فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 26 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 26 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/27
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فاطمه اسفندیاری مهنی*، محمدرضا نجاریان، محمد خدادادی صفحات 7-32

    تقابل های هم جوار، اصطلاحی است در پیوند با علم معانی نحو. این اصطلاح که همنشینی دو رکن متقابل است، یکی از هنرهای پنهان در شعر نظامی بوده که در این مقاله براساس نظریه علم معانی نحو سعی شده ساخت های گوناگون و الگوهای متعدد آن بررسی و تحلیل گردد. ازجمله این الگوهای تقابلی عبارت اند از: تقابل های هم جوار در یک جمله با هویت دستوری یکسان، تقابل های هم جوار با هویت دستوری ناهمسان، تقابل های عطفی و غیرعطفی، موسیقی تقابل های هم جوار، ساختار تصویرهای ادبی با استفاده از تقابل و... . همراهی این الگوها با دیگر عناصر بلاغی و زیبایی شناسی، بر ظرفیت معنایی و حسن بلاغی آن ها می افزاید. این گونه گونی موجب پویایی بیشتر شعر نظامی از جهت بلاغی، زبانی و معنایی شده است. فراروی از تقابل های دوگانه که به سه صورت واژگون کردن ارزش ها، نفی تقابل ها و جمع تقابل هاست، از موارد بسیار مهم تقابلی در شعر نظامی برای بیان معنای موردنظر می باشد. در این پژوهش، تقابل های هم جوار معرفی گردیده و ساختار نحوی، به ویژه بلاغی ابیاتی که شامل این هنر هستند، در دو منظومه خسرو و شیرین و لیلی و مجنون نظامی تحلیل زیباشناسی شده اند.

    کلیدواژگان: خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، تقابل های هم جوار، علم معانی نحو
  • مریم افضلی*، احمد امیری خراسانی، محمدصادق بصیری صفحات 33-52

    یکی از آثار منثور امیرخسرو دهلوی، کتاب ارزشمند رسایل الاعجاز است که در اوایل قرن هشتم ه.ق به رشته تحریر درآمده است. این اثر شامل پنج رساله است و موضوع اصلی آن، ترسل و انشاست. نویسنده ضمن به کارگیری فراوان آراستگی های ادبی در متن اثر، رساله سوم آن را به بلاغت اختصاص داده است. وی در این بخش، تصرفاتی در برخی از صنایع گذشته کرده، برخی از صنایع این بخش نیز برساخته خود امیرخسرو است که نشان از تبحر و آگاهی وی در این حوزه دارد. ایهام یا تخییل، ازجمله صنایع ادبی است که در این اثر ارزشمند، دارای جایگاهی ویژه است. رعایت تناسب لفظی و ایهام تناسب، نقش بسزایی در این متن دارد. به کارگیری فراوان برخی از صنایع خاص و نادر، مانند ضمن اللفظ و ترجمه اللفظ در این اثر که طبق اذعان مولف، از ابداعات اوست، در مسیر هدف رعایت تناسب، قابل توجه است؛ اما با اندکی دقت و مقایسه با کتاب های بلاغی دیگر، پی می بریم که این آرایه ها گاهی با برخی صنایع مشابه آمیخته شده و برخی از آن ها پیش از امیرخسرو نیز با اندکی تفاوت، وجود داشته اند و اساس آن ها در آثار بلاغی سابق مطرح بوده است. نظر به اهمیت و جایگاه این اثر در حوزه آثار ادبی نثر مصنوع ، نویسندگان در این پژوهش بر آن هستند که ضمن بررسی جایگاه ایهام در این اثر، برخی صنایع جدید آن نظیر ضمن اللفظ و ترجمه اللفظ را مورد نقد و تحلیل قرار دهند.

    کلیدواژگان: رسایل الاعجاز، امیرخسرو دهلوی، ترجمه اللفظ، ایهام ترجمه، صنعت ترجمه، ضمن اللفظ
  • عبدالله حسن زاده میرعلی، فاطمه زمانی* صفحات 53-80
    یکی از دستاوردهای انقلاب مشروطه در سطوح مختلف اجتماعی و به تبع آن متون ادبی، توجه به زنان و طرح مسایل و مشکلات آنان است. ازجمله می توان به آثار محمد محمدعلی اشاره کرد که در آن، زنان جایگاهی ویژه دارند. وی در رمان قصه تهمینه با استمداد از داستان رستم و سهراب و بازآفرینی آن از زاویه دید زنانه تهمینه، صدای دیگری (زن) را که در برابر قدرت و ایدیولوژی مسلط مردسالار خاموش مانده است، به گوش می رساند. این جستار درصدد پاسخگویی به این پرسش است که روابط بینامتنی این اثر با شاهنامه چگونه منجر به چندصدایی و گفتمان زنانه در رمان قصه تهمینه شده است. از این رو، با تکیه بر منطق گفت وگویی باختین، نقیضه پردازی های زبانی و جامعه شناختی نویسنده از داستان رستم و سهراب نشان داده شده است. نتیجه این بررسی حاکی از آن است که در نقیضه پردازی زبانی نویسنده به منظور محوری ساختن جایگاه زنان در بازآفرینی داستان شاهنامه، از ویژگی های گفتمان زنانه مانند رنگ واژه ها، زاویه دید زنانه، واژگان زنانه، عواطف و احساسات زنانه و ساختار نحوی زنانه در جملات بهره می گیرد. همچنین وی در نقیضه پردازی جامعه شناختی از روایت شاهنامه، به استقلال فکری و مالی زنان، هویت زنانه، مبارزه با دیگری بودن زنان و غیره پرداخته است.
    کلیدواژگان: منطق گفتگویی، نقیضه پردازی، گفتمان زنانه، رمان قصه تهمینه، شاهنامه
  • سید ابرار حسینی*، عبدالغفور جهاندیده صفحات 81-106

    ردیف یکی از عناصر شعر کلاسیک فارسی است و به عنوان یکی از ارکان اصلی موسیقی کناری، در شعر کلاسیک و کهن فارسی نقش عمده ای ایفا کرده، به آهنگ و گوش نوازی شعر، کمک شایانی می کند. در شعر فارسی، ابتدا ردیف کم رنگ بود؛ اما هرچه شعر به تکامل نزدیک تر می شد و مراحل مختلف رشد را می پیمود، دامنه استفاده از ردیف گسترده تر می شد. یکی از شاعرانی که توجه ویژه ای به ردیف داشته و ردیف در اشعار او بسامد بالایی دارد، غالب دهلوی است. در غزلیات فارسی غالب دهلوی، حضور ردیف، به ویژه ردیف های طولانی و دشوار، برجسته است. در این نوشتار، ردیف در تمام غزل های فارسی غالب دهلوی مورد بررسی قرار گرفته و با ارایه آمارهای دقیق، مشخص شده است که تعداد غزل های مردف غالب، از غزلیات بدون ردیف او بسیار بیشتر است. آمار انواع ردیف در غزلیات فارسی غالب نشان می دهد ردیف هایی از نوع فعل، بیش از نیمی از کل ردیف های غزلیات فارسی وی را دربر می گیرد. از سوی دیگر، کارکردهای ردیف در غزلیات فارسی غالب دهلوی نیز مورد بررسی قرار گرفته و این نتیجه حاصل شده است که کارکردهایی چون موسیقی و آهنگ کلام، تناسب ردیف با مضمون شعر، همراه و هم صدا کردن مخاطب، یکپارچگی افکار و تخیلات شاعر، برجسته سازی یک تصویر یا مضمون خاص و غنای آهنگ غزل با همسانی ردیف و قافیه، در غزلیات فارسی مورد توجه شاعر بوده است.

    کلیدواژگان: غالب دهلوی، غزل، ردیف، انواع ردیف، کارکردهای ردیف
  • رضا رفایی قدیمی مشهد، غلامحسین غلامحسین زاده* صفحات 107-136

    نظریه اشاره های شناختی به مثابه ابزاری برای تعیین عوامل تعیین کننده شیوه ارجاع در بافت متنی، از مباحث مهم زبان شناسی شناختی به شمار می آید. مسئله پژوهش حاضر، بررسی کاربرد نظریه اشاره های شناختی در تحلیل شعر فارسی است. مدعای اصلی که در پژوهش حاضر مطرح شده، این است که اشاره های شناختی، ابزارهایی مناسب برای کاربست شیوه ای نوین در تحلیل شعر فارسی هستند که به شکلی ویژه، شعر را براساس انواع ارجاع واکاوی می کنند. به منظور اثبات این ادعا و بررسی شیوه کاربست این نظریه، نخست بنیان های نظری اشاره های شناختی و مسایل اساسی آن همچون نظریه انتقال اشاره مطرح شده و سپس یک غزل از سعدی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد اشاره های شناختی و نظریه انتقال اشاره می تواند خلا موجود را که در بلاغت سنتی و علم معانی، ذیل مقوله ارجاع وجود دارد، پوشش دهد و با کاربست این نظریه ها می توان نوعی تحلیل ارجاع محور را در شعر فارسی طرح ریزی کرد.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی شناختی، اشاره های شناختی، ارجاع، شعر فارسی، غزل، سعدی
  • علی اصغر رهنمابرگرد*، عصمت اسماعیلی، سید حسن طباطبایی صفحات 137-162
    تخیل، فضایی بی کران در ذهن شاعر ایجاد می کند که موجب خلاقیت و تجلی هنری او می شود. هسته تفکر شعر، ریشه در تخیل شاعر دارد؛ زیرا گویای طرز تلقی شاعر از جهان و محیط پیرامونش است. این عنصر، اصلی ترین عنصر سازنده ادبیات غنایی و حماسی به شمار می آید. منظومه غنایی- حماسی ورقه و گلشاه عیوقی به پیروی از ساختار و داستان عروه و عفرای عربی سروده شده و با توجه به خاستگاه عربی آن، بسیاری از عناصر فرهنگی و اجتماعی جامعه مذکور را نمایان کرده است. در تصویرسازی های این اثر، نظام تخیل به شکل منظومه ای تودرتو و با کاربست نمادهایی با ارزش گذاری مثبت و منفی مورد استفاده قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده، بررسی و کشف نظام تخیلی منظومه ورقه و گلشاه براساس الگوی ژیلبر دوران است. نتایج پژوهش نشان می دهد نظام تخیل در این منظومه، هم در بخش نمادهای با ارزش گذاری مثبت (عروجی، تماشایی و جداکننده) و هم در بخش نمادهای با ارزش گذاری منفی (سقوطی، تاریکی و حیوانی) بیانگر این است که حادثه داستانی در سرزمینی کاملا بدوی با ساختار فرهنگی و اجتماعی خاص عربی ساخته و پرداخته شده است؛ بنابراین از این منظر، نظام تخیل و حوادث داستان، همسویی کاملی با یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: ورقه و گلشاه، عیوقی، فرهنگ عربی، ژیلبر دوران، نظام تخیل
  • سید مهدی ساداتی نوش ابادی*، مهدی سبزواری، نرجس بانو صبوری، مزدک انوشه صفحات 163-196
    مشخصه های نحوی به عنوان ویژگی های بنیادین سازه ها نقش مهمی در فرایندهای نحوی و تشکیل جمله برعهده دارند. در اشتقاق جمله، سازه ها به وسیله فرایند ادغام با یکدیگر ترکیب می شوند و سازه های بزرگ تر را ایجاد می کنند. در ساختار سلسله مراتبی فرافکن ها در جمله، سازه ها براساس یک پیش فرض سلسله مراتبی در کنار یکدیگر قرار می گیرند؛ اما این سوال مطرح می شود که بخش محاسباتی زبان در زمان اشتقاق جمله، ترتیب ادغام سازه ها را چگونه تعیین می کند تا از تولید سازه های نادرست نحوی جلوگیری نماید. در این پژوهش، براساس راهکار پیشنهادی اصل «رابطه شمول متناسب» به عنوان عامل تعیین کننده ترتیب ادغام سازه ها در زمان اشتقاق جمله و همچنین مبانی نظری و تجربی آن، ترتیب ادغام سازه ها در اشتقاق جمله در زبان فارسی بررسی می شود. براساس این اصل، بخش محاسباتی زبان در انتخاب، ادغام و حرکت واژگان به جایگاه های مختلف در جمله، تنها از واژگان و سازه هایی استفاده می کند که مشخصه های واژی نحوی آن ها نسبت به یکدیگر، اصل «رابطه شمول متناسب» را رعایت کنند. نتایج این تحقیق نشان می دهد در این اصل با در نظر گرفتن مشخصه های واژی نحوی واژگان موجود در فهرست واژگان و همچنین سازه تشکیل شده در فضای کاری نظام محاسباتی زبان به عنوان عامل تعیین کننده ترتیب ادغام آن ها در فرایند اشتقاق، به خوبی می توان ترتیب ورود سازه ها به فرایند ادغام در اشتقاق جمله در زبان فارسی و همچنین جایگاه قید و آرایش واژگانی آزاد آن را در این زبان توضیح داد.
    کلیدواژگان: برنامه کمینه گرا، مشخصه، فرایند ادغام، اشتقاق جمله، رابطه شمول متناسب
  • امیرحسین سالک، محمدامیر جلالی* صفحات 197-232
    «زبان» محمل ایدیولوژی است؛ و «قدرت» همواره «زبان» را در راستای سیطره خویش به کار گرفته است. مقاله حاضر به تحلیل سبک شناختی و بررسی بخش های نامه ای از شاه تهماسب صفوی به سلطان سلیمان عثمانی از دیدگاه تحلیل گفتمان انتقادی اختصاص دارد. این نامه یکی از مهمترین نامه هایی است که در جریان پیمان صلح «آماسیه» و در حوالی سال 962 ه.ق از ایران به سوی دربار عثمانی فرستاده شده است. نگارندگان ابتدا متن این نامه مطول را براساس دست نویس موسوم به «جنگ فرامین و منشآت» محفوظ در کتابخانه مجلس به شماره 3349 تصحیح و سپس بخشی از آن را با مبنا قرار دادن رویکرد اجتماعی-نشانه شناختی فرکلاف و به کمک راهبردهای رویکرد اجتماعی-شناختی ون دایک و نیز بر اساس یکی از مولفه های الگوی جامعه شناختی- معنایی ون لیوون، همچنین با کمک گرفتن از ابزارهای سبک شناسی انتقادی تحلیل و تفسیر کرده اند. این پژوهش نشان می دهد که چگونه «قدرت» زبان را در راستای ترویج و تثبیت ایدیولوژی و اهداف خود به کار گرفته است. فراوانی بالای رمزگان نهاد دین در سطح ساختاری و نیز کمیت و کیفیت ترکیبات رمزگانی در سطح فرایندی نشان دهنده جهت گیری ایدیولوژیکی دستگاه صفوی و نیز تکیه نهاد قدرت بر نهاد دین و گفتمان دینی است. در این نامه ، گفتمان هایی نظیر حقانیت و برتری مکتب شیعه را در عنصر زبانی «شاخص» نیز می توان مشاهده کرد. ویژگی های زبانی این متن، همچنین نشانگر «اقتدار» سیاسی- نظامی دستگاه صفوی هنگام عقد پیمان آماسیه است.
    کلیدواژگان: زبان و ایدئولوژی، تحلیل گفتمان انتقادی، سبک شناسی انتقادی، شاه تهماسب صفوی، سلطان سلیم عثمانی، جنگ فرامین و منشآت
  • زهره ساکیان، نجمه نظری* صفحات 233-260

    در غزل سعدی تقابل های دوگانه، نمود های گسترده، هنرمندانه و متنوعی دارد. این تقابل ها را در سه سطح واژه، جمله و ساختار غزل می توان بررسی کرد. در پژوهش حاضر، تقابل های واژگانی سعدی، در سه دسته زبانی، ادبی و معنایی بررسی شده است. همراه کردن تقابل های زبانی با آرایه-های لفظی علاوه بر تقویت موسیقی کلام، به تقابل های سعدی، تشخص سبکی بخشیده است. تقابل های ادبی در سه بخش تقابل تلمیحی، تقابل تناسب و تشبیه تفضیل آمده است. سعدی با استفاده از انواع تقابل های معنایی و شگردهای خاص خویش در به کارگیری آنها، دیدگاه خود را نسبت به عشق و معشوق، هنجارهای جامعه و برخی گروه های اجتماعی مانند پارسایان، صوفیان و رندان بیان می کند. روحیه رضا و تسلیم سعدی از سویی و تلاش او برای دفاع از عشق و جمال-پرستی از سوی دیگر موجب شده مبحثی با عنوان تبدیل و رفع تقابل ها در نظام فکری و سروده های این شاعر نمود داشته باشد. در پژوهش حاضر، نگاه متفاوت و خاص سعدی به تقابل مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. اساس پژوهش، بررسی تمامی غزلیات سعدی در نسخه محمدعلی فروغی است.

    کلیدواژگان: تقابل دوگانه، رفع و تبدیل تقابل، غزل، سعدی
  • آزاده شریفی مقدم*، میترا ایران نژاد، وحیده ابوالحسنی زاده صفحات 261-284
    پژوهش حاضر با هدف بررسی «الگوی نمونه اعلای عشق» در پیکره منظوم لیلی و مجنون اثر نظامی گنجوی انجام گرفته است. بدین منظور، استعاره های مفهومی حوزه عشق (مجنون به لیلی) از پیکره موردنظر استخراج و پس از دسته بندی آن ها از لحاظ حوزه های مبدا، با الگوی نمونه اعلای پیشنهادی کووچش (1986/1988) مقایسه شد تا میزان مطابقت عشق مفهومی شده در پیکره لیلی و مجنون با الگوی فوق مشخص شود. نتایج این بررسی نشان داد تفاوت ها بسیار جزیی است و تقریبا تمامی حوزه های مبدا متعلق به الگوی نمونه ای عشق، در پیکره موردبررسی نیز به کار رفته است. بنابراین به طرز قابل توجهی با الگوی نمونه اعلا همخوانی و مطابقت دارد. حوزه های مفهومی آتش، موجود زیبا، عدم تعادل شامل مستی، دیوانگی و بیماری، گیاه و اسارت، به ترتیب پرکاربردترین مفاهیم به کاررفته در پیکره موردنظر بودند. از میان سه نوع استعاره مفهومی متعلق به الگوی نمونه اعلای عشق، استعاره های هستی شناختی و پس از آن، استعاره های حوزه شدت از لحاظ فراوانی، بیشترین کاربرد را در پیکره موردبررسی داشته اند. در میان استعاره های هستی شناختی، بیشترین کاربرد متعلق به حوزه مبدا «موجود زیبا» بوده، در میان استعاره های شدت، «آتش» دارای بیشترین کاربرد است. مفهوم اسارت با مفهوم ضمنی مثبت و خوشایند، تنها حوزه مبدا متعلق به عشق نوعی بود که در میان داده ها یافت شد. مواردی نیز مشاهده گردید که مفهوم سازی عشق در پیکره موردبررسی، متفاوت با الگوی موردنظر عمل کرده است. ازجمله این موارد می توان به کاربرد حوزه مبدا «گیاه» و نیز انواع «نیرو» در نگاشت با مفهوم عشق اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مفهوم سازی استعاری، احساس عشق، الگوی نمونه اعلای عشق، منظومه لیلی و مجنون
  • شیرزاد طایفی*، زهره سهرابی صفحات 285-314
    گلستان به عنوان متن ادبی بازتاب دهنده مسایل فرهنگی مختلفی، از زیباشناسی تا سیاست و دین، می تواند بستری مناسب در تحلیل نشانه شناسانه شیوه های معناسازی سعدی در بیان این مسایل باشد. پژوهش پیش رو به شیوه تحلیل کیفی و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای، در پی رسیدن به چنین هدفی با خوانش باب اول گلستان برمبنای آرای لوتمان، نشانه شناس فرهنگی و کلنکنبرگ درباره ناامنی نشانه ای است. این باب که تصویرگر چگونگی ارتباط شاه با زیردستان است، بر تقابل میان درویش و جایگاه های اجتماعی دیگر تکیه دارد که به عنوان بزرگ ترین تقابلی که سعدی از طریق آن، مفاهیم فرهنگی مختلفی را بیان می کند، پیوندی عمیق با دو مفهوم آشوب و نظم می یابد و تحلیل آن با رویکرد نشانه شناسی فرهنگی لوتمان می تواند شیوه اصلی سعدی را در معناسازی روشن کند. تقابل آشوب و نظم، ریشه در ناامنی نشانه ای در فرایند ارتباط نیز دارد که مسئله ای جدانشدنی از گفتمان قدرت است. در فرایند ارتباط شاه و زیردستان به عنوان نموداری از روابط قدرت، همواره شاهد آشفتن نظم گفتمان قدرت سیاسی هستیم که تحلیل این فرایند، بیانگر بروز آشوب در نظم به دو شیوه مختلف است که درواقع روش اصلی سعدی برای معناسازی در این باب از گلستان است. آشوب از ناحیه زیردستان بر نظم سیاسی فضای روایت غلبه دارد؛ اما در برابر نظم سیاسی به عنوان گفتمانی بیرون از فضای روایت مغلوب می شود. از طرفی، آشوب از ناحیه درویش به عنوان قشری از زیردستان با گفتمانی ویژه، هم نظم سیاسی فضای روایت و هم نظم سیاسی بیرون از آن را از هم می پاشد. با وجود این، اگر مفهوم قدرت وسیع تر از قلمرو نظم سیاسی باشد، رفتار درویش نه تنها نظم سیاسی بیرون از فضای روایت را نمی آشوبد؛ بلکه در فضای روایت نیز آشوب تلقی نمی شود.
    کلیدواژگان: باب اول گلستان سعدی، نشانه شناسی فرهنگی، یوری لوتمان، آشوب و نظم، ناامنی نشانه ای
  • آیلین فیروزیان پوراصفهانی، رضا قنبری عبدالملکی* صفحات 315-344

    جستار حاضر با هدف سنجش کارایی مربع ایدیولوژیک در تحلیل متون نمایشی، به بررسی ناسیونالیسم نژادی در گفتمان درام تاریخی «پروین دختر ساسان» پرداخته است. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با کاربست راهبردهای گفتمانی ون دایک، چگونگی انعکاس ایدیولوژی ناسیونالیسم را در گفتمان صادق هدایت نشان می دهد. در پیوند با این مسیله، پرسش اصلی مقاله آن است که ایدیولوژی مولف به چه نحو در متن درام آشکار شده است و در تبیین آن، چه استراتژی های گفتمانی دخالت داشته اند؟ برای دستیابی به این هدف، متن اثر به دقت مطالعه شد و با تمرکز بر کنشگران خودی و غیرخودی، مولفه های گفتمان محور در آن شناسایی و تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد دشمنی هدایت با اعراب به ضدیت شدیدتری نسبت به اسلام و نژاد سامی تعمیم یافته است، چنان که وی در گفتمان خود با انگیزه های نژادی درصدد حذف این عناصر از ساحت فرهنگ و هویت ایرانی است. نویسنده با کاربست راهبردهای ایدیولوژیک، خطای «خودی» ها را در اثر خود فروکاسته و عیب های غیرخودی، یعنی اعراب را برجسته کرده است. در این میان، گرچه ایدیولوژی هدایت نسبت به مدرنیته که گفتمان متعالی اوست، بر زبان وی جاری نشده است، با تحلیل گفتمان اثر می توان به آن دست یافت. در رابطه با رویکرد نظری پژوهش، راهبردهای واژگان گرایی، قطبی سازی، تعمیم، توصیف کنشگر و تمثیل، مهم ترین مقوله های تحلیل ایدیولوژیکی در این گفتمان هستند.

    کلیدواژگان: مربع ایدئولوژیک، ون دایک، صادق هدایت، ایدئولوژی، ناسیونالیسم
  • علی محمد موذنی، سید محمدرضا حسینی* صفحات 345-372

    پژوهش حاضر به بیان دیدگاه های مشترک مولوی و ابن عربی و تحلیل شیوه بلاغت و تصویر آن ها درباب مراتب آدم (ع) می پردازد. در حوزه عرفان اسلامی، شاهد یکی از جامع ترین تعاریف از آدم، جایگاه رفیع و والای او نزد پروردگار و مراتب او در نظام عالم هستیم. ابن عربی و مولوی، به دلیل داشتن منابع مشترک اعتقادی - فکری و بهره مندی از مایه های غنی زبانی، دیدگاه ها و اندیشه های مشترک فراوانی درباب این پیامبر الهی دارند و دلیل این موضوع، بن مایه های فکری مشترک آن ها به خصوص قرآن مجید به عنوان سرچشمه و منبع اصلی معرفت و بلاغت، احادیث و معارف اسلامی و تقریرات و تعلیمات عرفای سلف بوده است. بنابراین هر دو عارف به تعاریفی جامع درباره جایگاه آدم در نظام آفرینش پرداخته اند. در این نوشتار با روشی توصیفی_تحلیلی به بیان مبانی اندیشه های مولوی و ابن عربی درباب مراتب و جایگاه وجودی آدم، با تمثیلات همانندی از منظر دو عارف پرداخته، پس از تشریح و تطبیق مفاهیم و مولفه های مشترک و متفاوت، به نتایج یکسانی دست بافته ایم که عبارت اند از: خلقت آدم، خلافت و مظهریت اسمای الهی، آدم مسجود و معلم فرشتگان، تمرد ابلیس در برابر وی، ربوبیت آدم، آینگی صفات حق و جایگاه او در قوس نزول و صعود. دیگر اینکه آدم را قطب و قلب عالم وجود، پیونددهنده عالم ملک و ملکوت، حافظ اسرار حق و نگاه دارنده عالم، مقصود نهایی آفرینش و درنهایت، محل رحمت حق بر هستی و موجودات عالم می دانند.

    کلیدواژگان: مولوی، ابن عربی، مراتب آدم، بررسی تطبیقی و دیدگاه های مشترک
  • نوریا یاهو، سیف الدین آب برین*، برات محمدی صفحات 373-400
    نیستانی (1315-1360ش) را می توان از پیشاهنگان جریان غزل نیوکلاسیک دانست. با این حال، جایگاه او در تغییر و تحولات غزل معاصر، چنان که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است. تلاش فراگیر نیستانی در مسیر رسیدن به فرم و شکل تازه در غزل، نام او را به عنوان نخستین شاعر غزل سرا که در این وادی قدم نهاده، به ثبت رسانده است. او بود که نخستین بار، شکل نوشتاری غزل را دگرگون کرد و غزل را به شکل نیمایی نوشت. تلاش او در گسترش امکانات و ظرفیت های محتوایی غزل نیز چشمگیر است. او چندان به مضامین کلیشه ای غزل سنتی و معیارهای زیبایی شناسانه تکرارای آن، گردن ننهاده و فردیت گرایی، واقع گرایی و تجربه گرایی را جایگزین ذهنی گرایی و کلی گویی کرده است. همچنین تصاویر نو و مبتکرانه ای با تکیه بر نگاه فردی و شخصی و با الهام از عناصر و ویژگی های زمانه خود ساخته است. در ساحت زبان شاعرانه نیز با وارد کردن واژگان معاصر و محاوره ای به غزل، هژمونی زبان ادبی را شکسته و به زبان زمان سروده است. پژوهش حاضر تلاش دارد نوگرایی های نیستانی را در ابعاد مختلف فرم و شکل، تصویر و زبان شعر مورد کاوش قرار داده، با روشی تحلیلی-توصیفی، جایگاه این شاعر را در ابعاد نوگرایی در غزل آشکار سازد.
    کلیدواژگان: غزل نئوکلاسیک، منوچهر نیستانی، نوگرایی، تصویر، زبان
|
  • Fatemeh Esfandiyari Mehni *, MohammadReza Najjarian, Mohammad Khodadadi Pages 7-32

    Conterminous opposition is a term associated with the science of syntactic semantics. The term is the accompaniment of two reciprocal elements and also it is one of the hidden arts in Nezami’s poetry. In this article, based on the theory of syntax, an attempt has been made to study and analyze its various constructions and various patterns. Of these oppositional patterns the following items have been presented: Conterminous oppositions in a sentence with the same grammatical identity, conterminous oppositions with heterogeneous grammatical identities, inflectional and non-inflectional contrast, the study of proximity magic that repeats words based on contradiction, paradox equivocality, opposition, incremental pun, dynamic pun, and also music of the conterminous oppositions. The structure of literary images using oppositions, the union of them, and their difference are intellectually very important in poetry. The association of these patterns with other rhetorical and aesthetic elements increases their semantic capacity and rhetorical beauty. This diversity has made Nezami’s poetry more dynamic in terms of rhetoric, language, and meaning. Avoiding binary opposition, which is in three forms of subversion of values, a negation of oppositions, and addition of them is one of the most important opposition in Nezami’s poetry to express the desired meaning. In this research, conterminous oppositions are introduced and syntactic structure, especially the rhetorical structure of the verses that include this art, have been analyzed aesthetically in the two poems of Khosrow and Shirin, Lily and Majnoon of Nezami.

    Keywords: Khosrow, Shirin, Lily, Majnoon, conterminous oppositions, syntax
  • Maryam Afzali *, Ahmad Amiri Khorasani, MohammadSadeq Basiri Pages 33-52

    One of the prose works of Amir Khosrow Dehlavi is the valuable book "Rasa'il al-Ijaz", which was written in the early eighth century AH. The author, while using a lot of literary figurative devices in the text of the work, has dedicated its third treatise to rhetoric. In this sector, he has taken over some past figurative of the device and some figurative of the device in this sector, are made by Amir Khosrow himself, which shows his mastery and knowledge in this field.
    Ambiguity or imagination is one of the literary figurative devices that has a special place in this valuable work. Observance of verbal proportion and also the ambiguity of proportion have a great role in this text. The abundant use of some special and rare figurative devices, such as "Tarjomat-al-lafz" and "Zemn-al-lafz" in this work, which according to the author claims, is one of his innovations, in line with the purpose of observing proportionality, is remarkable; But with a little care and comparison with other rhetorical books, we find that these figurative of devices are sometimes mixed with some similar industries, and some of them existed before Amir Khosrow with a slight difference, and their basis in previous rhetorical books, Been. Considering the importance and position of this work in the field of literary works of technical and artificial prose, the authors in this study, while examining the place of ambiguity in this work, critique and analyze some of its new figurative devices, such as "Tarjomat-al-lafz" and "Zemn-al-lafz".

    Keywords: ”Rasael-ol-ejaz”, Amir Khosrow Dehlavi, “Tarjamat-ol-lafz”, translation amphibology, translation figures, “Zemn-ol-lafz”
  • Abdollah Hasanzadeh Mirali, Fatemeh Zamani * Pages 53-80
    One of the achievements of the Constitutional Revolution at various levels of society and consequently literary texts is to pay attention to women and discuss their issues and problems. for example, we can mention the works of Mohammad Mohammad Ali, in which women have a special position. he can try to show another voice (woman) that has been silenced in front of the dominant power and ideology of patriarchy by using the story of Rostam and Sohrab and recreating this story from Tahmineh's feminine point of view. This article is trying to answer the question that how the intertextual relations of this work with Shahnameh have led to polyphony and women's discourse in Tahmineh's story novel. Therefore, the article has shown the author's linguistic and sociological contradictions from the story of Rostam and Sohrab relying on the logic of Bakhtin's dialogue. the result of the issue has shown that the author in order to centralize the position of women in recreating the story of Shahnameh uses the features of women's discourse such as the color-word, women's perspective, women's words, women's emotions, and feelings, women's syntactic structure in sentences. Also, in the sociological contradiction of the Shahnameh narration, he has dealt with women's intellectual and financial independence, women's identity, struggle against women's being different, and so on.
    Keywords: dialogic, parody, women's discourse, Tahmineh's novel, Shahnameh
  • Seyed Abrar Hosseini *, Abdolghafour Jahandideh Pages 81-106

    Row is one of the elements of classical Persian poetry and as one of the main pillars of lateral music, It plays a major role in classical and ancient Persian poetry and contributes greatly to the melody and soft listening of the poem. In Persian poetry, at first the row was very weak; but as the poetry evolved and went through different stages of development, the wide usage of row were observed. One of the poets who paid special attention to ROW and ROW has a high frequency in his poems was Ghalib Dehlavi. In Persian lyric poems of Ghalib Dehlavi, the presence of row and especially long and difficult rows is prominent. In this article, the row in all Ghalib Persian sonnets has been studied and by providing accurate statistics, it has been determined that the number of different Ghalib sonnets is much more than his lineless lyric sonnets. The statistics of the types of lines in Dehlavi's Persian sonnets show that a verb-type row comprises more than half of all the lines of his Persian sonnets. On the other hand, the functions of the row in Ghalib Persian lyric poems have also been studied and it has been concluded that functions such as music and melody, row fit with the theme of the poem, accompanying and unifying the audience, integration of thoughts and imaginations of the poet, highlighting a specific image or theme and the richness of the lyric song with the similarity of row and rhyme has been considered by the poet in Persian lyric poems.

    Keywords: Ghalib Dehlavi, sonnets, Row, Types of Row. Functions of Row
  • Reza Refaee Ghaidimi Mashhad, Gholamhosein Gholamhoseinzade * Pages 107-136

    Cognitive deixis theory is one of the important issues in cognitive linguistics as determinants of the method of reference in the textual context. The aim of the present study is to investigate the application of the theory of cognitive deixis in the analysis of Persian poetry. The main claim made in the present study is that cognitive deixis are suitable tools for applying new methods in Persian poetry analysis that specifically analyze poetry based on types of references. In order to prove this claim and to study the application of this theory, first the theoretical foundations of cognitive deixis and its basic issues such as the theory of deictic shift have been discussed and then a sonnet by Saadi has been studied and analyzed. The results of the present study show that cognitive deixis and the theory of deictic shift can cover the gap that exists in traditional rhetoric under the category of reference, and by applying these theories, we can design a kind of reference-based analysis in Persian poetry.

    Keywords: Cognitive poetics, cognitive deixis, Persian Poetry, Sonnet, saadi
  • Aiasghar Rahnama *, Esmat Esmaeli, Seyyed Hasan Tabatabaei Pages 137-162
    Imagination creates an infinite atmosphere in the poet's mind that leads to his creativity and artistic expression. The core of poetic thinking is rooted in the poet's imagination; Because it shows the poet's attitude towards the world and its surroundings. This element is considered to be the main building block of lyrical and epic literature. The lyrical-epic poem of Vargheh and Galshah Ayouqi has been written following the structure and story of Arwa and Afra in Arabic, and according to its Arabic origin, it has revealed many cultural and social elements of the mentioned society. On the other hand, in the illustrations of this work, the system of imagination has been used in the form of nested systems and by using symbols with positive and negative evaluations. The main purpose of this research, which has been done by descriptive-analytical method, is to study and discover the imaginary system of Vargheh and Galshah systems based on Gilbert Durand's model. The results show that the system of imagination in this system, both in terms of positively valued symbols (ascending, spectacular and separating) and in terms of negatively valued symbols (falling, darkness and animal) indicates that an accident story is made and told in a completely primitive land with a special Arab cultural and social structure; Therefore, from this perspective, the system of imagination and the events of the story are in perfect harmony with each other.
    Keywords: Vargheh, Galshah, Ayouqi, Arabic culture, Gilbert Durand, system of imagination
  • Seyed Mahdi Sadati Nooshabadi *, Mehdi Sabzevari, Narjes Banou Sabouri, MAZDAK ANUSHE Pages 163-196
    Features as the syntactic foundation of the sentence constituents have a special role in the syntactic operations and derivation of the sentence. Merge operation is responsible for combination of the constituents and derivation of the sentence. In the derivation of the sentence, the constituents are put to together based on the hierarchy of the projections but this question is raised that how the computational system of Language determines the order of merge for constituents and prevents the syntactic ill formed sentences. In this paper based on the proposed “Proper Inclusion Relation” which regulates the order of merge for constituents, the derivation of sentence in the Persian language is studied. Based on this proposed relation, the computational system of Language only uses the constituents for merge and move that their morphosyntactic features are in Proper Inclusion Relation with each other. The results of this paper show that based on the theoretical foundation of this relation and considering the morphosyntactic features of the constituents in the Numeration and workspace of the computational system, the order of merge and the derivation of sentence in Persian language can be explained. Moreover, this relation can explain the free order of the adjunct in Persian language well.
    Keywords: Minimalist Programme, Feature, Merge, Derivation, Proper Inclusion Relation
  • Amirhossein Salek, Mohammadamir Jalali * Pages 197-232
    “Language” carries “Ideology”; and “Power” has always used “Language” in the direction of its domination. The present article is devoted to Stylistic analysis and study some parts of a letter from Shah Tahmasb Safavid to Sultan Suleiman the Ottoman from the perspective of Critical Discourse analysi. This letter is one of the most important letters that was sent from Iran to the Ottoman court during the peace of “Amasya” and around the year 962 A. The authors first corrected the text of this lengthy letter based on a manuscript called "Collection of Commands and Letters" preserved in the Library of Islamic Consultative Assembly No. 3349 and Then, a part of it has been analyzed and interpreted based on Fairclough's semiotic - social approach, as well as one of the components of sociological – semantic of Van Leeuwen’s model and with the help of Wendek's cognitive - social approach strategies and also with the help of critical stylistic tools. This study shows how “Power” has used language to promote and stabilize its ideology and goals.The high abundance of religion institution codes at the structural level as well as the quantity and quality of codes compounds at the process level indicate the ideological orientation of the Safavid system and the reliance of the institution of power on the institution of religion and religious discourse. In this letter, discourses such as the legitimacy and superiority of the Shiite school can also be seen in the linguistic element of the “Index”. The linguistic features of this text also indicate the political-military “Authority” of the Safavid system at the time of the signing the peace of Amasya.
    Keywords: Language, Ideology, Critical Discourse Analysis, critical stylistics, Shah Tahmasb Safavid, Sultan Suleiman Ottoman, Collection of Commands, Letters
  • Zohreh Sakian, Najmeh Nazari * Pages 233-260

    In Saadi's sonnets, there are extensive, artistic, and various manifestations of the binary oppositions. These oppositions have been examined in three levels of word, sentence, and sonnet structure. In the present study, Saadi's lexical binary oppositions have been investigated in three categories: linguistic, literary, and semantic.Combining linguistic contrast with verbal arrays, in addition to enhancing the music of the speech, has given Saadi's oppositions a stylistic characterization. Literary oppositions have detailed in three sections: allusive oppositions, appropriateness oppositions, and preferential simile. Saadi expresses his views on love and the beloved, the norms of society, and some social groups such as the pious, the Sufis, and the Rendans, using all kinds of semantic confrontations and his own special tricks in applying them. Saadi's Satisfaction and submission to God, on the one hand, and his efforts to defend love and aesthetics, on the other, have led to an issue entitled "Transform and Eliminate of oppositions" in the mental system and poems of this poet. In the present study, Saadi's different and specific view of oppositions is examined and analyzed. The basis of the research is the study of all Saadi lyric poems in the prescription of Mohammad Ali Foroughi.

    Keywords: binary oppositions, eliminating, converting binary opposition, Sonnet, saadi
  • Azadeh Sharifi Moghaddam *, Mitra Iranezhad, Vahideh Abolhasanizadeh Pages 261-284
    The purpose of this study was to investigate the ‘prototypical model of love’ in the poetry story of ‘Lily and Majnoon’ by Nezami. To do so, the conceptual metaphors of love (Majnoon’s love for Leyli) were extracted from the corpus, categorized according to the source domains and then compared with the model of love proposed by Kövecses (1986/1988). The purpose was to see to what extent the model and the corpus are in line with each other. The results of data analysis showed that all the source domains of the prototypical model of love were also found in the corpus under study. This implies that there is a significant conformity between them. The concepts of fire, beauty, insanity, plant and bondage were found to be the most frequent source domains used in the corpus. Among three types of love metaphors, ontological metaphors and metaphors of unity were the most and the least frequent metaphors respectively. Also, the concept of ‘beauty’ and ‘fire’ were mostly used domains. The concept of ‘bondage’, with positive and pleasant implication, was the only source domain belonging to the typical model of love. There have also been cases where the conceptualization of love in the corpus was different from the theoretical model, including the use of the ‘plant’ as the source domain in mapping with the concept of love.
    Keywords: metaphorical conceptualization, love, prototypical model of love, Nezami’s Leyli, Majnoon
  • Shirzad Tayefi *, Zohreh Sohrabi Pages 285-314
    Gulistan, as a literary text reflecting various cultural issues from aesthetics to politics and religion, is an appropriate ground for the semiotic analysis of Saadi's meaning-making strategies to express these issues. The present paper with a descriptive-analytical method and based on library research seeks to meet this goal by examining Gulistan's first chapter through Juri Lotman's cultural semiotic approach and Klinkenberg's ideas about semiotic insecurity. Golistan's first chapter, representing the relationship between the king and his inferiors, focuses on the contrasts between Dervish and other social strata. This, as the major binary opposition through which Saadi expresses different cultural issues, has a close connection with the concepts of chaos and logos in semiotics analysis of which can help us find Saadi's major strategies to meaning-making. The opposition of chaos and logos is itself embedded in semiotic insecurity as an inseparable part of the discourse of power. The relationship between the king and his inferiors as a power relation mostly represents a breakdown of the political order which indicates that the domain of logos is plunged into chaos in two different ways. In the domain of logos depicted within the space of stories, the chaos caused by the inferiors dominates the political domain of order; however, it is subdued in the domain of logos outside of the space of the stories. This is while the chaos caused by Dervish, as a representative of a social stratum with a special discourse of its own, disturbs the domain of logos both inside and outside of the space of the stories. However, if the concept of power is defined as wider than the political power, Dervish's behavior does not disturb the domain of logos outside of the stories, nor is it regarded as chaos within the stories.
    Keywords: the first chapter of Sa'di's Golestan, Cultural semiotics, Juri Lotman, chaos, logos, semiotic insecurity
  • Ailin Firoozian Pouresfahani, Reza Ghanbari Abdolmaleki * Pages 315-344

    The present article, with the aim of measuring the effectiveness of the ideological square in the analysis of dramatic texts, examines racial nationalism in the discourse of the historical drama "Parvin, Sasan’s daughter". This research has a descriptive-analytical approach and shows how the ideology of nationalism is reflected in Hedayat's discourse using Van Dijk's discourse strategies. In this regard, the main question of this article is: how is the author's ideology manifested in the text of the drama and what discourse strategies have been used to explain it? To achieve this goal, the authors carefully studied the text of the work and then identified and analyzed the discourse components in it, focusing on internal and external actors. Findings show that Hedayat's enmity with the Arabs is generalized to a stronger opposition to Islam and the Semitic race. In his discourse with racial motives, the author seeks to remove these elements from the field of Iranian culture and identity. Using ideological strategies, Hedayat has reduced the error of insiders in his work, and highlighted the defects of outsiders, namely the Arabs. Although the author's ideology of modernity is not directly expressed in his language, it can be achieved by analyzing the discourse of the work.

    Keywords: Ideological Square, Van Dijk, Sadegh Hedayat, Ideology, nationalism
  • Ali Mohammad Moazzeni, Seyyed MohammadReza Hosseini * Pages 345-372

    The present study expresses and analysis of eloquence and imagination in the common views of Rumi and Ibn Arabi on the levels of Adam (AS). In the field of Islamic mysticism, we are witnessing one of the most comprehensive definitions of Adam, his high and exalted position with God, and his rank in the world system. Ibn Arabi and Rumi, due to having common doctrinal and intellectual sources (linguistic richness), have many common views and ideas about this divine prophet, and the reason for this is their common intellectual foundations, especially the Holy Quran, as the main source of knowledge and then Hadiths and Islamic teachings and lectures and teachings of former mystics. Therefore, both mystics have provided comprehensive definitions regarding the place of man in the system of creation. In this article, with a descriptive-analytical method, expressing the principles of Rumi and Ibn Arabi's thought about the levels and existence of Adam (AS) with similar allegories, after explaining and applying common and different concepts and components, we have achieved the same results, which are from: The creation of Adam, the caliphate and manifestation of the divine names, Adam prostrated and the teacher of the angels, the rebellion of Satan against him, the Lordship of Adam, the mirror of the attributes of truth and his position in the arc of descent and ascension, and that Adam is the pole and heart of the universe.They consider the link between the world of property and the kingdom, the keeper of the secrets of truth and the keeper of the world, the ultimate purpose of creation, and finally the place of the mercy of the Almighty over the universe.

    Keywords: Rumi, Ibn Arabi, Rankings of Adam, comparative study, Common Views
  • Nurya Yahu, Seif Addin Abbarin *, Barat Mohammadi Pages 373-400
    Manuchehr Neyestani can be considered as the one of the pioneers of persian modern sonnet(Ghazal). Hussein Monzavi considered him one of the pioneers of persian modern ghazal and believed that his place in the changes and developments of contemporary Ghazal , It remains unknown. Neyestani's all-encompassing endeavor to achieve a new form in Ghazal has made him one of the first Ghazal poets that has taken a step in this direction. His efforts to expand the content and capacities of the Ghazal are also remarkable, and he has not paid much attention to the thematic clichés of traditional Ghazal and their repeated aesthetic criteria, and has replaced individualism, realism, and subjectivism.he has also created new and innovative images based on individual and personal perspectives and inspired by the elements and characteristics of its time and Environment. In the poetic language, he has broken the hegemony of literary language and He has introduced colloquial and spoken words and expressions in ghazal. The present study tries to examine and study the neyestani's modernities in the mentioned fields and to reveal the position of this poet in the dimensions of modernity in Ghazal.
    Keywords: Manuchehr Neyestani, sonnet(Ghazal), Innovation, imagery, poetic language