد کم لطفی یا غفلت واقع شده است. ملاصدرا با نظریه حرکت جوهری و مرلو -پونتی با پدیدارشناسی ادراک هر کدام نقش مهم و تعیین کننده ای برای بدن مندی در فاهمه و ادراک قایل شده اند. حدوث جسمانی برای صدرا اولین گام در شکل گیری شناخت است (جسمانیه الحدوث) و بعد به واسطه نفس، جسم لطیفه به روحانیه البقاء می رسد، اما برای مرلو -پونتی بدن آگاهی یگانه راه ادراک هستی است. مقاله حاضر بر آن است تا با روش تحلیلی - توصیفی و با رویکرد تطبیقی آراء علم النفس ملاصدرا و اندیشه موریس مرلو -پونتی در رابطه با ادراک بدن مند را بررسی کند. برای این منظور، ابتدا آراء صدرا در باب «جسمانیه الحدوث» نفس مورد بررسی و کاوش قرار گرفته تا از این رهگذر بدن مندی مورد مداقه قرار گیرد، سپس «پدیدارشناسی ادراک» مرلو-پونتی تشریح می شود؛ و در آخر وجوه اشتراک و افتراق این دو فیلسوف به بوته آزمایش گذاشته می شود.

    کلیدواژگان: جسمانیه الحدوث، ملاصدرا، پدیدارشناسی ادراک، مرلو-پونتی، بدن مندی
  • سمیمین اسفندیاری، بهروز الیاسی، آزاده الیاسی * صفحات 23-46

    آدورنو متفکری متاثر از کانت و هگل، با دیدگاهی انتقادی، زیبایی شناسی خود را بنیاد نهاد. در زیبایی شناسی او تاریک اندیشی و بدبینی نسبت به هنر مدرن و پسامدرن به صورتی متناقض پدیدار است. مصادیق بدبینی آدورنو یعنی فرهنگ توده، صنعت- فرهنگ و متاثر از آن عقلانی شدن، کالایی شدن، شییی شدن، بت وارگی تا هنر روزگار ما ادامه داشته است که ما با نادیده گرفتن خط فاصل مدرنیسم و پست مدرن با آگاهی به چالش ها و گوناگونی ها، آن را در ذیل هنر معاصر تحلیل می کنیم. آدورنو درباره ی هنر، ایده ی «زیبایی شناسی رهایی بخش» را در سر می پروراند؛ اما نگاه او به این پدیده سلبی بود. سلطه ی سرمایه و سیاست متاثر از توده گرایی در نظر آدورنو سبب شده که هنردر پی فقدان کارکرد اصیل خود، رنجی بر انسان ها تحمیل کند. مسلما دلیل دفاع آدورنو از هنر آوانگارد بدان دلیل است که این نوع هنر به گمان او به توده ای شدن و به تبع آن اسارت در بند سیاست و سرمایه داری تن نمی دهد. در این مقاله سعی بر این است که به دلایل تاریک اندیشی آدورنو درباره ی هنر معاصر به صورت تحلیلی- توصیفی از موضعی انتقادی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: آدورنو، تاریک اندیشی، زیبایی شناسی، هنر
  • علی پایا، علیرضا منصوری * صفحات 47-86

    در مقاله ی حاضر بر این امر تاکید می شود که فقه از منظر معرفت شناسی در شمار تکنولوژی هاست، نه علم، و در مقام یک تکنولوژی قدرتمند تاثیرات فراوانی در جوامعی که از آن، بیش یا کم، برای تمشیت امور خود بهره می گیرند برجای می گذارد. در مقاله کنونی پس از گذری اجمالی در خصوص منزلت فقه در مقام یک تکنولوژی و بررسی برخی ابهامات احتمالی در این زمینه، توجه خود را به برخی از لوازم و تبعات تکنولوژی بودن فقه معطوف می سازیم و به بحث درباره تبیین نسبت فقه با سبک زندگی، اخلاق و شناخت خداوند و اهمیت کنترل تکنولوژی ها می پردازیم.

    کلیدواژگان: فلسفه ی فقه، فلسفه ی تکنولوژی، عقلانیت نقاد، تکنولوژی دینی
  • مهری چگینی آشتیانی * صفحات 87-112

    هگل بعد از کانت مساله ی شناخت را مهم ترین اولویت خود قرار داد و در بحث شناخت از روش دیالکتیک بهره جست؛ او مدت ها قبل از این که وحدت عین و ذهن در هگل مطرح شود، در اولین کتاب خود پدیدارشناسی روح، به تحلیل درجات و مراتب شناخت پرداخت. در مشرق زمین صدرالمتالهین با بیان اصل و معقول و تعمیم دادن آن به سایر مراتب معرفت، جدایی میان مدرک و مدرک را از میان برداشت و وحدت آن دور اثابت کرد. صدرالمتالهین با تکیه برمبانی اصالت وجود، وحدت وجود، تشکیک وجود، حرکت جوهری، حدوث نفس انسانی، تجرد علم و وجودی بودن علم، توانست به اثبات اصل اتحاد عاقل و معقول برسد. برطبق این اصل، وجود صور اشیاء برای نفس جزیی، موجب فعلیت یافتن قوای نفس و عقول و سرانجام پیوند با عقل فعال می شود. هرچند در مقایسه دو فیلسوف احتیاط لازم را باید داشته باشیم ولی وحدت در همه ی مراتب شناسایی است که هم در فلسفه ی هگل و هم در فلسفه ی صدرا دیده می شود. در فلسفه هگل و ملاصدرا مفهوم محوری صیرورت و امکان فهم تدریجی امور بر اساس پدیدارشناسی جنبه فرعی و حاشیه ای ندارد، بلکه نموداری از کل نظریه های آن هاست. البته هگل فقط به بعد تاریخی و فرهنگی این حرکت توجه کرد ولی صدرالمتالهین به بعد وجودی این حرکت اهتمام ورزید.

    کلیدواژگان: هگل، صدرالمتالهین، عین، ذهن، عقل، نفس، ادراک
  • حسین حسینی * صفحات 113-133

    در این مقاله از فضیلت فروتنی به عنوان کلید فهم فلسفه ی مونتنی سخن می گوییم. زمینه ی مشترکی که تمام دل مشغولی ها و اندیشه های مونتنی را به هم پیوند می دهد، فضیلت فروتنی است. مونتنی اگر درباره ی الهیات، معرفت شناسی و سیاست نظر می دهد، صرفا می خواهد روح فروتنی را در همه ی این عرصه ها احیا کند. در این مقاله نشان داده می شود که مونتنی نه فیلسوف شکاک، بلکه فیلسوف فروتن بود و فروتنی به عنوان محور فلسفه ی او در چهار عرصه ی معرفت، فضیلت، الهیات و سیاست بررسی می شود. فروتنی مونتنی در عرصه ی معرفت، منجر به شکاکیتی معقول می گردد و در عرصه ی فضیلت، به اخلاقی خود جوش و طبیعی می رسد و در عرصه ی الهیات، با انسان مداری زمانه ی خود در می پیچد و در عرصه ی سیاست از یک سو با جباریت و از سوی دیگر با آشوب در ستیز است. در نهایت، مونتنی به عنوان فیلسوفی شناخته می شود که می خواهد انسان را در جایگاه واقعی خود بنشاند و اهمیت بدن، طبیعت و عواطف را به او گوشزد کند. او یادآوری می کند که ما به عنوان انسان، موجوداتی طبیعی، بدن مند و دارای عاطفه ایم و فضیلت و خوشبختی ما در گرو پذیرش این شرایط انسانی است.

    کلیدواژگان: فروتنی، جستارها، شکاکیت، رواقیون، دین پیرایی، نوزایی
  • مریم شفیعی، هادی صمدی *، پرویز ضیاء شهابی صفحات 135-155

    هدف این مقاله مروری بر آراء جان دیوییدرباره نسبت بین علم و هنر، دانشمند و هنرمند و مخاطب اثر هنری و مخاطب اثر علمی در کتاب هنر به مثابه تجربه است. جان دیویی در قسمت های مختلف این کتاب، که مهم ترین اثر او درباره زیبایی شناسی است، به طور پراکنده به شباهت ها و تفاوت های موجود بین علم و هنر می پردازد اما در این تحقیق سعی شده است که دیدگاه دیویی به صورت منسجم ارایه شود. در نگاه دیویی، دانشمند و هنرمند هر دو با محیط پیرامون خود در حال تعامل هستند و برای برآوردن نیازهای خود در حال کنشگری بوده و خالق محصول علمی و محصول هنری هستند. بررسی آراء دیویی در این زمینه می تواند باعث بدست آمدن بصیرت هایی برای حل مسایل امروزی در فلسفه علم شود. رویکرد تکاملی دیویی به فلسفه به منزله ی عنصری وحدت بخش در همه آثار او، تاکید او بر معرفت به چگونگی و نشان دادن اهمیت آن در کنار معرفت های گزاره ای از جمله این موارد است.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی دیویی، هنر به مثابه تجربه، رابطه بین علم و هنر
  • سمیه ولی زاده، محمدرضا شریف زاده * صفحات 157-180

    مفهوم بازنمایی هنر را می توان به چهار مرحله ی تاریخی و فلسفی تفکیک کرد: مرحله اول بازنمایی هنر با دیدگاه جهان مثل افلاطون عجین است. مرحله دوم بازنمایی عینی جهان خارج تحت تاثیر اندیشه های کانت می باشد. در مرحله سوم با رویکردی بر نظریات فرمالیست کلمنت گرینبرگ به انتزاع در بازنمایی اشاره می نماییم، اما مرحله چهارم که نقطه ی عطفی در مفهوم بازنمایی است با تفکرات فلسفی آرتور دانتو که به ماهیت این مفهوم در هنر آوانگارد می پردازد روبه رو هستیم. جایی که به اعتقاد دانتو تلاقی هنر و فلسفه است. دانتو معتقد بود هنر آوانگارد به دلیل گستردگی که در درون خود دارد همه سبک ها و شیوه های هنری را در خود جای می دهد. از طرفی در فلسفه دانتو با دو رویکرد فلسفی مواجه هستیم؛ رویکرد اول آن که هر فردی می تواند هنرمند باشد و رویکرد دوم هر چیزی می تواند اثر هنری شود. از این رو، مقاله ی حاضر بر آن است تا با تاکید بر اندیشه های فلسفی آرتور دانتو در هنر آوانگارد و به شیوه ای مبتنی بر نمونه ها و آثار هنرمندان سبک پاپ آرت بر تبیین مفهوم فلسفی بازنمایی و چگونگی بازگشت این مفهوم به عناصر تصویری جهان پیرامون در عصر پاپ آرت اشاره کند.

    کلیدواژگان: بازنمایی، فلسفه هنر، پاپ آرت، حاضر و آماده، آرتور دانتو
|
  • saeid asadi *, hojat goodarzi Pages 5-22

    In the sphere of thought, whether eastern or western, perception and thought are more conceived on the basis of the spirit and reason. In the meantime, bodiliness is either treated unkindly or is thoroughly ignored. Mulla Sadra with his essential movement and Merleau-Ponty through his Phenomenology of Perception allocated a pivotal role for the bodiliness in understanding and perception. To Mulla Sadra, bodiliness is the first step of perception (bodily initiation); then; through the spirit, this perception leads to the spiritual persistence. To Merleau-Ponty, on the other hand, bodiliness is the sole way to perceive the existence. The present study aims to analyze comparatively Mulla Sadra and Maurice Merleau-Ponty ideas concerning bodiliness through descriptive- analytical method. In so doing, Mulla Sadra's philosophy concerning the bodily initiation of the spirit are carefully studied to scrutinize the bodiliness. Then, Merleau-Ponty's Phenomenology of Perception is described. Finally, the similarities and differences of both philosophers are elaborated.

    Keywords: Bodily initiation, Mulla Sadra, Phenomenology of Perception, Merleau-Ponty, Bodiliness
  • azadeh elyasi * Pages 23-46

    Adorno is the thinker that affected by Kant and Hegel. Of course he established his Aesthetics whit critical viewpoint. First domain of his Aesthetics is dark thinking and pessimistic about Modern art and postmodernity that appears with paradoxical form. We account all of event that happened as contemporary art. Examples of Adorno's pessimistic namely is mass culture industry that affected by rationalism, commodity, reification, idolatry that all of them continued to our time. We analyze contemporary art whit ignorance of distance between modernism and postmodernism in continuous and integrated linear. Adorno has a liberation Aesthetics idea about Art but his viewpoint was privative. In Adornos ideas, domination of capitalism and politics was cause of lack of authentic function of Art, which imposed suffering to human. Certainly the reason of Adorno's defends of Avant-garde Art is that kind of art not following mass culture, and not surrounded by politics and capitalism.

    Keywords: Adorno, Art, Aesthetics, Capitalism, dark thinking, culture – industry
  • ali paya, Alireza mansouri * Pages 47-86

    Fiqh (Islamic Jurisprudence) as a powerful technology has a profound effect on the societies in which it is used to, more or less, facilitate their affairs. In the present paper, after a brief overview of the status of fiqh as technology and examining some of the possible ambiguities in this relation, we turn to some of the implications and consequences of “fiqh as a technology”. We try to give an explanation for the relation of fiqh with, and its impact on, issues such as the form of life, ethics, our knowledge of God, and the importance of controlling technologies.

    Keywords: Philosophy of fiqh, Philosophy of Technology, Critical Rationalism, Religious technology, Philosophy of Islamic Jurisprudence
  • Pages 87-112

    Hegel postulated Kant's problem of cognition as a top priority and used dialectics in his discussion of cognition; in his first book (Phenomenology of the Spirit), he analyzed the degrees of cognition long before the unity of mind and mind were ever discussed in the Middle East. Reasonable and generalizing it to other forms of knowledge, the separation between the evidence and the evidence took away its unity. On the basis of the principle of existence, the unity of existence, the unity of existence, the inward movement of the human soul, and the science of existence, the existence of science was able to prove the principle of unity and sensibility. Although we need to be cautious in comparison to two philosophers, it is (unity in all identification) that is rooted in both Hegelian philosophy and philosophy. In Hegel's and Mulla Sadra's philosophy, the concept of self-centeredness and gradual understanding of things based on phenomenology is not subordinate and marginal, but rather a representation of their whole theories. Hegel, of course, only focused on the historical and cultural dimension of the movement, but Mulla Sadra focused on the existential dimension of the movement.

    Keywords: : Hegel, Mulla Sadra, Equitable, Mind, wisdom, Self, Perception
  • hossein hosseini Pages 113-133

    Humility, in this paper, is described as the central concept in understanding Montaigne's philosophy. It is the common ground that relates all the themes and concerns in his thought. When speaking about theology, epistemology and politics, he just wants to revive the spirit of humility in these areas. This paper shows Montaigne not as a skeptic but as a humble philosopher and humility as the key to his philosophy in four areas of knowledge, virtue, theology and politics. His humility led to a reasonable skepticism in knowledge and a natural and spontaneous virtue in ethics and battling humanism of his age in theology and resisting against both dictatorship and revolution in politics. Finally, Montaigne is recognized as a philosopher who wants to dwell humanity in its right position and brings the importance of body, nature and emotions to attention. He reminds us again and again that we as humans are natural, bodily and emotional beings and our virtue and happiness is dependent on accepting these human conditions.

    Keywords: humility, essays, Skepticism, Stoics, Reformation, Renaissance
  • mariam shafiee, hadi samadi * Pages 135-155

    The purpose of this article is to review John Dewey's views on the relation between science and art, the scientist and artist, and the audience of the work of art and the audience of scientific work in the Art as Experience. John Dewey deals with the similarities and differences between science and art in various parts of this book, which is his most important work on aesthetics, but this study attempts to present a deep-seated view of Dewey. In Dewey's perspective, the scientist and artist both interact with their environment and are active in the satisfying of their needs and are the creator of the scientific product and the artistic product. A review of Dewey's views in this regard can provide insights for solving contemporary issues in the philosophy of science. Dewey's evolutionary approach to philosophy as a unifying element in all his works, his emphasis on knowing how and showing its importance along with propositional knowledge is one such thing.

    Keywords: : Dewey's aesthetics, Art as Experience, Art, Science Relation
  • somayeh valizadeh, Mohamadreza shrifzade * Pages 157-180

    The purpose of this article is to review John Dewey's views on the relation between science and art, the scientist and artist, and the audience of the work of art and the audience of scientific work in the Art as Experience. John Dewey deals with the similarities and differences between science and art in various parts of this book, which is his most important work on aesthetics, but this study attempts to present a deep-seated view of Dewey. In Dewey's perspective, the scientist and artist both interact with their environment and are active in the satisfying of their needs and are the creator of the scientific product and the artistic product. A review of Dewey's views in this regard can provide insights for solving contemporary issues in the philosophy of science. Dewey's evolutionary approach to philosophy as a unifying element in all his works, his emphasis on knowing how and showing its importance along with propositional knowledge is one such thing.

    Keywords: Dewey's aesthetics, Art as Experience, Art, Science Relation