فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 32 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا امامی*، علیرضا حسن پور صفحات 5-26

    مسیله مورد بررسی در این مقاله عبارت از این است که نقش بدن در صدور افعال چیست. برای بررسی افعال انسانی لازم است در ابتدا به برخی از مفاهیم اساسی علم النفس فلسفی ملاصدرا از قبیل مراتب نفس، بدن طبیعی و بدن مثالی پرداخت. در علم النفس ملاصدرا ما با دو بدن روبرو هستیم، بدن طبیعی و بدن مثالی. هم چنان که نفس در عالم طبیعت بدون بدن تحقق نمی یابد، در مرتبه ی خیالی و برزخی نیز بدون بدن نیست. افعال انسانی نیز بنابر مراتب تشکیکی با هر دو بدن در ارتباط هستند و در واقع هر دوی آنها فاعل افعال محسوب می شوند. بنابراین می توان افعال انسانی را به دو دسته فعل جسمانی و فعل نفسانی تقسیم کرد. افعال جسمانی افعالی هستند که بدن طبیعی فاعل آنها محسوب می شوند که با توجه به مراتب تشکیکی نفس، نفس نیز فاعل بعید آنها به حساب می آید. افعال نفسانی نیز افعالی هستند که نفس حیوانی یا همان بدن مثالی فاعل آنهاست. اما در این میان نقش بدن مثالی در صدور افعال مهم است و در واقع رابطه ی افعال با بدن مثالی، از نقش بدن در صدور افعال حکایت دارد. در واقع بر اساس تفکر صدرایی بدن در فرآیند صدور افعال دوشادوش نفس در شکل گیری افعال و پیشبرد انسان به کمالات و سعادت نقش دارد.

    کلیدواژگان: فعل جسمانی، فعل نفسانی، بدن مثالی، مراتب نفس، ملاصدرا
  • فاطمه جمشیدی*، علیرضا آل بویه صفحات 27-50

    استدلال های متفاوتی در دفاع از حق حیات جنین اقامه شده است که یکی از آنها استدلال بالقوگی جنین است. مخالفان سقط جنین مدعی اند بالقوگی جنین برای شخص شدن می تواند دلیلی قوی بر اعطای حقوق اخلاقی اساسی به آنان باشد؛ یعنی این واقعیت که جنین از لحظه لقاح شخص بالقوه است و اگر پرورش یابد و امکان رشد طبیعی برایش فراهم گردد، او مسلما تبدیل به شخص خواهد شد، دست‏کم نوعی حق حیات به او می دهد. محافظه کاران داشتن بالقوگی را دلیلی کافی برای اسناد حق حیات به جنین می دانند و این گونه استدلال می کنند که: 1. کشتن انسان بالقوه، نادرست است و 2. جنین انسانی انسان بالقوه است. بنابراین، کشتن جنین انسانی نادرست است. در مقابل برخی از فیلسوفان اخلاق از جمله خانم مری آن وارن که آثار ایشان مورد توجه بسیاری از فیلسوفان است، استدلال بالقوگی را برای دفاع از حق حیات جنین کارآمد نمی داند و آن را به دلایل مختلفی رد می کند. در این مقاله به بررسی و نقد دیدگاه وارن علیه استدلال از طریق بالقوگی بر نادرستی سقط جنین می پردازیم.

    کلیدواژگان: سقط جنین، بالقوگی، مری آن وارن
  • محمدامین خوانساری*، محمدسعید اکبری دهقان صفحات 51-74

    ایمان از جمله مسایل الهیاتی در ادیان ابراهیمی است که متفکران بسیاری درباره آن و ارتباط آن با موضوع های دیگری مانند معرفت و عقل گفته اند. غزالی و کرکگور از جمله متفکرینی هستند که براساس مبانی فکری خویش که شباهت ها و تفاوت هایی در اسلام و مسیحیت دارند، به مساله ایمان پرداخته اند. هرچندکه کرکگور بیشتر نگرشی اگزیستانس داشته است. غزالی، ایمان را از سنخ تصدیق دانسته است و معرفت مقدمه این تصدیق است، اما سنخ این ایمان کاملا منطقی نیست زیرا ایمان تصدیق جازمی و روان شناختی است که از روی تسلیم برای فرد به وجود آمده است. کرکگور، ایمان را حقیقتی توصیف ناپذیر و پارادوکسیکال می داند. ایمان امری همراه با شورمندی و حیرت است که منجر به وحدت یافتگی می شود. ایمان نزد غزالی، هرچند که مراتبی دارد اما گستره بیشتری نزد مردم دارد. در این پژوهش سعی شده که شباهت ها و تفاوت های این دو متفکر را با توجه به دو اثر مهم شان تطبیق داده شود.

    کلیدواژگان: ایمان، معرفت، عقل، اشاعره، اگزیستانسیالیست، غزالی، کرکگور
  • سینا سالاری خرم* صفحات 75-121

    در این مقاله می‎کوشم به تحلیل معنا‎شناسانه موضوع فلسفه اولی که در یونانی بدان τὸ ὂν می‎گویند _البته با اتکا به پژوهش‎های چارلز کان_ بپردازم. τὸ ὂν در یونانی بیشتر ناظر به امور در دسترس و یافت‎شدنی است، یعنی آن چه عرفا از «هست» مراد می‎شود. خواهم کوشید برای وضوح این بحث به معادل فارسی آن بپردازم. پس از آن با رجوع به ترجمه‎های مابعدالطبیعه و معادل هایی که مترجمین برای ترجمه سه لفظ  τὸ εἶναι، τὸ ὂν و τὸ ἔστιν، گزیده‎اند به تحلیل معناشناسانه این ترجمه‎ها خواهم پرداخت. قطعا در این میان موجود از همه برجسته‎تر است، خواهم کوشید سابقه این واژه را در زبان عربی و دوران ترجمه عباسی روشن سازم. سرانجام نسبت معناشناسانه موجود با معادل یونانی آن پایان بخش سخن خواهد بود.

    کلیدواژگان: Einai، τὸ ὂν، موجود، وجود، هست، چارلز کان
  • سهند ستاری* صفحات 123-158

    مقاله حاضر بر این پیش فرض استوار است که نظریه سیاسی مدرن بر بنیاد یک هندسه قرار دارد: هندسه سیاسی داخل و خارج. هم چنین مفهوم بنیادی فلسفه سیاسی را نه آزادی و نه قدرت سیاسی بلکه مرز می داند - مرزی که قلمرو «حاکمیت» یک کشور را می سازد. در این چارچوب، مقاله در جست وجوی مکان های هندسی و فضاهایی است که نقاط مساله ساز حاکمیت «ملت-دولت» اند و دل مشغول موقعیت سیاسی گروه های مختلفی از مردم است که در این نواحی سرحدهای قضایی، حقوقی و سیاسی ملت-دولت ها را به چالش کشیده اند. این مقاله آنها را گروه های مختلفی از افراد «بی دولت» در نظر دارد. البته موضوع مقاله حاضر مستقیما هیچ یک از آنان نیست، بلکه آنها امکانی هستند برای فهم افول ملت-دولت در نظم «مابعد وستفالیایی». مقاله می کوشد افول ملت-دولت را در این نظم جدید جهانی و در پرتو جدایی «حاکمیت» از «دولت» دنبال کند و از این طریق به «نوموس» پنهان فضای حاضر سیاسی جهان برسد: «دیوارهای مرزی». مقاله مدعی است اکنون «نوموس» زمین با «دیوارها» تعریف می شود. بعد از بررسی رانه های فراگیر به دیوارکشی به این نتیجه می رسد که محل دیوارها ناحیه ای آنومیک است. سپس با تبیین این امر به میانجی «وضعیت استثنایی» در جهان معاصر نشان می دهد ساختاری که به تمایز درون و بیرون شکل می دهد، وقتی در مقام بخشی از خطوطی شناخته می شود که در حال زدودن تمایزهای ساختاری ملت-دولت ها هستند، خود را نقض می کند. در واقع جدل بر سر نوعی منطقه آنومیک در تعلیق است و درست به همین خاطر در عین انسداد هر امکانی به سوی رهایی، می توان از نوعی سیاست مقاومت سخن گفت. بنابراین نقشه مقاله حاضر این چنین است: به منظور شناخت وضع موجود جهان، بایسته است که از داده های ساختاری آغاز کرد، تغییرات صورت گرفته را سنجید و دوباره پرسید ‏سیاست در این زمینه چه نقشی می تواند ایفا کند.

    کلیدواژگان: دیوار، ملت-دولت، مابعد وستفالیایی، نوموس، آنومی
  • اسکندر صالحی، پرویز ضیاء شهابی*، سید عباس ذهبی صفحات 159-178

    کاری که در نمط چهارم اشارات و تنبیهات[1] انجام می شود، در اصل، تلاش برای اثبات موجودی خاص، یعنی واجب الوجود، و نیز ترسیم نقش محوری او در هستی، یعنی آفرینش همه ی دیگر هستان و نگهداری آنان در هستی، و نیز بیان صفات او از این منظر است. از این دیگر هستان اگر بحث می شود در این چهارچوب است؛ یعنی در حول و حاشیه ی وجود آن موجود واجب و بیان و اثبات وجودبخشی او و فیض اش. ابن سینا، واجب الوجود را هم هست کننده کل هستی و تک تک هستان، یعنی موجودات ممکن، می داند و هم نگهدارنده ی هستی و تک تک هستان در عالم هستی. در نتیجه، موجود ممکن، یعنی همه ی هستی بجز واجب الوجود، در این هستی شناسی از آن حیث دیده می شود که «معلول» واجب الوجود است و وابسته به او. پس هر آنچه غیر از واجب الوجود هست، در نمط چهارم اشارات، از آن حیث در بحث می آید که «معلول» است و هر بحثی هم که در آن می آید به قصد تبیین این امر است.


    [1]. به رعایت اختصار، در این مقاله این کتاب را «اشارات» می خوانیم.

    کلیدواژگان: موجود، ممکن الوجود، واجب الوجود، معلول، هستی شناسی، اشارات و تنبیهات، ابن سینا
  • محسن کرمی* صفحات 179-203

    در دهه های اخیر، کسانی در به دست دادن تعریفی از «هنر اسلامی» کوشیده اند، اما ظاهرا این تلاش ها به تعریف و تبیین روشنی از «هنر اسلامی» نینجامیده. مدعای این مقاله این است که شاید باید چند گامی به عقب برداشت و پیش از تلاش در عرضه ی تعریفی از «هنر اسلامی»، به تحلیل فلسفی این مفهوم پرداخت و با این روش معلوم کرد برای آن که بتوانیم به نحوی توجیه پذیر از «هنر اسلامی» سخن به میان آوریم باید پیشتر در خصوص چه مسایل بنیادی تری موضعمان را روشن کنیم، مسایلی از این دست که: اساسا مراد از «هنر» در «هنر اسلامی» چیست؟ آیا «هنر» قابلیت آن را دارد که بتوان صفت «اسلامی» را در مورد آن به کار برد؟ قایل بودن به «هنر اسلامی» چه تعریفی از هنر را اقتضاء می کند؟ «هنر اسلامی» چه ربط ونسبتی با زیبایی دارد؟ هر تعریفی از هنر را نمی توان مبنا قرار داد، چون هنر بر طبق برخی تلقی ها ممکن است با «اسلامی بودن» در تعارض افتد. نکته ی دیگر این است که «هنر اسلامی» لاجرم باید تکلیفش را با مفهوم زیبایی روشن سازد و مشخصا موضعش را به لحاظ وجودشناختی در باب زیبایی معلوم دارد: این که زیبایی کیفیت عینی امور است یا کیفیت ذهنی آنها؟ مساله ی خطیر در اینجا این است که، از سویی، پذیرفتن ذهنی بودن زیبایی با قایل بودن به زیبایی ذاتی خداوند در اسلام تعارض دارد و، از دیگرسو، پذیرفتن عینی بودن زیبایی در فلسفه ی معاصر با مشکلات نظری ای روبه روست. بنابراین داعیه دار «هنر اسلامی» باید بتواند از پس هر دو مساله بربیاید. و سه دیگر اینکه، به لحاظ معناشناختی، هر موصوفی محدودیت هایی را در خصوص اوصاف احتمالی خود ایجاد می کند و بنابراین در کاربرد «اسلامی» در وصف «هنر» باید به چنین محدودیت هایی توجه کرد.

    کلیدواژگان: هنر اسلامی، هنر، اسلام، انفسی، ذهنی، آفاقی، عینی
|
  • Pages 5-26

    This essay deals with the problem of the role of the body in emanating actions, from Mulla Sadra’s viewpoint. To study human actions we need, at first, to deal with some basic concepts of Mulla Sadra’s philosophical psychology, such as the hierarchy of the soul, natural body, and ideal body. We find in his psychology two bodies, namely natural body and ideal body. As the soul can’t realize in the natural world without body, it is not deprive of body in isthmus and the stage of imagination. Human actions, according to the hierarchy of levels of being, are associated with both bodies. Indeed, both bodies are the agents of the actions. Therefore, human actions can be divided into corporeal and psychical actions. The former is an action whose agent is natural body, and, with respect to the hierarchy of levels of the soul, its distant agent would be the soul. The latter is an action whose agent would be the animal soul, or the ideal body. In action emanation, the ideal body plays an important role. In fact, according to Sadrian viewpoint, in the process of action emanation, the body, together with the soul, contributes to actions formation and to leading human beings toward perfection and happiness.

    Keywords: Corporeal Action, Psychical Action, Ideal Body, Hierarchy of the Soul, Mulla Sadra
  • Pages 27-50

    Various arguments have been presented in defense of the right to life of the fetus, one of which is the argument from potentiality. Abortion opponents claim that fetal potentiality can be a strong reason to grant them the basic moral rights. That is, fetuses are potential persons upon conception and, given the possibility of natural growth, they will certainly become persons. They have, thus, at least the right to life. Conservatives consider fetal potentiality as a sufficient reason for attributing to fetuses the right to life. They argue that (1) killing a potential human being is wrong, and (2) a fetus is a potential human being. Therefore, it is wrong to kill a fetus. In contrast, some philosophers, including Mary Anne Warren whose works have attracted attention from many philosophers, believe that the argument from potentiality is not efficient in defending the right to life of fetuses, and reject it for several reasons. In this article, we will study Warren's viewpoint on the argument from potentiality against abortion.

    Keywords: Abortion, Potentiality, Mary Ann Warren
  • Pages 51-74

    Faith is one of the theological issues in Abrahamic religions. Many thinkers have talked about it and its relation to other topics such as knowledge and reason. Ghazali and Kierkegaard are among those scholars who have discussed faith according to their intellectual foundations. Ghazali believes that faith is an acknowledgment whose beginning is knowledge, but this faith is not of a completely rational type; rather, it is a certain and psychological acknowledgment. Kierkegaard had an existential viewpoint. He regards faith as an inexpressible and paradoxical truth. Faith is accompanied by passion and astonishment, and leads to unity. In this study, we try to compare the similarities and differences of the two thinkers’ viewpoints concerning faith.

    Keywords: Faith, Knowledge, wisdom, Ash'arites, Existentialist, Ghazali, Kierkegaard
  • Pages 75-121

    In this paper I will try to semantically analyze the subject matter of First Philosophy, i.e. ‘τὸ ὂν’. In doing so, I rely on Charles Kahn’s works. ‘τὸὂν’ in Greek thought mainly refers to what is accessible. This is what mystics mean by “that which is”. To make this clear, I will discuss the Persian equivalent of this Greek word. Then, with reference to Arabic translations of Metaphysics and the equivalents of ‘τὸ εἶναι’, ‘τὸὂν’, and ‘τὸἔστιν’ in these texts, I will semantically analyze those equivalents among which Mawjūd is the most prominent. I will show the background of this word in the Arabic language and especially in The Translation Movement. Finally, I will explain the semantic relation between Mawjūd and its Greek equivalent.

    Keywords: : Mawjūd, Being, Einai, τὸ ὂν, That Which Is, Charles Kahn
  • Pages 123-158

    This paper works with the assumptions that the modern political theory is based on geometry: the ‎political geometry of the inside and outside. It also considers that the fundamental concept of ‎political philosophy is neither freedom nor political power but borders. In this framework, the paper aims to understand the locus and ‎spaces that are problematic for nation-state sovereignty and it is concerned with the political ‎status of groups of people that have challenged the juridical and political limits of nation-states. ‎It calls these people "stateless" and "non-state" people. These groups are not the topic of this paper but they offer the possibility to understand ‎the decline of nation-state sovereignty in the "post-Westphalian" order‏. The paper tries to trace the waning of sovereignty in this new global order and demonstrates that, ‎as nation-state sovereignty wanes, states and sovereignty come apart from one another. And ‎through this, we reach the concealed nomos of the political space within which we still live: "Boundary ‎Walls". ‎This paper shows that the nomos of the earth is defined by the Walls. It concludes that, the location of these vertical ‎structures is an anomic space. Further, it will be explained that such a structure taken to mark and ‎enforce an inside/outside distinction appears as a self-‎defeating paradox. Indeed, there is a struggle for anomic zone of suspension so that ‎we can think of a kind of Politics of Resistance. The agenda of the paper is thus to restart ‎from the structural facts, to measure the changes that have occurred and to ask once again what the role of ‎politics can contribute in this context

    Keywords: wall, Nation-state, post-Westphalian, Nomos, anomy
  • Pages 159-178

    In the fourth subpart (namat) of Kitāb al-Ishārāt wa-l-Tanbīhāt,Ibn Sīnᾱ tries to prove the existence of a particular being, named “Necessary Existent”. There he also explains the central role of this being in the world, His relation to other beings, and His attributes. It is in this very framework that he discusses other beings, that is, only to glorify the “Necessary Existent”. Ibn Sīnᾱ believes that the “Necessary Existent”is the cause of existence and makes things exist. In his ontology, the possible existents, i.e. everything except the necessary being, are considered to be “caused”. In view of this, in the fourth subpart of Kitāb al-Ishārāt wa-l-Tanbīhāt as well, everything other than the “Necessary Existent” has been taken into consideration only as a caused thing or an effect.

    Keywords: : Ibn Sīnᾱ, Kitāb al-Ishārāt wa-l-Tanbīhāt, Possible Existent, Necessary Existent, Ontology, Caused
  • Pages 179-203

    In the recent decades, some people have tried to define ‘Islamic art’, but seemingly these efforts have not led to an obvious definition and explanation. In this article, we claim that it would be better to retreat and, before trying to make a definition of ‘Islamic art’, to philosophically analyze this concept. Then, by means of this method, we would clarify that, in order to be able to speak justifiably of ‘Islamic art’, about what fundamental problems we should determine our positions first; problems such as: “What is the meaning of ‘art’ in ‘Islamic art’?” “Does ‘art’ has the capacity to ascribe ‘Islamic’ to it?” “Which definition of art does ‘Islamic Art’ demand?” “What is the relation of ‘Islamic art’ to beauty?” Contemplation on these problems has, at least, this benefit that it makes clear the limits to be observed in order to speak of ‘Islamic art’ and to make a definition of it. Firstly, not every definition of art can be considered as a foundation, because according to some conceptions of art it may conflict with ‘being Islamic’. Secondly, ‘Islamic art’ must determine its position, specifically its ontological position, towards the concept of beauty: Is beauty the objective quality of things or their subjective quality? The critical problems here are that, on the one hand, accepting that beauty is subjective conflicts with the essential beauty of God in Islam; and, on the other hand, accepting that beauty is objective leads us to some theoretical difficulties. Therefore, the advocate of ‘Islamic art’ must overcome both problems. And thirdly, not any adjective can be ascribed to any noun, and there are some considerable limits as such. Therefore, such limits must be considered in ascribing ‘Islamic’ to ‘art’.

    Keywords: Islamic art, art, Islam, subjective, objective