فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرعباس علیزمانی، کاظم راغبی * صفحات 5-34

    در این نوشتار، با توجه به نگاه عینی گرایانه ی سی. اس. لوییس به اخلاق و باور به نوعی نسبیت در رفتار های اخلاقی، و هم چنین نگاه مومنانه ی او به حیات اخلاقی انسان، به تبیین بخشی از فلسفه ی اخلاق استاد مطهری خواهیم پرداخت و با توجیه اعتقاد ایشان به نسبیت رفتارها و آداب اخلاقی در جوامع مختلف بشری، این مدعا را پی خواهیم گرفت که ایشان نیز اصول و ارزش های اخلاقی را، مطلق، جاودان و حقیقی و به طور کلی عینی می دانند و از نگاه مومنانه، به عنوان پشتیبان و مبین این ارزش های اخلاقی، حمایت می کنند. با مقایسه ی تطبیقی میان گفتار فلسفی این دو فیلسوف این امر آشکار خواهد شد اصول و ارزش های متعالی اخلاق تنها با باور به اطلاق و جاودان بودن ارزش های اخلاقی و تصدیق وجود خداوند به عنوان حامی این حیات اخلاقی محقق خواهد شد و باور به نسبیت گرایی فرااخلاقی متاثر از دیدگاه مادی گرایانه به عالم هستی، نمی تواند این اصول و ارزش های مقدس و متعالی را به گونه ای مناسب، موجه سازد.

    کلیدواژگان: اطلاق گرایی، نسبیت گرایی، عینیت گرایی، استاد مطهری، سی. اس. لوئیس
  • مریم بختیاریان*، مجید اکبری صفحات 35-54

    رویکرد سیستمی با هدف ساختن یک دانش جهانی تلاش دارد تا با نزدیک ساختن رشته های مختلف علمی، بر پیچیدگی مسایل آن ها فایق آید. دلیل اتخاذ چنین رویکردی پیچیدگی روزافزون جوامع است و حاصل آن، شکل گیری سه موج متفاوت از نظریه ی سیستم های اجتماعی بوده است. این نظریه با تلاش جامعه ی مدرن برای نظارت و کنترل بیشتر بر خودش هم بسته است، و به منزله ی یک برساخت اجتماعی در پیوند با شرایط اجتماعی و پارادایم های موجود شکل گرفته و بسط یافته است. تامل بیشتر بر دلایل ورود رویکرد سیستمی به جامعه-شناسی، و مبانی نظری و روند شکل گیری این سه موج، اهمیت ارتباطات را آشکارتر می سازد. بی تردید ارتباط علوم و نظریه های مختلف با یکدیگر، معرفت بشری را پیش تر می برد. این نظریه از جانب اندیشمندان چپ با این نقد مواجه شد که خیال نقد، یا ایجاد تغییر جدی را در جامعه ندارد. بدین سبب نوعی نظریه محافظه کار است. اما، نظریه ی سیستمی قصد ندارد از تامل بر «نوپیدایی»، «پیچیدگی»، و «پویایی» که رفتار سیستم های اجتماعی معاصر را تحت تاثیر قرار داده دست بردارد. در این مجال، قصد داریم تا با تامل بر فلسفه و دلایل شکل گیری نظریه ها درون این سه موج، از نحوه ی تاثیرگذاری آن ها بر یکدیگر، و از وجوه افتراق و اشتراک آن ها سخن به میان آوریم.

    کلیدواژگان: رویکرد سیستمی، سیستم اجتماعی، پیچیدگی، نوپیدایی، پویایی
  • آرش پورشعبان صفحات 55-93

    در سده ی گذشته، فیلسوفان در مفهوم علیت بازنگری ژرفی کرده اند. نخست بدان سبب که مفاهیم سنتی پاسخ گوی درک نوین از علیت نبوده است و دیگر اینکه مفاهیم تازه ای در علم نوین تعریف شده اند که می توانند آغاز و بنیاد خوبی برای ساختن نظریه هایی پیشروتر باشند. در این پژوهش، در پی معرفی این گونه از نظریه ها هستیم که نظریه ی فرایندی علیت و نظریه ی کمیت پایستار دو نمونه ی برجسته و کامیاب از آن هاست. آغاز بحث ما، بی تردید، نظریه ی انتظام هیوم به عنوان آغاز گر این بحث ها خواهد بود و سپس روند شکل گیری نظریه های نوین را که با نقد نظریه ی مذکور و افزودن یافته های فلسفی و فیزیکی تازه به آن شکل گرفته اند، پی خواهیم گرفت. از این رو گام بعدی ما معرفی نظریه ی احتمالی و پس از آن نظریه های انتقالی، فرایندی و کمیت پایستار خواهد بود.

    کلیدواژگان: علیت، تعیین گرایی، ناتعیین گرایی، علیت احتمالی، نظریه ی فرایندی، نظریه ی انتقالی، نظریه ی کمیت پایستار
  • غزاله حجتی صفحات 95-119

    دان کیوپیت تلقی ای ناواقع گرایانه از خدا و ایمان دینی دارد. او بر این باور است که مفاهیم انسان و خدا در بستری تاریخی شکل می گیرند و ابتنایی بر عقلانیت و مابعدالطبیعه ندارند. از این رو، بر تحول مداوم این مفاهیم در طول تاریخ اندیشه ی دینی تاکید می کند. او بر این باور است که انسان خود ارزش هایش را انتخاب می کند و جهانش را بر این اساس می سازد. به زعم کیوپیت، گوهر دین احساس معنویتی است که کاملا جنبه ی شخصی دارد و از فردی به فرد دیگر تغییر می کند. چشم انداز هر فردی به عالم قوام دهنده ی تلقی و فهم آن فرد از ایمان به خدا است. بر این اساس، او عینیت و واقعیت خدا و دیگر مفاهیم اساسی دین را انکار می کند. از سوی دیگر، برایان هبلث ویت از معتقدان به واقع گرایی دینی است و کوشیده است ناواقع گرایی کیوپیت را به تفصیل بررسی و نقد کند. او انتقاداتی بنیادین به ناواقع گرایی دینی وارد می کند که مهم ترین آن ها نادیده انگاشتن مساله ی صدق و نیز انکار ارزش های اخلاقی عینی است. هبلث ویت ابتدا نقاط ضعف استدلال های ناواقع گرایانه ی کیوپیت و نحوه ی روایت او را از سیر اندیشه ی دینی در دوران جدید نشان می دهد و سپس، توضیح می دهد که باور به خدای عینی نه تنها با اندیشه ی مدرن ناسازگار نیست بلکه جزء ضروری آن است.

    کلیدواژگان: واقع گرایی دینی، ناواقع گرایی دینی، امر عینی، امر ذهنی، خداباوری کلاسیک، ایمان شخصی، منظرگرایی، ابداع ارزش ها
  • فاطمه رافتی*، حسن ابراهیمی صفحات 121-141

    در غالب کتاب های کلامی یا فلسفی و روایی از مساله ی دعا و استجابت آن بحث شده است. در احادیث متعددی تاکید شده است که دعا قسمتی از مقدرات خداوند است. خداوند در قرآن کریم همان طور که انسان را به دعا کردن دعوت کرده، اجابت دعا را نیز تضمین نموده است. در این مقاله با توجه به رویکرد شارحان حکمت متعالیه بر این عقیده ایم که دعا یکی از اسباب و علل رسیدن به مطلوب است و استجابت دعا نیز بر اساس نظام آفرینش و قوانین لایتغیر آن صورت می پذیرد و استجابت دعا هیچ تقابل و تضادی با قانون علیت نداشته بلکه همان طور که معجزه و امور خارق عادت صورت می پذیرد استجابت دعا نیز توجیه می شود. هم چنین تاثیر نفس نیز در استجابت دعا مورد توجه است همان گونه که نفس بر بدن موثر است و حالات نفسانی در بدن بروز و ظهور دارد پس در امور خارق عادت نیز موثر است. نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که هر چند برخی علل و روابط مبهم و ناشناخته ای نیز در تحقق مطلوب و استجابت دعا موجود می باشند اما دعا و استجابت آن از سلسله نظام علت و معلولی عالم خارج نبوده و استجابت دعا موجب خرق قانون علیت نمی شود.

    کلیدواژگان: دعا، استجابت، نظام علی و معلولی، علل ناشناخته، معجزه
  • مهدیه طباطبایی، علی حقی * صفحات 143-156

    یکی از مسایلی که همواره ذهن فیلسوفان را در تاریخ فلسفه به خود مشغول داشته است، مساله ی نفس و نسبت آن با بدن است. ارسطو و ابن سینا؛ دو فیلسوف مشایی، با دو نگرش خاص به این مساله نگریستند. ارسطو نفس را در ترکیب اتحادی با بدن در نظرگرفت که با از بین رفتن بدن، نفس نیز از بین می رود. اما ابن سینا با مبانی دینی خودش، نفس را به عنوان جوهری مستقل از بدن مطرح کرد که بدون بدن نیز می تواند به حیات خودش ادامه دهد. در این جستار تلاش شده است تا به بررسی دو رویکرد فیلسوف مشایی از دو حوزه متفاوت؛ یعنی ارسطو و ابن سینا، به این مساله پرداخته شود.

    کلیدواژگان: نفس، بدن، نسبت نفس و بدن، کمالات اولیه، کمالات ثانویه
|
  • Pages 5-34

    In this paper, according to C. S. Lewis's approach to moral objectivism and belief in some sort of relativism in ethical behavior, and also considering his theistic view to human moral life, we will explain part of moral philosophy Motahari and to justify his belief in moral relativism in behaviors and customs in various societies human, we will follow this claim that Motahari, like Lewis, belief that moral values is absolute, eternal and true and generally objective, and he supported of theistic view as backup and represents of moral values. By comparison between these philosophical discourses of two philosophers will be obvious that transcendent moral principles and values can be achieved only by believe in absolute and eternal moral values and believe in existence of God as the protector of this moral life and will be obvious that believe in Meta-ethics relativism, that influenced by the materialist view of the universe, can’t justify properly this transcendent and holy principles and values.

    Keywords: Moral absolutism, Moral relativism, Moral objectivism, Motahari, C. S. Lewis
  • Pages 35-54

    Systems thought is trying to build a global knowledge, and thus, makes closer the separated disciplines to each other, and thereby overcome on the complexity of different issues of the scientific disciplines. The increasing complexity of society led to sociologists show a considerable attention to systemic approach. The result was the formation of the three wave of theory of social systems. The conception of systems and the idea of the theory of systems are mixed with the efforts of modern society to monitor and control on its own. This means that the theory of systems as a social construction is formed and developed in association with social conditions and existing paradigms. More reflection on the reasons the entrance of systemic approach to sociology, and its theoretical principles and its process of formation makes more apparent the importance of communication. Because of, the relationship of different sciences and theories together moves ahead human knowledge. It seems, the philosophy of complexity is influenced the social theories, because of “Social emergence”, “complexity”, and “dynamics” are the most important issues that are considered by these theories.

    Keywords: systemic approach, social systems, complexity, Emergence, dynamics
  • Pages 55-93

    In the last century, philosophers have profoundly revisited the concept of causation. Primarily because the traditional conceptualizations were not compatible with our new understanding of causation, and also because some of the recent conceptualizations in modern science can establish a proper foundation to start constructing more progressive theories. Our goal, in this research, is to introduce such theories, amongst which the Process theory of causation and the Conserved quantity theory are two dominant and successful examples. We undoubtedly start our discussion with Hume’s Regularity theory of causation, and then we will follow the formation process of the modern theories which have been shaped by criticizing this theory and adding to it the new findings in philosophy and physics. Therefore, our next step will be introducing the Probabilistic theory of causation and after that the transition theory, the process theory and the conserved quantity theory of causation.

    Keywords: Causation, Determinism, Indeterminism, Probabilistic causation, Process theory, Transference Theory, The Conserved Quantity Theory
  • Pages 95-119

    Don Cupitt has a Non-Realistic view of God and religious faith. He holds that “human” and “God” are historical concepts which are not dependent on rationality and metaphysics. Hence, he emphasizes on the continuous evolution of these concepts in the history of religious thought. He believes that the man chooses his value himself and makes his world on this selection. In his view, spirituality is the substance of religion and has complete individual and personal characteristics. The perspective of every individual to the world is the foundation of his view and understanding of religious faith. But, Brian Hebblethwaite, who is a defender of religious realism, has tried to critique Cupitt’s Non-Realism in detail. He has some fundamental criticisms about Non-Realism in religion that amongst the most important of them is ignoring the importance of truth and denying the objectivity of moral values. He, at first, distinguishes the defects of Non-Realistic arguments of Cupitt and his version of the procedures of religious thought in modern world and then, explains how believing to objective God is not only consistent with modern thought but a necessary component of it.

    Keywords: Religious Realism, Religious Non-Realism, The objective, The Subjective, Classical Theism, Individual Faith, Perspectivism, Inventing the Values
  • Pages 121-141

    In these theological or philosophical and hadith books have discussed question of prayer and its granting. In many hadiths have insisted that prayer is part of God’s decrees. As the God in the Holy Qur’an invites man to pray, the answer to prayer is guaranteed. In this article with considering the approach of Transcendent Theosophy exponents, we believe that prayer is one of the major factors to achieve desired and granting of prayer is done according to the creation system and fixed lows, and there is no contrast and conflict between granting of prayer and low of causality, ever, as miracles and supernatural affairs are done, granting of prayer, also, is justified. also ,the impact of ego  in granting of prayer is considered, as ego has effect in body and ego state have manifested  in  body, then, also it effect in  supernatural affairs.  The results of this study illustrate that, although  there are some obscure and unknown causes in achieve to desired and granting of prayer  but  prayer and  granting of prayer not out from cause and effect system and granting of prayer not eradicate low of causality.

    Keywords: Prayer, Granting, system of cause, effect, unknown cause, miracle
  • Pages 143-156

    The relation of self and body has been among the long lasting problems of philosophy. Aristotle and Avicenna as two most Peripatetic philosophers, have two different perspectives on this matter. Aristotle union of the soul with the body, in combination with the loss of the body which seem, breath away as well. But Avicenna with his religious principles, as the essence of the soul independent of the body that arises no body is able to continue his life. In the present research, in addition to explaining the nature of the self, according to the philosophical ideas of Aristotle and Avicenna, the outlook for these two, especially on the subject of life after death, we will. Aristotle explains Avicenna soul interacts with the body and Avicenna, the relationship of matter and form relationships knows that the best combination is unity. So he explained life after death is problematic because of the loss of the body, the soul must also be eliminated. Avicenna, Institute for the challenge to go out that Aristotle was caught in it, the resolution is as current as the inherent and self, trying to explain life after death, Aristotle faced with the paradox facing the iterations.

    Keywords: Breath, female, face, life after death, Aristotle, Avicenna