فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 29 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی بروجردی* صفحات 5-42

    «استقراء» به عنوان روشی برای به دست آوردن فرضیه های علمی و هم چنین شیوه ای در استدلال، ریشه هایی تاریخی حتی در آثار فیلسوفان یونان باستان دارد. در مواجهه با مساله ی استقراء که هیوم مطرح کرد، برخی فیلسوفان به  شک گرایی روی آوردند و برخی دیگر با ابتناء بر دیدگاه های معرفتی موجه سازانه درصدد دفاع از استقراء به عنوان روشی علمی برای کسب معرفت برآمدند. دیوید میلر، به پیروی از پوپر همه اشکال پروژه موجه سازی معرفتی را شکست خورده می داند و معتقد است باید استقراء را بازنشسته کرد و خود را از اعتیاد به موجه سازی رهاند. در این مقاله به معرفی دیدگاه عقلانیت نقاد به خصوص قرایت میلر درباره ی «مساله استقراء» پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: استقراء، موجه سازی، عقلانیت نقاد، تجربه گرایی، عقلانیت علم
  • فاطمه سادات حسینی، شمس الملوک مصطفوی* صفحات 43-66

    با اهمیت یافتن مباحث معرفت شناسی در دوره جدید، بررسی آراء و دیدگاه های معرفت شناختی سوفسطاییان نیز به عنوان یکی از تاثیرگذارترین جریانات فکری عصر طلایی یونان، اهمیتی روز افزون یافته است. در این مقاله کوشش شده با استناد به نوشته های افلاطون به موازات ارایه نظریات معروف ترین سوفسطاییان در باب معرفت، جنبه های انتقادی آراء آنان مورد بررسی قرار گیرد. سوفسطاییان با بسط دیدگاه های شک گرایانه هراکلیتوس و پارمنیدس و انتقال متعلق شناسایی از طبیعت به انسان، معرفت را به دریافت های حسی و آن را نیز به محدوده «فرد»ی تقلیل دادند. در تقابل با این رای، افلاطون با نقد نسبیت انگاری ناشی از «حس»گرایی سوفسطاییان، تلاش خود را بر نشان دادن امکان حصول معرفت حقیقی و از آن طریق نجات باورهای دینی و اخلاقی متمرکز کرد. کوششی که می تواند ما را مجاز کند تا مطابق آن، دستگاه فلسفی افلاطون و از جمله، خلق «جهان ایده»ها را در واقع واکنشی به تعالیم معرفت شناختی سوفسطاییان به حساب آوریم.

    کلیدواژگان: سوفسطاییان، نسبیت انگاری، پروتاگوراس، افلاطون، تئتتوس، معرفت شناسی
  • سهند ستاری* صفحات 67-94

    این مقاله قصد دارد ارتباط قلمرو، دولت و ترور را در جهان معاصر نشان دهد؛ سه ترم انضمامی که به جنبه های قلمروی وضع حاکمیت اشاره دارند. هم چنین بر اساس تحلیلی تاریخی-مفهومی نشان می دهد حاکمیت در تلاقی خشونت و قلمرو دولت تعریف می شود؛ چون به عنوان پلی تعیین کننده بین دولت و ترور عمل می کند و از دولت قلمروی جدا نیست. برای این کار ابتدا به میانجی مفهوم فضا، قلمرو را به عنوان گستره فضامند حاکمیت تعریف می کند. و روشن می شود چرا مرزهای ملی ظاهرا بی ابهامی که نقش الگوی مطلق نهاد مرزی را ایفا می کنند در عمل فقط بخشی از نهاد دولت را شکل می دهد. چون این مرزها هیچ گاه نمی توانند مستقل از دیگر حدود و مرزبندی هایی وجود داشته باشند که به آنها اجازه می دهند در سطحی محلی و نیز جهانی عمل کنند؛ حدودی که قلمروهای حاکمانه را مشخص می کند. سپس نشان می دهد چگونه کنترل و حفظ یک قلمرو همان به کار گرفتن خشونت درون مرزهای دولت-ملت مدرن است و از این طریق می کوشد، نسبت ترور و قلمرو را اثبات کند. در این چارچوب، ادعای مقاله این است که نظریه سیاسی مدرن بر بنیاد یک هندسه قرار داد: هندسه سیاسی داخل و خارج. و مفهوم بنیادی فلسفه سیاسی، نه آزادی و نه قدرت سیاسی بلکه مرز است؛ مرزی که قلمرو یک کشور را می سازد. و در آخر نیز می کوشد با گریز به فیگور «refugee» که در اینجا آواره خوانده می شود، فضای سیاسی او را در کانون توپوس سیاست نشان دهد؛ چراکه آواره مساله اصلی نظریه سیاسی را در جهان مدرن رو می آورد: مرز.

    کلیدواژگان: قلمرو، ترور، فضا، حاکمیت، فضامند، هندسه سیاسی
  • نبی الله سلیمانی*، سید مسعود سیف صفحات 95-132

    رورتی در صدد است تا تلقی دکارتی از فلسفه را که سبب تخصصی شدن روزافزون و دورماندن آن از بقیه ی فرهنگ شده مورد انتقاد قرار دهد؛ دیدگاهی که به عقیده ی او نتیجه ی پذیرش ذهن آینه وار دکارتی است. رورتی چنین دیدگاهی را ناشی از تصور ذهن به مثابه آینه ای می داند که امور بیرونی را بازنمایی می کند و فیلسوفان را به عنوان نگهبانان آینه که در مقام داور یا قاضی تلاش می کنند بازنمایی های مطابق واقعیت را از غیر آن بشناسانند. ادعای فلسفه این است که چنین کاری را بر اساس فهم خاص خود از ماهیت شناخت و ذهن انجام می دهد. یعنی، فرهنگ، تلفیقی از ادعاهای شناختی است و فلسفه چنین ادعاها یی را مورد قضاوت قرار می دهد. رورتی به عنوان فیلسوفی نیوپراگماتیست تلاش می کند تصویر آینه طبیعت و فلسفه متناسب با آن را کنار گذارد و فلسفه را وارد گفت وگو با دیگر حوزه ی های دانش نماید.

    کلیدواژگان: رورتی، ذهن دکارتی، بازنمایی، آینه طبیعت
  • مهدی عظیمی* صفحات 133-168

    منطق پژوهی در ایران معاصر از فقر مطالعه ی تاریخی رنج می برد. فقدان تاریخ منطق دوره ی اسلامی برجسته ترین نشانه ی این فقر است. نگارش چنین تاریخی را باید از بررسی روند دگردیسی مدخل فرفوریوس آغازید. آموزه های این کتاب در دوره ی اسلامی نه تنها تغییر کارکرد دادند، بلکه هم گسترش یافتند و هم ژرفا پیدا کردند. گسترش آن را در دو محور به خوبی می توان رصد کرد: 1. افزوده شدن سرآغازهای هشت گانه، 2. افزوده شدن پیش نیازهای فهم کلی های پنج گانه. جستار فرارو، با کران مند ساختن خود به چهار منطق دان، یعنی فارابی، ابن سینا، ابن طیب، و رازی، بر محور نخست انگشت می نهد: پس زمینه ی تاریخی آن را بازمی جوید، پرسمان هایی که در پیرامون آن روییده اند را برمی رسد و تلاش هایی که برای فروگشودن این پرسمان ها صورت پذیرفته اند را بازمی نمایاند.

    کلیدواژگان: رووس ثمانیه، سرآغازهای هشتگانه، مدخل، ایساگوگه، فرفوریوس
  • علی قربانی سینی*، ابراهیم رضایی صفحات 169-194

    ادموند هوسرل را پدر پدیدارشناسی نامیده اند. پدیدارشناسی روشی است که به جای پیش بینی و اندازه گیری مرسوم در علوم بر کشف، توصیف و معنی تاکید می کند. هوسرل ابتدا موضوع اصلی پدیدار شناسی خود را آگاهی قرار می دهد، لذا بسیاری پدیدارشناسی وی را نوعی شناخت شناسی دانسته اند. این پژوهش به این مساله می پردازد که هر چند هوسرل در برخی از آثارش متوجه آگاهی است اما در آثار متاخرش از آگاهی شناسی یا اگولوژی فراتر رفته و موضوع جهان-زندگی یا زیست-جهان را، یعنی جهان آن چنان که توسط یک فرد زیسته می شود و نه این که مجزای از انسان وجود دارد، موضوع پدیدارشناسی دانسته است. برای این منظور ابتدا مختصری درباب پدیدارشناسی توضیح خواهیم داد و سپس با توجه به دو اثر متاخر هوسرل یعنی تاملات دکارتی و بحران در فلسفه اروپایی و پدیدارشناسی استعلایی ضرورت طرح زیست-جهان را به عنوان موضوع اصلی در پدیدارشناسی وی روشن خواهیم ساخت.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، زیست-جهان، اگوی استعلایی، حیث التفاتی، اپوخه
  • محمود مژده* صفحات 195-234

    از سال 1953 میلادی با کشف ساختار دی ان ای توسط واتسون و کریک گروهی از فیلسوفان علم و زیست شناسی را به رویکردی تقلیل گرایانه امیدوار کرد تا در نتیجه آن بتوانند اصول، نظریه ها، ویژگی ها، کارکردها، واژگان، مفاهیم و نهایتا تبیین های زیست شناسی را با معادل های آنها در شیمی و فیزیک تقلیل دهند، چراکه معتقد بودند قدرت تبیینی و پیش بینی فیزیک به همراه شفافیت در تبیین های آن، امکان معرفت ما را افزایش می دهد. خانم اولین فاکس کلر از جمله مدافعان تقلیل گرایی است و معتقد است  تقلیل تبیین های زیست شناسی به تبیین های شیمی و فیزیک در آینده علی الاصول ممکن است. اساس استدلال وی  بر اتخاذ قرایتی تکاملی از مفهوم کارکرد استوار است. در مقابل جان دوپره معتقد است که پیچیدگی های حاکم بر سیستم های زیستی و نامتعین بودن کارکرد هستومندهای زیستی، تقلیل گرایی را ناممکن می سازد. او در دفاع از دعوی خود بر وجود ویژگی های نوخاسته در هستومندهای زیستی و علیت نزولی بر سیستم های زیست شناسی تاکید می کند و تقلیل در سطح تبیین ها را حتی در آینده هم ناممکن می داند. با نقد استدلال طرفین می توان نشان داد که زیست شناسی سیستم ها چگونه آنها را به هم نزدیک می کند. به نظر می رسد با اتخاذ روش تقلیل گرایی موضعی بتوان راهکاری یافت که به رشد معرفت یاری رساند.

    کلیدواژگان: تبیین، کارکرد، نوخاستگی، علیت نزولی، زیست شناسی سیستم ها، کلر، دوپره
|
  • Pages 5-42

    This paper mainly aims at providing a critical exposition of Critical Rationalism’s solution for the so-called “Problem of Induction”. The first section of the paper is dedicated to a historical overview of the development of induction, as both a method of logical inference and a method of scientific discovery. In the next section, it addresses the solution for the problem of induction, which was first proposed by Karl Popper and developed by David Miller. Some of the objections to Popper’s solution and the replies to them (as developed by Miller) are also discussed. Finally, the discussions in the earlier chapters will be evaluated and the dispute between the Critical Rationalists and their critics will be adjudicated.

    Keywords: Induction, Justification, Critical Rationalism, Empiricism, Rationality of science
  • Pages 43-66

    With the new found importance of the epistemological discussions in the new era, studying the epistemological views and ideas of the Sophists as one of the most influential intellectual movements of the Greek’s golden age has become increasingly more important. Although we mostly know the viewpoints of sophists through their prominent opponents, namely Plato and Aristotle, ironically despite this conflict of ideas, the most creditable and valid reports on the mental school of the sophists, has reached us through these same opponents. This paper aims to study the critical aspects of the Sophists’ ideas from Plato’s viewpoint as evident in his writings, especially his Protagoras, while presenting relevant viewpoints of famous sophists on episteme. By expanding Heraclitus and Parmenides’s skeptical view points as well as the transmission of the object of knowledge from nature to human, they have essentially reduced episteme to sensory perceptions and furthermore, to the “individual” range and being subjected to being self-refuted. To confront this idea, Plato, through critical analysis of the relativism that emerged from the sophists’ “impressionism”, demonstrated the possibility of acquiring true knowledge and, through that, saving religious and moral values and beliefs. This effort would perhaps allow us to regard Plato’s philosophical doctrine including the creation of “Idea” as a reaction to the epistemological teachings of the sophists.

    Keywords: The Sophists, Relativism, Protagoras, Plato, Theaetetus, Epistemology
  • Pages 67-94

    This paper aims to demonstrate the relation between territory, state and terror in the contemporary world as concrete terms which represent the territorial aspects of sovereignty. Using a historical conceptual analysis, it tries to illustrate that sovereignty is an issue at the intersection of terror and territory because it operates as the crucial bridge between terror and state and is integral to territorial state. To this end, territory is defined as the spatial extent of sovereignty based on the “the concept of space”. Subsequently, it becomes clear why the apparently univocal national borders which serve as the absolute model of the border institution, in fact constitute only a part of the government’s institutions. These borders could never exist independent of other alignments that allow them to function on a local as well as a global level; the very alignments that delineate sovereign territories. Building on these bases, this paper endeavors to show how to control a territory is to exercise violence within the boundaries of the modern nation-state and through this tries to prove the relationship between terror and territory. In this framework, it seeks to add a corrective approach to the modern political theory which is based on geometry: the Political geometry of inside and outside. The paper concludes that the fundamental concept of political philosophy is neither freedom nor political power, but borders; i.e. the very borders that construct the territory of a country. The final aim of the paper is to determine the political space of the “refugee” within the Topos of politics; because it is he/she who reveals the main aporia of the modern political theory: “borders”.

    Keywords: Territory, Terror, space, sovereignty, Spatial, Political geometry
  • Pages 95-132

    Rorty's goal is to criticize the Cartesian conception of philosophy that has led to its increasing specialization and departure from the other aspects of culture; a view that in his opinion is the end result of accepting the Cartesian mirror-like mind. According to Rorty, this point of view is the culmination of accepting the mind as a mirror that reflects the external affairs and philosophers as the guardians of this mirror act as judges who try to recognize the factual reflections of the mirror. Philosophy Claims that this judgment is based on its understanding of the mind and knowledge. In other words, culture is a combination of multiple cognitive claims which are judged by philosophy. Rorty as a neo-pragmatist endeavors to set aside the mirror concept of nature and its corresponding philosophy with the aim of entering philosophy into a dialogue with other spheres of knowledge.

    Keywords: : Rorty, Cartesian Mind, representation, Mirror of Nature
  • Pages 133-168

    In the contemporary Iran, logical study suffers from a poverty of historical studies. Most prominently, the lack of an Islamic history of logic is an indication of this poverty. Writing such a history must start with surveying the transformation of Porphyry’s Introduction. The doctrines of this work not only changed functionally, but also developed and deepened in the Islamic period. It may be well observed that its development pivots on: 1) the addition of eightheadings, and 2) the addition of the prerequisites to understanding of the universals’ five-fold classification. Restricted to four logicians, namely Farabi, Avicenna, Ibn al-Tayyib, and Razi, the present study focuses on the first pivot, researches its historical background, studies the queries regarding it, and presents the attempts which were made to resolve these queries.

    Keywords: Eight Headings, Isagoge, Introduction, Porphry
  • Pages 169-194

    Edmund Husserl has been called the father of phenomenology. Phenomenology is a method which emphasizes on description and meaning, instead of prediction and measurement which are common in sciences. Primarily, Husserl has consciousness as the main subject of his phenomenology, so many of the phenomenologists consider his phenomenology as a kind of epistemology. This paper maintains that although Husserl takes notice of consciousness in some of his works, he transcends epistemology or Egology in his recent works, and considers the concept of lifeworld, i.e. world as lived by an individual not separated from human being, as the main concept of phenomenology. Accordingly, we will first offer a brief review of phenomenology; then, we will clarify the necessity of proposing the concept of lifeworld as the main subject of phenomenology, in view of Husserl’s last works, Cartesian Meditation and The Crisis of European Sciences and Transcendental Phenomenology.

    Keywords: phenomenology, lifeworld, transcendental ego, intentionality, epoché
  • Pages 195-234

    The fundamental question of the difference between living and non-living remains unanswered to date. Unlike most physical and chemical systems, living systems must, at the very least, be endowed with function, a concept that to this day remains indispensable to biology, yet is effectively missing from the vocabulary of physics and chemistry. Accordingly, we need an account of the evolution of function out of simple physical and chemical dynamics, which we do not as of yet have. Evelyn Fox Keller's argument requires the fundamental transformations of the conventional approaches in both physics and chemistry fields. John Dupré argues that the properties of constituents cannot themselves be fully understood without a characterization of the larger system, which they are a part of. This claim is elaborated through a defense of the concepts of emergence and of downward causation; causation acting from a system on its constituent parts. Although much of this argument can be read as having only epistemological or methodological forces, the final section of this paper defends a more robust metaphysical reading: even purely metaphysical understandings of reductionism such as are commonly represented by supervenience theses are misguided.

    Keywords: Explanation, Function, Biology of Systems, Keller, Dupré, Emergence, Downward Causation