فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 33 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مونا صالحی برمی*، علی اکبر رضایی، علی نوری کرمانی صفحات 1-15
    هدف

    این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد زیست محیطی شهرداری تهران بر اساس شاخص های شهر سبزاست تا با استفاده از استانداردهای ایزو14031 به بررسی و ارزیابی عملکرد شهرداری و اولویت بندی موفقیت آن در تطابق با شاخص های شهر سبز بپردازد.  

    روش پژوهش

     این پژوهش براساس هدف کاربردی و براساس روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه ساکنان مناطق 22 گانه شهرداری تهران بوده و داده ها با استفاده از توزیع و جمع آوری 388 پرسشنامه در نمونه ای که به روش طبقه ای از جامعه انتخاب گردید گردآوری و با استفاده از نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .

    یافته ها

     یافته های این تحقیق نشان می دهد که عملکرد مدیریت زیست محیطی شهرداری تهران درزمینه های حفظ محیط زیست شهری و ایجاد کانون های محیط زیست در سطح محلات شهر تهران در سطح مساعدی قرار دارد و قابل قبول است اما در تنوع زیستی و فضای سبز شهر، مدیریت آب و انرژی، زمینه حمل و نقل، حوزه کنترل کیفیت و آلودگی هوا و کاربری زمین و ساختمان در سطح مطلوب و قابل قبولی قرار ندارد

    نتیجه

    نتایج این تحقیق نشان داد که شهر تهران تا رسیدن به شاخص های شهر سبز فاصله زیادی را باید طی کند و مدیریت شهر ی هم هنوز نتوانسته گامی اساسی در این راستا بردارد، بنابراین پیمودن آن نیازمند برنامه ریزی استراتژیک زیست محیطی مدیریت شهری است.

    کلیدواژگان: شهر سبز، عملکرد زیست محیطی، ایزو14031، شهرداری تهران، شهر تهران
  • نسیم اشرافی* صفحات 17-28
    مقدمه و هدف پژوهش

     شناخت بحران نیازمند سیستمی کردن تیوری ها می باشد. امروزه مدیریت بحران در حوزه های کالبدی معماری و شهرسازی، محور توجه اکثر معماران و شهرسازان قرار گرفته است، در حالی که بحران های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در این حوزه مغفول مانده است. بحران فرهنگی به عنوان اساس سایر بحرانها، موضوعی است که بیش از پیش باید مورد توجه قرار بگیرد و بدون نگرش سیستمی در جهت سازماندهی معماران، اقتصاددانان، جامعه شناسان و سیاست مداران، نمی توان از این بحران عبور کرد.

    روش پژوهش

    کتابخانه ای و تحلیلی .

    یافته ها

    پژوهش حاضر با تکیه بر نگرش سیستمی در حوزه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و با مقایسه سه روش بنیادین، طیفی و مدیریت بقا در مدیریت بحران، روش تحقیق در بحرانهای معماری را از نوع بنیادین معرفی کرده و بحران های مذکور  را در بعد از انقلاب اسلامی در حوزه مسکن را که ریشه در پارادایم فردگرایی غربی دارد؛ مورد واکاوی قرار داده است.

    نتیجه گیری

    نگرش کلان نگر در حوزه مدیرت بحران در معماری و شهرسازی از موضوعاتی است که بیش از پیش باید بدان پرداخته شود و تا زمانی اندیشه حکمی به عنوان روح سیستم در ایجاد ساختار بین اجزای سیستم(معماران، اقتصاددانان، سیاست مدران و جامعه شناسان) نقش نداشته باشد؛ کارکرد سیستم معماری و شهرسازی  محصولی عبث، گنگ و بی فایده خواهد بود.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، نگرش سیستمی، معماری، روش بنیادین
  • امید مبارکی*، سمیه پیرخضرانیان صفحات 29-40
    مقدمه و هدف پژوهش

    نقش اصلی مبلمان شهری در سطح خیابان ها و فضاهای شهری ایجاد مکان هایی است که زبان ناطق هویت انسان و منظر شهری مطلوب، باشد. طراحی مناسب و به کارگیری مبلمان شهری متناسب با محیط در بخش های باز شهر که به آن ها فضاهای شهری می گوییم، امری ضروری در برنامه ریزی شهری محسوب می شود. فضاهایی همچون میدان ها و پارک ها، پیاده روها و... تاثیر زیادی در کیفیت زندگی شهری بر جای می گذارد. هدف از این پژوهش بررسی میزان وضعیت رضایت شهروندان از مبلمان شهری در شهر مریوان به عنوان یکی از شهرهای توریستی ایران می باشد.

    روش پژوهش

    نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی _تحلیلی است. شیوه گردآوری اطلاعات نیز بر اساس روش کتابخانه ای و بررسی های میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه)، می باشد

    یافته ها

     تحلیل آماری آن با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفته است. در این پژوهش میانگین رضایت از مبلمان شهری در یک طیف 5 وجهی68/2 که از نمره متوسط پایین تر است

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که وضعیت مبلمان در این شهر از وضعیت مطلوبی برخوردار نبوده است. عامل دسترسی، توجه به شرایط اقلیمی، توجه به استاندارهای رایج، مدنظر قرار نگرفته و به صورت نامرتب و درهم ریخته بدون توجه به معیار و ضوابط خاصی احداث شده است و طراحی و احداث مبلمان شهری در مقایسه با استانداردهای رایج دارای سطح پایینی است

    کلیدواژگان: ارزیابی، رضایتمندی شهروندان، مبلمان شهری، مریوان
  • حامد اخگر*، حسین ذبیحی، علی ساعدی صفحات 41-55
    مقدمه و هدف پژوهش

     نظام نامه درجه بندی شهرداری ها به عنوان یک قانون با ویژگی های مختلف که صرفا اکنون در حوزه حقوق و دستمزد شهردار و همچنین ملاک ها و معیارهای انتخاب شهردار مورد توجه است و این در حالیست که معیارهای درجه بندی مذکور که از 1 برای شهرهای با جمعیت پایین و یا تازه تاسیس می باشد تا 12 برای کلانشهرها شامل جمعیت، درآمد شهرداری و برخورداری آن شهر است تا در جهت توانمندسازی شهرداری های درجه 1 الی 7 برای تحقق درآمدهای پایدار دست یابد

    روش پژوهش

     روش تحقیق تحلیلی-توصیفی و بررسی شهرداری های درجه 1 الی 7 استان اصفهان با پیمایش از مدیران شهری صورت پذیرفته است و سپس با استفاده از مدل سوات (SWOT) روش های درآمدی موجود جمع بندی شده است.

    یافته ها

     یافته های تحقیق حاکی از آنست که در شهرداری های با درجه پایین تر میزان وابستگی درآمدی شهرداری به کمک های دولتی و غیره بیشتر است و این در حالیست که مدیریت هزینه در این نوع از شهرداری ها وجود ندارد و از طرفی نقش شورای شهر در این شهرها بسیار کمرنگ تر است

    نتیجه گیری

    قانونگذارن مانند مجلس و هییت وزیران باید تلاش کنند که در متن قانون شهرداری به عنوان یک نهاد و در عمومیت متن مطرح نشود و لحاظ کردن درجه بندی شهرداری ها به عنوان یک قانون می تواند نقش موثری در اثر گذاری بیشتر متن قانون در تحقق درآمد های پایدار داشته باشد.

    کلیدواژگان: درآمد پایدار، شهرداری، درجه بندی شهرداری، توانمندسازی
  • محمدباقر خسروی، مریم باقر پیری* صفحات 57-70

    مبلمان شهری رایج ترین مفهوم کاربردی تجهیزات شهری است و زمانی این اجزا و امکانات مبلمان شهری تلقی می شوند که اولا، در فضاهای باز شهری مکان یابی شده و کارکرد عمومی داشته باشند و دوم اینکه ، وجود آن ها در فضای شهری نیازی از نیازهای عمومی شهروندان را تامین کنند. پژوهش حاضر باهدف طراحی مبلمان شهری مناسب در مسیر پیاده راه ها در محله صادقیه صورت گرفته است. روش پژوهش به دو صورت عملی و نظری صورت گرفته است . در بعد نظری اصلی ترین روش پژوهش اسنادی است. درروش اسنادی از روش ترکیبی توصیفی-تحلیلی و مشاهده غیرمستقیم (پرسش نامه) استفاده شده داست. داده های به دست آمده توسط ضریب همبستگی پیرسون و همچنین تحلیل عاملی صورت گرفته و ارزش گذاری آن ها با استفاده از طیف لیکرت 5 گزینه ای صورت گرفته است و بررسی پایایی پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ به دست آمده است. در تحلیل عاملی 4عامل (اجتماعی-اقتصادی، کالبدی-فضایی، دسترسی ترافیکی، طراحی شهری) به عنوان مهم ترین عوامل شکل گیری طراحی مناسب مبلمان شهری شناسایی شدند که یافته ها نشان می دهد که عامل طراحی شهری شامل: زیبایی شناختی، کیفیت مبلمان شهری، حس مکان درمسیرپیاده راه ها، اثربخشی طبیعت در فضای شهری و حضور یکپارچگی مبلمان شهری مهم ترین عوامل در طراحی مبلمان شهری محدوده موردمطالعه می باشند. براین اساس می توان گفت که تاثیر رنگ ها در محیط شهری ، وجود فضا های مکث برای استراحت و توقف در محیط، مدرن بودن و جدید بودن مبلمان، زیبا سازی محیط با استفاده از نور مناسب طبیعی و مصنوعی، زیباسازی پیاده راه با استفاده از رنگ های متنوع و آرامش بخش و وجود پیاده راه های بزرگ به عنوان مهم ترین، عوامل مطلوب در طراحی و مناسب سازی مبلمان شهری درمسیرپیاده راه محدوده موردمطالعه شناسایی گردیده است.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، مناسب سازی، مبلمان شهری، پیاده محوری
  • رویا اقبال مقدم*، مجید زارعی صفحات 71-83

    کودکان به عنوان یکی از حساس ترین اقشار جامعه، در روند توسعه شهرها رفته رفته جایگاه خود را از دست دادند و به جای حضور در فضاهای شهری، به دلیل موانع متعددی از جمله عدم امنیت، به فضای خانه محکوم گشتند. لذا پژوهش پیش رو تلاش می کند تا با استخراج شاخص های موثر، راهبردهایی جهت ایجاد فضاهای شهری مطلوب کودکان ارایه دهد. روش تحقیق از نوع تحلیلی- توصیفی بوده و اطلاعات از طریق منابع کتابخانه ای و تحقیقات میدانی کسب شده اند.در انتها انگاره های نظری پژوهش بر روی بستر (محله عودلاجان) پیاده گشتند و به وسیله تحلیل داده ها با توجه به شاخص های بدست آمده، به ارایه سیاست ها و راهبردهای کاربردی پرداخته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رابطه معناداری بین متغیر مناسب سازی فضاهای محله عودلاجان و ایجاد امنیت برای کودکان وجود دارد. همچنین بافت عودلاجان با توجه به هویت تاریخی اش، دارای پتانسیل های بالقوه جهت حضور کودکان می باشد که با بهره گیری از راهبردهای کاربردی ارایه شده می توان آن را بالفعل نمود.

    کلیدواژگان: فضای شهری، امنیت، کودک، امنیت کودکان، فضای مطلوب کودک، محله عودلاجان
  • شهریور روستایی، محمدرضا پور محمدی، فرزانه درویشی* صفحات 85-96
    مقدمه و هدف پژوهش

    قیمت به عنوان اساسی ترین متغیر بخش زمین و مسکن است که وظایف تخصیص منابع اقتصادی، اطلاع رسانی و ارایه علامت های لازم به سرمایه گذاران را به عهده دارد. تجزیه و تحلیل عملکرد فضایی بازار مسکن جهت بررسی و رفاه اجتماعی شهر بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف بررسی متغیرهای تاثیر گذار بر قیمت مسکن در دو دسته واحدهای مسکونی ویلایی و آپارتمانی با توجه به ادبیات تحقیق و مطالعات تجربی در کلانشهر تبریز مورد مطالعه قرار گفت. این متغیرها شامل 4متغیر اقتصادی اجتماعی خانوار، کالبدی فیزیکی واحدهای مسکونی، دسترسی واحدهای مسکونی و متغیر محیطی هستند که در مقیاس تمام مناطق شهری تبریز اندازگیری شدند.

    روش پژوهش

     داده های مورد نیاز مربوط به این متغیرها از طریق ابزار پرسشنامه در بین خانوارها توزیع گردید و اطلاعات مربوط به قیمت مسکن از طریق مراجعه به بنگاه های معاملات ملکی، سایت های مربوط به املاک و متسعقلات کشور، روزنامه ها و شهرداری کلانشهر تبریز گرد آوری شده است. برای تحلیل ارتباط متغیرها مورد بحث به عنوان متغیرهای مستقل و قیمت مسکن به عنوان متغیر وابسته، از روش همبستگی پیرسون و مدل برازش رگرسیونی استفاده شده است.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصله از آزمون همبستگی پیرسون بین متغیرهای مستقل و وابسته رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از مدل رگرسیونی نشان می دهد که، متغیرهای 4 گانه تاثیر مستقیم و معناداری بر افزایش قیمت مسکن در واحدهای مسکونی ویلایی و آپاراتمانی داشته اند. در واحدهای ویلایی متغیرهای دسترسی واحدهای مسکونی و عوامل اقتصادی اجتماعی خانوار و در واحدهای آپارتمانی متغیرهای محیطی (همسایگی) و دسترسی واحدهای مسکونی بیسترین اثر را بر افزایش قیمت مسکن دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش گویای آن است که در مجموع واحدهای ویلایی و آپارتمانی، متغیر کیفیت نمای ساختمان، مساحت زیربنا، تعداد اتاق در واحد مسکونی و مساحت زمین بیشترین تاثیر را بر افزایش قیمت مسکن در کلانشهر تبریز داشته اند.

    کلیدواژگان: قیمت مسکن، واحدهای ویلایی و آپارتمانی، مدل برازش رگرسیونی، کلانشهر تبریز
|
  • Mona Salehibarmi *, AliAkbar Rezaei, Ali Noori Kermani Pages 1-15
    Objective

    This research has been conducted for evaluating environmental performance of Tehran municipality based on Green City indicators by using ISO 14031 standards for assessing and evaluating municipality performance and ranking its success by taking Green City indicators into account.

    Methodology

    This research is based on practical purpose & descriptive-survey method. All residents of Tehran 22 districts, have been included in statistical population. Data was extracted through distribution and collection of 388 questionnaires. Sample data was selected based on stratified sampling method and analyzed, using SPSS software.

    Findings

    Research findings demonstrate, Tehran municipality’s environmental management, is in an acceptable level for the following areas: Preserving urban ecosystem and building & creation of environmental centers in Tehran’s districts, however it is not satisfactory when it comes to: city's biodiversity & green space, water & energy management, transportation, air quality & pollution control and land + building usage.

    Conclusion

    Research results suggest, Tehran has to go through a long way to reach Green City indicators and existing urban management has not been able to take a major step in this regard yet, thus it’s crucial for urban management to develop a strategic environment plan to meet Green City features.

    Keywords: green city, Environmental performance, ISO 14031, Tehran Municipality, Tehran
  • Nasim Ashrafi * Pages 17-28
    Introduction and Purpose of the Research

    Understanding the crisis requires the systematization of theories. Today, crisis management in the field of architecture and urban planning is the focus of attention of most architects and urban planners, while the cultural, economic, political and social crises in this area have been neglected. Cultural crisis as the basis of other crises is a topic that should be considered more than once, and without a systemic view of organizing architects, economists, sociologists and politicians, this crisis can not be overcome.

    Research method

    library and analytical

    Results

    The present study, based on a systematic approach in the cultural, social, economic, and political spheres, and by comparing three fundamental methods, spectrum and survival management in crisis management, introduced the method of research in architectural crises of a fundamental type and identified the above crises In the aftermath of the Islamic Revolution in the domain of housing, which is rooted in the paradigm of Western individualism.

    Conclusion

    The macroeconomic attitude in the field of crisis management in architecture and urbanism is one of the issues that should be addressed. as long as the thought of the verdict as the spirit of the system in creating the structure between the components of the system (architects, economists, politicians and sociologists ); The function of the architecture system and the urbanization of the product would be dumb and useless.

    Keywords: Crisis management, systemic attitude, architecture, fundamental method
  • OMID Mobaraki *, Somayeh Pirkhzraniyan Pages 29-40
    Introduction and purpose of research

     The main role of urban furniture in the level of streets and urban spaces is the creation of places that is the language of the personality of human identity and the desired urban landscape. Proper design and utilization urban furniture fitting the environment in the open areas of the city, which we call urban spaces, is an essential element of urban planning. Spaces such as squares, parks, sidewalks, etc. have a great influence on the quality of urban life. The purpose of this study is to investigate the degree of satisfaction of citizens from urban furniture in Marivan city as one of the tourist cities in Iran.

    Methodology

    The type of research is applied and its method is descriptive-analytical. The method of collecting information is based on the library method and field surveys (observation, interview and questionnaire). 

    Findings

    Statistical analysis was performed using SPSS software. In this study, the average satisfaction of urban furniture in a five-dimensional range of 2.68 which is lower than the average score.

    Conclusion

    The results of the research show that the furniture situation in this city has not been favorable. Accessibility factor, attention to climatic conditions, attention to current standards, is not considered and unevenly and regardless to certain criteria have been constructed and the design and construction of urban furniture is low compared to common standards.

    Keywords: Evaluation, citizen satisfaction, urban furniture, Marivan
  • Hamed Akhgar *, Hossein Zabihi, Ali SaEdi Pages 41-55
    Introduction & Objective

    The municipal classification system is considered as a rule of varying characteristics that is now considered merely in the area of the mayor's salary and the criteria for the selection of the mayor, while the grading criteria out of 1 for towns with populations Lower or newly established, up to 12 metropolitan cities, including the population, municipal income and the city, to achieve the empowerment of first-degree municipalities to achieve sustainable incomes.

    Research method

    Analytical-descriptive research and survey of municipalities of grade 1-7 in Isfahan province have been carried out by navigating the urban managers. Then, using SWOT model, the existing income methods are summarized.

    Findings

    Research findings indicate that in municipalities with a lower degree of dependence of the municipality's income on state aid and so on, while there is no cost management in this type of municipalities, and, on the other hand, the role of the city council in these cities It is much smaller.

    Conclusion

    Legislators such as the Parliament and the Cabinet of Ministers should endeavor not to be included in the text of the municipal law as an institution and in the general text of the text, and considering the grading of municipalities as a law can play an effective role in influencing the text of the law in the realization of sustainable incomes Have.

    Keywords: Sustainable Income, Municipality, Municipal Clearance, Empowerment
  • Mohamadbagher Khosravi, Maryam Bagher Piri * Pages 57-70

    Urban furniture is the most commonly used concept of urban equipment. Once these urban furniture components and components are considered, they are, firstly, located in open urban areas and function publicly, and secondly, their presence in urban space does not require the general needs of citizens to provide. The present study aimed to design suitable urban furniture in the pedestrian pathway in Sadeghieh neighborhood. The research method has been applied both in practical and theoretical way. In the theoretical aspect, the main method of research is documentary. In the documentary, a descriptive-analytic combination method and indirect observation (questionnaire) have been used. The obtained data were analyzed by Pearson correlation coefficient as well as factor analysis and their valuation using Likert scale 5 was performed and the reliability of the questionnaires was obtained using Cronbach's alpha method. Fourth factor analysis (socio-economic, physical-space, traffic access, urban design) was identified as the most important factors for the design of urban furniture. The findings show that urban design factor includes: aesthetic, urban furniture quality, sense of location in the roadway, effectiveness Nature in urban space and the presence of urban furniture integrity are the most important factors in the design of urban furniture in the study area. Accordingly, it can be said that the effect of colors in the urban environment, the existence of pauses to rest and stop in the environment, the modernity and novelty of the furniture, the beauty of the environment by using natural and artificial lighting, beautifying the pedestrian with the use of Various and relaxing colors and the existence of large pedestrians have been identified as the most important factors in the design and fitting of urban furniture in the roadway through the study area.

    Keywords: Urban design, fitting, urban furniture, pedestrian
  • Roya Eghbal Moghaddam *, Majid Zareyi Pages 71-83

    Children, as one of the most sensitive sectors of society, lost their place in the development of cities, and instead of being in urban spaces, they were sentenced to home space due to numerous barriers, including insecurity. Therefore, the present research tries to draw up strategies for the desirable children's spaces by extracting effective indicators. The research method is analytical-descriptive and information is obtained through library resources and field research.At the end, theoretical notions of research were carried out on the context (Udlajan neighborhood) and by analyzing the data with respect to the obtained indicators, the applied policies and strategies were presented. The results of this study indicate that there is a significant relationship between the use of Udlajan neighborhood urban spaces and the creation of security for children. Due to its historical identity, Udlajan context also has potential for the presence of children, which can be exploited using the applied strategies.

    Keywords: Urban space, Security, child, Child Security, Child Friendly Space, Udlajan Neighborhood
  • Shahrivar Rosraei, MohammadReza Pour Mohammadi, Farzane Darvish * Pages 85-96
    Introduction and Objective

      Price is the most important variable in the land and housing sector, which is responsible for providing economic resources, informing and providing the necessary signals to investors. The analysis of spatial performance of the housing market is very important for the study of the city's social well-being. This study aimed to investigate the variables influencing the housing prices in two residential units, villas and apartments based on the literature and empirical studies in Tabriz were studied. These variables include four variable Socio - economic, physical, environmental and variable access housing units Were measured in all urban areas,s tabriz.

    research method

    The variable data through questionnaires from households and housing prices is based on authentic and real estate agents. To analyze the relationship between the variables discussed as independent variables and housing prices as the dependent variable was used the Pearson correlation and regression model.

    Foun

    According to the results of Pearson correlation test, there is a positive and significant relationship between independent and dependent variables. The results of the regression model show that the four variables have a direct and significant effect on the increase in housing prices in residential units and apartment buildings. In the villa oasis, the variables of access to residential units and socio-economic factors of the household and in apartment units, environmental variables (neighborhood) and access to housing alone have an impact on the rise in housing prices.

    Result

    The results of this research show that in total villa and apartment units, the variable quality of the facade of the building, the area of the infrastructure, the number of rooms in the residential unit and the land area have had the greatest impact on the rise in housing prices in the metropolis of Tabriz.

    Keywords: housing prices, units, flats, villas, Regression Model, Tabriz