فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 32 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهاره مظاهری کلهرودی*، رامین نصیری صفحات 2-18
    مقدمه و هدف پژوهش

     مقاله حاضر با هدف ارتقا فرایند و بهبود گردش فعالیتهای مالی و بر اساس یافته ها و نتایج یک بررسی میدانی از منطقه 10 شهرداری تهران تهیه شده است. باتوجه به آنکه بهبود فرایندها سبب افزایش مواردی مانند سرعت پاسخگویی به مشتری، افزایش کارایی، مدیریت بهینه منابع می شود و به همین دلیل سبب بهبود مدیریت شهری میگردد و همچنین از آنجا که CMMI  چارچوبی است که تمرکز اصلی اش بر بهبود فرایندها است بنابراین گزینه مناسبی جهت ارتقای گردش فعالیتها به ویژه در حوزه مالی شهرداری ها می باشد

    روش پژوهش

    نوع تحقیق کاربردی توسعه ای بوده است و روش جمع آوری اطلاعات بر مبنای تحقیقات کتابخانه ای و نیز میدانی با استفاده از پرسشنامه به روش دلفی بوده و به جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار minitab  استفاده شده است

    یافته ها

     در این مقاله با توجه به ارزیابی صورت گرفته از طریق روش اسکمپی از بین معیارهای منتخب سطح دو و سه قابلیت، این نتیجه حاصل گشت که 5 ناحیه فرایند ارزیابی شده بیشترین تاثیر را در گردش فرایند مالی داشته و  سازمان بر اساس سطوح توانایی CMMI در سطح قابلیت یک قراردارد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که ارزیابی اسکمپی و اولویت بندی اقدامات بهبود و پیاده سازی فعالیتهای عام و خاص چارچوب بلوغ قابلیت یکپارچه و راهکارهای آن که سبب ارتقا به یک سطح بالاتر میگردد منجر به بهبود مدیریت منابع، بهبود چرخه حیات و کنترل بهتر بر زمانبندی درسازمان های مدیریت شهری می شود.

    کلیدواژگان: مدل بلوغ قابلیت یکپارچه، بهبود فرایندها، CMMI، سطوح بلوغ و قابلیت
  • علی مریدیان*، ناصر یارمحمدیان، رضا نصراصفهانی صفحات 19-34
    مقدمه و هدف پژوهش

    نیازهای جدید شهری و توسعه شهرها، دولت های مرکزی را با کمبود منابع مالی جهت تامین خدمات شهری مواجه کرده است. این موضوع به ویژه در زمینه تامین مالی پروژه های شهری از دید بخش خصوصی و بخش عمومی و به طور خاص، شهرداری ها جذابیت و اهمیت خاصی پیداکرده است. هدف اصلی این تحقیق این است که درک اینکه چه میزان شهرداری های ایران آماده و مایل به استفاده از PPP در پروژه های توسعه شهری هستند و میزان آگاهی آنها از چگونگی اجرای آنها ، که ممکن است بر موفقیت پیاده سازی تاثیر بگذارد در پروژه می باشد.

    روش پژوهش

     این تحقیق به منظور شناسایی معیارها و فرصت ها برای پیاده سازی موفق PPP در توسعه شهری طراحی شده است. روش انجام کار به صورت پرسشنامه ای و انجام مصاحبه با خبرگان و سرمایه گذارانی بوده که با روش مشارکت عمومی-خصوصی در پروژه های شهری سرمایه گذاری کردند و همچنین، پیمانکاران عمرانی شهرداری که تمایل به شرکت در پروژه هایppp  داشته اند. بر اساس روش کوکران، حجم نمونه گیری 104 نمونه برآورد گردید.

    نتایج پژوهش

     نتایج، با توجه به آزمون تطابق کندال و آزمون فریدمن، گویای آن است که از میان عوامل آمادگی سازمان ها برای قوانین و مقرارات  بالاترین رتبه را در موفقیت آمیز بودن پروژه های توسعه شهری داشته اند. تدوین راهنماها و منابع اطلاعاتی در این زمینه یکی از اقدامات موثر برای ظرفیت سازی و رفع ابهامات و سوءتفاهم های احتمالی در مورد مشارکت عمومی- خصوصی است.

    کلیدواژگان: مشارکت عمومی-خصوصی، توسعه شهری، عوامل موفقیت آمیز، شیراز
  • فرضعلی سالاری سردری*، اکبر کیانی صفحات 35-52
    مقدمه و هدف پژوهش

     مدیریت شهری یک فرایند است که در مجموع به یک نظام تصمیم گیری منجر خواهد شد، میزان موفقیت و یا عدم موفقیت مدیریت شهری بستگی به قدرت، مشروعیت و ساختار حقوقی، اجتماعی و اقتصادی جامعه دارد. نوع مدل مدیریت شهری در دوره های مختلف تاریخی و در مناطق مختلف، بازتابنده نگرش و میزان مشارکت عمومی (رویکرد جمع گرایانه) و قدرت اجرایی مدیریتی است. یکی از گفتمان های مهم در تعیین مدل مدیریتی برتر، تعیین چگونگی اداره شهر و قرارگیری قدرت در دست مدیران شهری است. از سوی دیگر، مدل اداره شهر رابطه نزدیکی با حل یا ایجاد مسایل شهری دارد. در این مقاله ضمن شناخت و بررسی چگونگی، سیر تحول رویکردهای اداره و مدیریت شهری و سیر تحولات سطوح مدیریت شهری ایران در ادوار مختلف و بیان وضعیت موجود، نقاط قوت و ضعف (مزایا و معایب) آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    روش پژوهش

     در این پژوهش با استفاده از روش های توصیفی (مطالعات کتابخانه ای)، تحلیل داده های ثانویه (اسنادی) و تکنیک تحلیل محتوا به بررسی و مقایسه تطبیقی میان رویکرد مدیریت سنتی و جدید شهری از دوره حکومت ماد (780 قبل از میلاد) تا دوره جمهوری اسلامی (سال 1395 ه.ش) پرداخته شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش با توجه به تحلیل کارکردها و عملکردهای مدیریت شهری در ایران و این که نظام مدیریت شهری کشور در حکومت های مختلف تحت تاثیر برنامه ریزی و مدیریت متمرکز (سازماندهی تمرکزگرا) بوده و تجزیه و تحلیل عناصر تاثیر گذار مدیریت شهری کشور در دوران کنونی در سطوح کلان، منطقه ای و ناحیه ای/محلی و تغییرات سطوح مدیریت شهری در طول زمان بیانگر وجود موازی کاری در امر تصمیم گیری و برنامه ریزی است.

    نتیجه گیری

    سیر تاریخی روندها و گرایش های حاکم بر ویژگی های شکلی و محتوایی مدیریت شهری در ادوار مختلف، نمایانگر نوعی تکامل شکلی، مفهومی، محتوایی و عملکردی مدیریت ها می باشد؛ به گونه ای که از برداشت ها و باورهای تک ساختی و تک ساحتی رو به سوی برداشت ها و باورهای چند ساختی و چند ساحتی (مدیریت مشارکتی و بهره گیری از خرد جمعی، پاسخ گویی و شفاف سازی) هدایت شده است. نظام اداره امور شهر در طی صد سال گذشته از وظایف اصلی مدیریت شهری به جهت نداشتن منابع درآمدی پایدار، ضعف نهادهای مدنی و محلی و نداشتن جایگاه تعریف شده تشکیلاتی در سلسله مراتب تشکیلاتی کشور، عدم مشارکت در برنامه ریزی به واسطه ماهیت برنامه ریزی متمرکز و از بالا به پایین باز مانده و بیشتر به امور بر زمین مانده شهر پرداخته اند. بنابراین، توسعه‏‏ وظایف و اختیارات شهرداری‏ها همراه با تمرکززدایی و توسعه مدیریت یکپارچه شهری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: حکمروایی، مدیریت شهری، مدیریت محلی، شهرداری، ایران
  • مریم مخبری*، پروین پرتوی صفحات 53-67
    مقدمه و هدف پژوهش

    برنامه ریزی ارتباطی از نظریات مطرح دهه 1990 میلادی قلمداد می​ شود که مورد توجه وسیع برنامه ریزان قرار گرفت. با توجه به اهمیت این نظریه، این پژوهش با هدف شناسایی زمینه های اجرایی و نهادی جهت عملی کردن برنامه ریزی ارتباطی در تهران تهیه شده است.

    روش پژوهش

    جهت دستیابی به هدف تحقیق، رویکرد مکمل نهادگرایی استفاده شده و با تلفیق دو دیدگاه نهادگرایی و برنامه ریزی ارتباطی، چارچوب تحقیق طراحی شده است. این تحقیق با استفاده با بررسی توصیفی-تبیینی اطلاعات موجود، به بررسی و تحلیل نظام برنامه ریزی شهری تهران و ارایه پیشنهادات می​ پردازد.

    یافته ها

    یافته ها نشانگر این است که نبود هماهنگی و همکاری بین بخشی در نهادهای ذی ربط، ناهمخوانی و تداخل قوانین و مقررات شهری دررابطه با وظایف نهادها، عدم تعریف نقش میانجی گر و تسهیل گر برای برنامه ریز، ضعف مشارکت مردمی و نقش کمرنگ سازمانهای مردم نهاد و فقدان سیستم آموزشی فراگیر و فرهنگ سازی ضعیف از مهمترین مشکلات در نظام برنامه ریزی تهران هستند.

    نتیجه گیری

    نظام برنامه ریزی تهران برای انطباق با برنامه ریزی ارتباطی نیاز به انجام اقدامات در چهار بعد اصلی یعنی تعریف وظایف جدید برای برنامه ریز، فراهم آوردن الزامات داخلی نهادهای رسمی و نهادهای غیررسمی و ایجاد همکاری بین کلیه نهادهای ذی ربط برنامه ریزی دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی ارتباطی، سازوکار اجرایی و نهادی، نهادگرایی، نهاد، تهران
  • مصطفی میرآبادی*، ازیتا رجبی، مسعود مهدوی حاجیلویی صفحات 69-85
    مقدمه و هدف پژوهش

    توجه به جنبه های ساختار فضایی شهر از حیث برخورداری از شاخص های مختلف بسیار ضروری است زیرا ساختار فضایی شهر دارای سیستمی منسجمی است که از اجزا و عناصر گوناگون تشکیل شده است که ناپایداری هر کدام از این عناصر، بر کل مجموعه و ساختار شهری تاثیرگذار است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، سنجش عدالت فضایی و الگوی توزیع شاخص های فضایی و مشخص کردن میزان تمرکز در شاخص های مذکور است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش با بکارگیری شاخص های جمعیتی- اجتماعی، اقتصادی و کالبدی و همچنین مدل ویکور، مدل تحلیل خوشه ای، ضریب جینی و ضریب موران به رتبه بندی و سطح بندی نواحی شهری و همچنین سنجش میزان تمرکز و خودهمبستگی فضایی در شهر مهاباد در سال 1394 پرداخته شده است.

    یافته ها

     یافته های حاصل از مدل و یکور نشان داد که در مجموع بیشتر نواحی شهری مهاباد با توسعه نیافتگی یا توسعه نه چندان مطلوب روبرو هستند. در ادامه با استفاده از ضریب جینی و ضریب موران مشخص شد که در شاخص های تاسیسات و خدماتی شهری بیشترین تمرکز را شاهد هستیم به طوریکه این تمرکز با خود همبستگی فضایی چندانی روبرو نیست زیرا در بیشتر موارد توزیع شاخص ها تنها در یک ناحیه خاص متمرکز بوده نه در چند ناحیه مجاور.

    نتیجه گیری

    مشخص شد که در بیشتر موارد کانون های برخودار در شمال و شمال غربی شهر و کانون های محروم در جنوب شهر مهاباد مشاهده می شوند؛ لذا توجه به کاهش نابرابری ها و حرکت به سوی توسعه متوازن در زمینه تاسیسات و خدمات شهری باید در اولویت برنامه ریزی و مدیریت شهری قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: مدل های کمی، سطوح برخورداری، تمرکز فضایی، خود همبستگی فضایی، کانون های داغ و سرد
  • هانیه توکلی*، احمد خادم الحسینی، ایرج خسروی حاجی وند صفحات 87-100
    مقدمه و هدف پژوهش

    شهر تهران با توجه به قرار گیری بر روی گسلهای فعال همواره درمعرض خطر زلزله می باشد از طرف دیگر قابلیت ظهور سوانح، ناشی از عوامل خطرآفرین اجتماعی- اقتصادی - کالبدی مانند: تمرکز زیاد جمعیت در آن، ضعف سازه های کالبدی، تطابق ضعیف خدمات عمومی و مسکن و... را نیز بیشتر از سایر شهرهای کشور دارا است که در اثر ادغام سوانح ناشی از عوامل خطر آفرین طبیعی و اجتماعی - از سوی دیگر، کالبدی - اقتصادی، قابلیت بروز فجایع عظیمی را دارد,همانطور که مشهود است شهرها سیستم های پیچیده ای هستند که به طور دایم در معرض تعاملات مختلف می باشد. برای اینکه مجموعه ای عظیم چون شهر با پیچیدگی های خاص خود کارآمد و تاب آور شود نیاز به تبیین اصولی است که مسیر دستیابی به این آرمان را روشن گرداند. هدف از تحقیق حاضر بررسی مولفه های تاب آوری شهری با تاکید بر سوانح طبیعی (زلزله) در منطقه 16 تهران است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی _ تحلیلی ومبتنی بر مطالعات اسنادی-کتابخانه ای است.

    یافته ها

     استفاده از پرسشنامه, وتعیین حجم کل نمونه از روش کوکران و فرمول تعیین حجم نمونه گیری ساده تصادفی است، 200 پرسشنامه براساس طیف پنج گزینه ای لیکرت ونرم افزارSPSS، آزمون تی تست مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند.

    نتیجه گیری

    حاصل نشان می دهد که مولفه های تاب آوری شهری در سطح اقتصادی (نقش ارایه خدمات زیرساختی و افزایش انگیزه برای مقاوم سازی مسکن با میانگین 3.39مناسبترین و اعتقاد به برنامه ریزی برای کاستن تاثیرات مخرب زلزله با اولویت افزایش درآمدهای مردم با میانگین 1.92 نامناسب ترین مولفه های اقتصادی هستند.) سطح اجتماعی (میزان شرکت در دوره های آموزشی برای مقابله با آسیب های ناشی از زلزله و کاهش تاثیرات زیا نبار آن با میانگین 3.38مناسب ترین و انتقال تجارب خود در زمینه کاهش تاثیرات مخرب زلزله با میانگین 1.73 نامناسب ترین سطح اجتماعی واقع شده است.سطح کالبدی-محیطی (افزایش خسارات ناشی از فقدان سیستم هشدار قبل از مخاطره و اطلا ع رسانی قبلی و سیستم های تخلیه با میانگین 3.64 مناسب ترین و میزان اعتماد از مسکن خود به دلیل مشاوره با معماران محلی و مهندسان مشاور بامیانگین2.016 نامناسب ترین سطح کالبدی-محیطی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سوانح طبیعی، مدیریت بحران، تهران
  • حسین علیپور*، نوبخت سبحانی صفحات 101-116

    شهرهای جدید پس از جنگ جهانی دوم الگویی برای کمک به حل مشکلات اجتماعی، اقتصادی و محیطی ناشی از تمرکزگرایی شهرهای بزرگ بودند. این شهرهای جدید در جهت حل مشکلات مذکور و همچنین جذب سرریز جمعیتی در حوزه این شهرها مکانیابی و احداث شدند. بدین ترتیب، این الگو در بسیاری از کشورهای دنیا مورد توجه بوده و در کشور ایران هم قبل از سال 1357 با هدف تامین مسکن شاغلان بخش صنعت و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، عمدتا به منظور جذب سرریز جمعیت مادرشهرها مورد توجه بوده است.پژوهش حاضر به منظور تحلیل جایگاه شهرهای جدید در نظام فضایی کلانشهر تهران تدوین شده است.روش بکار گرفته شده در این تحقیق، توصیفی-تحلیلی بوده است. یافته ها حاکی از آن است که مکانیابی وایجاد شهرهای جدید در ایران به خصوص در پیرامون کلانشهر تهران نتوانسته به اهداف مورد انتظار مانند منافع حاصل از شهرهای جدید از بعد اقتصادی و زیست محیطی، جایگاه آنها در نظام فضایی منطقه شهری تهران، کاهش جذابیت اقتصادی و معیشتی کلانشهرتهران دست یابد. همچنین در میان شهرهای جدید پیرامون تهران تنها شهر جدید اندیشه به دلیل قرار داشتن در ناحیه ایی که دارای پتانسیل های بالقوه و بالفعل اقتصادی، سابقه شهرگرایی، قرارگیری در کانون فعالیت واشتغال ودارای جذابیت کافی برای سرمایه گذاری بخش های تعاونی (شرکتهای تعاونی مسکن ادارات) و بخش خصوصی و تقریبا موفق بوده وتوانسته به اهداف کمی جمعیتی واقتصادی پیش بینی شده برای این شهر دست یابد.

    کلیدواژگان: شهرهای جدید، نظام شهری، کلانشهر تهران
|
  • Bahareh Mazaheri Kalahroodi *, Ramin Nasiri Pages 2-18
    Introduction & Research Objective

    The present article was conducted with the aim of improving the process and the flow of financial activities based on the findings and results of a field study from the 10th area of municipality of Tehran. Considering that improving processes will increase the number of cases, such as speed of responsivity to customers, efficiency improvement, effective management of resources, and therefore improve the urban management. Also due to the fact that CMMI is a framework that its main focus is on improving processes, so it is an appropriate option to boost the flow of activities, especially in the financial area of municipalities.

    Findings

    In this paper, considering the conducted evaluation through Scoping method and with regard to selected criteria of the level two and three of capabilities, it was concluded that the five areas of the assessed process had the most impact on the flow of financial process and the organization based on the capability level of CMMI is at the first level of capability.

    Conclusion

    The results of the research indicate that scoping evaluation and prioritization of improving measures and implementation of the general and specific activities of the maturity framework of integrated capability and its solutions, which cause upgrading to a higher level, lead to improved resource management, life cycle improvement and better control of the timing of the urban management system.

    Keywords: maturity model of integrated capability, process improvement, maturity level, capability
  • Ali Moridian *, Naser Yarmohamadian, Reza Nasrisfahani Pages 19-34
    Introduction and Objectives of the research

     New urban needs and urban development have caused central governments to face a lack of financial resources to provide urban services. This issue, especially in the field of financing urban projects, has attracted the attention of the private sector and the public sector, and in particular, the municipalities. The main objective of this research is to understand how much of the municipalities are prepared and willing to use PPP in urban development projects and how well they know how they can be implemented, which may affect the success of the project.

    Method

    This research is designed to identify the criteria and opportunities for the successful implementation of PPP in urban development. The method of doing the work was a questionnaire and conducted interviews with experts and investors who invested in public projects through public-private partnership, as well as municipal construction contractors who were willing to participate in ppp projects. According to Cochran method, sampling volume was estimated at 104 samples.

    Results

    According to Kendall's fit test and Friedman test, the results indicate that among the factors of readiness of organizations for laws and regulations, they have had the highest rank in the success of urban development projects. The development of guides and information resources in this area is one of the effective measures for capacity building and eliminating possible ambiguities and misunderstandings about public-private partnerships.

    Keywords: Public-private partnership, Urban development, Successful Factors, Shiraz
  • Farzali Salari Sadroi *, Akbar Kiani Pages 35-52
    Introduction and Purpose of the Research

    Urban management is a process that generally leads to a system decision, the extent to which the city's success or failure is dependent on power and legitimacy, and the legal, social and economic structure of the society. The type of urban management in different historical periods and in different regions reflects the attitude and the level of public participation (collectivist approach) and administrative executive authority. In this paper, the ability and weaknesses (their advantages and disadvantages) have been analyzed in order to understand the evolution of the urban management and management approach and the evolutions of Iranian urbanmanagement levels in different developments and to state the status quo.

    Methodology

    In this research, using descriptive methods (library studies), analysis of secondary data (documents) and content analysis technique, a comparative comparison between the traditional and new urban management approach from the period of the rule of the Med (780 BC) (Until the Islamic Republic of Iran in 1395), the model and strategy of integrated urban management in Iran have been analyzed based on the new perspectives of sustainable urban management.

    Findings

    The findings of this study are based on the analysis of the functions and functions of urban management in Iran and the fact that the urban management system of the country is influenced by centralized planning and management (centralizing organization) in different governments and analyzing the elements affecting the urban management of the country in Current times at macro, regional, and local / local levels and changes in urban management levels over time reflect the parallel existence of decision making and planning.

    Conclusion

    The historical trajectory of trends and trends in the shape and content of urban management in different periods represents a form of conceptual, conceptual, content, and functional evolution of management; in such a way that the concepts and beliefs of the single and The one-dimensional approach to multidimensional and multifaceted beliefs (participatory management, utilization of wisdom, responsiveness, and transparency) has been guided. The city administration has over the past hundred years been one of the main responsibilities of urban management due to the lack of sustainable sources of income, the weakness of civil and local institutions, and the lack of a defined organizational position in the country's hierarchy of organization, lack of participation in planning due to the nature of centralized planning and From the top to the bottom ...... they are left behind and mostly paid attention to the affairs of the city.

    Keywords: Governance, Urban Management, local administration, Municipality, Iran
  • Maryam Mokhberi *, Parvin Partovi Pages 53-67
    Introduction and Objectives of the research

    Communicative planning is one of the major ideas of the 1990s that was widely considered by planners. Considering the importance of this theory, this research is aimed to identify executive and institutional contexts for realizing communicative planning in Tehran.

    Methodology

    In order to achieve the research’s goal, complementary approach of institutionalization has been used and the research framework has been designed by combining the two views of institutionalization and communicative planning. This study investigates and analyzes the urban planning system of Tehran, using descriptive-explanatory information.

    Findings

    The findings indicate that the most important problems in Tehran planning system are: lack of coordination and co-operation among the relevant institutions, inconsistency and conflict between urban laws and regulations in relation to the duties of the institutions, lack of defining mediator and facilitator role for planners, weakness of public participation, the inconspicuous role of NGOs, lack of a comprehensive educational system and weak cultural development.

    Conclusion

    Tehran planning system requires implementing actions in four main dimensions, to adapt to communicative planning: defining new tasks for planning, providing internal requirements of formal and informal institutions, and establishing cooperation among all relevant institutions.

    Keywords: communicative planning, executive, institutional mechanism, institutionalism, institution, Tehran
  • Mostafa Mirabadi *, Azita Rajabi, Masoud Mahdavi Hajilouie Pages 69-85
    Introduction and Purpose of the Research

     Paying attention and concentrating on the spatial structure of the city in terms of possession of various indicators is quite necessary because the spatial structure of the city has a coherent system which consists of various elements and components. That is in a way that transience of each and every one of these elements affects the whole set and urban structure. Based on this fact, the aim of this research is evaluating the rate of spatial justice and the distribution pattern of spatial indicators and determining that rate of concentration in the mentioned indicators.

    Method

    The research method is descriptive-analytic. In this research, by utilizing demographic-social, economic and skeletal indicators and also using VICOR, cluster analysis models, Gini coefficients and Moran coefficients, leveling and rating urban areas and measuring and spatial concentration and autocorrelation of the city of Mahabad in the year of 1394 is done.

    Findings

    Results from VIKOR model showed us that the most urban areas of the city of Mahabad are undeveloped or not developed in a favorable way. Consequently, using Gini and Moran coefficients it has been cleared that facilities and urban services are concentrated the most, as this concentration has not faced a notable autocorrelation. That is because in the most cases, the distribution of the indicators was focused on a particular area, but not in several adjacent areas.

    Conclusion

    It is determined that in the most cases, the spots that are possessed and allocated are placed in the north and northwest of the city and deprived spots are placed in south of the city of Mahabad. Therefore, paying an undivided attention to a decrease in inequalities and move to a balanced development in terms of facilities and urban services must be prioritized in urban management and planning.

    Keywords: Quantitative Models, Possession Levels, Spatial Concentration, Spatial Autocorrelation, Cold, Hot Spots
  • Haniya Tavakkoli *, Ahmad Khadem AlHassani, Iraj Khosravi Haghivand Pages 87-100

    Cities today extend their spatial territories, whereas they become more susceptible to natural and man-made threats. Being located in the earthquake-prone belt of Himalayas, on average every five years, Iran faces an earthquake of magnitude of seven in Richter scale. Given the existence of active faults, Tehran is always at risk of earthquakes and has higher probability of accidents due to socio-economic-physical risk factors like high concentration of population, weak structures, weak adaptation of public services, housing, and so on, compared to other cities in Iran. As is clear, cities are complex systems constantly exposed to various interactions. Thus, to make such a great complex with its own complexities resilient and efficient, we need to draft some principles that clarify the path to achieving this goal. The purpose of the present study was to examine the components of urban resilience (case study: District 16 Tehran) with an emphasis on the natural incident earthquake. The study was conducted using a questionnaire, determining the total volume of samples, and using Cochran method along simple random sampling formula. Thus, 200 questionnaires were analyzed according to a 5-option Likert scale and t-test using SPSS. The results showed that urban resilience components at economic level include the role of providing services and increasing incentives for housing reform with an average of 3.39 percent was the most proper and the belief in planning to reduce the devastating effects of the earthquake with the priority of increasing revenue of people with an average of 1.92 are the most improper economic components.  The social level includes the participation in training courses to deal with the damage caused by an earthquake and to reduce its effect with an average of 3.38 as the most proper and transfer the experiences for reduction of the impact of earthquake with an average of 1.73% is the most improper components at social level. . Moreover, at the physical-environmental level studied, the increase in the damage caused by the lack of a prior warning system and evacuation systems with an average of 3.64 were considered the most appropriate and the trust in housing due to consulting with domestic architects and consulting engineers with an average of 2.016 was the most inappropriate case at physical-environmental level.

    Keywords: resilience, Natural disasters, Crisis management, Tehran
  • Hossein Alipouremail *, Nobakht Sobhani Pages 101-116

    The new cities after World War II were a model for solving the social, economic, and environmental problems caused by the concentration of large cities. These new towns were located and settled in order to solve these problems as well as to attract the population overflow in the area of these cities. Thus, this pattern has been considered in many countries of the world, and in Iran before 1977, with the aim of providing housing for industrial workers and after the victory of the Islamic Revolution, in order to attract the overflow of the population of the main cities, attention has been paid. The present study was designed to analyze the position of new cities in the Tehran metropolitan space system. The method used in this research has been descriptive-analytic. The findings indicate that the location and establishment of new cities in Iran, especially around the Tehran metropolis, have not met the expected goals the benefits of new cities from the economic and environmental dimension, their position in the spatial system of Tehran's urban area. To reduce the economic attractiveness and livelihoods of Tehran's metropolitan area. also, among the new cities around Tehran, the only new city of thought is due to being located in an area that has potential and actual economic potential, a history of urbanization, being in the center of activity and being attractive enough to invest in cooperative sectors (cooperative housing companies) and the private sector is almost successful and could achieve the quantitative and predictable demographic targets projected for the city

    Keywords: New Towns, Urban System, Tehran metropolis