فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالحسین دانشوری نسب*، سوده مقصودی، مریم صالحی صفحات 7-50

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه حمایت اجتماعی با تاب آوری اجتماعی زنان آسیب دیده از سیل انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، تمامی زنان شهری و روستایی بالای 15 سال آسیب دیده از سیل سال 1399 در شهرستان دلگان بود که تعداد آن ها 34280 نفر برآورد شد. برای نمونه آماری پژوهش 256 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده و مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر در محیط نرم افزار ایموس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین حمایت خانواده با تاب آوری رابطه مستقیم وجود دارد. همچنین حمایت دوستان با تاب آوری (روابط ایمن و تاثیرات معنوی) و حمایت دیگران با تاب آوری (شایستگی فردی، کنترل و تاثیرات معنوی) زنان سیل دیده رابطه معکوس دارد. از سوی دیگر بین حمایت دیگران با تاب آوری (روابط ایمن) رابطه مستقیم مشاهده شد. در مجموع نتایج نشان دهنده رابطه مثبت حمایت اجتماعی با تاب آوری زنان آسیب دیده از سیل بود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، تاب آوری اجتماعی، زنان، سیل
  • سید علیرضا افشانی*، زهرا شیخ علیشاهی صفحات 51-91

    خرافه و باورهای خرافی از مسایل مهم دنیای امروز است به طوری که می توان آن را به عنوان یک مسئله ی اجتماعی و فرهنگی به حساب آورد، مسئله ای که می تواند نقش مهمی در زندگی اجتماعی انسان داشته باشد. پژوهش حاضر به بررسی عوامل اجتماعی_فرهنگی مرتبط با گرایش به خرافات در بین زنان ساکن مناطق حاشیه ای شهر یزد پرداخته است. روش مورد استفاده در این تحقیق از نوع پیمایشی است؛ داده ها با ابزار پرسش نامه و با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای از 246 نفر از زنان ساکن در مناطق حاشیه نشین شهر یزد گردآوری شده است. اعتبار ابزار با روش محتوایی و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ محرز شد. یافته های تحقیق نشان داد که متغیرهای وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال و احساس امنیت اجتماعی رابطه معناداری با میزان گرایش زنان به خرافات نداشتند؛ درحالی که متغیرهای سن، پایگاه اجتماعی_اقتصادی، نوگرایی، ازخودبیگانگی، رضایت از زندگی، یادگیری اجتماعی، محرومیت اجتماعی و استفاده از وسایل ارتباط جمعی دارای رابطه معنادار با میزان گرایش زنان به خرافات اند. نتایج رگرسیون چندگانه نقش معنادار چهار متغیر رضایت از زندگی، یادگیری اجتماعی، نوگرایی و استفاده از وسایل ارتباط جمعی در میزان گرایش به خرافات را تایید می کند که در این میان وسایل ارتباط جمعی بیشترین نقش را در کاهش گرایش به خرافات ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: خرافات، نوگرایی، ازخودبیگانگی، حاشیه نشینی، زنان
  • سلمان زارعی* صفحات 93-117

    رابطه بین نشانگان افسردگی با بهزیستی روان شناختی تا حدودی دارای حمایت نظری و تجربی است، اما درباره مکانیسم های تعدیل کننده این رابطه مطالعات اندکی وجود دارد. این پژوهش با هدف تعیین نقش تعدیل کنندگی خودشفقت ورزی در رابطه بین نشانگان افسردگی با بهزیستی روان شناختی انجام شد و توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش زنان بیوه مراجعه کننده به سازمان بهزیستی شهر تهران در سال 1398 بود که از بین آن ها تعداد 130 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس بهزیستی روان شناختی(PWS)، مقیاس خودشفقت ورزی نف (SCS)  و ویراست دوم سیاهه افسردگی بک ((BDI-II)  بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که رابطه بین نشانگان افسردگی با بهزیستی روان شناختی منفی و معنی دار بود (001/0 p<، 54/0- =r). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی، نقش تعدیل گر خودشفقت ورزی در رابطه بین نشانگان افسردگی و بهزیستی روان شناختی را تایید کرد(01/0 p<، 23/0- =β). مطالعه حاضر بر نقش تعدیل کننده خودشفقت ورزی به عنوان یک مکانیسم مهم در رابطه بین نشانگان افسردگی با بهزیستی روان شناختی تاکید دارد؛ بنابراین، افزایش خودشفقت ورزی در زنان بیوه می تواند روش مطلوبی برای حمایت از آن ها در مواجهه با ناملایمات و آشفتگی های زندگی باشد.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، افسردگی، بهزیستی روانشناختی، زنان بیوه
  • سمانه اسکندری، اکبر علیوردی نیا*، محمداسماعیل ریاحی، رحمت الله معمار صفحات 119-163

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی- فرهنگی موثر بر نگرش دانشجویان نسبت به خشونت علیه زنان صورت پذیرفته است. این مطالعه با استفاده از روش پیمایش در میان 400 نفر از دانشجویان پسر دانشگاه های دولتی استان مازندران که بر اساس شیوه ی نمونه گیری احتمالی طبقه ای انتخاب شده بودند و با استفاده از نظریه های فمینیسم لیبرال و یادگیری اجتماعی انجام شده است. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که اغلب دانشجویان (5/72 درصد) دارای نگرش منفی، 2/26 درصد دارای نگرش میانه و 2/1 درصد دارای نگرش مثبت نسبت به خشونت علیه زنان بوده اند. همچنین، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه نشان می دهد که متغیر های مستقل کیفیت هنجاری ادراک شده دیگران مهم، نگرش سنتی نسبت به زنان، کیفیت عکس العمل ادراک شده دیگران مهم، پاداش های ادراک شده و انتظارات سنتی از نقش زناشویی، به ترتیب دارای بیشترین تاثیر بر متغیر وابسته پژوهش بوده اند. در حالت کلی، نتایج به دست آمده، گزاره های مربوط به نظریه های فمینیسم لیبرال و یادگیری اجتماعی را تایید می کنند و نشان می دهند که نگرش نسبت به خشونت علیه زنان، امری اجتناب ناپذیر نبوده  و تحت تاثیر ساختار و ایدیولوژی حاکم بر جامعه و پیوند های اجتماعی فرد با اطرافیان و پاداش ها و تنبیه هایی ایجاد می گردد که شخص در جریان کنش هایش دریافت می کند.

    کلیدواژگان: نگرش، خشونت علیه زنان، فمینیسم لیبرال، یادگیری اجتماعی
  • سمیرا لطفی*، مهرانگیز پیوسته گر، زهره خسروی، روشنک خدابخش پیرکلانی، سید ابوالقاسم مهری نژاد صفحات 165-191

    رفتارهای خودآسیبی از جمله عواملی است که امروزه در بین دختران شایع شده است؛ از این رو بررسی متغیرهای مرتبط با رفتارهای خودآسیبی دختران حایز اهمیت است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای سبک دلبستگی، سرسختی روان شناختی و کمال گرایی اخلاقی در دو گروه دختران با و بدون رفتارهای خودآسیبی بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای بود. تعداد 234 نفر از دختران دانشگاه های تهران که شرایط ورود به پژوهش را داشتند به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند.ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های رفتارهای خودآسیبی، سبک های دلبستگی، سرسختی روان شناختی و کمال گرایی اخلاقی بود. به منظور تحلیل داده ها به روش تحلیل واریانس چندمتغیری از نرم افزار SPSSV19 استفاده شد. نتایج نشان داد بین نمرات دلبستگی ایمن، اجتنابی، دوسوگرا، سرسختی روان شناختی و کمال گرایی اخلاقی در دو گروه افراد با و بدون رفتارهای خودآسیبی تفاوت معنی داری در سطح 05/0>p وجود دارد. به این معنی که افراد بدون رفتارهای خودآسیبی نمرات بالاتری در دلبستگی ایمن، سرسختی روان شناختی و کمال گرایی اخلاقی نسبت به گروه با رفتارهای خودآسیبی کسب کردند. افزون بر آن در متغیرهای دلبستگی اجتنابی و دلبستگی دوسوگرا گروه با رفتارهای خودآسیبی نمرات بالاتری نسبت به گروه بدون رفتارهای خودآسیبی به دست آوردند. در نهایت نتایج این پژوهش نشان داد در متغیرهای سبک های دلبستگی، سرسختی روان شناختی و کمال گرایی اخلاقی بین دو گروه دختران با و بدون رفتارهای خودآسیبی تفاوت معنی داری وجود دارد  لذا آگاهی روانشناسان، مشاوران و سایر متخصصان از این متغیرها برای مواجهه با دختران دارای رفتارهای خودآسیبی می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، سرسختی روانشناختی، کمال گرایی اخلاقی، رفتارهای خودآسیبی، دختران
  • جواد صادقی جعفری*، فاطمه آرمنده صفحات 193-224

    خودشیءانگاری از جمله مسایل حوزه زنان است که در سال های اخیر، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. در پژوهش حاضر، با استفاده از نظریه مک کینلی و هاید (1996) و روش کمی از نوع پیمایشی رابطه میان اثرپذیری از تبلیغات لوازم آرایشی و خودشیءانگاری در زنان 18 تا 35 سال شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای متشکل از  پرسش نامه کوان، احمد و احمد (2019) برای سنجش تاثیرپذیری از تبلیغات لوازم آرایشی و پرسش نامه مک کینلی و هاید (1996) برای سنجش خودشیءانگاری استفاده شده است. به وسیله نرم افزار «سمپل پاور» به شیوه نمونه گیری در دسترس  270 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی تک نمونه، ضریب رگرسون ساده و همچنین از مدل رگرسیونی هایس (برای سنجش اثر متغیرهای تعدیل گر) استفاده شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که متغیر اثرپذیری از تبلیغات لوازم آرایشی به عنوان یک متغیر پیش بین در سطح متوسط برای متغیر خودشیءانگاری و دو مولفه نظارت بدنی و شرم بدنی به حساب می آید. ضرایب تبیین به ترتیب  50/0، 546/0 و 48/0 به دست آمد. این ضریب برای مولفه باور به کنترل بدن 18/0 از نوع منفی و معنادار است. متغیرهای تحصیلات مادر و پایگاه اقتصادی - اجتماعی به طور محدود در رابطه میان دو متغیر اصلی پژوهش نقش تعدیل گر را دارد.

    کلیدواژگان: خودشیءانگاری زنان، تبلیغات لوازم آرایشی، نظارت بدنی، شرم بدنی، باور به کنترل بدن
|
  • Abdolhossein Daneshvarinasab *, Soodeh Maghsoodi, Maryam Salehi Pages 7-50

    The aim of this study was to investigate the relationship between social support and social resilience of women affected by floods in Delgan. The statistical population of the study was all urban and rural women over 15 years old affected by the flood of 2020 in Delgan city, whose number was estimated at 34,280 people. The statistical sample of the research was 256 women and the sampling was done by simple random sampling. Data collection tools included a Perceived Social Support Questionnaire and the Connor and Davidson Resilience Scale. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis method in AMOS software. The results showed that there was a direct relationship between family support and resilience. There was also an inverse relationship between friends support with resilience (Positive acceptance of change and safe relationships and Spiritual Influences) and Significant others' support with resilience (Personal competence, Self-Control and spiritual influences) of women affected by flood. On the other hand, there was a direct relationship between the Significant Others' support and resilience (Positive acceptance of change and safe). Overall, the results showed a positive relationship between social support and resilience of flood-affected women.

    Keywords: Social Support, Social Resilience, Women, Flood
  • Seyedalireza Afshani *, Zahar Sheikhalishahi Pages 51-91

    Superstition and superstitious beliefs are among the important concerns today to the extent that they could be considered social and cultural issues as they can influence human social life. This study examined the socio-cultural factors influencing the tendency towards superstition among women living in the slums of Yazd, Iran. The study was designed as survey research and the data was collected using a questionnaire with cluster sampling among 246 women living in the slums of Yazd. The validity of the questionnaire was confirmed through content validity and Cronbach’s alpha coefficient was used to assess the reliability. The findings of the study indicated that the variables of marital and employment status and social security had no significant relation with the tendency of participants towards superstition. However, the variables including age, socio-economic status, modernism, alienation, life satisfaction, social learning, social exclusion, and the use of mass media had a significant relation with the tendency towards superstition. The results of multiple regression analysis confirmed the significant relation of four variables of life satisfaction, social learning, modernism, and the use of mass media among which mass media had the strongest role in explaining the variable of the tendency towards superstition.

    Keywords: superstition, modernism, alienation, suburbanization, Women
  • Salman Zarei * Pages 93-117

    The association between depression symptoms and psychological well-being has received both theoretical and empirical support, however, less is known about the moderating mechanisms in this relationship. The current study aimed to explore the moderating role of self-compassion in the relationship between depressive symptoms and psychological well-being. The research method was descriptive – correlational. The statistical population was widowed women who referred to the East Tehran Welfare Organization in 2019, and a total of 130 women were selected via a simple accidental sampling method. Psychological Well-being Scale (PWS), Self-Compassion Scale (SCS), and Beck Depression Inventory-II (BDI-II) were used to collect the data. Collected data were analyzed using hierarchical linear regression. Results showed that the relationship between depressive symptoms and psychological well-being (r= -0.54, p<0.001) was significantly negative. Also, results of hierarchical regression confirmed the moderating role of self-compassion in the relationship between depressive symptoms and psychological well-being (β= -0.23, p<0.01). The present study highlights the moderating role of self-compassion as an underlying mechanism between depression symptoms and psychological well-being. Therefore, increasing self-compassion in widowed women could be a good way to protect them in the face of adversity and suffering in life.

    Keywords: self-compassion, Depression, psychological well-being, Widowed Women
  • Samaneh Eskandary, Akbar Aliverdinia *, Mohammad Esmaeil Riahi, Memar Rahmatollah Pages 119-163

    This study aimed to investigate social and cultural factors affecting students’ attitudes toward violence against women. This study was conducted using a survey method among 400 male students of public universities in Mazandaran province who were selected based on stratified probabilistic sampling method and using theories of Liberal Feminism and Social Learning. The results revealed that the majority of participants (72/5%) had a negative, more than 26% of them had a medium, and more than 1% of them had a positive attitude toward violence against women. Also, the results of multiple regression analysis show that the independent variables of perceived norm qualities of significant others, traditional attitudes towards women, perceived reaction qualities of significant others, perceived rewards, and traditional marital role expectations, respectively have the greatest impact on the dependent variable. In general, the results confirm the propositions of the theories of liberal feminism and social learning and they show that the issue of violence against women and the attitudes toward it, is not inevitable, rather it is created under the influence of the structure and ideology that governs society and the social ties of the individual with those around him and the rewards and punishments he receives during his actions.

    Keywords: attitude, Violence against Women, Liberal Feminism, Social Learning
  • Samira Lotfi *, Mehrangiz Peivaste Gar, Zohreh Khosravi, Roshanak Khodabakhsh Pirkani, Seyed Abolghasem Mehrienejad Pages 165-191

    Systematic review of related studies indicates that various factors affect the explanation of self-injury individuals and self-injury behaviors have become common. So, it is important to investigate the constructs related to self-injury behaviors. Therefore, this study aimed to model a structural equation to explain non-suicidal self-injury behaviors based on moral perfectionism and traumatic experiences with the mediating role of psychological hardiness and attachment style. The design of the present study was applied and correlational research by structural equation modelling. Among undergraduate and graduate students of Tehran universities, 529 people (411 girls and 118 boys) were selected by convenience sampling method. They all completed questionnaires on self-harm, moral perfectionism, traumatic experiences, attachment style, and psychological hardiness. Pearson correlation and structural equation modelling using SPSSV19 and AMOSV20 software were used to analyze the data. The results showed that all four variables of moral perfectionism, traumatic experiences, psychological hardiness and attachment style had a direct and significant effect on self-injury behaviors. Also, the two variables of moral perfectionism and traumatic experiences have had indirect and significant effects on self-injury behaviors due to the variables of psychological hardiness and attachment style. In addition, moral perfectionism and traumatic experiences had a direct and significant effect on psychological hardiness and attachment style (p <0.01). Finally, the results of this study show that because each person's personality is affected by his family environment and also individual differences are affected by attachment style, on the other hand, psychological hardiness as a personality trait and moral perfectionism as moral virtues. Valuable causes people to resist psychological pressures, including self-injury, and as a result, can guarantee the health of body and soul. Therefore, psychologists, counsellors and other professionals can use this model to improve self-injury behaviors.

    Keywords: Self-injury, Moral perfectionism, Traumatic experiences, attachment styles, Psychological hardines
  • Javad Sadeghi Jafari *, Fateme Armande Pages 193-224

    self-objectification is one of the women issues that has attracted a lot of attention in recent years. In the present study, using the theory of McKinley and Hyde (1996) and a quantitative survey method, the relationship between the impact of cosmetics advertising and self-objectification in women aged 18 to 35 years in Tehran has been investigated. In order to collect data, a questionnaire consisting of Kwan, Ahmad and Ahmad (2019) questionnaire and McKinley and Hyde (1996) questionnaire was used to measure the effectiveness of cosmetics advertising and was used to self-objectification, respectively. The statistical sample was determined 270 people using “SPSS Sample Power” software and the convenience sampling method was used. To analyze the data, one-sample t-test, simple regression coefficient and also Hayes Process model (to measure the effect of moderator variables) were used. The results of data analysis show that the effect of cosmetics advertising variable is considered as a suitable or moderate level predictor variable for the self-objectification variable and its two components of body surveillance and body shame. The coefficient of correlation was determined at 0.50, 0.54 and 0.48, respectively. This coefficient is negative and significant for the component of body control belief and is equal to 0.18. The variables of mother education and socio-economic status have a moderating role in the relationship between the two main variables of research.

    Keywords: Women’s self-objectification, cosmetic advertisement, Body Surveillance, Body shame, Body control belief