فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرحسین امامی کوپایی*، محمدجواد صافیان، سمانه امامی کوپایی صفحات 5-40

    در این مقاله سعی خواهیم کرد که به بررسی نقادانه پاسخ به مساله ی تکنولوژی از سوی دو متفکر مطرح معاصر ، عبدالکریم سروش و سید حسین نصر بپردازیم. بدین منظور ضمن بیان مختصری از اهم اندیشه های مرتبط با مساله ی تکنولوژی در منظومه فکری این دو صاحب نظر و تبیین دو نظریه، به مقایسه دو دیدگاه و نقد نظریات و استدلال های آن ها می پردازیم. این پژوهش نشان می دهد که علی رغم تفاوت های بنیادین نظام فکری این دو متفکر، می توان هم در طرح و هم در پاسخ به مساله شباهت هایی میان آن دو یافت؛ به طوری که مفهوم قناعت در هر دو پاسخ حضوری قابل توجه دارد. اما با این تفاوت که قناعت هسته اصلی پاسخ سروش را تشکیل می دهد و در نظر نصر تنها به عنوان یک راه حل جنبی و موقتی ظهور می یابد. مقاله را با این نتیجه گیری به پایان خواهیم برد که با وجود بصیرت ها و نکته سنجی های ارزشمند هر دو متفکر، مسایلی هم چون، پیش فرض های اثبات نشده، استدلال های بد، ناسازگاری درونی و عدم کارآیی در طرح مساله و پاسخ به آن، به شکست دو پروژه در حل مساله ی تکنولوژی می انجامد.

    کلیدواژگان: عبدالکریم سروش، سید حسین نصر، روشنفکری دینی، سنت گرایی، مساله ی تکنولوژی، قناعت
  • مریم جعفری، شمس الملوک مصطفوی*، محسن کرمی صفحات 41-62

    در جستار حاضر تلاشمان معطوف به یافتن دیدگاه های مولانا در باب مفهوم زیبایی بوده است و دامنه ی کارمان را نیز به کتاب فیه ما فیه او محدود کرده ایم. برای ره بردن بدین مقصود، شش مساله و پرسش مهمی را که امروزه در خصوص زیبایی در فلسفه هنر مطرح است بر مولانا عرضه کردیم و کوشیدیم، با بهره جستن از روش تحلیل فلسفی، پاسخ های (هرچند احتمالی) او به این پرسش ها را در کتاب فیه ما فیه بیابیم. بر این اساس، به پی جویی این پرسش های شش گانه در فیه ما فیه پرداختیم: زیبایی به لحاظ وجودشناختی چه جور ویژگی ای است؟ زیبایی چه حال و احساسی در آدمی برمی انگیزد؟ زیبایی نسبی است یا مطلق؟ زیبایی مفهومی مشکک است یا متواطی؟ ربط ونسبت میان زیبایی و زشتی از مقوله تضاد است یا تناقض؟ و دست آخر این که انواع زیبایی بر حسب دارنده ی زیبایی کدامند؟ باری، به نظر می رسد که مولانا زیبایی را به لحاظ وجودشناختی امری آفاقی می داند، نه انفسی، و نه آفاقی انفسی؛ عقیده دارد که زیبایی بهجت آفرین است؛ آن را مطلق می انگارد؛ مفهومی مشککش می داند؛ نسبت میان آن را با زشتی از مقوله ی تناقض می بینید؛ و این که، افزون بر اشیاء مادی، هم به حالات روانی می توان زیبایی نسبت داد و هم به امور مجرد و انتزاعی.

    کلیدواژگان: زیبایی، زشتی، فیه ما فیه، آفاقی، انفسی، نسبی، مطلق، مشکک، متواطی، تضاد، تناقض
  • شمس الله سراج*، حجت منصوری صفحات 63-88

    در فرهنگ اسلامی و قرآنی، تسبیح و عبادت خداوند مخصوص انسان نیست بلکه تمام هستی و پدیده های آن به زبان خاص خود، آن هم بر اساس آگاهی به تسبیح خداوند مشغول اند، به همین خاطر از زمان نزول قرآن تا عصر حاضر بحث تسبیح موجودات همواره از مباحث داغ مطرح شده در میان محققین هر دوره بوده، ولی این مساله هم چون بسیاری از مسایل دیگر در حکمت متعالیه رنگ و بوی خاصی به خود می گیرد؛ ملاصدرا به عنوان یک فیلسوف، عارف و مفسر از سه منظر فلسفی، عرفانی و تفسیری به مساله ی فوق نگریسته است. این پژوهش در پی آن است که ضمن معناشناسی واژه ی تسبیح، دیدگاه فلسفی قرآنی ملاصدرا در مورد تسبیح موجودات را تبیین نماید. حکیم صدرا با تکیه بر برخی از مبانی فلسفی اش سه برهان بر عمومیت تسبیح در تمام عالم اقامه می کند و بیان می کند که تمام موجودات از علم و ادراک برخوردار می باشند و با زبان مخصوص به خود به تسبیح حق تعالی مشغول اند.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، تسبیح قالی، تسبیح حالی، سریان علم، سریان حیات
  • احمد عبادی*، محمد امدادی ماسوله صفحات 89-117

    توجیه پذیری گزاره های معرفتی یکی از دغدغه های مهم و اصلی فیلسوفان در تاریخ علم بوده است. طرح تمایز میان مقام گردآوری و مقام داوری نیز در راستای پاسخ گویی به این مساله است. هدف این مقاله، گزارش و تحلیل سیر این تمایز در فلسفه ی علم و نقد آن است. مقام گردآوری، ظرف اکتشاف قوانین و نظریه ها و مقام داوری، ظرف موجه ساختن آن نظریه هاست. موافقان تمایز گردآوری/داوری هر یک بنابر رویکرد فلسفی خویش، خوانش هایی ازاین تمایز داشته اند: تعاقب این دو فرآیند از بعد زمانی و منطقی، اخذ مقام گردآوری به عنوان فرآیندی واقعی در علم و مقام داوری به عنوان چارچوبی دستوری برای علم، گردآوری برخوردار از تحلیل تجربی در برابر تحلیل منطقی داوری، داوری متعلق به حیطه ی فلسفه ی علم و گردآوری مختص به حوزه های تاریخ، روان شناسی و جامعه شناسی علم، تفاوت پرسش های ناظر به هر یک از دو مقام، قابلیت تفکیک میان تاریخ درونی و بیرونی علم، گردآوری برخوردار از منظر تاریخی-توصیفی در برابر منظر منطقی-دستوری داوری. اخذ این تمایز در فهم روش علم قابل نقد است که عبارتند از: ابهام این دو فرآیند به لحاظ زمانی و منطقی، دخالت مولفه های منطقی در گردآوری، عدم انحصار تمایز به دو مقام و ضرورت تمایز حداقل سه گانه، دخالت مولفه های غیرعقلانی در داوری، عدم تبیین رشد فراهنجاری علم و تنوع روی آوردها در داوری.

    کلیدواژگان: مقام گردآوری، مقام داوری، نگرش منطقی-توصیه ای، روش شناسی علم، رایشنباخ، پوپر
  • مریم عسگرپورعلی، حسین شیخ رضایی* صفحات 117-142

    داروینیسم اجتماعی بر خلاف آن چه که از عنوانش به نظر می رسد، بیش از آن که به داروین مربوط شود نتیجه ی تلاش های هربرت اسپنسر است. طرفداران داروینیسم اجتماعی از ایده ی بقای اصلحی که اسپنسر آن را مطرح کرد برای تحلیل و تبیین رویدادهای اجتماعی و رفتارهای اخلاقی بهره می بردند. از آن جا که داروینیسم اجتماعی دستاویزی برای حذف ضعیفان جامعه و بقای ثروتمندان و قدرتمندان شده بود و بسیاری از جنگ های بزرگ، از جمله جنگ جهانی دوم، نیز تا حد زیادی به پیروان این نظام فلسفی مربوط می شد، این فلسفه به عنوان فلسفه ای بدنام شناخته شد و منتقدانش سعی کردند آن را رد کنند. مایکل روس، از تکامل گرایان و نظریه پردازان معاصر فلسفه ی اخلاق، مانند بسیاری از فلاسفه ی دیگر، داروینیسم اجتماعی را بررسی و بازنگری کرده است. نتایج حاصل از این بررسی او را به سمت اخلاق تکاملی جدیدی سوق داده است. در این مقاله به معرفی و بررسی داروینیسم اجتماعی از دیدگاه روس می پردازیم و در پایان به این نتیجه می رسیم که قضاوت های رایج در مورد داروینیسم اجتماعی کمی عجولانه است و نقد داروینیسم اجتماعی نیاز به تامل و بررسی بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: داروینیسم اجتماعی، اخلاق تکاملی، پیشرفت
  • منصوره محمودی، محمدرضا ریخته گران* صفحات 143-169

    گابریل مارسل فیلسوف‏، موسیقی دان و نمایش نامه نویس معاصر فرانسوی است که میان آثار فلسفی و هنری او پیوند نزدیکی وجود دارد. یکی از موضوعات فلسفی مورد علاقه ی مارسل، خود و ارتباط آن با دیگری است. از نظر او، فرد در شرایط اجتماعی از وجود خود آگاه می شود. دیگران با تحسین یا نکوهش کنش فرد سبب می شوند تا فرد از خود آگاه شود. به بیانی، دیگری یک واسطه ی کمکی و موقتی است که از راه آن فرد می تواند تصویری معین، یک بت از خود بسازد. ارتباط فرد با دیگری یا می تواند ارتباطی حقیقی باشد که مارسل با عنوان رابطه «من-تو» یاد می کند؛ و یا ارتباطی باشد که رابطه ی حقیقی به سطح چیزوارگی یا «من-آن» فروکاسته شود. نمایش نامه های مارسل از آثار فلسفی او جدا نیست؛ در نمایش ها جوابی قطعی وجود ندارد بلکه راهی به سوی مخاطب گشوده می شو د تا بتواند پاسخی اصیل برای چالش دراماتیک طرح شده در نمایش را بیابد. نمایش نامه های مارسل راهی است برای فهم بهتر آثار فلسفی او؛ جایی که مخاطب به شکل عینی با مسایل انضمامی اندیشه ی او درگیر می شود. مساله ی ارتباط انسان با دیگری در بسیاری از نمایش نامه های مارسل از جمله شیرفهم مطرح شده است. رابطه ی تنگاتنگ میان اندیشه ی فلسفی، ارتباط با دیگری، و مضمون نمایش نامه شیرفهم مورد نظراین مقاله است تا سخن مارسل به شکل عینی تجربه شود. از نظر او، هنگامی که انسان با دیگری ارتباطی غیراصیل دارد حاصلش چیزی جز سردرگمی نیست.

    کلیدواژگان: گابریل مارسل، ارتباط با دیگری، نمایش نامه، شیرفهم
  • عباس نعمتی*، قاسم پورحسن صفحات 169-191

    در این نوشته بر آنیم با خوانشی از نگره ی هماهنگی از چشم انداز ویتگنشتاین متاخر به دو مساله ی اساسی که فراروی این نگره است، مساله ی جدایی نظام باور با جهان و ارزیابی نظام های باور هماهنگ موازی، پاسخ بدهیم. در آغاز این دو چالش و پیش انگاشت های آن بررسی می شود. سپس با خوانشی از نگره ی هماهنگی بر پایه ی فلسفه ی متاخر ویتگنشتاین راه حلی برای پاسخ به این دو مساله ارایه می گردد. در این راستا روشن می گردد پنداشته ی گزاره های لولایی  که از اندیشه های شناخت شناسانه ی ویتگنشتاین متاخر برگرفته شده است راه حلی کارآمد برای  پاسخ به مساله ی جدایی می باشد گزاره های لولایی پیونددهنده ی نظام باور به جهان هستند که این پیوند را از طریق کنش(پراکسیس) صورت می دهند و در نهایت با صورت بندی نگره ی هماهنگی در پرتوی این گزاره ها، می توان معیار کارآمدی نظام باور را برای انتخاب میان دو نظام باور هماهنگ موازی اعمال نمود تا پاسخ مساله ی دوم را نیز یافت.

    کلیدواژگان: نگره ی هماهنگی، گزاره های لولایی، نظام های باور هماهنگ کارآمد، جهان تصویر، شیوه ی زندگی
|
  • Pages 41-62

    In this essay, we have tried to find Rumi`s views on the concept of beauty. We have focused on Fih-e Ma Fih and limited our research to it. For this purpose, we have put forward six questions from a contemporary viewpoint toward “beauty” and attempted to find Rumi’s (probable) answers to them in Fih-e Ma Fih. Accordingly, through a philosophical analysis, we traced out the six following questions: What kind of property is beauty ontologically? What does the experience of beauty feel like? Is beauty relative or absolute? Is beauty an equivocal concept or a univocal one? Is the relation between beauty and ugliness the subject of contrariety or of contradiction? And finally, what are the types of beauty in terms of its possessor? It seems that Rumi considers beauty an objective property, not a subjective or objective-subjective one. He holds that beauty is delightful and supposes that it is absolute. He believes that beauty is an equivocal concept and considers its relation with ugliness to be the subject of contradiction. Finally, he argues that beauty can be ascribed to mental states, abstract objects, and physical objects.

    Keywords: Beauty, Ugliness, Fih-e Ma Fih, objective, subjective, Relative, Absolute, Equivocal, Univocal, Contrariety, Contradiction
  • Pages 63-88

    In Islamic and Quranic culture, praising and worshipping God is not specific to human beings; rather, the whole world and all creatures of the universe praise God consciously and in their specific languages. Thus, “the Creatures’ praise to God” has always been a controversial topic among researchers of all eras since the Quran descended. However, it takes a different form in the transcendent theosophy. Mulla Sadra, as a philosopher, mystic, and exegetist, dealt with this problem from a philosophical, mystical, and exegetic viewpoint. The present research deals with the terminology of the term “praise” and explains Mulla Sadra’s philosophical viewpoint toward it. Relying on his philosophical principles, Mulla Sadra puts forward three arguments for generality of praising. He expresses that all Creatures have knowledge and perception, and praise God in their own languages.

    Keywords: Mulla Sadra, Verbal Praise, Spiritual Praise, Flow of Science, Flow of life
  • Pages 89-117

    Justifiability of knowledge statements has always been of the philosophers’ most important and original concerns. The introduction of the distinction between the context of discovery and the context of justification is also an attempt to answer this dilemma. The aim of the Context of discovery is to discover the context of scientific laws and theories, while the context of justification aims at justifying the context of theories. Each proponent of discovery/justification distinction, has, according to his/her philosophical approach, some interpretation of this distinction: temporal and logical Sequence of these two processes, considering the context of discovery as a factual and historical process of science and the context of justification as a normative framework for science, logical analysis of the context of justification vs. the context of discovery with its empirical analysis, belonging of the context of justification to the scope of philosophy of science and the context of discovery being particular to the field of history, psychology and sociology of science, the difference of the questions pointing out to each context, separation of internal and external history of science, normative perspective of discovery vs. factual perspective of justification. Using such a distinction in understanding the method of science can be criticized concerning: uncertainty of both contexts as temporal and logical processes, intervention of logical factors in the context of discovery, the distinction not being limited to the two contexts and the necessity of existing at least a three-fold distinction, the irrational and non-logical factors involved in the context of justification, the Para-normative growth of science and the diversity not being explained in the context of discovery.

    Keywords: Context of Discovery, Context of Justification, Normative Attitude, Scientific Methodology, Reichenbach, Popper
  • Pages 117-142

    Contrary to what it seems to be, Social Darwinism is the result of Herbert Spencer's efforts rather than Darwin's. The advocates of social Darwinism used the idea of survival of the fittest, which was initially invented by Spencer, in order to analyze and explain social events and moral behaviors. Since Social Darwinism was a justification for removing the weak persons and boosting the survival of the rich, and also justified many of the great wars, including World War II, it has become a notorious philosophy, and many critics have tried to reject it. Michael Rus as a contemporary evolutionist and theorist of the moral philosophy, has reviewed Social Darwinism. The results of this review led him to a new evolutionary ethics. In this article we will introduce and review the social Darwinism from the viewpoint of Ruse. At the end, we conclude that common judgments about social Darwinism are hasty, and the critique of social Darwinism needs to think more.

    Keywords: Social Darwinism, Evolutionary Ethics, Progress
  • Pages 143-169

    and playwright. There is a close relationship between his philosophical and artistic works. It can even be said that reading his dramas provides a ground for understanding his philosophical concepts. One of the favorite philosophical themes for Marcel is “man” and his relationship with the other. Man is a unique subject, not an isolated one; he is not an Island. Through the history of philosophy, this man, the subject, and his relation to others has been an object of philosophical inquiries. From the cradle to the grave, there has been no time man has been absolutely alone. So his being is a being–through others and his existence implies the existence of others. This has been the gospel of contemporary existentialists, including Gabriel Marcel whose existentialism is basically theistic. In his view, the individual becomes aware of himself through social circumstances. Marcel developed the I-Thou relationship, which became an attempt to restore the fragmented and fallen dignity of the interpersonal relationship. Moreover, Marcel reflected upon certain experiences metaphysically implied in the I-Thou relationship. These form the foundations or basis of any authentic mode of interpersonal relationship. However, my relationship with others is determined by the type of relationship that exists between us. In other words, I, as a human being, can exist or act in one of the two ways: I can exist and relate lovingly and authentically with others, which Marcel calls the I-Thou relationship; or I can relate inauthentically to others -as I would relate to any object, tool, or instrument- which is the I–it (or he or she) relationship. Marcel's plays do not provide answers; rather, they do suggest paths for reflection, through which we might discover an authentic response to the challenge of the dramatic situation. The situations we witness in Marcel's plays often show us how relationships can go sour and become inauthentic. The story of the play affects us, because we recognize aspects of ourselves in the characters. What Marcel shows us in his plays (the comedies excepted) is the darker side of interpersonal relationships. There is always room for hope, but hope does not take away the suffering and pain people inflict on themselves and others. In his plays, Marcel shows great respect for what he calls human dignity. He does not judge, but simply shows us how people are, and, consequently, how we ourselves could be as well. Watching or reading a Marcel’s play makes us feel slightly uncomfortable. What we see or read confronts us with ourselves and forces us to think about issues that have to do with relationships. In this paper, the way this issue has reflected in his drama, Dot the I, has been investigated

    Keywords: Gabriel Marcel, Relationship with others, Drama, Dot the I, Les points sur les I
  • Pages 169-191

    In this essay, we would review the coherence theory of truth from the viewpoint of the later Wittgenstein's philosophy, in order to answer the two problems with which this theory faces. First, the Problem of the system of beliefs isolated from the world; and second, the problem of evaluating alternative coherent systems of beliefs. In the beginning, we will examine two assumptions of the coherence theory of truth, which lead to these two problems, and the two problems themselves. Then, reviewing the coherence theory, we will provide a solution for these two problems. It will become clear that the hinge propositions derived from the later Wittgenstein's epistemological ideas, would be an efficient solution to the isolation objection. Finally, to find a solution for the second problem, we can, by formulating the coherence theory in the light of this kind of propositions, use the criterion of the efficiency of the system of beliefs in order to make a choice between two alternative coherent systems of beliefs.

    Keywords: Coherence theory of truth, Hinge propositions, Effective coherent systems of beliefs, World-picture, Form of life