فهرست مطالب

برنامه ریزی منطقه ای - پیاپی 43 (پاییز 1400)

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 43 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رحیم بازگیر، فرشید نمامیان*، علیرضا اسلامبولچی، روح ا.. سهرابی صفحات 1-15

    گردشگری طبیعت با توسعه روز افزون، یکی از ارکان اقتصاد و از بخشها اصلی سرمایه گذاری در جهان محسوب می شود. کشور ایران با دارا بودن منابع طبیعی فراوان، جزو پنج کشوری است که دارای بیشترین تنوع محیطی و جغرافیای درسطح جهان است. این پژوهش با هدف تعیین مدل توسعه گردشگری طبیعت ایران صورت گرفته است. روش پژوهش در این مطالعه، کیفی و نوعی از متامطالعه به نام فراترکیب است. برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است. جمعیت مورد مطالعه، تمامی پژوهش های مرتبط با حوزه گردشگری طبیعت می باشد که در بازه زمانی سالهای 2000 تا 2020 صورت گرفته که با جستجو از پایگاه های داده Scopus ،Civilica ،SID ،IRANDOC ،IEEE ،ISC ،Emerald ،Science Direct و همچنین پایگاه تخصصی Googlescholar استخراج شده اند. از میان 1523 عنوان پژوهش شناسایی شده، تعداد 7 مورد از آنها بر اساس ارزیابی های صورت گرفته مرتبط با این مطالعه تشخیص داده و مورد تفسیر و تحلیل قرار گرفتند. بر این اساس تعداد 45 کد ارجاعی مشخص گردید که با ترکیب آنها، تعداد 13 تم در قالب 6 مقوله اصلی شامل، جذابیت منطقه گردشگری، مشارکت و انسجام ذینفعان گردشگری طبیعت، پشتیبانی حاکمیت از گردشگری طبیعت، عوامل فرهنگی، مدیریت بازاریابی گردشگری طبیعت و سیاستهای آموزشی- فرهنگی، تعیین گردیده، که به عنوان مدل توسعه گردشگری طبیعت ایران ارایه شده است. توجه به نتایج و عوامل شناسایی شده حاصل از این مطالعه می تواند مبنایی برای مدیران و تصمیم گیرندگان حوزه گردشگری طبیعت کشور به منظور برنامه ریزی در جهت توسعه و گسترش این صنعت در کشور باشد.

    کلیدواژگان: مدل، توسعه، گردشگری طبیعت، فراترکیب
  • داود جمینی*، کیومرث ایراندوست، علیرضا جمشیدی صفحات 16-31

    شاخص توسعه انسانی ترکیبی از سه مولفه کلیدی امید به زندگی، درآمد سرانه و سطح سواد است و برای سنجش سطح توسعه یافتگ، تحلیل عدالت فضایی و نابرابری منطقه ای در حوزه ملی و منطقه ای مورد استفاده قرار می گیرد. پژوهش حاضر که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است، با هدف بررسی وضعیت توسعه یافتگی استان های کشور به لحاظ شاخص توسعه انسانی و شناسایی عوامل مرتبط با آن انجام گرفته است. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز، تکیه اصلی بر مستندات مرکز آمار کشور بوده است و برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از مدل موریس، نرم افزار GIS و SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که به لحاظ شاخص توسعه انسانی، سه استان تهران، البرز و مازندران در بالاترین رتبه ها و سه استان سیستان و بلوچستان، کردستان و خراسان شمالی، در پایین ترین رتبه ها قرار گرفته اند. همچنین توزیع فضایی شاخص توسعه انسانی در میان استان های کشور نشان می دهد استان های مرکزی و شمالی کشور، دارای شرایط نسبی بهتری نسبت به استان های شرقی و غربی هستند. در خصوص عوامل موثر بر شاخص توسعه انسانی نتایج مقاله نشان داد شاخص های درصد روستانشینی، بعد خانوار، بارتکفل، بارتکفل واقعی، بارتکفل نظری و درصد شاغلان بخش کشاورزی، به ترتیب با میزان همبستگی 709/0، 740/0، 553/0، 553/0 ، 505/0 و 599/0، دارای رابطه آماری معنادار منفی با شاخص توسعه انسانی بوده و شاخص های درصد شهرنشینی، نسبت اشتغال، نرخ مشارکت اقتصادی، درصد شاغلان بخش صنعت و درصد شاغلان بخش خدمات، به ترتیب با ضریب همبستگی 709/0، 407/0، 361/0، 499/0 و 358/0، دارای رابطه آماری معنادار مثبت با شاخص توسعه انسانی بوده اند.

    کلیدواژگان: توسعه، شاخص توسعه انسانی، نابرابری استانی، ایران
  • حسین کلانتری، آزیتا رجبی*، افشین سفاهن، اردوان بهزاد صفحات 32-46

    توسعه انسانی به مفهوم رشد همه جانبه و افزایش شاخص های کیفی زندگی مردم یک کشور می باشد، که بیش از هر چیز به توسعه منابع انسانی، سرمایه های اجتماعی آن کشور و استفاده از پتانسیل های رشد در تمام مناطق آن مرتبط است. ما در این پژوهش توصیفی- تحلیلی برآنیم تا با ارایه ی مدلی ریاضی- فازی این توانایی را ایجاد کنیم تا در بازه های کوتاه مدت بتوان تحلیلی نزدیک به واقعیت در اختیار تصمیم گیرندگان قرار دهیم تا بتوانند در حین انجام پروژه های کلان حقوق مردم را استیفا نمایند. با توجه به طرح توسعه شرق ما منطقه سیستان را که شامل پنج شهرستان است، به عنوان یک منطقه کمتر توسعه یافته انتخاب کردیم و وضعیت موجود آن را با روش تصمیم گیری چند معیاره گروهی براساس مجموعه های فازی با ارزش بازه ای: گستره ای از روش مولتی مورا و بهره بردن از چهار متغیر شامل امید به زندگی در بدو تولد، طول دوره مورد انتظار برای تحصیل کودکان در سن ورود به مدرسه، متوسط طول دوره ای که صرف آموزش می شود (افراد بزرگسال بیست و پنج سال به بالا) و سرانه درآمد ناخالص ملی مقایسه و رتبه بندی نمودیم. شهرستان زابل بیشترین توسعه یافتگی و شهرستان هیرمند کمترین توسعه یافتگی را دارا می باشد. در پایان با توجه به ظرفیت بالای توسعه ی منطقه سیستان، توسعه ی حمل و نقل ریلی (کوریدور شمال به جنوب)، توسعه نوار مرزی، ظرفیت های بالای اقتصادی بین سیستان و کشور افغانستان و پتانسیل ایجاد بندر خشک و مرکز بار اندازی و بسته بندی و ارسال کالا، لزوم اجرایی شدن مصوبات مجلس شورای اسلامی ایران در ارتباط با ایجاد منطقه آزاد تجاری در سیستان و تقسیمات سیاسی استان سیستان و بلوچستان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، روش مولتی مورا، فازی، تقسیمات سیاسی، سیستان
  • محمد آزادی مبارکی*، محمود احمدی صفحات 47-63

    شهرنشینی سریع در تبریز تاثیر قابل توجهی در محیط حرارتی شهری داشته و این تغییرات بر آب وهوا، محیط و کیفیت زندگی ساکنان تاثیر گذاشته است. پژوهش حاضر باهدف ارزیابی جزایر حرارتی شهری (UHI) تبریز با استفاده از روش های خودهمبستگی فضایی و ارتباط آن با پارامترهای فیزیکی سطح انجام شد. برای محاسبه شاخص پوشش گیاهی و دمای سطح زمین از روش های NDVI و الگوریتم پنجره مجزا (Split Window) بر اساس تصاویر سنجنده های TIRS و OLI ماهواره Landsat 8 استفاده شد؛ سپس رابطه بین تغییرات LULC، NDVI و دمای سطح زمین (LST) موردبررسی قرار گرفت؛ برای شناسایی UHI از روش های خودهمبستگی فضایی Moran’s I و Hot Spot استفاده شد. نتایج نشان داد در کلان شهر تبریز ارتباط معکوس معنی دار در سطح 05/0 بین LST و NDVI وجود دارد. کمینه LST محاسباتی 99/11 و بیشینه آن 49/58 درجه سلسیوس به ترتیب در مناطق مرکزی و شمال غربی شهر به دست آمده است. همچنین ارزیابی دمای سطح زمین با LULC نیز نشان داده است سطوح نفوذناپذیر به همراه بافت فرسوده شهری مهم ترین دلایل تشدید UHI تبریز هستند. روش خودهمبستگی فضایی Moran’s I نشان داد LST شهر تبریز دارای ساختار فضایی بوده یا به عبارتی دارای الگوی خوشه ای است و مقدار آن بین 92/0 تا 95/0 متغیر است. UHI تبریز از نوع پیرامونی و مثلثی شکل است که از کانون به جهات بر شدت و وسعت جزایر حرارتی شهری افزوده می شود. بزرگ ترین UHI شناسایی شده در منطقه 6 شهری به دلیل استقرار فرودگاه تبریز است، همچنین وجود زمین های بایر و بافت فرسوده بیشینه LST را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: جزیره حرارتی شهری، شاخص LULC، شاخص*Getis-ord Gi، سنجنده TIRS، تبریز
  • معصومه پازکی*، داوود شیخی، فرهاد زند صفحات 64-78

    در فرآیند توسعه گردشگری، ساختارحکمروایی خوب روستایی نقش بسیارمهمی در ایجاد  هماهنگی و تعامل موثر در بخشهای مختلف فعال در زمینه گردشگری را بر عهده دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه حکمروایی خوب در توسعه گردشگری روستایی پایدارصورت گرفته است. برای بررسی وضعیت حکمروایی خوب ابتدا با استفاده از آزمون t تک نمونه ای میزان هر یک از شاخصهای نه گانه حکمروایی خوب روستایی مورد آزمون قرار گرفت و در نهایت با ترکیب آنها وضعیت کلی روستاها مورد تحلیل وبررسی قرارگرفت. به منظورآگاهی از وجودرابطه بین حکمروایی خوب روستایی وگردشگری روستایی پایداراز آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد که میزان ضریب همبستگی پیرسون (955/0) نشاندهنده رابطه مستقیم، مثبت و معنادار می باشد. نتایج حاصل از مدل ویکور (رتبه بندی روستاها از لحاظ پایداری) و مدل کوپراس (رتبه بندی روستاها بر اساس شاخص های حکمروایی خوب) کاملا با هم مطابقت دارند و روستاهای لاسجرد و بیابانک هم از لحاظ شاخص های حکمروایی خوب و هم از لحاظ شاخصهای پایداری توسعه در رتبه اول قرار گرفته اند. به منظور آزمون فرضیات وسنجش شاخصهای پایداری توسعه گردشگری روستایی در شهرستان سرخه، ابتدا میزان پایداری هر یک ازابعاد زیست محیطی، اجتماعی - فرهنگی واقتصادی بااستفاده از آزمون t تک نمونه ای آزمون شدند که میانگین وضع موجود در شاخصهای زیست محیطی (457/0) ، اجتماعی - فرهنگی (039/1) و اقتصادی (652/0) نشان دهنده پایداری این شاخصها میباشد و سپس آزمون همبستگی پیرسون صورت گرفت که بین متغیر حکمروایی روستایی (کل) بامتغیر های پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی - فرهنگی و پایداری زیست محیطی رابطه مستقیم، مثبت و قوی برقرار می باشد.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب روستایی، گردشگری روستایی، مدل کوپراس، مدل ویکور، شهرستان سرخه
  • حسین حسینی خواه *، حسن نوروزی، سلیمان محمدی دوست، علی صادقی صفحات 79-95

    سکونتگاه های شهری و روستایی شهرستان گچساران به علت قرارگیری بر روی کمربند گسل فعال و غیرفعال و همچنین برخورداری از نقاط لرزه خیز، باعث شده است که یکی از مناطق مهم خطر وقوع زمین لرزه استان به حساب آیند. از این رو هدف از پژوهش حاضر، پهنه بندی و ارزیابی میزان آسیب پذیری سکونتگاه های شهری و روستایی شهرستان گچساران در برابر خطر وقوع زمین لرزه می باشد. بر اساس مجموع مطالعات صورت گرفته، شهرستان گچساران دارای نقاط لرزه خیزی بسیاری است که بیشتر در بخش شمال غربی متمرکز و دارای 69 کیلومتر گسل فعال می باشد که از نوع گسل فعال تراستی و رورانده می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که از مساحت 3036 کیلومترمربع شهرستان گچساران، 07/812 کیلومترمربع، دارای خطر لرزه خیزی بسیار بالا، 15/815 کیلومترمربع از شهرستان گچساران دارای خطر لرزه خیزی بالا، 97/780 کیلومترمربع دارای خطر لرزه خیزی متوسط، 78/441 کیلومترمربع معادل 55/14 درصد از کل شهرستان دارای خطر لرزه خیزی کم و همچنین 11/186 کیلومتر از کل شهرستان بدون خطر زلزله است. همچنین شهر دوگنبدان ازنظر وقوع زلزله در پهنه خطر بسیار بالا قرار دارد که می تواند خطرآفرین و مشکل زا باشد. همچنین تحلیل فضایی خطر زلزله در سکونتگاه های روستایی نیز نشان می دهد که 29/42 درصد از روستاهای شهرستان، در نواحی با خطر بسیار بالای زلزله، 17/28 درصد در پهنه با خطر متوسط زیاد، 36/2 درصد در پهنه بدون خطر و 45/9 درصد در پهنه با خطر پایین زلزله قرار دارند. همچنین ارزیابی راهبردی عوامل داخلی و خارجی نشان می دهد که مجموع نقاط ضعف با وزن 491/0 دارای بیشترین امتیاز و استراتژی پیشنهادی حاصل از تکنیک S-HP، راهبرد تدافعی WT با وزن 912/0 می باشد. درنهایت برای کاهش خسارت جانی و مالی، استراتژی ها و راهبردهای مدیریت بحران در شهرستان گچساران به چهار راهبرد تهاجمی، تنوع، بازنگری و تدافعی تقسیم شد.

    کلیدواژگان: زلزله، آسیب پذیری، مدیریت بحران، مراکز جمعیتی، شهرستان گچساران
  • نازنین یار احمدی، محمدعلی خلیجی*، محمدرضا رضایی صفحات 96-108

    در طول تاریخ آنچه موجب برداشتن گام های بلند، به سوی کامیابی و تغییرات مثبت در شیوه زیست انسان ها شده، برگرفته از اندیشه ای تکامل یافته یعنی خلاقیت بوده است. خلاقیت در تمام ابعاد زندگی انسان نقش اساسی داشته و آن را تحت تاثیر خود قرار می دهد. فضاهای شهری به عنوان محل پیوند نیروهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و .. در بروز خلاقیت جایگاه ویژه ای دارند. فضاهای شهری خلاق سرزندگی، پویایی، نشاط، جمعیت پذیری محیط شهری را به همراه داشته و زمینه بروز خلاقیت و نوآوری می باشند. اینکه فضاهای خلاق شهری چگونه فضاهایی هستند و شاخص ها و مولفه های طراحانه؛ موثر در طراحی اینگونه فضاها کدامند؟ مسئله اصلی پژوهش حاضر می باشد. در این راستا کلانشهر اهواز و فضاهای شهری به عنوان مطالعه موردی انتخاب گردید. پژوهش حاضر کاربردی و روش انجام آن نیر توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش 100 نفر از متخصصین، کارشناسان و صاحبنظران حوزه مطالعات شهری که با شهر اهواز آشنایی کاملی داشته و در این شهر مشغول به ارایه خدمات می باشند انتخاب گردید. از روش نمونه گیری طبقه ای و هدفمند جهت توزیع پرسشنامه های پژوهش استفاد شد. ضریب پایایی پرسشنامه براساس ضریب آلفای کرونباخ برابر 0.974 و در سطح عالی ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به کمک نرم افزار SPSS و مدل تحلیل عاملی و آزمون کفایت نمونه بارتلت انجام شد. یافته های پژوهش نشان می دهد 9 عامل به تنهایی قادرندبالغ بر 74درصد از واریانس کل را تبیین نمایند. از بین عوامل شناسایی شده دخیل دادن تاکید بر هویت سرمایه اجتماعی و برنامه ریزی فرهنگی در طراحی، تاکید بر ویژگی های طبیعی و فرهنگی در راستای برانگیختن خلاقیت و تاکید بر نمادسازی با محوریت گفتمان اجتماعی به تنهایی بالغ بر 49 درصد از واریانش کل عوامل طراحانه موثر در بروز خلاقیت مکانی را تبین می نمایند.

    کلیدواژگان: شهر خلاق، خلاقیت اجتماعی، مکان های شهری، اهواز
  • حسین عسکری پور گلویک، غلامرضا بردبار*، مهدی سبک رو، علی مروتی شریف آبادی صفحات 109-123

    کار شایسته، یکی از عوامل کلیدی دستیابی به توسعه پایدار در سطح ملی و منطقه ای است که پیاده سازی آن، تبعات مطلوبی را در پی خواهد داشت اما تاکنون در کشور ما این موضوع فقط در حد گفتمان سیاسی و ابلاغیه باقی مانده است. بنابراین، به دلیل اهمیت روزافزون کار شایسته و عدم اجرای واقعیش در ایران، شناسایی موانعی که در سر راه اجرای آن هستند ضروری به نظر می رسد. از این رو، هدف اصلی این پژوهش کمک به تحقق توسعه پایدار منطقه ای از طریق شناسایی و اولویت بندی موانع اجرای کار شایسته در بخش صنعت استان یزد است. در این راستا، بر محور سه جانبه گرایی، 45 نفر (45 =n) از کارفرمایان، نمایندگان کارگران و نمایندگان دولت، به صورت هدفمند و به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، در گام اول، با مطالعات کتابخانه ای و برگزاری چندین مصاحبه مقدماتی و عمیق، موانع کار شایسته شناسایی شدند. در گام دوم، با استفاده از روش دلفی فازی و مبتنی بر نظر خبرگان، موانع شناسایی شده در گام اول پالایش و نهایی گردیدند و سر انجام در گام سوم، با استفاده از روش بهترین - بدترین فازی، موانع کار شایسته، اولویت بندی و رتبه بندی نهایی گردید. نتایج و یافته های نهایی این پژوهش نشان می دهند که نبود جو اعتماد در گفتمان ها با وزن قطعی 0.1999 ، مشکلات بودجه ای با وزن قطعی 0.2840، دولتی بودن ساختار صنعت با وزن قطعی 0.2755 و عدم اعتماد به سایر اعضا با وزن قطعی 0.2766، به عنوان مهم ترین موانع اجرای کار شایسته و در پی آن، توسعه پایدار در استان یزد به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه پایدار منطقه ای، کار شایسته، موانع کار شایسته
  • محسن سقائی، عقیل گنخکی*، فهیمه فدایی جزی صفحات 124-139

    سودآوری صنعت گردشگری ساحلی سبب شده است تا سرمایه گذاری های کلان و روزافزون جهانی در این حوزه، درنهایت منجر به تهدید پایداری مناطق ساحلی شود. در کشور ایران نیز به منظور رهایی از اقتصاد متکی به نفت، در سال های اخیر سرمایه گذاری در این حوزه افزایش یافته است که این امر پرداختن به پایداری مناطق ساحلی را ضروری می نماید. این پژوهش باهدف ارایه برنامه ریزی راهبردی به منظور دستیابی به اهداف گردشگری ساحلی با تاکید بر پایداری منابع محیطی موجود در استان بوشهر انجام شده است. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی است و جمع آوری داده ها با استفاده از روش های میدانی مانند مشاهده و پرسشنامه است و به منظور تحلیل نتایج نیز از روش مثلث فولر برای وزن دهی به منابع و قابلیت ها، از مدل برنامه ریزی متاسوات برای تهیه نقشه های رقابتی و راهبردی و همچنین از تحلیل عاملی به منظور تعیین عوامل موثر بر توسعه ی گردشگری ساحلی پایدار استفاده شده است. بر اساس نتایج و از بین منابع موجود، وجود راه ارتباطی و وجود جزایر متعدد باقابلیت گردشگری بیشترین و همگن بودن ساکنین ازنظر آداب ورسوم کمترین اهمیت رادارند. بر اساس نقشه رقابتی، شهر بوشهر ازنظر دارا بودن زیرساخت های گردشگری و شهر دیر ازنظر پتانسیل های جذب گردشگر برتری نسبی دارند. بر اساس نقشه راهبردی، وجود جزایر متعدد با پتانسیل گردشگری در شهر ساحلی دیر تناسب راهبردی بیشتری با اهداف موردنظر دارد همچنین بر اساس نتایج تحلیل عاملی، عامل «محدودیت های کلان» با مقدار ویژه 3.88 و تبیین 21.5 درصد از واریانس مجموع عوامل، بیشترین تاثیر در عدم دستیابی به اهداف گردشگری پایدار ساحلی دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، گردشگری پایدار ساحلی، شهرهای ساحلی استان بوشهر، متاسوات، تحلیل عاملی
  • سجاد ربیعی جرم افشاری* صفحات 140-152

    دسترسی آسان به کالاها و خدمات از مسایل بسیار مهم در امر برنامه ریزی است. این موضوع در بحث برنامه ریزی ملی، منطقه ای و ناحیه ای به ایجاد سلسله مراتبی از سکونتگاه ها با اندازه های متفاوت منجر خواهد شد. از آنجایی که منطقه مرکزی ایران دارای وسعت زیادی است، موضوع تعادل در سلسله مراتب بین سکونتگاه های این منطقه از اهمیت خاصی برخوردار است؛ لذا در این تحقیق هدف بررسی چگونگی تحولات سیستم سکونتگاهی در منطقه مرکزی ایران بین سال های 1335 تا 1395 می باشد. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی با به کارگیری تعدادی از مدل های برنامه ریزی شهری و منطقه ای است. در این پژوهش با به کارگیری شاخص های نخست شهری، شاخص دو شهر، شاخص 4 شهر یا کینزبرگ، شاخص 4 شهر مهتا، شاخص موماو و الوصابی، شاخص آنتروپی، شاخص عدم تمرکز هندرسون، شاخص تمرکز هرفیندال، شاخص الشخص و ضریب زیپف سیستم سکونتگاهی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که سیستم سکونتگاهی منطقه مرکزی ایران تا سال 55 به سمت عدم تعادل و پس از آن تا سال 75 به طور مختصر به سمت تعادل و از 75 تا سال 95 به سمت عدم تعادل حرکت نموده است. هم چنین در دوره مورد بررسی، منطقه مرکزی ایران، با پدیده نخست شهری مواجه بوده و کلان شهر اصفهان بر کل سیستم تسلط دارد اما از سال 75 به بعد با وجود عدم تعادل در سیستم، شاخص ها حکایت از شکل گیری کلان شهر جدید یزد در منطقه دارد. به منظور بهبود وضعیت تعادل سیستم سکونتگاهی منطقه مرکزی ایران، تمرکز زدایی از کلان شهر اصفهان با توجه به اصول آمایش سرزمین و تنظیم متعادل رابطه فضا و جمعیت و فعالیت و توزیع متعادل امکانات در شهرهای کوچک و میانی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: سیستم سکونتگاهی، منطقه مرکزی ایران، تعادل، تمرکز، نخست شهری
  • مجید اکبری*، نازنین زهرا ستوده، کژال یاسمی، فاطمه فکری صفحات 153-171

    در حال حاضر آینده اقتصادی جهان با اقتصاد دانش بنیان در کلان شهرهای جهان، به عنوان مکان های اصلی توسعه، رقابت فزاینده ای برای جذب و توسعه فعالیت های دانش بنیان و ارتقای مزیت های رقابتی خود گره خورده و گویا در بزنگاه کلان شهرهای امروزی، کلیدواژە گشایش قفل دشواری های مدیریتی، واژگان دانش و پژوهش است. در این بین کلان شهر تهران هم باسابقه طولانی پایتخت بودن در دهه های اخیر بستری مناسب برای استقرار شرکت های دانش بنیان را در پهنه خود فراهم کرده است ولی طبق شواهد موجود این شرکت ها در سطح مناطق شهر به صورت برنامه ریزی شده توزیع نشده است. در این امتداد این تحقیق با هدف سنجش و تحلیل منطقه ای نظام توزیع شرکت های دانش بنیان در مناطق 22 گانه شهر تهران صورت گرفته است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل وزن دهی آنتروپی شانون و تکنیک ویکور و از روش همبستگی فضایی موران در محیط نرم افزاری ARC GIS  استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که از نظر تجمع و برخورداری از شرکت های دانش بنیان، منطقه 3 با میزان ویکور (0) در جایگاه نخست و مناطق 6 با میزان ویکور (012/0) و 2 با میزان ویکور (410/0) به ترتیب در جایگاه های دوم و سوم قرارگرفته است. در مقابل مناطق 13 با میزان ویکور (9991/0)،  17 با میزان ویکور (9995/0) و منطقه 19 با میزان ویکور (1) به ترتیب در جایگاه 20، 21 و 22 قرار گرفتند. همچنین نتایج دیگر پژوهش نشان داد که بیشتر شرکت ها در هسته مرکزی شهر تمرکز یافته اند و توزیع شرکت ها دانش بنیان در بین مناطق از الگوی استقرار زیرساخت ها و خدمات پیشرفته در پهنه شهر، به صورت خوشه ای و جهت دار است و به مناطق مرکزی و نیمه شمالی سوق دارند.

    کلیدواژگان: تحلیل منطقه ای، شرکت های دانش بنیان، همبستگی فضایی موران، ویکور، کلان شهر تهران
  • طاهره حکمت یار*، جواد مکانیکی، مفید شاطری صفحات 172-184

    طرح های هادی روستایی با برنامه ها و اقدامات بس شایسته در جهت ایجاد تحول در محیط های روستایی و بعضا بازآفرینی بخش هایی از این فضاها درجهت توسعه همه جانبه پایدار، در اقصی نقاط کشور، موجب بهبود شرایط زیستی شده است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثرات اجرای طرح های هادی روستایی درتوسعه مسکن و وضعیت زیست محیطی سکونتگاه های روستایی بخش مرکزی شهرستان جیرفت صورت گرفته است. تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش پیمایشی است..پس از پیمایش اولیه در 30 نمونه، واریانس صفت رضایتمندی به مقدار 185/0به دست آمد که پس از جایگذاری در فرمول تعداد 135 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید.. برای پردازش داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون دوجمله ای، کراسکال والیس وهمچنین تکنیک تاپسیس بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن می باشد که بین متغیرهای اجرای طرح هادی میزان رضایتمندی مردم در خصوص مولفه های مسکن و زیست محیطی بالاتر از حد متوسط بوده است. همچنین با اطمینان 99%سطح رضایتمندی افراد در روستاهای موردبررسی تفاوت معناداری باهم داشته باشند. بنابراین اجرای طرح هادی روستاهای نمونه در زمینه ی بهبود وضعیت مسکن ، محیط زیست و زندگی روستاییان موفق بوده و توانسته موجبات رضایتمندی نسبی ساکنین روستا را فراهم بیاورد. پس میتوان گفت که هر سه فرضیه مورد تایید قرار گرفته و همچنین نتایج رتبه بندی روستاهای نمونه براساس روش تاپسیس، بیانگر بالاترین تاثیرگذاری اجرای طرح هادی در روستاهای پرجمعیت که سابقه مدیدی از اجرای طرح هادی آن-ها می گذرد همچون علی آباد با مقدار 995 /0 ، هوکرد با مقدار985/0 بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، طرح هادی روستایی، توسعه فیزیکی و زیست محیطی بخش مرکزی جیرفت
  • عبدالغفور حوت*، محمودرضا انوری، غلامرضا میری صفحات 185-201

    در سال های اخیر در سطح شهر چابهار شاهد اجرای انواع و اقسام پروژه های مختلف بوده و هستیم که بسیاری از پروژه ها بدون نیاز سنجی و توان اکولوژی منطقه بوده است که همین امر زمینه ساز بحران های زیست محیطی در سطح ساحل و درون شهر گردیده است. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت نواحی شهری چابهار از نظر معیارهای اکولوژیکی می باشد. تحقیق حاضر از نظر روش، توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری مورد پژوهش در این تحقیق شامل ساکنان شهر چابهار بر اساس سرشماری سال 1395 برابر با (106.739) بوده که تعداد نمونه برابر 383 نفر بر اساس فرمول کوکران و به شیوه تصادفی در دسترس تعیین شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه 35 سوالی بوده که روایی آن صوری بوده و به تایید چند تن از کاشناسان و متخصصان امر رسیده و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان 83/0 مورد تایید واقع شده است. به منظور تحلیل های فضایی و نمایش فضایی یافته های تحقیق از محیط نرم افزارهای  ARC GIS ، SPSS وMATLAB و مدل های Mamdani Fuzzy و VIKOR Fuzzy استفاده شده است. نتایج بیانگر آن بود که در نواحی چهارگانه شهر چابهار وضعیت فعلی از دید اکولوژیکی در جایگاه تقریبا متوسط رو به مناسب بوده و تعداد زیادی از اصول مورد توجه قرار گرفته است. این مقدار برای ناحیه 1 برابر است با 71/0 که سطح متوسط بوده، برای ناحیه 2 برابر است با 64/0 که سطح کم توسعه را نشان می دهد، برای ناحیه 3 برابر است با 54/0 که سطح کم توسعه را نشان داده، برای ناحیه 4 برابر است با 79/0 که سطح زیاد را بیان می کند. بر این اساس ناحیه 4 در بهترین وضعیت و ناحیه 3 در بدترین وضعیت قرار دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، اکولوژیکی، شهر، چابهار
|
  • Rahim Bazgir, Farshid Namamian *, Alireza Eslambolchi, Rouholah Sohrabi Pages 1-15

    Nature tourism With increasing development, is one of the pillars of the economy and the main sector of investment in the world. Iran, with abundant natural resources, is one of the five countries that have highest environmental and geographical diversity in the world.This study has determined the development model of nature tourism in Iran. The research method in this study is qualitative and a kind of study called Meta Synthesis. Library method has been used to collect data. The study population is all research related to the field of nature tourism, which was conducted between 2000 until 2020 Year that was obtained by searching the databases Scopus, Civilica, SID, IRANDOC, IEEE, ISC, Emerald, Science Direct, as well as Googlescholar. based on the evaluations Among the 1523 identified studies, 7 case of them were evaluated and interpreted. Based on this, 45 reference codes were identified, That whit By combining them, 13 themes are included in the form of 6 main categoriesIncluded: The attractiveness of the tourism region, the participation and cohesion of nature tourism stakeholders, the support of nature tourism governance, cultural factors, nature tourism marketing management and educational-cultural policies have been determined, That presented as a model for the development of nature tourism in Iran. attention to the results and identified factors resulting from this study can be a basis for managers and decision makers in the field of nature tourism in order to plan for the development and expansion of this industry in the country.

    Keywords: Model, development, nature tourism, Meta synthesis
  • Davood Jamini *, Kayoumars Irandoost, Alireza Jamshidi Pages 16-31

    The Human Development Index which is a combination Index, is currently one of an important tool in analyzing spatial justice and regional inequality in the national and regional context. The aim of this paper is to investigate and identify the inequality of human development index in the provinces and the related factors. For this, a kind of descriptive-analytical method has been used and the data was collected from the National Population and Housing Census. For data analysis, the Morris model, GIS and SPSS software were respectively used. The results show that three provinces of Tehran, Alborz and Mazandaran are in the highest and three provinces of Sistan and Baluchestan, Kurdistan and North Khorasan are at the lowest ranks regarding the human development index, and central and northern provinces have relatively better conditions than the eastern and western provinces. Regarding the factors affecting the human development index show that the percentage of rural population, household size, the dependency burden, the real dependency ratio, and percentage of employment in agriculture with the correlation coefficient of 0.709, 0.740, 0.553, 0.553, 0.505, and 0.599, respectively have a significant negative relationship with the human development index, and indicators of urbanization percentage, employment ratio, economic participation rate, percentage of employees in the industrial sector and the percentage of employees in the service sector with the correlation coefficient of 0.709, 0.407, 0.361, 0.499 and 0.358, respectively have a significant positive relationship with the human development index. indicators of urbanization percentage, employment ratio, economic participation rate, percentage of employees in the industrial sector and the percentage of employees in the service sector with the correlation coefficient of 0.709, 0.407, 0.361, 0.499 and 0.358, respectively have a significant positive relationship with the human development index.

    Keywords: : Development, Human Development Index, Provincial inequality, Iran
  • Hossein Kalantari, Azita Rajabi *, Afshin Safahan, Ardavan Behzad Pages 32-46

    Human development means comprehensive growth and increasing the quality of life indicators of the people of a country. Above all, it is related to the development of human resources, social capital of that country and the use of growth potentials in all its regions. In this descriptive-analytical study, we aim to provide a mathematical-fuzzy model with the ability to provide near-realistic analysis to decision makers in the short term so that they can assert people's rights during large-scale projects. To. According to the East Development Plan, we selected Sistan region, which includes five cities, as a less developed region and its current situation with multi-criteria group decision-making method based on fuzzy sets with interval values: a range of methods Multi-mora and the use of four variables including life expectancy at birth, the length of time expected for children to reach school age, the average length of time spent in education (adults twenty-five years and older) and per capita We compared and ranked the gross national income. Zabol city has the most development and Hirmand city has the least development. Finally, due to the high development capacity of Sistan region, the development of rail transport (north to south corridor), the development of the border strip, high economic capacity between Sistan and Afghanistan and the potential for a dry port and loading and packing center And sending goods, the need to implement the resolutions of the Islamic Consultative Assembly of Iran in connection with the creation of a free trade zone in Sistan and the political divisions of Sistan and Baluchestan province is proposed.

    Keywords: Human Development Index, MULTIMOORA method, Fuzzy, Political divisions, Sistan
  • Mohammad Azadi Mubaraky *, Mohammad Ahmadi Pages 47-63

    Rapid urbanization in Tabriz has a significant impact on the urban thermal environment and these changes have affected the climate, environment and quality of life of residents. The aim of this study was to evaluate the urban heat islands (UHI) of Tabriz using spatial autocorrelation methods and its relationship with physical parameters of the surface. NDVI and Split Window algorithms based on TIRS and OLI Sensor of Landsat 8 satellites were used to calculate the vegetation index and land surface temperature; then the relationship between LULC, NDVI and Land Surface Temperature (LST) changes evaluated. Spatial autocorrelation methods Moran's I and Hot Spot were used to identify UHI. The results showed that in the metropolis of Tabriz, there is a significant inverse relationship between α = 0.05 between LST and NDVI. LST minimum and maximum 11.99 to 58.49 Celsius respectively in central and north-west of the city is obtained. Also, the assessment of land surface temperature with LULC has shown that the impervious surface along with the worn-out urban textures are the most important reasons for the intensification of Tabriz urban heat islands. The Moran's I space spatial autocorrelation method showed that the LST of Tabriz has a spatial structure or in other words has a cluster pattern and its value varies between 0.92 and 0.95. The urban heatislands of Tabriz are of the peripheral and triangular type, which increase the intensity and extent of urban heatislands from the center. The largest identified heatisland is located in District 6 of the city. Due to the existence of Tabriz Airport, as well as the existence of barren lands and worn-out urban textures, this area has the maximum land surface temperature (LST).

    Keywords: Urban heat island, LULC index, Getis-ord Gi* index, TIRS sensor, Tabriz
  • Masoumeh Pazoki *, Davod Sheikhi, Farhad Zand Pages 64-78

    In the process of tourism development, the structure of good rural governance plays a very important role in creating of effective coordination and interaction in various sectors which are active in tourism. The purpose of this study was to investigate the role of good governance in sustainable rural tourism development. In order to study the good governance in the villages of the region, first, one sample t-test was used to test the extent of each of the nine indicators of good rural governance and finally, by combining them, the overall situation of the villages was analyzed. Pearson correlation test was used to find out the relationship between good rural governance and sustainable rural tourism which Pearson correlation coefficient (0.955) indicates a direct, positive and highly significant relationship. The results of the VIKOR model (ranking of villages in terms of sustainability) and the COPRAS model (ranking of villages based on good governance indices) are completely consistent. The villages of Lasjerd and Biabank rank first in terms of good governance indicators and sustainability indicators. In order to test hypotheses and measure sustainability indicators of rural tourism development in Sorkheh Township, at first, the degree of sustainability of each of the environmental, socio-cultural and economic dimensions were tested by using one-sample t-test. The average status of environmental (0.457), socio-cultural (1.039) and economic (0.652) indicators indicates the stability of these indices. Then Pearson correlation test was used to analyze the correlation that there is a direct, positive and strong relationship between the variables of rural governance (total) and the variables of economic sustainability, socio-cultural sustainability and environmental sustainability.

    Keywords: Rural Good Governance, Rural Tourism, COPRAS model, VIKOR model, Sorkheh Township
  • Soleiman Mohamadi *, Hassan Nowroozi, Hossein Hosseinikhah, Ali Sadghi Pages 79-95

    Gachsaran urban and rural settlements Due Put on Active and passive fault belt and also Having Seismic points, Has caused One of the most important areas of risk for earthquakes in the province. The aim of the present study, Gachsaran city zoning and Vulnerability Assessment is the danger of earthquakes. Based on studies,Gachsaran city has many points of seismicity is concentrated in the northwest and With 69 km fault is active That kind of thrust and thrust fault is active.The aim of the present study, Gachsaran city zoning and Vulnerability Assessment is the danger of earthquakes. Based on studies,Gachsaran city has many points of seismicity is concentrated in the northwest and Has 69 active fault That kind of thrust and thrust fault is active. The results show An area of 3036 square kilometers of the city of Gachsaran, 07/812 km, It has a very high seismic risk, 15/815 square kilometers of the city of Gachsaran a risk of high seismicity, 97/780 square kilometers of seismic risk average, 78/441 square kilometers, equivalent to 55/14 percent The whole city has a low seismic risk Also 11/186 km of the city without the risk of earthquakes. Also Dogonbadan of earthquake risk zone is very high which can be dangerous and problematic. The spatial analysis of earthquake In rural and village settlements Shows that 29/42% of the villages and towns of the city, in areas with very high risk of earthquake, 17/28% in the high risk zone average, 36/2 percent and 45/9 percent in areas without risk of hazard earthquakes are low The strategic evaluation of internal and external factors show that a total of weaknesses 491/0 rated weight and the proposed strategy of the techniques S-HP, WT defensive strategy is 912/0 by weight.

    Keywords: Earthquake, Vulnerability, crisis management, center settlements, township of Gachsaran
  • Nazanin Yarahmadi, MohammadAli Khaliji *, Mohammadreza Rezaei Pages 96-108

    Throughout history, what has led to great strides toward success and positive change in human lifestyle has been derived from the evolved idea of creativity. Creativity plays an essential role in all aspects of human life and affects it. Urban spaces as a meeting place of social, economic, cultural and political forces, etc. have a special place in the emergence of creativity. Creative urban spaces bring vitality, dynamism, vitality, population to the urban environment and are the basis for creativity and innovation. How creative urban spaces are spaces and design features and components; What are the effects of designing such spaces? The main issue is the present study. In this regard, Ahvaz metropolis and urban spaces were selected as a case study. The present research is applied and its method is descriptive-analytical. The statistical population of the study was selected from 100 specialists, experts and pundits in the field of urban studies who are fully acquainted with the city of Ahvaz and are providing services in this city. Stratified and purposeful sampling method was used to distribute the research questionnaires. The reliability coefficient of the questionnaire based on Cronbach's alpha coefficient was equal to 0.974 and was evaluated at an excellent level. Data analysis was performed using SPSS software and factor analysis model and Bartlett sample adequacy test. Findings show that 9 factors alone can explain up to 74% of the total variance. Among the identified factors, including emphasis on the identity of social capital and cultural planning in design, emphasis on natural and cultural features in order to stimulate creativity and emphasis on symbolism with a focus on social discourse alone amounting to 49% of the total variance of design factors Explain the effect of spatial creativity.

    Keywords: Creative City, social creativity, urban places, Ahvaz
  • Hossein Askaripoor Geluyake, Gholamreza Bordbar *, Mehdi Sabokro, Ali Morovati Sharifabadi Pages 109-123

    Decent Work is one of the key factors in achieving sustainable development at the national and regional levels, and its implementation will have desirable consequences, but so far decent work in our country has remained only at the level of political discourse and announcement. Therefore, due to the increasing importance of decent work and its lack of real implementation in Iran, it seems necessary to identify the barriers that are in the way of its implementation. Hence, the main aim of this study is to help achieve sustainable regional development by identify and prioritize the barriers to the implementation of decent work in Yazd province. In this regard, based on trilateralism, 45 (n = 45) employers, workers' representatives and government representatives were Judgmental selected as statistical samples. In order to data gathering, in the first step, barriers to the decent work were identified based on library studies and in-depth initial interviews. In the second step, though, using the Delphi-Fuzzy method and the opinion of some of the experts in the industry sector, the identified barriers in the first step were analyzed and summarized. Finally, in the third step, with using the Fuzzy Best-Worst method, the barriers to decent work were prioritized and finalized. The final results and conclusions of this study indicate that the lack of trust atmosphere in dialogues with definite weight of 0.1999, budgetary problems with definite weight of 0.2840, government-owned structure industry with definite weight of 0.2755 and distrust of other members with definite weight of 0.2766, were the most difficult barriers in the implementation of decent work and, consequently, sustainable development in Yazd province.

    Keywords: Sustainable Development, Regional Sustainable Development, Decent Work, Barriers to Decent Work
  • Mohsen Saghaei, Aghil Gankhaki *, Fahimeh Fadaei Jozzi Pages 124-139

    The profitability of the coastal tourism industry has led to growing global investment in this field, ultimately threatening the sustainability of coastal areas. In Iran, in order to get rid of the oil-dependent economy, recently invested in this field has increased, so it's necessary to address the sustainability of coastal areas. The main purpose of this study was to provide strategic planning to achieve the goals of coastal tourism with an emphasis on the sustainability of environmental resources in Bushehr province. The research method is descriptive-analytical and the data is collected using field methods such as observation and questionnaire. In order to analyze the results, the Fuller triangle method has been used to weighting resources and capabilities, the Meta-SWOT has been used to prepare competitive and strategic maps, and also factor analysis has been used to determine the factors affecting on sustainable development of coastal tourism. According to the results of the Fuller Triangle, the existence of the road and multiple islands with potential tourism attracting have the most and the homogeneity of the inhabitants are of the least importance. According to the competitive map, Bushehr has the best tourist attractions in terms of tourism infrastructure and Dayyer coastal city in terms of tourism attraction potentials. According to the strategic map, the existence of multiple islands with tourism potential in the Dayyer coastal city has a more strategic fit with the goals. According to the results of factor analysis, the factor of constraints with a specific value of 3.88 and explaining 21.5% of the total variance of the factors have the greatest impact on achieving sustainable coastal tourism goals

    Keywords: Strategic Planning, Sustainable Coastal Tourism, Coastal City of Boushehr Province, Meta-SWOT, Factor Analysis
  • Sajjad Rabiee Jarmafshari * Pages 140-152

    Easy access to goods and services is one of the most important issues in planning. This will lead to a hierarchy of settlements in the context of national, regional and district planning. Since the central region of ​​Iran is very large, the issue of balance in the hierarchy between the settlements of this region is very important. Therefore, the purpose of this research is to investigate the changes in the settlement system of the central region of Iran between 1956-2016. The research method is descriptive-analytics using a number of urban and regional planning models. In this research we use urban primacy index, 2-city primacy index, 4-city primacy index or Ginsberg index, Mehta's four city primacy index, Moomav and Alwosabi index, entropy index, Henderson decentralization index, Herfindahl concentration index, Elshakhas index and zipf coefficient to investigate settlement system of central region of Iran. Findings show that the settlement system of the central region of Iran has shifted towards imbalance until 1976 and then to balance until 1996 and from 1996 to 2016 towards imbalance. Also central region of Iran has been facing the Urban Primacy phenomenon and Isfahan metropolis dominates the whole system, but from 1996, indicators indicate formation of a new metropolis of Yazd in this region. In order to improve the balance status of the settlement system of the central region of Iran, decentralization of the metropolitan area of ​​Isfahan with respect to the principles of land preparation and equitable distribution of facilities in small and medium cities is necessary.

    Keywords: Settlement System, Central Region of Iran, Balance, Concentration, Urban Primacy
  • Majid Akbari *, N. Z .Sotodeh, Kazhal Yasami, Fatemeh Fekri Pages 153-171

    The present economic future of the world is intertwined with the knowledge-based economy in the metropolis of the world, as the key places of development, the increasing competition for the absorption and development of knowledge-based activities and the enhancement of its competitive advantage at the macro level. Today's cities are the key to unlocking management difficulties, the vocabulary of knowledge and research. Meanwhile, Tehran's metropolitan area, with its long history of capital in recent decades, has provided a good base for establishing knowledge-based companies in its area, but according to available evidence, these companies have not been planned as planned at city level. Is. The purpose of this study was to evaluate and analyze the distribution system of knowledge based companies in 22 regions of Tehran. The type of applied research and its method is descriptive-analytical. Shannon entropy weighting model and Vikor technique were used for data analysis and Moran's spatial correlation method in ARC GIS software environment was used. The results of this study showed that in terms of accumulation and enjoyment of knowledge-based companies, Area 3 with VICOR (0) in the first place and Region 6 with VICOR (0.012) and 2 with Vikor (0.410). It is ranked second and third, respectively. In contrast, areas 13 with Vikor (0.9991), 17 with Vikor (0.9995) and Area 19 with Vikor (1) were ranked 20, 21 and 22, respectively. Other results also show that most companies are concentrated in the city core, and the distribution of knowledge-based firms across regions is based on the pattern of deploying advanced infrastructure and services across the city, in a cluster-oriented manner. It is central to the central and northern regions.

    Keywords: Regional Analysis, Knowledge Base Companies, Moran's Spatial Solidarity, vikor, Tehran metropolis
  • Tahereh Hekmatyar *, Javadmikaniki Javad, Mofid Shatri Pages 172-184

    Rural designers have improved biological conditions through well-designed programs and actions to transform the rural environment and, in some cases, the rehabilitation of parts of these spaces in order to develop a sustainable and sustainable development in all parts of the country. The purpose of this study was to evaluate the effect of the implementation of the Hadi plan on the rural housing component and the environmental status of the village as well as the satisfaction of the people in implementing the guideline of villages in the central district of Jiroft city. This research is a descriptive-analytic type based on the nature of the purpose and the method is descriptive-analytic. After initial sampling in 30 samples, the variance of the satisfaction attribute was obtained to be 185. 0, which, after placing in the formula and performing calculations, ultimately 135 households were selected as sample size. To process the data, descriptive and inferential statistical methods such as two-dimensional cross-analysis of Wallis test as well as TOPSIS ranking method have been used The results of the research indicate that: among the implementing variables of the Hadi plan, the level of people's satisfaction with the housing and environmental components has been higher than the average. Also, with 99% confidence, the level of people's satisfaction in the studied villages will be significantly different from each other Therefore, the implementation of the master plan of the sample villages in the field of improving the housing situation, environment and rural life has been successful and has been able to provide relative satisfaction to the villagers. Therefore, the implementation of the master plan of the sample villages in the field of improving the housing situation, environment and rural life has been successful and has been able to provide relative satisfaction to the villagers. Also, the results of the ranking of sample villages on the basis of the model used indicate the highest impact of the implementation of the guideline in the populated villages that have a long history of conducting their conducting plan Like Aliabad, Hawkard has been.

    Keywords: Rural Development, Guide Plan, Physical, environmental development, central District in Jiroft county.)
  • Abdolghafur Hout *, Mahmudreza Anvari, Gholamreza Miri Pages 185-201

    In recent years, across the city of Chabahar, we have witnessed and implemented various types of projects, many of which have been without the need for ecological and ecological capability of the area, which has created environmental crises at the coastal level, within The city has been.The assessment of ecological capability, in the sense of "measuring the potential of the land by specific criteria", has been considered as the most important tool and factor for achieving sustainable development. The purpose of the present study is to investigate the status of Chabahar urban areas in terms of ecological criteria. The present study is a descriptive-analytic one in terms of methodology. The statistical population of the study included residents of Chabahar city (106.739) according to the 2016 census. The data collection tool was a 35-item questionnaire whose face validity was confirmed by several experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha of 0.83.For spatial analysis and spatial analysis of research findings, ARC GIS SPSS and MATLAB software and Mamdani Fuzzy and VIKOR Fuzzy models were used. The results indicated that, in the four districts of Chabahar, the current ecological situation was in a relatively moderate position, with a large number of principles being considered. This value for area 1 is 0.71, which is the average level, for area 2 is 0.64 which indicates a low level of development, for area 3 is 0.54 which indicates a low level of development. The data for area 4 is equal to 0.79, which indicates a high level. Accordingly, Area 4 is in the best condition, and Area 3 is in the worst situation.

    Keywords: development, Ecological, City, Chabahar