فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/01/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهلا اسلامی* صفحات 5-34

    در این مقاله تحول نظری هی عدالت رالز از عدالت اخلاقی - فلسفی به عدالت سیاسی به این صورتبررسی می شود: مرحله ی اول نظریه ی عدالت رالز با توجه به کتاب نظریه ای درباره عدالت شکلمی گیرد. در این قسمت از نظری هی عدالت به مفاهیم اساس یای همچون قرارداد اجتماعی، موقعیت اولیه و تعادل تاملی توجه می شود. این مفاهیم دارای مبانی اخلاقی- فلسفی هستند که مرحله ی اولنظریه ی عدالت را شکل می دهند. مرحله ی دوم نظریه ی عدالت رالز، کم رنگ شدن عدالت اخلاقی-فلسفی است؛ مرحله ای که با توجه به کتا بهای لیبرالیسم سیاسی و عدالت به مثابه انصاف شکلمی گیرد. در این مرحله رالز مفاهیمی همچون کثرت گرایی، جامعه ی بسامان، عقل عمومی و اجماعه مپوش را به کار م یبرد. بررسی این مفاهیم فهم تحول نظری هی عدالت را آسانتر می کند. پس ازبررسی سیر اجمالی تحول نظریه ی رالز که در آن مفاهیمی همچون موقعیت اولیه کم رنگ می شود،به این نتیجه می رسیم که نظریه ی عدالت رالز دارای مبانی اخلاقی- فلسفی است و بنابراین در سیراز عدالت اخلاقی - فلسفی به عدالت سیاسی به طور کامل موفق نمی شود.

    کلیدواژگان: رالز، موقعیت اولیه، عدالت، انصاف، جامعه ی بسامان، عقل عمومی، اجماع همپوش
  • مریم بختیاریان*، مجید اکبری صفحات 34-64

    فریدریش شیلر در طرح اندیشه ی زیبایی شناختی خویش از نقد قوه حکم کانت و با ارزیابی انتقادیآن آغاز کرد. هرچند او نزد عموم اندیشمندان فیلسوفی کانتی شناخته م یشود، اما در نخستین آشنایی اش با فلسفه ی کانت از ورط هی ایجاد شده میان قلمروی ضرورت و آزادی، و از ستیز میان انگیزه های درونی انسان ناخرسند گشت و بر آن شد تا برخی دیدگا ه های کانت را اصلاح کند.نخست، او در زیبایی شناسی خود به منظور گذر از دوگانه انگاری کانتی و خاتمه دادن به تقابل وستیز انگیزه های درونی انسان، درصدد بر آمد تا ابزاری هماهنگ کننده بایبد. از همین روی، پس ازتامل در استنتاج استعلایی، ادراک زیبایی را ادراکی هماهن گکننده یافت و مدعی شد که تنها به کمک آن میتوان بر ازه مگسیختگی نهاد آدمی غلبه کرد. سپس، ضمن انتقاد از نگاه کاملاسوبژکتیویستی کانت نسبت به زیبایی، مفهومی ابژکتیو از زیبایی (آزادی در پدیدار) ارایه داد.سپس تر، با انتقاد از تمایز کانتی میان دو قلمرو زیبایی شناسی و اخلاق، مدعی شد که انسان برایاخلاقی شدن نیاز به تمهیداتی دارد که تنها به یاری آموزش زیباشناختی، این تمهیدات فراهم می گردند. دستاورد او نزدی کسازی دگرباره ی دو قلمروی تجربه ی زیبایی شناختی و اخلاق بود.

    کلیدواژگان: کانت، شیلر، ارزیابی، نقد، زیبایی شناسی
  • مهدی بهنیافر*، علی اکبر احمدی افرمجانی صفحات 65-106

    نظریه ی « صدق »مطرح شده از سوی آلفرد تارسکی، نظری های است مبتنی بر مفهوم کلاسیک مطابقت که با تکیه بر دانش معناشناسی شکل گرفته است و همین محمل معناشناختی است که پروژه ی صدق نگاری تارسکی را نسبت به سایر تلاش های صدق پژوه انه ی پیش از او متمایز ساخته است « علوم قیاسی » ، است. از طرفی یکی دیگر از مهمترین مواضعی که تارسکی به آن پرداخته است که شامل دستگاه هایی است که بر اساس اصول موضوع، مفاهیم اولیه و همین طور قواعد تبدیل مشخصی شکل م یگیرند. در این مقاله بر پایه ی دو سویه ی اصلی مندرج در عنوان آن، یعنی نظریه ی صدق تارسکی و همی نطور تقریر او از علوم قیاسی، ابتدا به این مطلب م یپردازیم که اساساآیا می توان پرسش از صدق جملات دستگاه های علمی قیاسی مانند ریاضیات و منطق را پرسشی معنادار و قابل طرح به حساب آورد یا خیر؟ سپس ضمن طرح پاسخی مثبت برای این پرسش ازدرون اندیشه های معناشناسان هی تارسکی، راه هایی را برای دستیابی به تعریفی از صدق جملات علومو نظریه های قیاسی خواهیم آزمود که یکی از مهمترین آنها که در حقیقت رویکرد مختار این مقاله« مدل » و در دل آن، مفهوم « نتیجه ی منطقی » هم هست، مبتنی بر تعریف خود تارسکی از مفهوماست و لذا با رویکرد معناشناختی او هم موافقت دارد. این تقریر پیشنهادی و فراگیر ما در مقابل تقریر برهان محور و نحوشناسانه ای قرار دارد که هم مخالف مواضع معناشناسانه ی تارسکی است، هماینکه الزاما تمام قضایای شکل گرفته در دستگاه های قیاسی را شامل نمی شود. در پایان هم ضمن برشمردن ویژگی های مثبت تعریف پیشنهادی خود برای صدق جملات علوم قیاسی، برخی ازنقدهای مقدر و در عین حال غیر بنیادی وارد بر آن را برم یشماریم.

  • مالک حسینی* صفحات 107-120

    یکی از عناصر بسیار مهم در تفکر ویتگنشتاین « دید کلی » (Übersicht) است. این مفهوم در روش فلسفی ویتگنشتاین به اصطلاح متاخر اهمیتی خاص می یابد و همراه با مفاهیمی دیگر، روش بدیع،« دید کلی » او را شکل می دهد. در مقاله ی حاضر قرار است با گزارش سخنان ویتگنشتاین درباره یاین رکن روش فلسفی او معرفی شود و اهمیت آن در فلسفه ورزی مطلوب ویتگنشتاین روشن گردد.

    کلیدواژگان: ویتگنشتاین، روش فلسفی، دید کلی
  • زهرا زینلی مهرآباد* صفحات 121-146

    مقاله به جایگاه اخلاق در هرمنوتیک گادامر می پردازد. پرسش اصلی این است که آیا هرمنوتیکگادامر می تواند نقشی در راهیابی انسان به چگونه زیستن اش داشته باشد یا نه؟ با توجه به تفسیرهای دگر از حقیقت نزد افلاطون، چنین به نظر می رسد که اخلاق جایگاه پیشین خود در تفکر را ازدست می دهد. کوشش گادامر بر این است که با ارایه ی تفسیری از حقیقت و خیر در اندیشه ی افلاطون، پیوند منطقی میان تفکر فلسفی و اخلاق را معلوم سازد . از این روی، مقاله نخست به وارسی نگرش هایدگر به مفهوم حقیقت نزد افلاطون که به فراموشی وجود و در نتیجه نیهیلیس ماخلاقی منتهی می شود، می پردازد و سپس نشان می دهد که چگونه گادامر در پی رفع این بحران است. تلاش گادامر حول دو محور است: اول بازیابی دغدغه ی افلاطون در روی آوردن به ایده های متعالی (به ویژه ایده ی خیر) و نسبت درونی وجود با آنها و در نتیجه نسبی کردن اختلاف میان وجود و موجودات. دوم نقش محوری دیالوگ اصیل در شک لدهی به تصمیم اخلاقی و به اجرا آوردناین تصمیم به دلیل مقاومت در بررسی دقیق و نقادانه. نتیجه ی این تلاش آن است که ملاحظات اخلاقی نه تنها از هستی شناسی قابل تفکیک نیست بلکه در کانون آن قرار م یگیرد.

    کلیدواژگان: گادامر، اخلاق، خیر، ایده های متعالی، دیالوگ
  • مریم عاطفی*، محمد سعیدی مهر صفحات 147-167

    فیلسوفان مسلمان عموما در باب چیستی جسم و احکام کلی اجسام سخن رانده اند که در نتیجه ی آن ادبیات فلسفی گسترد های در باب تعریف جسم، بساطت یا ترکیب ذهنی و خارجی آن، تما یزاتاساسی اجسام با موجودات غیرمادی، ویژگی های مشترک اجسام و... شکل گرفته است. در این میان دو فیلسوف نامی ایران، شیخ اشراق و صدرالدین شیرازی، از آن رو که هر یک موسس مکتب فلسفی نوظهوری بودند، دست به نوآوری زدند و دیدگاه های جدیدی را در این باب - که از جهات مختلفی با دیدگاه اسلاف مشایی آنان تفاوت داشت - ارایه کردند. در این مقاله، از انبوه مسایل قابل طرح به تبیین و مقایسه ی دو مساله ی اساسی یعنی چیستی (ماهیت و حقیقت) جسم و کمال اجسام (به ویژه از جهت علم و حیات) در دیدگاه این دو فیلسوف پرداخته م یشود. ضمن بررسی مراحل مختلف ارایه ی دیدگاه های این دو فیلسوف، نتیجه می گیریم که تفاوت های بنیادین میان این دو دیدگاه وجود دارد به گونه ای که در حکمت اشراقی به مرزبندی جدی عالم اجسام با عوالم بالاتر می انجامد.

    کلیدواژگان: حقیقت، جسم، علم، مقدار، ماده، صورت، سهروردی، ملاصدرا
  • موسی ملایری* صفحات 169-187

    اگرچه مشهور است که فلسفه ی علم دانشی جدید و محصول قرون نوزدهم و بیستم است، اما ایننوشتار بر آن است که پیشینیان نیز به تناسب و فراخور علوم خود، نوعی علم شناسی را بنا کرده اندکه نسبتش با علوم آن زمان با نسبت فلسفه ی علم با علوم جدید قابل تطبیق است؛ و می توان آن رامنطق علم یا فلسفه ی علم پیشینیان خواند. این نوشتار این دانش را در آثار ارسطو و بسط آن را درنزد حکمای مسلمان جستجو می کند. نخست چهار مساله از مهمترین مسایل فلسفه ی علم جد یدیعنی: ممیزات یک تحقیق علمی، شرایط لازم برای صحت تبیین های علمی، ارزش معرفتی و حدود واقع نمایی تبیین های علمی و روش های دانشمندان در مطالعه ی طبیعت، انتخاب گردیده؛ سپس درهر مساله ابتدا آرای ارسطو، آنگاه مباحث اندیشمندان مسلمان در آن باب مطرح شده است . حاصل بررسی آن است که اولا در آثار ارسطو به هر چهار مساله عنایت شده است؛ ثانیا روشن گردیده که حکیمان مسلمان نه تنها در هر چهار مساله در نقد ، توسعه، تعمیق و تکامل فلسفه ی علم ارسطویی نقشی انکار ناپذیر داشته اند؛ بلکه ابواب جدیدی را نیز در این قلمرو گشوده اند.

    کلیدواژگان: فلسفه ی علم، منطق علم، تبیین های علمی، واقع نمایی، معرفت شناسی، روش شناسی علم، خطا
|
  • Pages 5-34

    The present article pursues the development of Rawls’ theory ofjustice from moral justice to political justice. Envolving Rawls'stheory of justice has two seminal stages. In the first, Rawlsintroduces fundamental concepts such as social contract, originalposition, and reflective equilibrium; these concepts have moralphilosophicalcontent. In the second, represented in his politicalliberalism and justice as fairness, Rawls introduces concepts likepluralism, well ordered society, public reason, and overlappingconsensus. Explicating these concepts makes it easy to realize thathow Ralws's theory is developed. Having discussed thisdevelopment, the article concludes that also the second stage ofRawls’ theory has moral-philosophical content.

    Keywords: Rawls, original position, justice as fairness, wellordered society, public reason, and overlapping consensus
  • Pages 34-64

    Friedrich Schiller was in his aesthetic reflexions inspired by Kant'sCritique of Judgment,. Albeit, he is generally recognized as Kantianphilosopher, he was not satisfied of Kant's philosophy, because ofappreahending deep gab between realm of nesessity and freedom.Which seens to exist among human's mental faculties made himdissatisfied. Therefore he intended to modify some aspects ofKant's aesthetics. In order to overcome on Kant's dualism and hisoppositional dicotomy, Schiller came up with some harmonizingtools. Reflecting on Kant's transcendental deduction, leaded him tothe perception of the beauty as only medium for harmonizeing andsynthetizing human's rupture. He criticized Kant's subjectiveattitude to beauty and suggested the objective one, which namedfreedom in appearance. He refuted Kantian distinction between therealm of aesthetics and of ethics; and maintained that human beingneeds some preliminaries for making him moral person education.These prequisites would be provided by aesthetics education. Theresult would be convergance of the realm of aesthetics to the realmof ethics

    Keywords: Schiller, Kant, Aesthetics, Critical assessment
  • Pages 65-106

    A. Tarski's truth- theory is based on classic conception ofcorrespondance-truth-theory and of semantics. The semantic impartof Tarski's study on truth makes his project distiguished from theother truth- investigations. One of the most issues which Tarskipays attention to it, is deductive disciplines. The deductivedisciplines consist in axioms (or postulates), primary concepts, andcertain derivation rules. In this research, first, we try to answer thequestion whether asking for truth of the sentences of deductivesystem such as mathematics and logic is correct and significant one.Second, after asserting postive answer to first question, in virtue ofTarski's semantical ideas, it is examined the ways by which isacommplished for truth of the sentences of sciences and deductivesystems. Such definition is based on Tarski's conception of"concequence" and "model" which are in accordance with hissemantic approach. Then it is mentioned that the semantic accountis in contrast with apodictic and syntactical ones which are not inaccordance with Tarski's semantic attitudes and didn't enclude allformulated theorms in deductive systems. Finally, the positivefeatures of the new definition for truth is explained and some(re)assessments and/or (re)evalutions are discussed.

    Keywords: Truth, accordance, deductive disciplines, axioms (andpostulates), Semantics, concequence, Model
  • Pages 107-120

    A very important element in Wittgenstein’s thought is “overview”(“Übersicht”). In the philosophical method of the so called laterWittgenstein this concept obtains special importance, and alongwith other concepts forms his method as a new one in the history ofphilosophy. Quoting Wittgenstein’s sayings on “overview”, thepresent article tries to introduce this main element of hisphilosophical method and to explain its significance for his idealphilosophizing.

    Keywords: Wittgenstein, overview (Übersicht), philosophicalmethod
  • Pages 121-146

    This essay deals with ethics in Gadamer's hermeneutics. Mainquestion is whether Gadamer's hermeneutics can play an importantrule in finding the way, how-to-live human beings or not. In thelight of Heidegger's interpretation of plato's aletheia, it seems thatethics has lost his early status philosophizing. By means ofinterpreting truth [Wahrheit] and good [agathon] in Plato'sphilosophy, Gadamer intends to illustrate rational connectionbetween speculative philosophy and ethics. First of all, Heidegger'saccount of Plato's aletheia must be exposed, which is conveyed todisclosedness and forgottenness of the being [Sein], in his turn,consequently, leads to ethical nihilism. It would be, then, discussedthat how Gadamer tries to obviate this crisis/situation. Gadamer'sendeavour is concentrated on two issues: (1) Reconstructing ofPlato's care in [contemplating and] intending on transcendentalIdeas, specially Idea of goodness, and their relation with the beingwhich leads him to relitivization of distinction between the beingand entities. (2) The canonical rule of authentic dialogue at formingethical decision and performing this decision in virtue of persistanceof exact and critical investigation. Saying the main consequence inshort: ethical considerations not only are not distinctable fromontology but also they are situated in its focal center.

    Keywords: Ethics, hermeneutics, Idea of goodness, Gadamer
  • Pages 147-167

    Islamic philosophers, like their Greek predecessors, have discussedthe essence and quiddity of the body. Suhrawardi and Mulla Sadra,among the others, have proposed some ideas concerning the natureof the body and its characteristics. Suhrawardi considers the body inthree different stages: first, following the Peripatetic philosophy, hedefines it as a subsistence composed of "form" and “matter". Thenhe moves to regard it as mere magnitude. Finally, Suhrawardidefines the body according to his own illuminative principles as thecomposition of attributive light and dark substance. Sadra,according to his principle of the "principality of Existence", sees thequiddity of the body as something composed of matter and form,but its true reality is nothing but existence. In this paper, we arguethat there is not any contradiction between Suhravardi's differentviews depending on everystaye since each of them is proposed in aspecific context. On the other hand, we show that Sadra's existentialphilosophy, necessarily concludes to a result which the real essenceof the body is nothing than existence. Final section, we make somecomparisons between the views of these two great Muslimphilosophers

    Keywords: Suhrawardi, Mulla Sadra, Body‚ existence‚ magnitude‚form‚ matter
  • Pages 169-187

    It is well known, though, that the philosophy of science is a newbranch of knowledge, but this article has showed that the ancientscholars have also supplied in their scientific investigations somekind of science which can be called “Logic of science” or“Philosophy of science” [or philosophical scientiology]. First, fourof the most important issues in the new philosophy of science i.e.criterions of scientific investigations, necessary conditions foraccuracy of scientific explanations, epistemic values, and status ofscientific theories and scientific methods for scientific discoveries,were selected. In each of them, first, we illustrate Aristotle'saccount, then, Muslim thinkers one. Tow point were attained: 1-Aristotle's idea contains all of these issues. 2- Muslim thinkers haveplayed significat role not only in, deepening and criticizing of theAristotelian philosophy of science, but also in its later development

    Keywords: Aristotle, Muslim thinkers, philosophy of science, scientific investigations, scientific explanations, epistemic values, scientific methods for scientific discoveries