فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی براتی* صفحات 13-46

    آفرینش از مفاهیم اساسی در جهان بینی اسلامی است که نقشی برجسته در همه ابعاد اندیشه دینی ایفامی کند. به ویژه آن که آدمی به تفکر و تدبر در آفریده شدگان و خالقیت خداوند دعوت شده است. به همین جهت حکیمان، متکلمان و عرفا در این معرکه اجتناب ناپذیر به موضع گیری پرداخته و جهان شناسی خاصی به اقتضای زاویه دید خود ترسیم کرده اند و شانی و روزنه ای از جهان هستی را به روی آدمی گشوده اند.در این میان متکلمان اشعری بمنظور تعظیم وتجلیل قدر و منزلت خداوند با وسعت بخشیدن به قلمروقدرت و اراده الهی، نظریه خلق از عدم را برگزیده اند. نظریه ای که مدعی استخراج آن از متن دین هستند.این دیدگاه مبتنی بر اصول و مبانی و پیش فرضها و لوازم خاصی است و از برخی پرسشات و مشکلات عقلی رنج می برد. در این مقاله سعی شده است با تکیه بر متون مبانی این نظریه بررسی و مشکلات و لوازم عقلیآن نشان داده شود و سپس در ترازوی نقد قرار گیرد. ترکیب نظریه اشاعره با وجود شناسی ملاصدراپیشنهادی است که می تواند به تصویری قابل دفاع از خالقیت الهی تبدیل گردد

    کلیدواژگان: خلق از عدم، فیضان، واسطه، خالق، خلقت، اشاعره، حدوث، ضابطه
  • عبدالعلی موحدی* صفحات 47-73

    در این مقاله من قوانین را به صورت وصفها یا تحلیل هایی از طبایع بنیادین مطرح می کنم .قوانین به عنوان تحلیل های طبایع بنیادین، حقایق ضروری مابعدالطبیعی اند . در بخش اولمقاله مراد خود را از این مدعا که قوانین وصف خاصه ها هستند، شرح می دهم . در بخشدوم، امکان وجود برخی حقایق ضروری را در نظر می گیرم که بتوان به نحو پسین به آنهاعلم پیدا کرد و مدعای من آن است که قوانین طبیعت چنین شان معرفتی را واجدند . در دوبخش پایانی تلاش خواهم کرد تا دیدگاه خود نسبت به قوانین طبیعت را ب ا آن دسته ازدریافت های مبتنی بر موجهات که ناظر به ضرورت فیزیکی اند و بسیاری را به رد قوانین ضروری مودی شده اند، تطبیق دهم.

    کلیدواژگان: قوانین طبیعت، ضرورت، صدق ضروری، طبایع بنیادین
  • علی موحدیان عطار* صفحات 75-101

    این جستار بر آن بوده است تا تصویری شفاف تر و ، در عین حال، ژر ف تر از تجربه عرفانی به دست دهد . بهاین منظور، نخست نگاهی از فراز بر این مفهوم افکنده و آن را دارای مصادیق، ساحت ها و ابعاد مختلف یافتهاست. آنگاه با تحدید محدوده بحث بر مفهوم مصطلح تجربه عرفانی، به بررسی ابعاد چهارگانه این احوال و انکشافات (بعد معرفتی، معرفت شناختی، انفسی، و عاطفی) پرداخته، و سپس با مروری اجمالی بر توصیفتجربه عرفانی در آثار عرفا ن پژوهان بنامی همچون جیمز، آندرهیل، سوزوکی، استیس، باک و اتو، چهار ویژگی معرفتی بودن، شهودی بودن، انفسی بودن و عاشقانه بودن را در میان همه ویژگی های تجربه عرفانی واجدشرایط جوهری بودن (اصالت، کلیت و عمومیت) دانسته است . و سر انجام، با رویکردی پدیدارشناسانه، جوهرجواهر و لب لباب تجربه عرفانی را، در تجارب عرفانی میانی، عبارت از معرفت مستقیم و بی واسطه به واقعیت (مطلق واقعیت)، و در تجارب عرفانی غایی، عبارت از معرفت مستقیم و بی واسطه به واقعیت وحدانی هستی (واقعیت مطلق)، دیده است. به اینگونه، رویکرد کلی این جستار به تجربه عرفانی، پدیدارشناسانه خواهد بود

    کلیدواژگان: تجربه عرفانی، شهود، احوال، پدیدارشناسی، وحدت وجود، سیر و سلوک، عرفان
  • یاسمن هوشیار* صفحات 103-133

    واقع گرایی علمی, رهیافتی است با این ادعا که نظریه های علمی به منظور کشف از واقع ارایه می شوند وبه ما امکان شناخت حوادث طبیعی و پدیدارها و فهم علل وقوع آن ها را می دهند و به این منظور گاه از داده های حس و تجربه فراتر می روند و مدعی وجود برخی جنبه های غیر قابل مشاهده به عنوان علت بخشهای مشاهده پذیر طبیعت می شوند. هر چند واقع گرایی علمی، به عنوان یک موضوع مستقل در فلسفه علم، مدتزمانی طولانی نیست که مطرح شده، اما اندیشه کلی آن در طول تاریخ تفکر وجود داشته است. مخالفت با این رویکرد عمدتا از جانب رویکرد های بدیلی است که با تکیه به مبادی تجربه گرایی در مقابل آن صف آرایی کرده اند. در این مقاله سعی بر این است که با نگاهی به تاریخ تفکر و با تمرکز بر تبیین به عنوان هدف علم،ریشه های فلسفی این دو گروه مولفه ها و مشخصه های فکری آن ها را روشن ساخته و سیر تطور آن ها را ازدر دوره باستان پیگیری کرده و نشان داده شود که چگونه رفته رفته اشکال نظام مندتر وپیچیده تری از این دو رویکرد بوجود آمده است. این صورت های پیچیده تر تقریبا مربوط به زمانی است که فلسفه علم به عنوان یکعلم مستقل مطرح شده و عمدتا در این زمان رویکرد غالب ضد واقع گرایی بوده است. لذا نگارنده با عنایت به مشخصه های اصلی به بررسی آراء سه فیلسوف علم صاحب نام، ارنست ماخ، آنری پوانکاره، پی یر دویمپرداخته و در آخر نیز با نگاهی مجدد به دو رویکرد نتیجه گیری کرده است.

    کلیدواژگان: واقع گرایی، ضد واقع گرایی، تبیین، علیت، هویات نظری، تجربه گرایی
  • قوانین و ضرورت
    امیر کرباسی زاده* صفحات 135-136

    در این مقاله من قوانین را به صورت وصفها یا تحلیلهایی از طبایع بنیادین مطرح می کنم .قوانین به عنوان تحلیل های طبایع بنیادین، حقایق ضروری مابعدالطبیعی اند . در بخش اول مقاله مراد خود را از این مدعا که قوانین وصف خاص ه ها هستند، شرح می دهم . در بخش دوم، امکان وجود برخی حقایق ضروری را در نظر می گیرم که بتوان به نحو پسین به آنهاعلم پیدا کرد و مدعای من آن است که قوانین طبیعت چنین شان معرفتی را واجدند . در دوبخش پایانی تلاش خواهم کرد تا دیدگاه خود نسبت به قوانین طبیعت را ب ا آن دسته ازدریافتهای مبتنی بر موجهات که ناظر به ضرورت فیزیکی اند و بسیاری را به رد قوانین ضروری مودی شده اند، تطبیق دهم.

    کلیدواژگان: قوانین طبیعت، ضرورت، صدق ضروری، طبایع بنیادین
  • غلبه بر توجیه گرایی
    دیوید میلر* صفحات 137-138

    این یک اشتباه ساده اما قدیمی در نظریه ی معرفت است که گمان کنیم توجیه، در هر حدو اندازه ای، محور عقلانیت و یا حتی برای آن مهم است. ما باید برای همیشه از اتکای فکریبه این عقیده که مدام به ما امنیت خاطری دروغین و غیرضروری تعارف می کند، دست بشوییم، همان که مساله ی حل ناشدنی ناظر به مبنای نظریه ها را با این مساله ی قابل حل جایگزین می کند که چگونه نقایص نظریه ها را برملا کنیم . این مقاله (هرچند نه براینخستین بار) با نظر به برخی نقدهای جدید خطوط کلی عقل گرایی انتقادی پوپر را ترسیم می کند . در این مقاله به عنوان نمونه ای از قدرت رویکرد انتقادی، بحثی اجمالی راجع به جایگاه قوانین منطق مطرح می شود.

    کلیدواژگان: توجیه، عقلانیت، عقل گرایی انتقادی، کارل پوپر
  • کانت ، گفتگو و اخلاق
    جرمی شرمر* صفحات 139-140

    در این مقاله پس از مرور بر مساله ای معروف راجع به نظریه ی اخلاق کانت، با توسل به برخی آراء معرفت شناسی او راه حلی پیش نهاده خواهد شد. سپس دیدگاه حاصل را که صورتی از رویکرد گفتگو-محور است، مورد کاوش قرار خواهیم داد. در راه حل بعدیپیشنهاد شده است که مساله ی اولیه به شکلی بدل شود که بتوان به نحو تجربی با آن مواجه شد. اگرچه آراء کانت زمینه ی بحث ما را تشکیل می دهند و محل ارجاع قرارمی گیرند، دغدغه ی اصلی مقاله بیشتر دیدگاهی است که بر آن استدلال شده است تاتفسیر کانت.

    کلیدواژگان: کانت، اخلاق، خودآیینی، کنشگر اخلاقی
|
  • Pages 13-46

    Creation is one of the fundamental beliefs in Islamic world-view,playing an important role in all aspects of religious thought wherehumankind is told to contemplate the whole creation of God. In linewith this view is the unavoidable participation of philosophers,theologians, and mystics in a contest where each group has taken aparticular position in accordance with their world view, throwinglight on particular aspects of being.The Ash’arites committed themselves to the creation from nothing(creatio ex nihilo) thesis in order to glorify the status of Godthrough expanding the realm of Divine will and power. Theyclaimed that this thesis was based on their reading of religious texts.However, this view resorts to certain unproved presuppositions andsuffers from serious intellectual problems.This paper offers a critical study of the above- mentioned thesis byexamining the textual bases of its premises and showing theintellectual problems in their consequents. In the end the writer setsforth the combination of the Ash’arite view with Sadra’s ontologyas a defensible outlook towards Divine creation.

    Keywords: creation, creator, creatio ex nihilo, emanation
  • Pages 47-73

    One of the major issues in modern methodological discussions isthe method of justification in different schools of thought, whichwas formerly called “the why of justification”, that is, the reasonwhy something is justified. Defying the limiting methodologies ofhis predecessors in justification, Mullā Sadrā makes methodologicaluse of his intuitive findings, on equal footing with demonstrativesyllogism. He resorts to methods of mystics in justifying thetranscendent theses in his philosophy. Moreover, in listing the basicpropositions, next to the first principles of the past philosophers, healso includes intuitive propositions acquired through the faculty ofillumination.Since Mullā Sadrā sought to found a novel system of thought, heconcerned himself with analyzing and criticizing otherphilosophers, employing logical methods in dealing with theirprinciples, arguments, and conclusions

    Keywords: Methodology, Justification, Criticism, transcendentphilosophy, self-justification, demonstrative syllogism, intuition
  • Pages 75-101

    This paper is an attempt to provide a clearer and deeper view ofmystical experience. First, it catches a glimpse of this concept fromabove and finds it possessed of different instances, realms, anddimensions. It then delimits the subject to the common applicationof this concept in order to examine the four-fold dimensions of thisstate of disclosure, that is, the epistemic, epistemological,subjective, and emotional dimensions.Giving a brief survey of the descriptions of this state by some wellknownresearchers in this field such as James, Underhill, Suzuki,Stace, and Otto, the writer tries to show that the four features ofmystical experience, that is, epistemicity, intuitivity, subjectivity,and love-centeredness are together qualified as the essence of thisexperience due to their foundationality and universality.Employing a phenomenological approach, the writer tries to provethat the quintessence of middle-path mystical experience consists inthe immediate and direct knowledge of Reality( reality stripped ofall modes), while in the final step of mystical experience, it is thedirect and immediate knowledge of the unitary reality of being(Absolute Reality).The article has dealt with mystical experience from aphenomenological point of view.

    Keywords: Mystical Experience, intuition, states, phenomenology, unity of being, mystical quest, mysticism
  • Pages 103-133

    Scientific realism is the thesis that the claims of scientific theoriesabout the facts in the world are literally true. That the theoriessometimes even go beyond our sense data and experience in orderto give us an understanding of natural phenomena and their causes,and that if we accept a theory as true, we are also committed to theexistence of certain undetectable things as the causes of thosephenomena.Although scientific realism as an independent area in philosophy ofscience is almost recent, as a general idea it can be detectedthroughout the history of western thought where it meets withoppositions mainly coming from the empiricist quarter.Searching through the history of thought and focusing on scientificexplanation as the main goal of science, this paper shows thephilosophical roots of these two approaches as well as their gradualdevelopment since antiquity through intricate evolvement into moresophisticated and systematic forms which emerged almost whenphilosophy of science came to be known as an autonomous field,the period within which the dominant approach is scientific antirealism.The writer is therefore concerned with three majorphilosophers of science, Mach, Poincaré, and Duhem, emphasizingthe main features and trying to come into certain conclusions aboutthe two approaches at issue.

    Keywords: realism, anti-realism, Explanation, Causality, theoreticalentities, Empiricism
  • Laws and Necessity
    Pages 135-136

    In this paper, I offer a view of laws as descriptions oranalyses of fundamental dispositions. As analyses of dispositions,laws are metaphysically necessary truths. In the first section Iexplain what I mean by laws being property description. In thesecond section, I consider the possibility of being some necessarytruth can be known a posteriori and I claim laws of nature have thisepistemic status. In the last two sections, I try to accommodate myview on laws of nature with the modal intuitions about physicalnecessity that have lead many to reject necessary laws.

    Keywords: Laws of nature, necessity, necessary truth, fundamentaldispositions
  • Overcoming the Justificationist Addiction
    Pages 137-138

    It is a simple, though ancient, mistake in the theory ofknowledge to think that justification, in any degree, is central torationality, or even important to it. We must cut for ever the intellectualapron strings that continue to offer us spurious and unneeded security, andreplace the insoluble problem of what our theories are based on by thesoluble problem of how to expose their shortcomings. The paper willoutline (not for the first time) the critical rationalism of Karl Popper,taking account of some recent criticisms. A brief discussion of the statusof the laws of logic provides an illustration of the power of the criticalapproach.

    Keywords: Justification, rationality, Critical Rationalism, Karl Popper
  • Kant, Dialogue and Morality
    Pages 139-140

    After briefly reviewing a well-known problem aboutKant’s ethics, a resolution is offered by way of an appeal to certainof Kant’s epistemological ideas. The resulting view – a version of adialogue-based approach – is explored, and a further resolution isoffered by way of suggesting that the initial problem then becomesone which may be addressed empirically. While Kantian ideas areused to set the scene, and as a point of reference, the paper’sconcerns are with the view to which the argument leads, rather thanwith the exegesis of Kant.

    Keywords: Kant, Ethics, autonomy, rational agents, moral agents, dialogue rights