فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی ربیعی* صفحات 7-40

    یکی از منابعی که بر زیبایی شناسی آکوینی بسیار موثر بوده آموزه های کتاب مقدس است. سعیآکوینی همواره بر آن بوده که نشان دهد این آموزه ها با دستاوردهای اندیشه ی فلسفی در خصوصخداوند، جهان و انسان سازگاری دارد. این امر در خصوص مساله ی زیبایی نیز ص  حت دارد. مقاله ی« زیبایی » حاضر در پی اثبات این مدعا است که الفاظ متعددی در کتاب مقدس وجود دارند که بهترجمه شد هاند و به گستره های معنایی متفاوتی دلالت دارند. بر همین اساس، مصادیق متنوع ومتفاوتی نیز برای زیبایی در کتاب مقدس یافت م یشود. به همین صورت، بحث از زیبایی نزد آکوینینیز گستره ی وسیعی را شامل می شود. مهم ترین مصادیق زیبایی در کتاب مقدس عبارتند از زیباییخدای پسر به عنوان شخص دوم تثلیث، زیبایی جهان و زیبایی انسان. بر همین اساس، درزیبایی شناسی آکوینی نیز با این تنوع در خصوص زیبایی مواجه ایم. آکوینی به لحاظ تعیین مصادیقزیبایی، نحوه ی ارتباط و نسبت آنها با یکدیگر و نیز درجه بندی آنها به میزان قابل توجهی از کتابمقدس تبعیت کرده و اندیشه های خود را با آن آموزه ها منطبق ساخته است.

    کلیدواژگان: زیبایی، کتاب مقدس، آکوینی، زیبایی شناسی
  • لیلا نصیری*، حسین گلچینی صفحات 41-67

    همواره سخن از انقلاب کپرنیکی کانت در معرف تشناسی گفته شده است، اما چگونگی و استلزا مهایآن هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد. مساله ی شناخت که همواره دغدغه ی اصلی کانت به شمارمی رفت، او را بر آن داشت تا با الهام از انقلاب کپرنیک در عالم نجوم، جایگاه ذهن و عین را درمنظومه ی معرفت شناسی خویش، تغییر دهد و با قول به محوریت ذهن، انقلابی در فلسفه پدید آورد.او با تشخیص گزار ه های جدیدی به نام گزار ه های ترکیبی پیشینی، که هم حاکی از عالم خارج و همدارای کلیت و ضرورت اند، به بررسی و تبیین ممکن بودن شناخت در حوز ه های ریاضیات محض،طبیعیات محض و مابعدالطبیعه پرداخت و به این ترتیب کوشید مشکلات ناشی از عقل گرایی وتجربه گرایی را مرتفع سازد. در واقع کانت با قایل شدن به همکاری حس و فاهمه در نظاممعرفت شناسی خویش، کوشید تا خود را از جزمیت موجود در عق لگرایی و شکاکیت برخاسته ازتجربه گرایی برکنار دارد و راهی میانه در پیش گیرد. وجود عناصر پیشینی در شناخت، محور ومبنای فلسفه ی استعلایی کانت و انقلاب کپرنیکی او م یشود. اهمیت انقلاب کپرنیکی کانت، تا جاییاست که در تاریخ فلسفه محور و مبنا قرار م یگیرد و تاثیری آشکار بر جریان های فکری پس از خودمی گذارد. هرچند کانت با انقلاب کپرنیکی در حوزه ی مابعدالطبیعه، مشکلاتی را در معرفت شناسیحل می کند اما در عین حال افقی در طرح مسایل جدید پدید می آورد. هدف این نوشتار بررسیدقیق نکات یاد شده است.

    کلیدواژگان: انقلاب کپرنیکی، عین و ذهن، ترکیبی پیشینی، ایده آلیسم استعلایی، پدیدار وشیء- فی نفسه
  • احسان جوادی ابهری* صفحات 69-97

    آزادانگاری 3 نظریهای است که از یک سو ارادهی آزاد را ناسازگار با موجبیتگرایی میداند و از سویدیگر معتقد به وجود ارادهی آزاد و امکان تحقق آن در شرایط ناموجبیتی است. با تعریف فوقچالشهای آزادانگاری، ابتدا نشان دادن ناسازگارگرایی ارادهی آزاد با موجبیتگرایی و سپس توضیحچگونگی معقولیت و وجود ارادهی آزاد در شرایط ناموجبیتی است. چالش دوم آزادانگاران بسیاردشوارتر از چالش اول آنها است. زیرا در شرایط ناموجبیتی به نظر میرسد کنشها و انتخابهایعامل شانسی و اتفاقی باشند و تحت کنترل عامل و هیچ چیز دیگری نباشند. بسیاری از آزادانگارانسنتی برای حل چالش دوم آزادانگاری از مولفه هایی فراطبیعی بهره جستهاند. اما برخی از فیلسوفانمانند رابرت کین کوشیدهاند بدون پیشفرض های متافیزیکی و با رویکردی منطبق بر دانش نوین بهبازتعریف ارادهی آزاد بپردازند. این مقاله به بررسی آرای رابرت کین و انتقادات مطرح شده نسبت بهآن میپردازد

    کلیدواژگان: ارادهی آزاد، موجبیتگرایی، ناموجبیتگرای، ناسازگارگرایی، آزادانگاری، نظریهیآشوب
  • اسماعیل دهقان* صفحات 99-119

    این مقاله در صدد پاسخ به این سوال است که آیا ناهشیار جمعی به معنی موسعی که یونگ در نظرمی گیرد و نقشی که برایش در روا نشناسی تحلیلی قایل می شود دارای همبسته های عصبی هست یاخیر. ضمنا نظریه ی ناهشیار یونگ بر مبنای علوم شناختی و بازخوانی هایی که متاخران درروان شناسی شناخت از این نظریه کردهاند بررسی می شود. برای مثال، نشان داده م یشود که عواطفناهشیارانه انسان به نوعی مربوط به حافظه بلند مدت است که در روا نشناسی مبنای ژنتیکی دارد ومبتنی بر تغییر در ساختار ژنوتیپ است. در این نوشتار با رجوع به آرای افرادی چون یوان رودرر،پنکسپ و مک لنا خواهیم دید که چرا در طول رویاهای طبیعی و توهمات انسان، همیشه زمینه هایثابتی تکرار می شود، زمینه هایی که یونگ آنها را که ننمونه می نامد و معتقد است به ناهشیار جمعیانسان ها برم یگردد. نشان خواهیم داد که این امر به ساختار مغز، اعصاب و ژنتیک ساختار مغزمربوط است

    کلیدواژگان: ناهشیار جمعی، روا نشناسی تحلیلی، کهن الگو، اروس، آنیما، آنیموس، تکامل، حافظه، همبسته های عصبی
  • علی مرادخانی* صفحات 121-134

    مقاله ی حاضر تاملی در تعامل متافیزیک و علوم است. با نظر به اینکه در دوره ی سنتی 3 متافیزیک وعلوم، که مثال آن در نظام متافیزیکی و علم ارسطویی فعلیت داشت، در تعامل بودند. اما این تعاملدر دوره ی جدید 4 و با ظهور انقلاب علمی خاصه علم کلاسیک سده ی هفدهم و ه ج دهم آرام آرامسست شد. در سده ی نوزدهم با ظهور فلسفه تحصلی 5 متافیزیک معناداری 6 خود را از دست داد وتعاطی بدان خارج از حوزه ی شناخت 7 و در قلمرو سلایق، امیال و عواطف قرارگرفت . در سده یبیستم نیز فلسفه ها و نظا مهای متافیزیکی در معنای سنتی خود از هدایت علوم بازماندند و با طرحمسایل فنی در حوز هی زبان و منطق گونهای استقلال از علوم بدست آوردند. گرچه این استقلال ازمتافیزیک و فلسفه در مقابل علم - فن 8 حمایت کرد اما در این میان متافیزیک نقش اصلی دیگرخود یعنی طرح معقولیت 9 در حوزه علوم را نیز از دست داد. گفتار حاضر بعد از مقدمه ای کوتاه بهتبیین مساله میپردازد و تذکر به تعاطی بدین مقوله را نه یک مساله فنی آکادمیکی بلکه مساله ایمربوط به حیات انسان میداند.

    کلیدواژگان: متافیزیک، علوم، تعامل، گسیختگی، معقولیت
  • علیرضا فرخی بالاجاده* صفحات 135-154

    ریچارد داوکینز، زیست شناس معاصر انگلیسی، بر اساس استدلالی با عنوان « استدلال سادگی" fvاین باور است که قوانین بنیادین فیزیک در آغاز پیدایش این جهان و به دنبال آن، پیدایشموجودات پیچیده ی زنده به ویژه انسان طی فرآیند تکامل تدریجی، به صورتی تصادفی و بدون نیازبه وجود خداوند، پدید آمدهاند. به نظر وی، قوانین بنیادین فیزیک ساد هاند، بنابراین پیدایش تصادفیو بی دلیل قوانین بنیادین، تبیینی است ساده ولی فرض وجود خالقی که قادر به طرح جهانی باچنین پیچیدگی های بسیار گسترده باشد، نظریه ای است بسیار پیچیده. در مقابل، کیث واردفیلسوف برجسته ی انگلیسی و برخی فیلسوفان خداباور دیگر مانند ریچارد سویین برن و آلوینپلانتینگا، با تفکیک میان سادگی موجود در علم و سادگی نظریهی خداباورانه از طریق تقسیم مفهوماز سادگی فراگیر و جهان شمول ،« سادگی شمولی » و « سادگی انحصاری » به دو قسم « سادگی »نظریهی خداباورانه دفاع م یکند. از دیدگاه او وجود خداوند فرآیند تکامل و قوانین بنیادین طبیعت رادر یک نظام جامع و جهان شمول وحدت و انسجام می بخشد و از این رو از کفایت تبیینی برخورداراست، در حالی که دیدگاه تصادف گرایانه ی داوکینز فاقد کفایت تبیین است و از عهده ی تبییناستدلال » جامع و دقیق قوانین بنیادین فیزیک و فرآیند تکامل بر نمی آید. از دیدگاه کیث وارداست. این مقاله میکوشد قوت دیدگاه خداباورانه را « مغالطهی سادگی » داوکینز در واقع « سادگیاو را نشان « استدلال سادگی » نسبت به دیدگاه ماتریالیستی ریچارد داوکینز و بدین ترتیب نادرستیدهد.

    کلیدواژگان: ریچارد داوکینز، کیث وارد، خداباوری، استدلال سادگی، قوانین بنیادین فیزیک
  • اشرف باقری پور* صفحات 155-179

    دانش روانشناسی رابطه ی مستقیمی با دین دارد. به همین سبب بنیان گذاران این دانش، همواره بهبررسی مساله ی دین و تاثیر آن در روان انسان پرداختهاند. از آن جمله، میتوان از کارل گوستاو1961 م) روانشناس سویسی و پایهگذار روانشناسی تحلیلی نام برد، که تحقیقات - یونگ (1875گستردهای در حوز هی دین شناسی انجام داده است. او بر خلاف برخی از روانشناسان که منشاء دینرا امور غیرمعرفتی مانند عقده های روانی، ترس یا فقر میدانستند، با طرح نظریه ی کهن الگوهایناهشیار جمعی، سعی کرد راهی نوین در معرفت بشری به سوی دین و دینداری ارایه کند. هدف ازاین مقاله آن است که به روش توصیفی - تحلیلی، دیدگاه های او را پیرامون دین و دینداری کندوکاونماید. در همین راستا، ابتدا ضمن آشنایی اجمالی با یونگ و روانشناسی تحلیلی او، اندیشه های اورا حول مسایلی از قبیل تعریف دین، منشاء دین، پیامدهای دینداری و تصور خداوند بررسی کردهایمو در ادامه به نقد و بررسی آنها پرداختهایم. حاصل این نقد و بررسی نشان میدهد، با وجود این کهروششناسی و دیدگاه پوزیتیویستی یونگ به دین مورد انتقادهای شدیدی قرار گرفته است، اما درمجموع او نگاه مثبتی به دین داشته و همواره مدافع آن بوده است.

    کلیدواژگان: یونگ، کهن الگو، ناهشیار جمعی، منشاء دین، تصور خداوند
|
  • Pages 7-40

    Among different sources the one which made a considerable impactupon Aquinas’ aesthetics is the teachings of the Bible. Aquinas hasalways tried to prove that these teachings are compatible withphilosophical thought’s achievements on God, universe and human.This idea is also applicable to aesthetics. This article is to validate theclaim about existence of several words in the Bible which are translatedas "beauty" and are referring to different dimensions of meaning.Accordingly, variant and different referents about beauty can be foundin the Bible. In this respect, the discussion of beauty explores a largedimension of meaning in Aquinas’ perspective. The most importantaesthetic referents in the Bible include the beauty of God the Sun as thesecond person of trinity, beauty of universe and beauty of human.Accordingly, we are encountering the same variety of beauty inAquinas’s aesthetics. In respect of appointing referents of beauty, thesort of relation and their relationship with each other, and theirclassification, Aquinas has considerably followed the Holy Bible’steachings and has matched his ideas with.

    Keywords: Beauty, Bible, Aquinas, Aesthetics
  • Pages 41-67

    Kant’s Copernicusian revolution is a well-known topic in history ofepistemology, though its implications and impacts are not welldiscussed enough. No need to mention that analysis of knowledge wasKant’s first philosophical self-commitment. Aspiring of Copernicus’srevolution in astronomy, he changed the centrality of subject/object inhis epistemological approach and maintained that mind (cognitivefaculties) must be departure of metaphysical analysis; that was arevolutionary idea. Doing so, he, as it is well-known, divided alljudgments from two different aspects: first, analytic/synthetic; andsecond, apriori/aposteriori. He, then, argued that there are apriorisynthetic judgments – by which the possibility of knowledge iswarranted – are universal and necessary. These judgments not onlyrefer to external world, but also belong equally to physics,mathematics, and metaphysics. He believed that his doctrine could(dis)solve the old long-standing epistemological problem in modernphilosophy such as the debates on source of knowledge(reason/experience), dogmatism/skepticism, etc., among rationalistsand empiricists. Although his ideas, specially stressing on aprioriconcepts as a key, help him to (dis)solve some epistemological puzzles,either reveal a few new problems in newly changed epistemologicalscope.

    Keywords: Kant’s Copernicusian revolution, analytic, synthetic, apriori, aposteriori, rationalist, empiricist
  • Pages 69-97

    Libertarians on the one hand hold that free will is incompatible withdeterminism, and on the other hand free will is real and can be realizedeven in indeterministic conditions. Therefore, libertarianism tries toshow that firstly how determinism and free will are incompatible andsecondly how free will can be possible in an indeterministic world. Thesecond challenge seems to be more difficult than the first one, since inindeterministic conditions agent's actions and choices would seem to bematter of luck and not under control of the agent. Most of traditionallibertarians had tried to solve these problems by appealing to nonnaturalfactors. However, some people like Robert Kane have presentedtheir solutions without any explicit metaphysical presupposition. Theybelieve that modern sciences can resolve the problem of free well. Inthis essay, we will firstly explore Robert Kane's ideas and then try totake a critical view on it.

    Keywords: Freewill, Determinism, Indeterminism, Incompatibilism, Libertarianism, Chaos Theory
  • Pages 99-119

    This paper tries to study the question of whether the notion ofcollective unconscious as developed by Jung has any neural correlates.Also, the notion will be pinned down with respect to the realm ofcognitive science as well as the interpretation of modern cognitivepsychologists. For example, it will be shown that unconscious humanemotions somehow are related to the long term memory which hasgenetic base in psychology and is based on the changes in genotypestructure. With reference to the ideas projected by people such asRoederer, Panksepp, and McLennan, it will be clarified that why innatural dreams and imaginations, there are always fixed backgrounds,called archetypes by Jung. The claim, then, is that archetypes have todo with brain structure, neurons, and genetics of the brain structure.

    Keywords: collective unconscious, Analytic Psychology, archetype, Eros, Anima, Animus, Evolution, Memory, Neural Correlates
  • Pages 121-134

    This paper is a reflection on the interaction between metaphysics andscience that has been existed since the pre-modern epoch, an exampleof which was actualized in Aristotle's system of metaphysics andscience. Yet, this interaction was gradually undermined by the adventof scientific revolution especially the classic period of science in the17th and 18th century in modern epoch. In the 19th century, theappearances of positivism caused metaphysics lose its meaningfulnessand laid it aside from the realm of episteme and then put it in the sphereof tastes, emotions and passions. In the 20th century, philosophies andmetaphysical systems, in the common sense, failed to direct sciencesand claimed a sort of independence from sciences through raisingtechnical problems in fields of language and logic.However, this independence supported metaphysics and philosophyversus techno-science, in the meanwhile metaphysics lost another mainrole, the raising rationality in the field of sciences. This article explainsthis problem after a brief introduction and argues that pursuit of thisissue is not a technical-academic problem but a matter of human life.

    Keywords: metaphysics, sciences, interaction, diremption, rationality
  • Pages 135-154

    The English biologist and philosopher, Richard Dawkins, in hissimplicity argument claims that the basic rules of physics are simple, soit is actually more likely that the relatively simple laws of nature wouldbe came into existence for no reason than that they would be designedby a God whose being would have to be more complex than they are.Thus, there is no God. By contrast, keith Ward and other theistphilosophers like Richard Swinburne and Alvin Plantinga withseparating "exclusive" and "inclusive" simplicity, defends from"integrative" simplicity of God. The existence of God integrates allelements, products of evolution and natural basic rules, in acomprehensive system, thus, it is simplest explanation, whileDawkins's materialistic view, is not enough explanatory. So "simplicityargument", is in fact, "the fallacy of simplicity". In this article, it istried to deny Dawkins's simplicity argument.

    Keywords: Richard Dawkins, Keith Ward, theism, simplicityargument, basic laws of physics
  • Pages 155-179

    Psychology as a knowledge has a direct relationship with religion.Therefore, there are different theories and approaches in psychology tostudy religion and its impact on the human psyche. Carl Gustav Jung(1875-1961) Swiss psychologist and founder of Analytical psychologyis one of the psychologists; who has done extensive research in thefield of religion. With his proposed theory of 'CollectiveUnconsciousness' he considered the origin of religion far beyond thenon-cognitive reasons such as trauma, fear, and poverty. He tried tojustify human tendencies toward religion through novel ways. Thepurpose of this article is to review of Jung's consideration on religionand the religious thought on a descriptive – analytical procedures .Inthis regard; first of all, Jung analytical psychology is introduced briefly,then analytical psychology thoughts on issues such as religiondefinition, religion origin, religiosity consequences and perceives ofGod is considered. The review will continue and criticize each concept.Despite Jung's psychology and positivist view of religion has beensubjected to intense criticism but additionally, these studies andcriticism shows that: He has a positive view about religion and he wasalways considered as one of the defenders of it.

    Keywords: Jung, archetype, collective unconscious, religious origin, conceive of God