فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال نهم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال نهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی دقایقی، احمد جعفرنژاد*، ناصر باقری مقدم صفحات 13-45

    بخش عمد ه ای از تجهیزات صنعت حفاری که مرتبط با کار در اعماق زمین هستند در زمره محصولات و سامانه های پیچیده قرار دارند . تولید و توسعه این تجهیزات مستلزم برخورداری از قابلیت های خاصی است . این مقاله به مطالعه مراحل شکل گیری قابلیت های فناورانه جهت تولید و توسعه محصولات و سامانه های پیچیده در صنعت حفاری پرداخته است.راهبرد پژوهش مطالعه موردی یک سازمان بوده که با مطالعه مستندات و انجام مصاحبه عمیق با خبرگان صنعت و مراکز علمی انجام گردیده است. به این منظور، از نظرات خبرگان صنعت حفاری برای تایید و دسته بندی قابلیت های شناسایی شده از مبانی نظری پژوهش استفاده شد. در این مقاله سعی شده است مراحل طی شده در سازمان مورد مطالعه از بدو تاسیس جهت شکل گیری و توسعه قابلیت های فناورانه با هدف حصول به همپایی فناورانه شناسایی و معرفی گردند. یافته های این پژوهش نشان میدهد که این مراحل برای سازمان ها و صنایع توسعه دهنده محصولات و سامانه های پیچیده به ویژه در حوزه صنعت حفاری شامل یادگیری از طریق بهره برداری،تعمیق دانش با خرید و راه اندازی، دستیابی به دانش ساخت به صورت مستقل و در شرایط تحریم می باشد.

    کلیدواژگان: همپایی فناورانه، محصولات و سامانه های پیچیده، قابلیت های کلیدی، صنعت حفاری
  • سینا طریقی، سعید شوال پور* صفحات 47-89
    برای اقتصادهای مبتنی بر منابع مانند ایران، مهم ترین راه برون رفت از وابستگی به خام فروشی، توسعه فناورانه در صنعت مربوطه است. پژوهش حاضر به بررسی مسیر توسعه و فرارسی فناورانه شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی با تمرکز بر بخش ازدیاد برداشت نفت پرداخته است. این مسیر با رویکرد انباشت توانمندی های فناورانه از طریق انواع یادگیری تجربه بنیاد و پژوهش بنیاد در دو مرحله بررسی شده است. در مرحله اول، ابتدا با درنظرگرفتن ماهیت صنعت ازدیاد برداشت نفت بررسی شد که کدام یک از انواع یادگیری در آن کاربرد دارد. سپس، با استفاده از روش تحلیل مضمون و مرور معتبرترین منابع، سه مفهوم یادگیری، توانمندی و فرارسی فناورانه در یک چارچوب واحد تحلیل شدند تا مراحل حرکت از انواع یادگیری تا رسیدن به انواع فرارسی فناورانه مشخص شود. در مرحله دوم، دو شرکت اکتشاف و تولید داخلی مورد مطالعه قرار گرفتند تا سطح توانمندی و الگوی فرارسی دنبال شده توسط آن ها مشخص شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که شرکت اول الگوی فرارسی دنباله روی مسیر را با انباشت توانمندی سطح عملیاتی از طریق یادگیری تجربه بنیاد در پیش گرفته و شرکت دوم با اضافه کردن سازوکار های یادگیری پژوهش بنیاد و انباشت توانمندی سطح نوآورانه الگوی فرارسی خلق مسیر را دنبال کرده است.
    کلیدواژگان: فرارسی فناورانه، یادگیری پژوهش بنیاد، یادگیری تجربه بنیاد، توانمندی های فناورانه، اکتشاف و تولید
  • مسعود یدائی امناب، فاطمه ثقفی*، علی محقر، احمد جعفرنژاد چقوشی، سید سپهر قاضی نوری صفحات 91-128

    بنگاه های دیرآمد به لحاظ فناوری شکاف قابل توجهی با رقبای بین المللی خود دارند. این بنگاه ها برای پرکردن شکاف فناورانه مذکور، ناگزیر از پیمودن مسیر فرارسی فناورانه هستند. برای پیمودن این مسیر، بنگاه دیرآمد نیاز دارد در هر یک از مراحل فرارسی، توانمندی جدیدی کسب کرده و یا توانمندی های موجود خود را ارتقا دهد. پیشینه تحقیقاتی موجود، توانمندی های سطح بالاتر یا پویا را عامل ایجاد و ارتقا توانمندی های بنگاه در چهار مرحله درک ضرورت تغییر، یادگیری، یکپارچه سازی و هماهنگ سازی معرفی می کند. در هر مرحله سازوکارهایی باید به کار گرفته شود که در تحقیقات پیشین مغفول مانده است. پژوهش حاضر قصد دارد از طریق انجام یک مطالعه موردی در صنعت خودروی کشور (شرکت ایران خودرو)، این سازوکار ها را به تفکیک مراحل برای طی مسیر از تقلید صرف به تقلید خلاقانه شناسایی کند. برای این کار از ابزار مصاحبه های نیمه ساختاریافته و روش تحلیل مضمون استفاده شد و 11 توانمندی فناورانه و 20 سازوکار برای ارتقای توانمندی در طول مسیر استخراج شدند. از میان آنها 4 سازوکار در مرحله درک ضرورت تغییر، 8 سازوکار در مرحله یادگیری، 3 سازوکار در مرحله یکپارچه سازی و 5 سازوکار در مرحله هماهنگ سازی قرار داشت. نتایج نهایی به صورت مدلی مفهومی ترسیم و توسط پنل خبرگان تایید شد..

    کلیدواژگان: بنگاه دیرآمد، توانمندی های سطح بالاتر، توانمندی های پویا، توانمندی های فناورانه، یادگیری
  • محمدرضا آراستی، نیما مختارزاده*، اسماعیل جعفرپناه صفحات 129-162

    پژوهش حاضر نحوه انباشت توانمندی فناورانه بنگاه های متاخر را در فرایند فرارسی کشورهای در حال توسعه موردبررسی قرار می دهد. بررسی پیشینه نشان می دهد که چارچوب جامع و یکپارچه ای برای شناسایی توانمندی ها و زیرتوانمندی های فناورانه مرتبط با مراحل مختلف فرآیند فرارسی وجود ندارد. براین اساس مطالعه حاضر در راستای پرکردن این شکاف پژوهشی انجام شده است و سهم دانش افزایی اصلی آن، شناسایی توانمندی های فناورانه اختصاصی در هریک از مراحل فرارسی می باشد. دراین راستا با مقایسه و ترکیب یافته های مقالات منتشرشده طی سال های 1980 تا 2018 میلادی و از طریق به کارگیری روش فراترکیب، تلاش شده است تا به این سوال محوری پاسخ داده شود که «توانمندی های فناورانه موردنیاز در هر مرحله از فرآیند فرارسی کدامند؟». جمع بندی تعاریف مختلف از توانمندی فناورانه، معرفی ارکان اصلی مفهوم سازی توانمندی فناورانه، گردآوری گونه شناسی های مختلف توانمندی فناورانه، مقایسه گام بندی های گوناگون فرآیند فرارسی، استخراج ساختار سلسله مراتبی توانمندی های فناورانه و تعیین توانمندی های فناورانه مرتبط با هر مرحله از مراحل فرارسی از دستاوردهای اصلی پژوهش حاضر به شمار می روند. براین اساس با درنظرگرفتن شرایط زمینه ای، مدیران می توانند از چارچوب پیشنهادی در این پژوهش برای بهبود توانمندی های فناورانه بنگاه های اقتصادی و سازمان ها استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: توانمندی فناورانه، فرآیند فرارسی، مقاله مروری، روش فراترکیب
  • سوما رحمانی*، محسن علیزاده ثانی، منوچهر منطقی، هومن فرزامی صفحات 163-196
    در این پژوهش، با تحلیل و بررسی وضعیت فناورانه موجود صنعت فولاد ایران، به بررسی عوامل موثر بر ناکامی فرارسی فناورانه در زنجیره ارزش فولاد ایران پرداخته و راهکارهای سیاستی مناسب به منظور توسعه این صنعت ارایه شده است. به این منظور، از روش تحقیق کیفی استفاده شده است. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 21 نفر از خبرگان صنعت فولاد ایران و روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد. سپس، مهم ترین و موثرترین عوامل در گروه کانونی برگزار شده با 5 تن از خبرگان فولاد ایران انتخاب، مورد بحث و بررسی قرار گرفت و راهکارهای سیاستی ارایه گردید. یافته ها نشان دادند که مهم ترین عوامل ایجادکننده شکاف فناوری شامل 5 عامل اصلی و 16 زیرعامل در سه سطح تحلیل ملی، بخشی و بنگاهی می باشند. مهم ترین زیرعامل ها با نظر گروه کانونی، ضعف در تحقیق و توسعه، محدودیت های بین المللی، بوروکراسی های پیچیده و زمان بر در دریافت حمایت ها، ضعف تعامل سازنده میان بازیگران، تسلط برخی نهادها و واحدها بر زنجیره فولاد به منظور ارایه پیشنهادها انتخاب شدند. از مهم ترین پیشنهادهای مطرح شده به منظور غلبه بر عوامل موثر بر شکست فرارسی در این صنعت، می توان به سرمایه گذاری بر روی فناوری های پایدار با قیمت گذاری مناسب بر انرژی، تامین و هماهنگ سازی و مدیریت منابع به منظور حذف انحصارگری برخی نهادهای تامین کننده و ارتقای رابطه تامین کننده-تولیدکننده، ایجاد نهاد متولی و واسطه و ایجاد مراکز تربیت نیروی ماهر با دانش فناورانه و تزریق در بخش های مختلف صنعت و همچنین بهره گیری از ایرانیان تحصیل کرده در خارج اشاره کرد.
    کلیدواژگان: فرارسی فناورانه، قابلیت فناورانه، یادگیری فناورانه، زنجیره فولاد
  • محمدمهدی ملکی کرم آباد*، منوچهر منطقی، بهنام عبدی صفحات 197-224

    صنعت دفاعی کشور طی فرایند فرارسی فناورانه، توانمندی های فناورانه موردنیاز بخش های مختلف خود را توسعه داده است که در برخی موارد، منجر به حذف شکاف فناورانه موجود و افزایش توان رقابتی کشور در حوزه دفاعی شده است. بااین وجود، فرارسی فناورانه موفق نیازمند شناسایی عوامل حیاتی قابل توجه در صنایع مختلف بخش دفاع نظیر صنایع دریایی می باشد. دراین راستا هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و تبیین عوامل حیاتی موفقیت فرارسی فناورانه در صنایع دریایی بخش دفاع است. در این پژوهش اکتشافی و کیفی، ابتدا فارغ از صنعت یا حوزه خاص، عوامل حیاتی موفقیت فرارسی فناورانه از مبانی نظری و پیشینه پژوهش استخراج شده اند. در ادامه با استفاده از راهبرد نظریه داده بنیاد و با تکیه بر مصاحبه با خبرگان، یافته های حاصل از گام اول در صنایع دریایی بخش دفاع موردبررسی قرار گرفته اند. براین اساس حمایت از صنعت و تولید داخلی، تقویت نقش نیروی انسانی متخصص، تدوین قوانین و مقررات مناسب، اشاعه فرهنگ خودباوری، تقویت توانمندی فناورانه صنایع دفاعی، ارتقای سطح یادگیری به شیوه رسمی، تقویت نقش مالکیت و تقویت نقش مراکز پژوهشی به عنوان عوامل حیاتی موفقیت فرارسی فناورانه در صنایع دریایی بخش دفاع جمهوری اسلامی ایران شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: فرارسی فناورانه، عوامل حیاتی موفقیت، صنایع دریایی، بخش دفاع، نیروی انسانی
  • سمیه فقیه میرزایی، محمدرضا رضوی*، فرهاد غفاری، محمدعلی شفیعا صفحات 225-266

    به دنبال بحران مالی 2008، کشورهای تازه صنعتی شده تاکید مجددی بر اقتصاد صنعتی با رویکرد رسیدن به پیشروها (فرارسی) داشته اند. در این رویکرد، ارتقای توانمندی های فناورانه و نوآورانه از یک سو و بهبود توان رقابتی از سوی دیگر جایگاه ویژه ای دارد. این پژوهش، با ارزیابی توانمندی های فناورانه و توان رقابتی در بنگاه های صنعت پلاستیک به دنبال نشان دادن تصویر روشنی از ابعاد توفیق بنگاه ها و موانع موجود در مسیر رسیدن به پیشروها (فرارسی) می باشد. بدین منظور پرسش نامه ای جهت ارزیابی 55 شرکت برتر بر اساس 12 مولفه تکمیل شد و مصاحبه های نیمه ساختاریافته نیز صورت گرفت. تحلیل ها نشان داد که نقطه قوت این بنگاه ها، توانمندی های مهندسی فرایند، اجرای پروژه، و پیوند و شبکه سازی است. اما ضعف آنها در توانمندی های مکمل، پیش از سرمایه گذاری و یادگیری کاملا مشهود می باشد. سپس، شرکت ها با استفاده از روشی در داده کاوی به نام خوشه بندی، در سه گروه تقلیدگر، تقلیدکننده خلاق، و نوآور طبقه بندی شده و ویژگی های تمایزبخش آنها بررسی گردید. در این روش نیز عدم رشد متناسب توانمندی های مکمل به عنوان مانع کلیدی در فرایند رسیدن به پیشروها (فرارسی) مورد تاکید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: رسیدن به پیشروها، فرارسی، توانمندی های فناوارنه و نوآورانه، توانمندی رقابتی، صنعت پلاستیک
  • رضا نقی زاده* صفحات 267-296
    توسعه فناوری در مناطق کمتربرخوردار خصوصا در واحدهای صنعتی از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از مسایلی که مناطق کمتربرخوردار با آن مواجه هستند، عدم امکان مواجهه با تغییرات فناوری و جبران عقب ماندگی های موجود است. براین اساس در کشور نیز برنامه های مختلفی جهت جبران عقب ماندگی های مذکور در 20 سال اخیر انجام شده است، اما اکثر این برنامه ها با شکست مواجه شده اند. بدین جهت ضرورت دارد تا با نگاهی علمی چارچوبی سیاستی جهت فرارسی فناورانه واحدهای صنعتی در مناطق کمتربرخوردار پیشنهاد شود. طبق آمار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی، 12 استان کمتر برخوردار کشور (کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، هرمزگان، اردبیل، لرستان، آذربایجان غربی، کردستان، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و زنجان) کمتر از 10% از شرکت های دانش بنیان و کمتر از 8% از جذب منابع مالی صندوق نوآوری و شکوفایی را به خود اختصاص داده اند. الگوی روش شناسی در پژوهش حاضر، مطالعه موردی تک نمونه ای کل نگر است؛ براین اساس 12 استان مذکور به عنوان یک کلان مورد درنظر گرفته شدند. براساس یافته ها، 5 گونه سیاستی (جهت دهی منابع، ساختار نهادی و قانونی، بازار، تامین مالی و جریان یادگیری و دانشی) و 15 سیاست کلیدی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: چارچوب سیاستی، فرارسی فناورانه، مناطق کمتر برخوردار
|
  • Ali Daghaieghi, Ahmad Jafarnejad *, Naser Bagheri Moghadam Pages 13-45

    The majority of Drilling equipment in oil gas industry is considered as Complex Products and System. Specific capabilitiesIn the oil industry, most downhole drilling pieces of equipment are considered complex product systems. During the last decades, the National Iranian Drilling Company has made considerable efforts to acquire knowledge and technology of manufacturing related to directional drilling and reserves evaluation equipment. In this regard, this study uses the qualitative case study research strategy to examine the stages of technological capability formation for the production and development of diversion drilling equipment in this company during 27 years (1992 to 2019). According to the research findings, the company has achieved the necessary technological capabilities to manufacture equipment, despite the limitations in international cooperation. Also, these capabilities have been formed in three stages: 1) cooperation with foreign firms; 2) purchasing, installation, and exploitation of the imported equipment; and 3) independently manufacturing by developing an innovation network.

    Keywords: Technological Catch-Up, Complex products, systems, Technological Capabilities, Drilling industry
  • Sina Tarighi, Saeed Shavvalpour * Pages 47-89
    For resource-based economies like Iran, the  the most important way to end the oil-dependency era is technological development. Therefore, the present study examines the technological development and catch- up trajectory of Iranian E&P companies in the field of EOR through experience-based and research-based learnings, with the mediating role of technological capabilities. In the first stage, considering the nature of knowledge and technology in EOR industry, it was examined that which mode of learning is more applicable in this industry. Then, by means of Thematic Analysis and through reviewing the most reliable sources, the relationship between modes of learning, types of capabilities, and types of technological catch-up were investigated in one framework to determine the technological path from learning to catch-up. In the second stage, with a case study of two Iranian E&P companies, their catch-up stages were studied. The research findings show that the first company has followed the path-following pattern by accumulating operational capability level through experience-based learning mechanisms, and the second company has followed path-creating pattern by adding research-based learning mechanisms and accumulating innovative capability.
    Keywords: technological catchup, STI, DUI, Technological Capabilities, exploration, production
  • Masoud Yadaei Amnab, Fatemeh Saghafi *, Ali Mohaghar, Ahmad Jafarnejad Chaghoshi, Seyed Sepehr Ghazinoori Pages 91-128

    Latecomer firms have a significant technological gap with their international competitors. To fill this technological gap, these companies have to follow the path of technological catch-up. For technological catch-up, the latecomer firm needs to acquire new capabilities or upgrade its existing capabilities in each of the of the catch-up steps. Existing research background introduces higher-order/ dynamic capabilities as a factor in creating or upgrading firm capabilities in 4 steps: 1. Sensing, 2. Learning, 3. Integrating, 4. Coordinating. At each stage, several mechanisms must be used that have been neglected in previous research. This study intends to identify these mechanisms by separating the steps for the path from the level of duplicative imitation to the level of creative imitation through a case study in the country's automobile industry (in Iran Khodro). For this purpose, semi-structured interview tools and theme analysis methods were used, and 11 technological capabilities and 20 mechanisms for capability development were extracted. Among them, 4 mechanisms were in sensing stage, 8 mechanisms were in learning stage, 3 mechanisms were in Integrating stage and 5 mechanisms were in Coordinating stage. The final results were drawn as a conceptual model and approved by a panel of experts.

    Keywords: Latecomer firm, Higher order capabilities, Dynamic capabilities, Technological Capabilities, learning
  • MohammadReza Arasti, Nima Mokhtarzadeh *, Ismail Jafarpanah Pages 129-162

    The focus of this study is on how the technological capabilities of the latecomer firms accumulate in the catch-up process. Literature study suggests that no comprehensive and integrated model specifies the technological capabilities of each catch-up phase. Therefore, the present study aims to fill this research gap. The main contribution of this study is to identify the dedicated technological capabilities in each catch-up stage. By comparing and combining the current findings in the literature during the years 1980 to 2018 with the meta-synthesis method, the following question is investigated: "What are the technological capabilities at each phase of the catch-up process?" The main findings of this study include summarizing the technological capability definitions, introducing the main pillars of technological capability conceptualization, collecting various typologies of technological capability, comparing different phases of the catch-up process, extracting the hierarchical structure of technological capability, and assigning each technological capability to its dedicated phase.  Given the findings of this study and the specific contextual conditions of the firm, managers can customize this framework for improving technological capabilities. This firm-specific roadmap specifies which technological capabilities should be developed and upgraded at which time frame.

    Keywords: Technological Capability, Catch-up Process, meta-synthesis
  • Soma Rahmani *, Mohsen Alizadehsani, Manouchehr Manteghi, Hooman Farzami Pages 163-196
    This study aims to analyze the current technological status of the steel industry in Iran. It studies the factors affecting the failure of technological catch-up in the steel value chain and provides appropriate policy solutions for the development of this industry. To attain this aim, the paper chose the qualitative methodological strategy. The data were collected through semi-structured interviews with 21 experts in Iran’s steel industry and then, a qualitative content analysis method was applied to analyze the interviews. Then, the most important and effective factors were determined by mobilizing a focus group consisting of 5 Iranian steel experts. The findings show that the most important barriers to successful catching up, divided at three levels of national, sectoral, and enterprise analysis. The most important factors, according to the focus group, are weakness in research and development, international constraints, complex and time-consuming bureaucracies in receiving support, the weak constructive interaction between actors and finally, the dominance of some unauthorized institutions in the steel value chain.Finally, the focus group recommended some policy solutions of which the most important ones include 1. To invest in the development of sustainable technologies with appropriate pricing on energy, 2. To supply, coordinate, and manage the resource to eliminate the monopoly of some suppliers and to improve the supply relationship and promotion of supplier-producer, 3. To establish intermediary institutions and the centers to train skilled workers with technological knowledge and injection into various sectors of industry, and 4. To use of Iranians educated abroad in related fields and specialties.
    Keywords: Technological Catch-Up, Technological Capability, Technological Learning, Steel value chain
  • MohammadMehdi Maleki Karam Abad *, Manouchehr Manteghi, Behnam Abdi Pages 197-224

    The defense industry of Iran has developed the technological capabilities required by its various departments during the technological catch-up process, which in some cases, has led to the elimination of the existing technological gap and the increase of Iran's competitiveness in the field of defense. However, a successful technological catch-up requires the identification of critical factors in various defense industries, such as the marine industry. In this regard, the purpose of this research is to identify and explain the critical factors of technological catch-up success factors in the marine industry of the defense sector. In this exploratory and qualitative research, first of all, regardless of the specific industry or field, the vital factors of technological catch-up have been extracted from the theoretical foundations and research background. Then, using the grounded theory strategy and relying on interviews with experts, the findings of the first step are examined in the marine industry of the defense sector. Accordingly, the critical success factors of the aforementioned industries, consist of supporting industry and domestic production, strengthening the role of skilled human resources, formulating appropriate laws and regulations, spreading the culture of self-confidence, strengthening the technological capability of the defense industry, promoting formal learning, strengthening the role of ownership, and strengthening the role of research centers

    Keywords: Technological Catch-Up, Critical Success Factors, Marine Industry, Defense Sector, Human Resources
  • Somayeh Faghih Mirzaei, Mohammadreza Razavi *, Farhad Ghafari, MohammadAli Shafia Pages 225-266

    Following the financial crisis of 2008, the newly industrialized countries have re-emphasized to pursue catching up strategy to attain industrialialization. In this strategy, the goal is promoting technological and innovative capabilities on the one hand, and improving competitive capabilities on the other. This study evaluates the technological and competitive capabilities of Iranian plastics companies to provide a clear picture of these companies and their obstacles to catch up. For this purpose, a questionnaire was completed to evaluate 55 companies in the top rankings based on 12 elements, followined by the semi-structured interviews. The analysis showed that strengths of Plastics companies are capabilities of process engineering, project execution, and linkage. However, their weaknesses is quite evident in complementary capabilities even pre-investment and learning capabilities. Afterward, those companies were classified into three groups of imitators, creative imitators and innovators by clustering method, investigating their distinctive characteristics.The paper concludes  the lack of adequate complementary capabilities stands out as a key obstacle in the process of catch up.

    Keywords: Catch up, Technological, Innovation Capabilities, Plastics Industry, Competitive Capability
  • Reza Naghizadeh * Pages 267-296
    The development of technology in the less developed regions especially for industrial units is important. One of theTechnological development in the manufacturing is an important factor for the development of the less developed regions. One of the challenges to which these regions are now facing is inability to accept the technological change and to catch up with the developed regions. In the last 20 years, there were many programs to help these regions to catch up, yet, most of them has been failed. This paper aims to propose a policy framework for the technological catch up of the manufacturing sector. The seleceted research method is macro-case study by which 12 provinces are examined. Based on the results of this study, five types of policies (resource orientation, institutional and legal structure, market, financing and learning and technical knowledge flow) and fifteen key policies have been identified under policy framework.
    Keywords: Policy Framework, Technological Catch-Up, Less Developed Regions