فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عباس عباس پور*، کیوان مرادی صفحات 9-27
    مسئله اصلی پژوهش حاضر این بود که به رغم مطالعاتی که تاکنون پیرامون تحلیل سیاست ارتقای اعضای هیات علمی انجام گرفته، اما به نحوه تفسیر، ترجمه و وضع این سیاست در دانشگاه ها کمتر توجه شده است. لذا، پرسش اصلی ما این بود که اساسا سیاست ارتقاء اعضای هیات علمی در دانشگاه ها چگونه وضع می شود؟ روش پژوهش از نوع مطالعه موردی کیفی بود. داده های پژوهش از طریق مصاحبه با 12 کنشگر سیاستی دانشگاهی از یکی از دانشگاه های دولتی سطح یک به دست آمد و با استفاده از روش مارپیچ کرسول، تحلیل و در نهایت با کاربست تیوری وضع سیاست بحث و استنتاج از آن به دست آمد. یافته ها نشان داد که با وجود این که در دهه های اخیر سیاست ارتقاء اعضای هیات علمی متاثر از گفتمان کاربردی سازی آموزش عالی و ایده دانشگاه درآمدزا، وجه عملکرد محوری را بر فضای کار اعضای هیات علمی حاکم ساخته و معنای ارتقاء را در قالب میزان ارزش اقتصادی قابل اندازه گیری مفهوم سازی کرده است، اما کنشگران سیاستی درون دانشگاه، با خوانش ها، تفسیرها و ترجمه هایی که از این سیاست داشته اند، موجب تعدیل اثرات سرازیر شدن آن به درون دانشگاه ها شده اند.
  • میثم نریمانی*، حسن حیدری، علیرضا شجاع مرادی صفحات 29-47
    خدمات طراحی و مهندسی فرایند تولید که در قالب لیسانس های فناوری توسط شرکت های صاحب لیسانس عرضه می شود، اگرچه سهم کمی از ارزش کل پروژه را شامل می شود، لیکن از منظر تسلط به دانش فنی، تعیین مشخصات اقلام و تجهیزات مورد استفاده و توانمندی تغییرات فنی و تداوم نوآوری فناورانه از اهمیت بالایی برخوردار است. از این منظر، سیاستگذاری دولت برای ارتقای توان لیسانس دهی فناوری داخلی بعنوان یکی از بخش های مهم در سیاست صنعتی و فناوری ملی محسوب می شود. سوال تحقیق این است که با توجه به ضعف لیسانس دهی فناوری در داخل کشور، چه الگوی سیاستی برای ارتقای لایسنسورهای فناوری در ایران مناسب است. به این منظور، راهبرد پژوهش کیفی مبتنی بر مصاحبه نیمه ساختاریافته برای جمع آوری داده مورد نیاز و تحلیل محتوای آن دنبال شده است. در این مقاله سه مقوله ابعاد فنی و توسعه فناورانه، مسایل مالی و اقتصادی و نیز مسایل بازاریابی و فروش بعنوان مقولات یکپارچه ساز مشخص شده و بر مبنای این سه بعد، الگوی سیاستی چهاربخشی ارایه شده است. در پایان نیز برای هر بخش، بسته سیاستی طراحی و پیشنهاد شده است
    کلیدواژگان: لیسانس فناوری، سیاست صنعتی، لیسانس دهنده، الگوی سیاستگذاری
  • رضا اخباری، علیرضا شکیبایی*، مهدی نجاتی صفحات 49-69
    فقدان الگویی جامع در صنعت برق جهت تحلیل کمی پیامدهای سیاست های اتخاذ شده در اسناد بالادستی این صنعت موجب شده امکان ارزیابی سیاست ها دشوار شود. در این مطالعه الگوی تعادل عمومی پویا با محوریت صنعت برق طراحی و با لحاظ برنامه مشارکت ملی (INDC) به عنوان سند بالادستی که در جهت اجرای توافق پاریس تصویب شده، کارآمدی سیاست هایی از قبیل سرمایه گذاری مستقیم خارجی و افزایش قیمت انرژی -به عنوان سیاست جایگزین- به منظور دستیابی به سطوح انتشار کربن پیش بینی شده در برنامه مورد سنجش واقع شده است. نتایج نشان داد اگر چه سرمایه گذاری مستقیم خارجی به میزان پیش بینی شده در برنامه و افزایش قیمت انرژی نمی تواند اهداف را محقق سازد اما اثرات مثبتی بر ارزش ستانده بخش صنعت و به طور خاص صنعت برق در پی دارد. در پایان توصیه می شود برای دستیابی به هدف کاهش انتشار و تقلیل اثرات بازگشتی ناشی از بهبود کارایی انرژی در بخش نیروگاهی، قیمت برق به صورت معناداری برای خانوار خصوصی افزایش داده شود.
    کلیدواژگان: تحلیل سیاست، تعادل عمومی پویا، توافق پاریس، صنعت برق، اثر بازگشتی
  • حسن رنگریز* صفحات 71-89
    این مقاله با بررسی گفتمان مدیریت دولتی، به تحلیل عملکرد دولت‏های پنجم تا دوازدهم با محوریت بخش اقتصادی ایران از بعد کیفی می‏پردازد. روش پژوهش، استفاده از مدل تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف است. جامعه اطلاعات پژوهش را سخنرانی های روسای جمهور در چهار دوره حاکمیت کارگزاران، اصلاح طلبان، آبادگران، تدبیر و امید بر قوه مجریه بوده است. 25 متن طی سال‏های 1368 تا پایان 1399، بر مبنای روش نمونه‏ گیری هدفمند انتخاب شد. نتایج نشان می‏دهد دولت‏ های سازندگی با گفتمان ملت گرایی، اصلاح طلبان با گفتمان قانون گرایی و تدبیر و امید با گفتمان شهروندگرایی، موضوعات «کوچک کردن دولت، تک نرخی کردن ارز، مهار نقدینگی در جامعه، کاهش وابستگی به نفت، جذب سرمایه گذاری خارجی، کاهش واردات، رقابتی کردن اقتصاد، و افزایش رشد اقتصادی» را مطرح کردند. دولت آبادگران با نوع گفتمان اصول‏گرایی با پایه ایدیولوژیکی، اقشار آسیب پذیر را هدف قرار داد و واژه‏هایی همچون «هدفمندسازی یارانه‏ ها، تزریق پول به جامعه و آوردن پول سر سفره‏ های مردم» مطرح شد.
    کلیدواژگان: گفتمان مدیریت دولتی، گفتمان روسای جمهور، بخش اقتصادی، عملکرد، تحلیل گفتمان انتقادی
  • حسن دانایی فرد، مرتضی جوانعلی آذر، جواد آزادی احمدآبادی* صفحات 91-109
    سوال اصلی پژوهش حاضر عبارت است از اینکه دلایل شکست پیام رسان های داخلی علی رغم سیاستگذاری حاکمیت در «حمایت» از آن ها چیست؟ بر این اساس، چارچوب جریانات چندگانه کینگدان به عنوان چارچوب تحلیلی و مجموع اسناد سیاستی، اخبار تخصصی و احتجاجات مربوط به مورد فیلترینگ تلگرام در بازه خرداد 1396 الی مرداد 1397 به عنوان منابع تحلیلی انتخاب شد. همچنین روش تحلیل مضمون قیاسی انتخاب و با گردآوری 113 مضمون اصلی در قالب 19 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر، فیلترینگ تلگرام مورد کاوی شد. در بخش نتایج پژوهش، ابتدا چگونگی بروز کارآفرین خط مشی و همگرا ساختن جریانات چندگانه تحلیل می شود؛ در بخش دوم، ناهماهنگی و نامتوازن بودن حمایت ها از تک تک اجزاء زنجیره صنعت، رشد کاریکاتوری یک حلقه و شکل نگرفتن زنجیره ارزش در بستری طبیعی به عنوان علل شکست پیام رسان های داخلی ارایه می شود.
    کلیدواژگان: خط مشی فضای مجازی، خط مشی محتوا، جریانات چندگانه کینگدان، فیلترینگ، تلگرام، ایران
  • سعید حبیبا*، فاطمه رفعتی صفحات 111-128
    مفهوم نوآوری باز به تبادل آزادانه ایده ها و اموال فکری شرکت ها با دنیای خارج از کسب و کار آنها با هدف کسب مزیت اقتصادی و سود تجاری اشاره دارد. از آنجایی که ماهیت این رویکرد بر خلاف رویه معمول نظام حقوق مالکیت فکری (با استثنا کردن سایرین از استفاده از اموال فکری انحصاری) می باشد، خطر نقض حقوق مالکیت فکری مرتبط با  دارایی های فکری به دست آمده از این رویکرد، بالا است. بنابراین بررسی ابعاد حقوقی حمایت از اموال فکری و ایده ها در قالب قرارداد های نوآوری باز و همچنین چالش های حقوقی پدید آمده برای نهاد سیاستگذار ضرورت دارد. در راستای نیل به همین هدف، در این پژوهش علاوه بر بررسی کتابخانه ای منابع موجود، به بررسی میدانی تجارب شرکت های فعال در این عرصه در ایران نیز پرداخته شده است. در پایان، با توجه به چالش های مختلفی که فعالان عرصه نوآوری باز در بازار کنونی ایران داشته اند، راهکارهایی برای اصلاح و تکمیل متون قانونی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: چالش حقوقی، نوآوری باز، قرارداد های تحقیق و توسعه، حمایت حقوقی از ایده
  • فرهاد صفایی کوچکسرایی، محمدرضا باقرزاده*، اسدالله مهرآرا، ذبیح الله غلامی رودی صفحات 129-142

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه الگوی زیرساخت های لازم برای توسعه نقش پذیری ذینفعان کلیدی در حوزه سرمایه گذاری مستقیم خارجی است. روش تحقیق، کیفی از نوع اکتشافی بوده و استراتژی پژوهش داده بنیاد بوده است. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های عمیق استفاده شده است. جامعه پژوهش، متخصصین و مدیران حوزه سرمایه گذاری مستقیم خارجی بوده اند که با روش نمونه برداری نظری با  15 نفر از خبرگان مصاحبه شده و داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار مکس کیودا مورد تحلیل قرار گرفته است. زیرساخت های لازم برای توسعه نقش پذیری ذینفعان کلیدی در حوزه سرمایه گذاری مستقیم خارجی، زیرساخت های اقتصادی، زیرساخت های حقوقی، زیرساخت های اجتماعی، عوامل سیاسی، عوامل فنی و تکنولوژیکی، عوامل درون سازمانی و زیرساخت های قانونی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: توسعه نقش پذیری، ذینفعان کلیدی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی
  • عباس شیری*، الهام جعفرپورصادق صفحات 143-162
    تجاوز دولت ها به حقوق اساسی ملت در قالب نقض حقوق بنیادین شهروندان و حوزه های مرتبط با بهداشت، سلامت، درمان و آموزش می تواند از مصادیق جرم دولتی محسوب شود. منظور از جرم دولتی، رفتارهای به ظاهر قانونی دولت ها است که متضمن نفع فردی و شخصی نبوده و قابلیت اضرار عمومی دارد. این جرایم، علی رغم اهمیت و قابلیت ایجاد ضررهای جبران ناپذیر نسبت به شهروندان، در بسیاری از مصادیق عنوان مجرمانه پیدا نکرده و سیاستگذاری جنایی در خصوص آن با مشکل و مانع مواجه است. این نوشتار با توجه به ملزومات سیاستگذاری جنایی در خصوص جرایم دولتی، ابزارهای لازم برای اتخاذ سیاست جنایی را به بحث و بررسی می گذارد. ملزومات سیاستگذاری جنایی در حوزه جرایم دولتی، مشتمل بر «بایسته های سیاست عمومی» و «بایسته های قانون گذاری» است. بر این اساس، لزوم مشروعیت نظام سیاسی، کاربست ساختار سیاسی قانون محور، مداخله نهادهای مدنی، نظارت قانون اساسی و فرا قانون اساسی بر عملکرد ارکان دولت، امتناع از توجه صرف به عقلانیت سیاسی در فرایند قانونگذاری و توجه به مقبولیت و حاکمیت قوانین، لازمه سیاستگذاری جنایی در عرصه جرایم دولتی است.
    کلیدواژگان: جرم دولتی، سیاستگذاری جنایی، عقلانیت، مشروعیت، نهادهای مدنی، قانون
  • ارشک حلی ساز*، ساجده صفی خوانی صفحات 163-184
    عدم توجه به مقیاس مکانی مورد استفاده در درک فرآیندهای زیست محیطی منجر به اخذ تصمیمات نادرست و ناکارآمدی قوانین و مقررات وضع شده و در نهایت سوء مصرف نهادی در این بخش می شود. یکی از نقاط عزیمت چنین سوء مصرفی، اتصاف ویژگی های مکانی و وابستگی درونی مفاهیم محیط زیستی با مقیاس است. این پژوهش با تمرکز بر تحلیل محتوای کیفی و رهیافت نهادگرایی و استفاده از منطق نسبت ها و محمول ها، اقدام به بررسی درک قانون گذار از مقیاس مکانی در اسناد قانونی و سیاستی مجموعه قوانین و مقررات زیست محیطی در ایران و بررسی ارتباط سوء مصرف واژه های مقیاسی با سوء مصرف نهادی می کند. تحلیل 364 سند قانونی با تمرکز بر قانون های توزیع عادلانه آب و حفاظت از خاک نشان می دهد که عدم توجه به مسئله تکثر و تداخل مقیاسی، باعث تولید مسایل دارای ابهام و بروز انواع سوء مصرف های نهادی می شود. توصیه سیاستی اکید آن است که قانون گذار با تعیین یکای پایه مبتنی بر درک مکانی در سطح ملی اقدام به تدوین قانون کند و تعریف مساله را از منظری ملی در قانون و سیاست متبلور کند.
    کلیدواژگان: قوانین و مقررات زیست محیطی، مقیاس مکانی، حکومت، سوء مصرف های نهادی، یکا
  • مجید فدائی*، احسان آقابابایی صفحات 185-205
    هدف این پژوهش مطالعه سیاست های سینمایی بعد از انقلاب اسلامی با محوریت سینمای ملی است و سوال مقاله حاضر این است که سیاستگذاری های سینمایی در ایران چگونه سینمای ملی را رشد و تکوین داده است؟ بدین منظور، هفت شاخص سینمای ملی از نظریه سوزان هیوارد مبنا قرار می‏گیرد. یافته ها نشان می دهد که سیاست های سینمایی در ایران بیشتر به ترتیب معطوف به شاخص ‏های «قوانین و دستورالعمل ها»، «روایت» و «ژانر» است. به شاخص های «ستاره به عنوان نشانه»، «ریخت و ژست شناسی» کمتر توجه شده و شاخص «سینمای مرکزی و سینمای حاشیه» در حاشیه مانده است. بدین ترتیب نتیجه می‏گیریم که در سیاست های سینمایی بعد از انقلاب 57 به شاخص های سینمای ملی کمتر توجه شده است. سیاست های مصوب، سیاست هایی تمرکزگرا و عموما «نظارتی، هدایتی و حمایتی» هستند و مجال چندانی برای سیاست های مخاطب-محور و نیز سیاست تفاوت مثل سینمای حاشیه ای قایل نیستند.
    کلیدواژگان: سینمای ملی، سیاستگذاری فرهنگی، سیاست های سینمایی، سینمای ایران
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 207-230
    سندروم های توسعه، مجموعه های تکرارشونده چالش ساز سیاستگذاری اقتصادی هر کشوری بوده و به مفهوم آن است که اقتصاد سیاسی هر کشور با برخی از چالش های حل نشده همراه است. بحران توسعه، سندروم های خاص خود را داشته و این امر چالش هایی را برای اقتصاد، سیاست و ساخت اجتماعی کشورها به وجود می آورد. ایران از گذشته با برخی از مسایل حل نشده راهبردی روبه رو بوده است که از آن به عنوان سندروم های سیاستگذاری توسعه اقتصادی یاد می شود. این مقاله در چارچوب «رهیافت چالش های دولت توسعه گرا» با استفاده از روش شناسی توصیفی - تحلیلی و تکیه بر داده ها و فرآیندها موجود در پی پاسخگویی به این سوال است که «سندروم های سیاستگذاری توسعه اقتصادی ایران دارای چه ویژگی هایی بوده و تحت تاثیر چه شرایطی ظهور و گسترش می یابد؟» یافته ها نشان می دهد که سندروم های سیاستگذاری توسعه اقتصادی ایران در قبل و بعد از انقلاب دارای نشانه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ساختاری بوده و تحت تاثیر عملکرد دولت رانتی، اقتصاد رشدمحور و نظام سیاسی، ظهور و گسترش یافته اند.
    کلیدواژگان: بحران های سیکلی، نظام دسترسی محدود، اقتصاد رانتی، سندروم های بحران ساز
  • صدیقه نصری فخرداود*، مراد کاویانی راد، حسن صدرانیا، حسین حمید صفحات 231-255

    مدیریت منابع آب در حوضه های آبریز مشترک ایران و عراق یکی از چالش های پیش روی سیاستگذاران است که با توجه به شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، ژیوپلیتیکی و اقلیمی هر کشور بر اهمیت آن افزوده می شود. این نوشتار قصد دارد با هدف ارایه راهکار و مدل کارا، در گام اول به شناسایی چالش های سیاستگذاری منابع آبی مشترک پرداخته و در ادامه به این پرسش که الگوی مناسب برای غلبه بر چالش ها چیست، پاسخ دهد. ازاین رو با رویکرد ترکیبی از منابع کتابخانه ای، اسناد و روش دلفی متمرکز بر مصاحبه های باز و نیمه ساختاریافته با متخصصین ایرانی و عراقی، متغیرها شناسایی و سپس با روش تحلیل ساختاری و نرم افزار میک مک نتایج مورد تحلیل و ارزیابی قرارگرفته است. نتایج نشان می دهند ضعف در سیاستگذاری دو کشور و نیز امنیت غذایی از راهبردی ترین متغیرها هستند که با استفاده از مدل مدیریت به هم پیوسته می توان بر آن ها غلبه کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت جامع منابع آب، سیاستگذاری، امنیت غذایی، ایران، عراق
  • علی علویان، ابراهیم متقی*، گارینه کشیشیان صفحات 257-276
    سیاستگذاری راهبردی ایران در سوریه و عراق تحت تاثیر بحران های منطقه ای شکل گرفته و دچار دگرگونی های عمیق در محیط امنیتی گردیده است. ایران از سال 2003 سیاست «ترمیم خلا منطقه ای» در جنوب غرب آسیا را در دستور کار قرار داد. سوریه و عراق در زمره کشورهایی محسوب می شوند که دچار بحران، بی ثباتی و ناامنی اجتماعی شدند. در این دوران تاریخی ایالات متحده از سیاست «موازنه هویتی» برای محدودسازی قدرت منطقه ای ایران استفاده کرد. سیاست موازنه هویتی، مبتنی بر نقش یابی گروه های بنیادگرا در مقابله با جمهوری اسلامی ایران بوده و به این ترتیب، زمینه برای ظهور جنگ مذهب علیه مذهب در جنوب غرب آسیا به وجود آمد. کشورهای رقیب منطقه ای همانند ایران، عربستان و ترکیه در ظهور بحران های جدید امنیتی سوریه و عراق نقش های متفاوتی ایفا نمودند. در انجام پژوهش از «روش نمونه پژوهی» در سیاستگذاری راهبردی و در حوزه های آشوب زده امنیت منطقه ای استفاده شده است. پرسش اصلی مقاله آن است که «سیاستگذاری راهبردی ایران در سوریه و عراق دارای چه ویژگی، روند و الگوی کنش تاکتیکی بوده است؟» فرضیه مقاله به این موضوع اشاره دارد که سیاستگذاری راهبردی ایران در سوریه و عراق دارای ویژگی هایی همانند «موازنه تهدید»، «ایتلاف سازی»، «مدیریت بحران» و «امنیت منطقه ای» بوده که در روند سازوکارهای «کنش پیشگیرانه» و با الگوی کنش تاکتیکی مقابله با تهدیدات جنگ کم شدت منطقه ای شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری راهبردی منطقه ای، جنگ کم شدت، موازنه نرم، بحران های تصاعد یابنده، آشوب
  • غلامرضا ذاکرصالحی*، احمد کیخا صفحات 277-298
    هدف مقاله پیش رو، بررسی تطبیقی چشم انداز و اهداف آموزش عالی شش کشور جهان (هلند، فرانسه، سنگاپور، مالزی، آفریقای جنوبی و عربستان) درسطح سیاستگذاری کلان می باشد. در پژوهش کیفی حاضر از راهبرد تطبیقی  جورج بردی (توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه) استفاده شد. یافته ها نشان داد ازجمله وجوه اشتراک  این کشورها توجه به بین المللی شدن، دیجیتالی سازی، تعمیق نقش دانشگاه ها در اقتصاد دانش بنیان، سرمایه گذاری و ارتقاء ظرفیت تحقیقات دانشگاهی، گزینش و مدیریت استعدادها توام با برنامه های سرمایه انسانی دانشگاهیان را می توان برشمرد. در بخش وجوه افتراق دورنمای خاص هر کشور برای آموزش عالی آورده شد که بیشتر از سیاست ها ونحوه حکمرانی، فضای گفتمانی درون کشورها متاثر می شود. در بخش اهداف مشترک نیز می توان به برقراری پیوند میان سیستم آموزش عالی با بازار کار، توسعه مالی دانشگاه ها، خلق و ارتقاء مزیت رقابتی بین کشورها، انجام پژوهش های ماموریت گرا در حل مسایل ملی و بین المللی و ارتقاء مستمر کیفیت آموزش عالی با تاکید بر آموزش های الکترونیکی اشاره کرد. در زمینه تفاوت ها، هر کشوری با توجه به ساختار و شرایط بومی خود اهداف متفاوتی را نیز دنبال می کند.
    کلیدواژگان: چشم انداز آموزش عالی، اهداف آموزش عالی، مطالعه تطبیقی، الگوی جورج بردی
  • خدایار ابیلی، علیرضا نصیری فیروز*، جواد پور کریمی، محمدرضا کرامتی صفحات 299-318

    هدف این مقاله، شناسایی و اعتبارسنجی شاخص های ارزیابی سیاستگذاری فرهنگی نظام آموزش عالی است. روش پژوهش حاضر، کیفی و از نوع فراترکیب بوده است. جامعه پژوهش، کلیه منابع مرتبط با شاخص های ارزیابی سیاستگذاری فرهنگی نظام آموزش عالی طی سال های 1997 تا 2020 بود که در نهایت 75 منبع به عنوان منابع مرتبط، به روش تحلیل تم مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها پیشنهاد می کند که شاخص های ارزیابی سیاستگذاری فرهنگی بایستی از طریق ساختاری ارایه شود که شامل یازده معیار تناسب، کارایی، صلاحیت فرهنگی، همکاری بین المللی، فضای کالبدی، اخلاقیات و زیبایی شناسی، تولید و مصرف فرهنگی، فرهنگ نوآوری، توسعه انسانی، دسترسی و عدالت و اثربخشی است. بر اساس یافته های پژوهش، احتمال می رود که به یک نتیجه مفهومی درباره شاخص های ارزیابی سیاستگذاری فرهنگی نظام آموزش عالی برسیم که از طریق آن طراحی یک الگو می تواند وضعیت موجود سیاستگذاری فرهنگی نظام آموزش عالی را ارزیابی کند و زمینه لازم برای دستیابی به وضعیت مطلوب را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: شاخص ها، ارزیابی، سیاستگذاری فرهنگی، آموزش عالی
  • معصومه صمدی* صفحات 319-330

    هدف از انجام این پژوهش، فرا ترکیب یافته های  پژوهش های انجام شده در زمینه چالش های اجرایی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است. روش پژوهش، کیفی از نوع فراترکیب است. جامعه تحقیق، یافته های پژوهشی یک دهه یعنی از سال 1390 تا  1399 می باشد که از میان مطالعات منتشر شده، تعداد 50 مقاله به طور هدفمند بر مبنای اهداف پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، فیش برداری است که همزمان با فرایند جمع آوری اطلاعات، یافته های حاصله؛ دسته بندی، کدگذاری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن است که سند تحول بنیادین آموزش و پرورش علی رغم نقاط قوت و ظرفیت های فراوان با چالش های سیاستگذاری، چالش های مفهومی، چالش های مدیریتی، چالش های قانون گذاری و چالش های اجرایی مواجه است.

    کلیدواژگان: فراترکیب، چالش ها، سند تحول بنیادین، آموزش و پرورش
|
  • Abbas Abbaspour *, Keyvan Moradi Pages 9-27
    The main issue of the present study was that despite the studies that have been done so far on the analysis of faculty promotion policy, but less attention has been paid to the interpretation, translation and enactment of this policy in universities. So, our main question was what is the basic policy of promoting faculty members in universities? The research method was qualitative case study. Research data obtained through interviews with 12 policy actors from one of the first level public universities and were analyzed using the Creswell spiral method, and finally discussed using the policy enactment framework. The findings showed that despite the fact that in during the last decade, the policy of faculty promotion influenced by idea of entrepreneur university, the performance-oriented aspect dominates the work environment of faculty members and conceptualizes the meaning of promotion in the form of measurable economic value, but the policy actors within the university, with their readings, interpretations, and translations of this policy, have moderated the effects of the influx that into the universities.
    Keywords: Policy Enactment, Promotion Policy, Policy Context, Policy Actors
  • Meisam Narimani *, Hassan Heidari, Alireza Shoja Moradi Pages 29-47
    Design and engineering capabilities is important both from the perspective of new product development and from the perspective of learning and knowledge transfer. policy to enhance the licensing capacity of technology is considered an important part of national industrial policy. This research question is what policy model is appropriate for the promotion of technology licensors in Iran. For this purpose, a qualitative research strategy based on semi-structured interviews has been used to collect the required data and analyze its content.
    Keywords: Technology License, Industrial policy, Licensor, Policy Model, Design, Engineering
  • Reza Akhbari, Alireza Shakibaei *, Mehdi Nejati Pages 49-69
    The lack of a comprehensive model in the electricity industry for the quantitative analysis of the policy consequences adopted in the superior documents of this industry has made it difficult to evaluate policies. In this study, a dynamic general equilibrium model designed with the focus on the electricity industry and considering the Intended Nationally Determined Contribution (INDC) program as an superior document, the efficiency of strategies such as Foreign Direct Investment (FDI) and energy price increment -as an alternative strategy- to achieve the targeted amount of carbon were measured. The results showed that although FDI and rising energy prices can not achieve the goals, but it has positive effects on the output value of the industrial sector and the electricity industry particularly. Finally, in order to achieve the goal of emissions reduction and reducing the rebound effects of improving energy efficiency in the electricity sector, it is recommended that electricity prices be increased significantly for the private household.
    Keywords: Policy Analysis, Dynamic General Equilibrium, Paris Agreement, Electricity Industry, Rebound Effect
  • Hassan Rangriz * Pages 71-89
    This paper is the qualitative analysis of comments presidents about economic issues to explore the discourse of public administration of governments of the fifth to twelfth. Method research is based on the Fairclough's critical discourse analysis. The research statistical population is the president's comments in the economic sector in the four periods of the sazandegi, eslah_talaban, abadgaran, and tadbir_o_omid. 25 texts were selected over the years 1368 to 1399, as samples that based on saturation purposeful sampling method. The results of the research in the sazandegi governments with the nationalist discourse, the eslah_talaban with the legalist discourse and tadbir_o_omid with the citizenship discourse show that the issues of of government’s "downsizing the government, devaluing the currency, controlling liquidity in society, reducing dependence on oil, attracting foreign investment, reducing imports, making the economy more competitive, and increasing economic growth" have been extremist. In the abadgaran government, the type of discourse is fundamentalist, a discourse that was given a targeted the poor.
    Keywords: Discourse of Public Administration, Presidents' Discourse, Economic Sector, Performance, critical discourse analysis
  • Hasan Danaei Fard, Morteza Javanali Azar, Javad Azadi Ahmadabadi * Pages 91-109
    The problem of this study is to analyze change in content policy. For this purpose, telegram filtering is analyzed in the Kingdon's multiple steam frameworks, and the results of opening the policy window for each of the triple streams are presented What are the reasons for the failure of domestic instant messengers despite the government's policy of "supporting" them, is the main question. Based on this, the Kingdon's multiple steam frameworks as an analytical lens has selected and a set of policy documents, specialized news and argumentations related to the filtering of telegrams in the period from June 2017 to August 2016 were selected as analytical sources. By using deductive content analysis method we collected 113 main themes in 19 organizational themes and 5 comprehensive themes to analysis Telegram filtering. In the research results section, first, analyze how the entrepreneur of policy converge the multiple stream. In the second section, we argued the inconsistencies and imbalances in support of industry chain components, has led to the growth of asymmetric one, Not to create of the value chain in the natural context as the causes of the failure of domestic instant messengers.
    Keywords: Cyber Policy, Content Policy, Kingdon's Multiple Stream, Filtering, Telegram, Iran
  • Saeed Habiba *, Fatemeh Rafati Pages 111-128
    The current practice in the research and development of many large and industrial companies in the world is moving towards the assumption that the gained ideas with a high rate value should be shared with others. This approach, contrary to the usual procedure in the intellectual property rights system (which seeks to exclude others from the use of proprietary intellectual property), seems to support the free flow of ideas and knowledge beyond the internal levels of companies. In order to achieve this goal; At the end of this study, considering the various challenges faced by activists in the field of open innovation in the current Iranian market, solutions have been proposed to amend and supplement the legal texts, which we hope will facilitate participation in the latest activities.
    Keywords: R&D, Open Innovation, Legal Challenges
  • Farhad Safaei Kouchaksarai, Mohammadreza Bagherzadeh *, Asadollah Mehrara, Zabihullah Ghulami Rudi Pages 129-142

    The purpose of this study was to provide the necessary infrastructure model for the development of key stakeholders in the field of foreign direct investment. In the obtained results, 10 dimensions of the necessary infrastructure to develop the role of key stakeholders in the field of foreign direct investment were extracted, which include: economic infrastructure, legal infrastructure, social infrastructure, political factors, technical and technological factors, Intra-organizational factors, legal infrastructure, facilitation strategies, incentive and support strategies, and consequences.

    Keywords: Role Development, Key Stakeholders, Foreign direct investment, Data Foundation Theory
  • Abbas Shiri *, Elham Jafarpour Sadegh Pages 143-162
    Encroachment (trespass) of the fundamental rights of the nation by governments in the form of fundamental violations of citizens and areas related to health, health, treatment and education can be considered as examples of state crime. State crime refers to the ostensibly lawful conduct of the government that does not involve the personal interest and the ability to cause irreparable harm to citizens, in many cases is not considered a criminal offense and criminal policy in this regard is difficult. This article discusses the requirements of criminal policy regarding state crimes and the tools needed to adopt criminal policy. The requirements of criminal policy in the field of state crimes include the requirements of public policy and the requirements of law. Accordingly, the need for legitimacy of the rule-based political system, the intervention of civil institutions, constitutional and extra-constitutional oversight of the functioning of government, the refusal to pay mere attention to political rationality in the legislative process and the acceptance and rule of law necessary for criminal policy in the field of state crimes.
    Keywords: State Crime, Criminal policy, Legislation, Rationality, legitimacy, Civil institutions, Constitution
  • Arashk Holisaz *, Sajedeh Safikhani Pages 163-184
    Ignoring the spatial scale in understanding of environmental processes resulted in a vagueness in problem statement, legislative inefficiencies and Institutional overdose. Assigning spatial concepts to natural and environmental objects make the scale and a critical point in legislation and policymaking. Focusing on qualitative content analysis and institutional approach and proportional and predicative basis in logic perception of legislator and policymakers were surveyed in environmental laws and Policies. 364 of such documents, emphasizing on water Equity Act and Soil Conservation Act, showed that scale Pluralism cause a type of vagueness and Institutional overdose at last. It is necessary to define such a base spatial Unit which could represent the problem in national level.
    Keywords: legislation, Regulation, Spatial scale, state, Institutional Overdose, Unit
  • Majid Fadaei *, Ehsan Aqababaee Pages 185-205
    The purpose of this article is to study the cinema policies after the Islamic Revolution with a focus on national cinema. The main question is to what extent cinema policies in Iran are based on the idea and principle of growth and development of national cinema and have been in line with it? For this purpose, according to Susan Hayward's theory, seven indicators of national cinema are adopted and will be analyzed the cinema policies that are announced and implemented through the policy booklets in each period by the deputy director of cinema. Findings show that these policies are more focused on codes and conventions, narrative and genre, respectively. The lowest indicators were the star as signs, gestural and morphology, and cinema of the center and cinema of the periphery. These findings show that the header of cinematic policies has paid less attention to the characteristics of the national cinema after the Islamic Revolution. Adopted policies are centralist policies and generally "monitoring, directing and advocacy policies", and does not allow much room for audience-centered policies as well as differentiation policies such as marginal cinema.
    Keywords: National Cinema, cultural policy, Cinema Policies, iranian cinema
  • Abbas Mossalanejad * Pages 207-230
    In any country, development syndromes are tantamount to a repetitive challenging set in the economic policy. Development syndromes mean that the political economy of a country is facing unsolved challenges. The development crisis came with its own specific syndromes, creating challenges for the economy, politics and social structure of countries. Iran, too, has been faced with unsolved strategic issues which are referred to as economic development policy syndromes.The main question raised by the present article is, “What are the characteristics of the syndromes of the Iranian economic development policy, and under what circumstances do they emerge and expand?” The hypothesis put forth by this paper is “The syndromes of the Iranian economic development policy demonstrate social, economic, political and structural symptoms, and emerge and expand under the influence of a rentier state, growth-oriented economy and limited access political order.” The approach adopted is writing this paper is “challenges of a development-oriented government”. The research methodology used in this paper is based on data and process analysis.
    Keywords: Cyclical Crises, Limited access Order, Rentier economy, Crisis-making Syndromes
  • Sedighe Nasri *, Morad Kaviani Rad, Hassan Sadrania, Hussein Hamid Pages 231-255

    Water resources management in the joint watersheds of Iran and Iraq is one of the challenges facing policymakers, which is increasing in importance due to the economic, political, social, geopolitical and climatic conditions of each country. In order to provide an efficient solution and model, this paper first identifies the challenges of joint water resources policy and then to the question of what is the appropriate model to overcome the challenges? Answer. Therefore, with a combined approach of library resources, documents and Delphi method focused on open and semi-structured interviews with Iranian and Iraqi experts, the variables were identified and then the results were analyzed and evaluated by structural analysis method and Mick Mac software. The results show that weakness in the policy of the two countries and food security are among the most strategic variables that can be overcome by using an integrated management model.

    Keywords: Comprehensive Water Resources Management, Policy making, Food security, Iran, Iraq
  • Ali Alavian, Ebrahim Motaghi *, Garineh Keshishyan Pages 257-276
    Iran’s strategic policy making in Syria and Iraq has been shaped by regional rises and has undergone profound changes in the security environment. Since 2003, Iran has been pursuing a policy of “regional vacuum repair” in Southwest Asia. Syria and Iraq are among the countries that have experienced crisis, instability and social insecurity.During this historical period, the United States used the policy of “identity balance” to limit the power of Iran’s regions. The politics of identity balance was based on the mapping of fundamentalist groups against the Islamic Republic of Iran. And thus paved the way for the emergence of a war of religion against religion in Southwest Asia. Rival countries such as Iran. Saudi Arabia and Turkey have played different roles in the emergence of new security crises in Syria and Iraq. In conducting the research, the “sample research method” has been used in strategic policy-making and in the troubled areas of regional security.The main question of the article is “What Is the nature, process and pattern of tactical action of Iran’s strategic policy in Syria and Iraq?” The hypothesizes of the article emphasize that “Iran’s strategic policy making in Syria and Iraq has features such as “threat balance”, “coalition building”, “crisis management” and “regional security” that are in the process of “preventive action” mechanisms and with a tactical action model. The Methodology of Article is based on data and context analysis.
    Keywords: Regional Strategic Policy Making, Low intensive war, Soft Balancing, Escalating Crises, Chaos
  • Gholamreza Zakersalehi *, Ahmad Keykha Pages 277-298
    The purpose of the present article is to compare the prospects and objectives of higher education in six countries (Netherlands, France, Singapore, Malaysia, South Africa, and Saudi Arabia). In the present qualitative research, George Brady’s comparative strategy (description, interpretation, juxtaposition, and comparison) was utilized. The results of this section were summarized in the form of tabulation and diagramming. In the final stage, in line with the purpose of the research, the perspectives and goals of higher education in the studied countries were compared with each other, and then, the similarities and differences were identified and analyzed The findings showed among the common points of these countries, we can enumerate attention to internationalization, digitalization, deepening the role of universities in the knowledge-based economy, ingestion, and enhancement of academic research capacity, selecting and managing talents along with academic human capital programs. In terms of differences of these countries, the specific perspective of each country for higher education was investigated, which is mostly influenced by the policies, the way of governing, and the atmosphere of discourse within these countries. In terms of the common goals we can name linking the higher education system with the labor market, financial development of universities, creating and promoting competitive advantage between countries, conducting mission-oriented research in solving national and international problems, and continuously improving the quality of higher education with an especial emphasis on e-learning. In terms of differences, each country pursues different goals according to its local structure and conditions, which are discussed in this study. Finally, fifteen ideas for Iranian policymakers are presented.
    Keywords: Higher Education Perspective, Higher Education Objectives, Comparative Study, George Brady Model
  • Khodayar Abili, AliReza Nasiri Firuz *, Javad Pour Karimi, MohammadReza Keramati Pages 299-318

    The significance of attention to culture and the emphasis which exists in upstream documents make research and recognition necessary in this field. So, identification and validation of cultural policy making evaluation indicators can help us know the cultural policy making performance and alleviate the shortcoming of the cultural policies, programs, and activities. Research method was qualititative with meta-synthesis type. Findings suggest that cultural policy making evaluation indicators are represented through a structure that consists of eleven criteria identified as appropriateness, efficiency, cultural competence, ethics and epistemology, cultural consume and production, innovation culture, human development, access and equity and effectiveness. Based on the research findings, it is possible to reach a conceptual conclusion about cultural policy making evaluation indicators in higher education so that through it, designing a model can evaluate the existed status of higher education cultural policy making and provide the necessary context for achieving desired status.

    Keywords: indicators, Evaluation, cultural policy making, Higher Education
  • Masoumeh Samadi * Pages 319-330

    Objectives The purpose of this study is ultra-combination the findings of research conducted in the field of implementation challenges of the document of fundamental change in education. Method The research method is a qualitative type of meta-combination. The research population was the research findings of a decade, from 1390 to 1399. From among the published studies, 50 articles were purposefully selected based on the research objectives. The data collection tool was a taking note. Simultaneously with the data collection process, the collected data; Categorized, coded and analyzed. Findings indicate that the document of fundamental change in education, despite its many strengths and capacities, faces policy challenges, conceptual challenges, managerial challenges, legislative challenges and executive challenges.

    Keywords: Ultra-Combination, Challenges, Fundamental Transformation Document, Education