فهرست مطالب

رهیافت پیشگیری - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

نشریه رهیافت پیشگیری
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید قماشی*، الهه عربشاهی کاشی صفحات 13-44
    زمینه و هدف

    ضرب المثل ها به عنوان بخشی از فرهنگ عامه، دربردارنده نصایح و دستورات اخلاقی و منشا تغییر و تحول در ادبیات و علوم اخلاقی ملت ها هستند و می توانند در پیشگیری از جرم تاثیر بسزایی داشته باشند. این پژوهش در راستای این پرسش که نظریه های جرم شناسی پیشگیری در ضرب المثل های فارسی کدام اند و با هدف بازشناسی نظریه های جرم شناسی پیشگیری در آنها انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است که با رویکرد کیفی و به روش تحلیل محتوا و با تکنیک کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل 99621 هزار ضرب المثل است که در دوره دوجلدی فرهنگ بزرگ ضرب المثل های فارسی گردآوری شده است. با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند، ضرب المثل ها انتخاب و پس از کدگذاری داده ها، حدود 991 ضرب المثل با مفهوم جرم شناسی پیشگیری گزینش شدند. در مرحله کدگذاری باز ضرب المثل ها، یعنی خردکردن، مقایسه کردن و مقوله پردازی داده ها، به کشف خصوصیات و ابعاد مقولات و مفهوم سازی آنها با استفاده از روش استقرا پرداخته شد و سپس مقایسه مستمر کدهای باز و جمع موارد مشابه، ذیل یک مقوله در مرحله کدگذاری محوری انجام شد.

    یافته ها و نتایج

    بررسی کامل ترین فرهنگ ضرب المثل های فارسی مشتمل بر 99621 ضرب المثل، نشان داد حدود 991 مورد منطبق با نظریه های جرم شناسی پیشگیری هستند. به گونه ای که هر دو شاخه پیشگیری غیرکیفری یعنی پیشگیری وضعی و پیشگیری اجتماعی در ضرب المثل ها به خوبی نمایان است. در نتیجه می توان گفت سه مولفه هسته ای فرد، جامعه و خانواده خلاصه مضامین ضرب المثل های مرتبط با نظریه های پیشگیری از جرم را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، جامعه، جرم، ضرب المثل
  • محمد قلی زاده سلطان آبادی*، محمد صفری، حمیدرضا محمدزاده مهنه، روح الله شادمان فخرآبادی صفحات 45-64
    زمینه و هدف

    یکی از عناصر لازم برای تحقق جرم عنصر معنوی است یعنی فعل و انفعالات ذهنی مرتکب که دارای اجزایی از قبیل علم به حکم و موضوع؛ سوء نیت عام و سوء نیت خاص؛ و انگیزه است. انگیزه که گاهی از آن به داعی، باعث و غرض تعبیر می شود عبارت است از عوامل درونی مانند حسد، عشق، انتقام، لذت طلبی، شهرت طلبی، عدالت خواهی و... که هدف نهایی از ارتکاب جرم است و مرتکب را به سوی ارتکاب جرم سوق می دهد. در واقع می توان گفت انگیزه عامل حرکت و انجام کار است.

    روش

    این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای می کوشد تا آموزه های کیفری در رابطه با انگیزه در تحقق جرم مسئولیت کیفری و مجازات ها را از منظر مکاتب گوناگون بررسی کند.

    یافته ها و نتایج

    در این پژوهش ضمن اشاره ای به عنصر معنوی و ارکان آن به طور ویژه به انگیزه می پردازد در پایان با بررسی و تکیه بر نظرات علمای حقوق جزا تبیین می شود که انگیزه در تحقق جرم هیچ تاثیری ندارد و رابطه میان انگیزه سوء و سوء نیت‏ خاص را می‏توان رابطه عموم و خصوص مطلق‏ دانست. با این توضیح که هرگاه انگیزه‏ مجرمانه خاصی را قانون گذار جزء ارکان جرم‏ قرار داده باشد، سوء نیت خاص تلقی می‏شود.

    کلیدواژگان: عنصر معنوی، انگیزه، جرم، مجازات، حقوق موضوعه
  • سلمان عمرانی*، حامد زارع شحنه صفحات 65-90
    زمینه و هدف

    جرم، انحراف و آسیب های اجتماعی؛ پدیده هایی هستند که در طول تاریخ، جوامع بشری را درگیر ساخته است و برای پیشگیری از آن و ایجاد امنیت در جامعه، اندیشمندان مختلف عرصه های جامعه شناسی، روان شناسی، جرم شناسی و مانند آنها، تدابیر مختلف کیفری و غیرکیفری بکار گرفته اند. با ناکارآمدی صرف تدابیر کیفری، نظریه های نوینی درخصوص اقدام های پیشگیرانه مبتنی بر روش های غیرکیفری ارایه شد تا زمینه های ارتکاب جرم در جامعه را کاهش دهد. یکی از روش های غیرکیفری، دخالت دادن نهادهای اجتماعی و مردمی، برای تقویت عوامل مقاومت زا و تقلیل عوامل خطر است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی - تحلیلی است و داده های آن به روش اسنادی و کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری از کتاب ها، پایان نامه ها و مقاله های مرتبط جمع آوری شده است.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر، از یک سو به اثرگذاری هییت بر ابعاد وجودی انسان یعنی عقل نظری (بینش) و عقل عملی (گرایش) و نقش آن در پیشگیری از جرم نگریسته شده و از سوی دیگر به ابعاد اجتماعی هییت و تشکیلات آن پرداخته شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان می دهد که با بهره گیری از ظرفیت های هییت های مذهبی به عنوان یک نهاد اجتماعی مردم نهاد، می توان ضمن جامعه پذیری، الگوسازی و هویت بخشی به نسل جوان، بینش، انگیزه و رفتار مجرمانه را با شکوفایی و تحول عقل نظری و عقل عملی، از آنان سلب کرد.

    کلیدواژگان: هیئت های مذهبی، پیشگیری از جرم، عقل نظری، عقل عملی، نهادهای اجتماعی
  • محمود مهدوی*، فرشاد الهی صفحات 91-118
    زمینه و هدف

    نهاد های پلیسی با هدف اصلی حفظ نظم عمومی و جلوگیری از وقوع جرم تشکیل شده اند. این نهاد در طی دهه های گذشته دچار تحول شد و به تناسب تحول درک جامعه از پدیده مجرمانه، از رویکرد های سنتی به رویکرد های نوین و اجتماع محور گرایش پیدا کرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی این سیر تحول انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش به صورت توصیفی - تحلیلی انجام شد. مشارکت کنندگان پژوهش، افسران ارشد پلیس بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند و به روش نیمه ساختاریافته با آنها مصاحبه شد. متن مصاحبه ها براساس کدگذاری باز، محوری و گزینشی، کدگذاری شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که تعامل با محیط، به کارگرفتن شهروندان و دخیل دانستن آنان در مسایل انتظامی، آموزش شهروندان، آگاهی رسانی به شهروندان، استفاده از نظرات خبرگان و منتقدان برای اصلاح و ارتقای خدمات، استفاده از ظرفیت های بزرگ افراد جامعه و مانند آنها از مولفه های تشکیل دهنده راهکارهای پیشگیرانه پلیس جامعه محور هستند.

    نتایج

    ازجمله راهکارهای رویکرد پیشگیری اجتماعی پلیس می توان به: تعامل با مراکز دولتی و استفاده از توانمندی های آنان در راستای ماموریت های مشارکتی پلیس؛ تعامل با تشکل های غیردولتی (هییت های مذهبی، بسیج، موسسه های خیریه و مانند آنها)؛ مشارکت با گروه های اجتماعی (معلمان، اصناف، دانش آموزان، دانشجویان و مانند آنها)؛ استقرار مراکز مشاوره و مددکاری و ارایه خدمات مشاوره روانشناختی و انتظامی؛ فرهنگ سازی و ارایه آموزش های همگانی؛ اطلاع رسانی دقیق از اقدام های پلیس پیشگیری با تکیه بر رویکرد اجتماع محور و پیشگیری از جرم از طریق تعامل با نهاد خانواده، اشاره کرد.

    کلیدواژگان: پلیس جامعه محور، پلیس سنتی، رویکرد جامعه محور، پیشگیری از جرم
  • سیده سمانه حسینی، محمدرضا کاظمی گلوردی*، مجید شایگان فرد صفحات 119-140
    زمینه و هدف
    نظام عدالت کیفری از آغاز تا به امروز، راهبردهای متنوعی را در راستای کاهش نرخ جرم به کار گرفته است. ازجمله مهمترین این راهبردها، می توان به اقدام های صورت گرفته در حوزه آزادی مشروط محکومان اشاره کرد که با هدف کاهش ارتکاب مجدد جرم صورت می پذیرد. ازجمله پیشروترین کشورها در این حوزه خاص، می توان به نظام عدالت کیفری انگلستان و دکترین حقوقی این کشور اشاره کرد که مطالعه تجربیات این کشور راهگشا خواهد بود.
    روش
    با توجه به ماهیت موضوع، پژوهش حاضر از نظر گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و کتابخانه ای و از طریق مطالعه قوانین داخلی و اسناد بین المللی، منابع معتبر، کتب و مقالات مرتبط با موضوع انجام شده است و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی و تحلیلی - انتقادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.یافته ها و
    نتایج
    یافته ها حاکی از آن است که اقدام های صورت گرفته در حوزه خدمات آزادی مشروط در نظام عدالت کیفری انگلستان را می توان بر مبنای رویکرد اقدامات، نتیجه حاصل از آنها، نوع و ماهیت اقدام های صورت گرفته و همچنین مولفه اصلی مورد تاکید در هرکدام از آنها به انواع مختلفی، تقسیم کرد. صرف نظر از این تقسیم بندی نظری، به نظر می رسد که باوجود کاربست این اقدام ها در حوزه آزادی مشروط، از نرخ ارتکاب مجدد جرم حداقل در انگلستان کاسته نشده است که مهمترین علل آن را می توان در سیاست زدگی اقدام های صورت گرفته و همچنین فقدان رویکردهای پژوهشی در این حوزه خاص جستجو کرد.
    کلیدواژگان: آزادی مشروط، اثربخشی، تجربه محوری، مدل شناسی، نظام عدالت کیفری
  • محمدرضا رهبرپور*، علی حاجی ابوالقاسم دولابی صفحات 141-170
    زمینه و هدف

    در این پژوهش، به بعد روانی اعتیاد، به عنوان یکی از جنبه های مهم این پدیده، از دو نگاه پرداخته شده است. یک نگاه، نقش نیرومند بعد روانی اعتیاد، در گرایش معتادان به مصرف مواد اعتیادآور و نگاه دیگر، دورنمای گسترده ای از وابستگی روانی به سوءمصرف مواد و فرایندهای درمانی متداول در رفع آن، در سازمان های مردم نهاد، است. مسئله اصلی پژوهش این است که این نهادها، برای نیل به این مقصود، چه برنامه ها و تدابیری را درپی می گیرند؟

    روش

    این تحقیق با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شد. با این حال مصاحبه هایی نیز با تعدادی از بهبودیافتگان سازمان های مردم نهاد انجام شد تا بر پرمایگی پژوهش افزوده شود.

    یافته ها و نتایج

    برطرف کردن وابستگی روانی معتادان، برخلاف رفع وابستگی جسمانی آنان، از دشواری ها و پیچیدگی های زیادی برخوردار است. لازم است سیاست های درمانی به منظور رفع وابستگی روانی، فراگیر و مبتنی بر شواهد عینی و علمی باشد. لازم است سازمان های مردم نهاد با تشخیص زمینه های روانی گرایش به مواد اعتیادآور، به ویژه اختلالات روانی و شخصیتی زمینه ساز اعتیاد و استفاده از روان درمان گران مجرب و به کارگیری راهکارهای درمانی روزآمد و نیز فردی کردن درمان که به تفاوت شیوه های درمانی، براساس سن، جنس و نوع ماده مصرفی نظر دارد و همچنین توجه به شیوه و قالب اجرای راهکارهای درمانی، مانند فردی، گروهی، سرپایی یا اقامتی بودن، درمان موفقی را به منظور رفع وابستگی روانی معتادان رقم بزنند. نتیجه دیگر این که چنان چه در فرایند درمان، تمام اختلال های روانی یا شخصیتی همبود با اختلال سوءمصرف مواد درمان نشوند، امکان بازگشت دوباره معتادان، دوچندان است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، وابستگی روانی، سازمان های مردم نهاد، وابستگی جسمانی، بازپروری معتادان
|
  • Saeed Ghomashi *, Elahe Arabshahi Kashi Pages 13-44
    Background and Aim

    As a part of popular culture, proverbs contain moral advice and instructions and are the source of change in the literature and moral sciences of nations and can be very effective in crime prevention. This research was conducted in line with the question of what are the theories of prevention criminology in Persian proverbs and with the aim of recognizing the criminological theories of prevention in them.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose, which was done with a qualitative approach and content analysis method via using open, axial and selective coding techniques.Results and

    conclusion

    A study of the most complete culture of Persian proverbs, including 99621 proverbs, showed that about 991 cases are consistent with the criminological theories of prevention. In such a way that both branches of non-criminal prevention, namely situational prevention and social prevention, are clearly visible in the proverbs. As a result, it can be said that the three core components of the individual, society and the family form the summary of the themes of the proverbs related to crime prevention theories.

    Keywords: Crime Prevention, society, Crime, proverb
  • Mohammad Gholizadeh Soltanabadi *, Mohammad Safari, Hamidreza Mohammadzadeh Mehne, Ruhollah Shadman Pages 45-64
    Background and Aim

    One of the necessary elements for committing a crime is the spiritual element, ie the perpetrator's mental interactions, which have components such as knowledge of the sentence and the subject; General malice and specific malice; And motivation. Motivation, which is sometimes interpreted as the cause, is the internal factors such as jealousy, love, revenge, hedonism, fame, justice, etc., which is the ultimate goal of committing a crime and the perpetrator to commit The crime drives. In fact, it can be said that motivation is the cause of moving and doing work.

    Method

    This descriptive-analytical method uses library resources to examine the criminal teachings on the motivation to commit a criminal responsibility and punishment from the perspective of different schools.

    Results and conclusion

    In this study, while referring to the spiritual element and its elements, it pays special attention to motivation. Finally, by examining and relying on the opinions of criminal law scholars, it is explained that motivation has no effect on crime Specific can be considered as absolute public-private relationship. Explaining that whenever the legislature has made a specific criminal motive one of the elements of a crime, can be is considered as special malice.

    Keywords: Spiritual element, Motivation, Crime, Punishment, procedural law
  • Salman Emrani *, Hamed Zare Shahne Pages 65-90
    Background and Aim

    Crime, deviance and social harms; these are phenomena that have affected human societies throughout history, and to prevent it and create security in society, various thinkers in the fields of sociology, psychology, criminology and the like have used various criminal and non-criminal measures. With the ineffectiveness of criminal measures alone, new theories of preventive measures based on non-criminal methods were proposed to reduce the grounds for crime in society. One of the non-criminal methods is the involvement of social and popular institutions to strengthen the resistance factors and reduce the risk factors.

    Method

    This research, considering that it is both a historical research and an attempt to identify phenomena between objects; It utilized a documentary method that is considered descriptive-analytical type.

    Results

    In the present study, on the one hand, the effect of the board on the dimensions of human existence, namely theoretical intellect (insight) and practical intellect (tendency) and its role in crime prevention were looked at and on the other hand, the social dimensions of the board and its organization.

    Conclusion

    The research findings show that by using the capacities of religious organizations as a non-governmental social institution, while socializing, modeling and identifying the young generation, criminal insight, motivation and behavior can be deprived of theoretical and practical reason by flourishing and evolving.

    Keywords: Religious ceremonies, Crime Prevention, Theoretical wisdom, practical wisdom, social institutions
  • Mahmood Mahdavi *, Farshad Elahi Pages 91-118
    Background and Aim

    Police institutions have been established with the main purpose of maintaining public order and preventing the occurrence of crime. This institution has evolved over the past decades, and in line with the evolution of society's perception of the criminal phenomenon, it has shifted from traditional approaches to new and community-oriented approaches. The present study was conducted to investigate this evolution.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and utilized a descriptive-analytical method. Participants in the study were senior police officers who were purposefully selected and interviewed in a semi-structured manner. The text of the interviews was coded based on open, axial and selective coding.

    Results

    The research findings showed that interaction with the environment, employing citizens and involving them in law enforcement issues, educating citizens, informing citizens, using the opinions of experts and critics to improve and improve services, using the great potential of people in the community and the like. The components of community policing prevention strategies are community-based.

    Conclusion

    Among the strategies of the police social prevention approach can be: interacting with government centers and using their capabilities in the direction of police participatory missions; Interaction with non-governmental organizations (religious organizations, mobilizations, charities and the like); Participation with social groups (teachers, guilds, students, students and the like); Establishment of counseling and assistance centers and provision of psychological and disciplinary counseling services; Cultivating and providing public education; Accurate information on preventive police actions based on a community-based approach and crime prevention through interaction with the family institution, he noted.

    Keywords: Community-Based Police, Traditional Police, Community-based approach, Crime Prevention
  • Samaneh Hossieni, Mohammadreza Kazemi Golverdi *, Majid Shayganfard Pages 119-140
    Background and Aim
    From the beginning until today, the criminal justice system has used various strategies to reduce crime rates. One of the most important of these strategies is the measures taken in the field of parole of convicts, which are aimed at reducing recidivism. Among the most advanced countries in this particular field, we can mention the British criminal justice system and the legal doctrine of this country, which will be a way to study the experiences of this country.
    Method
    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method.Results and
    conclusion
    The findings indicate that the measures taken in the field of parole in the UK criminal justice system can be based on the approach of the measures, the result, the type and nature of the measures taken and also the main component emphasized in each of them. Regardless of this theoretical division, it seems that despite the application of these measures in the field of parole, the recidivism rate has not decreased, at least in the UK, the most important reasons for which can be found in the politicization of actions and the lack of research approaches in this area.
    Keywords: Parole, Effectiveness, experience-oriented, Modeling, criminal justice system
  • Mohammadreza Rahbarpour *, Ali Hiji Abolghasem Dolabi Pages 141-170
    Background and Aim

    In this study, the psychological dimension of addiction, as one of the important aspects of this phenomenon, has been studied from two perspectives. One view is the strong role of the psychological dimension of addiction in the tendency of addicts to use addictive substances, and the other view is the broad perspective of psychological dependence on substance abuse and common treatment processes in non-governmental organizations. The main issue of the research is that what programs and measures do these institutions follow to achieve this goal?

    Method

    This research was conducted by descriptive-analytical method using library resources. However, interviews were also conducted with a number of NGO improvements to increase the richness of the research.

    Results and conclusion

    Eliminating the psychological dependence of addicts, in spite of eliminating their physical dependence, has many difficulties and complexities. Treatment policies need to be comprehensive and based on objective and scientific evidence in order to eliminate psychological dependence. It is necessary for non-governmental organizations to identify the psychological contexts of addiction, especially mental and personality disorders that lead to addiction and the use of experienced psychotherapists and the use of up-to-date treatment strategies and individualization of treatment based on age, sex and type of substance. Also pay attention to the method and format of treatment strategies, such as individual, group, outpatient or residential, successful treatment in order to eliminate the psychological dependence of addicts. Another consequence is that if not all mental or personality disorders associated with substance abuse disorder are treated in the treatment process, the chances of addicts returning are doubled.

    Keywords: Addiction, psychological dependence, Non-Governmental Organizations, physical dependence, rehabilitation of addicts