فهرست مطالب

شاهد اندیشه - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1400)

نشریه شاهد اندیشه
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیومرث مولادوست*، سید سعید آقایی صفحات 9-46

    خرده فرهنگ ها موجب شناخت پدیده های اجتماعی و فرهنگی می شوند. جبهه و دوران هشت ساله جنگ، از فرهنگ و خرده فرهنگ های مربوط به خود برخوردار بود که واکاوی این حوزه اهمیت فراوانی در به یادسپاری نسل جوان دارد. مطالعه حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ماهیت داده ها کیفی است که به روش توصیفی گردآوری شده است. هدف از این پژوهش، بررسی خرده فرهنگ رزمندگان جمهوری اسلامی ایران در جنگ هشت ساله است. این مطالعه به مباحثی از قبیل؛ زبان (کنایه، اصطلاحات رایج و زبان های محلی رمز کننده اطلاعات)، شوخ طبعی، موسیقی های حماسی و دفاع مقدس و فرهنگ ایثار پرداخته است. خرده فرهنگ رزمندگان در جبهه های جنگ، رنگ مایه فرهنگ اسلامی و ایرانی داشت، فرهنگ ویژه ای در بخشی از تاریخ ایران به وجود آورده است. شناسایی خرده فرهنگ های موجود در جبهه های جنگ برای بررسی فرهنگ حاکم بر دفاع مقدس و همچنین برهه ایی از تاریخ نیروهای مسلح بسیار مهم و ارزشمند است. ایثار و از خودگذشتگی رزمندگان در جنگ هشت ساله به عنوان یکی از خرده فرهنگ های موجود در رفتار رزمندگان بسیار مهم است که تبیین این شاخص ها برای الگوسازی و ایجاد نمادهای فرهنگی برای نسل جنگ ندیده در برابر تهاجم فرهنگی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: جنگ هشت ساله، خرده فرهنگ جبهه، رزمندگان، فرهنگ اسلامی و ایرانی، نظامیان دوران جنگ
  • مهدی میرزایی* صفحات 47-72
    تاکید مقام معظم رهبری (مدظله اعالی)، بر معنویت و اخلاق به عنوان سرفصل دوم، از سرفصل های هفتگانه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، از اهمیت پرداختن به این موضوع و تحلیل مولفه های آن، از جنبه های گوناگون صحه گذاشته است. هدف پژوهش، بررسی تحلیل مولفه های معنویت و اخلاق در محتوای وصیت نامه شهدای معلم استان ایلام از حیث انطباق با بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است. روش پژوهش، کمی و از نوع تحلیل محتوا است که در طبقه تحلیل محتوا از نوع مقوله ای قرار دارد. واحد تحلیل از نوع، بررسی اسناد و مدارک یعنی تحلیل وصیت نامه شهدای فرهنگی از حیث واحدهای اندازه گیری (مولفه های معنویت و اخلاق) مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است. برای گردآوری اطلاعات، به علت حجم کم جامعه پژوهشی (55 وصیت نامه)، کل جامعه به شکل سرشماری به عنوان نمونه انتخاب شدند و تمامی وصیت نامه ها موردبررسی و تحلیل قرار گرفتند. ابزارهای اندازه گیری فرم فیش برداری و چک لیست تحلیل محتوا، با استفاده از شاخص های آمار توصیفی هستند. در پایان مشخص شد که به ترتیب مولفه های: ایمان و توکل به خدا (48)، اخلاص (37)، مقابله با استحاله و دگرگونی فرهنگی و اخلاقی در جامعه توسط دشمنان (31)، ایثار و فداکاری (29)، صبر و شکیبایی (28)، خودسازی معنوی و اخلاقی (23)، همدلی و اتحاد (22)، ظلم و استکبارستیزی (21)، خیرخواهی (20)، حفظ و اشاعه روحیه انقلابی (19)، شجاعت و دلاوری (18)، عزت و اقتدار ملی (14)، خودباوری و اعتمادبه نفس (13)، وفاداری و استقامت (12) و درنهایت جوانمردی (11) مورد، بیشترین تاکید را برحسب فراوانی، در وصیت نامه شهدای فرهنگی داشتند.
    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، معنویت و اخلاق، تحلیل محتوا، وصیت نامه شهدا
  • کیوان شعبانی مقدم، سارا نژادی*، فرزانه زین العابدینی، معصومه حسن زاده تبریزی صفحات 73-90
    فعالیت زنان در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه اسلامی، از صدر اسلام تاکنون از واقعیت های غیرقابل انکار تاریخ اسلام و ایران است. هرچند اسلام با حضور زنان در جنگ ها به عنوان رزمنده مخالف است، اما در مواردی که این اقدام به منظور دفاع از جان خویش یا دفاع از وجود مبارک پیامبر (ص) انجام شده، مخالفتی ابراز نشده است. از همان صدر اسلام، زنان شهادت طلب و ایثارگر حتی در بحرانی ترین شرایط از بذل جان و فداکاری در راه اسلام دریغ نداشتند. حماسه پرشور کربلا و ایثارگری های زینب (س) و دیگر زنان چون مادر وهب (دختر عبد، از بنی کلب، همسر عبدالله بن عمیر کلبی) جلوه ای از روح شهادت طلبی در زنان مسلمان است. هدف از این مطالعه بررسی نقش روحیه ایثار و شهادت زنان ایرانی در ادوار مختلف بود. روش پژوهش به شکل کتابخانه ایی بود که در آن برای یافتن مستندات، از مطالعه کتب مربوط و جست وجو در پایگاه های داده داخلی با استفاده از کلیدواژه های مرتبط انجام گرفت؛ که نتایج جست وجو نشان داد زنان ایران اسلامی چه در زمان مشروطه و چه در انقلاب اسلامی یا جنگ تحمیلی، با الگوپذیری از حضرت زینب (س) همواره در کنار مردان خود وگاهی جلوتر از آنان، از آزمون صبر و استقامت و ایثار و شهادت طلبی، سربلند بیرون آمده اند.
    کلیدواژگان: ایثار زنان، شهادت طلبی زنان، فرهنگ ایثار، عاشورا، مشروطه، انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی
  • محمد پورقربان، رقیه مهری*، حمیدرضا تبشیری صفحات 91-109
    تامین و تضمین امنیت در فضای بروز و ظهور تهدیدهای گوناگون در نظام امنیت متحول شده جهانی، اولویتی مهم برای تمامی دولت ها است. در چنین فضایی، جمهوری اسلامی ایران به عنوان نظامی ضدسلطه در معرض تهدیدهای متعارف و غیرمتعارف گوناگون از سوی کنشگران منطقه ای و غیرمنطقه ای است، تهدیدهایی که درک درست آن ها از اهمیتی غیرقابل انکار برای دستگاه امنیتی و سیاست خارجی کشور برخوردار است. در توضیح شیوه بروز این تهدیدها باید گفت که آن ها دقیقا با شناخت خلاهای راهبردی و ضعف های استراتژیک در حوزه های اقتصادی، سایبری، دفاعی و... سعی می کنند تا ضربه را به همین نواحی وارد کرده و با اقدامات ایذایی و چندبعدی، دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی ایران را دچار نوعی غافلگیری راهبردی کنند. بر این اساس، سوال این پژوهش آن است که قدرت نرم چگونه می توان سبب غافلگیری راهبردی شود؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه این پژوهش این گونه مطرح می شود که شناخت درست از ضعف های موجود در حوزه های اقتصادی، سایبری و دفاعی و تقویت زیرساخت های دفاعی در این حوزه ها، دو گام مهم در جهت جلوگیری از بروز غافلگیری راهبردی می باشند. یافته های این پژوهش نشان از آن دارد که قدرت نرم با تاثیر بر دپیلماسی و نفوذ بر فضای فکری اجتماع سبب به وجود آمدن غافلگیری برای نظام سیاسی می شود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از تجزیه وتحلیل داده های به روش کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: غافلگیری، راهبرد، سیاست، امنیت، قدرت نرم
  • منیژه آغاز*، تهمینه پارسایی صفحات 111-132

    اصول کافی و صحیح بخاری از منابع معتبر روایی شیعه و اهل سنت است که پیروان این دو مذهب در بسیاری از اصول و فروع دین اسلام، به این دو کتاب استناد می کنند. از آموزه های مهمی که در این دو کتاب، روایاتی درباره آن ذکرشده و ابوابی به آن اختصاص داده شده، محبت است. این پژوهش به تحلیل محتوای واژه حب و مشتقات آن در این دو کتاب پرداخته است. واژه ها و موضوعات استخراج شده از تحلیل محتوای روایات، نشان می دهد حب در اصول کافی با مفاهیم کلیدی عقل، دین، صفات خدا، اطاعت، تقوا، معرفت و اهل بیت ارتباطی وثیق دارد و دارای لایه های معنایی متعددی چون حب معبود و عبد، حب رسول خدا و اهل بیت و حب انسان ها وهم نوعان و مومنان و حب مذموم است. بیشتر حجم روایات مربوط به حب در کتاب کافی، به دوری از حب دنیا که جهالت و عجز و غوایت است اشاره دارد؛ اما در صحیح بخاری حب، تنها با ایمان و بر ارتباط دارد و بیشتر حجم روایات به لایه های معنایی حب می پردازد که حب میان عبد و معبود، حب به رسول خدا و انسان ها را شامل می شود، اما اشاره ای به حب اهل بیت نشده است.

    کلیدواژگان: اصول کافی، تحلیل محتوا، ایمان، حب، روایات، صحیح بخاری
  • فائز جلیل طهماسبی*، سید سجاد حسینی، الهام احمدی صفحات 133-153
    مقاله حاضر با رویکرد تلفیقی (توصیفی تاریخی و ریالیسم تدافعی) به بررسی جایگاه کشور عراق در جبهه مقاومت می پردازد و سعی دارد با تاکید بر ویژگی ها و شاخصه های مهم کشور عراق جایگاه مهم این کشور را در اتخاذ سیاست و خط مشی تصمیم گیرندگان امر به اثبات برساند. این نوشته اذعان می دارد که عراق به دلیل موقعیت خاص ژیوپلیتیکی ذخایر نفت و گاز و از همه مهم تر شرکت داشتن در جبهه مقاومت و همسایگی با کشور ایران همواره موردتوجه قدرت های فرامنطقه ای و کشورهای همسایه بوده است. این مقاله در ادامه با اشاره به جایگاه عراق و ایران به عنوان بخشی از محور مقاومت در نظریه های جهانی ژیوپلیتیک ویژگی های ژیوپلیتیکی ایران و عراق را برمی شمارد و در پایان با اشاره به جایگاه و توانایی های جبهه مقاومت برای ایجاد همگرایی در منطقه و کاهش تنش را برمی شمارد. یافته ها حاکی از آن است که کشور عراق با اکثریتی مسلمان و شمار بالای شیعیان، از زمان سقوط صدام حسین تاکنون، جایگاهی ویژه در جبهه مقاومت داشته است اگرچه به نظر می رسد که محور مقاومت هنوز امکان بهره گیری گسترده و هماهنگ از این کشور را نداشته است؛ اما پتانسیل هایی مانند اهمیت ژیوپلیتیکی، داشتن مراجع تاثیرگذار شیعی و گروه های شیعی مختلف، در عراق نشان می دهد که این کشور جایگاهی مهم در تلقی محور مقاومت دارد. چه اینکه اگرچه در عراق گروه هایی مانند حشد الشعبی و کتایب از دیدگاه مقاومت در این کشور دفاع می کنند.
    کلیدواژگان: غرب آسیا، عراق، جبهه مقاومت، ژئوپلیتیک، استراتژیک، نفت، منطقه
|
  • Kiyumars Moladoost *, Seyed Saeed Aghaei Pages 9-46

    Subcultures cause the recognition of social and cultural phenomena. The front and the eight-year period of the war had their own culture and subcultures, and the study of this area is very important in remembering the young generation. The present study is qualitative in terms of purpose, application and nature of the data that has been collected by descriptive method. The purpose of this study is to investigate the subculture of the fighters of the Islamic Republic of Iran in the Eight-Year War. This study addresses issues such as; language (irony, common terms, and local languages ​​that encode information), humor, epic music, and sacred defense, and the culture of abnegation. The subculture of warriors on the battlefields had the theme of Islamic and Iranian culture, it has created a special culture in a part of Iranian history. Identifying subcultures on the battlefield is vital and valuable to examin the culture that dominant sacred defense as well as a moment in the history of the armed forces. Sacrifice and self-sacrifice of warriors in the Eight-Year War is very important as one of the subcultures in the behavior of warriors, and explaining these characteristics is important for modeling and creating cultural symbols for the non-war generation against cultural invasion.

    Keywords: Eight-Year War, Front subculture, Islamic, Iranian culture, Warriors, Wartime military
  • Mehdi Mirzaei * Pages 47-72
    The emphasis of the Supreme Leader on spirituality and ethics as the second chapter of the seven chapters of the statement of the second step of the Islamic Revolution, the importance of addressing this issue and analyzing its components, has been confirmed in various aspects. The purpose of this study was to investigate the analysis of the components of spirituality and ethics in the content of the testaments of the teacher martyrs of Ilam province in terms of compliance with the declaration of the second step of the Islamic Revolution. The research method is quantitative and of the type of content analysis, which is in the category of content analysis of the category type. The unit of analysis is the study of documents, i.e. the analysis of the wills of cultural martyrs in terms of units of measurement (components of spirituality and ethics) based on the statement of the second step of the Islamic Revolution. To collect information, due to the small size of the research community (55 testaments), the whole community was selected as a sample by census and all testaments were examined and analyzed one by one. The forms of measuring the presentation form and the list of content analysis lists are described using statistical indicators. at the end, it was found that the components: faith and trust in God (48), morality (37), coping with cultural and moral transformation in society by enemies (31), self-sacrifice (29), patience, respectively (28), spiritual and moral self-construction (23), empathy and unity (22), oppression and anti-arrogance (21), benevolence (20), preservation and dissemination of revolutionary spirit (19), courage and bravery (18), dignity and National authority (14), self-confidence and self-confidence (13), loyalty and perseverance (12) and finally chivalry (11), were the most important emphases in terms of frequency, in the testaments of cultural martyrs.
    Keywords: statement of the second step of the Islamic Revolution, Spirituality, ethics, content analysis, Testaments of the martyrs
  • Keivan Shabani, Sara Nezhadi *, Farzaneh Zeinalabedini, Masoumeh Hasanzadeh Pages 73-90
    The activity of women in various political, social and cultural fields of Islamic society, from the beginning of Islam until now, is one of the undeniable realities of the history of Islam and Iran. Although Islam opposes the presence of women in wars as combatants, no objections have been expressed in cases where this action has been taken in order to defend one's life or the existence of the Holy Prophet (PBUH). From the very beginning of Islam, martyrdom-seeking and self-sacrificing women did not hesitate to sacrifice their lives and sacrifice for the sake of Islam, even in the most critical circumstances. The passionate epic of Karbala and the sacrifices of Zainab (PBUH) and other women such as Wahb's mother (daughter of Abd, from Bani Kalb, wife of Abdullah bin Umayr Kalbi) is a manifestation of the spirit of martyrdom in Muslim women. The purpose of this study was to investigate the role of self-sacrifice and martyrdom of Iranian women in different eras. Library research method has been usedin which for finding documents, related books were studied and searched in internal databases using related keywords; The research results showed that the women of Islamic Iran, whether during the constitutional period or during the Islamic Revolution or the imposed war, by following the example of Hazrat Zainab (PBUH), came out  always proud of the test of patience, endurance, self-sacrifice and martyrdom alongwith their husbands and sometimes ahead of them.
    Keywords: Women's sacrifice, Women's martyrdom, Culture of Sacrifice, Ashura, Constitution, Islamic Revolution, imposed war
  • Mohamad Porgorban, Ruqayyah Mehri *, Hamidreza Tabshiri Pages 91-109
    Providing and securing security in the incidence and emergence of various threats in the global security system is an important priority for all governments. In such an atmosphere, the Islamic Republic of Iran, as an anti-domination system, is subject to conventional and unconventional threats from regional and unrealistic actors, threats that proper understanding of the importance of the country is for the country's security and foreign policy. In explaining the way these threats occur, it should be said that they by recognizing strategic gaps and strategic weaknesses in the fields of economics, cyber, defense, etc. try to damage these fields and surprise security system of Islamic Republic of Iran strategically by harassment and multidimensional actions. Accordingly, the question of this research is that how soft power can cause strategic surprise? In response to this question, the main hypothesis is that proper recognition of the weaknesses in the economic, cyber and defense fields and strengthening defense infrastructure are two important steps to prevent strategic surprise.  The findings of this research show that soft power with an effect on diplomacy and influence on the intellectual space of the community leads to surprise for the political system. This paper carried out using descriptive-analytical method using library method analysis.
    Keywords: Soft power, Islamic Republic of Iran, Strategic Surprise, Treats, Security System
  • Manighe Aghaz *, Tahmineh Parsai Pages 111-132

    Usul Al-Kafi & Sahih Bukhari books are the reliable sources of Shiite and Sunni narrations to which the followers of these two religions refer about issues in many principles and sub-principles of Islam. One of the important issues about which narrations are mentioned in these two books and also some chapters are dedicated to it is the word "love". The present article has analyzed the content of the word love and its derivatives in these two books. The words and topics extracted from the analysis of the content of the narrations, show that love in Usul Al-Kafi is strongly related to the key concepts of intellect, religion, attributes of God, obedience, piety, cognition and Ahl al-Bayt and that it has several semantic layers of meaning such as the love between God and servant, the love to the Messenger of God and Ahl al-Bayt, and the love of mankind and believers, and the love that is displeasing. Most of the narrations related to love in Usul Al-Kafi book refer to the distance from the love to the world which is ignorance, helplessness and misguidance. But in Sahih Bukhari, love is related only to faith and goodness, and most of the narrations deal with the semantic layers of love, which include the love between God and servant, the love to the Messenger of God and mankind, but there is no mention of the love to Ahl al-Bayt.

    Keywords: Usul Al-Kafi, content analysis, faith, love, Narrations, Sahih Bokhari
  • Faez Jalil *, Seyedsajad Hoseini, Elham Ahmadi Pages 133-153
    The present article examines the position of Iraq in the axis of resistance with a combined approach (descriptive-historical and defensive realism) and tries to emphasize the important features and characteristics of Iraq and its important position in adopting the policy of decision makers. This article acknowledges that Iraq has always been considered by supra-regional powers and neighboring countries due to the special geopolitical position of oil and gas reserves and, most importantly, its participation in the axis of resistance and its neighborhood with Iran. This article goes on to refer to the position of Iraq and Iran as part of the axis of resistance in global geopolitical theories and enumerates the geopolitical features of Iran and Iraq. The findings show that Iraq, with a Muslim majority and a large number of Shiites, has had a special place in the resistance since the fall of Saddam Hussein, although it seems that the axis of resistance can still be used extensively and in a coordinated manner. However, potentials such as geopolitical importance, having influential Shiite authorities and various Shiite groups in Iraq show that this country has an important place in the perception of the axis of resistance. However, in Iraq, groups such as hashd-al sha'bi (the popular mobilization)and kata'eb (the books) defend the view of the resistance in this country.
    Keywords: West Asia, Iraq, Axis of Resistance, Geopolitics, strategy, Oil, Region