فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 9 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر تقوایی*، هادی رضایی راد صفحات 1-14
    مقدمه و هدف پژوهش

    تراکم ساختمانی همواره به عنوان یک پدیده مهم و اساسی مورد بحث بوده است. در واقع، این پدیده از سویی می تواند به بسیاری از مسایل شهری مانند کمبود زمین، مسکن، بهینه نمودن هزینه تاسیسات شهری، جلوگیری از رشد افقی شهرها و شهر فشرده پاسخ داده و از سوی دیگر می تواند باعث به وجود آمدن مشکلات و بی نظمی های دیگری چون معضلات ترافیکی، توسعه ی عمودی بی رویه، اشراف و سایه اندازی و... باشد. ولی متاسفانه هنگام تهیه ی طرح های توسعه ی شهری و تصویب تراکم های پیشنهادی، مدیریت شهری کمتر به مسیولیت عواقب و پیامدهای آن توجه دارد. در این پژوهش سعی بر آن است که برای پیشنهاد تراکم ساختمانی از متد و مدلی معقول و منطقی استفاده شود، تا بتوان میزان پتانسیل بارگذاری تراکم ساختمانی و توسعه ی عمودی شهر را در مناطق مختلف شهر مورد سنجش قرار داد.

    روش پژوهش

    روش تحقیق با توجه به ماهیت پژوهش «اسنادی- تحلیلی» است و روش مورد استفاده جهت تلفیق لایه های مورد تحلیل روش OWA که در GIS صورت گرفته است.

    یافته ها

     برای سنجش پتانسیل بارگذاری تراکم ساختمانی بر مناطق شهر سبزوار از 7 معیار، ظرفیت شبکه معابر (شبکه معابر پیشنهادی)، الگوی شبکه معابر و میزان انتظام آن ها (نفوذپذیری شبکه معابر موجود)، تعداد طبقات، روند نوسازی، متوسط اندازه قطعات، روند گرایشات ساخت و سازهای صورت گرفته توسط ساکنین (وضعیت تراکم ساختمانی در 10 سال اخیر)، ضوابط طرح های مصوب و سیاست های توسعه (نظرات کارشناسان) استفاده گردیده است.

    نتیجه گیری

    خروجی مدل نشان می دهد قسمت بالایی شهر و مناطق شمال شرقی قسمت پایین شهر سبزوار از پتانسیل بالاتری جهت افزایش تراکم ساختمانی برخوردار می باشند. همچنین جنوب غربی هسته اصلی از پایین ترین میزان پتانسیل جهت رشد و توسعه ی عمودی برخوردار است.

    کلیدواژگان: تراکم ساختمانی، پتانسیل بارگذاری تراکم، توسعه ی عمودی شهر، شهر سبزوار
  • رحیم سرور*، بیژن صفوی، بهروز درویش ورچه زاده صفحات 15-26
    مقدمه و هدف پژوهش

     با توجه به افزایش جمعیت شهرنشینی شهرهای بزرگ در ایران دچار مشکلات فراوانی شده و به دنبال مسایل اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در کلان شهر ها و در نتیجه افت کیفیت زندگی در آن ها به دلیل تراکم بیش از حد جمعیت و فعالیت، باعث شد تا شهرهای جدید در ایران با هدف تمرکززدایی، کنترل مهاجرت و جذب سرریز جمعیتی کلان شهرها در حوزه این شهرها مکان یابی و احداث شوند، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان موفقیت احداث شهر جدید پردیس در جذب سرریز جمعیت از کلان شهر تهران انجام پذیرفته است.

    روش پژوهش

    در این پژوهش از روش توصیفی _ تحلیلی استفاده شده است، به این صورت که ابتدا به جمع آوری اطلاعات پیرامون مطالعه موردی (توصیف) و سپس به تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از جدول SWOT، (تحلیل) پرداخته شده است.

    یافته ها

     1) یکی از مهم ترین عوامل مهاجرت به شهر جدید پردیس را می توان وجود آزاد راه تهرانپردیس به طول حدود 25 کیلومتر و با عرض باند 28 متر را نام برد که یکی از راه های اصلی دسترسی برون شهری، شهر جدید پردیس می باشد؛ 2) مهم ترین عامل تحریک کننده مهاجرت، اشتغال و کار است که طبق برآورد آخرین سرشماری سال 1390، پیروی از خانوار و جستجوی کار به ترتیب از بیشترین علت های مهاجرت به استان تهران بوده اند؛ 3) کمبود امکانات و خدمات به عنوان یکی از مهم ترین دلایل عدم موفقیت شهر جدید پردیس در جذب جمعیت پیش بینی شده خود و یا نارضایتی ساکنین می باشد؛ 4) نرخ رشد شهر تهران کمتر از نرخ رشد نقاط شهری استان تهران بوده است، به طوری که طی دهه های اخیر، افزایش جمعیت استان تهران بیشتر در شهرهای اطراف تهران پراکنده شده اند، علیرغم کاهش سهم شهر تهران از جمعیت شهری کل کشور، سهم استان تهران از جمعیت کشور افزایش پیدا کرده است.

    نتیجه گیری

    با بررسی رشد جمعیتی کلان شهر تهران و سایر نقاط شهری استان تهران، به این نتیجه رسیده است که به طور کلی شهر جدید پردیس، تا کنون موفق به جذب جمعیت پیش بینی شده خود نشده و اگر هم جمعیتی وارد شهر جدید پردیس شده، تاثیر چندانی در کاهش رشد جمعیتی کلان شهر تهران نداشته است. همچنین در این تحقیق به این نتیجه رسیده است که شهر جدیدی که از عواملی نظیر مکان یابی مناسب، دسترسی های متعدد به پیرامون، فرصت اشتغال برای ساکنان و امکانات و خدمات وابسته به مسکن برخوردار باشد، می تواند جمعیت بیشتری را به خود جذب نماید.

    کلیدواژگان: شهر جدید پردیس، ارزیابی، شهر تهران، سر ریز جمعیت، رشد جمعیتی
  • حمیدرضا صارمی* صفحات 27-42
    مقدمه و هدف پژوهش

    تمامی شهرهای کشور، با مشکلات و معضلات اجتماعی متفاوتی روبرو می باشند، که هر قدر اندازه شهر بزرگ تر و جمعیت آن ناهمگن تر باشد این معضلات نمود بیشتری خواهند داشت. شهر بروجرد به عنوان شهری متوسط و دومین شهر مهم استان لرستان، به واسطه داشتن جمعیت مهاجر و بافت فرسوده (قدیمی و حاشیه)، دارای معضلات اجتماعی مختلفی می باشد که در هر ناحیه شهری، مشکلات خاصی گریبان گیر ساکنین این نواحی می باشد، بنابراین ابتدا، باید مشکلات بارز هر ناحیه مشخص شده و سپس در رفع آن گام برداشت. از سوی دیگر با توجه به پیشرفت سریع شهرها، برنامه ریزی برای آن ها بسیار مهم می باشد، که در این زمینه ایجاد چشم انداز با توجه به شرایط فعلی، برای سال های آینده شهر می تواند راهگشا باشد. چرا که چشم انداز تصویری است از مقصد نهایی، که مجموعه اهداف یک برنامه مشترک، به شنونده انتقال داده می شود، از این رو، دو ویژگی ایماژ برانگیزی و نام گذاری نمادین شهر/ محله، از خصایص مهم یک بیانیه چشم انداز محسوب می شوند.هدف از مطالعه حاضر، شناخت نقطه نظرات، نیازها و مسایل و مشکلات شهر از دیدگاه مردم و مسیولان و بررسی اسناد طرح های توسعه شهری و تهیه و تدوین چشم انداز توسعه آتی شهر و ارایه راهبردهای حل مشکل می باشد.

    روش پژوهش

    نوع پژوهش با توجه به ماهیت آن، کاربردی می باشد و روش پژوهش آن، به صورت توصیفی- تحلیلی بوده، که از طریق مطالعات میدانی، همچنین تکمیل پرسشنامه انجام شده است، حجم نمونه و تعداد آن از روش کوکران تعیین و پرسش شوندگان از روش تصادفی انتخاب شده اند. پرسشنامه میان جمعیت ساکن شهر توزیع گردید که جهت تحلیل فضایی و توصیفی کار، از نرم افزارهای Excel , GIS، نیز استفاده شده و در نهایت با توجه به محدودیت ها و توانمندی های شهر بروجرد، به بیانیه چشم انداز پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان می دهد که ناحیه هفت شهر بروجرد با 24 درصد، بیشترین مشکلات و معضلات را احساس می کنند و پس از آن، ساکنین ناحیه سه این شهر، با 20 درصد، در ردیف بعدی قرار گرفته اند.راهبردهای برتر جهت حل مشکلات، استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی، مدیریت منسجم و یکپارچه شهری، بهره گیری از نیروی متخصص و مشارکت مردم در حل این معضلات و مشکلات می باشد.

    کلیدواژگان: نواحی مسئله دار، معضلات و مشکلات شهری، چشم انداز شهری
  • طاهر پریزادی* صفحات 43-56
    مقدمه و هدف

    در بسیاری از کشورهای کمتر توسعه یافته، توزیع فضایی جمعیت نامتناسب است و تمرکز جمعیت در چند مرکز کلان شهر و بزرگ شدن یک یا چند شهر، در مقابل شمار چشمگیری از سکونتگاه های کوچک، دولت ها را با انگیزه های گوناگون به سیاست های پیشگیری از این پدیده فراخوانده است. در بیشتر این کشورها، توجه برنامه ریزان به تمرکززدایی فضایی - کالبدی جمعیت و فعالیت با هدف توازن بخشیدن به نظام سکونتگاهی، مهار رشد ناهنجار کلان شهرها، کاهش نابرابری های منطقه ای و دوگانگی شهری - روستایی به اتخاذ راهبردهای متفاوتی در زمینه توزیع جمعیت و شهرنشینی منجر شده است. یکی از مهم ترین راهبردهای موجود در این خصوص، توجه به تقویت شهرهایی با اندازه متوسط و حمایت از ایجاد این گونه شهرها در شبکه شهری کشور است. هدف از مطالعه حاضر، تقویت نقش بررسی توانایی های شهرهای میانی و کوچک در استان لرستان برای تقویت نقش آن ها و در نتیجه توسعه این شهرها و جلوگیری از پدیده ماکروسفالی شهر خرم آباد در سطح استان می باشد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر با توجه به ماهیت آن، کاربردی می باشد و روش پژوهش، در این مقاله به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد که داده های آن به صورت کتابخانه ای (کتب، مقالات و اینترنت) گردآوری شده است.

    نتیجه گیری

    به منظور جلوگیری از افزایش جمعیت در شهر خرم آباد (مرکز استان لرستان) و به تبع آن، اجتناب از پدیده گسیختگی و گستردگی کالبدی شهر، تقویت شهرهای میانی و کوچک جهت جذب جمعیت و ایجاد تعادل جمعیتی در منطقه الزامی می باشد

    کلیدواژگان: شهرهای میانی، شهرهای کوچک، گردشگری، نقش شهرهای استان، استان لرستان
  • فرهاد غفاری*، هاشم نیکومرام، ثنا کنعانی مقدم صفحات 57-70
    مقدمه و هدف پژوهش

     با توجه به مفهوم مهاجرت، بازگشت مجدد مهاجرین به موطن اصلی خود برای زندگی به دلایل گوناگون، منجر به بروز پدیده مهاجرت معکوس می شود. مهاجرت معکوس در ایران بیشتر به بازگشت مردم از شهرهای بزرگ به شهرهای کوچک و یا از شهر ها به مناطق روستایی مربوط می شود. به دلیل اینکه قاعده ای منسجم برای مهاجرت وجود ندارد، علل و انگیزه ها برای مهاجرت گوناگون و در عین حال مکمل یکدیگرند. بر اساس مطالعات صورت گرفته بیشتر مهاجرت ها به استان تهران ناشی از مشکلات اقتصادی است. در این تحقیق نقش عوامل اقتصادی در شکل گیری پدیده مهاجرت معکوس از کلان شهر تهران بررسی شده است. از هدف های مهم این تحقیق شناخت و ارزیابی آن دسته از عوامل اقتصادی می باشد که در ایجاد انگیزه برای مهاجرت شهروندان تهرانی به شهرهای کوچک تر و یا روستاها موثر می باشند.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نظر روش از جمله تحقیقات توصیفی همبستگی و از نظر هدف کاربردی است. نحوه گردآوری داده ها، روش کتابخانه ای فیش برداری و روش میدانی استفاده از پرسشنامه بوده است. جامعه آماری پژوهش مردان و زنان ساکن در کلان شهر تهران و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر تعیین گردید.

    یافته ها

     در نهایت با توجه به یافته های حاصل شده، مشخص شد که در کلان شهر تهران دو عامل زیرساخت های اداری و امکانات رفاهی زندگی بر روی مهاجرت معکوس اثرگذارند و نیز عامل اول نسبت به عامل بعدی دارای تاثیر بیشتری می باشد

    کلیدواژگان: مهاجرت معکوس، شهر گریزی، رگرسیون لجستیک، کلان شهر تهران
  • حمید رزاقی* صفحات 71-84
    مقدمه و هدف پژوهش

    نیازهای فرهنگی و هنری از نوع معنایی، متعالی، نمادین و کیفی است که از طریق فعالیت ها و برنامه های فرهنگی و هنری قابل رفع بوده و معمولا در حوزه های نگرش، ذوق، جهت دهی، فرح بخشی و مهارت مطرح است. در این پژوهش نیازهای فرهنگی و هنری شهروندان ساکن حوزه های شمالی، جنوبی و غربی شهر تهران در عرصه های آموزش هنری و غیر هنری، نمایش و تیاتر، جشنواره، فیلم، کانون های فرهنگی و هنری، همایش ها و سمینارها، مشاوره ها و نشست ها، کتاب و کتاب خوانی و نشریات مورد سنجش قرارگرفته و به مقایسه گذاشته شده است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از بعد هدف کاربردی بوده و با استفاده از روش پیمایشی و  پرسشنامه توام با مصاحبه اقدام به گردآوری اطلاعات کرده است. جامعه آماری پژوهش مردان و زنان 15 سال به بالای ساکن پهنه های شمالی، جنوبی و غربی شهر تهران بر اساس اعلام مرکز آمار ایران و سرشماری سال 1385 است و حجم نمونه با بهره برداری از فرمول کوکران 960 نفر تعیین گردید.

    یافته ها

     نتایج حاصل نشان داد که نیازهای فرهنگی و هنری شهروندان مورد بررسی در هر یک از عرصه های فرهنگی و هنری با محل سکونت آنان در پهنه های شمالی، جنوبی و غربی شهر تهران تفاوت و رابطه ای معنادار دارد و بدین ترتیب امکان اولویت بندی نیازهای فرهنگی و هنری شهروندان فراهم آمد.

    نتیجه گیری

     داده های مقایسه ای حاکی از آن است که تفاوت معنادار بین شهروندان ساکن حوزه های شمالی، جنوبی و غربی شهر تهران در عرصه نیازهای فرهنگی و هنری بر اساس تفاوت عامل فضایی بین حوزه های شهری قابل تبیین و تفسیر است. به بیان دیگر واگرایی فضایی در حوزه های شهری مورد بررسی در کم و کیف تفاوت علایق و نیازهای فرهنگی و هنری شهروندان ساکن تاثیرگذار است

    کلیدواژگان: نیازسنجی، نیازهای فرهنگی و هنری، شهروندان، پهنه های شهری، تهران
  • امیررضا خادم*، حامد صارمی صفحات 85-96
    مقدمه و هدف پژوهش

     پیش بینی از اصول پایه رسیدن به توسعه پایدار و ایجاد تعادل در محیط پیچیده و پویا می باشد و صنعت توریسم بعد از نفت دومین صنعت پردرآمد در جهان می باشد. در همین راستا هدف پژوهش استفاده از رویکرد فازی-عصبی بوده تا مدلی جهت پیش بینی ریسک توریسم در محیط پیچیده و پویا تدوین تمایل، بدین منظور ابتدا پارامترهای موثر بر فرایند تعیین تعداد توریسم در کلان شهر تهران که جامعه آماری بوده، شناسایی و سپس متغیرها در 10 دسته اصلی طبقه بندی و به عنوان ورودی در نظر گرفته شده است.

    روش پژوهش

    در پژوهش حاضر، روش کار ترکیبی از روش های اسنادی، تحلیلی و ریاضی است. در این مطالعه با استفاده از منابع آماری و پژوهشی 29 شاخص در ده حوزه ی ساختاری، اجتماعی، مالی، سلامت، روانی، فرهنگی، ایمنی، حقوقی، سیاسی و تروریسم استخراج شده و در خصوص کلان شهر تهران مورد مطالعه قرار گرفته. پس از طبقه بندی، هر کدام از متغیرها با استفاده از توابع عضویت از متغیرهای کلامی تبدیل به متغیرهای کیفی و سپس کمی شده اند.

    یافته ها

     هر متغیر به صورت فازی، وارد سیستم شبکه عصبی - فازی و در نهایت هرکدام به عنوان متغیر خروجی به صورت فازی از سیستم استنتاج شده. پس از ایجاد 10 شبکه فازی، نتایج خروجی هر کدام به عنوان یک عامل تاثیرگذار بر ریسک اصلی با وزن خاصی مربوط شده و سپس با رابطه وزنی هر کدام از ریز ریسک ها، ریسک اصلی بدست آمده است.

    نتیجه گیری

    در انتها شهر تهران به عنوان مطالعه موردی، ارزیابی شده که تهران با 50 درصد (متوسط) ریسک گردشگری با منشا انسانی محاسبه گردیده است

    کلیدواژگان: گردشگری، توریست، منطق فازی، ریسک، کلان شهر
  • علی اکبر رضایی*، محمد خیاطیان، مریم بختیاری صفحات 97-118
    مقدمه و هدف پژوهش

    پژوهش حاضر تحت عنوان رابطه سرمایه اجتماعی با مشارکت در اداره امور شهر و حل مشکلات شهری شهر تهران است. محقق در این پژوهش به دنبال پاسخ این پرسش است که سرمایه اجتماعی شهروندان مورد مطالعه تا چه میزان است و تا چه حد این سرمایه در کاهش یا افزایش مشارکت شهروندان در اداره امور شهر و حل مشکلات شهری نقش دارد.

    روش پژوهش

    این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسش نامه انجام شده و اطلاعات مورد نیاز با شیوه نمونه گیری تصادفی ساده و حجم نمونه 396 نفر جمع آوری شده و از نرم افزار spss برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه خانوارهای ساکن در سه محله (درب دوم، هفت چنار و یافت آباد جنوبی) واقع در سه منطقه تهران می باشد، نمونه آماری نیز افراد بالای 15 سال در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که رابطه معناداری میان سرمایه اجتماعی شهروندان و مشارکت شهروندان در اداره شهری و حل مشکلات شهری وجود دارد.برای توصیف داده ها از روش های معمول در آمار توصیفی نظیر تهیه جدول فراوانی، محاسبه شاخص های آماری و رسم نمودارهای ستونی و همچنین از روش های آمار استنباطی مانند آزمون t-استیودنت یک نمونه ای برای آزمون میانگین متغیر، آزمون ضریب همبستگی برای بررسی وجود رابطه بین متغیرها، آزمون فریدمن برای رتبه بندی مولفه ها و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه برای برابری میانگین ها استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از یافته های فرضیات فرعی با متغیر وابسته حاکی از آن است که میان رعایت هنجارهای اجتماعی و مشارکت شهروندان و برابر نبودن سرمایه اجتماعی محلات رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد، اما میان متغیرهای اعتماد اجتماعی و مشارکت شهروندان و سرمایه اجتماعی و مشارکت در مدیریت و تصمیم گیری شهری رابطه وجود ندارد، همچنین از میان متغیرهای زمینه ای سن، تحصیلات، درآمد و تعلق محله با سرمایه اجتماعی رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت شهروندان، هنجارهای اجتماعی، انسجام اجتماعی
|
  • Pages 1-14
    Introduction and Aim

    Housing and its problems is one of the most important concerns of Iran's metropolitans. Residential and commercial land price is one of the economical factors affecting development of each region. It is axiomatic that residential units price is one of the most important influential factors on their demand & supply. Building density has been discussed as a major phenomenon. The unique attribute of this neighborhood is its unified characteristic caused by its small squares.  Unified residency quality has caused to sameness of land and real estate price through the whole Sabzvar region which consequently leaded to equal absorption of investment across this region.

    Method

    Methodology of research is descriptive- analytical, and Methods used for GIS combines layers of the OWA method has been analyzed.

    Findings

    Among effective factors on price, factors of  population density; even-odd traffic policy; building age; and average units area had negative effect, and number of floors; residential and  commercial units had the positive effect.

    Conclusion

    Northeast regions of the model output shows the upper and lower part of the city of Sabzevar higher potential to increase building density is high

    Keywords: building density, vertical development, Sabzevar City
  • Pages 15-26
    introduction and Aim

    move than half a century,new cities theory applied in various form in previous sociolistic and third word system and leads to different results.in according to population growth, capital cities involved with lots of proplems, and following decrease of life quality in them dueto. Economic, social and bio environmental problems and compression of population and activited in capital cities, leads to decentralize, control of immigration and absorb of capital cities extra population in domain of these cities, the present survay full filled to investing the amount succes of pardis new city establishment in absorbing extra population of tehran

    Method

    in this study, analytic and descriptive manner are used, first gathering data about the case study (description) and then analysis of data by use of SWOT table analysis.

    Findings

    1) tehran_pardis highway is one of the most important factors in immigration  to pardis, Which is one of the main way of access to pardis suburban .2) most important irritation factors of immigration, is joa and employment that based on last census of 1390, following family and seeking job are most important factors in immigration to tehran province . 3) fundamental foundation are  the main problems of pardis residents, the sample of this problem is lock of forming complete system of city gas, which lock of facilities and services predicated as one of most important factors in unsuccess of pardis new city in absorbing population and un satisfaction of residents . 4) growth rate of tehran city was less than grotwh rate of them province which in recent decaded growth of them population distributes more in cities around tehran.

    Conclusion

    with population study of tehran capital city and other city places of tehran, we end to this conclusion that in over all evaluation pardis could not achive the predicated amount of absorbing population and if population have extered to pardis, it has not major effect on decrebse of population in Tehran. Also in this study we concluded that new city has factors can help to absorb population in new cities such as: proper finding location, various accesses to other place, job opportunity for residents and services relative to house.

    Keywords: pardis new city, evaluate, tehran capital city, extra population, growth of population, relative share
  • Pages 27-42
    Introduction and Aim

    all of cities in our countries have been faced social problems. Whatever the size of city is large and the population is more heterogeneous,   these problems are more rather than other cities. Borujerd city is the second city of Lorestan province.  Boroujerd have the various social problems due to immigrant populations and old fabric (old and margins). Therefore, at first should be known obvious problem in any area. On the other hand, according to the rapid development of cities, planning for them is very important. Creating a prospect for future of city is helpful. The prospect is the image of the final destination. So, Two symbolic features "city & district" are the most important characterizes of this prospect. The purpose of this research is, recognition the views, needs and problems from the perspective of the people and city officials. Also, studying the urban development plans and presenting the city's future development prospects and strategies for solving of problem are other purposes in this research.

    Method

    this research is applied. Its research methods, is "descriptive – analytical". The method of data collected is field and questionnaire. In this research has been used from Cochran method to determine sample size. Also, has been used from Excel and GIS software for analyzing of spatial. At finally, was created the prospect according to limits and capabilities of Boroujerd.

    Results

      the finding of research show that the 7 district of Boroujerd have the most of problems (24 percentage), after that the 3 district is second rank with 20%. The main strategies are: using of public transportation, integrated urban management and using from experts and participation of people in solving the problems and difficulties.

    Keywords: Problematic areas, Urban Problems, urban perspective
  • Pages 43-56
    Introduction and Aim

    in developing countries isn’t appropriate spatial distribution.  The population has focused in macro cities and there is many small towns. So this is encourage government that to prevent this phenomenon. Attention of planner to physical – spatial decentralization and preventing form inappropriate growth of cities has been led to preparation different strategies about distribution of population and urbanization in developing countries. One of the important strategies about this problem is Strengthen of mediate cities in urban network. The purpose of this research is, studying of mediate cities roles in order to strengthen of them and preventing from Macrocephaly phenomenon in Khoram abad city in lorestan province.

    Method

    the method of research is "descriptive – analytical. Also has been done library (using of books, papers, internet and etc) and field (questionnaire, view).

    Results

    Strengthen of mediate cities and creating balance of population is necessary in order to preventing of increased population in Khoram abad city (the center of province).

    Keywords: Mediate cities, small cities, Lorestan province
  • Pages 57-70
    Introduction and Aim

      According  to  the  concept  of  migration,  migrants  return  to  their native land to live due to various reasons (economic, social, cultural, etc.) can lead to the  phenomenon of counterurbanization. In Iran, counterurbanization of people is concerned to movements from big cities to small towns or to return from cities to rural  areas.  Because  migration  does  not  have  a  coherent  rule,  reasons  and motivations for  migration  are  diverse  and  yet  complementary.  Based  on  studies done  in  the  project  document  further  migration to  Tehran is  caused due  to economic  problems.  In  this  study,  the  role  of  economic  factors  in  shaping the phenomenon of counterurbanization of metropolitan Tehran has been investigated. The final purpose  of  this  research  is  to  identify  and  evaluate  those  economic factors that motivate people in Tehran to migrate to smaller cities or villages.

    Method

    the method of this research is the correlation description and it is  practical. Using a  questionnaire is  the Method  of  data  collection.  The  research sample is of men and women living in metropolitan Tehran and sample size of 384 were determined based on the Cochran formula.

    Results

    the results suggest that Administrative infrastructure and amenities factors in  the Tehran Metropolis do  have affect counterurbanization, and the  first  factor has more impact than the latter one. The analysis also shows that by increasing the level  of  these  factors,  the  possibility  of counterurbanization  movements  will increase up to 16 percent, which is a significant amount at this time.

    Keywords: counterurbanization, metropolitan Tehran
  • Pages 71-84
    Introduction and Aim

    Cultural and artistical needs are meaningful, exalted, symbolic and qualitative, which are able to satisfy through cultural and artistical planning and activities. It is usually considered in attituds, talents, giving direction, exhilaration and skills’ areas. This research is to determine and compare the cultural and artistical needs of citizens live in north, south and west of Tehran in different categories such as artistic and non-artistic training, show and play, festivals,films,cultural and artistic clubs, seminars, consultation’ book readings and publications.

    Methods

    This is an Applied research which has gathered information through questionnaire and interviews. Statistical society consist of men and women over  who live in south, North and west areas of Tehran. According to Cochran formula, sample size is determined  960 persons.

    Result

    The cultural and artistical needs of citizens who were in this study, proved that their residence in North, south and west areas has relation with cultural and artistic aspects and it also differs. Therefore, these needs could be ordered with priorities.

    Conclusion

      Comparitive datas indicates significant differential between citizens who live in south, north and west areas of Tehran. About their cultural and artistical needs, it would be explain by Spatial factor, in other word, spatial variance in these areas is able to affect on quantity and quality of talent variations and citizen’s cultural and artistical needs.

    Keywords: Needs assessment, Cultural, artistical needs, citizens, urban areas, Tehran
  • Pages 85-96
    Introduction and Aim

    Prediction is based on the principles of sustainable development and achieving balance in complex and dynamic environments and Tourism is the second most lucrative industry in the world after oil. In this regard, the approach of using fuzzy - neural model to predict the risk tourism in complex and dynamic environments. To this end, first determine the number of process parameters affecting tourism in the Tehran metropolitan population was identified and then classified as input variables in 10 categories have been considered.

    Methods

    The present study is the combination of documentation methods, analytical and mathematical. In this study, using statistical and research resources in ten of the 29 indicators of the structural, social, financial, health, psychological, cultural, safety, legal, political and terrorism extracted and studied in Tehran Metropolis . After classification, each of the variables using the membership functions of the linguistic variables are converted into qualitative and quantitative variables

    Results

    Each fuzzy variable is entered into the system as a fuzzy neural network. After that, each variable is output as fuzzy inference system. After creating 10-phase network, the network output results as a major factor affecting risk is characterized by a certain weight. Finally, the main risk is calculated by weighting each of the statements concerning the risks

    Conclusion

    Finally, Tehran, as a case study, has been calculated with 50% (average) risk of human-induced tourism.

    Keywords: Tourism, Tourist, Fuzzy Logic, risk metropolitan
  • Pages 97-118
    Introduction and Aim

    This article is searching for the amount of social capital of citizens and the effects of social capital on citizen communion in city affairs management and solving city problems.

    Method

    The data is collected with questioner and random sampling is used. The amount of sample is 396 people and the results are analyzed with SPSS software. The society of this article is families in three sectors in third zone of Tehran. All the samples are more than fifteen years old.

    Results

    The results show that there is a meaningful relationship between social capital of citizens and communion of them in management the city affairs and solve its problems.As consequence the researchers found that there is a direct and meaningful relationship among social norms observation, communion of citizens and social capital in different sectors, but there is no relationship among variables like social trust, citizen's communion, social capital and communion management and decision making in city affairs, also among all the variables there is just a direct relationship among age, education and income with social capital.

    Keywords: social capita, communion, Tehran