فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 153 (تابستان 1400)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 153 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر احمدی* صفحات 3-41

    قیمتگذاری کالاها و خدمات برای تخصیص بهینه منابع از چالشی‏ ترین موضوع‏ های علم اقتصاد است. یکی از زمینه‏ های تعیین قیمت، خدمات «نقاط تبادل ترافیک اینترنت» است که امکان تبادل کاراتر اطلاعات و داده را در یک نقطه مشترک برای شبکه‏ های محلی فراهم می‏ سازد. در ایران، فعالیت مراکز تبادل ترافیک اینترنت از سال 1395 شروع شده و در حال حاضر تنها حدود 10 درصد از کل مشتریان بالقوه به این نقاط متصل شده ‏اند. یکی از دلایل عدم استقبال از این نقاط در کشور، قیمت خدمات آن‏هاست. در این پژوهش با استفاده از برنامه ‏ریزی هندسی فازی، ضمن مدلسازی ریاضی تعیین قیمت خدمات این نقاط، قیمت بهینه خدمات واگذاری «پورت» به مشترکان با هدف بیشینه‏ سازی سود شرکت ارتباطات زیرساخت محاسبه شده است. بر اساس نتایج به ‏دست‏ آمده، تقاضا برای خدمات مراکز تبادل ترافیک تابعی از قیمت پورت و تعداد خدمات هر مرکز است. این تابع تقاضا نرمال است، به‏ طوری که با قیمت پورت رابطه منفی و با تعدد خدمات آن‏ها رابطه مستقیم و مثبت دارد. کشش قیمتی تقاضا برای خدمات این مراکز در کشور برای پورت‏ های 1 گیگابیت در ثانیه کم‏ کشش و برای پورت‏ های 10 و 100 گیگابیت بیش از واحد است. قیمت بهینه خدمات مراکز تبادل ترافیک اینترنت کشور به تفکیک پورت‏ های 1، 10، و 100 پیگابیت در ثانیه نسبت به قیمت‏ های فعلی این پورت‏ ها به‏ ترتیب 3/10 درصد بالاتر، و 75/1 درصد و 5/14 درصد پایین ‏تر است.

    کلیدواژگان: قیمتگذاری، نقاط تبادل ترافیک اینترنت، تقاضای خدمات IXP، بهینه یابی ریاضی، برنامه ریزی هندسی فازی
  • منصور عسگری*، طیبه رهنمون پیروج، سعیده هوشمند گهر صفحات 43-76

    صنایع شیمیایی دارنده یکی از بزرگ‏ترین زنجیره های ارزش تولید در میان صنایع مختلف است و محصولات این صنایع به عنوان کالای واسطه ‏ای در دیگر صنایع کاربرد وسیعی دارد. در این پژوهش تابع هزینه، کشش های جانشینی و خودی آلن، کشش های قیمتی، کشش های موریشیما، کشش انواع انرژی، و کشش بازدهی نسبت به مقیاس در هفت فعالیت منتخب صنایع شیمیایی با استفاده از آمار و اطلاعات سال‏ های 4/1396-1/1381 برآورد شده است. نتایج نشان می دهد متوسط سهم اشتغال، دستمزد، ستانده و انرژی در صنایع شیمیایی از اشتغال، دستمزد، ستانده و انرژی کل بخش صنعت در دوره مورد بررسی به‏ ترتیب برابر 38/6، 41/8، 28/13، و 45/17 درصد است. در تولید صنایع کود شیمیایی و ترکیبات نیتروژن، تولید پلاستیک و لاستیک مصنوعی، تولید الیاف مصنوعی، و تولید سایر فرآورده های شیمیایی تغییرات قیمت نهاده انرژی بیش‏تر از قیمت سایر نهاده ها هزینه های تولید را تحت تاثیر قرار خواهد داد. همچنین، حساسیت تقاضای موجودی سرمایه به تغییرات قیمت سرمایه بیش از سایر نهاده هاست و مقادیر کشش های جانشینی متقاطع تقاضا کوچک هستند. در فعالیت های تولید مواد شیمیایی اساسی، تولید صنایع کود شیمیایی و ترکیبات نیتروژن، تولید انواع رنگ و روغن جلا و پوشش های مشابه، و تولید الیاف مصنوعی کشش قیمتی گاز طبیعی بیش از سایر انواع انرژی است. در فعالیت های تولید سایر فرآورده های شیمیایی، تولید صابون، شوینده ها، ترکیبات تمیز کننده و براق کننده، عطرها و مواد آرایشی، و تولید پلاستیک و لاستیک مصنوعی کشش قیمتی برق بیش‏تر از سایر نهاده هاست. فعالیت های منتخب در این مطالعه دارای بازدهی فزاینده نسبت به مقیاس هستند و واحدهای بزرگ‏تر آن ها بر واحدهای کوچک‏تر ارجح است.

    کلیدواژگان: صنایع شیمیایی، هزینه، ترانسلوگ، کشش های آلن، کشش های موریشیما
  • زین العابدین صادقی*، حمیدرضا حری، سیده سکینه صادقی نساج صفحات 77-109

    برای مصرف گاز طبیعی نیاز به انتقال گاز از چاه استخراج به دست مصرف‏ کننده است، که خود نیازمند یک سیستم گسترده در تولید، انتقال، و توزیع است. هزینه انتقال نسبت به مسافت انتقال، صعب ‏العبوری منطقه، و تعداد ایستگاه تقلیل یا افزایش فشار متفاوت است. پس اگر بتوان از انرژی دیگری به ‏جای گاز با هزینه های سرمایه ای پایین تر که در خود محل تولید و مصرف شود استفاده نمود، موجب کاهش هزینه و زمان بهره برداری می شود. برای این منظور در این پژوهش با استفاده از نرم ‏افزارهای شبیه ‏سازی نیروگاه تجدیدپذیر، مقایسه ای بین نیروگاه ترکیبی خورشیدی-بادی به لحاظ درآمدی و هزینه ای با خط انتقال گاز در منطقه اندیکا استان خوزستان انجام شده است. نتایج نشان می دهد به لحاظ هزینه سرمایه ای، نیروگاه ترکیبی هزینه بسیار پایین تری نسبت به خط انتقال گاز دارد. هزینه عملیاتی خط انتقال گاز بسیار بیش‏تر از درآمد حاصل فروش گاز است و این در حالی است که درآمد سالیانه حاصل از فروش برق، هزینه عملیاتی نیروگاه ترکیبی را پوشش می دهد. یکی از مصارف اصلی گاز در کشور ایران در بحث استفاده از آن برای تامین سوخت نیروگاه های تولید برق است، و این در حالی است که ایران در سال های اخیر با توجه به پیک مصرفی در زمستان با خاموشی هایی مواجه شده که ناشی از افت فشار گاز و در نتیجه کاهش تولید برق بوده است. بنابراین، به‏ جای هزینه برای انتقال گاز به مناطق دورافتاده، که باعث افزایش تقاضای گاز می شود و همچنین با وجود تقاضای برق در این مناطق، می توان از روش تولید پراکنده استفاده نمود. به عبارت دیگر، برق هر منطقه در همان‏جا و با روش تجدیدپذیر تولید و مصرف شود. به ‏طور کلی، هزینه سرمایه بالای انتقال گاز، با توجه به درآمد سالیانه حاصل از فروش آن، اقتصادی بودن آن را رد می‏کند و این در حالی است که نیروگاه ترکیبی با توجه به هزینه سرمایه‏ای پایین‏تر نسبت به انتقال گاز، و درآمد بیش‏تر نسبت به فروش گاز، به لحاظ اقتصادی از انتقال گاز توجیح‏پذیرتر است.

    کلیدواژگان: نیروگاه ترکیبی، خط انتقال گاز، هزینه یابی، استان خوزستان، انرژی تجدیدپذیر، نرم افزار RETScreen
  • پروانه مطیع، علی مزیکی*، حسین پناهیان، حسن قدرتی صفحات 111-131

    سیاستگذاران بازار سرمایه سعی دارند با استفاده از ابزارهای مناسب موجب بهبود ابعاد مختلف کیفیت بازار شوند. تغییر مالیات انتقال سهام ازجمله سیاست‏ هایی است که همواره بر معاملات بورس اوراق بهادار تهران جاری بوده است، اما به دلیل ثابت بودن نرخ آن برای سالیان زیاد، بررسی اثر این سیاست بر کیفیت بازار مورد توجه قرار نگرفته است. در این پژوهش با توجه به کاهش هشتاد درصدی این مالیات در شهریور 1397 و با توجه به این‏که صندوق های سرمایه گذاری از این مالیات معاف هستند، با بکارگیری روش تفاضل در تفاضل و استفاده از داده های فرکانس بالا برای 422 شرکت در بازه زمانی تیر تا آبان 1397 به بررسی اثر کاهش مالیات انتقال سهام بر ابعاد مختلف کیفیت بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. یافته ها نشان می‏ دهند کاهش مالیات موجب افزایش حجم معاملات، نقدشوندگی، عمق و کارایی بازار می ‏شود و در عین حال نوسان بازار را کاهش می ‏دهد. بنابراین، نتایج نظریه نقدشوندگی را در مقابل نظریه ساختاری تایید می کند، که بر اساس آن کاهش مالیات موجب افزایش کارایی بازار از طریق افزایش نقدشوندگی می شود.

    کلیدواژگان: مالیات مبادله سهام، اثر نقدشوندگی، اثر ساختاری، کارایی بازار، عمق بازار
  • محمد اصولیان*، علی کوشکی صفحات 133-152

    پیش بینی مقدمه تصمیم گیری است. از این رو، بسیاری از سرمایه گذاران تمایل دارند از روند بازارها و تغییرات بازده قیمت ها آگاهی داشته باشند. بدین منظور، روش های متعددی در حوزه های مختلف استفاده شده است، اما در پژوهش پیشارو به بررسی توانایی پیش بینی بحران به وسیله معیارهای آنتروپی باقی مانده تجمعی و نوع تعمیم یافته آن یعنی آنتروپی باقی مانده تجمعی فراکتالی پرداخته شده است. داده های مورد استفاده در پژوهش شامل شاخص کل، حجم معاملات، ارزش معاملات، و نرخ ارز از مهر 1389 تا تیر 1400 است. نتایج پژوهش نشان می‏ دهد که هر دو معیار توانایی پیش بینی بحران را دارند، اما معیار آنتروپی باقی مانده تجمعی فراکتالی در پیش بینی بحران بهتر از آنتروپی باقی مانده تجمعی عمل می‏ کند. بحران ‏ها به‏ ترتیب در بازه زمانی 1392-1391، 1395-1393، 1398-1397، و 1400-1399 شناسایی شده ‏اند. هر یک از بحران ‏ها، ازجمله بحران کووید-19، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پیش بینی، بحران، آنتروپی باقی مانده تجمعی، آنتروپی فراکتالی، کووید-19
  • علی مریدیان*، ناصر یارمحمدیان، معصومه مطلبی، افسانه شادمهر صفحات 153-179

    پژوهش حاضر با هدف آزمون اعتبار فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس (EKC) برای ایران انجام شده است. برای تجزیه ‏و تحلیل روابط کوتاه مدت و بلند مدت میان رشد اقتصادی، شاخص پیچیدگی اقتصادی، مصرف انرژی، و ردپای بوم ‏شناختی از روش FourierARDL و آزمون علیت با تغییر زمان استفاده شده است. یافته های رویکرد FourierARDL وجود هم انباشتگی در میان متغیرها را تایید می کند. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد مصرف انرژی و رشد اقتصادی باعث افزایش رد پای بوم شناختی در کوتاه مدت و بلند مدت می شود. با این حال، کشش کوتاه مدت رشد اقتصادی نسبت به کشش بلند مدت کوچک‏تر است، یعنی فرضیه EKC برای ایران معتبر نیست. این یافته توسط آزمون علیت با تغییر زمان تایید می شود. نتایج کلی نشان می دهد که پیچیدگی اقتصادی تاثیر کاهنده ای بر رد پای بوم شناختی دارد و رشد اقتصادی برای حل مشکلات زیست محیطی در ایران موثر نیست. بنابراین، دولت ایران باید فرایند تولید سازگار با محیط‏زیست و فناوری های پاک تر را در صادرات تشویق کند تا آلودگی محیط‏ زیست کاهش یابد.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، بوت استرپ FARDL، علیت متغیر با زمان، ردپای بوم شناختی، محیط زیست
|
  • Akbar Ahmadi* Pages 3-41

    The optimal pricing of goods and services is one of the most challenging issues in economics. Scarcity of resources which causes a good or a service priced more expensive, on the one hand, and its costs of production on the other, motivate researchers to find optimum price. This paper investigates an optimal pricing scheme for Iran’s IXPs services including 1Ge ports, 10GE, and 100GE ports through a Fuzzy Geometric Programming model. “Internet exchange points” (IXPs) are infrastructures through which Autonomous Systems (AS) such as Internet Service Providers (ISPs), Content Delivery Networks (CDNs), Content Providers (CPs), and other internet networks, peer with each other to exchange internet traffic more efficiently. These points provide their members with a wide variety of services. How should these services be priced so that the maximum number of potential members can be connected to IXP and also the profit of IXP is maximized? The FGP model answers these questions. According to the results of this paper, the demand for the services of IXPs is a function of the price of ports and the number of services provided in each IXP. This demand function is normal; i.e., the quantity demanded has a negative relationship with the port price and a positive relationship with the number of services. The demand function for 1GE ports is price inelastic, while the elasticities of the price for 10GE and 100GE is greater than 1. Also, it has been shown that the optimal price of the Iranian IXP services based on the FGP model proposes a higher price of 10.3% compared to its current price, and a lower price for 10GE and 100GE ports of 1.75% and 14.5% respectively compared to the current price. The sensitivity analysis shows that the changes of price elasticity up to 90%, have no impact on the profit of IXP, but it has a small effect on the optimum price.

    Keywords: Internet Pricing, Internet Exchange Points, Demand for IXP, Mathematical Optimization, Fuzzy Geometric Programming
  • Mansour Asgari*, Tayyebeh Rahnenoon Piruj, Saedeh Hoshmand Gahar Pages 43-76

    The chemical industry has one of the largest production value chains, and the products of these industries are widely used as intermediate goods in other industries. In this paper, as regards cost function, Allen's elasticities and own elasticities, price elasticities, Morishima elasticities, energy elasticity, and scales of economics have been estimated in seven selected activities of the chemical industry using statistics and information 2002(2)-2018(1). The results show that the average share of employment, wages, output, and energy of the chemical industry in the entire industrial sector are equal to 6.38, 8.41, 13.28, and 17.45% percentages, respectively (in the period under review). In manufacturing of fertilizers and nitrogen compounds, plastics and synthetic rubber in primary forms, man-made fibers, soap and detergents, cleaning and polishing preparations, perfumes, and also cosmetic preparations, changes in energy input prices affect production costs more in comparison with changes in the prices of other inputs. In all seven selected activities, capital stock demand is more sensitive to changes in its price than other input. In addition, the amount of cross-demand hedges are mostly small. In manufacturing of basic chemicals, fertilizers and nitrogen compounds, paints, varnishes, and similar coatings, printing ink, mastics, and man-made fibers, the price elasticity of natural gas is higher than other types of energy. In the manufacturing of other chemical products, soap and detergents, cleaning and polishing preparations, perfumes, and cosmetic preparations, and plastics and synthetic rubber in primary forms, the price elasticity of electricity is higher than other inputs. Furthermore, the selected activities in this study have increasing returns to scale, thus the larger units of which are preferable to the smaller units.

    Keywords: Chemical Industry, Cost, Translog, Allen Elasticity, Morishima Elasticity
  • Zeinolabedin Sadegh*, Hamidreza Horry, Seyedeh Sakineh Sadeghi Nasaj Pages 77-109

    Transmission of gas from extraction wells is a precondition for transferring this resource to consumers, which in turn requires a comprehensive system in production, transmission, and distribution. The transmission cost varies depending on the transmission distance, route difficulty, number of stations, and decrease or increase in pressure. Hence, concentrating on another energy resource with low investment requirements that could be delivered for consumption at the production area can lead to reduction in costs and time efficiency as well. The present study attempts to compare the combined solar wind power plants with the gas transmission, in terms of cost and revenue in Andica county, located in Khuzestan province, using simulation tools for renewable power plants. The findings suggest that combined power plants have significantly lower cost than gas transmission power lines in terms of investment requirements. The operation cost of gas transmission lines has a significantly higher price in relation to its ensuing revenue, since the operation costs of combined power plants are covered by annual revenue from the electricity supply. In general, it should be said that the high cost of capital for gas transmission, considering the annual income from its sale, refutes its economical profit, while the combined power plant, due to the lower cost of capital than gas transmission, produces more revenue than gas sales, so it is more economically justifiable than gas transmission.

    Keywords: Combined Power Plants, Gas Transmission Lines, Costing, Renewable Energy, RETScreen Software
  • Parvaneh Motie, Ali Mazyaki*, Hossein Panahiyan, Hassan Ghodrati Pages 111-131

    Policymakers attempt to improve the market quality of stock exchanges by implementing various regulations. Even though the transaction tax has always affected exchanges, the consequences of such policy on various aspects of market quality have often been understudied in Iran. Thus this paper, using high-frequency data of 422 companies in the period from June to November 2018, investigates the effect of reducing transaction tax in different quality measures of Tehran Stock Exchange. Considering the fact that reduction of transaction tax in September 2018 has not been applied to investment funds, the DID approach has been implemented. According to the results, the reduction of transaction tax in September 2018 has increased the volume of transactions and market efficiency, while market volatility has decreased in effect. This result, therefore, confirms the liquidity versus composition effect through which the reduction of transaction tax increases the market efficiency by an increment of liquidity.

    Keywords: Financial Transaction Tax, Liquidity Effect, Composition Effect, Market Efficiency, Market Depth
  • Mohammad Osoolian*, Ali Koushki Pages 133-152

    Prediction is one of the most important premises in making investment decisions. Accordingly, investors are keen to be aware of market trends and price returns. For this purpose, several methods have been used in different fields; however, in the present study, the ability to predict the crisis by Cumulative Residual Entropy (CRE) and its generalized type, Fractional Cumulative Residual Entropy (FCRE), has been investigated. The data used in the research include the overall index, volume, trade value, and foreign exchange rate from October 2010 to July 2021. The results showed that both criteria could predict the crisis, but the FCRE is superior in crisis prediction. The identified periods of crisis are 2011-2012, 2014-2016, 2018-2019, and 2020. Each of the crises, including the recent Covid-19, was analyzed and investigated.

    Keywords: Forecasting, Crisis, Cumulative Residual Entropy, Fractional Entropy, Covid-19
  • Ali Moridian*, Nasser Yarmohammadian, Masoumeh Motalebi, Afsaneh Shadmehr Pages 153-179

    The aim of this study is to test the validity of the Kuznets Environmental Curve (EKC) hypothesis for Iran. For this purpose, this study used the FourierARDL method and causality test with time change to analyze the short-term and long-term relationships between economic growth, economic complexity index, energy consumption, and ecological footprint. Findings from the Fourier ARDL approach confirm the existence of coherence between variables. In addition, the results of this study show that energy consumption and economic growth increase the ecological footprint in the short and long term. However, the short-term elasticity of economic growth is smaller than the long-term elasticity, meaning that the EKC hypothesis is not valid for Iran. This finding is confirmed by the causality test with time change. The overall results show that economic complexity has a diminishing effect on the ecological footprint and economic growth is not effective in solving environmental problems in Iran. Therefore, the Iranian government should encourage an environmentally friendly production process and cleaner technologies in exports to reduce environmental pollution.

    Keywords: Economic Complexity, Fourier ARDL, Casualty Test with Time Change, Ecological Footprint, Environment