فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه طارمی راد* صفحات 5-36

    فلسفه فرهنگ حوزه مطالعاتی نسبتا نوپایی است که در قرن بیستم و در پی بحران هایی که شرایط زندگی انسان را به شدت تحت تاثیر قرار داده بود، به طور جدی مطرح شده و در دهه های اخیر بسیار اهمیت یافته است. این حوزه مطالعاتی بر آن است تا با شناخت، بررسی و تحلیل فرهنگ، به مثابه ی اصلی ترین وجه وجود انسان، در حکم داروی زمانه عمل کند و با ارایه ی الگوهایی نوین، به انسان در شکل دهی هرچه بهتر زیست جهان فرهنگی اش و خروج از بحران انسانیت یاری رساند. در این نوشتار، بعد از ارایه ی تعریفی از فلسفه فرهنگ و توضیح وظایف آن، زمینه های شکل گیری و چرایی پیدایش آن را در سه مقوله ی نقد فرهنگ، شرایط اجتماعی و جنگ جهانی اول بررسی کرده ایم، سپس ضمن بیان تاریخچه پیدایش فلسفه فرهنگ به شرح اجمالی اندیشه های زیمل و کاسیرر، دوتن از چهره های اصلی آن، پرداخته و در نهایت به دستاوردها و افق های پیش روی فلسفه فرهنگ اشاره ای مختصر داشته ایم.

    کلیدواژگان: فلسفه فرهنگ، فرهنگ، انسان
  • فیروزه شیبانی رضوانی* صفحات 37-63

    این جستار کوششی است تا از منظر واسازی مفاهیم «حضور» و «غیاب» را تحلیل کرده و با خوانش از چند اثر نقاشی بر آن تاکید نماید. بحث اصلی این مقاله شامل دو بخش است. ابتدا مفاهیم «حضور و غیاب» و «حقیقت نقاشی» در رویکرد واساز دریدایی بررسی می شود. سپس در بخش دوم چهار اثر از آثار نقاشی آیدین آغداشلو (1319)، نقاش معاصر ایرانی با خوانش واسازی تحلیل خواهد شد. این چهار اثر با عنوان های هویت، شرقی، معمای سوم و معمای پنجم در کارنامه هنری آغداشلو مطرح است. مساله اصلی پژوهش چگونگی خواندن آثار نقاشی در رویکرد واساز، و با تاکید بر مفهوم تقابلی حضور و غیاب است. اهمیت بررسی آثار آیدین آغداشلو به عنوان نمونه ای از نقاشان نوگرای ایران، به دلیل فقدان نقد و بررسی در این رویکرد بوده؛ روشی مبتنی بر خوانش واساز که تاکنون کمتر مورد توجه واقع شده است. گسترده شدن معنای اثر به جای دستیابی به یک حقیقت متعین و یا معنای واحد متکی به حضور، مهم ترین دست آورد خوانش واساز می باشد. در نهایت آن چه که این رویکرد به عنوان توانش در حوزه نقد نقاشی و به طور کلی تحلیل و مطالعه در حوزه هنر مطرح می کند، می تواند گامی موثر در جهت شناخت و بررسی الگوهای زیباشناسی در هنر معاصر ایران به کار رود.

    کلیدواژگان: دریدا، واسازی، حضور، غیاب، آیدین آغداشلو
  • ساناز ملکی*، مجید اکبری صفحات 65-102

     اشمیت مفهوم امر سیاسی را پیش شرط مفهوم دولت می دانست. او باور داشت که دولت را تنها می توان از گذرگاه امر سیاسی تبیین کرد. ولی مفهوم امر سیاسی چیزی نیست جز توان و اراده برای تصمیم گیری در مناسبات انسان ها و گروه های انسانی برپایه ی الگوی دوست و دشمن. همان گونه که تفکیک نیک از بد در امر اخلاقی و تفکیک زیبا از زشت در امر زیبا شناسی انجام می گیرد، تفکیک دوست از دشمن نیز معیاری مستقل در امر سیاسی است. اشمیت با تفکیک میان دوست و دشمن، نوعی دشمن شناسی انجام می دهد و می گوید قدرت مطلق و برتر، در شناسایی دوست و دشمن است. تمامی بحث هایی که در رابطه با حاکمیت شده در وضعیت عادی قرار داشته اند. اما موضوع اصلی به وضعیت استثنایی بر می گردد که حاکم دارای حق انحصاری در قانون است و کسی است که در باب استثنا تصمیم می گیرد. این استثنا به مانند معجزه است که در شرایط استثنا حاکم چگونه می تواند معجزه کند. حاکم مسوول تصمیم گیری در مورد دوست، دشمن، اعلام جنگ و منطق استثنا است. در منطق استثنا، حاکم همان کسی است که نظام قانونی، قدرت اعلام وضعیت استثنایی و در نتیجه قدرت تعلیق اعتبار خود نظام را بدو اعطا می کند. پس حاکم بیرون از نظام قانونی معتبر است و با این حال بدان تعلق دارد. این بدان معنا است که حاکم خود را بیرون از قانون جای داده است. وضعیت استثنایی همواره از هرج و مرج و آشوب متمایز است. به تعبیر قانونی، هم چنان نظمی در آن وجود دارد، حتی اگر نظمی قانونی نباشد.

    کلیدواژگان: امر سیاسی، منطق استثنا، کارل اشمیت، دوست و دشمن
  • فرشید دانش پژوه* صفحات 103-127

    در سال های اخیر زیست شناسان و فیلسوفان به طور فزاینده ای ، جذب دیدگاه تکاملی معرفت شده اند. در این دیدگاه، توانایی های شناختی انسان به عنوان محصولات تکامل زیستی در نظر گرفته می شوند و برعکس، خود تکامل به عنوان فرآیند شناختی توصیف می شود. در این مقاله ضمن معرفی معرفت شناسی تکاملی به برخی از مدل های تکاملی رشد معرفت خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی تکاملی، انتخاب، فلسفه طبیعت گرایانه
  • راحیل ولی زاده* صفحات 129-148

    اخلاق تکاملی از مهم ترین حوزه های مطالعاتی در فلسفه ی اخلاق است و هدف پژوهش بسیاری از دانشمندان می باشد. از برجسته ترین دانشمندان می توان به فرانس دی وال اشاره کرد که در زمینه ی تکامل اخلاق مقالات و کتاب های زیادی به رشته ی تحریر درآورده است. او برخلاف فیلسوفانی مانند هابز که انسان را گرگ انسان معرفی می کنند نگاهی بسیار خوش بینانه تر در باب سرشت آدمی ارایه می دهد و انسان ها را ذاتا نیک سرشت و موجوداتی اجتماعی می داند. دی وال با توجه به نظریات داروین قایل به پیوستگی بین انسان و سایر جانوران است. نگاه وی به اخلاق نیز از این دیدگاه تاثیر پذیرفته است. دی وال اخلاق را دارای ریشه های فطری و طبیعی می داند و نه امری مصنوعی و ساخته ی دست بشر. وی به این منظور به مطالعه همدلی می پردازد و همدلی را اساس اخلاق می داند. وی همدلی در جهان زیستی را در سه سطح (جانوران ساده تر، نخستی های پیشرفته تر و انسان) معرفی می کند. بنابراین معتقد است اشکال ساده تر همدلی در سطوح پایین تر حیات نیز وجود دارد.دی وال معتقد است آن چه اخلاق در انسان را از سایر موجودات زنده جدا می کند وجود همدلی نیست بلکه وجود قضاوت و استدلال های اخلاقی است که منحصرا در انسان وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، تکامل، همدلی، نوع دوستی، نخستی ها
  • محسن مردانی*، علی محمد ساجدی صفحات 149-179

    پرسش اصلی در تحقیق حاضر، چیستی و چگونگی «حقیقت» از دیدگاه دو تن از بزرگ ترین فلاسفه ی مشرب پراگماتیسم، چارلز پیرس و ویلیام جیمز است. به طور خلاصه مدعای اصلی پیرس و ویلیام جیمز در باب معرفت شناسی عبارت است از: ردگیری پیامدهای عملی در مقام شناخت و اصالت دادن به مصلحت عملی به جای تطبیق مفاهیم ذهنی با امر واقع (واقعیت خارجی یا نفس الامر) و تعیین ملاک صدق آن. ایشان معتقدند که تفاوت و تشابه میان تصورات و مفاهیم ذهنی در ساحت ذهن تعیین نمی شود، بلکه در ساحت تجربیات ملموس و عملی است که آشکار می گردد. هم چنین، جیمز  بر آن است که توجه بشر به مابعدالطبیعه و توسل او به امور ماورایی فقط جهت کسب آرامش روانی است و نه برای فهم حقیقت و دست یابی به مناط شناخت. ملاصدرا و استاد مطهری در مقام نقد این آراء رویکرد مذکور در باب شناخت را مقبول ندانسته، و برآنند که این رویکرد لوازم فاسدی به دنبال دارد که فهرست اجمالی آن به شرح ذیل است: بی معنا شدن مفاهیم نظری، نسبیت گرایی در شناخت و کسب حقیقت، از بین رفتن حسن و قبح عقلی، لزوم پلورالیسم در مسایل عقیدتی و اندیشه های بنیادین و نظیر آن.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، پیرس، ویلیام جیمز، پراگماتیسم، اصالت مصلحت عملی، ملاصدرا، مطهری
|
  • Pages 5-36

    Philosophy of culture is a relatively young discipline which evolved in the early 20th century, as a reaction against the all-embracing crisis facing human life. Examining culture, as the main aspect of human existence, it aims at developing a theory for man’s cultural life, whit the help of which man can live a better life. In this paper after an introduction to the philosophy of culture and its tasks, I have examined the causes which has led to the growth of this discipline. Then having given a history of philosophy of culture, I have explained the views of two major figures in the field, namely Simmel and Cassirer, on the human culture. Finally I have mentioned some of the achievements and also future prospects of philosophy of culture.

    Keywords: philosophy of culture, Culture, Human
  • Pages 37-63

    This essay is an attempt to view deconstructed notions of “Presence” and “Absence” and to analyze readings that focus on a few paintings. The central argument of this paper has two parts. First, we explain concepts of “Presence and Absence” and “Truth in Art” in terms of Jacques Derrida. This study is based on “deconstruction”. Derrida developed a strategy called “deconstruction” in the mid-1960s. Although not purely negative, deconstruction is primarily concerned with a critique of the Western philosophical tradition. Deconstruction is generally presented to subvert, the various binary oppositions that undergird our dominant ways of thinking-presence/absence, speech/writing, and so forth. A second aspect of the negative binary oppositions is Derrida's strategy to turn over the oppositions to become the definitive meaning plural. In the second part, the four paintings of Aidin Aghdashloo (b.1319), the Iranian contemporary painter, will be analyzed through Derridian reading of deconstruction. We see here the four works of different periods of the artist's works with the topics of Identity, Oriental (Diary of Destruction), Years of Fire, Enigma III and Enigma X. Aghdashloo’s paintings, Can take a pluralistic approach, uncertainty, and ultimately eliminate the effect of the truth and turn it into a relative will. The present study attempts to investigate, how the concepts of “Presence” and “Through in Art” in opposition with “Absence” are explained in “Deconstruction” strategy and finally with this strategy how we can read some Iranian contemporary paintings. The results of this strategy are the potential of “Deconstruction” for the analysis and study of art in boarder domain.

    Keywords: Derrida, deconstruction, Presence, Absence, Aidin Aghdashloo
  • Pages 65-102

    Carl Schmitt was one of the dedicated critics of Weimar Republic and its Pluralism that criticized all socio-political transformations after French Revolution. He thought the concept of the political as a pre-requirement to the concept of government and believed that the government can be expressed only through the political. However the concept of the political is nothing but power and resolve to decide about humans and human groups relations based on friend and foe patterns. Schmitt with distinction between friend and foeperforms a form ofenemy- recognition and express that absolute and superior power is in recognizing the enemy. All the arguments concerning power have been in a normal state. But the main issue refers to a exceptional situation in which, the governor who has exclusive right in law and decides on the exception. This exception is like miracle that how the governor can perform miracle in exceptional situations. The governor is responsible for deciding about friend, enemy, declaring war and exception logic. In exception logic, the governor is the one who is granted by legal system the power to declare exceptional situation and thus the power to suspend the very creditability of the systems itself.

    Keywords: friend, foe, exception logic, Carl Schmitt, Political
  • Pages 103-127

    Recently, biologists and philosophers have been much attracted by an evolutionary view of knowledge, so-called evolutionary epistemology. Developing this insight, in this view is argued that our cognitive abilities are the outcome of organic evolution, and that, conversely, evolution itself may be described as a cognition process. In this article we will introduce evolutionary epistemology and some evolutionary models for development of knowledge.

    Keywords: evolutionary epistemology, selection, naturalistic philosophy
  • Pages 129-148

    Evolutionary ethics is one of the major branches of philosophy of ethics which is still the subject of many researches. There is no doubt that one of the illustrious scholars is Frans de wall who has written several books and articles in this subject matter. He is strongly influenced by Darwin and Spencer and his profound research about primates, particularly chimpanzees and booboos, suggested new perspective on human morality. Contrary to many other scholars, who maintains that morality is a matter of culture and selfishness, he contends that our behavior is other-regarding and he puts much emphasis on cooperation and also posits that morality has roots in our evolutionary history. Despite the fact that many philosophers such as Hobbes believes that humans as fundamentally asocial or even antisocial, he postulates that humans are social and good natured in essence. He also contends that there is a continuity between human morality and animal social tendencies, And the main distinction between human and animals are moral judgments and capacity of reasoning.

    Keywords: Evolution, Ethics, sympathy, Altruism, primates, Frans de Waal
  • Pages 149-179

    The main question of the present study is concerned with the quiddity of “truth” from the point of view of two prominent figures of pragmatic philosophy: Charles Peirce and William James. Therefore, in this study first a description and analysis of the issue of truth from the point of view of these two pragmatist philosophers are provided and then its principles and basics are criticized based on the views of two Islamic philosophers: Mulla Sadra and Morteza Motahari. In a nutshell, the main claims of Peirce and James in the field of epistemology are: the pursuit of the pragmatic consequences in the stage of knowledge and authenticating the practical utility instead of adapting the mental concepts to reality (external reality or fact-itself) and determining its truth criterion. They believe that the differences and similarities between the ideas and mental concepts are not determined by the mind, but they are determined by means of tangible and practical experiences. Mulla Sadra and Morteza Motahari criticized and rejected this view and believed that this approach leads to the following problems: 1. The meaninglessness of theoretical concepts. 2. Relativity in knowing and gaining of truth. 3. The elimination of rational good and badness. 4. The necessity of pluralism in doctrinal issues and radical thoughts.

    Keywords: Epistemology, Peirce, William James, Pragmatism, principality of pragmatism, Mulla Sadra, Motahari