فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
سال یکم شماره 3 (پیاپی -3، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی میزان اهمیت شاخصهای کیفیت زندگی شهری تهران؛ از دیدگاه مدیران و متخصصان مدیریت شهری
    حسین وظیفه دوست*، مهدی امینی صفحات 9-26
    در این تحقیق با بررسی مطالعات و تجربیات جهانی در زمینه کیفیت زندگی شهری، شاخصهای مختلف و متعدد ناشی از تجربیات متفاوت مکانی و زمانی استخراج شده وسپس این شاخصها توسط تعدادی از مدیران و متخصصان مدیریت شهری تهران از لحاظ اهمیت مورد برسی قرار گرفته اند. در واقع سعی شده است تا با بررسی شاخصها و دسته بندی های رایج مفهوم کیفیت زندگی شهری، شاخصها و دسته بندی هایی متناسب با شرایط سیاسی و مدیریتی نظام مدیریت شهری ایران و بخصوص کلانشهر تهران بومی سازی شود. به این امید که در مراحل بعدی با استفاده از شاخصهای بومی، بتوان به پایش و اندازه گیری کیفیت زندگی شهروندان ایرانی و تهرانی پرداخت. در این تحقیق از مجموع 114 شاخص و 16 گروه اصلی آنها، 93 شاخص در 14 دسته، (شاخصهای اصلی) به عنوان شاخصهای بومی برای اندازه گیری و پایش سطح کیفیت زندگی شهری شهروندان تهرانی (ایرانی) طبقه بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، شاخص، میزان اهمیت، مدیریت شهری، تهران
  • عوامل موثر در گسترش مهاجرت به کلانشهر تهران
    کریم حمدی*، سروش فتحی صفحات 27-44
    به دنبال گسترش امکانات اشتغال در بخش نوین، مهاجرت افرادی که در جستجوی درآمد بیشتری هستند ادامه خواهد یافت. با افزایش تراکم جمعیت در شهر بهای زمین در مناطق شهری، هزینه های مسکن، حمل و نقل مواد خوراکی و دیگر امکانات شهری بالا می رود. این امر شکاف بین سطح درآمد روستایی و شهری را تنگتر می کند و بنابراین، آهنگ شهرنشینی و روند مهاجرت کندتر می شود. با ادامه روند توسعه،  گوناگونی فعالیتهای بخش نوین اقتصادی بیشتر شده و بخش شهری، به صورت یک نظام یکپارچه مستقل از شهرهای مختلف درمی آید که هر کدام در جهت تخصص یافتن در جنبه ای از فعالیتهای اقتصادی، توسعه می یابند. در این مسیر، روند شهر نشینی با  جذب منابع انسانی به سوی فعالیتهایی که بازده اقتصادی بیشتری دارند، در تمام جنبه های توسعه اثر می گذارد.   این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجراء توصیفی(همبستگی) است.جامعه آماری این تحقیق  شامل کلیه اساتید،متخصصان و مدیران در حوزه مدیریت ،علوم اجتماعی و فرهنگی می باشند.در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد و تعداد 150سشنامه در میان نمونه مورد پژوهش توزیع شد که در این میان 131پرسشنامه بصورت کامل تکمیل و به پژوهشگر عودت داده شد.ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه بصورت پرسشنامه ای بوده است.پرسشنامه مذکور در دوبخش الف)مشخصات فردی و ب)گویه ها با  40 گویه می باشد. بر اساس ارزیابی حاصل از نتایج آزمون فرضیات تحقیق و ارزیابی آراء خبرگان از میان مولفه های هشتگانه ،عوامل اقتصادی  شهر تهران در جایگاه نخست ،عوامل اقتصادی مبدا در جایگاه دوم و  عوامل سیاسی شهر تهران در جایگاه انتهایی عوامل تاثیر گذار در مهاجرت به کلانشهر تهران قرار دارند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، کلان شهر تهران، مولفه اقتصادی، مولفه فرهنگی، مولفه اجتماعی، سیاسی
  • متدولوژی استقرار شهر الکترونیک ضرورتی در ایجاد شهرداری الکترونیک
    مهرزاد سرفرازی*، غلامرضا معمارزاده صفحات 45-70

    امروزه نگاه صحیح و راهبردی به حمل ونقل به عنوان فعالیتی اقتصادی، به ضرورتی درخور توجه تبدیل شده است؛ به گونه ای که مشخصات حمل ونقل و سیاست های مرتبط با آن، یکی از ارکان رشد حجم ترافیک است. در این نوشتار، پس از آشنایی با تعاریف حمل ونقل و سیر تاریخی آن، انواع وسایل نقلیه موتوری، چگونگی استفاده از آنها، ترافیک و ریشه ها، و منشا و مضرات این معضل در شهرهای ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه به سیستم های حمل ونقل عمومی و سیاست های راهبردی و مزایای آن نگاهی اجمالی انداخته، به تعریف شهر پایدار، توسعه پایدار شهری و ابعاد مختلف آن از منظری نو پرداخته شده است. همچنین با نگاهی به هر یک از وسایل حمل ونقل انبوه مسافر - اعم از اتوبوس، قطار، مترو، مونوریل و تراموا - تلاش شده است نکات مثبت و معایب هر یک به اجمال بررسی و سیستم های نوین حمل ونقل روز دنیا مورد کنکاش قرار گیرند.

  • دلایل حاشیه نشینی در کلان شهر تهران
    علیرضا لادن*، هادی رزقی شیرسوار صفحات 71-88
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجراء توصیفی(همبستگی) است.جامعه آماری شامل کلیه اساتید،متخصصان و مدیران در حوزه مدیریت ،علوم اجتماعی و فرهنگی می باشند.در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد و تعداد 200 پرسشنامه در میان نمونه مورد پژوهش توزیع شد که در این میان 157 پرسشنامه بصورت کامل تکمیل و به پژوهشگر عودت داده شد.ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه بصورت پرسشنامه ای بوده است.پرسشنامه های مذکور در دوبخش الف)مشخصات فردی و ب)گویه ها با  24 گویه می باشد.مطابق نظرات ارایه شده از سوی خبرگان ضعف ساختار اقتصادی مهمترین مولفه و در جایگاه نخست ،ضعف نظام برنامه ریزی و مدیریت شهری در رتبه دوم ، عدم حمایت و هدایت دولتی در جایگاه سوم ، حوداث سیاسی در جایگاه چهارم ، بلایای طبیعی در جایگاه پنجم و حوادث اجتماعی در جایگاه ششم تاثیر گذار در گسترش حاشیه نشینی در کلانشهر تهران معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، برنامه ریزی و مدیریت شهری، حوداث سیاسی و اجتماعی، بلایای طبیعی
  • شناسایی موانع توسعه سیستم های اطلاعاتی جغرافیایی (GIS) در حوزه خدمات شهری و ارائه راهکارهای اجرایی (مورد مطالعه - شهرداری شیراز)
    اسماعیل کاوسی*، حسین وظیفه دوست، علی قادری صفحات 89-118

    هدف از نگارش این مقاله، شناسایی موانع پیش روی توسعه سیستمهای اطلاعاتی جغرافیایی در شهرداری شیراز و ارایه راه حل های اجرایی، می باشد. بدین منظور با شناسایی جامعه آماری مورد نظر و انتخاب روش تحقیق توصیفی، فرضیات مستخرج از مطالعات پیشین در قالب پرسشنامه هایی بصورت نظر سنجی در بین جامعه آماری مخاطب توزیع گردیده و پس از تجزیه و تحلیل های آماری مربوطه، مشخص گردید که تمامی پنج فرضیه، مورد تایید قرار گرفتند بطوری که به نظر جامعه آماری، مسایل و مشکلات مالی، مسایل و مشکلات ایمنی و فنی، مسایل و مشکلات فرهنگی، عدم استفاده و یا استفاده ضعیف از سیستمهای اطلاعاتی جغرافیایی در سایر شهرداریها و سازمانهای مرتبط با حوزه خدمات شهری شهرداری شیراز وعدم آشنایی مدیران رده بالای شهرداری و اعضاء شورای شهر شیراز (مدیران شهری) با قابلیتهای سیستم های اطلاعاتی جغرافیایی، مانع از توسعه سیستمهای اطلاعاتی جغرافیایی در حوزه خدمات شهری شهرداری شیراز شده است. در انتها با مراجعه به جامعه آماری دوم و یا کارشناسان و صاحب نظران توسعه سیستمهای اطلاعاتی جغرافیایی، به جمع آوری راهکارهای پیشنهادی آنها به منظور رفع موانع توسعه شناسایی شده، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: سیستمهای اطلاعاتی جغرافیایی، موانع توسعه، خدمات شهری و شهرداری شیراز
  • بررسی عوامل موثر بر کاهش کیفیت محیط شهری
    مجتبی رفیعیان*، زهرا عسگری زاده صفحات 119-134

    این مقاله با هدف سنجش میزان عدم رضایت ساکنین محدوده نواب از 4 عامل اجتماعی- محیطی (شامل مولفه های فقدان بهداشت محیط، عدم احساس امنیت، آلودگی صوتی و آلودگی هوا) انجام گردیده است. حجم نمونه مطالعاتی شامل 270 عدد پرسشنامه و داده ها با استفاده از نرم افزار Spss تحلیل شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که تمامی عوامل مورد نظر در مدل تجربی در محدوده مطالعاتی با میزان نارضایتی ساکنین از محیط سکونتی شان رابطه معنی داری دارند ((P< .05. در مجموع میزان نارضایتی ساکنین نواب از مجموع عوامل مورد بررسی بالاتر از متوسط آن (5<3.41>1 با میانه نظری 3) ارزیابی شد. میزان آزردگی ساکنین از تمامی عوامل مورد بررسی بالا و بیشتر از متوسط آن به دست آمد. بیشترین میزان نارضایتی ساکنین مربوط به احساس آزردگی از آلودگی هوا (3>2.89>1 با میانه نظری 2) و کمترین میزان مربوط به آزردگی از فقدان بهداشت محیط (3>2.02>1 با میانه نظری 2) بوده که در حد متوسط ارزیابی شد. همچنین در بررسی میزان تاثیر گذاری سه متغیر مستقل جنس، سن و طول مدت اقامت در محله بر روی میزان نارضایتی، نتایج نشان داد که هیچ کدام از این متغیرها بر ادراک احساس آزردگی ساکنین از عوامل مورد بررسی تاثیر گذار نبوده اند(P> .05).

    کلیدواژگان: نارضایتی، احساس آزردگی، ارزشهای محیطی، نواب
  • الگوهای رونق بخشی، نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده ی شهری
    شریف مطوف*، زهرا خدائی صفحات 135-156

    این مقاله بر آن است، ضمن تبیین انواع بافت های آسیب پذیر و شاخص های شناسایی بافت های فرسوده به علل پیدایش آن پرداخته و پیشنهاداتی در زمینه ی راه های برون رفت از وضعیت موجود و رونق بخشی به نوسازی در این بافت ها ارایه نماید. بدین منظور با استفاده از تجربه ی موردی شهر کاشمر این راه کارها مورد ارزیابی تجربی قرار گرفت. در این مقاله ضمن گونه شناسی تعاریف، مفاهیم و راه کارهای بهسازی بافت های فرسوده، به تبیین  وضع موجود بافت های فرسوده ی شهر کاشمر و طبقه بندی آن ها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP و نیز نرم افزار GIS پرداخته و به نحوه ی مداخله ی ارکان موثر در این بافت ها اشاره شده است.  در نهایت با تقسیم بندی بافت های فرسوده ی شهر کاشمر به چهار گونه ی "بافت فرسوده با ارزش تاریخی"،  "بافت فرسوده میانی"، "بافت فرسوده روستایی شهری (دارای هسته روستایی)" و "بافت فرسوده حاشیه ای" شیوه ی مداخله ی دولت و نحوه ی مشارکت مردم در بهسازی و نوسازی آن بیان شده است.

    کلیدواژگان: بافت های فرسوده ی شهری، بهسازی، نوسازی، مداخله در بافت، شهر کاشمر
  • رویکرد مشارکتی و اجتماعی محور در ایجاد فضاهای امن شهری
    الهام ضابطیان*، زهرا خدائی صفحات 157-171

    امنیت یک حق اولیه و ضروری برای زندگی همه افراد اجتماع و شهروندان است، و البته در بیان مفهوم امنیت باید به دو بعد ذهنی و عینی آن توجه کرد. این دو بعد کاملا بر یکدیگر تاثیر گذار بوده و نمی توانند به طور مجزا بررسی شوند . در واقع مفهوم " امنیت" و درک آن در همه ابعاد(فیزیکی،اجتماعی، روانی و...) مشکل است و بنابراین ترقی دادن آن هم مشکل خواهد بود. هم چنین روشن است که نیروی انتظامی و تعدد پلیس و نگهبان برای یک فضا به تنهایی نمی تواند ضامن تامین امنیت شهر باشد و البته یک طرح شهر سازی نیز به تنهایی نمی تواند امنیت را در کالبد شهر تزریق کند و هم چنین روشن است که پیشگیری از جرم از هر طریقی که باشد و برقراری امنیت بسیار راحت تر و با صرفه تر از بر خورد با جرم خواهد بود. اما با مداخلات فیزیکی و اجتماعی به صورت موازی می توان جو و محیط عمومی فضا های شهری را تحت تاثیر قرار داد و میزان احساس امنیت شهروندان و درک آن ها از محیط پیرامونشان را تغییر داد و حضور آنان را در شهر بالفعل گردانید. اما یکی از عوامل محرکه این اقدام خود شهروندان به عنوان روح حاکم بر شهر  می باشند. آنان بهتر از همه بر معضلات نا امنی در محیط خود واقف هستند و در صورت مشارکت فعال با برنامه ریزان شهری می توانند محیطی امن برای خود و خانواده شان فراهم آورند.

    کلیدواژگان: امنیت، فضا های شهری، ارتقاء امنیت، مشارکت
|
  • Assessing The Importance of Quality of Urban Life Indicators in Tehran; from perspective of managers and specialists in urban management
    Pages 9-26
    This research reviews the global studies and experiences in quality of urban life and identifies different indicators drawn from different experiences from various space and time. Then, theses indicators are examined by a number of Tehran's managers and experts in urban management in terms of importance. It is in fact tried to review indicators and common categories of the sense of quality of urban life and present some local indicators and categories that suit the political and administrative conditions of the urban management system in Iran and in Tehran Metropolis. It is hoped that using the local indicators in the future, we could be able to monitor and measure the quality of life Iranian and Tehran citizens. In this study, among a total of 114 indicators and 16 major groups of these indicators, 93 indicators in 14 categories, (main indicators) were classified as local indicators for measuring and monitoring the level of quality of urban life of citizens in Tehran (Iran).
    Keywords: Quality of urban life, Indicators, importance, Urban Management, Tehran
  • Factors Affecting the Growth of Migration to Tehran Metropolis
    Pages 27-44
    This research is functional, purpose wise and descriptive (correlation), method wise. The statistical population includes all teachers, professionals and executers in management, social sciences and culture. In this study, random sampling method was used and 150 questionnaires were distributed among the studied samples. 131 questionnaires were fully completed and returned to the researcher. The data collection tools in this study have been questionnaires. The questionnaires were prepared in two parts of: a) individual characteristics and b) 40 questions. According to the results obtained from testing the research hypotheses and evaluation of opinions of experts, among the eight components, economic factors in Tehran were in the first place, original economic factors were in the second place and political factors in Tehran were in the last place of being influential in the migration to Tehran Metropolis.
    Keywords: immigration, metropolis of Tehran, economic factors, Cultural Factors, Social Factors, political factors
  • Methodology of Placing Necessary Electronic City to Create Electronic City Council
    Pages 45-70

    Today, a correct and strategic look at transportation as an economic activity is an important concern, so that the features of transportation and its related policies are of the basic factors of growth of traffic volume. In this article, some definitions are presented for transportation and its historical process, and types of vehicles, how to use them, traffic and its roots, origin and disadvantages of this problem has been studied. Afterwards, public transportation systems and its strategic policies and benefits are overviewed; the definition of sustainable cities, sustainable urban development and their various aspects are concerned from a new perspective. Also, with a look at each of the mass passenger Transport vehicles - including bus, train, subway, and tramway- it is tried to review the positive points and disadvantages to each  of the modern Transport systems in the world.

  • Reasons for Suburbanization in Tehran Metropolis
    Pages 71-88
    This research is functional, purpose wise and descriptive (correlation), method wise. The statistical population includes all teachers, professionals and executives in management, social sciences and culture. In this study, random sampling was used and a number of 200 questionnaires were distributed among the samples in this study. 157 questionnaires were fully completed and returned to the researcher. The data collection tools in this study have been questionnaires. The questionnaires were prepared in two parts of: a) individual characteristics and b) 24 questions. According to opinions of experts, the weak economic structure is the most important components and in the first position, poor planning and urban management system in the second, lack of government support and guidance is in third place, political events in fourth place, natural disasters in fifth place and social events at sixth place influence the development of suburbanization in Tehran Metropolis.
    Keywords: suburbanization, urban planning, management, events
  • Identifying Barriers to Development of Geographic nformation Systems (GIS) in Urban Areas Services and providing perational Strategies (case study: Shiraz City Hall)
    Pages 89-118

    The purpose of this article is to identify barriers to the development of geographical information systems and to provide solutions in Shiraz City Hall. For this purpose, by identifying the statistical population and selecting the descriptive research method, the hypotheses of previous studies are drawn in form of questionnaires for conducting a survey among the statistical population. After analyzing the statistical data, it was determined that all the five hypotheses were confirmed, so that according to the statistical population, financial problems, safety and technical problems, cultural problems, lack of use or poor use of geographic information systems in other municipalities and related organizations in the field of urban services of the City Hall of Shiraz and the lack of familiarity of high-ranking managers and members of the City Hall of Shiraz (urban managers) with the capabilities of geographic information systems, prevent the development of geographic information systems in the field of urban services of Shiraz City Hall. Finally, referring to the second statistical population i.e. experts and scholars of developing geographic information systems, their proposed solutions to elimination of barriers to development are offered.

    Keywords: geographic information systems, barriers to development, urban services, City Hall of Shiraz
  • A Study of the Factors Affecting the Quality Reduction of the Urban Environment
    Pages 119-134

    This article  was written with the purpose of measuring the dissatisfaction of Navab district through four factors of social-environmental(including lack of environmental health component, not feeling safe, sound pollution and air pollution). Study sample included 270 questionnaires and the data was analyzed data using the SPSS software. The results of the research show that all the expected factors in the empirical model within the studied field have a significant relationship with the residents' dissatisfaction rate with their environment (P <.05). In general, Navab residents' dissatisfaction among the factors reviewed were evaluated above its average (5 <3.41> 1with theoretical mean of 3). The annoyance of the residents has been high and more than average. The highest rate of dissatisfaction of the residents has been due to suffering from the air pollution (3> 2.89> 1with theoretical mean of 2) and the lowest has been due to the Environmental Health (3> 2.02> 1with theoretical means of 2) was evaluated which was evaluated moderate. The results from studying the three independent variables of gender, age and length of stay in area influencing the amount of dissatisfaction, the results showed that none of these variables have influenced the perception of residents' annoyance (P> .05).

    Keywords: Dissatisfaction, annoyance, Environmental values, Navab
  • Patterns to Bringing Prosperity, Reconstruction and Improvement of the Urban Worn Texture
    Pages 135-156

    This article tries to explain the types of damageable textures and indices of identification of worn textures and indicates the causes of its emergence. It also offers some suggestions to exit from the current situation and to modernize the urban texture. For this purpose, using the experience of the city of Kashmar, these approaches were experimentally evaluated. This article deals with the typology of definitions, concepts and improvement strategies for the worn textures, explains the existing worn textures of Kashmar city and their classification using hierarchical AHP analysis method and GIS software and indicates how the effective organs interfere in these textures. Finally the worn textures in the city of Kashmar are classified in four categories "worn textures with historical value", "worn middle textures ", " worn rural -urban textures (with a rural core)" and "worn marginal textures"  and the way of the intervention of the government and people's participation in the reform and reconstruction is expressed.

    Keywords: worn urban texture, Improvement, Reconstruction, intervention in the textures, the city of Kashmar
  • Participatory and Social Approach to Create a Safe Urban Space
    Pages 157-171

    Security is a primary and essential right of all people in societies and citizens, and of course the concept of security must be expressed in two dimensions of mental and objective. These two dimensions affect each other completely, and can not be studied separately. In fact, the concept of "security" and understanding it in all aspects (physical, social, psychological, and ...) is difficult and therefore promoting it will also be difficult. It is also clear that the army and multiplicity of police and guard forces for a space alone can not guarantee security of the city and of course designing a city alone cannot establish the security in the city. It is clear that prevention of such offenses in any way and establishing the security is more convenient and easier than defeating the crimes. But physical and social interventions can have a parallel effect on the atmosphere and urban public space and can change the citizens' feeling safe and understanding about their environment and their actual presence in the city. But one of the factors motivating this action is the citizens themselves. They are all aware of their dangerous environment and can provide a safe environment for themselves by an active cooperation by with urban planners.

    Keywords: Security, Urban space, promoting safety, participation