فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرعباس علیزمانی، مهدی غفوریان * صفحات 7-32

    یکی از موضوعات مهم مورد بحث در فلسفه، معنای زندگی است که جان کاتینگهام با نگارش کتابدر باب معنای زندگی، این موضوع را مورد بحث قرار داده است. وی با بیان اینکه تنها انسان است کهبه سبب وضعیت خاص وجودی اش از معنای زندگی پرسش می کند، اهمیت پرداختن به این پرسشرا خاطر نشان می کند. نزد کاتینگهام، مولفه هایی که زندگی را معنادار می سازند عبارتند از: عمق وجدیت، هدفمندی، خودآگاهی و خودمختاری، اخلاقی بودن (پیروی از ارزش های عینی اخلاقی)،موفقیت آمیز بودن و سرانجام خداباوری یا زندگی متدینانه. معنای زندگی از طریق اخلاقی زیستنکه منجر به برآورده شدن نیازها و شکوفایی استعدادهای سرشت انسانی ما م یشود، حاصل می گردد.اما از نظرگاهی صرفا انسانی، سرشت انسانی ما چیزی بیش از امیال و خواست ه های ممکنی نیست کهمحصول جهش ژنی است. بدین ترتیب، احکام اخلاقی نیز که بر مبنای این سرشت و ماهیت بنا شدهاست، از ارزش عینی برخوردار نیست. علاوه بر این، با توجه به سرشت آسیب پذیر و ضعیف انسان کههمواره در معرض ناکامی و شکست برنامه ها و فعالیت هایش است، تنها در پرتو نگرش دینی و معنویکه بر طبق آن خداوند خیرخواه، زندگی اخلاقی را از ما خواسته است هم می توان دلیلی قطعی برایپیروی از احکام و ارزش های عینی اخلاقی یافت و هم روح امید به موفقیت و معناداری زندگی را درزندگی انسان دمید. به عقیده کاتینگهام فهم، قبول و برخورداری از نگرش دینی و معنوی نیز مبتنیبر انجام اعمال مورد توصیه دین است. به نظر نگارندگان، تلاش کاتینگهام در توضیح اینکه چگونه  خداباوری بدون فرض مفهوم زندگی پس از مرگ تامین کننده ی موفقیت آمیز بودن زندگی استمقرون به صواب نیست

    کلیدواژگان: کاتینگهام، دین، معنویت، عمل، اخلاق، موفقیت، معنای زندگی، دلیل قطعی، سرشت انسانی
  • مریم عسگرپورعلی*، مجید اکبری صفحات 33-55

    نمی پذیرد، بلکه اصلا نیازی به توجیه ندارد. پیروان عقلانی گرایی انتقادی، در رهگذر کسب معرفت،به رویکردی عقلانی تکیه م یکنند و عقلانیت را در گرو تشخیص این نکته م یدانند که معرفت آدمیخطاپذیر و محدود است و هرآینه می تواند بازبینی شود تا خطاهای نهانش، آشکار گردد. بنابراین آنانروش عقلانی را بازبینی نقادانه ی تمامی ایده ها، باورها و سنت ها می دانند و آماده اند تا همه چیز ازجمله دیدگاه های خود را نقد کنند. یادگیری از دیگران و اخذ این روش که ممکن است یکی بر خطاباشد و دیگری بر صواب، و پذیرش این امر که با تلاش م یتوانیم به حقیقت 4 نزدیک تر شویم، ازآموزه های اصلی مکتب عقلانی گرایی انتقادی است. برخلاف عقل گرایان سنتی که عقلانیت را درپذیرش نظریه های اثبات شده می دانند، نزد عقلانی گرایان انتقادی عقلانیت در نقد نظری ه های علمیاست. نگاه آنان به علم و نظریه های علمی، نسبت به پیروان مکاتب دیگر بسیار متفاوت است؛نظریه های علمی از منظر عقلان یگرایان نقاد، حد سهایی هستند که در رویارویی با مسایل و برایتبیین پدیدار ها مطرح م یشوند. این حد سهای توجیه ناپذیر، در بهترین وضعیت، تنها می توانند ازشر ابطال در امان بمانند. رسالت عقلانی گرای انتقادی جایگزینی روش های نقادانه با رو شهایتوجیه گراست؛ با این ایده که ایستادگی نظریه در برابر نقادی، تنها بیانگر تبریه ی موقت نظریه استو از اثبات قطعی یا حتی محتمل بودن آن، حکایتی نمی کند.

    کلیدواژگان: عقلانی گرایی انتقادی، ابطال، حقیقت، صدق، معرفت، توجیه
  • سید رضا ملیح*، زهرا شجاعی صفحات 57-95

    با کشف قانون دوم ترمودینامیک و تلاش برای ابتنای آن بر دینامیک کلاسیک در نیمه دوم قرننوزدهم میلادی، مساله یا پارادوکس بازگشت پذیری برای اولین بار مطرح شد، زیرا قوانین دینامیک کلاسیک برخلاف قانون دوم ترمودینامیک نسبت به زمان متقارن یا بازگش تپذیر بودند. در این مقاله پس از شرح این مساله به بیان دو رهیافت اصلی در حل این مساله می پردازیم. در اولین دیدگاه کهپریگوژین از سردمداران آن است، بازگشت ناپذیری ناشی از ناپایدار یهای دینامیکی دانسته می شود وتعریف می شود؛ در حال یکه در دیدگاه « بی نظمی » این ویژگی در سطح میکروسکوپی در قالب نوعیدیگر، افرادی مانند پرایس و بریکمان بازگشت ناپذیری در سطح ماکروسکوپی را ناشی از وجودشرایط اولیه ی خاصی برای جهان در نظر م یگیرند و برقراری بازگش تپذیری در سطح میکروسکوپیرا در تضاد با آن نم یدانند. با وجود تفاوت این دو دیدگاه در مبانی نظری، نشان خواهیم داد کهمی توان این نتیجه ی مشترک را از آنها استخراج کرد که بازگشت پذیری اصولا به لحاظ عملی غیرممکن است.

    کلیدواژگان: مساله ی بازگشت پذیری، قانون دوم ترمودینامیک، شرایط اولیه، تعین پذیری
  • علیرضا ثقه الاسلامی * صفحات 97-123

    در این مقاله به بررسی تحلیلی و نقادانه ی تاثیر فلسفه ی مهندسی بر گردآوری تاریخ مهندسیآیا تاریخ مهندسی به » پرداخته می شود و به دنبال پاسخی تفصیلی به این پرسش هستیم کهاز این رو، ابتدا رابطه ی میان مهندسی و فن (/تکنیک) و سپس رابط هی .« فلسفه ی مهندسی نیاز داردمیان مهندسی و فناوری (/تکنولوژی) تعریف می شود. بر این اساس، فناوری به منزل هی نظام معرفتیتحقق یافته و مهندسی به منزله ی دانش، مهارت و فعالیت خلاقانه ی بالقوه در چارچوب و در تعامل بانظام فناورانه ی مفروض تعریف می شود. در ادامه، فلسفه ی مهندسی به عنوان حوزه ی توسعه یافته ایاز فلسفه ی فناوری معرفی شده و یادآوری می گردد فلسفه ی مهندسی دست کم با برخورداری ازمی تواند به عنوان حوزه ی فلسفی مستقلی شناخته شود. از «؟ مهندسی چیست » پرسش اصیلاین رو، برخی از مسایل و موضوعات فلسفه ی فناوری درون حوزه ی فلسفه ی مهندسی نفوذ یافته وتعمیم می یابد؛ مسایلی از قبیل تحدید حدود میان مصنوع مهندسی شده و شیء طبیعی، تحدیدحدود میان مهندسی و علم، تقدم وجودی و تاریخی میان مهندسی و علم، و خودمختاری معرفتمهندسی از بافت اجتماعی. سرانجام، با طرح برخی نمونه پرسش های قابل بررسی و گشوده، تاثیر هریک از مسایل مذکور بر آغاز و انجام گردآوری تاریخ مهندسی آشکار می شود. در نتیجه به نظرمی رسد، محققان و مورخان تاریخ مهندسی شایسته است خود را مخاطب چنین مسایل وپرسش هایی قرار داده و موضعی نقادانه و راهبردی نسبت به هر یک از آن ها اختیار کنند.

    کلیدواژگان: تاریخ مهندسی، فلسفه ی مهندسی، فلسفه ی فناوری، مساله ی تحدید حدود، مساله ی تقدم، مساله ی خودمختاری
  • محمد سعیدی مهر*، لیلا اختیاری صفحات 125-143

    عصمت انبیاء از دیرباز برای متکلمان مسلمان مسال های مهم بوده است. یکی از این متکلمان فخررازی (متوفی 606 ه ق) است. او از عالمان برجسته ی اهل سنت و اشعری مذهب میباشد که پیامبران الهی را معصوم م یداند. ولی معتقد است عصمت برای ایشان در دوران پس از بعثت ضروریاست و نه قبل از آن. وی بر این باور است که شخص زمانی به مقام عصمت دست م ییابد که درجسم یا روح خود ویژگی ای داشته باشد که به واسطه ی آن از انجام گناه خودداری کند. افزون براین، او باید به زشتی گناه و یا زیبایی اطاعت از خدا علم داشته، و از وحی و اراده حق تعالی تبعیت کند و اگر فعلی از روی فراموشی یا ترک اولی مرتکب شد باید سرزنش شده و از زشتی عملی که انجام داده مطلع شود. فخر رازی حیطه ی اعتقادات، تبلیغ و رسالت، احکام و فتاوی و افعال و سیرت را از جمله مواضع اختلافی میان متکلمان در باب عصمت انبیاء معرفی می کند

    کلیدواژگان: عصمت، انبیاء، فخر رازی
  • مهدی اسعدی*، سید مرتضی طباطبایی صفحات 145-162

    ارسطو و اسپینوزا، دو فیلسوف جریان ساز در تاریخ فلسف هاند و موضوع فلسف ه ی هردویشان جوهراست، با مقایسه ی ویژگی های جوهر از دیدگاه ایشان، ریشه ی بسیاری اختلافات در بخش سترگی ازفلسفه ی غرب به چنگ می آید. درخور توجه آنکه این دو فیلسوف در تعریف جوهر، همانندی هایی باهم دارند؛ اما درباره ی ویژگی ها و مصادیق آن بسیار از یکدیگر دور می شوند. بررسی آرای ارسطو دردو کتاب ارگانون و متافیزیک، و تبیین نگرش اسپینوزا در کتاب اخلاق، گام نخست این مقاله است .البته نگاهی به جوهر در عرف و اصطلاح اب نسینا و نوآوری های او می تواند کمکی برای درک بهت رجوهر از منظر مشاییان باشد. سنجه ی پژوهشگر برای ارزیابی، میزان سازگاری تعریف جوهر با دیگربخش های نظام فلسفی است. با بررسی های پیش رو، نتیجه آن است که تعریف اسپینوزا استواریمنطقی بیشتری دارد و نظام منسجم تری را فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: جوهر، عرض، موضوع، محمول، فرد انضمامی، صورت، ماده، جنس، کلی، ماهیت، نامتناهی، صفت، حالت، تجزیهناپذیری
  • مریم قاسمی نراقی * صفحات 163-180

    رویکرد دویم به فیزیک، رویکردی نظام مند و ریاضی وار است که این امر بی تردید تا اندازه ی زیادیبر ماهیت تبیین فلسفی او از نظریه های علمی اثرگذار بوده است. به نظر دویم هدف علم طبق هبندیطبیعی پدیده ها در یک چارچوب ریاضی مناسب است که بتواند روابط واقعی میان هستومندهایغیرمشاهدتی را بدون آشکار ساختن آنها، مشخص کند. نظریه ها تنها جعبه هایی پر شده از ابزارهایطبقه بندی پدیده ها نیستند که مناسب امروز و نامناسب برای آینده باشند. مهم ترین ویژگی یکنظریه ی علمی توانایی پیش بینی پدید ه ها و قوانین تجربی کشف نشده است اما آنچه در اینپیش بینی بدیع تاثیر می گذارد، روابط بین هویات است و به لحاظ هستی شناختی نظریه های علمیتعهدی نسبت به هویات غیرمشاهدتی به بار نمی آورند. با توجه به این که دویم یک مورخ علم است،با جستجو در آثار و آراء او نم یتوان با صراحت و به وضوح نشان داد که درباره ی نظریه های علمی،دویم یک واقع گرا است یا ابزارگرا. حتی برخی معتقدند او تلاش کرده است تا راهی بین ابزارگرایی وواقع گرایی بیابد. در این مقاله ابتدا آراء دویم درخصوص هدف و ساختار نظریه فیزیکی بررسیمی شود. سپس با بیان برخی نظرات موافق و مخالف با واق عگرا بودن دویم، نشان می دهیمدیدگاه های او درباره ی نظریه های علمی تمایل بیشتری به واقع گرایی ساختاری دارد.

    کلیدواژگان: هدف و ساختار نظریه فیزیکی، طبقه بندی طبیعی، تاریخ علم، واقع گرایی، ابزارگرایی
|
  • Pages 7-32

    The meaning of life is one of the most important subjects in philosophythat John Cottingham in “on the meaning of life” discusses this. Thequestion of the meaning of life is important in his view because justhuman being asks “what is the meaning of life” because of his certainexistential situation. In Cottingham’s view, the characteristics of themeaning of life are profundity or seriousness, achievement, selfawarenessand autonomy, moral life i.e. moral objective values, successand theism or religious life. Cottingham holds that moral life cansatisfy human needs and flourish his talents. But our human nature ispurely result of genetic mutation in simply human view. Thereforemoral judgments do not have objective value because they depend onthis nature. Moreover, human being would not be successful in hisprojects and activities because of his vulnerable and fragile nature. Wecan reach conclusive reason for objective moral judgments and valuesand being hopeful for successful and meaningful life only if we rely onreligious and spiritual worldview which that benevolent god desires usto be moral. In Cottingham’s view, Understanding and acceptingreligious and spiritual worldview depends on exercising religiouspractices. in my humble opinion, Cottingham cannot explain howtheism support successful life because he does not use the concept oflife after death.

    Keywords: Cottingham, religion, Spirituality, Practice, morality, success, meaning of life, conclusive reason, human nature
  • Pages 33-55

    In history of ideas, although traditional rationalists used reason andreasoning to justify any claim (hypothesis, theory, and…), Popper andhis pupils, as critical rationalists, emphasis on falsifying any. Criticalrationalists believe that human knowledge is fallible; and thisknowledge not only can’t fulfill any justification, but also need to noone. For human knowledge is fallible and confined, critical rationalistsrelay on rationality to the extent that it help us to detect our errors andfailures. According to critical rationalists, critical method is merely tocriticize all of ideas, beliefs, and etc. unstoppably in order to reveal theprobable, tacit faults. Scientific theories, in their view, are daringconjectures which come from encountering with problems; theseconjectures are not justifiable and must be falsifiable (and thereforerefutable) through severe test. The refutation to old theory is theparamount process of scientific discovery. If any new theory survivemore of such refutations, it would have a higher verisimilitude andtherefore, critical rationalists suggest that it is closer to truth. So criticalrationalists have exposed some innovations in philosophy of science,but there are a few critiques which they are (or should be) going to dealwith.

    Keywords: Critical Rationalism, refutation, conjecture, Truth, Knowledge, Justification
  • Pages 57-95

    With the discovery of second law of thermodynamics and the attemptto supervene it on the classical dynamics, the paradox of irreversibilityshowed up for the first time, as the laws of classical dynamics, incontrast to the second law of thermodynamics, were reversible andsymmetric with respect to time. In this paper, after reviewing theproblem of irreversibility, we pin down two rival approaches to theproblem. The first approach whose pioneer is Ilya Prigogine claims thatirreversibility arises out of dynamical instabilities defined as “disorder”at microscopic level. However, according to the rival theory, which isadvocated by Price and Bricmont, irreversibility at macroscopic levelarises out of specific initial conditions of the world. This is notcontrasted with the notion of irreversibility at microscopic level.Although the two rival theories are completely different with respect totheir theoretical foundations, I will show that one can trace a consensusin a view that reversibility is “practically in principle” impossible. Thisis the term I have coined for the commonality between the two opposedtheories

    Keywords: problem of irreversibility, arrow of time, second law of thermodynamics, Chaos, initial conditions, Determinism
  • Pages 97-123

    This paper analyzes critically how the philosophy of engineeringaffects to collect the history of engineering so that it is answered indetail to this problem that “Does the history of engineering entail thephilosophy of engineering”. At first, it is identified the relation ofbetween engineering and technique, in order to be explored the relationof between engineering and technology. Therefore, it is definedtechnology as an actual epistemic system and engineering as aknowledge and potential creative practice into the technologicalframework. Thus, it is understood the philosophy of engineering as adeveloped field of the philosophy of technology so that it isdistinguished as an independent philosophical field with having, atleast, a unique original question “what is engineering”. Therefore, someof issue and problem in the philosophy of technology transfer into thephilosophy of engineering and influence it, some of problem such as:the demarcation problem between engineered artifact and naturalobject, the demarcation problem between engineering and science, theexistential and historical priority problem between engineering andscience, and the autonomy problem of engineering knowledge to socialcontext. Finally, according to the applicable and open problems, it isshowed how the philosophy of engineering and its problems affects tocollect the history of engineering. Consequently, it seems thatresearchers of the history of engineering should concern the problemsfor their studies and think about them critically and strategically.

    Keywords: history of engineering, philosophy of engineering, Philosophy of Technology, demarcation problem, priority problem, autonomy problem
  • Pages 125-143

    The infallibility of Prophets has been considered as a significant matterfor Muslim theologians from the ancient periods. Fakhr Razi (died in606 A.P.) is regarded as the most prominent Sunni theologians whofollowed Ashari school.He ascribes prophets as infallible persons. Hence, he believes that theinfallibility is necessary rather for passing the prophet hood, but notbefore the incidence. He believes that an individual has the capacity toreach eminence of infallibility merely at the time he bears certain traitswithin the body or spirit in order to prevent him from committing sinsin this respect. He should obviously be aware of the obscenity of sinand grace of obedience to hear the divine inspiration of GodAlmighty’s sublime Excellency. If this individual committees anymiscue in the lapse, he must be blamed for it to be aware of theobscenity of committed sin.Fakhr Razi considered the realm of belief, prophet hood, sentence,Judgment, deed and inclination as the subject of controversy amongtheologians in the issue of infallibility of prophets.

    Keywords: Infallibility, prophets, Fakhr al din Al Razi
  • Pages 145-162

    Aristotle and Spinoza are two stream making Philosophers in thehistory of philosophy, and both has chosen the matter of substance astheir philosophical subject. The root of many disputes on a huge part ofwest philosophy can be obtained through comparing the characteristicsof the sub from their point of view. This is notable that thesephilosophers has some similarities in defining the substance, but theyget far from each other in defining the characteristics and instances ofsubstance. The article's first step to examining Aristotle's viewpoint intwo books of Arganon and Metaphysics, and analayzing Spinoza,stheory in book of Ethics. However, looking toward the meaning ofsubstance in the Avecina's custom context and expression, and hisinnovation can also help for better understanding of substance throughMashaism's views. The researchers scale for analyzing has been theamount of consistency of substance definition with the other parts ofphilosophical system. With examining the following the conclusionwould be that Spinoza's definition bears more logical stability andprovides a more solid system.

    Keywords: substance, accident, Subject, predicate, concrete individual form, Matter, Genre, universal, Nature, infinite, Quality, estate, irresolvability
  • Pages 163-180

    Duhem’s viewpoint about physics is a systematic and mathematical onethat surely somehow has effected to his philosophical explanation ofscientific theories. For Duhem, the aim of science is classifying thephenomena in a good mathematical frame in which it could identify thereal relationships among the theoretical identities without manifestingthem. Theories are not only full boxes of phenomena classified toolsthat are proper for today and improper for tomorrow. The mostimportant characteristic of a scientific theory is to predict phenomenaand experimental laws that is not discovered, but what is effective inthis novel predict is the relationship between identities. In the view ofontology, scientific theories make no commitment for theoreticalidentities. In spite that Duhem is a scientific historian, and by searchingin his works and ideas we can’t clearly say Duhem is the realist or theinstrumenalist about scientific theories. Even some believe that he istried to find a way between realism and instumentalism. In this paper,at first Duhem ideas about the aim and structure of physical theory willbe surveyed. Then by some pro and opponent ideas with Duhem'srealism we will demonstrate his ideas about scientific theories has moretendencies to structure realism.

    Keywords: the aim, structure of physical theory, natural classification, history of science, realism, instrumentalism