فهرست مطالب

مطالعات مدیریت شهری - پیاپی 3 (پاییز 1389)

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد احمد پور*، محسن رنجبر، سید عباس رجایی، مرضیه همتی زاده صفحات 1-22

    تولید پسماند از جمله مشکلات مدیریت شهری است که امروزه به یکی از معضلات عمده شهرها تبدیل شده است که تاثیرات نامطلوب زیست محیطی در شهرها به جا می گذارد. در این پژوهش از سیستم های اطلاعات جغرافیای به عنوان ابزاری کار آمد برای مکان یابی ومدیریت بهینه دفن مواد زاید شهری استفاده شده است. برای این منظور 20 لایه اطلاعاتی دخیل در امر مکان یابی دفن در محیط GIS  تهیه و بر روی این لایه ها پردازش انجام شده و سپس با روش AHP ، وزن مناسب از طریق ماتریس مقایسه زوجی اعمال شده و به وسیله دو مدل منطق بولین ومنطق فازی لایه ها با  هم تلفیق و تجزیه و تحلیل نهایی صورت گرفته ومناطق مناسب استخراج و به تحلیل نقاط انتخابی پرداخته شده است. نتایج بررسی نشان می دهد که از بین نقاط انتخاب شده  یک محل دارای بالاترین اولویت برای دفن می باشد. دو نقطه به دلیل مناسب نبودن پی سنگ، بالا بودن سطح آب زیرزمینی، فرسایش پذیری بالا جهت دفن در اولویت قرار نگرفته اند. درنهایت محل های منتخب با محل فعلی مقایسه و سپس محل مناسب در شهرستان شوشتر تعیین وراهبردهای مدیریتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شوشتر، پس ماند شهری، GIS، مدل منطق بولین، مدل منطق فازی
  • غلامرضا کاظمیان، فریده حق شناس کاشانی، رضا شادمان فر* صفحات 23-37

    در این پژوهش بعد از مطالعه و بررسی مفهوم مشارکت شهروندان با مدیریت شهری با استفاده از نظریه آیزن و فیش باین به عنوان پایگاه نظری ؛ عوامل موثر بر مشارکت شهروندان شامل عوامل عینی و ذهنی، شناسایی و در یک مدل تحلیلی رسم شدند. این پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه در بین 385 نفر شهروند و 315 نفر شورایار به عنوان نمونه آماری به انجام رسیده که پس و تجزیه و تحلیل داده به این نتیجه رسیده است که تاثیر الگوی مشارکتی شورایاری بر جامعه شورایاران بسیار بیشتر از جامعه شهروندان بوده است؛ الگوی مشارکتی شورایاری در عامل قصد و نیت به مشارکت نسبت به فراهم شدن امکان مشارکت موفق تر عمل کرده است. و همچنین می تون گفت که شورایاری در تحریک عوامل درونی کنش مشارکت بهتر از عوامل بیرونی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: مشارکت، مدیریت شهری، شورایار، شهروند، محله، انجمن معتمدین محلات
  • حسن ستاری ساربانقلی صفحات 39-77

    حضرت رسول اکرم (ص) به عنوان اسوه حسنه و الگوی جاودانی جوامع انسانی به طور اعم و جوامع اسلامی به طور اخص معرفی گشته است. مفاهیم مدیریت شهری حضرت رسول اکرم (ص) در شهر مدینه می تواند از لحاظ برنامه ریزی و طراحی شهری در شهرهای اسلامی معاصر نیز مورد استفاده قرار گیرد. بهره گیری از متون و منابع اسلامی و درک صحیح مفاهیم  کاربردی مدیریت شهری حضرت رسول اکرم (ص) در شهر مدینه می تواند راه گشای درک و فهم و رسیدن به الگوها و مفاهیم مدیریت شهری در جوامع امروزی ما باشد. تلاش ما در این نوشتار بررسی مهمترین آموزه ها و مفاهیم مدیریت شهری حضرت رسول اکرم(ص) در شهر مدینه می باشد که می تواند به عنوان یک الگو و تجلی زیبای مدیریت شهری در شهر اسلامی مورد استفاده و استناد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حضرت رسول اکرم(ص)، شهر مدینه، شهر اسلامی، مدیریت شهری
  • غلامحسین حیدری، ابوالفضل صمدیان* صفحات 79-96

    این مقاله در راستای بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر عملکرد شوراهای اسلامی نخست به توصیف مسیله پرداخته، ضمن بیان مسیله و ضرورت و اهمیت موضوع پژوهش به ابعاد سرمایه اجتماعی و مولفه های آن که چگونه بر عملکرد شوراهای اسلامی تاثیرگذار است اشاره شده است. پس از ارایه اهداف تحقیق، سوالات فرضیه نهایتا داده های پژوهش تجزیه و تحلیل شده و براساس نتایج حاصله پیشنهادهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مشارکت، تیپولوژی مشارکت، سرمایه اجتماعی، شورا
  • جمال محمدی، مهدی زنگنه*، اصغر عبدلی صفحات 97-117

    مقاله حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بوده که با هدف سنجش شاخص های کیفیت زندگی در مناطق 13گانه شهر مشهد به بررسی 25 فاکتور در قالب 3 گروه پرداخته است. عمده کار این پژوهش پیمایشی بوده و از طریق بررسیهای میدانی و پرسشنامه انجام شده است. جامعه اماری شامل کلیه ساکنان مناطق 13گانه شهر مشهد بوده و در تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهایSpss Excel, و همچنین از مدل موریس؛ شاخص لرد و شاخص هزینه استفاده شد. و نتایج پژوهش نشان داد که نابرابری شدیدی از نظر شاخص های کیفیت زندگی در مناطق مختلف شهر مشهد وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، عدالت اجتماعی، مشکلات شهری، شهر مشهد
  • داتیس خواجه ئیان، سید سعید راد صفحات 119-131

    مقاله حاضر به بررسی نقش مدیریت شهری در گسترش و توسعه کارآفرینی در میان شهروندان می پردازد. با توجه به ظرفیت های مدیریت شهری در فراهم کردن منابع، ایجاد انگیزه در شهروندان و بسترسازی برای کارآفرینی، تلاش گردید مدلی تدوین گردد که برای سوق دادن فعالیتهای کارآفرینانه به سمت خدمات شهری و ظرفیت سازی مورد نیاز شهر، راهبرد تاثیرگذار و قابل استفاده ای در اختیار مدیریت شهری بگذارد. در تدوین چنین الگویی، ابتدا بر مزایای کارآفرینی و ضرورت توجه مدیریت شهری به نقش آفرینی در آن پرداخته شده و پیشینه تحقیقات کارآفرینی بررسی می شود تا عوامل تاثیرگذار بر گسترش کارآفرینی شناخته شوند. این عوامل تاثیرگذار در دو بخش محیطی و فردی شناسایی شده و ارتباطات مدیریت شهری با سه سطح شهروندان، دولت و محیط بررسی گردیده است. سپس بر پایه این نتایج به دست آمده، الگویی عرضه می شود که چگونگی تاثیرگذاری مدیریت شهری در گسترش و توسعه کارآفرینی را نشان می دهد. در پایان پیشنهادهایی برای پژوهش ها و تحقیقات آتی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی شهری، مدیریت شهری، توسعه کارآفرینی
  • حمیدرضا وارثی، مسعود تقوایی، طاهر پریزادی* صفحات 133-154

    هدف این پژوهش، شناسایی توانایی های جذب گردشگر شهر سقز و بررسی نقاط قوت و ضعف این آثار، و همچنین کشف فرصتهای در انتظار برنامه و شناسایی موارد تهدید و تبدیل آنها به فرصت در جهت تقویت و توسعه صنعت گردشگری شهر سقز  و ارایه راهبردهای برترو راهکارهای اجرایی لازم است؛ در این راستا، تاسیسات اقامتی و مراکز خدمات رسانی و فضای گردشگری شهر سقز، با انجام پژوهش های میدانی تعیین و بررسی و پیشنهادات راهبردی، ارایه شده است. روش جمع آوری داده ها و تحلیل اطلاعات مورد نیاز، ترکیبی از روش های اسنادی- تحلیلی و مشاهده - مصاحبه ای است. یافته های پژوهش، از بررسی توانایی های این شهر در زمینه صنعت گردشگری، حاکی از این واقعیت است؛ که این شهر، به لحاظ موقعیت جغرافیایی خاص چهار راهی، گذشته تاریخی، داشتن پتانسیل تجاری و بازارچه های مرزی و همچنین بهره مندی از آب و هوایی مطبوع در فصول بهار و تابستان، ظرفیت تبدیل شدن به یکی از قطب های گردشگری غرب کشور را دارا است.

    کلیدواژگان: گردشگری، سقز، SWOT
  • مرتضی قورچی*، جواد مالکی صفحات 155-174

    مدیران شهری در سال های اخیر تلاش گسترده ای داشته اند تا شهر خود را در شبکه کلانشهرهای جهانی ارتقای داده و منافع اقتصادی هنگفتی را برای شهروندان خود فراهم سازند. این هدف امروزه با شناخت و اتخاذ رویکرد هوشمندی رقابتی که همان نظارت هدفمند بر محیطی است که سازمان در آن به فعالیت و رقابت می پردازد امکان پذیر شده و با هدف اخذ تصمیمات استراتژیک توسعه یافته است. مدیران شهری با بهره بردن از این رویکرد و بخصوص ابزار استراتژی یابی آن برای رقابت با سایر شهرها، کسب آمادگی نموده و  استراتژی خود را در عرصه های فرا ملی جهت رقابت با سایر کلانشهرها تدوین می کنند. اساسا استراتژی یابی تکنیکی است که در طول قرن بیستم شرکت های چند ملیتی برای رقابت با سایر شرکت ها و بازاریابی خود استفاده می کردند و حداکثر تلاش آنها نیز این بود تا با تکیه بر این ابزار بتوانند رفتار های رقیب را مورد تحلیل قرار داده و برای رقابت با این نوع رفتارها، استراتژی های جدیدی را برای شرکت خود فراهم سازند. این مقاله در صدد است تا با روش توصیفی تحلیلی فضای رقابتی کلانشهرها را در عرصه های فراملی به بحث گذاشته و چگونگی رویکرد هوشمندی رقابتی و کاربرد ابزار استراتژی یابی را در حوزه مدیریت شهری به تحلیل در آورد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، کلانشهرها، هوشمندی رقابتی، استراتژی یابی شهرها
|
  • Ahmad Poor Ahmed *, Mohsen Ranjbar, Seyed Abbas Rajai, Marzieh Hemmati Zadeh Pages 1-22

    Waste production, including problems of urban management is today one of the major problems of big cities into Has been. In this study, geographical information systems for optimal positioning and management buried urban waste have been used. For this purpose 20 layers of information involved in the positioning buried in GIS environment prepared on the layer processing was done and then using AHP, weight through the matrix compared to a couple practices and by the two models of Boolean and fuzzy layers with The final compilation and analysis carried out and appropriate areas of extraction and analysis has been selected points. Study results show that the selected points from a place of highest priority are to bury. Two points due to lack of appropriate follow rock, high groundwater levels, high erodability for burial have not been a priority. Finally selected location compared with the current location and then determine the appropriate place in the city Shooshtar is presented and management strategies.

    Keywords: Shooshtar, Urban waste, GIS model of Boolean logic, fuzzy logic model
  • Pages 23-37

    It is two years that the council of neighborhood confidants is developing and interacting as the supervising and consulting party of Tehran city council. In the present study the concept of cooperation is studied on the basis of Aizen and Fishbein theory, which is the theoretical body of the research. Based on the theory of aforementioned writers the affecting factors on the citizen cooperation including subjective and objective ones were identified and after designing the questionnaire the sampling process of the citizens and confidants started. The total population for citizens and confidants is 385 and 345 respectively with 0.05 as the error degree. Data gathering was done according to a field study of 5 zones in Tehran. After analyzing the data based on the Carl Person coefficient test, chi 2, this cooperative pattern was investigated. The results show that the effect of cooperative pattern on confidants is by far more than its effect on citizens. The pattern regarding the factor of intention for cooperation is more successful in providing the possibility of cooperation. Furthermore it can be claimed that confidants are more effective in instigation of internal factors of the act of cooperation than its external factors. Finally, although the confidant councils have not found their proper status among citizens, they are important in providing the ground for the cooperation of Tehrani citizens

    Keywords: participation, Urban Management, Shorayari, citizens
  • Pages 39-77

    The holiness the highest prophet has been introduced as a good example & eternal Paradigm of his human societies especially in Islamic societies, the holiness highest prophet's urban management concepts in Medina city can be used in urban designing's &programming in contemporary Islamic cites. Profiling by Islamic text& sources and true understanding of practical concepts of urban management by the holiness, the highest prophet in Medina city can be a solution to understanding & reaching to samples urban management concepts in today's societies. In this writing, we try to inspect the holiness the highest prophet in Medina city that can be used & relayed on as a sample Aesthetic manifestation of urban management in Islamic city.

    Keywords: Urban management, his holiness the highest prophet, city, Islamic city
  • Pages 79-96

    In this thesis, problem, expression procedure of problem, importance and necessity of research topic are initially explained in order to survey the social capital effect on performance of Islamic council. also, this work refers the social capital dimensions, its components and how they influence the performance of Islamic councils. Hypothesis questions and research data are analyzed after introduction of research objectives, and recommendations are presented based on the obtained results.

    Keywords: partnership, partnership typology, Social Capital, Council
  • Pages 97-117

    From the birth of geography, life quality domain has been gained attention by geographers and it has been emphasized by geographers like Smith and Harvey and this issue has got so much significance recently. Present paper is descriptive-analytical and it is aimed at assessing life quality indices in thirteen districts of Mashhad by examining 25 factors in three groups. The most part of this research has been done in the form of survey through field studies and questionnaire. The research population consists of all residents of thirteen districts of Mashhad. To analyze data, SPSS, EXCEL as well as Morris Model, Lord Index and Cost Index have been employed. Findings indicate that there is strong inequality in different districts of Mashhad in terms of life quality indices.

    Keywords: life quality, Social Justice, Urban Facilities, Services, Urban Issues, Housing Facilities, Mashhad city
  • Pages 119-131

    The paper focused on the role urban administration plays in development of entrepreneurial activities among citizens. Considering the capacity of urban administration in resourcing, motivating and creating a platform for entrepreneurship, a model for driving entrepreneurial activities to urban services, by providing capacity needed has been provided, to offer an effective and usable strategy for urban administration. In formulating such model, firstly advantages of entrepreneurship and necessity of paying attention from urban administration to the role should play in that has been explained, then literature on entrepreneurship has been investigates to introducing the effective factors in entrepreneurship development. These factors divided in two category of personal and environmental, and relationship of urban administration to three scope of citizens, government and environment investigated. In result a model has been developed to explain effect of urban administration in development of entrepreneurship. finally some propositions for further research in future has been offered.

    Keywords: Urban entrepreneurship, urban administration, Entrepreneurship Development
  • Pages 133-154

    Iran has the important status according to tourism attractions from aspect of various environmental,geographical landscapes,great historical,cultural heritage. Saqhez,the ancient heritage of Sakaha can be an important place for tourism development because of its various monumental,natural,artificial landscapes in Kurdistan Province. The Study of theses attractions,identifying its strengths,weaknesses,as well as opportunities,treats to present the needed strategies is the main aim of this article. Therefore,the facilities,services were studied in Saghez city by field study. In this article,data gathering,analysis is done by using analytical,interview,documental methods. The results show that the Saghez city has the important potentials because of its cross-road situation,historical heritages,sweet climate. Also the results show that this city has an important economical potential to become a border market. So,the Saghez city can be one of the more important tourism poles in the west of Iran.

    Keywords: Tourism, Saqhez, SWOT
  • Pages 155-174

    In recent years urban managers have made an increasing effort to enhance their place in global metropolitan's network and provide substantial economic advantages for their citizens. Today, this goal has been achieved through understanding and adopting competition intelligence approach that is purposeful monitoring of the environment in which the organization is working, and has been developed through aiming strategic decisions. Using this approach particularly strategy finding tools for having competition with other cities, urban managers are prepared and provide their strategy in transnational arenas to have competition with other cities. Strategy finding is a technique which multi-national companies use to complete with other companies and marketing in 20th century. They tried to analyze their competitors' behaviors and provide their new strategies to compete with these behaviors In this article metropolitan's competition setting is discussed through descriptive- analytic, metropolitan's competition environment in transnational arenas and competition intelligence approach conditions and applicability of strategic tools in urban management are also analyze.

    Keywords: Globalization, metropolitans, Competition Intelligence, Cities Strategic Finding