فهرست مطالب

مطالعات مدیریت شهری - پیاپی 46 (تابستان 1400)

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 46 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ماندانا کمالی، منوچهر طبیبیان*، مسعود الهی صفحات 1-19
    مقدمه و هدف پژوهش

    مسکن همواره به عنوان یکی از نیازهای اساسی هر انسان و تامین مسکن، از مهم ترین دغدغه های جوامع و از اولویت های دولت هاست. در کشور ما طی چند سال اخیر، به منظور تامین مسکن اقشار کم درآمد، دولت سیاست احداث مسکن مهر و طرح اقدام ملی مسکن را در پیش گرفته است. از طرفی ایران به لحاظ جغرافیایی و زمین شناختی در زمره کشورهایی است که آسیب پذیری بالایی در برابر سوانح طبیعی دارد؛ و ازجمله مهمترین آنها، زلزله می باشد. از طرف دیگر روند سریع رو به رشد شهرنشینی در کنار سایر عوامل، زنگ خطر بحران زلزله را به صدا در آورده است.مطالعات نشان می دهند که اکثر برنامه ریزی های صورت گرفته در زمینه مدیریت بحران به حین و پس از وقوع بحران اختصاص دارد و کمتر به شرایط پیش از وقوع بحران توجه می شود. بنابراین بررسی تاب آوری قبل از بحران در پروژه های مسکن اجتماعی امری ضروری می باشد.در این پژوهش توصیفی-تحلیلی با هدف ارزیابی محلات متشکل از مسکن های مهر از لحاظ تاب آوری کالبدی در برابر زلزله، کلیه ی شاخص ها به کمک تحلیل محتوا شناسایی و بررسی شده تا علاوه بر شناخت نقاط قوت و ضعف آنها، چراغ راهی برای طرح های اقدام ملی مسکن باشند.

    روش پژوهش

    بدین منظور در این پژوهش با روش های اسنادی و میدانی به جمع آوری اطلاعات پرداخته شده است. معیارها و شاخص های استخراج شده، به کمک فن سیستم پشتیبان تصمیم گیری فازی غیرساختاری (NSFDSS) اولویت بندی و وزن دهی شده و در نهایت به کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی نقشه های معیارهای وزن دهی شده، روی هم گذاری شده تا نقشه ی تاب آوری کالبدی حاصل شود.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشانگر این است که از بین شاخص های تاب آوری کالبدی فاصله از گسل بیشترین و دسترسی به کاربری های درمانی و آتش نشانی کمترین اولویت را در راستای ارتقاء تاب آوری کالبدی محلات دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش گویای این است که محلات متشکل از مسکن های مهر به علت ضعف هایی که در مولفه های کالبدیشان دارند از تاب آوری کالبدی پایینی برخوردارند و با وجود نوساز بودن و برنامه ریزی شده بودن، آسیب پذیری بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، زلزله، فن سیستم پشتیبان تصمیم گیری فازی غیر ساختاری، مساکن اجتماعی، مسکن مهر زنجان
  • نازنین دهناد، باقر کریمی*، جمال الدین مهدی نژاد صفحات 21-33
    مقدمه و هدف پژوهش

    شناخت متغیرهای اقلیمی موثر بر آسایش حرارتی و مورفولوژی ایجاد شده در فضاهای باز مجتمع های مسکونی امکان ارایه راهکارهای مناسب جهت افزایش کیفیت محیط های باز را به وجود آورد. لذا هدف از این پژوهش شناخت بررسی هندسه فرمی و ساختار شکلی مجتمع های مسکونی بر میزان آسایش حرارتی فضاهای باز جهت افزایش کیفیت محیط و استفاده کاربران ایجاد شده است.

    روش شناسی

     این پژوهش به لحاظ هدف تحقیق کاربردی است، از نظر روش شناسی روش تحقیق کمی است. چهار فرم از گونه های رایج مجتمع های مسکونی شهری در شهر شیراز با الگوی خطی، مجموعه ای منظم و نامنظم، مرکزی (محیطی) و ترکیبی (مختلط) انتخاب شده است و در سه حالت کوتاه مرتبه 3 طبقه، میان مرتبه 6 طبقه و بلند مرتبه 12 طبقه ، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

    روش انجام پژوهش

     با در نظر گرفتن فرم و جهت گیری ها در چهار الگوهای مختلف در وضع موجود شبیه سازی شده است و از طریق بررسی نتایج منتج از شبیه سازی با فرم های هندسی مختلف، به تحلیل داده ها و سنجش آنها با استفاده از نرم افزار ENVI-met پرداخته شده است سپس با استفاده از داده های اقلیمی در نرم افزار ریمن، دمای معادل فیزیولوژیکی به دست آمده است.

    یافته ها و بحث

     یافته ها نشان داد که در حالت کوتاه مرتبه فرم بلوک های ترکیبی و مجموعه ای به علت سایه اندازی بیشتر از لحاظ آسایش حرارتی عملکرد بهتری دارند. درحالت میان مرتبه فرم محیطی به علت سرعت باد بیشتر و سایه اندازی و فرم خطی به علت سرعت باد بالاتر، شرایط مطلوب تری از نظر آسایش حرارتی و کمترین ساعات بحرانی را دارند. در فرم بلوک های ترکیبی و مجموعه ای در حالت میان مرتبه، افزایش ارتفاع سبب کاهش حرکت باد در سایر نقاط شده و کارایی این دو فرم کاهش می یابد. در حالت بلند مرتبه بلوک های محیطی و خطی به علت کشیدگی فرم دارای سرعت باد بالاتر و شرایط مطلوب تری در آسایش حرارتی است. نهایتا با توجه به تفاوت در مورفولوژی مجتمع های مسکونی در میزان آسایش حرارتی و بهره برداری محیط تاثیرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: مجتمع های مسکونی، آسایش حرارتی، دمای معادل فیزیولوژیکی، انویمت، ریمن
  • شکیلا حسینی* صفحات 35-49
    مقدمه و هدف پژوهش

    امروزه حکمرانی شهری به عنوان اثربخش ترین شیوه اعمال مدیریت شهری مطرح شده است. با توجه به اهمیت مدیریت شهر به عنوان یک پیش شرط اساسی برای عملکرد خوب شهرها و همچنین موضوع مشارکت مردم در اداره امور شهر به عنوان یکی از سازنده ترین ویژگی حکمرانی شهری جهت حل مشکلات شهر، پژوهش حاضر این موضوع را مدنظر خود قرار داده و با تمرکز بر روی شاخص های الگوی حکمرانی شهری، میزان مشارکت را در مدیریت منطقه 5 شهرداری تهران می سنجد.

    روش پژوهش

     روش پژوهش توصیفی- استنباطی می باشد، داده ها از دو طریق مطالعات اسنادی و میدانی گردآوری شده و با توجه به حجم جامعه آماری، 384 نفر به صورت تصادفی جهت تکمیل پرسشنامه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش از روش آماری آزمون T و آزمون ANOVA استفاده گردیده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که بین مشارکت شهروندان و الگوی حکمرانی شهری رابطه معناداری وجود دارد. بدین معنا که اگر مسیولان شهری بر اساس الگوی حکمرانی شهری رفتار نمایند زمینه های لازم را برای مشارکت شهروندان فراهم کرده و به تبع آن رفاه عمومی افزایش خواهد یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که تمایل شهروندان منطقه 5 شهرداری تهران به مشارکت در مدیریت شهری بالاست اما بستر مناسبی برای مشارکت وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، حکمرانی شهری، مشارکت شهروندان، منطقه 5 شهرداری تهران
  • نیر فارابی اصل، مجتبی رفیعیان *، سید محمدرضا خطیبی صفحات 51-65
    مقدمه و هدف پژوهش

     تولید فضای شهری، مفهومی پیچیده است که توسط اندیشمندان مختلف از زوایای گوناگون موردبررسی قرارگرفته است. قدرت یکی از اصلی ترین فاکتورهای تاثیرگذار بر تولید فضاهای شهری است. این پژوهش به دنبال تعیین معیارها و شاخص ها و ارایه روشی برای سنجش قدرت کنشگران تولید فضاهای شهری است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر با توجه به هدف تحقیق، بنیادی و با توجه به پرسش تحقیق، توصیفی-اکتشافی است. برای جمع آوری داده ها از روش اسنادی و مصاحبه نیمه ساخت یافته استفاده شده است. نمونه گیری برای دستیابی به خبرگان موضوع، با استفاده از روش گلوله برفی انجام شده است.برای تحلیل داده ها از روش تحلیل شبکه و نرم افزار SuperDecision استفاده شده است.

    جامعه آماری

     در این پژوهش از جامعه متخصصین حوزه شهرسازی و مسیولین و کارشناسان اجرایی در بخش دولتی و نیمه دولتی و خصوصی (30نفر) انجام شده است.

    یافته ها

    معیارها و شاخص هایی برای سنجش قدرت کنشگران تولیدفضای شهری شناسایی شده و با تحلیل شبکه، وزن هر کدام بدست آمده است و روشی برای اندازه گیری میزان قدرت کنشگران در قالب جدول امتیازگذاری شده، تدوین گردیده است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش در راستای توسعه روش شناسی تحلیل های روابط قدرت کنشگران تولید فضای شهری انجام شد. با توجه به نتایج بدست آمده، معیار دسترسی به منابع قدرت دارای بیشترین وزن در بین معیارهای قدرت کنشگران است و معیارهای میزان تاثیرگذاری در فضا و میزان مشارکت و حضور درفضا، در رده بعدی اهمیت قرار دارند.

    کلیدواژگان: قدرت، کنشگران، معیارها و شاخص ها، سنجش قدرت
  • هاله سادات نبوی رضوی*، منوچهر طبیبیان صفحات 67-80
    مقدمه و هدف پژوهش

     یک شهر تاب آور، شبکه ای از سیستم های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، روانی و کالبدی پایدار جامعه است. بر اساس نظریات ساختارگرایان، می توان ساخت نظام کالبدی-فضایی شهر را، به عنوان برآیند نیروهای وارده از سوی سایر نظام ها، موردبررسی قرار داد. هدف این پژوهش ارزیابی تاب آوری ساختار کالبدی فضایی محله مینودر در برابر زلزله است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. جهت سنجش میزان آسیب پذیری محله مینودر از توزیع 15 پرسشنامه بین متخصصین شهری و زلزله و ایجاد لایه های اطلاعاتی در نرم افزار GIS استفاده شده است. همچنین جهت سنجش میزان تاب آوری ساختار کالبدی فضایی محله مینودر جهت کاهش آسیب پذیری در برابر زلزله، علاوه بر نظر کارشناسان، 320 پرسشنامه تکمیل شده توسط ساکنان مورد استناد قرار گرفته است.جهت تحلیل سوالات پژوهش، از آزمون رگرسیون استفاده شده است.

    یافته ها

    تحلیل یافته بیانگر این است که ازنظر شاخص های معیار فرم، 23% محله دارای آسیب پذیری زیاد، 59% آسیب پذیری متوسط و 18% محله آسیب پذیری کمی در برابر زلزله دارد. به علاوه ازنظر شاخص های معیار فعالیت، 6% از مساحت محله از آسیب پذیری زیاد، 11% از آسیب پذیری متوسط و 83% محله از آسیب پذیری کمی در برابر زلزله برخوردار است.

    نتیجه گیری

    در آخر این نتیجه حاصل شده است که ارتباط غیرمستقیم بین مولفه های تاب آوری (تکرارپذیری، انعطاف پذیری، تنوع، ارتباط، نیرومندی و پیمون بندی) و آسیب پذیری در برابر زلزله وجود دارد. این ارتباط نشان می دهد در مکان هایی که ارتباطات، تکرارپذیری، انعطاف پذیری، تنوع، نیرومندی و پیمون بندی در ساختار کالبدی- فضایی محله مینودر بیشتر است، آسیب پذیری در برابر زلزله کاهش می یابد. همچنین متغیرهای «ارتباط»، «تکرارپذیری» و «انعطاف پذیری» به ترتیب سهم بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها در پیش بینی متغیر آسیب پذیری در برابر زلزله دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ساختار کالبدی-فضایی، آسیب پذیری، فرم، فعالیت، محله مینودر
  • مریم صوفی، ابراهیم حاجیانی، سید رضا صالحی امیری صفحات 81-95
    مقدمه و هدف پژوهش

    مکان ها سازنده بخشی از هویت افرادند.هویت مکان بر کیفیت رابطه انسان- مکان موثر است. شهرهای امروزی، متاثر از شهرنشینی و سیستم شهرسازی جدید کارکرد هویتی خود را از دست داده اند و به محیط هایی تهی از هویت منبعث از مکان تبدیل شده اند هدف اصلی این پژوهش، شناسایی مدلی هویت یابی مکانی در شهر جدید پرند است

    روش پژوهش

    برای انجام این پژوهش از روش آمیخته استفاده شده است به این ترتیب که روش کیفی اساس کار بوده و روش کمی (استفاده از یافته های میدانی از جمله پرسشنامه، برای تکمیل اطلاعات کیفی) در کنار آن استفاده شده است

    یافته ها

    اطلاعات حااصل از پرسشنامه و مصاحبه های عمیق، نشان دادند که؛ شهر پرند اگرچه به لحاظ مولفه های هویت دهتده طبیعی دارای وضعیت مناسبی است؛ به لحاظ مولفه های هویتدهتده اجتماعی و مصنوع، دارای ناهمخوانی و عدم تجانس فراوانی است

    نتیجه گیری

    بحران و یا فقدان هویت منبعث از مکان به شکل نگرفتن فرهنگ مشترک و عدم ارتباط با محیط شهری و نهایتا پایین بودن احساس تعلق مکانی، همبستگی و مشارکت اجتماعی، کاهش انگیزه ساکنان برای ادامه سکونت و تاثیر در عدم تحقق اهداف جمعیتی در بین ساکنان شهر جدید پرند منجر شده است. در پایان مدل پیشنهادی (مطلوب) پژوهش جهت برنامه ریزی و رفع مشکلات در این زمینه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: هویت، هویت مکان، بحران هویت، شهرجدید، پرند
|
  • Mandana Kamali, Manouchehr Tabibian *, Masoud Elahi Pages 1-19
    Introduction & Objective

    Housing, as one of the basic needs of every human being, has always been one of the most important priorities of governments. In Iran, in recent years, in order to provide housing for the low-income groups, the government has adopted a policy of Mehrhousing and a national housing action plan. Regarding its geographical and geological condition, Iran is highly vulnerable to natural disasters among which earthquakes happen more frequently and are of more significance. On the other hand the rapid growth of urbanization along with other factors has sounded the alarm of an earthquake crisis. Studies have illustrated that crisis management planning is mostly performed during and after the crisis and less attention is paid to the pre-crisis conditions.Therefor it is necessary to study pre-crisis resilience in social housing. In this descriptive-analytical study, with the aim of evaluating the neighborhoods consisting of Mehrhousing in terms of physical resilience against earthquakes, all indicators have been identified and studied with the help of content analysis not only to identify their strengths and weaknesses, but also to provide a guidance for national housing action plans. 

    Method

    in order to reach this study's goals information needed has been collected through documentary and field methods. The extracted criteria and indicators were prioritized and weighted by non-structural fuzzy decision support system and finally superimposed with the help of weighted criteria maps GIS to obtain a physical resilience map.

    Findings

    The results show that neighborhoods consisting of Mehrsocialhousing have low physical resilience due to their physical components weakness; hence despite being new and pre-planned, they are more vulnerable.

    Conclusion

    The results show that neighborhoods consisting of Mehrsocialhousing have low physical resilience due to weaknesses in their physical components and despite being new and planned, they are more vulnerable.

    Keywords: Physical resilience, earthquake, non-structural fuzzy decision support system Technique, social housing, Mehr Zanjan housing
  • N.Dehnad, Bagher Karimi *, Jamal EDin Mahdi Nejad Pages 21-33
    Introduction & Objective

    Recognition of climatic variables affecting the thermal comfort and morphology created in the open spaces of residential complexes made it possible to provide appropriate solutions to increase the quality of open environments. Therefore, the purpose of this study is to study the formal geometry and shape structure of residential complexes on the thermal comfort of open spaces to increase the quality of the ambient and the use of users.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose, and the method is quantitative. Four forms of common types of urban residential complexes in Shiraz have been selected with a linear pattern, regular and irregular complexes, central (environmental) and combined (mixed) and have been studied and analyzed in three short cases of 3-storey, medium-height 6-storey and high-rise 12 floors.

    Methods

    To analyze the data, the simulation has been performed by considering the form and orientations in four different patterns in the current situation and by analyzing the results of the simulation with different geometric forms. And their measurement is done using ENVI-met software. Then, using climatic data in Rayman software, the physiologically equivalent temperature is obtained.

    Findings and Discussion

    The results showed that the form of composite and complex blocks in the short case has a better performance in terms of thermal comfort due to more shading. In the mid-height mode, due to the higher wind speed and shading, and the linear form due to the higher wind speed, they have more favorable conditions in terms of thermal comfort and the least critical hours. In the form of composite and complex blocks in the mid-height state, increasing the height reduces the wind movement in other places and the efficiency of these two forms decreases. In the high-height mode, the peripheral and linear blocks have higher wind speeds and more favorable conditions in thermal comfort due to the elongation of the form. Finally, considering the differences in the morphology of residential complexes, it will affect the amount of thermal comfort and utilization of the environment.

    Keywords: residential complexes, Thermal Comfort, Physiological Equivalent Temperature, Envi-Met, Rayman
  • Shakila Hosseini * Pages 35-49
    Introduction & Objective

    Nowadays Urban governance has been proposed as the most effective method of urban management. Considering the importance of Urban Management as a basic precondition for good performance of cities and also the participation of people in the city as one of the most constructive features of urban governance to solve the problems of the city. This Article study this subject and focuses on the indicators of urban governance model, measuring the level of participation in urban management in District 5 of Tehran Municipality.

    Research Method

    The research method is descriptive-inferential, Data were collected through field studies with observation and interview techniques have been used. According to the statistical population, 384 people were randomly selected to complete the questionnaire. T-test and ANOVA test were used to analyze the research hypotheses.

    Findings

    Findings indicate that there is a significant relationship between citizen participation and the pattern of urban governance. this means that if urban managers act according to the model of urban governance, it will provide the necessary grounds for citizen participation and as a result, public welfare will increase.

    Conclusion

    The results shows that the citizens in District 5 of Tehran Municipality are willing to participate in urban management, but there are no suitable conditions for participation.

    Keywords: Urban Management, Urban Governance, citizen participation, District 5 of Tehran municipality
  • Nayyer Farabiasl, Mojtaba Rafieian *, Mohammadreza Khatibi Pages 51-65
    Introduction & Objective

    Urban space production is a complex concept that has been studied by different thinkers from different angles. Power is one of the main factors influencing the production of urban spaces. This research seeks to determine the criteria and indicators and provide a method for measuring the power of actors    in the production of urban spaces.

    Research Method

    The present study is fundamental according to the purpose of the research and descriptive-exploratory according to the research question. Documentary and semi-structured interviews were used to collect data. Sampling was performed using snowball method to reach the subject experts. Analytic Network Process (ANP) and SuperDecision software were used to analyze the data.

    Statistical population

    In this research, a community of urban planning experts and officials and executive experts in the public, semi-public and private sectors (including 30 people) has been conducted.

    Findings

    Criteria and indicators for measuring the power of urban space production actors have been identified and by analyzing the network, the weight of each has been obtained and a method for measuring the power of actors in the form of a scoring table has been developed.

    Conclusion

    This study was conducted in order to develop the methodology of power relations analysis of urban space production actors. According to the obtained results, the criterion of “access to power resources”, has the highest weight among the criteria of power of actors, and the criteria of “influence in space” and the “degree of participation and presence in space” are in the next category of importance.

    Keywords: power, Actors, Criteria, Indicators, Measuring Power
  • Haleh Sadat Nabavi Razavi *, Manoocher Tabibian Pages 67-80
    Introduction & Objective

    A resilient city is a network of sustainable social, economic, cultural, political, psychological, and physical systems. The purpose of this study is to measure and evaluate the resilience of the physical spatial structure of the Minodar neighborhood against earthquake, and the research method is descriptive-analytical.

    Research method

    To measure the vulnerability of the Minodar neighborhood in terms of physical-spatial structure, the distribution of 15 questionnaires among urban and earthquake experts and the creation of information layers in GIS software have been used. To measure the resilience of the physical-spatial structure of Minodar neighborhood to reduce vulnerability to earthquakes, in addition to obtaining expert opinions, 320 questionnaires completed by residents have been cited. A regression test was used to analyze the research questions.

    Findings

    The results of this analysis indicate that in terms of form criteria, 23% of neighborhoods have a high vulnerability, 59% moderate vulnerability, and 18% of neighborhoods have a low vulnerability to earthquakes. In addition, in terms of activity benchmarks, 6% of the neighborhood area is highly vulnerable, 11% is moderately vulnerable and 83% of the neighborhood is slightly vulnerable to earthquakes. To measure the resilience of the physical-spatial structure of Minodar neighborhood to reduce vulnerability to earthquakes, in addition to obtaining expert opinions, 320 questionnaires completed by residents have been cited. A regression test was used to analyze the research questions.The findings of this study show that there is an indirect relationship between the components of resilience and vulnerability to earthquakes.

    Conclusion

    The results of this study show that there is an indirect relationship between the components of resilience and vulnerability. This relationship can be analyzed in such a way that in places where communication, reproducibility, flexibility, diversity, strength, and modulation are more in the physical-spatial structure of Minodar neighborhood, earthquake vulnerability decreases. Also, the variables "relevance", "reproducibility" and "flexibility" have a greater share in predicting the earthquake vulnerability variable.

    Keywords: resilience, Physical-spatial structure, vulnerability, Form, activity, Minodar neighborhood
  • Maryam Soufi, Ebrahim Hajiani, Seyed Reza Salehi Amiri Pages 81-95
    Introduction and purpose of the research 

    Location identity affects the quality of human-location relationship and individual identity. One of the plausible reasons for the failure of the new cities is their lack of identity. The crisis of identity will have unpleasant consequences. The purpose of this investigation is recognition of a desirable spatial identification pattern in the newly established city of Parand

    research method

    For the purpose, the qualitative method has been basically employed and the quantitative method (using numbers and figures as descriptive to complete the qualitative information) has been also used. Studying the three components of spatial identification

    Research findings

     Research has found that Parand enjoys an appropriate status in terms of the natural identity components however the city suffers from an incompatibility and heterogeneity in terms of the artificial and social identity makers and this has contributed to absence of common culture and the lack of communication with the urban environment and finally crisis of identity.

    Conclusion

    Therefore, it is suggested to adopt a participatory and bottom-up approach and appropriate social and cultural management for expanding the social and cultural capital indicators that create common culture and communication with the urban environment

    Keywords: Location identity, The crisis of identity, place, New city, Parand