فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 34 (بهار 1399)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 34 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی حسین استادزاد* صفحات 1-35

    با توجه به اهمیت روزافزون روابط اقتصادی و مسایل بالقوه زیست محیطی، رابطه رشد اقتصادی با تخریب زیست محیطی مسئله بسیار مهمی است. در این تحقیق چگونگی تاثیر پذیری انتشار  (به عنوان اصلی ترین عامل ایجاد آلودگی) از رشد درآمد سرانه، نوآوری، مصرف انرژی های تجدیدپذیر و استخراج از منابع انرژی در یک الگوی سیستم معادلات همزمان غیرخطی برای ایران در دوره زمانی (1398-1358) بررسی شده است. با بررسی طیف وسیعی از مطالعات، در کمتر مطالعه داخلی یا خارجی رابطه درآمد سرانه، استخراج منابع اولیه انرژی (نفت و گاز)، تولید انرژی های تجدید پذیر و نوآوری به صورت هم زمان و در قالب 4 معادله غیر خطی و خطی مورد بررسی و برآورد قرار گرفته است. همچنین روش بهینه سازی چند هدفه و کاربرد آن برای برآورد معادلات هم زمان در الگوهای اقتصاد سنجی به منظور برآورد الگوی تحقیق بسط داده شده است. برای اقتصاد ایران نتایج نشان می دهد که نوآوری نتوانسته است تاثیر معناداری بر کاهش انتشار آلودگی داشته باشد. همچنین، مصرف انرژی های تجدیدپذیر تاثیر معناداری بر کاهش انتشار  نداشته است. از طرفی، وجود فرضیه زیست محیطی کوزنتس با وجود منابع انرژی اولیه، انرژی های تجدید پذیر و نوآوری برای اقتصاد ایران تایید شد و ایران بر اساس برآوردها در قسمت صعودی این منحنی قرار دارد.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، منحنی زیست محیطی کوزنتس، نوآوری، منابع اولیه انرژی، بهینه سازی چند هدفه، سیستم معادلات همزمان
  • لیلا اقبالی، رضا رنج پور*، سید کمال صادقی صفحات 37-64

    رابطه بین مصرف انرژی و رشد اقتصادی یکی از موضوعات چالش برانگیز است و در مطالعات مختلف (که ممکن است برای یک کشور خاص نیز انجام شده باشند)، نتایج متفاوتی حاصل شده است. در بسیاری از تحقیقات، روش‎ها و ابزارهایی جهت مطالعه این ارتباط استفاده شده، که بعدا ثابت شده است که از کارایی لازم برخوردار نبوده‎اند. در این مطالعه با بکارگیری یک رویکرد جدید علیت که توسط کونیا (2006) ارایه شده، رابطه بین سه حامل انرژی، گاز طبیعی، برق و فرآورده های نفتی با ارزش افزوده شانزده زیربخش اصلی صنعت در بازه 1395-1374 با رویکرد بوت استرپ پنلی مورد بررسی قرار گرفته است. مزیت رویکرد کونیا، این است که در آن برخلاف روش های سنتی، به دو مقوله ناهمگنی ضرایب و همبستگی بین مقطعی نیز توجه شده و این موضوع باعث می‎شود تا تخمین پارامترها کاراتر باشد. نتایج نشان می دهد که در پنج زیربخش صنعت «تولید محصولات لاستیکی و پلاستیکی»، «تولید سایر محصولات کانی غیر فلزی»، «تولید ماشین آلات و تجهیزات طبقه‎بندی نشده در جای دیگر»، «تولید ماشین آلات مولد و انتقال برق و دستگاه‎های برقی طبقه‎بندی نشده در جای دیگر»، «تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر» رابطه علی یک طرفه از سمت ارزش افزوده به مصرف گاز طبیعی، و در یک زیربخش «صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی» رابطه دوطرفه بین این دو متغیر وجود دارد. همچنین، نبود رابطه علی بین مصرف برق و ارزش افزوده در شانزده زیربخش صنعت مورد بررسی و وجود رابطه یک طرفه از سمت ارزش افزوده به مصرف فرآورده های نفتی تنها در زیربخش «تولید سایر وسایل حمل و نقل» بدست آمده است. مطابق نتایج این تحقیق، در مجموع به نظر می رسد که مصرف انرژی نقش پیشران رشد را در اقتصاد ایران ایفا نمی‎نماید و دولت می تواند بدون نگرانی از تبعات منفی آن، به اجرای سیاست های آزادسازی قیمت انرژی و مدیریت تقاضای آن بپردازد..

    کلیدواژگان: آزمون علیت گرنجری، همبستگی بین مقطعی، ارزش افزوده، مصرف انرژی، بوت استرپ پانلی
  • آمنه انوشه پور، رضا مقدسی*، امیر محمدی نژاد، سعید یزدانی صفحات 65-85

    با توجه به اهمیت مصرف انرژی و نقش بهره وری در رشد اقتصادی، هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر برخی از متغیرهای کلیدی اقتصاد کلان و مصرف انرژی بر بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی در ایران می باشد. بدین منظور ابتدا شاخص بهره وری کل عوامل تولید به روش پارامتری مانده سولو محاسبه شده و سپس تاثیر متغیرها بر بهره وری کل عوامل تولید به روش رگرسیون چندک [1] مبتنی بر داده های سری زمانی سال های 1346-1395 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بدست آمده از برآورد الگو نشان می دهد که مصرف انرژی و نرخ تورم با یک دوره وقفه در چندک های 25/0 و 5/0 دارای اثر منفی و معناداری بر بهره وری کل عوامل تولید می باشند، در حالی که اثر متغیرهای نرخ ارز، سرمایه گذاری خارجی و بهره وری (با یک دوره وقفه) مثبت و معنادار برآورد گردید.

    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی، مصرف انرژی، چندک، مانده سولو
  • طاهره حاجی حسینی بغدادآبادی*، عبدالرسول قاسمی، تیمور محمدی صفحات 87-111
    بررسی آثار تغییرات آب و هوایی برجنبه های مختلف حیات اجتماعی در کانون توجه پژوهش ها در چند دهه اخیر بوده است. اهمیت انرژی برای توسعه و رشد و همچنین آلودگی های ناشی از مصرف حامل های انرژی موجب شده است تا ارزیابی اثر تغییرات آب و هوایی بر مصرف حامل های مختلف انرژی از جمله گاز طبیعی ضرورت یابد. این پژوهش با طراحی مدلی برای تقاضای گاز طبیعی با استفاده از روش رگرسیونی توبیت که در آن علاوه بر عوامل مرسوم اقتصادی، متغیرهای آب و هوایی (با کاربرد از روش روز درجه) نیز در نظر گرفته شده، به برآورد این مدل برای ایران طی سال های 1382 تا 1394پرداخته است. نتایج تخمین الگو حاکی از تایید فرضیه تحقیق مبنی بر اثر معنی دار تغییرات آب و هوایی بر مصرف گاز طبیعی در ایران طی دوره مورد بررسی است. همچنین متغیرهای تولید ناخالص داخلی و مصرف برق و نیز متغیر روند بیشترین اثر را بر مصرف گاز طبیعی کشور داشته اند.
    کلیدواژگان: مصرف گاز طبیعی، تغییرات آب و هوایی، مدل رگرسیون توبیت
  • زهرا دهقان شبانی*، احمد صدرایی جواهری، الهه عباسپور کازرونی صفحات 113-142

    انرژی یکی از نهاده های بااهمیت تولید است که مصرف آن به دلیل استفاده ناکارا و نامناسب از منابع، به طور چشم گیری افزایش یافته است. در این خصوص شناسایی عوامل موثر بر مصرف انرژی استان ها امری اجتناب ناپذیر است. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر شهرنشینی بر مصرف انرژی در استان های ایران است. در این مطالعه تلاش شده است به همین منظور با استفاده از الگوی اثرات تصادفی با رگرسیون بر جمعیت، وفور منابع و تکنولوژی [1] به بررسی نقش شهرنشینی بر مصرف انرژی پرداخته شود که از مدل خطای فضایی در داده های تابلویی برای 28 استان کشور در طی دوره زمانی 1381 تا 1394 استفاده شده است. نتایج حاکی از وجود رابطه U معکوس میان شهرنشینی و مصرف انرژی است و می توان گفت تاثیر شهرنشینی بر مصرف انرژی در سطوح پایین شهرنشینی مثبت و در سطوح بالا منفی است.

    کلیدواژگان: شهرنشینی، مصرف انرژی، مدل داده های تابلویی فضایی، استان های ایران
  • ساناز کریم پور*، عبدالرسول قاسمی، تیمور محمدی صفحات 143-172

    تحریم های اقتصادی در عرصه روابط بین المللی بر الگوی تجارت کشورها تاثیر می گذارند. یکی از مجراهای تاثیرگذاری تحریم، صادرات (به عنوان مهمترین منبع عرضه ارز کشورها) است. در این زمینه صادرات نفت در کشورهای عضو اوپک و به خصوص ایران جز مهم ترین درآمدهای اقتصاد به شمار می روند و سهم بالایی در تامین بودجه کشور دارد. در پژوهش حاضر، تاثیر تحریم ها بر الگوی تجارت نفت خام و فرآورده های نفتی ایران و هم چنین تاثیر این تحریم ها را بر کشورهای عضو اوپک در چارچوب الگوی جاذبه تعمیم یافته با استفاده از مدل های اقتصادسنجی داده های تابلویی، بررسی شده است. الگوی پژوهش براساس داده های آماری سال های 1988 تا 2018 در قالب چهار دوره تحریمی شامل دوره اول تحریم آمریکا، تحریم اتحادیه اروپا، تحریم سازمان ملل و دوره دوم تحریم آمریکا تدوین شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تحریم های دوره اول آمریکا و تحریم های اتحادیه اروپا تاثیر کمتری بر صادرات نفتی ایران داشته است اما تحریم های سازمان ملل تاثیر قابل توجهی بر این صادرات نفت و سهم ایران از صادرات اوپک داشته است، تاثیر دوره دوم تحریم های آمریکا نیز نسبت به دوره اول تحریم های این کشور بیشتر بوده است . بر اساس یافته های تحقیق سایر کشورهای عضو اوپک تاثیر معنی داری بر جایگزینی بازار نفت ایران نداشته اند و این کمبود عمدتا توسط کشورهای خارج از مجموعه اوپک تامین شده است.

    کلیدواژگان: تجارت، تحریم، صادرات نفت خام، مدل جاذبه، داده های تابلوئی
|
  • Ali Hossein Ostadzad * Pages 1-35

    Due to the importance of economic relations and environmental potential issues, the relationship between economic growth and environmental degradation is a very important issue. Therefore, understanding the relationship between GDP growth, consumption and extraction of fossil fuels, use of renewable energy, and  emissions in the Iranian economy are very important for sustainable development. In this study, we try to investigate how  emissions (as the main cause of pollution) are affected by per capita income growth, innovation, renewable energy consumption, and extraction from non-renewable energy resources in a model with four equations (for Iran in period 1979 to 2019). By reviewing the wide range of studies, the framework developed in this paper has not been investigated in domestic or international studies. On the other hand, in this research, for estimating nonlinear simultaneous equations, the multi-objective optimization method and its application for estimating simultaneous equations in econometrics have been developed. (This method can be a way to estimate nonlinear simultaneous equations in future studies). The results showed innovation activities have not been able to have a significant effect on reducing pollution emissions for the Iranian economy. Also, we found out the consumption of renewable energy has not had a significant effect on reducing pollution emissions. Also, the existence of the Kuznets environmental hypothesis was confirmed and Iran is in the upward part of this curve.

    Keywords: Renewable energy, Kuznets Environmental Curve, Innovation, Primary Energy Resources, Multi-objective optimization method, simultaneous equations system
  • Leila Eghbali, Reza Ranjpour *, Seyed Kamal Sadeghi Pages 37-64

    Half a century after the oil crisis in the 1970s, there is still not any agreement among economists when it comes to the type and existence of any relationship between energy consumption and economic growth. In this regard, many studies have been conducted, and many methods have also been adopted to find this relationship, most of which are now proved to be inappropriate and inefficient. Having utilized a new causality approach proposed by Konya (2006), this study investigated the relationship between three energy carriers, natural gas, electricity, oil products, as well as considering the value-added of sixteen main industrial sub-sectors in the period 1995-2017, via the bootstrap panel approach. Comparison to the traditional methods, one of Konya's merits is paying attention to the two categories of heterogeneity of coefficients and cross-sectional correlation, making the estimation of parameters more efficient. The results show that in five sub-sectors of the industry, including “rubber and plastic”, “other non-metallic mineral products”, “manufacture of machines and unclassified equipment”, “machinery generator, electric transmission, and unclassified electrical appliances”, “manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers” there is a one-way causal relationship from value-added to natural gas consumption. On the other hand, in an industrial sub-sector of “manufacture of chemical products”, this relationship is two-way. Also, there is a lack of causal relationship between electricity consumption and value-added in sixteen industrial sub-sectors. Moreover, a one-way relationship from value-added to the consumption of oil products can be seen only in the industrial sub-sector of “manufacture of other transport equipment”. According to the results of this study, it seems that energy consumption is not dominant in the economic growth of the Iranian economy, and the government can adopt necessary policies regarding energy price liberalization and demand management without worrying about its dire consequences.

    Keywords: Granger Causality Test, Cross-Sectional Correlation, VALUE ADDED, Energy Consumption, Bootstrap Panel Approach
  • Ameneh Anooshehpour, Reza Moghaddasi *, Amir Mohammadinejad, Saeed Yazdani Pages 65-85

    Considering the critical role of energy consumption and productivity in economic growth, the central purpose of this study is to investigate the effect of some key macroeconomic variables and energy consumption on the total factor productivity of the agriculture sector in Iran. First, the Solo residual parametric method is employed to estimate the total factor productivity index. Subsequently, the quantile regression method is applied to time series data for the period 1967-2016 in order to investigate the impact of mentioned variables on the total factor productivity. The main results showed that energy consumption and lagged inflation rate have a negative and significant impact on the total factor productivity in agriculture in the 0.25 and 0.5 quantiles. On the contrary, market exchange rate, foreign investment, and lagged TFP exhibit a positive and significant impact on the total factor productivity of the agricultural sector.

    Keywords: Total Factor Productivity, Energy Consumption, quantile regression, Solo Residual Model, Agriculture
  • Abdorrasoul Ghasemi, Teymour Mohamadi Pages 87-111
    Investigating the effects of climate change on different aspects of social life has been the focus of research in recent decades. The importance of energy for development and growth as well as pollution caused by energy carriers has made it necessary to assess the impact of climate change on the consumption of various energy carriers including natural gas. This study designed a model for natural gas demand in which in addition to the conventional economic factors, climate variables are considered. Then, we estimate this model for Iran during the years 2003-2015. In addition, variables of GDP and electricity consumption as well as trend variable had the greatest effect on natural gas consumption in the country.
    Keywords: Natural Gas Consumption, climate change, Tobit Regression Model
  • Ahmad Sadraei Javaheri, Elaheh Abbaspour Kazerouni Pages 113-142

    Energy is one of the essential inputs in production that due to inefficient and inappropriate use of its resources, its consumption has increased significantly. In this regard, the identification of factors affecting energy consumption in the provinces is important. This study aims to investigate the effect of urbanization on energy consumption in Iranian provinces. To do so, we used the STIRPAT model to design the econometric model. The spatial error econometric model in panel data was used to estimate the effect of urbanization on energy consumption in 28 Iranian provinces from 2002 to 2015. The results show that the relationship between urbanization and energy consumption is inverted U-shaped. This finding indicates that an increase in urbanization first causes to increase and then decreases energy consumption.

    Keywords: Urbanization, Energy Consumption, spatial panel data, Iranian provinces
  • Sanaz Karimpour *, Abdolrasoul Ghasemi, Teymour Mohamadi Pages 143-172

    Economic sanctions in the field of international relations affect the trade pattern of countries. One of the effective channels of sanctions is exports (as the most important source of foreign exchange supply for countries). In this regard, oil exports to OPEC member countries, especially Iran, are among the most important economic revenues and have a high share in the country's budget. In the present study, the effect of sanctions on the pattern of trade in Iranian crude oil and petroleum products and also the effect of these sanctions on OPEC member countries in the framework of the generalized gravity model using panel data econometric models have been investigated. The research model is based on statistical data from 1988 to 2018 in the form of four periods of sanctions, including the first period of US sanctions, EU sanctions, UN sanctions, and the second period of US sanctions. The findings show that US-era sanctions and EU sanctions have had less of an impact on Iran's oil exports, but UN sanctions have had a significant impact on these oil exports and Iran's share of OPEC exports. According to research findings, other OPEC member countries have not had a significant impact on the replacement of the Iranian oil market, and this shortage has been mainly met by countries outside the OPEC.

    Keywords: Trade, Sanctions, Crude Oil Exports, Gravity Model, Panel Data