فهرست مطالب

نشریه تحلیل بازار سرمایه
پیاپی 1 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالکریم فرهانیان، الله کرم صالحی* صفحات 1-30
    ارتقاء ویژگی کیفی قابلیت مقایسه در صورت های مالی ، استفاده کنندگان را قادر می سازد تا شباهت ها و تفاوت های مربوط به فعالیت های اقتصادی در بین شرکت های مختلف در طول زمان را بهتر ارزیابی کرده و بتوانند تخصیص منابع خود را به شکل بهینه انجام دهند. هدف پژوهش حاضر ، بررسی تاثیر قابلیت مقایسه صورت های مالی بر خطر ریزش قیمت سهام با تاکید بر نقش توانایی مدیریت در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که با استفاده از اطلاعات 119 شرکت طی بازه زمانی 1392 تا 1398 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین توانایی مدیریت و خطر ریزش قیمت سهام رابطه مثبت و معنادار و بین قابلیت مقایسه صورت های مالی و خطر ریزش قیمت سهام رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج بیانگر اثر تعدیلی توانایی مدیریت بر رابطه بین قابلیت مقایسه صورت های مالی و خطر ریزش قیمت سهام بوده است. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که مدیران بر مبنای تیوری نمایندگی و تضاد منافع بین مدیران و مالکان ، ممکن است هوش و استعداد خود را در جهت کسب بازده شخصی بکار گرفته و یا به واسطه اطمینان بیش ازحد به خود و احتکار اخبار بد ، باعث ایجاد حباب قیمتی و در نهایت ریزش قیمت سهام شوند.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورت های مالی، خطر ریزش قیمت سهام، توانایی مدیریت
  • محمدرضا مهربان پور*، فرزین رضایی، مریم مرادی، لیلا مرادی صفحات 31-54
    افزایش قابلیت مقایسه صورت های مالی منجر به کاهش هزینه نمایندگی و نیاز به نگهداشت وجوه نقد می شود. در این راستا، هدف این تحقیق بررسی ارتباط قابلیت مقایسه صورت های مالی و نگهداشت وجوه نقد و تاثیر ساختار سرمایه و چرخه های عملیاتی بر رابطه قابلیت مقایسه صورت-های مالی و نگهداشت وجوه نقد می باشد. برای رسیدن به اهداف تحقیق، داده های شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1393 تا 1397 با استفاده از رگرسیون خطی چند گانه به روش داده های تابلویی مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها نشان می دهند که افزایش قابلیت مقایسه صورت های مالی به طور قابل توجهی باعث کاهش نگهداشت وجوه نقد شرکت ها می شود. همچنین شواهد حاکی از آن است که تاثیر معناداری ناشی از ساختار سرمایه و چرخه های عملیاتی بر رابطه بین قابلیت مقایسه صورت های مالی و نگهداشت وجوه نقد وجود ندارد. نتایج به-دست آمده بیان گر این است که سرمایه گذاران و اعتباردهندگان در تصمیم گیری های اقتصادی خود بر صورت های مالی شرکت ها اتکا می کنند، بنابراین شایسته است نهادهای استانداردگذار و ناظر و همچنین ارکان راهبری شرکت ها اهمیت ویژه ای برای قابلیت مقایسه اطلاعات مالی قایل شوند.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورت های مالی، نگهداشت وجوه نقد، ساختار سرمایه، چرخه های عملیاتی
  • مرضیه ابراهیمی شقاقی*، حسین اسلامی مفیدآبادی صفحات 55-84
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تبیین تاثیر استرس مالی بر پیش بینی شاخص های کلان اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در قالب پنج مرحله انجام شده است. در مرحله اول تاثیر متغیرهای مالی بر استرس مالی مطابق مبانی نظری پژوهش با استفاده از روش پنل دیتا و اثرات تصادفی سنجش شده است؛ و در ادامه نیز با ساخت یک شاخص ترکیبی نااطمینانی استرس مالی با به کارگیری مدل آرچ و گارچ، امکان بررسی رابطه میان رشد اقتصادی وشاخص نااطمینانی استرس مالی فراهم شد. سپس، در ادامه نیز مطابق نتایج بررسی تاثیر استرس مالی برروی رونق و رکود اقتصادی به روش پرسپترون چند لایه، احتمال رکود اقتصادی از سال1397 تا فصل اول 1399 برآورد گردید؛ و با شروع فصل دوم 1399 نیز انتظار رونق اقتصادی پیش بینی گردید. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که استرس مالی در تشخیص رکود و رونق اقتصادی نقش به سزایی دارد. همچنین، پژوهش نتایج نشان می دهد که استرس مالی بر رونق اقتصادی تاثیر منفی ومعنی داری دارد. در نهایت یک تابع تولید تعریف شده و تاثیر استرس مالی در کنار سایر متغیرهای تابع تولید بر روی رشد اقتصادی به روش خطی وغیرخطی سنجیده شده است. در نهایت، این که بر اساس نتایج به دست آمده شاخص استرس مالی در مدل های بلندمدت وکوتاه مدت اثر منفی و معنی داری بر رشد اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: استرس مالی، شاخص نااطمینانی استرس مالی، رونق و رکود اقتصادی
  • امیرهادی علی حکیم، سعید جبارزاده کنگرلویی*، هادی کارآمد ثانی، نسیم لطفی صفحات 85-108

    به طور کلی در تامین مالی، شرکتهای وابستگی به گروه تجاری منافع بیشتری نسبت به سایر شرکتها دارند زیرا این شرکتها دسترسی بیشتری به منابع مالی دارند و بازارهای سرمایه ای داخلی نیز آنها را پشتیبانی می کنند بر همین اساس در این تحقیق به بررسی تاثیر وابستگی تجاری بر عوامل مرتبط با تامین مالی در شرکتهای بورس اوارق بهادار تهران پرداخته شده است. در این تحقیق تعداد 118 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1397-1392 بررسی شده است. جهت آزمون فرضیه ها از مدل های رگرسیون پانلی و آزمون تفاوت استفاده شده، یافته های پژوهش نشان می دهد که شرکت های وابسته به گروه تجاری، نسبت به شرکت های مستقل دارای نسبت اهرم بالاتری هستند بر همین اساس شرکت های وابسته به گروه تجاری، محدودیت های مالی و هزینه های تامین مالی بیشتری نسبت به شرکت های مستقل دارند. و در نهایت اینکه شرکت های وابسته به گروه های تجاری نسبت اهرمی، محدودیت در تامین مالی و هزینه های تامین مالی متفاوتی نسبت به سایر شرکت ها دارند.

    کلیدواژگان: شرکت های وابسته به گروه های تجاری، نسبت اهرمی، محدودیت های مالی، هزینه های تامین مالی
  • شبنم قادی صاحبی*، مهدی علی نژاد صفحات 109-128

    با توجه به نقش پررنگ سهامداران نهادی در شرکت ها و اثرگذاری آنها بر تصمیمات و کیفیت گزارشگری مالی شرکت ها، در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر مالکیت نهادی بر ارتباط بین استقلال هییت مدیره و افشای اختیاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شد. متغیر وابسته این پژوهش افشای داوطلبانه و شفافیت شرکت ها است که برای سنجش آن مطابق با پژوهش الدیفتر و همکاران (2017) از چک لیستی استفاده شده که دارای ابعاد مالی و غیرمالی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که تعداد 161 شرکت در دوره زمانی 6 ساله بین سال های 1393 الی 1398 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده در این پژوهش داد مالکیت نهادی دارای اثر معکوسی بر رابطه منفی بین استقلال هییت مدیره و افشای اختیاری شرکت ها در دوره بررسی بوده است.

    کلیدواژگان: مالکیت نهادی، استقلال هیئت مدیره، افشای اختیاری
  • خدیجه خدابخشی پاریجان*، رضا کوهی صفحات 129-160

    مخارج و درآمدهای مالیاتی دولت از جمله ابزارهای سیاست مالی هستند که با ایجاد تغییرات در آنها فعالیت های اقتصادی محدود و با گسترش می یابند. تغییر در مالیات ها باعث می گردد تا در آمد قابل تصرف تغییر نماید. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر کاهش نرخ مالیات شرکتها بر درآمد مالیاتی شرکتها مبتنی بر تیوری مالیات خلدون (نرخ مالیات و درآمد شرکت ها: کاربرد نظریه مالیات خلدون) می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و از بعد روش شناسی از نوع تحقیقات علی (پس رویدادی) است. جامعه آماری پژوهش، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و با استفاده از روش حذف سیستماتیک 127 شرکت به عنوان نمونه پژوهش در دوره زمانی بین سالهای 1391تا 1399 انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان داد کاهش نرخ مالیات شرکتها بر درآمد مالیاتی شرکتها مبتنی بر تیوری مالیات خلدون تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: کاهش نرخ مالیات، تئوری مالیات، درآمد مالیاتی، ابن خلدون
  • حمیدرضا محمدی*، عاطفه عباسی صفحات 161-176

    در عصر حاضر، منابع انسانی دانشگر به عنوان مهمترین قابلیت سازمان در کسب مزیت رقابتی و همچنین عمده ترین دارایی نامشهود قلمداد شده، و اعتقاد سازمانی بر آن است که باید کارکنان را پایه و اساس بهبود کیفیت و بهره وری کلیه فرآیندهای سازمانی دانست.هدف این پژوهش بررسی تاثیر رقابت دربازار محصول با استفاده از شاخص هرفیندال- هیرشمن بر کارایی سرمایه گذاری در منابع انسانی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. داده های پژوهش با استفاده روش کتابخانه ای - اسنادکاوی تهیه شده است و جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی بازه زمانی 1393 تا 1398 می باشد. نمونه گیری به روش حذف سیستماتیک انجام گرفته و تعداد 124 شرکت به عنوان نمونه انتخاب گردیده است.این پژوهش ازنوع تصادفی،همبستگی و پس رویدادی است.برای آزمون فرضیه ها از تکنیک رگرسیون چند متغیره به روش داده های تابلویی استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان داد بین رقابت در بازار محصول با استفاده از شاخص هرفیندال- هیرشمن و کارایی سرمایه گذاری در منابع انسانی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کارایی سرمایه گذاری، سرمایه منابع انسانی، رقابت در بازار محصول، شاخص هرفیندال- هیرشمن
  • سجاد موحدی، سیده عاطفه حسینی* صفحات 177-206

    تحقیق حاضر به بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی بر تغییر ساختار سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. شکل گیری این تحقیق براساس این سوال است که آیا مسئولیت اجتماعی شرکتها بر ساختار سرمایه آنها اثر می گذارد یا خیر. جامعه آماری این پژوهش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بر این اساس اطلاعات تعداد 71 شرکت به عنوان نمونه انتخاب گردید. جهت آزمون فرضیه ی این پژوهش، از روش رگرسیون چند متغیره و آزمون پیش فرض های رگرسیون و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای EViews و Excel استفاده شده است. داده های این مطالعه، در برگیرنده ی داده های سری زمانی و داده های مقطعی است. داده های سری زمانی این مطالعه، داده های بین سالهای 1393 تا 1398 را نشان داده و داده های مقطعی، داده های شرکتها را با حداکثر اطلاعات موجود بیان می کنند. داده های استفاده شده از سایت کدال استخراج و به صورت پنل دیتا جمع آوری گردیده اند. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان می دهد که بین نسبت مالیات به فروش به عنوان معیار مسئولیت اجتماعی شرکت و درجه اهرم مالی به عنوان معیار ساختار سرمایه رابطه معنادار وجود دارد و همچنین بین نسبت دارایی های ثابت به کل دارایی ها به عنوان معیار مسئولیت اجتماعی شرکت و درجه اهرم مالی به عنوان معیار ساختار سرمایه رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، ساختار سرمایه، بورس اوراق بهادارتهران
|
  • Abdolkarim Farhanian, Allah Karam Salehi * Pages 1-30
    Improving the quality feature of comparability in financial statements enables users to better assess the similarities and differences related to economic activities between different companies over time and to be able to allocate their resources optimally. The main purpose of this study is to investigate the effect of comparability of financial statements on stock price crash risk with emphasis on the role of management ability in Tehran Stock Exchange, which was done using the information of 119 companies during the period 2014 to 2020. The results show that there is a positive and significant relationship between the management ability and the stock price crash risk and there is a nagative and significant relationship between the financial statements comparability and stock price crash risk. The results also indicate the adjustment effect of management ability on the relationship between comparability of financial statements and the stock price crash risk. Therefore, it can be concluded that managers, based on the agency theory and conflict of interest between managers and owners, may use their intelligence and talent to achieve personal return or due to overconfidence and hoarding of bad news, cause price bubbles and eventually stock price crash risk.
    Keywords: Comparison of Financial Statements, stock price Crash risk, Management Ability
  • Mohammadreza Mehrabanpour *, Farzin Rezaei, Maryam Moradi, Leila Moradi Pages 31-54
    Increasing the comparability of financial statements leads to lower agency costs and the need to keep cash. In this regard, the aim of this study was to investigate the relationship between comparability of financial statements and cash retention and the effect of capital structure and operational cycles on the relationship between comparability of financial statements and retention of cash. To achieve the objectives of the study, the data of companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2014 to 2018 were tested using multiple linear regressions using panel data. The findings show that increasing the comparability of financial statements significantly reduces the retention of corporate cash. Evidence also suggests that there is no significant effect of capital structure and operational cycles on the relationship between the comparability of financial statements and the retention of cash. The results show that investors and creditors in their economic decisions rely on the financial statements of companies, so it is worthwhile to standardize and monitor institutions as well as the company's governing bodies. . They attach special importance to the ability to compare financial information.
    Keywords: Comparison of Financial Statements, Cash Maintenance, Capital Structure, Operational Cycles
  • Marzieh Ebrahimi Shaghaghi *, Hossein Eslami Mofid Abadi Pages 55-84
    The present study was conducted to investigate and explain the effect of financial stress on the forecast of macroeconomic indicators of the Islamic Republic of Iran in five steps. In the first step, the effect of financial variables on financial stress has been measured by panel data and random effects. Then, by constructing a composite index of financial stress uncertainty, using the Arch and Garch model, we are able to investigate the relationship between economic growth and financial stress uncertainty index. The study of the impact of financial stress on prosperity and recession using multilayer perceptron method shows that the economy is expected to remain in recession from 2018 until the first quarter of 2020 and with the beginning of the second quarter of 2020 we will see economic prosperity. According to the results, financial stress plays an important role in detecting recession and economic prosperity. The results of research also show that financial stress has a significant negative impact on economic prosperity. Finally, a production function is defined and the effect of financial stress along with other variables of production function on economic growth is measured in a linear and non-linear way. According to the results, financial stress index has a negative and significant effect on economic growth in long and short term models.
    Keywords: Financial stress, Uncertainty Index of Financial Stress, prosperity, Recession
  • AmirHadi Ali Hakim, Saeed Jabbarzadeh Kangarloui *, Hadi Karamad Sani, Nasim Lotfi Pages 85-108

    AbstractIn general, in financing, companies affiliated with the business group have more benefits than other companies because these companies have more access to financial resources and the domestic capital markets also support them . Factors related to financing in Tehran Stock Exchange companies have been discussed. In this research, 118 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 1397 - 1392 have been studied. To test the hypotheses, panel regression and difference test models were used . The research findings show that companies affiliated to the business group have a higher leverage ratio than research findings show that companies affiliated to the business group have a higher leverage ratio than independent companies. Have higher financing costs than independent companies. Finally, companies affiliated with business groups have different leverage ratios, financing constraints, and financing costs than other companies.Keywords: companies affiliated with business groups, leverage ratio, financial constraints, financing costs..

    Keywords: companies affiliated with business groups, leverage ratio, financial constraints, Financing Costs
  • Shabnam Qadi Sahebi*, Mehdi Ali Nejad Pages 109-128

    Considering the prominent role of institutional shareholders in companies and their impact on decisions and the quality of companies' financial reporting, in the present study, the effect of institutional ownership on the relationship between board independence and voluntary disclosure of companies listed on the Tehran Stock Exchange was investigated.The dependent variable in this research is voluntary disclosure and transparency of companies. To measure it, according to the research of Al-Deftar et al. (2017), a checklist was used which has financial and non-financial dimensions. . The statistical population of the study includes all companies listed on the Tehran Stock Exchange, of which 161 companies in the period of 6 years between 1393 to1398 were analyzed. The results obtained in this study showed that institutional ownership had an inverse effect on the negative relationship between board independence and voluntary disclosure of companies in the review period.

    Keywords: Institutional ownership, Board independence, Optionaldisclosure
  • Khadijeh Khodabakhshi Parijan *, Reza Koohi Pages 129-160

    Government tax expenditures and revenues are among the tools of fiscal policy in which economic activities are limited and expanded by making changes in them. Changes in taxes change disposable income. The purpose of this study is to investigate the effect of reducing corporate tax rates on corporate tax revenue based on Khaldun tax theory (corporate tax rate and income: application of Khaldun tax theory). The present research is applied in terms of purpose and is methodological in terms of causal (post-event) research. The statistical population of the research is the companies listed on the Tehran Stock Exchange and using the method of systematic elimination of 127 companies as a research sample in the period between 2012 to 2020 was selected. The results showed that the reduction of corporate tax rates has a significant effect on corporate tax revenue based on Khaldun tax theory.Keywords: tax rate reduction, tax theory, tax revenue, Ibn Haldun

    Keywords: tax rate reduction, tax theory, tax revenue, Ibn Haldun
  • HamidReza Mohammadi *, Atefeh Abbasi Pages 161-176

    Nowadays, Daneshgar human resources are considered as the most important ability of the organization to gain a competitive advantage and also the main intangible asset, and the organization believes that employees should be the basis for improving the quality and efficiency of all organizational processes The purpose of this study is to investigate the effect of competition in the product market using Herfindahl-Hirschman index on the efficiency of investment in human resources in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The research data has been prepared using the library-documentation method and the statistical population of this research is the companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 1393 to 1398. Sampling was done by systematic elimination method and 124 companies were selected as a sample. This research is random, correlation and post-event. Multivariate regression technique using panel data method has been used to test the hypotheses. The findings showed that there is a significant inverse relationship between competition in the product market using the Herfindahl-Hirschman index and the efficiency of investment in human resources.

    Keywords: Investment Efficiency, human resources capital, product market competition, Herfindahl-Hirschman Index
  • Sajjad Movahedi, Seyedeh Atefeh Hosseini * Pages 177-206

    The present study investigates the effect of social responsibility on the change in the capital structure of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The research is based on the question of whether corporate social responsibility affects their capital structure. The statistical population of this research is the companies listed on the Tehran Stock Exchange. Based on this, the information of 71 companies was selected as a sample. To test the hypothesis of this research, multivariate regression method and regression defaults test and to analyze the data, EViews and Excel software have been used. The data of this study include time series data and cross-sectional data. The time series data of this study show the data between 1393 and 1398 and cross-sectional data express the data of companies with the maximum available information. The data used were extracted from Cadal site and collected as a data panel.The results of data analysis show that there is a significant relationship between tax to sales ratio as a measure of corporate social responsibility and the degree of financial leverage as a measure of capital structure and also between the ratio of fixed assets to total assets as a measure of responsibility. There is a significant relationship between corporate social and the degree of financial leverage as a measure of capital structure.

    Keywords: Social Responsibility, Capital Structure, Tehran Stock Exchange