فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی*، فاطمه استثنایی صفحات 5-26

    در این که افلوطین وحدت شهودی است شکی نیست، اما بر اساس دلایلی چون اطلاق و عدم تناهی احد، تفسیر علیت به فیضان، عدم پذیرش حلول و اتحاد، عدم استقلال اقانیم و در حکم سایه، تصویر و شعاع دانستن کثرات می توان وحدت شخصی را از عبارات وی برداشت و بازتاب این اعتقاد را در سخنان وی در باب معرفت احد مشاهده کرد. وی با توجه به مراتب نفوس، دست یابی به معرفت را دارای مراتب می داند، ولی احد را برای همگان غیرقابل شناخت حصولی و شهودی می داند و تنها راه رسیدن به او را در فراتر رفتن از شهودی که حاکی از دوگانگی شاهد و مشهود است معرفی می کند، درنتیجه در مرتبه ای که با مقام فنای عرفانی تناسب دارد تنها یک حقیقت ادراک می شود.

    کلیدواژگان: احد، وحدت شخصی وجود، شهود، فنا، افلوطین
  • نجف یزدانی*، محمد سعیدی مهر، سید عباس ذهبی صفحات 27-52

    ساحت معرفت از مهم ترین ساحت های انسانی محسوب می شود و از این منظر، بررسی ابعاد دیگر انسانی که در ارتباط با شناخت و ادراک او هستند، اهمیت می یابد. یکی از این ساحت ها که به تازگی بیشتر مورد توجه روان شناسان و معرفت شناسان قرار گرفته است، بعد عواطف و هیجانات است. دو رویکرد کلی نسبت به عواطف را می توان در طول تاریخ تفکر مشاهده کرد. برخی همواره از نقش سلبی آن سخن گفته و عملکردهای منفی آن را نشان می دهند و بر حذف آن همت گماشته اند و عده ای دیگر عواطف را کمک کننده ی معرفت و عقل می دانند. سعی ما در این مقاله بر آن است که بعد از طرح این دو رویکرد، به بازخوانی نظر ملاصدرا، درمورد ارتباط عواطف با معرفت بپردازیم. در باب تاثیر سلبی عواطف و احساسات از نظر ملاصدرا، تاثیر احساسات در پذیرش باورها و عقاید تقلیدی، انس با محسوسات و تاثیر آن برشناخت، تاثیر شهوات در عدم سنخیت نفس با معارف الهی، نقش عواطف در روی گردانی از غایت مطلوب و تاثیر احوال بر علم حقیقی و حکمت مورد بررسی قرار گرفته و در مورد نقش ایجابی عواطف، به نقش عشق مجازی و حقیقی اشاره شده است.

    کلیدواژگان: معرفت، عشق، باور، شهوت، ملاصدرا
  • قاسم پورحسن درزی*، مریم سلگی صفحات 53-83

    علامه طباطبایی علم را به حضور امری مجرد برای امری مجرد تعریف می کند، امر مجرد اول در علم حضوری همان وجود معلوم است و در علم حصولی صورت یا ماهیت معلوم است و امر مجرد دوم همان نفس عالم است. برای اثبات مجرد بودن دو امر مذکور ادله ای از طرف جناب علامه و دیگر فلاسفه معاصر اسلامی بیان شده است که به نظر می رسد اولین قدم در هستی شناسی علم بیان همین ادله تجرد نفس و صور ادراکی است. از دیگر اصولی که می تواند ما را در هستی شناسی علم یاری کند، عوالم وجود و انطباق آن ها بر هم، اتحاد علم و عالم و معلوم و بازگشت علم حصولی به حضوری است که در این نوشتار به تفصیل به آن ها خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: علم، عالم، معلوم، نفس ناطقه، عوالم وجود، علم حصولی، علم حضوری
  • کیوان الستی* صفحات 85-106

    برای توضیح این که چرا «پیشرفت»، آن گونه که در تاریخ علوم طبیعی دیده می شود، در تاریخ علوم انسانی محسوس نیست،معمولا دو رویکرد متفاوت اتخاذ می شود.یک رویکرد می پذیرد که روش علوم انسانی با علوم طبیعی یکسان است، ولی کیفیت علوم انسانی نازل تر از کیفیت علوم طبیعی است، و یا به معنایی که علوم طبیعی «علم» است، علم نیست. رویکرد دیگر، علوم انسانی را به اندازه ی علوم طبیعی، علم می داند. اما آن را دارای کیفیتی متفاوت می دانند؛ و به واسطه ی همین، روش متفاوتی نیز برای آن قایل هستند. از طرفداران رویکرد دوم، می توان نوکانتی هایی همانند ویلهلم ویندلباند و هاینریش ریکرت و هم چنین کسی که بسیار وامدار آن دو است یعنی ماکس وبر را نام برد. در این مقاله، ابتدا در مورد تمایز موضوع دو علم، و همین طور تمایز میان «توضیح» و «فهم» شرح مختصری ارایه خواهد شد. سپس دیدگاه های مکتب نوکانتی، با برجسته کردن نظرات کسی که ماکس وبر بیشترین تاثیر را از او گرفته، یعنی هاینریش ریکرت مورد بررسی قرار می گیرد. سپس با تمرکز بر مرز بندی جدید، مورد نظر ریکرت و وبر، در مورد تمایز میان دو علم، به بررسی جزیی تر دیدگاه های ماکس وبر پرداخته خواهد شد. در نهایت این نتیجه گرفته خواهد شد که رویکرد وبر از بسیاری جهات می تواند مشابه روش دانشمندان علوم طبیعی نیز باشد.

    کلیدواژگان: ماکس وبر، هاینریش ریکرت، علوم انسانی، علوم طبیعی
  • امید محمد حیدر* صفحات 107-145

    طبیعی گرایی رویکردی به جهان از منظر علوم تجربی است. این نگرش در تبیین پدیده های هستی، از هر نوع شناخت پیشینی و در کل از هر آن چه فرای طبیعت است دوری می کند. این رویکرد در سه بعد هستی شناسی، شناخت شناسی و روش شناسی به هیچ هستومند غیر طبیعی و هیچ نوع معرفتی بیرون از چارچوب علوم تجربی و هم چنین هیچ روش و معیاری جز روش و معیار علم، متکی نیست . این نگرش حتی فلسفه را نیز شاخه ای از علم تجربی یا حوزه ای در ادامه ی آن به حساب می آورد. آراء پنه لوپه مدی در باب طبیعی گرایی، به ویژه در فلسفه ی ریاضیات، در ادامه ی کار کواین است. کواین به عنوان یک فیلسوف طبیعی گرای شاخص و پیشرو، نظریاتی موثر و جامع در زمینه های طبیعی انگاری و واقع گرایی علمی دارد. او بر خلاف فیلسوفان و معرفت شناسان قدیم، طبیعی انگاری است که برای علم تجربی مبنایی محکم تر از خود علم نمی جوید و در ارایه ی دیدگاه های خود به یافته های علوم تجربی تکیه می کند. پنه لوپه مدی در ابتدا کار خود را با طبیعی گرایی کواین آغاز می کند و در ادامه ی راه، برای پاسخ دادن به پرسش هایی که دیگر طبیعی گرایان در فلسفه ی ریاضیات مطرح کرده اند در جست وجوی روشی اساسی بر می آید. مدی معتقد است که چنان چه بین تبیین فلسفی از ریاضیات با ریاضی ورزی های موفق، مغایرتی پیش بیاید، این فلسفه است که می بایست عقب نشینی کند. نه فلسفه و نه حتی علم، هیچ کدام نمی توانند احکام روش شناسانه ی ریاضیات را لغو کنند و یا تغییر دهند. زیرا او علم و فلسفه را هر دو محکمه ای فوق ریاضی برای ریاضیات می داند. دستاورد مهم مدی در فلسفه ی ریاضی طبیعی گرا موسوم به طبیعی گرایی ناهمگن است که خود از آن به عنوان فلسفه ی دوم یاد کرده و در آن، بر استقلال اهداف و روش های ریاضی اصرار می ورزد. او فقط روش های ریاضی را برای ارزیابی و حل و فصل موضوعات و مسایل ریاضیات توصیه می کند و ریاضیات را توسط دیگر حوزه ها، غیر قابل نقد می داند. این مقاله در مرحله اول تلاشی است در تشریح و مرور آراء مدی در پایان مقاله ریشه ها و نظر منتقدان نگرش طبیعی گرایی، از دید او نقد و تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: طبیعی گرایی، فلسفه ی ریاضی، پنه لوپه مدی، ویلارد ون کواین، فلسفه ی دوم
  • منصور بشارتی اقدم* صفحات 147-164

    موضوع این مقاله تفسیر کلاسیک احتمال و نقدهای وارد بر آن : تحلیلی فلسفی-تاریخی است.  احتمال کلاسیک قرن ها تنها دیدگاه غالب در نظریه ی احتمال بود. به دلیل برخی ایرادها و پارادوکس های مطرح شده درباره ی این نظریه و اصل عدم تفاوت، تفسیرهای جدیدی از سوی فیلسوفان و متفکران در آغاز قرن بیستم ارایه شد. در این مقاله به معرفی تفسیر احتمال کلاسیک از دیدگاه فلسفی-تاریخی و نقدهای وارد بر آن خواهیم پرداخت. هم چنین در این مقاله مروری اجمالی بر تفسیر بسامدی، تفسیرمنطقی، تفسیر تمایلی، تفسیر ذهنی خواهیم داشت.

    کلیدواژگان: احتمال کلاسیک، اصل عدم تفاوت، تفسیر بسامدی، تفسیر منطقی، تفسیر تمایلی، تفسیر ذهنی
|
  • S. Morteza Hosseini Shahroudi *, Fatemeh Estesnaei Pages 5-26

    There is no doubt that Plotinus believes in the intuitive unification, butfor some reasons such as totality and limitless of One, interpretation ofcausality to emission, non acceptance reincarnation and unity, nonindependence of Persons, knowing the manifolds as image and ray, ofone can infer personal unity from his expressions and its reflection inhis theory about the knowledge f One. He, on the basis of various kindsof souls, emphasizes on the diverse stages of Knowledge. According toPlotinus the One is utterly unknowable both intuitively andintuitionally, and the only way to receive him is to transcend Intuitionwhich represents the duality of witness and witnessed. As a result in thestage which correspondence to mystical inexistence there is only onereality percept.

    Keywords: One, personal unity of being, intuition, inexistence, Plotinus.1
  • Najaf Yazdani *, Mohammad Saeedimehr, S.Abbas Zahabi Pages 27-52

    Dimension of the knowledge is considered as the most importanthuman dimension and, therefore, the investigation about the otherdimensions which are related to human’s understanding is as important.Nowadays, one of these dimensions considered by Psychologists andepistemologists is emotions dimension. Throughout the history ofthought, two general approaches can be observed about emotions.Some thinkers have always remarked of emotion’s negative role andhave shown its negative functions and have tried to remove it. Othersbelieve emotions are helpful to reason and knowledge .In this article,after introducing these two theories, we try to reread Mullasadra’s ideasabout the relationship of emotion to knowledge. On negative effects ofemotions and feelings in Mullasadra’s ideas, the effects of emotion inthe acceptance of imitative opinions, familiarity with materials and itsinfluence on knowledge, passions effect on soul imparity from divineknowledge, emotions role in defecting from favorable end, and feelingsaffection on wisdom are discussed. In positive role of feelings thevirtual and true loves have been dealt with

    Keywords: Mullasadra, Knowledge, Love, Belief, passion
  • Ghasem Pour Hasan Darzi *, Maryam Solgi Pages 53-83

    Tabataba’i has defined knowledge as the presence of one abstract inanother abstract. The first abstract which is the known has its existencein knowledge by presence and its essence in knowledge by aquintance.The second one is the very knower’s mind. Tabataba’i and hissuccessors have deduced some argument in order to demonstrateabstractedness of the two mentioned case. It seems that suchargumentation would be the first step in ontology of knowledge. Othersteps and themes are the realms of being, overlapping of these realms,unification of knower and known and that of knowing [world], andreduction of knowledge by acquaintance to knowledge by presence.

    Keywords: Knowledge, knower, that of knowing [world], Mind, realmsof being, knowledge by acquaintance, knowledge by presence
  • Keyvan Alasti * Pages 85-106

    For explaining why "progress" in human sciences is not sensible likeprogress in natural sciences, there are two different approaches. In thefirst approach methodology of natural sciences is the same as themethodology of human sciences. But quality of one of them, i.e. humansciences is lower than another. Proponents of this approach believe thathuman sciences are not "science" in the same way that natural sciencesare. In the second approach, human sciences are "science" in the sameway that natural sciences are. But their quality is different and so theirmethodology is different. Neo-Kantians like Wilhelm Windelband,Heinrisch Rickert and Max Weber are proponents of second approach.In this essay, firstly, I briefly examine the difference between methodsof two sciences and dichotomy between "explanation" and"understanding". Secondly I describe Neo-Kantian approaches and byintroducing new dichotomy proposed by Rickert and Weber, I examineMax Weber's ideas in methodology in details. Finally I come toconclusion that Weber's approach for social science is comparable withsome scientists approach in natural science.

    Keywords: Max Weber, Heinrisch Rickert, Natural Sciences, HumanSciences
  • Omid Mohammad Heydar * Pages 107-145

    Naturalism is an approach to the world phenomena from perspective ofnatural sciences. This approach avoids any kind of a priori philosophy and, ingeneral, any alleged knowledge of what is supernatural. In ontology,epistemology and methodology, naturalism by no means relies onmetaphysics or any kind of knowledge beyond the framework of empiricalsciences neither on any method and criterion except scientific methodologyand criteria. Naturalism, in one of its readings, considers philosophy as abranch of empirical science or a field of enquiry within the framework of sucha science. Penelope Maddy’s works on naturalism, especially in philosophy ofmathematics which this thesis intends to expound, are the continuation ofQuine’s works. Quine, as a prominent naturalist philosopher, is thepropounder of effective and thorough theories regarding naturalism, realismand other relevant areas. Unlike the past philosophers and epistemologists, hedoes not seek any basis, for empirical sciences, stronger than science, so thathe always relies on findings of empirical sciences. Penelope Maddy startsfrom Quine’s naturalism and, in response to the questions posed by othernaturalists in philosophy of mathematics, looks for a fundamental method,emphasizing on the set theory as a crucial basis in her arguments. Maddybelieves that if a conflict arises between philosophical explanation andsuccessful mathematical practices, it is philosophy that should retreat from itsposition. Neither philosophy nor science can annul or change methodologicalprinciples of mathematics, both science and philosophy being metamathematicaltrials for mathematics. Maddy’s important achievement innaturalistic philosophy of mathematics is heterogeneous naturalism to whichhe referred as the Second Philosophy. She recommends only mathematicalmethods and issues, and believes that other disciplines are not in the positionto be able to criticize mathematics.

    Keywords: Naturalism, Philosophy of Mathematic, Willard van OrmanQuine, Penelope Maddy, Second Philosophy
  • Mansour Besharati Aghdam * Pages 147-164

    The subject of this article is about Classical Interpretation ofProbability and its Problems. For centuries, Classical Probability wasthe only prevalent approach in Probability theory. Because of someProblems and paradoxes in this theory, new interpretations wereintroduced by Philosophers and thinkers in the beginning of 20thcentury. In this article, we introduce the classical interpretation ofprobability from Philosophical–Historical approach and review itsproblems. We also review the frequency interpretation, logicalinterpretation and subjective interpretation as alternatives for classicalinterpretation.

    Keywords: classical interpretation, principle of indifference, frequencyinterpretation, logical interpretation, Propensity probability, subjectiveinterpretation