فهرست مطالب

مطالعات مدیریت شهری - سال یکم شماره 1 (پیاپی -1، تابستان 1388)

نشریه مطالعات مدیریت شهری
سال یکم شماره 1 (پیاپی -1، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضا صالحی امیری*، ندیمه صحفی، امیر قندچی صفحات 1-28

    امروزه نگاه صحیح و راهبردی به حمل ونقل به عنوان فعالیتی اقتصادی، به ضرورتی درخور توجه تبدیل شده است؛ به گونه ای که مشخصات حمل ونقل و سیاست های مرتبط با آن، یکی از ارکان رشد حجم ترافیک است. در این نوشتار، پس از آشنایی با تعاریف حمل ونقل و سیر تاریخی آن، انواع وسایل نقلیه موتوری، چگونگی استفاده از آنها، ترافیک و ریشه ها، و منشا و مضرات این معضل در شهرهای ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه به سیستم های حمل ونقل عمومی و سیاست های راهبردی و مزایای آن نگاهی اجمالی انداخته، به تعریف شهر پایدار، توسعه پایدار شهری و ابعاد مختلف آن از منظری نو پرداخته شده است. همچنین با نگاهی به هر یک از وسایل حمل ونقل انبوه مسافر - اعم از اتوبوس، قطار، مترو، مونوریل و تراموا - تلاش شده است نکات مثبت و معایب هر یک به اجمال بررسی و سیستم های نوین حمل ونقل روز دنیا مورد کنکاش قرار گیرند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، سیستم های حمل ونقل عمومی، ترافیک، شهر پایدار و مسافر
  • علی اکبر تقوایی*، زهرا خدایی صفحات 29-56

    رشد سریع شهرها و توسعه کالبدی آن موجب بروز بحران های مختلف در زندگی شهری نظیر مشکلات محیطی و نزول کیفیت محیط را حاصل آورده است. در این میان فرسودگی برخی بافت های شهری ناهمگونی ساخت شهری و گسست ساختار اجتماعی را در پی دارد. پایین بودن کیفیت زندگی در چنین مکان های فرسوده ای می تواند بستری جهت بزهکاری و ناهنجاری اجتماعی فراهم سازد. بهسازی و نوسازی این گونه بافت ها در دستور کار سازمان ها و نهادهای متولی مدیریت و توسعه شهری قرار دارد. تجربیات مختلف جهانی و نیز نظریات صاحب نظران و متخصصان امر توسعه شهری رویکردهای مختلف و متنوعی در این زمینه ارایه نموده است. در ایران نیز به موازات گسترش شهرها و پدید آمدن بافت های فرسوده لزوم چاره اندیشی جهت فایق آمدن بر این مشکل بیش از پیش احساس می گردد. در این مقاله ضمن بررسی رویکردها و نظریات مختلف در خصوص مقوله نوسازی شهری به تشریح مسایل بافت فرسوده و علل پیدایش آن پرداخته می شود. در ادامه پروژه نواب را به عنوان یکی از مهم ترین طرح های نوسازی شهری در ایران بررسی کرده، مسایل و معضلات این طرح مورد واکاوی قرار گرفته و در نهایت پیشنهاداتی جهت بهبود وضع موجود و ارتقاء کیفیت محیط در این محدوده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، پروژه نواب، کیفیت محیط، مداخله در بافت و نوسازی شهری
  • عباس علی قیومی*، لیلا خوبان، پروین نصیری صفحات 57-68

    رشد بی رویه جمعیت، در کنار توسعه صنعتی کلان شهرها، مشکلات عدیده ای را برای شهرنشینان به ارمغان آورده است که آلودگی صوتی یکی از مهم ترین معضلات آن به شمار می رود؛ به گونه ای که اکنون با گذر زمان، ابعاد آن بیش از پیش نمایان شده و توجه مسیولان ذی ربط و طراحان شهری را به خود مشغول کرده است. در این مقاله به بررسی شیوه های مختلف حفاظت فعال و غیرفعال جهت کنترل آلودگی صدا در بزرگراه ها اشاره شده و در ادامه به بررسی عوامل موثر در به کارگیری موانع صوتی در بزرگراه ها به عنوان روش کنترلی غیرفعال پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: موانع صوتی، بزرگراه، ارزیابی، کنترل غیرفعال و کنترل فعال
  • شهرام امیرانتخابی*، آذر کریمی حصاری صفحات 69-80

    شهرها به عنوان مراکز اصلی تجمع و تمرکز جمعیت و فعالیت بخش های بازرگانی، صنعتی، فرهنگی، اداری و سیاسی به شمار می روند. در نتیجه، استخوان بندی و چارچوب اصلی سازمان فضایی کشور را شبکه سلسله مراتبی از مراکز شهری تشکیل می دهند. برای تبیین اندازه شهرها در درون این شبکه، برخی پژوهشگران همچون اویرباخ مدل های فضایی خاصی (مدل رتبه - اندازه) را پیشنهاد نموده اند که اندازه جمعیتی شهرها را نسبت به بزرگ ترین شهرها بیان می کند. اما رشد نامتوازن و افسارگسیخته شهرهای بزرگ و برتری بیش از اندازه آنها بر دیگر شهرها چه در سطح ملی و چه در چارچوب استانی، به پیداش پدیده ای انجامیده است که تشدید و تداوم این فرایند، به تدریج بر قطبی شدن هرچه بیشتر فضای کشور و بی عدالتی فضایی منجر می شود که نتیجه آن عدم توسعه اجتماعی و اقتصادی شهرهای کوچک، میانی و نواحی پیرامون آنها است. تهران طی یک سده اخیر پایتخت سیطره بی چون وچرای خود را بر شبکه شهری کشور تحمیل کرده است. در مرحله بعدی، بیشتر مراکز استان ها نیز همین رابطه را با دیگر شهرها برقرار نموده اند. تنها برخی مراکز استان ها، به علت تازه تاسیس بودن، موقعیت مکانی خاص و شرایط تاریخی و جغرافیایی شان هنوز به پدیده نخست شهری نرسیده اند، اما روند های کنونی و الگوهای رایج شهرنشینی آنها نیز تا مرحله ای بحرانی و غیرقابل بازگشت می تواند ادامه یابد.

    کلیدواژگان: پدیده نخست شهری، الگوی رتبه اندازه، سازمان فضایی و شبکه شهری
  • اسماعیل کاوسی*، ابوالفضل اسماعیلی صفحات 81-100

    مفاهیم، اصول و نهادهای مربوط به شهروندی طی قرون متمادی گسترش یافته و دارای پیشینه طولانی است. یکی از مهم ترین وظایف نهادهای اجتماعی، آماده ساختن شهروندان جهت مشارکت هرچه بیشتر در اداره امور زندگی خودشان است. در این رابطه، آموزش شهروندی به نوعی تربیت گفته می شود که به توسعه و پرورش مهارت ها و قابلیت های شهروندی منجر خواهد شد. در این مقاله ضمن ارایه تصویری از آموزش شهروندی و لزوم آن در اداره بهتر امور شهرها در راستای تبیین نقش آموزش شهروندی و بهبود مناسبات اجتماعی به مفهوم آن در زندگی شهری پرداخته و سپس آموزش شهروندی در ارتقاء مناسبات اجتماعی توصیف شده است. در ادامه نیز شیوه های رایج جهت ارتقاء مناسبات اجتماعی معرفی، نقش سازمان ها و نهادهای فرهنگی در این رابطه تشریح و در نهایت فرایند تدوین برنامه های آموزش جهت ارتقاء مناسبات اجتماعی توصیف شده است.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش شهروندی، مناسبات اجتماعی و بهبود مناسبات اجتماعی
  • کاوه جوانی*، اردشیر سیاح مفضلی صفحات 101-112

    دگرگونی های گسترده ای که در دهه های اخیر در مسایل شهری رخ داده، سازمان های مسیول را در عمل با رویکردهای نوینی روبرو ساخته که برآیند قطعی دگرگونی جایگاه نسبی آنها بوده است. با درک این مهم و تشخیص اینکه سیستم حمل ونقل و ترافیک شهری (تهران) مانند یک ارگان زنده و پویا، دارای یک مدل اقتضایی بنیان یافته بر فرهنگ و زیست بوم شناختی نیست، بر آن هستیم تا یک مدل اقتضایی برای بهبود این سیستم برپایه روش شناسی علمی ارایه دهیم. این مدل «مدل مدیریت مشارکتی کیفیت سیستم های حمل ونقل درون شهری» نام دارد و سازه های آن در نتیجه هشت عامل اساسی در قالب هشت سیستم تعیین می شود. مهم ترین ویژگی این عوامل «کیفیت و پاسخگویی به شهروندان» است.

    کلیدواژگان: حمل ونقل و ترافیک، گسترش عملکرد کیفیت، نیازها و خواسته های شهروندان و مدیریت مشارکتی کیفیت
  • حمیرا بردبار*، اسماعیل ابراهیمی صفحات 113-120

    از جلوه های اصلی شهرنشینی در دنیای کنونی، رشد و توسعه فیزیکی شهرها، در کنار افزایش جمعیت شهری است. این پدیده پس از انقلاب صنعتی در جهان غرب شدت یافت، اما پس از مدتی با نگرانی طرفداران محیط زیست و چشم اندازهای روستایی کنترل شد؛ به گونه ای که در کشورهای اروپایی، ایالات متحده و ژاپن قوانینی بر شهرسازی و برنامه ریزی شهری حاکم شده که توسعه فیزیکی و کالبدی شهرها در فضای پیرامون روستایی شان را تابع ضوابط و مقررات ویژه ای نموده است؛ تا اراضی کشاورزی، جنگل ها و سایر عرصه های زیست محیطی کمتر مورد تهاجم اراضی شهری قرار گیرند. درحالی که شهرهای کشورهای درحال توسعه که دوره اوج گیری شهرنشینی را به تازگی از سر می گذرانند    با شتاب حیرت آوری به سوی عرصه های روستایی و کشاورزی در حال گسترش هستند و اراضی زراعی و جنگلی با تغییر کاربری به اراضی شهری تبدیل می شوند. بنابراین توجه به تجارب و یافته های کشورهای توسعه یافته در این خصوص بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی شهرها، الگوی باغ شهری، تغییرکاربری اراضی و آمایش سرزمین
  • اردشیر سیاح مفضلی*، امیر قندچی صفحات 121-137

    امروزه پایبندی عموم شهروندان به هنجارهای ترافیکی، نشانگر انضباط اجتماعی و فرهنگ غالب در هر جامعه است. رفتارهای ترافیکی شهروندان اعم از پیاده، راننده و مامور اجرایی انتظامی می تواند باعث ایجاد تراکم ترافیکی شده و خسارت ها و معضلاتی را با بهایی گزاف، به دنبال داشته باشد که این امر خود می تواند با آموزش های صحیح و بهنگام به حداقل برسد. اما متاسفانه به دلیل آنکه آموزش های مذکور، دارای ویژگی های پایدار یعنی پایایی و پویایی و نیز موثر بودن یعنی استاندارد و بهنگام بودن نیستند، افراد در جامعه از خوی اصلی خود عدول کرده، به سوی راحت طلبی و ارتکاب تخلف روی می آورند. در این پژوهش سعی شده است با توجه به الگوی توسعه انسانی پایدار و نیز نظم و انضباط که مطلوب و منظور اصلی این پژوهش است پس از بررسی ترافیک و مشکلات ساختاری آن به عنوان معضل اساسی، آشنایی با شهر سالم و الگویی مناسب برای رفتارهای شهری به دلایل ارتکاب تخلفات مربوطه پرداخته شود. در ادامه با بررسی جامعه شناختی یادگیری اعم از فرهنگ، آموزش، تربیت، فرایند جامعه پذیری و مکانیسم آن با توجه به نظریه ها و اصول علمی، و نیز بررسی نقش جایگاه آموزشی خانواده (به عنوان رکن اصلی)، پیش دبستانی، دبستان، راهنمایی، دبیرستان و دانشگاه، سازمان های غیردولتی غیرانتفاعی و همچنین رسانه ها سعی در شکافتن اصول یادگیری و آموزش صحیح و بهنگام شده است. در انتها نیز با بررسی راهکار گذربان مدارس، با عنوان نمونه موردی به ارایه بحث، نتیجه گیری و پیشنهادها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شهر سالم، ترافیک، توسعه انسانی پایدار، جامعه پذیری، هنجارهای ترافیکی، آموزش و فرهنگ رانندگی
|
  • Pages 1-28

    This study is trying to introduce definitions of transportation and review its history, types of motor vehicles, how to use them, traffic, the root and origin of disadvantages of this problem in the cities in Iran. Afterwards public transportation systems and strategic policies and the advantages of it are overviewed, sustainable cities are defined, sustainable urban development and various aspects of it are considered from a new perspective. Also, with a look at each of the instruments of mass transportation - including bus, train, subway, monorail and tramway – it is tried to review the positive points and disadvantages of each in brief and study the modern transportation systems of the world. Finally, using the above information, conclusion is made and some recommendations are offered.

    Keywords: Traffic control, sustainable systems of public transportation, sustainable city model, optimal urban management
  • Pages 29-56

    Rapid growth of cities and their skeletal development has caused various crisis in urban life such as environmental problems and environment quality decline. Meanwhile, exhaustion of some urban textures results in heterogenic social structure and problems in urban construction. The low quality of life in such worn places can create the condition for the social disorder and crime. Improvement and renovation of such texture are in the agenda by organizations and institutions responsible for urban development management. This article reviews various approaches and theories regarding the urban renovation and describes the issues of worn textures and the causes of its emergence. Then it studies Navab project as one of the most important project of urban renovation plans in Iran, reviews the problems of this project and finally, some recommendations are presented to improve and enhance existing environmental quality in this area.

    Keywords: Worn texture, Navab project, Environment Quality, intervention in texture, urban renovation
  • Pages 57-68

    The increasing population growth, along with the industrial development of big cities have brought for various problems for the citizens, among which the noise pollution is considered as the most important one. And now as time passes, its dimensions are more evident and have attracted the attention of the relevant authorities and urban designers. Installation of noise barriers near highways is the most common way to reduce noise pollution. Noise barriers do not often have the necessary efficiency for the societies in which they are expected to work. However, in some cases, with a little accuracy in design, these barriers would have a considerably high efficiency. This paper evaluates different active and passive protection methods to control noise pollution in the highways and studies effective factors used in highways as a passive control method of sound barriers.

    Keywords: Sound barriers, highway, Evaluation, passive control, active control
  • Pages 69-80

    Cities are known as the main centers of population gathering and activity of commercial, industrial, cultural, administrative and political sectors. As a result, the hierarchical network of urban centers comprises the main skeleton and framework of spatial organization of country. In order to identify the size of the cities within the context of this network, some researchers such as Averbakh have suggested specific spatial models (Rating - Size Model) that express population size of the cities comparing with the largest cities. But the unbalanced and uncontrollable growth of the large cities and their superiority over other cities, whether at the national level or within the province, have created a phenomenon and the intensification and continuation of this process, gradually leads to the increasing polarization of space and injustice in the country, which results the lack of social and economic development in small and medium cities and areas around them. In a recent century Tehran has been the capital of dominion in the city network. In the next stage, most provincial capitals have established the same relationship with the other cities.  Only some provincial capitals, due to being newly established, their specific spatial location, geographical and historical circumstances have not reached the first urban phenomenon yet, but their current trends and common citizenship patterns can also continue to irrecoverable critical stage.

    Keywords: Prime urban phenomenon, the rank - size pattern, Spatial organization, urban network
  • Pages 81-100

    Concepts, principles and citizenship organizations have developed during the centuries and have a long history. One of the most important duties of social institutions is preparing citizens for participation in their own life affairs as much as possible. In this regard, education of citizens is the kind of training which leads to develop skills and capabilities of the citizens. This paper presents a picture of citizenship education and its necessity to run the city affairs better, explains the role of citizenship education to improve social occasions and its concept in urban life, and states the role of citizenship education in promotion of social occasions. Afterwards, common methods to improve social occasions and the role of cultural organizations and institutions in this regard are introduced, and finally the process of developing education programs to improve social relations is described.

    Keywords: Education, citizenship education, social occasions, improving social relations
  • Pages 101-112

    Extensive change in recent decades occurred in urban issues, has made responsible organizations face new practical approaches that have been definite outcome of transformations in their relative position. Understanding this important system and recognizing that urban transportation and traffic (in Tehran), like a live and dynamic organization, does not have a rooted environmental ecological and cultural model, we are providing a professional model to improve this system based on scientific methodology. This model is called « Participatory Management Model for the Quality of Inter-City Transportation Systems » and its structures are formed as a result of eight major factors within eight systems. The most important feature of these factors is the «quality and responding to citizens» is.

    Keywords: Transportation, traffic, development of performance quality, needs, demands of citizens, participatory management of quality
  • Pages 113-120

    The main citizenship effects in the present world are the physical growth and development of cities and the increasing urban population. This phenomenon intensified after the industrial revolution in the West, but after a while, it was controlled by the concerns of the fans of  the environment and rural perspectives; as such, some rules for urban construction and urban planning in European countries, the United States and Japan have been passed, which have made physical and structural development of cities around the rural environment function under some special regulations, so that agricultural lands, forests and other environmental fields to be less invaded by the urban land. While cities in developing countries are passing the fast citizenship period, they accelerate towards the rural and agricultural areas, and farm lands and forest lands are changing to urban areas. Therefore, considering the experiences and findings of the developed countries in this regard is very important.

    Keywords: Physical development of the cities, city garden pattern, change in land application, land spatial planning
  • Pages 121-137

    This study, considering the sustainable human development model and the good discipline and order which is the main purpose of the study, reviews the traffic and its structural problems as a major problem, familiarity with a healthy city and an appropriate model for urban behavior , and  examines the reasons of the relevant irregularities. Afterwards, studying the sociology of learning - including culture, education, training, process and mechanism of sociability, according to the scientific theories and principles, studying the role and status of the family educational (as a main component), preschool, school, guidance school, secondary school and University, non-profit NGOs and media-it searches the principles of learning and correct and timely teaching. Finally, assessing the schools pathway strategy as a sample case, it provides discussion, conclusions and suggestions.

    Keywords: Healthy city, Traffic, sustainable human development, sociability, traffic norms, education, driving culture