فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 19 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید ابراهیم حسینی*، سیده حمیده شعبانی، غزاله عباسیان، ندا بلانیان صفحات 1-15

    مقدمه و هدف پژوهش:

    امروزه مباحث سازگاری با اقلیم و پایداری اکولوژیک جزء مباحث اساسی در هر زمینه ای از علوم و فناوری می باشد. در زمینه طراحی شهری و معماری نیز این مبحث بخش مهمی را به خود اختصاص داده است. مباحثی چون آسایش محیطی، صرفه جویی در مصرف انرژی و کنترل تبادل انرژی میان انسان و محیط و محیط های مصنوع و طبیعی جزء لاینفک مطالعات طراحی شهری می باشند. در کنار این مساله ظهور تفکر پیاده محوری در طرح های شهری و تاکید بر حاکمیت پیاده در مقابل سواره و ایجاد پیاده راه ها و به تبع آن لزوم تامین آسایش استفاده کنندگان از این پیاده راه ها مبین ضرورت شناخت و مطالعه عوامل مختلف تاثیر گذار در طراحی فضاهای همساز با اقلیم را است.

    روش پژوهش:

    در این پژوهش ضمن معرفی عوامل مختلف تاثیر گذار بر آسایش محیطی و با وارد کردن داده های اقلیمی تهران (ایستگاه مهرآباد) در نرم افزار Ecotect و تحلیل این داده ها به بررسی عوامل تاثیر گذار خرد اقلیم بر آسایش محیطی در فضاهای شهری پرداخته شده است .

    یافته ها:

    و با بررسی میزان تابش آفتاب، باد، رطوبت نسبی، میزان سایه اندازی و سایر عوامل محیطی در محدوده مورد مطالعه بر اساس قرار گیری جداره های شهری، ارتباط آن با شرایط آسایش مورد بررسی قرارگرفته و محدوده های مساله دار و بحرانی از نظر آسایش حرارتی شناسایی شده.

    نتیجه گیری

    و در نهایت راهکارهای مربوط به طراحی توده های ساختمانی و بر اساس عوامل خرد اقلیم در این محدوده ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، پرتوهای خورشیدی، سایه، طراحی همساز با اقلیم، پیاده راه
  • منیژه لاله پور صفحات 18-29

    یکی از مهمترین دغدغه های مدیران و برنامه ریزان شهری، هدایت و کنترل نظام مند توسعه کالبدی-فضایی شهرها است. این موضوع مستلزم منابع و ابزارهایی از جمله وجود منابع مالی کافی است.  اما نکته حایز اهمیت در بحث تامین منابع مالی شهرداریها، پایداری و نیز مطلوبیت منابع درآمدی است. بطوریکه این درآمدها باید علاوه بر داشتن قابلیت اتکاء و استمرار پذیری، تهدیدی برای توسعه کالبدی-فضایی با برنامه و نظام مند شهری نیز نباشند. با آگاهی از این موضوع، مقاله حاضر ترکیب منابع درآمدی مدیریت شهری تهران و تاثیرات آن در کیفیت توسعه کالبدی-فضایی تهران را مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی می باشد، که از طریق مطالعه کتابخانه ای-اسنادی و با رجوع به آمارها و منابع موجود انجام گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد، که رها شدگی مدیریت شهری در کسب منابع مالی، منجر به اتکاء مالی شهرداری تهران به درآمدهای ناپایدار ناشی از عوارض ساختمانها و اراضی و بخصوص فروش تراکم مازاد ساختمانی، شده است. بررسی آمارها نشان می دهد، که این رویه در کسب منابع مالی متکی به نقض قوانین و ضوابط طرح های کالبدی تهران بوده و این موضوع باعث عدم تحقق پیشنهادات طرح جامع تهران و در نتیجه توسعه عمودی ناموزون شهر و گسیختگی هر چه بیشتر در سازمان فضایی- کالبدی آن شده است. در پایان پیام مطالعه حاضر این است که حفظ کیفیت محیط شهری و توسعه زیرساخت ها برای ایجاد و ارایه خدمات به شهروندان در بلند مدت نیاز به برنامه ریزی صحیح و دقیق در جهت کاهش وابستگی مدیریت شهری به درآمدهای ناپایدار و حرکت به سوی اتکاء به درآمدهای پایدار دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، نظام تامین منابع مالی، رانت زمین و ساختمان، سازمانیابی کالبدی-فضایی، تهران
  • کریم حمدی، حمیده رشادت جو، حسین حاج قنبری* صفحات 32-41

    با نگاهی اجمالی به دنیای فعلی که دنیای رقابت میان سازمانهاست در میابیم آنچه باعث پیشی گرفتن شرکتها و سازمانها در این رقابت شده است توانایی آنها در ارایه محصولات بهتر در گستره وسیع تر و در کمترین زمان ممکن و جذب و حفظ مشتریان وفادار به سازمان است.
    در شرایط کنونی پروژه ‏ها در هر لحظه از زمان در معرض مواجه با بحران قرار دارند. محیط پروژه‏ها بسیار متغیر بوده و این شرایط عدم قطعیت برای پروژه‏های بزرگتر، مشکل‏تر نیز می‏گردد. از آنجایی که طبیعت پروژه ها به گونه ای است که همیشه ریسکهایی وجود دارد که اتمام به موقع پروژه ها را با هزینه تخصیص داده شده، مورد تهدید قرار می دهد.امروزه دستیابی به تعالی در سازمانها یک اصل ضروری می باشد که می توانند با استفاده از این اصل در این راه موفق تر گام بردارند.
    مدیریت ریسک یکی از روش هایی است که بوسیله آن سازمانها دردنیای رقابت کنونی می توانند به سوی تعالی حرکت کنند.
    در این تحقیق لیستی از فاکتورهای کلیدی موفقیت (CSF) جهت پیاده سازی مدیریت ریسک با مرور ادبیات مربوطه شناسایی کرده ایم و سپس این فاکتورها را جهت شناسایی میزان اثر و رتبه بندی آنها بین کارشناسان توزیع گردید و در نهایت چارچوبی جهت پیاده سازی مدیریت ریسک پروژه ها از طریق فاکتورهای نهایی بدست آمده و محاسبات آماری ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آمادگی سازمانی، ریسک پروژه، مدیریت ریسک
  • اسماعیل نصیری*، مهدی ناصر مقبل صفحات 44-53

    مقدمه و هدف پژوهش:

    توسعه فیزیکی شهر فرآیندی است که طی آن محدوده های فیزیکی شهر و فضاهای کالبدی آن در ابعاد افقی و عمودی و در طول زمان از نظر کمی و کیفی افزایش می یابد. هدف از این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر توسعه فیزیکی شهر گرمدره در فاصله زمانی سالهای 85 - 92 می باشد.

    روش پژوهش:

    با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی مسیله مورد نظر پیگیری شده و داده های تحقیق از روش پیمایشی جمع آوری شده است. و نظر به اینکه داده های پرسشنامه ای تحقیق در مقیاس طیف لیکرت یعنی رتبه ای  می باشد، در همین راستا از ضریب همبستگی رتبه ای اسپرمن استفاده شده است.

    یافته ها:

    ضریب میزان همبستگی رابطه ای میان دو متغییر ترتیبی را نشان می دهد و به عبارت دیگر متناظر ناپارامتری ضریب همبستگی پیرسون می باشد.

    نتیجه گیری

    منطقه مورد مطالعه در فرآیند توسعه فیزیکی خود در چند دهه اخیر رشد سریعی را پشت سر گذاشته که در نتیجه منجر به تغییر کاربری اراضی، عدم تناسب ویژگی های اراضی با اصول شهر سازی، افزایش مهاجرت و به تبع آن رشد جمعیت شده است.

    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی شهر، گسترش فضایی، شهر گرمدره، متناظر ناپارامتری، ضریب همبستگی اسپرمن
  • محدثه عظیمی، علی اصغر پورعزت، آرین قلی پور، علی اصغر سعدآبادی* صفحات 56-70
    تهران از جمله شهرهای زلزله خیز جهان است که دانشمندان لرزه نگاری، مکرر درباره احتمال وقوع زلزله در آن هشدار داده-اند. سناریوپردازی پیرامون بحران و توجه به برنامه های یکپارچه اخیرا مورد توجه محققان قرار گرفته است. به این منظور، برنامه ریزی راهبردی عصرمدار، که دربرگیرنده سناریوهای گوناگون برای مواجه شدن با آینده محتمل است، برای زلزله تهران پیشنهاد می شود و در این راستا تلاش شده است تا با رجوع به آراء خبرگان علمی در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، مالک اشتر و امام حسین (ع) و خبرگان اجرایی در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، شهرداری تهران و شورای اسلامی شهر تهران و مصاحبه های عمیق با آنها، امکان استفاده از این سیستم برنامه ریزی بررسی شود. در این پژوهش برای تحلیل داده ها و رسیدن به نتایج از تکنیک تحلیل تم استفاده شده است. شش تم چگونگی سناریوپردازی، ارتباط داشتن سناریوها، تدریجی بودن سناریوپردازی و مهم ترین سناریوهای اقدام قبل، حین و پس از زلزله شناسایی شدند که نشان دهنده روش سناریوپردازی و تسهیل فراگرد آن برای مسیولان و برنامه ریزان در حوزه های مدیریت بحران شهر تهران است تا بتوانند نسبت به تهیه مقدمات و زیرساخت های ضروری آن اقدام کنند. نوآوری تحقیق در لزوم توجه به دانش سناریوپردازی بر مبنای ویژگی های برنامه ریزی راهبردی عصرمدار است؛ ویژگی هایی مثل خردکردن سناریوها، امکان ایجاد رابطه هم افزا در ریزسناریوها و ضرورت توجه به زمان یا عصر مورد نظر در برنامه ریزی، که به عنوان راه حلی برای برون رفت تدریجی از مشکل بحران زلزله شهر تهران پیشنهاد می شود. می توان امیدوار بود که مسایلی همچون ترمیم بافت فرسوده و اولویت بندی مناطق بر اساس خطرپذیری، هماهنگی حکومت در زمان بحران و اقدامات مهم در هر مرحله از بحران زلزله، به درستی برنامه ریزی شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، زلزله، سناریوپردازی، برنامه ریزی راهبردی عصرمدار
  • سعید امان پور، عبدالرحمن نوذری*، رضا بدری صفحات 72-83

    مقدمه و هدف پژوهش:

    با توجه به وجود آثار باستانی فراوان مربوط به دوره ساسانیان و قبل از آن در شهر شوشتر و محیط  پیرامون آن و نیز عبور رودخانه کارون از وسط  این شهر، آسیاب ها و تاسیسات و سازه های آبی که از شهرت جهانی برخوردار هستند و درمجموع وجود محیط های مناسب گردشگری، سالانه تعداد زیادی از گردشگران شهری از این شهر بازدید می کنند. این مقاله باهدف بررسی وضعیت تسهیلات و خدمات گردشگری موجود در شهر شوشتر و سنجش میزان رضایت گردشگران از این تاسیسات اقامتی- سیاحتی، در ایام نوروز سال 1393 انجام گرفته است.

    روش پژوهش:

    ماهیت این پژوهش نظری کاربردی و روش مطالعه آن توصیفی تحلیلی هست. برای این منظور داده های میدانی موردنیاز با ابزار پرسشنامه گردآوری شده اند حجم نمونه این پژوهش تعداد 150 نفر از گردشگران شهری بوده که به روش تصادفی ساده انتخاب گردیده اند. پس از تکمیل پرسشنامه ها و استخراج داده های موردنیاز، با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی نسبت به تحلیل آن ها اقدام شده است.

    یافته ها:

    پژوهش گویای این واقعیت است که ازنظر پرسش شوندگان، وضعیت تاسیسات و خدمات گردشگری شهر شوشتر در سطح مطلوبی قرار ندارد و میزان رضایت گردشگران از آن ها در سطح پایینی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    علاوه بر این مشخص شد که بین رضایت گردشگران از وضعیت مک آن های گردشگری و امکانات و خدمات گردشگری و هم چنین بین حجم تبلیغات و تعداد گردشگران ورودی به شهر رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، رضایتمندی، تسهیلات و خدمات، شهر شوشتر
  • کرامت الله زیاری، مجید سعیدی راد*، سامان حیدری صفحات 86-95

    مقدمه و هدف پژوهش:

    تجارب جهانی نشان می دهد که برنامه ریزی دیگر نمی تواند به عنوان دانای کل پاسخگوی خواسته های ذی نفعان باشد. بنابراین در چند دهه اخیر تمرکز بر برنامه ریزی از پایین به بالا در کشورهای توسعه یافته بیشتر شده است که عامل موفقیت های گوناگونی در عرصه های مختلف شهری بوده است. با این وجود بررسی این امر در کشورهای درحال توسعه نیز جای تامل دارد. امروزه در شهرهای کشورهای توسعه نیافته برنامه ریزی به صورت متمرکز و از بالا به پایین می باشد که عرصه را برای مشارکت ذی نفعان در اداره امور شهر تنگ کرده است. در پژوهش حاضر سعی بر آن بوده است که این ضعف عمده برنامه ریزی در مدیریت محله سنگلج نشان داده شود. همچنین هدف این پژوهش ارزیابی مشارکت شهروندان در مدیریت محله ای در محله سنگلج می باشد.

    روش پژوهش:

    پژوهش ازنظر روش توصیفی- تحلیلی است. این پژوهش با بهره گیری از نمونه گیری غیر احتمالی تعداد 96 نفر از شهروندان محله سنگلج را به عنوان نمونه انتخاب کرده و پرسش نامه هایی که از قبل طراحی شده بود در میان آن ها توزیع گردیده شده است. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. آزمون های مورداستفاده در این نرم افزار، آزمونt تک نمونه ای و آزمون پیرسون است.

    یافته ها:

    یافته های تحقیق و آزمون های آماری نشان داد تمایل به مشارکت در میان شهروندان محله سنگلج بالا است میانگین 57/3 گویای تایید آن می باشد. درنهایت نیز نشان داده شد بین میزان مشارکت و عملکرد شورایاری رابطه معناداری وجود دارد و مقدار آن نیز 837/ می باشد که بر اساس تفسیر آزمون همبستگی نشان از سطح بالای همبستگی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد میزان مشارکت شهروندان در حد مطلوبی قرار ندارد که این بیانگر پایین بودن میزان مشارکت شهروندان در اداره امور شهری می باشد و می توان نتیجه گرفت هنوز زمینه برای مشارکت شهروندان در مدیریت محله فراهم نشده است، هرچند که در میان شهروندان محله سنگلج، تمایل به مشارکت در امور محله در حد بالایی قرار دارد. بنابراین این یک سرمایه بزرگ و بالقوه است که باید زمینه برای بالفعل کردن آن فراهم شود. درنهایت می توان اذعان نمود که هنوز شورایاری نتوانسته است به عنوان یک نهاد مردمی زمینه را برای مشارکت مردم در اداره امور شهری فراهم کند.

    کلیدواژگان: شهروند، مدیریت شهری، چالش مدیریتی، مشارکت، منطقه 1 شهر تهران
|
  • Seyed Ebrahim Hosseini *, Seyede Hamideh Shabani, Ghazaleh Abbasian, Neda Balanian Pages 1-15

    Respect of the natural and environmental climates has become one of the main issues associated with technological sciences, particularly with urbanism and architecture.   Thermal comfort, the reduction of energy consumption, the control of energy exchange between human and his natural and artificial environments are all important factors in urban design. Moreover, pedestrian instead of vehicular area are given preeminence. In urban design and planning, in order to optimize the comfort of pedestrians, various climate related factors must be taken into consideration. In the present research we ask two questions; first which climate factors influence positively the environment and secondly in order to create an urban space in symbiosis with the microclimate, what should be done? Factors influential on the thermal comfort are introduced using the Ecotect software (an analytical software of various climate and energy related factors). First the data for the climate of Tehran are analyzed, and then the important factors influencing the environmental comfort of its microclimate are evaluated. Sunlight exposure, wind, relative humidity, relative shadowing, thermal comfort and other environmental factors are studied in parallel with building location. The various problematic emplacements are identified and solutions are proposed. The main goal of the present research is to clearly identify the most influential climatic factors in urban environment and use them in urban design, particularly for the design of pedestrian areas.

    Keywords: Thermal Comfort, solar rays, shadow, Design with Respect to climate, pedestrian way
  • Manijeh Lalehpour Pages 18-29

    One of the main concerns of managers and urban planners is systematic guidance and control of physical-spatial development of cities. This requires resources and tools such as sufficient financial resources. Urban management incomes appropriateness means it should be some kind that access to them doesn’t expose qualitative conditions of city -as alive and dynamic phenomenon- to the threats. Considering this matter, present paper has explained the combination of income resources of Tehran’s urban management and its effects on qualitative of physical-spatial development of Tehran. Research method is descriptive-analytical that has been done using library- documentary study and referral to the records and existing references. Results show that abandonment of urban management in achieving financial resources has led to financial reliance of Tehran’s municipality on resulted incomes from buildings and lands taxes, especially sale of the excess of floor area ratio. The overview of the records indicates that this procedure of the achievement of financial sources has relied on violation of Tehran’s physical projects rules and laws and this matter has caused not reaching to suggestions of Tehran’s comprehensive plan and as a result the city’s imbalanced vertical development and more disruptions to its physical-spatial organization. At the end, the message of this study is to maintain the quality of the urban environment and the development of infrastructure for creating and providing services to citizens in the long term need to correct and detailed planning in order to reduce dependence on unstable incomes of urban management and move towards a sustainable income.

    Keywords: Urban Management, Financial sources supply system, Benefit of land, building, Organization of physical-spatial, Tehran
  • Karim Hamdi, Hamideh Reshadatjoo, Hossein Hjghanbari * Pages 32-41

    By a brief overview of the current world, which is a world of competition between organizations, we can discover that what makes companies and organizations outstrip each other in this competition is their ability to provide better products in a wider range and shorter time and keep loyal customers of the organization.
    In the current situation, projects are faced with crisis at any moment. The environment of the projects is highly variable and these uncertain conditions are more difficult for larger projects.Due to the nature of the project the risks always exist and the projects are threatened by not completing on time and with allocated costs.
    Nowadays achieving excellence in organizations is an essential by which they can move in a more successful way.
    Risk management is a way by which organizations can step toward excellence in a current competitive world.
    In this research, by reviewing relevant literature, a list of Critical Success Factors (CSFs) is identified to implement risk management. Then these factors are distributed between experts to identify their effects and rate them. Lastly, a framework for the implementation of risk management in projects is provided by means of the final factors.

    Keywords: Organizational readiness, risk management, Project Risk
  • Esmail Nasiri *, Mahdi Nasser Pages 44-53

    Introduction and Purpose:

    The aim of this study was to investigate factors affecting physical development Garmdarreh During the period of 85-92.

    Method

    Using descriptive - analytical problem to track and survey research data is collected. And whereas data Likert scale questionnaire survey, the ratings are, in this regard, the Spearman rank correlation coefficient was used

    Findings

    The coefficient of correlation between two variables in order to show, in other words corresponding nonparametric correlation coefficient is

    Conclusion

    The study area is in the process of physical development in recent decades has gone through rapid growth
    Which consequently leads to changes in land use, land mismatch with the principles of City of features, increased migration and population growth are thus

    Keywords: physical development, Open Space, City Garmdarreh, corresponding non, Spearman correlation coefficient
  • Mohadeseh Azimi, A. A. Pourezzat, A Gholipour, A. A. Saadabadi * Pages 56-70
    Tehran including earthquake-prone cities in the world those Seismic scientists have repeatedly warned about the earthquake in it. Recently, scientists have considered scenario planning and comprehensive programs for disaster. Therefore, era-based cellular planning (ECP) which has many scenarios to confront with probability future is suggested. For investigating the possibility of using this planning was interviewed with ten experts at universities and related organizations and used thematic technique for analysis data. 6 themes- how to scenario planning, relations between scenarios, step by step scenario planning and the most important scenarios for each phase - has finally been found. Paying attention to knowledge of scenario planning based on ECP's characteristics such as dividing scenarios to sub-scenarios, creating synergetic relations between sub-scenarios and consideration to era of each scenario is the innovation of research which shows that scenario planning is possible and it is necessary for studying in infrastructures to create better crisis management.
    Keywords: Crisis management, Earthquake of Tehran, Scenario Planning, Era-Based Cellular Planning
  • Saeed Amanpour, Abdolrahman Nozari *, Reza Badri Pages 72-83

    Introduction and Objective:

    The excellent qualities of the town of Shooshtar such as the good number of ancient buildings related to Sassanid era, its great nature, flowing of Karun River through the town, the famous mills and hydraulic systems and suitable tourist destinations attracts many domestic tourists every year. This article intended to investigate the present condition of tourist facilities and services in the town of Shooshtar and the level of satisfaction of tourists from these tourist accommodation establishments in New Year holidays in 1393

    Methods

    accommodation establishments in New Year holidays in 1393. This is a functional theory study using a descriptive analytical method. To carry out this study, we used a questionnaire to gather field data. One hundred fifty tourists were chosen by simple random sampling to fill in the questionnaire. After gathering the questionnaires, the data were sorted and analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    it was found that there was a meaningful relationship between the tourists' satisfaction from the condition of tourist destinations and services on the one hand and the amount of advertisement and the number of tourists on the other hand.
     

    Conclusions

    The results of the study indicated that from the participants' point of view, the condition of tourist facilities and services in the town of Shooshtar is not desirable and the level of satisfaction was low.

    Keywords: Tourism, Satisfaction, facilities, services, the town of Shooshtar
  • Keramatollah Sayyari, Majid Saeidirad *, Saman Heydari Pages 86-95

    Introduction and Aim:

    International experiences show that planning can no longer meet the stakeholders' demands as omniscient. So, over the past decade focusing on bottom-up planning has been more successful in many different areas of the city in developing countries. Nevertheless, the consequences of this approach should be more investigated in developing countries. Todays, centralized top-down planning is used in the most cities of developing countries which stakeholders' partnership has been limited in urban management. The main aim of this study is to assess citizen participation in local management in the Sanglaj neighborhood.

    Research method:

    This research is of descriptive and analytical method. Using non-probability sampling method, we chose 96 residents of the Sanglaj neighborhood as a model. Also we designed a Questionnaire and distributed among them. The obtained data were analyzed using SPSS software. Tests used in this software, Single-sample t test and Pearson's correlation tests.

    The findings:

    The findings and statistical tests showed desire to participate among the citizens of the Sanglaj neighborhood is high and the average 57/3 confirms it. Finally, it was shown, there is a significant relationship among participation and performance of local councils. Correlation Test value is 0/837 and based on standard interpretation, this value is acceptable.

    Conclusion

    The results showed that the level of citizen participation is not desirable, which explains the low level of citizen participation in urban governance is based and it can be concluded that enough context for citizen participation in local management is not provided. However, the willing to participate at community affairs among the citizens of Sanglaj neighborhood is in good standing. So this is a valuable capital and a potential that must be treated. Finally, it is suggested that councils could still regard as a public institution to provide public participation in urban governance.

    Keywords: citizen, city management, challenges of management, participation, Region 1 of Tehran Municipality