فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 48 (زمستان 1400)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 48 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرگس جعفری، احمد سلحشوری*، ایراندخت فیاض، محمد عسگری صفحات 1-24

    پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی مفهومی خودآگاهی برای دانش‎آموزان دوره‎ی اول متوسطه مبتنی بر اندیشه‎های شهید مطهری(ره) انجام شده است. این تحقیق از حیث هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد کیفی و از نظر روش پژوهش، از روش تحلیلی و استنباطی استفاده شد. جامعه‎ی پژوهش شامل تعداد 45 اثر از جمله مقالات و گزارش‎های تحقیقاتی دست اول شهید مطهری(ره) و مرتبط با موضوع خودآگاهی و هم‎چنین، شامل 15 نفر از متخصصین در حوزه‎های فلسفه‎ی تعلیم و تربیت و روان‎شناسی تربیتی بود. روش نمونه‎گیری به‎صورت هدفمند و روش گردآوری به‎صورت کتابخانه‎ای و میدانی و ابزار مورد استفاده در بخش کتابخانه‎ای برگه‎های فیش‎برداری و در بخش میدانی مصاحبه بود. یافته‎های پژوهش نشان داد که مبانی خودآگاهی در اندیشه‎های شهید مطهری(ره) در پنج محور: 1-ذومراتب بودن، 2-خداجوی، 3-اندیشه‎ورزی، 4-آزادی معنوی و انتخاب‎گری و 5-پویایی و بالندگی انسان، قابل تبیین است. هم‎چنین، مولفه‎های خودآگاهی شامل: 1-خود فیزیکی و وراثتی، 2-خود واقعی، 3-خود آرمانی، 4-خود اجتماعی، 5-خود اخلاقی و معنوی و 6-کرامت و عزت نفس می‎باشد. باتوجه به مبانی و مولفه‎های فوق، الگوی خودآگاهی برای دانش‎آموزان دوره‎ی اول متوسطه تدوین شده است.

    کلیدواژگان: مرتضی مطهری (ره)، خود‎آگاهی، مبانی، مولفه ‎ها
  • جواد خدادادی سنگده* صفحات 25-54
    دوره عقد ورود به مرحله جدیدی از زندگی است که تاثیر مهمی در زندگی فردی و اجتماعی هر شخصی دارد. براین اساس پژوهش حاضر باهدف شناسایی دلایل شکل گیری تعارضات زناشویی در دوره عقد انجام شد. این پژوهش کیفی با استفاده از رویکرد تحلیل مضمونی (تماتیک) انجام شد. جمعیت موردمطالعه پژوهش برابر است با مشارکت کنندگان پژوهش که زوج های عقد کرده متعارض مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1399 که ملاک های ورود به پژوهش داشتند را شامل شد. مشارکت کنندگان بر مبنای منطق نمونه گیری هدفمند و به روش در دسترس از بین مراجعان واجد شرایط انتخاب شدند. فرایند نمونه گیری تا حصول اشباع نظری ادامه یافت و در نهایت 16 مشارکت کننده از طریق مصاحبه موردمطالعه قرار گرفتند. تحلیل مضمونی اطلاعات نشان داد که نقصان در ابعاد فردی، تعاملی، خانواده اصلی و انطباق پذیری فرهنگی چهار دلیل اصلی تعارض در عقد محسوب می شود. زوج های متعارض در دوران عقد به دلیل این نقصان چندوجهی، به جای حرکت در مسیر الگوی مکملیت زن و شوهری، الگوی آسیب زا تعقیب-گریز و یا کنترل منفی را بر رابطه حاکم می کنند و در نتیجه دامنه تعارض گسترده می شود. براین اساس در فرایند مشاوره با زوج های متعارض دوره عقد تمرکز بر نقصان شناسایی شده اهمیت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: دوره عقد، تعارض زناشویی، تحلیل مضمون
  • مریم فلاحت پیشه بابلی، فرشته موتابی*، محمدعلی مظاهری تهرانی، لیلی پناغی، محمود حیدری صفحات 55-100
    دوران عقد، از اولین مراحل چرخه زندگی خانواده های ایرانی به شمار می رود. ازآنجاکه دوران عقدبستگی، دورانی ست که افراد متاهل هستند اما هنوز زندگی مشترک در زیر یک سقف را آغاز نکرده اند، توجه به این دوران به عنوان اولین مرحله تاهل، امری ضروری به نظر می رسد. هدف از پژوهش فوق، شناسایی تجارب زیسته زنان و مردان متاهل ایرانی در طول دوره عقد بود. پژوهش حاضر که در سال 1399 انجام شد، یک پژوهش کیفی بود که 13 شرکت کننده (بر اساس اصل اشباع داده ها) با روش نمونه گیری هدفمند، از میان جمعیت موردمطالعه که شامل افراد عقد کرده ساکن شهر تهران بودند انتخاب شده و با آن ها مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد تا تجارب زیسته آن ها شناسایی شود. درنهایت مصاحبه ها با روش تحلیل تماتیک مورد تحلیل قرار گرفتند و مضامینی تحت عنوان چالش ها و تکالیف تحولی استخراج شدند چالش ها، شامل چالش های مربوط به خانواده مبدا و خانواده همسر و همچنین چالش های بین همسران بود. تکالیف تحولی نیز طبق گفته های مشارکت کنندگان به سه دسته تکالیف تحولی مربوط به زوج، تکالیف تحولی مربوط به خانواده ها در قبال زوج و تکالیف تحولی فردی تقسیم شد. درنهایت، می توان گفت که نتایج مربوط به این پژوهش و پژوهش های مشابه می تواند در طراحی بسته های آموزش پیش از ازدواج بر اساس چالش ها و تکالیف تحولی دوران عقد، مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چالش، تکالیف تحولی، تحلیل تماتیک، عقد
  • گوهر یزدانی، محمدحسین سالاری فر*، محسن خورشیدزاده صفحات 101-121

    فرسودگی تحصیلی یک مشکل جدی و یک واکنش منفی احساسی، جسمی و ذهنی به مطالعه طولانی مدت است که منجر به فرسودگی، ناامیدی، عدم انگیزه و کاهش توانایی در مدرسه می شود. هدف پژوهش مشخص کردن تاثیر آموزش باورها و حالت فراشناختی بر فرسودگی تحصیلی دانشجویان بود. روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل و یک مرحله پیگیری است. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه بیرجنداست. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 40 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و در دو گروه 20 نفری تحت عنوان کنترل و آزمایش جایگزین شدند. برای مداخله آموزشی از بسته آموزش فراشناختی سالاری فر (1391) و برای ارزیابی فرسودگی تحصیلی از پرسشنامه فرسودگی مسلش و جکسون (1984) استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از روش کوواریانس تحلیل شد. یافته ها نشان داد، اثر آموزش باورها و حالت فراشناختی بر کاهش فرسودگی تحصیلی معنادار است. با توجه به نتایج، می توان گفت آموزش باورها و حالت فراشناختی، فرسودگی تحصیلی دانشجویان را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، حالت فراشناختی، فرسودگی تحصیلی
  • سمیه کاظمیان* صفحات 123-163

    نیروی انتظامی پس از وقوع بحران، می تواند در ایجاد احساس امنیت برای مردم منطقه بحران زده نقش موثری ایفا کند. این پژوهش با هدف بررسی نقش پیشگیرانه پلیس در افزایش احساس امنیت اجتماعی پس از بحران زلزله کرمانشاه انجام گرفت. جامعه ی پژوهش شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی بود که پس از زلزله کرمانشاه در منطقه حضور یافتند و درصدد برقراری امنیت اجتماعی می کوشیدند. از میان جامعه مذکور نمونه گیری به صورت هدفمند تا حد اشباع (17 کارمند نیروی انتظامی) ادامه یافت. در این پژوهش برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش پدیدارشناسی استفاده گردید. به این ترتیب که با کمک مصاحبه ساختارنیافته اطلاعات مرتبط با افراد نمونه جمع آوری شدند. نقش بازدارندگی شامل نقش بازرسی و بازجویی، نقش رصد و شناسایی، نقش مقابله ای و مواجه ای و عملکرد نظارتی و کنترلی شد. نقش مراقبت پیشگیرانه؛ شامل پیشگیری از بحران های آتی، نقش آگاهی بخشی، نقش حفاظتی و نقش انضباط عملکردی در سه زیرمجموعه نقش شامل امنیت بخشی مقتدرانه؛ هدفمندسازی اقدامات؛ اصلاح سیاستمدارانه رفتار؛ نقش تنویر افکار عمومی طبقه بندی شد. این بررسی نشان دهنده نقش محوری است که زنان پلیس می توانند در ایجاد احساس امنیت اجتماعی ایفا کنند. همچنین بیانگر آن است که جامعه با توجه به ملاحظات فرهنگی-اسلامی به حضور پلیس زن در مداخلات انتظامی نیاز دارد.

    کلیدواژگان: پلیس، نقش پیشگیرانه، احساس امنیت اجتماعی، بحران زلزله کرمانشاه
  • اعظم اسکندری، سعید وزیری*، محمدحسین فلاح، ابوالقاسم عاصی مذنب صفحات 165-195

    یکی از مهم ترین جنبه های سلامت انسان، سلامت معنوی است که بر دیگر ابعاد آن، تاثیر بسزایی دارد. با توجه به لزوم ارایه تعریفی جامع از سلامت معنوی و تعیین مولفه ها و سنجش آن منطبق با فرهنگ و دین جامعه ایرانی، پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل مفهومی و ابزار سنجش سلامت معنوی مبتنی بر متون اسلامی انجام شده است. مطالعه حاضر به روش ترکیبی از نوع اکتشافی (کیفی، کمی) انجام شد. در مرحله کیفی، به روش تحلیل محتوای کیفی با نظام مقوله بندی استقرایی، متغیرها و مولفه های ناشناخته سلامت معنوی کشف شده و الگوی مفهومی سلامت معنوی ترسیم شد. جهت استحکام و اعتباربخشی به داده ها، از روش ممیزان بیرونی یا تایید متخصصان مرتبط، استفاده شد. سپس ابزار سنجش سلامت معنوی در قالب پرسشنامه ای با طیف لیکرت در 70 گویه تدوین شد. در مرحله کمی، در فرآیند اعتبارسنجی پرسشنامه، جهت آزمون روایی پرسشنامه از شاخص های روایی محتوا و جهت سنجش پایایی آن از روش های آزمون-آزمون مجدد و سنجش هماهنگی درونی استفاده شد. در مرحله کیفی، مولفه های سلامت معنوی در سه مقوله هسته ای مبداشناسی، راهنماشناسی و معادشناسی طبقه بندی شدند. مولفه مبداشناسی شامل 6 مفهوم نگرش توحیدی، یقین، اخلاص، انقطاع، توکل و ذکر بود. مولفه راهنماشناسی، شامل دو مقوله اصلی ادب تطبیقی با قرآن کریم (الگوی نظری) و ادب تطبیقی با انبیاء و چهارده معصوم (الگوی عملی) بود. مقوله اول شامل دو مفهوم انس با قرآن و عمل به قرآن؛ و مقوله دوم شامل 22 مفهوم تسلیم و رضاء، صبر، عمل به واجبات، ترک محرمات، شکر، قناعت، لذت مادی، لذت معنوی، وفای به عهد، صدق الکلام، اداء امانت، حسن خلق، سخاوت، مروت، خدمت، عفو، عدالت، شجاعت، غیرت، حلم، حیاء و کسب روزی حلال بود. آخرین مولفه سلامت معنوی، معادشناسی است که شامل سه مفهوم معادباوری، یاد مرگ و زهد می باشد. درنهایت ابزار سنجش سلامت معنوی بر اساس الگوی مفهومی طراحی شد. در مرحله کمی در مجموع 70 گویه از سوی متخصصین، ضروری، مرتبط و ساده و واضح تشخیص داده شدند و روایی محتوا از سوی خبرگان تایید شد. ضرایب آلفای کرانباخ، نشان دهنده هماهنگی درونی در تمامی سازه ها و زیر سازه های پرسشنامه بود و نتایج حاصل از آزمون- بازآزمون نیز در تمامی مولفه ها، پایایی پرسشنامه را تایید نمود .در مطالعه حاضر، بانگاهی جامع به یک انسان کامل با هویت توحیدی ذکرشده در متون اسلامی، مولفه های سلامت معنوی استخراج، الگوی مفهومی آن طراحی و ابزار سنجش آن تدوین و اعتبارسنجی شده است که درمجموع با مطالعات پیشین در این زمینه همسو است.

    کلیدواژگان: مدل مفهومی، سلامت معنوی، ابزار سنجش
  • حمیرا عبدالمحمدی، سیمین حسینیان*، سیده منور یزدی صفحات 197-218
    هدف ازاین پژوهش، تدوین مدل کامیابی شغلی در ارتباط با هوش هیجانی با نقش واسطه ای سرمایه روان شناختی بود. روش این پژوهش توصیفی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه موردمطالعه شامل معلمان زن در دوره ابتدایی سازمان آموزش وپرورش شهر تهران در سال 1399 بود. حجم نمونه 405 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از 3 پرسشنامه شامل: پرسشنامه کامیابی درکار (پوراث وهمکاران،2011)، پرسشنامه سرمایه روان شناختی (لوتانز،2007) و پرسشنامه هوش هیجانی (شرینگ، 1995) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و همبستگی، رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که هوش هیجانی و سرمایه روان شناختی با کامیابی شغلی رابطه مثبت دارند وهمچنین نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان دهنده نقش واسطه ای سرمایه روان شناختی دررابطه بین هوش هیجانی با کامیابی شغلی بود. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که هوش هیجانی می تواند کامیابی شغلی را پیش بینی کند و در نظرگرفتن هوش هیجانی می تواند نقش مهمی در فرآیند افزایش کامیابی شغلی داشته باشد و مدل فرضی پژوهش با داده های تجربی برازش مطلوب داشت.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، کامیابی شغلی، معلمان، هوش هیجانی
  • محمد حجتی، حسن صائمی*، کاظم شریعت نیا، علی اصغر بیانی صفحات 219-257

    هدف پژوهش حاضر استخراج مولفه های مهارت های تفکر خلاق و انتقادی در دوره ابتدایی نظام آموزشی ایران بود. جهت انجام این پژوهش از رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شده است. نمونه آماری 12 نفر از صاحب نظران علوم تربیتی و روان شناسی بودند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش گردآوری داده، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای تجزیه وتحلیل داده های کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی استفاده شد. یافته های پژوهش شامل 8 مقوله اصلی، 19 زیر مقوله و 88 مفهوم برای 4 مولفه اهداف، محتوا، روش های یاددهی- یادگیری و روش های ارزشیابی بود. ابتدا در بخش اهداف آموزش مهارت تفکر خلاق و انتقادی بر اساس نظر صاحب نظران، دو مقوله اصلی مهارت های درون فردی و برون فردی استخراج شد. در گام بعدی برای محتوای آموزشی، مقوله های اصلی استخراج شده عبارت بود از: برنامه ریزی و حل مسئله و آموزش مهارت های ارتباطی و انتقادی. عنصر بعدی روش های یاددهی- یادگیری بود که مقوله های اصلی، روش های یاددهی- یادگیری خلاق و روش های یاددهی- یادگیری انتقادی بودند. در بخش نهایی بررسی مولفه ها به شیوه های ارزشیابی پرداخته شد که طبق نظر کارشناسان و صاحب نظران دو مقوله اصلی شیوه ی ارزشیابی عملکردی و ارزشیابی تلفیقی استخراج گردید.

    کلیدواژگان: تفکر خلاق و انتقادی، اهداف، محتوای آموزش، روش های یادگیری و یاددهی، ارزشیابی
  • سمیه بازرگان، محمدآرش رمضانی*، حمید آتش پور، رومینا امیری صفحات 259-294

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی بسته تدوین شده ارتقاء روابط بین فردی زوجین بر اساس رویکرد هیجان مدار و مشاوره زناشویی شناختی رفتاری بر دلبستگی و تعهد زناشویی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری شامل زوجین با تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران بود که 30 زوج به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (هر گروه 10 زوج) قرار داده شدند. یک گروه 12 جلسه بسته آموزشی ارتقاء روابط بین فردی زوجین بر اساس رویکرد هیجان مدار و یک گروه 12 جلسه مشاوره زناشویی شناختی-رفتاری دریافت کردند؛ اما گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل مقیاس های تعارضات زناشویی، تعهد زناشویی و دلبستگی بزرگ سالان بود. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس چند متغیری در نرم افزار 22- SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش ارتقاء روابط بین فردی زوجین بر اساس رویکرد هیجان مدار بر تمامی ابعاد دلبستگی و تعهد زناشویی مقایسه با گروه کنترل اثربخشی معنادار و پایداری دارد (05/0p<) و در مقایسه با گروه مشاوره زناشویی شناختی - رفتاری اثربخشی بیشتری بر هر سه بعد دلبستگی و تعهد ساختاری دارد (05/0p<). گروه شناختی-رفتاری در مرحله پس آزمون فقط بر دو بعد دلبستگی (اجتنابی و اضطرابی) (05/0>p) اثربخشی معنادار داشته است که این اثرات پایدار نماند (05/0<p) ولی اثرات پایدار معناداری بر هر سه بعد تعهد زناشویی نشان داد (05/0>p). نتیجه پژوهش بیانگر این بود که استفاده از بسته ارتقاء روابط بین فردی زوجین براساس رویکرد هیجان مدار در مقایسه با مداخله شناختی-رفتاری جهت بهبود دلبستگی و تعهد زناشویی زوجین دچار تعارض زناشویی اولویت دارد.

    کلیدواژگان: ارتقا روابط بین فردی، هیجان مدار، شناختی رفتاری، دلبستگی، تعهد زناشویی
  • محمد باباپور*، غنچه راهب، کیانوش عبدی صفحات 295-325

    شیوه زندگی خاص کارکنان اقماری که دربرگیرنده دوری های متناوب آنان از خانواده است، می تواند زندگی خانوادگی آنان را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی چالش های زمینه ای در زندگی خانوادگی کارکنان اقماری بود. روش این پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوا و بحث گروهی متمرکز است که از طریق نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه 29 مشارکت کننده شامل کارکنان اقماری، همسران، کارشناسان خانواده و مدیران انتخاب و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته داده ها تا اشباع نظری جمع آوری شد. سپس داده ها به صورت کلمه به کلمه مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته و حاصل آن سه طبقه انتزاعی"تعارضات مدیریت خانواده"، "تضعیف کارکردهای خانواده" و"نابسامانی تعاملات خویشاوندی و اجتماعی" بود که این طبقات درمجموع از 10 زیر طبقه تشکیل شده اند؛ بنابراین شناخت چالش های خانوادگی کارکنان اقماری می تواند در ارایه خدمات مشاوره، راهکارهای پیشگیری از بروز مشکلات خانوادگی و مواجهه با مسایل و همچنین ارتقاء کیفیت زندگی خانواده آنان مفید باشد.

    کلیدواژگان: چالشها، خانواده، کارکنان اقماری، صنعت نفت
|
  • Narges Jafari, Ahmad Salahshouri *, Irandokht Fayyaz, Mohammad Asgari Pages 1-24

    The purpose of current research is the development of a conceptual model of self-consciousness for the first grade of high school students based on Morteza Motahari’s thoughts. In terms of purpose, this research is practical; and the approach is a qualitative one. Also, in terms of method, this research is considered an inferential analysis.The statistical community of research in the written section contains 45 works including books, research reports, published articles, existing sources on the web, first-hand sources relating to self-consciousness; and in humans section contains 15 experts in the fields of philosophy of education and educational psychology. The sampling method was target-oriented and the tool used for this was note-taking and interviewing. Based on research’s results, self-consciousness has five axes in Morteza Motahari’s thoughts: 1. Rankings of humans, 2. Human’s God-seeking, 3. Human’s reflection, 4. The selectiveness of humans and 5. Dynamism and maturity of humans. Moreover, research findings indicate that components of self-consciousness consist of 1. Physical and hereditary self, 2. The real self, 3. Ideal self, 4. Social self, 5. Moral and spiritual self and 6. Self-esteem. Considering the above-mentioned factors, and axes a model for self-consciousness for the first grade of high school students was developed.

    Keywords: Foundamentals, Component, self-consciousness, Morteza Motahari
  • Javad Khodadadi Sangdeh * Pages 25-54
    The Engaging Period is an entrance to a new stage of the life that is very important in the individual and social life of every person Accordingly, the present study was conducted to identify the reasons for the formation of marital conflicts during the engaging period.This qualitative research was conducted using Thematic Analysis approach. The population of the study was all conflicting martials in Tehran in 1399 who had the criteria to enter the research. The necessary information has been collected from 16 participants who has experienced conflict the engaging period. The results of qualitative analysis from interviews showed the defects in individual, interactive, origin of family and social-cultural adaptability are the four main themes of conflict in the contract. The conflicting couple instead of moving in the direction of the pattern of marital complementarity, the damaging pattern of following-escaping or negative control dominates the relationship. Accordingly, in the process of counseling with conflicting couples during the engaging period, it is more important to focus on the identified defects.Keywords: engaging Period, marital conflicts, thematic analysis.
    Keywords: engaging Period, marital conflicts, Thematic analysis
  • Maryam Falahatpishe Baboli, Fereshte Mootabi *, Mohammadali Mazaheri Therani, Leili Panaghi, Mahmood Heydari Pages 55-100
    The “Aghd” period is one of the first stages of the life cycle of Iranian families. Since the “Aghd” period is a period when people are married but have not yet started living together under one roof, it seems necessary to pay attention to this period as the first stage of marriage. The purpose of this study was to investigate the lived experiences of Iranian married people during the “Aghd” period. The present study, which was conducted in 1399, was a qualitative study in which 13 participants (based on the principle of data saturation) were selected by purposive sampling method from the study population, which included people who were in the “Aghd” stage living in Tehran, and with the In-depth semi-structured interviews were conducted to identify their lived experiences. Finally, the interviews were analyzed by thematic analysis method and topics such as challenges and developmental tasks were extracted. Challenges included challenges related to the family of origin and the spouse's family, as well as challenges between spouses. According to the participants, the developmental tasks were divided into three categories: developmental tasks related to the couple, developmental tasks related to the families towards the couple, and individual developmental tasks. Finally, it can be concluded that the results of this study and similar studies can be used in designing premarital education packages based on the challenges and developmental tasks of the “Aghd” period.
    Keywords: Challenge, Developmental tasks, Thematic analysis, Aghd
  • Gouhar Yazdani, Mohammad Hosien Salarifar *, Mohsen Khorshidzadah Pages 101-121

    Aim. Academic burnout is a serious problem and a negative emotional, physical and mental reaction to prolonged study that results in exhaustion, frustration, lack of motivation and reduced ability in school. The aim of this study was to determine the effect of metacognitive beliefs and state's training on students' academic burnout. The applied method in this research is quasi-experimental with Pretest-Posttest design as well as the control group and a follow- up stage. The statistical population included the students of University of Birjand. Using a purposive sampling method, forty students were selected as sample of the research and they were randomly substituted in two groups of twenty people titled control and experiment. Salarifar's metacognitive training package (1391) was used in order to train metacognitive beliefs and states. Moreover, Maslach and Jackson questionnaire (1984) was applied to measure the rate of academic burnout. Data of this study were analyzed using covariance method. The findings demonstrated that the effect of metacognitive beliefs and state's training on the reduction of students’ academic burnout rate is significant. According to these results, metacognitive beliefs and state's training arguably reduces the rate of academic burnout.

    Keywords: Metacognitive beliefs, metacognitive state, Academic burnout
  • Somayeh Kazemian * Pages 123-163
    Introduction

    After the crisis, the police can play an effective role in creating a sense of security for the people of the affected area. The purpose of this study was to investigate the preventive role of the police in increasing the sense of social security after the earthquake crisis in Kermanshah.

    Methodology

    The research population consisted of all police personnel who were present in the area after the earthquake in Kermanshah and sought social security. From this community, sampling was targeted to saturation (17 police officers). In this research, the phenomenological method was used to analyze the data. In this way, with the help of non-structured interviews, information was collected related to sample individuals.

    Findings

    The role of deterrence includes the role of inspection and interrogation, the role of observation and identification, the role of coping and facial and the monitoring and control functions. The role of preventive care, including the prevention of future crises, the role of awareness, the role of protection and the role of disciplinary function in the three subsectors of the role of strong enforcement, targeting measures, policy reform, and the role of public opinion. Discussion and

    Conclusion

    This review reflects the central role policymakers can play in creating a sense of social security. It also indicates that society needs police presence in police interventions in light of Islamic cultural-cultural considerations.

    Keywords: Police, Preventive role, Social Security Feeling, Kermanshah earthquake crisis
  • Azam Eskandari, Saeid Vaziri *, Mohammad Hossain Fallah, Abolghasem Asi-Mozneb Pages 165-195
    Aim

    One of the most important aspects of human health is spiritual health, which has a great impact on other dimensions. Due to the need to provide a comprehensive definition of spiritual health and determine its components and measure it in accordance with the culture and religion of Iranian society, the present study was conducted with the aim of developing a conceptual model and tool for measuring spiritual health based on Islamic texts.   

    Methodology

    The present study was conducted by a combined method of exploratory type (qualitative, quantitative). In the qualitative stage, by the method of qualitative content analysis with inductive categorization system, unknown variables and components of spiritual health were discovered and the conceptual model of spiritual health was drawn. To validate the data, the method of external audits or approval of relevant experts was used. Then, the tool for measuring spiritual health was developed in the form of a questionnaire with Likert scale in 70 items. In the quantitative stage, in the questionnaire validation process, content validity indicators were used to test the validity of the questionnaire, and test-retest methods and internal consistency were used to assess its reliability.   

    Results

    In the qualitative stage, the components of spiritual health were classified into three main categories: Theology, Cognition of guide, and Eschatology. The theology components included the 6 concepts: monotheistic attitude, certainty, sincerity, detachment, trust in God, and remembrance of God. Components of cognition of guide   included the two main categories: matching manner with the Holy Qur'an (theoretical model), and matching manner with the prophets and the fourteen infallibles (practical model). The first category includes the two concepts of familiarity with the Qur'an and practice of the Qur'an; And the second category includes 22 concepts: submission and satisfaction, patience, fulfillment of obligations, abandonment of prohibitions, thanksgiving, contentment, material pleasure, spiritual pleasure, faithful to the covenant, truthfulness, trustworthiness, good-temperedness, generosity, manliness, assistance, forgiveness, justice, courage, Jealousy, forbearance, modesty and halal Livelihood. The last component of spiritual health is eschatology, which includes the three concepts: resurrection-believing, remembrance of death and asceticism. Finally, the tool for measuring spiritual health was designed based on a conceptual model. In the quantitative stage, a total of 70 items were identified by experts as necessary, relevant, simple and clear, and the validity of the content was confirmed by experts. Cronbach's alpha coefficients showed internal consistency in all constructs and sub-constructs of the questionnaire and the test-retest results in all components confirmed the reliability of the questionnaire. 

    Conclusion

    In the present study, with a comprehensive view of a perfect human being with the monotheistic identity mentioned in Islamic texts, the components of spiritual health are extracted and its conceptual model is designed, and its measurement tools have been developed and validated, which is in line with previous studies in this field.

    Keywords: Conceptual model, spiritual health, assessment tools
  • Homeyra Abdolmohammadi, Simin Hosseinian *, Seyedeh Monavar Yazdi Pages 197-218
    The aim of this research was to develop job thriving model in relation to emotional intelligence with the mediating role of psychological capital in female elementary school teachers. The method of this research was descriptive and was applied .The Population under study contained all female elementary school teachers of Tehran’s ministry of education in the year 1399.the sample size was selected 405 persons with use of the cluster sampling technique. Three major questionnaires : Thriving at work questionnaire(Porath et al,2011) , psychological capital questionnaire(Lutz,2007) and Emotional intelligence questionnaire (Shering,1995), were used to collect data. Descriptive statistics , correlation, regression and path analysis were used to analyze the data .The result showed that emotional intelligence and psychological capital have a positive relation with job thriving. Also, the results of path analysis showed the mediating role of psychological capital in the relationship between emotional intelligence with job thriving. Based on the research findings, it can be concluded that emotional intelligence can predict job thriving. Considering emotional intelligence can play an important role in the process of increasing job thriving and The hypothetical model of experimental data research had a good fit.
    Keywords: “Emotional Intelligence”, “Job Thriving”, “Psychological Capital”, ” Teachers”
  • Mohammad Hojjati, Hasan Saemi *, Kazem Shariatnia, Ali-Asghar Bayani Pages 219-257

    The aim of this study was to extract the components of creative and critical thinking skills in the elementary school Iranian educational system. To conduct this research, a qualitative approach and a qualitative content analysis method have been used. The statistical sample consisted of 12 experts in educational sciences and psychology who were selected using purposive sampling. The data collection method was a semi-structured interview. Inductive qualitative content analysis was used to analyze qualitative data. The research findings included 8 main categories, 19 main subcategories and 88 concepts for the 4 elements of basic objectives, teaching content, teaching-learning methods and evaluation methods. First, in the section of the main objectives of teaching creative and critical thinking based on the opinion of experts, two main categories of intrapersonal skills and extrapersonal skills were extracted. In the next step for the educational content, the main categories extracted were: planning and problem solving and teaching communication and critical skills. The next element that was examined was teaching-learning methods, for which the main categories extracted were creative teaching-learning methods and critical teaching-learning methods. In the final part the components were reviewed and evaluated. According to experts, the two main categories of performance evaluation and integrated evaluation were extracted.

    Keywords: Creative, Critical Thinking, objectives, Teaching Content, Learning, Teaching Methods, Evaluation
  • Somayeh Bazargan, Muhammad Arash Ramezani *, Hamid Atashpuor, Romina Amiri Pages 259-294

    The aim of study was compare the effectiveness of the developed package of promoting couples' interpersonal relationships based on emotion-oriented approach and cognitive-behavioral marital counseling on marital attachment and commitment. The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up design. The statistical population included couples with marital conflicts who referred to counseling centers in Tehran, where 30 couples were selected by available sampling method and randomly divided into three groups (10 couples in each group). One group received 12-session training package to promote couples' interpersonal relationships based on emotional approach, and a group received 12 sessions of cognitive-behavioral marital counseling; but the control group did not receive any intervention. Research instruments included marital conflict, marital commitment and adult attachment scales. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance in SPSS-25 software. The results showed the emotion-oriented approach compared to the control group has a significant effectiveness and stability on all aspects of attachment and marital commitment (p <0.05) and compared to cognitive-behavioral marital counseling group, more effective on all three dimensions of attachment and structural commitment (p <0.05). Cognitive-behavioral group in post-test stage had a significant effect on two dimensions of attachment (avoidance and anxiety) (p <0.05) that these effects were not stable (p <0.05) but showed significant lasting effects on all dimensions of Marital commitment (p <0.05). The results showed that the use of the emotion-oriented approach compared to cognitive-behavioral intervention to improve attachment and marital commitment of couples with marital conflict has priority.

    Keywords: Promoting interpersonal relationships, Emotion-oriented, cognitive-behavioral, attachment, Marital Commitment
  • Mohammad Babapour *, Ghoncheh Raheb, Kianoush Abdi Pages 295-325

    The special lifestyle of intermittent employees, which includes their intermittent distances from family, can significantly affect their family life. Therefore, the purpose of this study was to identify the contextual challenges in the family life of intermittent employees. The method of this research is qualitative in the form of content analysis and focus group discussion that 29 people were selected through purposeful and voluntary sampling including intermittent staff, spouses, family experts and managers; data were collected to theoretical saturation using semi-structured interviews, then The data analysis led to the appearance of the three main abstract categories that includes “Family management conflicts”, “attenuation of family functions” and “unorganized of Kinship and social interactions”, consisting of a total of 10 subcategories. Therefore, recognizing the family challenges of intermittent employees can be useful in providing consulting services, strategies to prevent family problems and confrontational solutions to dealing with problems, as well as improving the quality of life of their families.

    Keywords: challenges, Family, intermittent employees, oil industry