فهرست مطالب

نشریه تحلیل بازار سرمایه
پیاپی 2 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی فیل سرائی*، محمدرضا شورورزی، مهدی زنگنه صفحات 1-29

    حاکم شدن وضعیت رقابتی بر بازارهای مالی بسیاری از شرکت ها را با احتمال ریسک ورشکستگی مواجه کرده و از گردونه رقابت خارج می شوند. این امر می تواند موجب نگرانی صاحبان سرمایه شود. از ریسک ورشکستگی به عنوان یک حقیقت مهم در چرخه عمر واحدهای تجاری مدرن یاد می شود که می تواند منجر به تحمل هزینه های اقتصادی و اجتماعی سنگین به سهامداران، اعتباردهندگان، مدیران، کارکنان و در مجموع به کل اقتصاد خواهد شد. مسئله اصلی در اینجا شناسایی عواملی است که می توان از طریق آنها احتمال ریسک ورشکستگی شرکت در آینده نزدیک را پیش بینی کرد. این پژوهش با طرح این سوال و مسئله صورت خواهد پذیرفت که آیا مدیریت سود تعهدی و نوع استراتژی تجاری شرکت می تواند به سهامداران و مدیران در پیش بینی ریسک ورشکستگی شرکت کمک کند؟ هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر استراتژی تجاری بر مدیریت سود و ریسک ورشکستگی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر پس از اعمال برخی از محدودیت های موجود در این تحقیق، متشکل از 140 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1392 تا 1398 می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از این است که مدیریت سود بر ریسک ورشکستگی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که استراتژی رهبری هزینه بر ریسک ورشکستگی اثر منفی و معناداری دارد. علاوه بر این، نتایج پژوهش نشان داد که استراتژی تمایز محصولبر ریسک ورشکستگی اثر منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: استراتژی کسب و کار، استراتژی رهبری هزینه، استراتژی تمایز محصول، مدیریت سود، ریسک ورشکستگی
  • احمد عبداللهی*، یاسر رضائی پیته نوئی صفحات 30-59
    با توجه به فرضیه تضاد منافع، انگیزه برای معاملات با اشخاص وابسته این است که دارایی های شرکت به نفع اشخاص وابسته از تملک شرکت خارج شود و مدیران برای سرپوش گذاشتن بر آن، به مدیریت سود اقدام می کنند؛ با توجه به این نکته هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و مدیریت سود در شرکت های پذیرفته‎شده در بورس اوراق بهادار تهران است. همچنین در ادامه، پژوهش حاضر درصدد پرداختن به پاسخ این سوال است که آیا ارتباطات سیاسی رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و مدیریت سود را تعدیل می کند. از این رو در پژوهش حاضر از معاملات با اشخاص وابسته، به‎منزله متغیر مستقل، ارتباطات سیاسی به عنوان متغیر تعدیلگر و از معیار اقلام تعهدی اختیاری، در جایگاه متغیر وابسته استفاده شده است. نمونه پژوهش 86 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که این شرکت‎ها از سال 1394 تا سال 1398 مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از داده‎های تلفیقی و رگرسیون چندگانه انجام پذیرفت. یافته‎های پژوهش نشان می دهد که بین معاملات با اشخاص وابسته و مدیریت سود، رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین در ادامه نتایج بیانگر این بود که عضویت سیاستمداران در هییت مدیره شرکت ها، رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و مدیریت سود را تشدید می کند.
    کلیدواژگان: معاملات با اشخاص وابسته، مدیریت سود، ارتباطات سیاسی، مالکیت دولتی، عضویت سیاستمداران در هیئت مدیره
  • الله کرم صالحی*، علیار مهدی پور، عباس بهاری پور صفحات 60-84

    به حداکثر رساندن ثروت سهامداران و کاهش هزینه سرمایه از جمله اهداف مدیران مالی به شمار می رود. در این راستا، تصمیم گیری در مورد اهرم مالی (ساختار سرمایه) یکی از موثرترین راهکارها برای رسیدن به این اهداف است. از سوی دیگر، ارزش سهام شرکت و بازده موردانتظار سهامداران از عامل نقدشوندگی سهام نیز تاثیر می پذیرد. انتظار می رود، نقدشوندگی پایین-تر سهام منجر به استفاده نسبتا بیشتری از بدهی گردد. علاوه بر این عدم تقارن اطلاعاتی دارای نقش کلیدی در نحوه تصمیم گیری مدیران درباره چگونگی تامین منابع مالی و تعیین ساختار سرمایه شرکت می باشد. لذا این پژوهش به بررسی تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی بر رابطه بین نقدشوندگی سهام و اهرم مالی مازاد در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1391 تا 1397 با استفاده از اطلاعات 133 شرکت منتخب پرداخته است. نتایج فرضیه های پژوهش نشان داد که بین نقد شوندگی سهام و اهرم مالی مازاد رابطه منفی و معنی داری وجود دارد و عدم تقارن اطلاعاتی این رابطه را تعدیل می کند و از شدت آن می کاهد. در واقع در شرکت هایی که عدم تقارن اطلاعاتی بالاست به دلیل عدم دسترسی همزمان همه افراد به اطلاعات و وجود عدم تقارن اطلاعاتی، باعث می شود تا تاثیر منفی نقدشوندگی بر اهرم مالی مازاد شدت کمتری بگیرد و از آن کاسته شود.

    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، نقدشوندگی سهام، اهرم مالی مازاد
  • مصطفی هاشمی تیله نوئی*، زینب داداشی صفحات 85-108
    اهمیت روزافزون مسئولیت اجتماعی و تامین هزینه های موردنیاز شرکت ها به منظور فعالیت و مشارکت در این قبیل موضوعات سبب گردید تا هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرگذاری مسئولیت اجتماعی شرکتی بر هزینه بدهی و تامین مالی از طریق بدهی باشد. این مطالعه بر اساس هدف، کاربردی و از نظر نحوه تحلیل داده ها در حوزه مطالعات توصیفی از نوع علی قرار دارد. جامعه آماری این مطالعه را کلیه ی شرکت های پذیرفته شده در سازمان بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390- 1396 تشکیل داده اند که با انجام محدودیت های برقرارشده در نهایت 108 شرکت به عنوان نمونه ی موردمطالعه تعیین گردیدند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و EVIEWS استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مسئولیت اجتماعی تاثیر معناداری بر هزینه بدهی و تامین مالی از طریق بدهی داشته است. بر اساس توصیه می گردد تا شرکت ها سرمایه گذاری های مقتضی در ارتباط با موضوعات موردخواست اکثریت جامعه و مردم انجام دهند.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتی، هزینه بدهی، دسترسی به تامین مالی از طریق بدهی
  • باقر مختاری*، علی جعفری صفحات 109-135

    نظریه های اقتصادی پیش بینی می کنند که شهرت، نقش مهمی را در تعیین رفتار ایفا می کند و همچنین شهرت براعمال متخصصان شرکتهای تجاری از جمله حسابرسان و تحلیلگران مالی و برتامین مالی از طریق سهام اثر می گذارد. یعنی شرکت های مشهورتر از هزینه سرمایه کمتری برخوردارند چون شهرت بالا حاکی از کیفیت بهتر شرکت، انتقال مناسب شایستگی ها وانجام کسب وکار مطابق با منافع سهامداران است. از این رو، هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شهرت شرکت بر هزینه سرمایه در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری این پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران شکل داده است و نمونه ای شامل 114 شرکت فعال در صنایع مختلف به روش غربالگری (حذف سیستماتیک) طی دوره زمانی بین سال های 1394 تا 1398 انتخاب گردید. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار Eviews نسخه نهم استفاده شده است. یافته ها نشان دادند که شهرت شرکت بر هزینه سرمایه تاثیر معنادار و معکوسی دارد. بدین معنی که هرچه شهرت شرکت کاهش یابد نیاز شرکت به تامین مالی برای استقراض و تامین مالی حقوق صاحبان سهام بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: شهرت شرکت، هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام، بورس اوراق بهادار تهران
  • علی نعمتی* صفحات 136-165
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی بین بیش اعتمادی مدیران و احتمال وجود بحران های مالی است. بیش اطمینانی مدیران یکی از بحث های مهم مالی رفتاری است که اصل و اساس آن موضوعات روان شناختی می باشد. بیش اطمینانی می تواند اعتقاد بی اساس درباره توانایی های شناختی، قضاوت و استدلال شهودی فرد تعریف شود. بیش اطمینانی یکی از مهمترین شخصیتی مدیران است که بر ریسک پذیری تاثیر می گذارد. نمونه ی پژوهش متشکل از 185 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و طی بازه ی زمانی 1394 تا 1398 به شیوه ی حذفی سیستماتیک مورد مطالعه قرار گرفته است. برای بررسی فرضیه ی پژوهش، از روش رگرسیون لجستیک استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در بازه ی زمانی مورد بررسی، بین بیش اعتمادی مدیران و احتمال وجود بحران های مالی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، بیش اعتمادی مدیران باعث افزایش احتمال وجود بحران-های مالی در شرکت ها می شود.
    کلیدواژگان: بیش اعتمادی مدیران، احتمال وجود بحران های مالی، نسبت سودآوری، رگرسیون لجستیک
  • احمد آرین تبار* صفحات 166-187

     هدف این پژوهش بررسی ریسک پذیری و ویژگی های سرمایه گذاران (مهارت مدیریت مالی, هوش مالی، ثروت) در بازار سرمایه است جامعه آماری این پژوهش تحلیل گران و معامله گران مالی در بازار سرمایه شهر مشهد می باشد و نمونه آماری طبق فرمول کوکران محاسبه شده و شامل190 نفر بوده است اطلاعات مربوط به ویژگی های سرمایه گذاران با استفاده از پرسشنامه پاسخ بسته و بر اساس طیف لیکرت جمع آوری شده است. تحمل ریسک مالی به عنوان متغیر وابسته و هوش مالی، ثروت، مهارت مدیریت مالی به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده است. برای آزمون فرضیه ها، از روش رگرسیون چند متغیره و آزمون میانگین جامعه (آزمون T) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه معناداری بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته وجود دارد, البته اهمیت عوامل با متغیرهای مستقل مورد بررسی، از نظر پاسخ دهندگان یکسان نبوده است بطوری که عامل مهارت مدیریت مالی بیشترین میانگین را داشته است. علاوه بر این هوش مالی و ثروت نیز با ریسک مالی ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: ریسک پذیری مالی، هوش مالی، بازار سرمایه
  • سید احمد میرزائی*، زکیه نیکدل، زهرا نیکدل صفحات 188-211

    پیش بینی و آنالیز حرکات بازار سهام موضوع بسیار مهم برای محققان، معامله گران و تحلیل گران بازار می باشد و نقش مهمی در اقتصاد امروز دارد. تنوع در سیاست هایی مانند سیاست های دولتی و سیاست های اقتصادی بر بازار سرمایه تاثیر می گذارند و باعث تغییرات قیمتی سهام می شوند. پیش بینی حرکات بازار به صورت روزانه، به دلیل غیرخطی بودن و آشوبناک بودن حرکات قیمت سهام کار بسیار مشکلی می باشد. روش های مختلفی برای پیش بینی در بورس وجود دارد. تکنیک های هوش مصنوعی به صورت گسترده برای پیش بینی داده های با ساختار غیرخطی و آشوبناک به کار گرفته شده اند. یکی از این تکنیک ها استفاده از شبکه های عصبی می باشد. درصورتی که شبکه عصبی به درستی آموزش داده شود، خطای کمتری در پیش بینی خواهد داشت. در این پژوهش با استفاده از 8 الگوریتم فراابتکاری اقدام به آموزش شبکه عصبی پرسپترون چندلایه خواهیم کرد و به پیش بینی شاخص کل بورس تهران خواهیم پرداخت. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که الگوریتم بهینه سازی گرگ خاکستری دارای کمترین خطا در آموزش شبکه عصبی دارد.

    کلیدواژگان: پیش بینی، شبکه عصبی، الگوریتم های فراابتکاری، بازار سهام
|
  • Mahdi Filsaraei *, Mohammadreza Shoorvarzi, Mahdi Zanganeh Pages 1-29

    Competitiveness in the financial markets puts many companies at risk of bankruptcy and out of competition. This can cause concern for investors. Bankruptcy risk is mentioned as an important fact in the life cycle of modern business units that can lead to heavy economic and social costs to shareholders, creditors, managers, employees and the economy as a whole. The key here is to identify the factors that can be used to predict the risk of bankruptcy in the near future. This research will be conducted with the question of whether accrued earnings management and the type of business strategy of the company can help shareholders and managers in predicting the risk of bankruptcy of the company? The main purpose of this study is to investigate the effect of business strategy on earnings management and bankruptcy risk in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of the present study, after applying some of the limitations in this study, consists of 140 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2914 to 2020. Multiple linear regression model has been used to test the research hypotheses. The results of the study indicate that earnings management has a positive and significant effect on bankruptcy risk. The results also showed that cost leadership strategy has a significant negative effect on bankruptcy risk. In addition, the results showed that the product differentiation strategy has a significant negative effect on bankruptcy risk.

    Keywords: Business Strategy, Cost Leadership Strategy, Product differentiation strategy, Earnings Management, bankruptcy risk
  • Ahmad Abdollahi *, Yasser Rezaei Pitenoei Pages 30-59
    According to the conflict of interest theory, related-party transactions typically occur when a company’s assets are withdrawn in the interest of related parties, and to hide this, managers engage in earnings management. Accordingly, the present study aims at investigating the link between related-party transactions and earnings management in the firms listed on the Tehran Stock Exchange. In addition, it seeks to answer whether political connections moderate this association. To this end, the present study adopts related-party transactions as the independent variable, political connections as the moderating variable, and discretionary accruals as the dependent variable. The statistical population of the research consists of 86 firms listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2015-2019. The research hypotheses were tested using a multivariate regression model based on panel data. The findings reveal that related-party transactions are significantly correlated with earnings management. Also, the membership of political figures on the firms’ boards intensifies the relationship between related-party transactions and earnings management.
    Keywords: related-party transactions, Earnings Management, political connections, state ownership, membership of political figures on boards
  • Allah Karam Salehi *, Aliyar Mehdipour, Abbas Baharipour Pages 60-84

    Maximizing shareholder wealth and reducing the capital cost are among the goals of financial managers. In this regard, deciding on financial leverage (capital structure) is one of the most effective ways to achieve these goals. On the other hand, the value of the company's stock and the expected return of shareholders are also affected by the stock liquidity factor. Lower stock liquidity is expected to lead to relatively greater use of debt. In addition, information asymmetry plays a key role in how managers make decisions about how to finance and determine the company's capital structure. Therefore, this paper investigates the effect of information asymmetry on the relationship between stock liquidity and excess leverage in the Tehran Stock Exchange during 2012 to 2018 using the information of 133 selected companies. The results show that there is a negative and significant relationship between stock liquidity and excess leverage and information asymmetry moderates this relationship and reduces its tensity. In fact, in companies with high information asymmetry, due to the lack of simultaneous access to information and the existence of information asymmetry, the negative impact of liquidity on excess leverage is less tensity and less.

    Keywords: Information Asymmetry, stock liquidity, Excess leverage
  • Mostafa Hashemi Tilehnouei *, Zeynab Dadashi Pages 85-108
    The increasing importance in corporate social responsibility and financing required by commercial companies to operate and participate in such issues led the purpose of this study to investigate the impact of corporate social responsibility on the cost of debt and financing through debt. This study is based on the purpose, applied and in terms of data analysis in the field of descriptive studies. The statistical population of this study has been created for all companies listed in the Tehran Stock Exchange Organization in the period 1390-1396, which, after doing restrictions in selecting companies, finally 108 companies were needed as a sample. SPSS and EVIEWS software were used to analyze the data. The results show that corporate social responsibility has a significant effect on the cost of debt and financing through payment. It was recommended that companies make appropriate investments related to the issues needed by the majority of the community and the public.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Cost of Debt, Access to Debt Financing
  • Bagher Mokhtari *, Ali Jafari Pages 109-135

    Economic theories predict that reputation plays an important role in determining behavior, and that reputation also influences the actions of corporate professionals, including financial auditors and analysts, and stock financing. This means that more famous companies have lower capital costs because high reputation indicates better company quality, proper transfer of competencies and doing business in accordance with the interests of shareholders. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of company reputation on the cost of capital in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this research is formed by companies listed on the Tehran Stock Exchange and a sample of 114 companies active in various industries was selected by screening method (systematic elimination) during the period between 2014 and 2019. To test the research hypotheses, multiple regression method was used using Eviews software version 9. Findings showed that company reputation has a significant and inverse negative relationship with capital expenditure. This means that the lower the company's reputation, the greater the company's need for financing to borrow and finance equity.

    Keywords: Company reputation, equity capital cost, Tehran Stock Exchange
  • Ali Nemati * Pages 136-165
    The effect of managers' overconfidence on the possibility of financial crisesIn this study, the relationship between the Managerial overconfidence and Financial distress like lihoood is examined. The research sample consists of 185 firms listed in Tehran Stock Exchange during 1389 to 1393 and in the period studied by systematic elimination method was studied. To review hypothesis of research, logistic regression model was used. The results of this study show that in the period studied, Managerial overconfidence and Financial distress likelihoood and there is a significant positive relationship. In other words, the Managerial overconfidence in firms is increasing the financial distress likelihood. In other words, Managerial overconfidence, increasing the Financial distress likelihoood in the firms. The effect of Managerial overconfidence, on the Financial distress likelihoood is significant at 95 percent confidence level. The results show that the life of the company depends on the ability of company managers and the satisfaction of a wide range of related groups of the companyKeywords: Managerial overconfidence, Financial distress likelihoood, Profitability Ratio, logistic regression
    Keywords: Managerial overconfidence, Financial distress likelihoood, Profitability Ratio, Logistic regression
  • Ahmad Arian Tabar * Pages 166-187

     The purpose of this study is to investigate the risk-taking and characteristics of investors (financial management skills, financial intelligence, wealth) in the capital market. The statistical population of this study is financial analysts and traders in the capital market of Mashhad and The statistical sample was calculated according to the Cochran's formula and included 190 people. Information about the characteristics of investors was collected using a closed-ended questionnaire based on the Likert scale. Financial risk tolerance is considered as a dependent variable and financial intelligence, wealth, financial management skills are considered as independent variables. To test the hypotheses, multivariate regression method and community mean test (T test) were used. The results show that there is a significant relationship between independent variables and dependent variables, however, the importance of factors with independent variables was not the same for respondents, so that the factor of financial management skills had the highest average. In addition, financial intelligence and wealth are associated with financial risk.

    Keywords: financial risk-taking, financial intelligence, Capital Market
  • Seyed Ahmad Mirzaei *, Zakiyeh Nikdel, Zahra Nikdel Pages 188-211

    Prediction and analysis of stock market movements are an important topic for researchers, traders and have got an important role in today’s economy. Variety in policies, such as government policies and economic policies affect the stock market and cause stock price changes. The predicting stock price movement on a daily basis due to the non-linear and chaotic stock price movements is a difficult task. There are several ways for predicting in stock market. Artificial intelligence techniques have been widely used to predict data with nonlinear and chaotic structure. One of these techniques is neural network. If neural network is trained correctly, then it has minimum error in predicting. In this research, we will train the multi layer perceptron neural network with 8 meta heuristics algorithms and we predict Tehran Exchange Dividend Price Index (TEDPIX). The Results show that grey wolf optimization has the minimum error in training of neural network.

    Keywords: Prediction, Neural network, Metaheuristic Algorithms, Stock market