فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی آرین، شمس الملوک مصطفوی* صفحات 5-29

    بحران انسان مدرن و چگونگی ظهور آن در هنر مدرن، یکی از موضوعاتی است که فیلسوف اسپانیایی، خوزه ارتگا ای گاست بدان پرداخته است. به باور او بحران مختص انسان است و آدمی در جنبه های مختلف زندگی اش آن را تجلی می دهد، یکی از این جنبه های مهم بر آمده در زندگی آدمی، هنر است. انسان زدایی هنر مدرن، فاصله گرفتن از جنبه های زیبایی شناختی سنتی، رهایی از واقعیت عینی و روی آوردن به انتزاع و امر جدید، اموری هستند که هنر را دست خوش تغییر کرده اند. پویایی و ویژگی های هنر مدرن از مشخصه های دنیای نوین است که در آن سرعت تغییر و دگرگونی پدیده ها، موجب عدم ثبات ارزش های موجود شده، به طوری که سراسر تاریخ هنر قرن نوزدهم و بیستم از بیانیه های گوناگون و ایسم های متعدد انباشته شده است. این شتاب و تغییرات اساسی هر وضعیتی را ناپایدار و دچار بحران می کند. از دیدگاه ارتگا هنرمند در چنین وضعیت ناپایدار و بحرانی است که به سوی سبکی دیگر می رود و این امر در نتیجه ی فعل او یعنی اثر هنری نمود می یابد و این نمود، مرزهای تعریف هنر را دست خوش دگرگونی می کند. به عبارتی این فرایند از تغییر در نگاه هنرمند آغاز می شود، در اثر هنری او تجلی می یابد و این گونه معنای هنر را دگرگون می کند. مقاله ی حاضر بر آن است که بر اساس دیدگاه ارتگا ای گاست به پرسش از چگونگی و چرایی بحران انسان و هنر مدرن پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: خوزه ارتگا ای گاست، بحران، هنر مدرن، انسان زدایی
  • حسین بیات* صفحات 31-50

    طبق نظریه علی معرفت، باید بین معلوم (مدرک) و فاعل شناسا (مدرک) یک رابطه ی علی برقرار باشد. از سوی دیگر، افلاطون گرایی مستلزم قبول هستی مندهایی است که فاقد قدرت علی اند و بنابراین نمی توانند مدرک و معلوم ما باشند. این تعارض را اصطلاحا «مساله دسترسی پذیری معرفتی» می نامند. جیمز رابرت براون، فیلسوف معاصر آمریکایی، مدعی است که این مساله را حل کرده است. او نخست با توسل به مثال نقض EPR استدلال می کند که نظریه علی معرفت معتبر نیست و بنابراین لازم بودن شرط قدرت علی برای حصول معرفت منتفی است (دلیل نقضی). سپس با فرض وجود یک قوه ادراکی به نام «چشم ذهن» تلاش می کند تا دسترسی غیرعلی به هستی مندهای ریاضیاتی را معقول جلوه دهد (دلیل حلی). اما هیچ کدام از دو استدلال براون قابل دفاع نیستند و مشکل دسترسی پذیری هم چنان باقی است. زیرا این مدعا که «نتایج آزمایش EPR را نمی توان بر اساس رابطه علی بین مدرک و مدرک تبیین کرد»، مستلزم افراز دامنه مصادیق معرفت علمی به دو زیر مجموعه معرفت علی و کوانتومی است، نه بی اعتباری نظریه علی معرفت. یعنی دسترسی به نتایج EPR را شاید با رابطه علی و فیزیک نسبیت نتوان تبیین کرد اما به هر حال یک پشتوانه علمی دیگر دارد: نظریه کوانتوم. در حالی که نظریه علمی مشابهی وجود ندارد که هستی مندهای ریاضیاتی را در دسترس علمی ما قرار دهد. از سوی دیگر، استعاره ی چشم ذهن صرفا ارزش تبیینی دارد نه توجیهی. روشن است که مشکل دسترسی را نمی توان با توسل به وجود ناموجه یک قوه ی شناختی حل کرد.

    کلیدواژگان: دسترسی پذیری معرفتی، نظریه علی معرفت، آزمایش EPR، چشم ذهن
  • برهان بیگ زاده*، کلثوم بیگ زاده صفحات 51-77

    در فیزیکالیسم و اقسام مختلف آن، غالبا تلاش بر تبیین علمی و فلسفی رابطه ی ذهن-بدن بوده است، لیکن معضل اصلی، دو اصل علمی و پذیرفته شده در دیدگاه فیزیکالیسم است که عبارتند از کامل بودن جهان فیزیک و بسته بودن علی فیزیک. کیم استدلال می کند که با این دو پیش فرض، مشکلاتی بر سر راه تبیین علیت ذهنی در دیدگاه های فیزیکالیسم غیرتقلیل گرا پیش می آید. در این مقاله، رویکردهای مختلف مربوط به مساله ی ذهن-بدن، مطرح می شود و ایرادهای وارد شده از سوی کیم به آن ها مورد بحث قرار می گیرد. این ایرادها شامل مشکلات مربوط به طرد علی ذهن و نیز بیش تعین علی می گردد. کیم استدلال می کند که ابتناء ذهن-بدن به عنوان موضوع مورد اتفاق اقسام مختلف فیزیکالیسم است. او استدلال می کند چنان چه ابتناء ذهن-بدن را به فرم حاضر و با پیش فرض های دیدگاه های حال حاضر فیزیکالیستی بپذیریم، اقسام مختلف فیزیکالیسم ضدتقلیل گرایانه به شبه پدیدارگرایی افراطی منجر می شود.

    کلیدواژگان: مساله ذهن-بدن، علیت ذهنی، فیزیکالیسم ضدتقلیل گرا، جایگوون کیم
  • مریم راستی* صفحات 79-110

    هرچند ماژولاریتی گسترده ذهن فرضیه محبوبی در علوم شناختی است، اقبالی در فلسفه ندارد. در این مقاله با پرداختن به خاست گاه نادرست ماژولاریتی گسترده یعنی خاست گاه فودوری آن، به معرفی خاست گاهی دیگر، یعنی آرای سایمون، برای فرضیه ماژولاریتی گسترده پرداخته می شود. هم چنین استدلال هایی در پذیرش ماژولاریتی گسترده ذهن بیان می گردد. در نهایت نیز با پاسخ به دو نقد مهم درباره دو ویژگی مهم ماژولاریتی گسترده، ویژگی کپسوله بودن و قلمرو-ویژگی، تلاش می شود راه پذیرش ماژولاریتی به سان فرضیه ای درست درباره ذهن فراهم آید.

    کلیدواژگان: ماژولاریتی گسترده ذهن، ماژول، کپسوله بودن، قلمرو-ویژه بودن، فودور، سایمون، زیرسیستم کمابیش تجزیه پذیر، سیستم پیچیده
  • هما رنجبر، داود حسینی* صفحات 111-126

    در میان تمام تقریرهای براهین صدیقین سینوی و نیز یکی از براهین ابطال تسلسل که تفتازانی در کتاب شرح المقاصد آن را بیان کرده است، یک فرض متافیزیکی مشترک وجود دارد. این فرض متافیزیکی مشترک «تعهد به وجود سلسله علی به مثابه موجودی ممکن فی نفسه» است. طبق این فرض، سلسله ی علی متشکل از موجودی ممکن و تمام علل ممکن آن، به مثابه ی موجودی فی نفسه، ممکن و منحاز از مولفه های خود تحقق دارد. صدرا در کتاب اسفار پس از شرح برهان ابطال تسلسل تفتازانی، تحت عنوان «هدم و تحقیق» این فرض مشترک را به چالش می کشد. وی تحقق فی نفسه سلسله ی علی تام را به دلیل تعارض با قاعده ی مساوقت میان وحدت حقیقی و وجود حقیقی، ممکن نمی داند. اکنون چنان چه نقد صدرا نقد مستدلی باشد، بر تمام تقریرهای برهان صدیقین سینوی و نیز بر صورت بندی ای که بر مبنای یکی از تقریرهای برهان یعنی تقریر نجات شکل گرفته نیز تاثیرگذار است؛ اما در این نوشتار نشان داده خواهد شد که نقد صدرا بر فرض وجود فی نفسه ی سلسله ی علی تام علاوه بر آن که نوعی مصادره به مطلوب است، با گفته های وی در باب نحوه ی وجود عدد به مثابه ی یک کل در تعلیقاتش بر کتاب شفاء و نیز دیدگاه او درباره ی رابطه ی علت و معلول نیز منافات دارد.

    کلیدواژگان: : برهان صدیقین، سلسله ی علی تام، کل، عدد، مساوقت وجود با وحدت
  • آرمان شجاع* صفحات 127-145

    تیودور آدورنو از جمله فیلسوفانی است که هنر جایگاه بسیار والایی در اندیشه ی او دارد و به جرات می توان گفت بدون درک درست آراء او در باب هنر نمی توان چندان چیزی درباره ی اندیشه های او به چنگ آورد. این ارتباط میان آراء زیبایی شناختی و کلیت اندیشه در مورد فیلسوفانی چون کانت و هگل نیز صادق است. می توان گفت مهم ترین دغدغه ی آدورنو درباره ی هنر، رابطه ی دیالکتیکی اثر هنری با جهان تجربی، جهان روزمره و وضعیت موجود است. چرا که به زعم آدورنو هنر تنها ساحتی است که تا حدی توانسته است از مناسبات متحجر جهان سرمایه داری بگریزد و پناهی برای آزادی (هرچند مشروط) باشد. تنها در هنر است که هنوز می توان صدای درد و رنج واقعی را شنید. درد و رنج زیستن در جامعه ای شی ء شده که جایی برای زندگی واقعی باقی نگذاشته است. بحث جامع و کامل درباره ی آراء آدورنو در این باب در مقاله ی کوتاه موجود نمی گنجد. سعی بر آن است تا به مهم ترین مباحثی که در این باب در نوشته های آدورنو مطرح شده است پرداخته شود و مساله ی هدایت کننده، راه هایی است که هنر از طریق آن وضعیت موجود را به نقد می کشد. در بخش اول به مفهوم صنعت فرهنگ پرداخته شده است تا آن چیزی که آدورنو در تقابل با هنر خودآیین قرار می دهد روشن شود. در بخش دوم رابطه ی دیالکتیکی اثر هنری و جهان تجربی به بحث گذاشته شده و در بخش پایانی به مباحث مربوط به فرم و محتوای اثر هنری و رابطه ی این دو با نقد جامعه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آدورنو، اثر هنری، زمینه ی اجتماعی، جهان تجربی، نقد
  • مجتبی شیدا* صفحات 147-170

    آن چه در این مقاله بدان خواهیم پرداخت، بررسی جایگاه تیاتر در آراء آلن بدیو فیلسوف معاصر فرانسوی است. بدیو شاید تنها فیلسوفی در دوران معاصر است که کماکان فلسفه را به مثابه ی جست وجوی حقیقت می خواهد. وی ابتدا از چهار حوزه ی علم، سیاست، هنر و عشق نام می برد که به نوعی یادآور تقسیم بندی های افلاتونی درباره ی انسان و جهان است و پس از آن اعلام می کند حقیقت ها تنها در این چهار حوزه است، که رخ می دهند. در مورد هنر تیاتر نیز تزها و ایده هایی خلاف عرف و معمول جهان هنر و فلسفه دارد که فهم و درک آن ها تا حدود زیادی مستلزم آشنایی هر چند مقدماتی با مفاهیم اصلی دستگاه فکری و فلسفی اوست. رخداد تیاتر راستین در نظر بدیو نوعی کنش اشتراکی و همگانی خلاق است که سوژه خاص خود را پدید می آورد و در هر بار اجرای متن تیاتری، ایده ی درون متن تکمیل می گردد. بدیو بر آن است که تیاتر فکر می کند و هر چند تا حدودی زیادی به دولت وابسته است اما می تواند و باید دست به افشای حدود آن بزند، سوژه تیاتری خود را پدید آورد و تغییر جدید با خلق امری نو ایجاد کند. در نهایت گفتنی ست که آغازگاه این بحث فلسفه است و این نوشته به نوعی از فلسفه ی بدیو به سمت هنر تیاتر حرکت می کند.

    کلیدواژگان: وجود و کثرت، عملیات یک-شماری، وضعیت، عرصه ی رخدادپذیر، حقیقت نامتناهی و رویه های آن، رخداد تئاتری، حالت، دولت وضعیت، ایده-تئاتر، ردپا و بدن سوژه رخداد تئاتر
|
  • Pages 5-29

    The crisis of modern man and its emergence in modern art is one of the themes that the Spanish philosopher, José Ortega y Gasset has addressed. He believes that crisis is unique to mankind, and human being manifests it in different aspects of his life. One of the critical aspects of human life is art. The dehumanization of modern art, distancing from traditional aesthetic aspects, emancipation from objective reality, and shifting towards abstraction and new concerns, have altered the art. Dynamism and the features of modern art are characteristics of the modern world where the speed of change and transformation of the phenomena caused instability of existing values, so that the history of art throughout the nineteenth and twentieth centuries was accumulated by various manifestos and isms. Such acceleration and fundamental changes can make any situation unstable and subject to crisis. From the standpoint of Ortega, an artist in such critical and unstable conditions shifts to another style, and this would appear through his action, i.e. the artwork. This appearance alters the boundaries of the definition of art. In other words, this process of changing begins in the artist's view, influences his artwork, and thus changes the meaning of art.

    Keywords: José Ortega y Gasset, crisis, Modern Art, Dehumanization
  • Pages 31-50

    According to the causal theory of knowledge, there mustbe a causal connection between the knower's belief and the fact known. On the other hand, Platonism requires accepting the things that have not causal power, and so mathematical entities cannot be objects of our knowledge. This conflict is called “the problem of accessibility”.  Brown, contemporary American philosopher, claims that he has solved this problem. First, he appeals to EPR experimentation, as a counterexample, and argues that the causal theory of knowledge is not correct. Then, he concludes that the condition of the causal connection is not necessary for knowledge. On the other hand, he assumes that there is a perceptual faculty, called “mind’s eye", and tries to show that there is a non-causal access to the mathematical entities. But neither of these two arguments is tenable. Because even if “the results of EPR cannot be explained on the basis of causal relation between the knower and the known” we cannot conclude that the causal theory of knowledge is not correct. We can only draw that the realm of scientific knowledge is divisible into two sub-realm: causal and quantomic. Therefore EPR, although may not be explained by theory of relativity, have another scientific support. While, there is no similar scientific theory for mathematical entities. On the other hand, mind’s eye only has explanatory role, not justificatory. It is clear that the access problem cannot be solved by appeal to unwarranted supposition of perceptual faculty.

    Keywords: causal theory of knowledge, epistemic accessibility, EPR experiment, the mind’s eye
  • Pages 51-77

    In physicalism and its various types, it is often tried to explain the mind-body relationship scientifically and philosophically; but the main problem arises when two general and scientifically accepted principles, namely the completeness of physical world and the causal closure of physics, are considered along with the mental causation problem. In this paper, Kim's objections to non-reductive physicalism regarding mental causation problem will be discussed. These objections include casual exclusion and overdetermination of the mental. The former is the first problem with which, in Kim's sight, physicalism encounters. Kim also argues that mind-body supervenience is an accepted concept in all kinds of physicalism. Then he argues that non-reductive forms of physicalism, given that the mind-body supervenience is valid, lead to epiphenomenalism and even to its radical forms. He then argues that the same problem exists for physical realism. Moreover, Kim talks about various aspects of Anomalous Monism which had tried to solve the mental causation problem.

    Keywords: Mind-Body Problem, Mental Causation, Non-reductive Physicalism, Jaegwon Kim
  • Pages 79-110

    Massive Modularity Hypothesis of Mind assumes that the mind is composed largely, or perhaps even entirely, of modules. Since the publication of Modularity of the Mind (Fodor, 1983) modularity has occupied a central role in the studies of mind and cognitive science. But in philosophy there is no agreement about this role. In this paper, first I propose that many of these problems are the effects of the Fodorian base of Massive Modularity Hypothesis, and then I suggest taking Simon’s works on complexity as a proper base for modularity. In the last section of this paper, I consider two common characteristics of mind, i.e. domain- specificity and encapsulation, and argue that in shadow of Massive Modularity Hypothesis these characteristics can be explained better.

    Keywords: Module, Massive Modularity of Mind, Encapsulation, Domain- Specificity, Fodor, Simon, Complex System, Nearly Decomposable Subsystem
  • Pages 111-126

    There is a shared premise in Avicenna’s Sidiqin Argument (and its formulation in our previously published papers) and one of the arguments against the possibility of regress (Taftazani, 1049). This premise is a metaphysical presupposition: for any contingent existent there is a chain that consists of its possible causes, and the chain, as a whole, is an in-itself contingent existent. In Asfar, MullaSadra quoted Taftazani’s argument and criticized this premise. He argued that the existence of the chain is not consistent with the equivalence of real existence and real oneness. If MullaSadra’s objection were penetrating, it would destroy Avicenna’s Sidiqin Argument (and our formulation). We shall argue that not only MullaSadra, in a sense, begs the question, but also his position in this objection is not consistent with its comments on ash-Shifa under the subject of number and his general view about the relation between a cause and its effect.

    Keywords: : Sidiqin Argument, Causal Chain, Number, Equivalence of Real Existence, Real Oneness
  • Pages 127-145

    Theodor Adorno is one of those philosophers who give a high position to art in their thought. That is, without having a true conception of his ideas on art, one cannot capture very much of his thoughts. The same is true for other philosophers like Kant and Hegel. I believe that Adorno's most important concern regarding art was its dialectical relation with the empirical or everyday-world and the status quo. The reason is that for Adorno art is the only sphere of life which has escaped the ossified relations of the capitalist world and has been a shelter for qualified freedom. It is only in artworks that one can hear of the real pain and suffering, the pain of living in a reified society where no room is left for true life. This paper is not a comprehensive discussion of Adorno's ideas. I have just tried to present the most important discussions in Adorno's writings on the relation between art and the empirical world. The leading thread of this paper is the ways through which art criticizes the status quo. In the first section, I will focus on the concept of Culture Industry in order to give a clear description of what Adorno contrasts with the autonomous art. In the second section, I will investigate the dialectical relation between artworks and the empirical world. And in the last section, I will put forward the discussions concerning the form and content of artworks and their relation to social criticism.

    Keywords: : Adorno, Artwork, Social Context, Empirical World, Criticism
  • Pages 147-170

    This study will survey the significance of theatre in the philosophy of the contemporary French philosopher, Alain Badiou. He is probably the only philosopher in the contemporary world who still regards philosophy as a search for truth. He first mentions four domains of science, politics, art, and love, which are, in a way, reminiscent of Plato’s divisions regarding human and the world. He claims then that truths are produced only in these four domains. As regards the art of theatre, he has theses and ideas unconventional and uncommon to the worlds of art and philosophy, whose understanding requires, to a great extent, an acquaintance, even though elementary, with the main concepts of his intellectual and philosophical system. For Badiou, the event of true theatre is a kind of collective and communal creative act which creates its own specific subject, and in each staging of the theatrical text, the inner idea of the text completes. Badiou believes that theatre thinks, and, even though it is to a great extent dependent on the state, it can and should try to reveal its limitations, to create its own theatrical subject, and to form a new change by creating something new. In the end, it must be noted that the starting point of this discussion is philosophy, and this essay proceeds from Badiou’s philosophy toward the art of theatre.

    Keywords: Being, Multiplicity, Count-as-one Operations, Situation, Infinite Truth, its Procedures, Evental Site, Theatrical Event, State of Situation, Idea-theatre, Trace, the Body of the Subject of Theatrical Event