فهرست مطالب

نشریه پژوهش های کاربردی در مدیریت و علوم انسانی
پیاپی 1 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیه قلی پور، مجتبی اسفندیاری صفحات 1-7

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام بادینداری و پایبندی مذهبی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه با روش تحقیق توصیفی ازنوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری متشکل از کلیه دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر بهشهر در سال تحصیلی 98-1397به تعداد ،2114 نفر بوده که با استفاده از جدول کرجسی مورگان ، تعداد322 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد دینداری خدایاری فرد نسخه دانش آموزان و پایبندی مذهبی جان بزرگی و پرسشنامه محقق ساخته استفاده از شبکه های مجازیبود. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، به ترتیب 0/81 و 0/88 و 0/82 بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی و استنباطی آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون انجام شد. نتایج نشان داد که، بین استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام با دینداری و پایبندی مذهبی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، تلگرام، دینداری، پایبندی مذهبی، آموزش و پرورش
  • آذر رضاپور هندخاله، نسرین نیکدل، پری مسلمی پورلالمی صفحات 8-19

    جاذبه های پذیرایی مناطق گردشگری از عوامل بسیار مهم حرکت و مسافرت گردشگران محسوب می شود، زیرا گردشگران فراوانی از اقصی نقاط کشور و جهان تمایل به حضور در این مکان ها دارند. در استان گیلان، استراحت، سیاحت، گذران اوقات فراغت، تفریح و استفاده از آب و هوای نسبتا معتدل از اهداف اصلی مسافرت است و تنها تعداد معدودی از گردشگران با انگیزه های دیگر به این استان سفر می‌کنند. در این تحقیق با استفاده از نقشه و تحلیل داده ها در محیط SPSS، GIS و Excel و با استفاده از تکنیک پرسشنامه سعی شده است که نقش امکانات مراکز پذیرایی در جذب گردشگر بررسی شود. جامعه آماری این پژوهش کلیه مسافران داخل و خارج از استان گیلان است که به تالاب انزلی در شهریور سال1390 سفر کرده‌اند. نتایج تحقیق حاکی از این است که وضعیت بهداشتی، وضعیت غذایی،کیفیت غذا، خدمات پذیرایی و نیز سرویس‌دهی در زمینه های مختلف از جمله امکاناتی هستند که در جذب گردشگر موثرند . همچنین زنان بیشتر از مردان و مسافران خارج از گیلان بیش از مسافران داخل گیلان به نقش امکانات مراکز پذیرایی در جذب گردشگر اعتقاد دارند. بین دیدگاه مسافران تالاب انزلی در گروه های درآمدی مختلف تفا وت معنی داری وجود دارد و کسانی که در خانه های شخصی زندگی می‌کنند، انتظار بیشتری از امکانات مراکز پذیرایی تالاب انزلی دارند.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، جذب گردشگر، امکانات مراکز پذیرایی، حاشیه تالاب انزلی
  • آزیتا عسکری، سارا پور ابراهیمی، نرجس جوینده صفحات 20-27

    برخی فرهنگ سازمانی را یک نظام اعتقادی می دانند که بین اعضای سازمان مشترک است، برخی آن را سلسله ای از ارزش های مشترک و مسلط می دانند که با نماد هایی مثل داستان ها، اسطوره ها و تکه کلام ها منتقل می گردد، به طور کلی وجهه اشتراک این تعاریف، یک سلسله باورها و ارزش های مشترک است که در یک سازمان به وجود آمده و رفتار آن سازمان را هدایت می کند. در تیوری های رفتار سازمانی توجه زیادی به فرهنگ سازمانی به عنوان مولفه ای تاثیرگذار بر اثر بخشی و کارایی در سازمان ها از طرق مستقیم و غیر مستقیم، بر شاخص های ایجاد اثر بخشی شده است، از این رو در این مقاله به بررسی اثر فرهنگ سازمانی به عنوان تسریع کننده و یا مانع استفاده از فناوری اطلاعات در ارایه راهکار های مناسب جهت ترفیع و رشد سازمان پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، جامعه اطلاعاتی، نیروی انسانی، نوآوری
  • فرزانه خشکباری صفحات 28-37

    این پژوهش با هدف بررسی نحوه توزیع فضاهای آموزشی در بافت شهر پس از مطالعه مفاهیم نظری، انطباق مکان گزینی فضاهای آموزشی در بلوار لاکان رشت با معیارهای سازگاری، مطلوبیت، ظرفیت، وابستگی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور ابتد ا مدل مفهومی، ضوابط موثر در مکان یابی مدارس شهر مشخص شد و پس از آنکه معیارهای مکان گزینی مدارس(شعاع پوششی، جمعیت و تراکم آن، نزدیکی به شبکه معابر(دسترسی ها)، وکاربری اراضی(همسایگی های سازگار و همسایگی های ناسازگار) مشخص گردید، داده های مکانی از روی نقشه ها تهیه شده توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) و داده های توصیفی با استفاده از مدارک ، اسناد و آمار پژوهش های میدانی مورد تحلیل واقع شد. نتایج گویای این مهم بود که مراکز آموزشی غیرانتفاعی با توجه به تعداد کم دانش آموزان، مشکلی در تامین آسایش ساکنین محله ایجاد نمی کنند، اما مدارس دولتی با تعداد زیاد دانش آموزان باعث ایجاد مشکلات فراوانی از جمله ایجاد سر و صدا در ساعاتی از روز و ایجاد ترافیک شدید در کوچه و خیابان، گاهی قفل شدن ترافیک در زمان تعطیلی مدرسه می گردد.

    کلیدواژگان: مکان گزینی، فضای آموزشی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، رشت
  • معصومه خادمی، پروین خادمی صفحات 38-42

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر در هدایت تحصیلی، شغلی دانش آموزان اول متوسطه دخترانه شهرستان سوادکوه با روش توصیفی زمینه یابی انجام شد. جامعه آماری متشکل از کلیه دانش آموزان دختر سال اول دوره متوسطه شهرستان سوادکوه به تعداد 245 نفر که با توجه به جدول کرجسی و مورگان تعداد 150 نفر به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با ارایه نظرات افراد متخصص و صاحب نظر در امور آموزش استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش توصیفی (جداول و نمودارها) و روش استنباطی (آزمون کولموگروف- اسمیرنوف ، آزمون t تک نمونه ای) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل سه گانه فردی، اجتماعی، اقتصادی در هدایت تحصیلی، شغلی دانش آموزان اول متوسطه دخترانه شهرستان سوادکوه موثر می باشند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، هدایت تحصیلی، هدایت شغلی، دانش آموزان
  • شیرین فرمهینی فراهانی صفحات 43-58

    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت موجود، تنگناها و نارسایی های زنگ تفریح از نظر دانش آموزان و معلمان بوده و به ارایه ی راهکارهایی برای بهبود مدیریت زنگ تفریح در مقطع تحصیلی راهنمایی در مدارس ناحیه سه کرج می پردازد.در این مطالعه 257 دانش آموز(دختر و پسر) و 56 نفر از معلمان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته نظرات دو گروه در چهار مقوله مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تحلیل داده ها آزمون های ناپارامتری تحلیل واریانس فریدمن و کروسکال والیس و آزمون یو من ویتنی به کار گرفته شد. نتایج بررسی نشان داد بین نظرات دانش آموزان و دبیران در مورد” نگرش و اهمیت زنگ تفریح” اختلاف معناداری مشاهده نشده است و هردو گروه زنگ تفریح را عاملی مهم در رشد شناختی، عاطفی و اجتماعی دانش آموزان تلقی می کنند.در حالیکه بین نظرات دو گروه از نظر “مدت زمان مناسب برای زنگ تفریح” و” شرایط و امکانات فیزیکی مدرسه” به هنگام زنگ تفریح در سطح تفاوت معناداری وجود دارد. این تفاوت در مورد “مدت مناسب زنگ تفریح” به این صورت بود که معلمان مدت زمان فعلی زنگ تفریح را بیش از دانش آموزان مناسب و کافی می دانند.در زمینه ی” شرایط و امکانات فیزیکی مدرسه” تفاوت بین نظرات دو گروه، بیانگر کمبود آشنایی معلمان از شرایط فیزیکی زنگ تفریح برای دانش آموزان است. نتایج هم چنین نشان داد که میزان آگاهی معلمان از نوع فعالیت های دانش آموزان در زنگ تفریح (تغذیه، بازی، محور صحبت و حضور در مراکزفرهنگی – تربیتی مدرسه) نسبی است و دانش آموزان خواستار توجه بیشتر معلمان به این مقوله اند.

    کلیدواژگان: زنگ تفریح، مدیریت زنگ تفریح، نیازهای اجتماعی، عاطفی، شناختی و فیزیکی
  • فاطمه همتی صفحات 59-73

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سواد اطلاعاتی با بهره‌ وری پژوهشی و نقش میانجی خودکارآمدی پژوهشی در معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان بهشهر انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، روش گردآوری اطلاعات میدانی و از نظر روش اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان بهشهر به تعداد 269 نفر بودند، که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه ‌گیری تصادفی طبقه ‌ای نسبی (بر حسب جنسیت) 155 نفر به‌ عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه‌ های استاندارد سواد اطلاعاتی نیک پور و همکاران (1390)، خودکارآمدی پژوهشی بی اسچک و همکاران (1996) و پرسشنامه محقق ساخته بهره ‌وری پژوهشی بود. روایی این پرسشنامه‌ ها توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت، پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ (سواد اطلاعاتی برابر 0/96، بهره‌ وری پژوهشی برابر 0/89 و خودکارآمدی پژوهشی برابر 0/95 درصد) محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده‌ ها نیز از بخش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم‌افزارهای Spss و Lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سواد اطلاعاتی با بهره‌ وری پژوهشی و نقش میانجی خودکارآمدی پژوهشی در معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان بهشهر رابطه وجود دارد. که مولفه ارزیابی اطلاعات بیشترین رابطه با بهره‌ وری پژوهشی و نقش میانجی خودکارآمدی پژوهشی دارد.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، بهره وری پژوهشی، خودکارآمدی پژوهشی، معلمان
  • فاطمه محمودزاده کوچک سرایی صفحات 74-81

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه بین مقایسه امیدواری و تحمل پریشانی در پرستاران با افراد عادی انجام شد. جامعه آماری را کلیه پرسنل شاغلین بیمارستان ولیعصر قایم شهر اشتغال به کار دارند بوده که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 70 نفر پرستار و 70 نفر افراد عادی انتخاب و همتا سازی شدند. یافته ها نشان می دهد میانگین تفاوت ارزشی پرستاران بخش داخلی در تحمل پریشانی و امیدواری برابر با 29/94 بوده که در مقایسه با همین مقدار در پاسخگویان افراد عادی که برابر با 36/93 می باشد و نشان دهنده این است که پرستاران بخش داخلی از میانگین کمتری در تحمل پریشانی به نسبت پاسخگویان برخوردار می باشند بنابراین یافته های پژوهش حاضر نشان داد افراد امیدوار از مشکلات جسمی و آشفتگی روانی کمتری رنج می برند و از نظر اجتماعی سازگارتر و امیدوارتر هستند تا افرادی که از نظر حس امید به زندگی در سطح پایین تری هستند.

    کلیدواژگان: امیدواری، تحمل پریشانی پرستاران، افراد عادی، بیمارستان