فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات غلات
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر مرادی، ناصر محمدیان روشن*، ابراهیم امیری، مجید عاشوری، مجتبی رضایی صفحات 1-11
    کم آبی سال هالی اخیر باعث شد که دست یابی به بهترین مدیریت آب و کود در کشت برنج بیش از پیش اهمیت داشته باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژن و دور آبیاری در مراحل مختلف رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج رقم هاشمی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 1396 و 1397 در موسسه تحقیقات برنج کشور واقع در شهر رشت اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل آبیاری (غرقاب دایم و آبیاری هر هفته و هر دو هفته یک بار)، دوره رشد (در مراحل رشد رویشی و زایشی) و سطوح کود نیتروژن (40، 60 و 80 کیلوگرم در هکتار) بود. صفات مورد مطالعه نیز شامل ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد خوشه در بوته، تعداد خوشه چه در خوشه، تعداد دانه پر در خوشه، درصد باروری خوشه، تعداد دانه پوک در خوشه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه بودند. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که آثار اصلی و متقابل فاکتورهای مورد مطالعه بر عملکرد دانه معنی دار بود. همچنین، اثر متقابل دوره رشد، کود نیتروژن و دور آبیاری طی دو سال بر این صفت در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. با مصرف کود نیتروژن در شرایط آبیاری غرقاب دایم، مقادیر عملکرد و اجزای عملکرد دانه (به غیر از تعداد دانه پوک) به طور معنی داری افزایش یافتند. در بین تیمارهای مورد مطالعه، بیش ترین و کم ترین عملکرد دانه به ترتیب مربوط به تیمار آبیاری غرقاب دایم در دوره رویشی با مصرف 80 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در سال 1397 و تیمار آبیاری 14روز یک بار با مصرف 40 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در دوره رشد زایشی در سال 1396 بود. بر اساس نتایج این آزمایش، آبیاری غرقاب دایم در دوره رشد رویشی و مصرف 80 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به عنوان بهترین مدیریت آبیاری و کود نیتروژن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آبیاری نوبتی، تولید، دوره رشد، مدیریت آب
  • مهدی زهراوی*، سید طه دادرضائی، محمدعلی دهقان صفحات 13-29

    زنگ قهوه ای یکی از بیماری های مهم گندم در جهان و ایران است و استفاده از ارقام مقاوم موثرترین ابزار مقابله با این بیماری می باشد، اما مقاومت ارقام به دلیل فشار گزینشی وارد شده بر بیمارگر، پس از مدتی بی اثر می شود و جستجو برای منابع ژنتیکی جدید مقاومت را اجتناب ناپذیر می سازد. تحقیق حاضر به منظور شناسایی این منابع مقاومت در ژرم پلاسم گندم نان انجام شد. بدین منظور، تعداد 97 نمونه ژنتیکی از مجموعه گندم نان بانک ژن گیاهی ملی ایران در شرایط آلودگی طبیعی در ایستگاه تحقیقات عراقی محله گرگان در سال 97-1396 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که 4/46 درصد از نمونه های ژنتیکی مورد بررسی دارای ضریب آلودگی صفر بودند که برای ارزیابی در مرحله گیاهچه ای انتخاب شدند. ارزیابی گیاهچه ای در گلخانه با استفاده از چهار پاتوتیپ با فرمول پرآزاری/ ناپرآزاری مشخص انجام شد. نتایج تجزیه های کمی و کیفی، نمونه های ژنتیکی مورد بررسی را به گروه های مختلفی با مقاومت اختصاصی نسبت به یک یا چند پاتوتیپ، گروه بندی کرد. با مقایسه واکنش مقاومت نمونه های ژنتیکی با فرمول پرآزاری/ ناپرآزاری در پاتوتیپ ها، حضور ژن مقاومت Lr14a در نمونه ژنتیکی 5127 احتمال داده شد. همچنین این مقایسات بیانگر احتمال حضور ژن های مقاومت ناشناخته در تعداد زیادی از نمونه های ژنتیکی مورد بررسی بود. در مجموع نتایج این تحقیق نشان دهنده ظرفیت ارزشمند ژرم پلاسم گندم برای شناسایی احتمالی ژن ها و منابع جدید مقاومت به زنگ قهوه ای بود. از این رو، پیشنهاد می شود تحقیقات تکمیلی برای ارزیابی و غربال مواد ژنتیکی گندم نان انجام شود.

    کلیدواژگان: بانک ژن، بیمارگر، پرآزاری، زنگ برگی، ژن مقاومت
  • مجتبی یوسفی راد*، هادی صفا صفحات 31-41
    به منظور بررسی اثرات محلول پاشی اسید سالیسیلیک و سلنیوم بر ویژگی های زراعی و درصد پروتیین دانه گندم دیم رقم سرداری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل محلول پاشی اسید سالیسیلیک به مقدار یک میلی مول در مراحل آبستنی (تورم انتهایی)، گلدهی (گرده افشانی) و خمیری شدن دانه همراه با شاهد (محلول پاشی با آب) و محلول پاشی سلنیوم به مقدار 18 گرم در هکتار در سه مرحله ساقه دهی، سنبله دهی و شیری شدن دانه همراه با شاهد (محلول پاشی با آب) بود. نتایج تحقیق نشان داد که هر دو ماده اسید سالیسیلیک و سلنیوم موجب بهبود صفات مورد مطالعه شدند، به طوری که محلول پاشی اسید سالیسیلیک در مرحله گلدهی دارای بیش ترین عملکرد زیستی (9202 کیلوگرم بر هکتار) و پروتیین دانه (3/11 درصد) و محلول پاشی سلنیوم در مراحل سنبله دهی و ساقه دهی دارای بیش ترین عملکرد زیستی، طول سنبله، پروتیین دانه و تعداد پنجه بود. همچنین، مصرف توام اسید سالیسیلیک و سلنیوم نسبت به مصرف جداگانه آن ها نتایج بهتری بر ارتفاع گیاه، عملکرد و اجزای عملکرد گندم داشت، به طوری که بیش ترین عملکرد دانه، تعداد سنبله و تعداد دانه در سنبله در تیمارهای محلول پاشی اسید سالیسیلیک- سلنیوم در مراحل گلدهی- ساقه دهی و آبستنی- ساقه دهی مشاهده شد. بنابراین، نتایج این تحقیق نشان داد که محلول پاشی اسید سالیسیلیک در مراحل آبستنی و گلدهی همراه با محلول پاشی سلنیوم در مراحل ساقه دهی و سنبله دهی، بهترین تیمارهای این آزمایش بودند و جهت بهبود عملکرد و اجزای عملکرد گندم دیم پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: درصد پروتئین، رشد و نمو، عملکرد دانه، ویژگی های زراعی
  • فاطمه صغری وحدانی کیا، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی*، مهدی زهراوی، محمد محسن زاده صفحات 43-54

    در راستای اهمیت بررسی تنوع ژنتیکی و به ویژه ضرورت ارزیابی تنوع بین گونه های وحشی و خویشاوند گندم نان، پژوهش حاضر انجام شد که هدف از اجرای آن، ارزیابی تنوع ژنتیکی 52 ژنوتیپ گندم (49 ژنوتیپ وحشی خویشاوند گندم نان و سه ژنوتیپ از گندم های زراعی بومی ایران) با استفاده از 10 نشانگر ISSR و دو نشانگر SSR بود. نتایج به دست آمده نشان داد که در مجموع 12 نشانگر مورد مطالعه، تعداد  145 نوار چند شکل تولید کردند که میانگین تعداد نوارهای چند شکل برای نشانگرهای ISSR و SSR به ترتیب 4/11 و 5/15 نوار و تعداد آلل موثر به ترتیب 60/1 و 43/1 آلل بود. نشانگر 17899A با دارا بودن بیش ترین تعداد آلل موثر (8/1)، شاخص تنوع ژنی نیی (44/0) و شاخص تنوع شانون (63/0)، باارزش ترین نشانگر در این مطالعه بود. گروه بندی ژنوتیپ ها با استفاده از روش تجزیه خوشه ای بر اساس ماتریس ضریب تطابق ساده و روش دورترین همسایه ها، ژنوتیپ های مورد مطالعه را در پنج گروه به ترتیب شامل 10، 6، 24، 9 و 3 ژنوتیپ قرار داد و تجزیه تابع تشخیص نیز دقت گروه بندی حاصل را 100 درصد تعیین کرد. نتایج حاصل از تجزیه به مختصات اصلی نیز نشان داد که چهار بردار اصلی مهم تر در مجموع 59/31 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. گروه بندی ژنوتیپ ها با استفاده از بردارهای اول و دوم که به ترتیب 94/10 و 22/8 درصد از تغییرات داده ها را توجیه کردند، ژنوتیپ ها را در پنج گروه قرار دادند و سه ژنوتیپ زراعی و بومی گندم در مجاورت یک دیگر قرار گرفتند. در مجموع، نتایج حاصل نشان داد که نشانگرهای استفاده شده در این پژوهش چندشکلی قابل قبولی داشتند و به عنوان نشانگرهای مفید و مطلوب جهت ارزیابی تنوع و تفکیک ژنوتیپ های گندم و احتمالا سایر غلات معرفی می شوند.

    کلیدواژگان: تجزیه تابع تشخیص، تجزیه به مختصات اصلی، شاخص نشانگری، محتوای اطلاعات چندشکلی
  • گوهر افروز، رضا درویش زاده*، هادی علی پور، جوز مارسلو سوریانو ویانا، میترا رازی صفحات 55-75
    اولین گام در برنامه های به نژادی ذرت، استفاده از تنوع ژنتیکی موجود در بین جمعیت ها، ارقام و ژنوتیپ های موجود است. نشانگرهای مولکولی امکان برآورد ارزش اصلاحی صفات زراعی- زیستی ژنوتیپ ها را از طریق بهترین پیش بینی نااریب خطی (BLUP) فراهم می کنند. در این پژوهش، ارزش اصلاحی 73 لاین با تنوع فنوتیپی بالا برای ده صفت وزن صد دانه، روز تا رسیدگی، قطر بلال با دانه، طول بلال، طول برگ پرچم، تعداد برگ، وزن برگ، ارتفاع بوته، قطر ساقه و عملکرد دانه تحت شرایط نرمال و تنش شوری با استفاده از BLUP برآورد شد. با در نظر گرفتن مجموع رتبه ارزش های اصلاحی تمامی صفات مورد مطالعه تحت شرایط نرمال، ژنوتیپ های P13L3، Line1، Line4 و Line17 برترین ژنوتیپ ها بودند. تحت شرایط نرمال، ژنوتیپ P3L2 برای صفات روز تا رسیدگی و ارتفاع بوته، ژنوتیپ Line6 برای صفات قطر بلال با دانه و عملکرد دانه و ژنوتیپ Line19 برای صفات طول بلال، ارتفاع بوته، عملکرد دانه و قطر ساقه، ارزش های اصلاحی مثبت و بالا داشتند و در مقابل تحت شرایط تنش شوری، ژنوتیپ Line2 برای صفات وزن صد دانه، قطر بلال با دانه و طول بلال و ژنوتیپ Line16 برای صفات روز تا رسیدگی، وزن برگ و ارتفاع بوته، دارای ارزش اصلاحی مثبت و بالا بودند. از آنجایی که این ژنوتیپ ها بهتر می توانند ویژگی های خود را به نتاج منتقل کنند، بنابراین به عنوان والدین مناسب برای اصلاح این صفات در برنامه های اصلاحی مبتنی بر تلاقی پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: اثر افزایشی، بهترین پیش بینی نااریب خطی، عملکرد و اجزای عملکرد، مدل خطی مخلوط
  • عظیم خزائی*، فرید گل زردی، مسعود ترابی، محمدتقی فیض بخش، علی آذری نصرآباد، احمد قاسمی، لیلا نظری، مهدی متقی صفحات 77-88

    بررسی برهمکنش ژنوتیپ × محیط و شناسایی ارقام پرمحصول و پایدار از اهمیت زیادی برای به‏نژادگران برخوردار است. در این تحقیق، پایداری و سازگاری عملکرد 10 ژنوتیپ سورگوم دانه‏ای در هفت منطقه کرج، گرگان، بیرجند، اصفهان، شیراز، همدان و زابل به مدت دو سال (99-1398) ارزیابی شد. آزمایش در تمامی سال ها و مکان ها در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ‏ها نشان داد که اثر سال، مکان و ژنوتیپ و تمامی آثار متقابل بین آن‏ها بر عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد معنی‏دار بود. نتایج حاصل از تجزیه AMMI  نیز نشان داد که آثار اصلی ژنوتیپ و محیط و اثر متقابل ژنوتیپ × محیط به همراه پنج مولفه اصلی اثر متقابل بر عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. در مجموع سهم تجمعی پنج مولفه اصلی 61/93 درصد محاسبه شد. ژنوتیپ‏های 5 و 4 به ترتیب بیش ترین اثر متقابل مثبت و منفی داشتند. اگرچه این ژنوتیپ‏ها دارای عملکرد دانه بالایی بودند، اما به‏عنوان ژنوتیپ‏های ناپایدار شناخته شدند. ژنوتیپ‏ های 2 و 7 به‏ عنوان ژنوتیپ‏های پایدار انتخاب شدند و بر اساس مدل AMMI1 قابل توصیه به همه مناطق هستند. از نظر ارزش شاخص پایداری AMMI (ASV)، ژنوتیپ شماره 7 با کم ترین مقدار ASV به عنوان پایدارترین ژنوتیپ و ژنوتیپ شماره 1 با بیش ترین مقدار ASV به ‏عنوان ناپایدارترین ژنوتیپ شناخته شد. ژنوتیپ شماره 6 نیز که بالاترین میزان عملکرد دانه (7379 کیلوگرم در هکتار) را داشت، از نظر پایداری بعد از ژنوتیپ‏های 7 و 3 قرار گرفت. از لحاظ مقدار اثر متقابل نسبت به دو محور (IPCA1 و IPCA2) نیز ژنوتیپ 7 با کم ترین اثر متقابل به‏عنوان ژنوتیپ پایدار شناخته شد و ژنوتیپ‏ های  2 و 9 بالاترین مقدار اثر متقابل را دارا بودند. از لحاظ شاخص‏های پایداری دیگر از جمله MASV، SIPC، DZ، EV و ZA نیز ژنوتیپ‏های 7 و 3 به ‏عنوان پایدارترین ژنوتیپ‏ها تعیین شدند.

    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، ارزش پایداری امی، بای‏پلات، تجزیه پایداری
|
  • Amir Moradi, Naser Mohammadian Roshan *, Ebrahim Amiri, Majid Ashouri, Mojtaba Rezaei Pages 1-11
    The recent water shortage caused a need to find the best way of water and nitrogen management. In this study, the effects of nitrogen (N) fertilizer and irrigation interval at different growth stages were investigated on the yield and yield components of rice (Hashemi variety). The experiment was conducted in factorial based on randomized complete block design with three replications in Rice Research Institute of Iran (RRII), Rasht, Iran, during two years, 2017 and 2018. The studied factors included irrigation (flood irrigation, irrigation intervals of one and two weeks), growth stage (vegetative and reproductive stages) and nitrogen fertilizer levels (40, 60, and 80 kg.ha−1). The studied traits were plant height, panicle length, number of panicles per plant, number of spikelets per panicle, number of filled grains per panicle, number of unfilled grains per panicle, panicle fertility percentage, 1000-grain weight and grain yield. The results of analysis of variance showed that the main and interaction effects of the studied factors on grain yield was significant. Also, the interaction effect of growth period, nitrogen fertilizer and irrigation interval on grain yield during two years was significant at the 1% probability level. The results showed that the grain yield and yield components (except for the number of unfilled grain) significantly increased with the application of nitrogen fertilizer under flood irrigation conditions. Among the studied treatments, the highest and lowest grain yield were belonged to flood irrigation in the vegetative stage with 80 kg.ha−1 nitrogen fertilizer in 2018, and irrigation interval of two weeks in the reproductive stage with 40 kg.ha−1 of nitrogen fertilizer in 2017, respectively. Based on the results of this experiment, flood irrigation during the vegetative growth stage and the application of 80 kg.ha-1 nitrogen fertilizer is recommended as the best irrigation and nitrogen fertilizer management.
    Keywords: Interval irrigation, Growth stages, Production, Water management
  • Mehdi Zahravi *, Seyyed Taha Dadrezaei, MohammadAli Dehghan Pages 13-29

    Leaf rust is one of the most important wheat diseases in the world and Iran and the use of resistant cultivars is the most effective tool against this disease, however, the resistance of the cultivars becomes ineffective following a selective pressure on the pathogen, which makes the search for new resistance genetic resources unavoidable. The present study was performed to identify these sources of resistance in wheat germplasm. Therefore, 97 accessions from the bread wheat collection of National Plant Gene Bank of Iran were investigated under natural infection condition at Eraghi-Mahale Research Station, Gorgan, Iran, in 2017-2018. The results showed that 46.4% of the studied accessions had a zero infection coefficient that were selected for evaluation at the seedling stage. Seedling evaluation was performed in greenhouse using four pathotypes with determined virulence-avirulence factors. The results of qualitative and quantitative analyzes grouped the studied accessions into different groups with specific resistance to one or more pathotypes. Comparison of resistance response of the accessions with avirulence/virulence formula in the pathotypes indicated the possibility of presence of Lr14a in the accession 5127. Furthermore, these comparisons revealed the possibility of presence of unknown resistance genes in many of the accessions under study. The results of this study showed the valuable capacity of the bread wheat germplasm to possibly identify new genes and sources of resistance to leaf rust. Therefore, it is suggested that additional research be done to evaluate and screen the bread wheat germplasm.

    Keywords: Brown rust, Gene bank, Pathogen, Resistance gene, Virulence
  • Mojtaba Yousefi Rad *, Hadi Safa Pages 31-41
    To investigate the effects of foliar application of salicylic acid and selenium on agronomic characteristics and grain protein content of dry land wheat, Sardari variety, a experiment factorial was conducted in randomized complete block design with three replications. Experimental factors were foliar application of 1 mM salicylic acid at of booting, flowering and dough developmental stages along with control (spraying with water), and foliar application of 18 g/ha selenium at stem elongation, heading (spike emergence) and milk developmental stages along with control (spraying with water). The results showed that both salicylic acid and selenium improved the studied traits, so that foliar application of salicylic acid at flowering stage had the highest biological yield (9202 kg/ha) and grain protein (11.3%), and foliar application of selenium at heading and stem elongation stages had the highest biological yield, spike length, grain protein content and number of tillers. Also, combined application of salicylic acid and selenium compared to their separate application had better results on plant height, yield and yield components of wheat, so that the highest grain yield, number of spikes and number of grains per spike were observed in foliar application of salicylic acid-selenium at flowering-stem elongation and booting-stem elongation stages. Therefore, the results of this study showed that foliar application of salicylic acid at booting and flowering stages along with foliar application of selenium at stem elongation and heading stages were the best treatments in this experiment and it is recommended to improve the yield and yield components of dry land wheat.
    Keywords: Agronomic characteristics, Grain yield, Growth, development, Protein percentage
  • Fateme Soghra Vahdani Kia, Habibollah Samiezadeh Lahiji *, Mahdi Zahravi, Mohammad Mohsenzadeh Pages 43-54

    Due to the importance of genetic diversity especially the necessity to assess the diversity among wild relatives of bread wheat (Triticum aestivum L.), the present study was conducted to evaluate the genetic diversity of 52 wheat genotypes (49 wild relatives genotypes of bread wheat along with three Iranian wheat genotypes) using 10 ISSR and two SSR markers. The results showed that a total of 12 studied markers produced 145 polymorphic bands with an average number of 11.4 and 15.5 polymorphic bands and 1.60 and 1.43 effective alleles for ISSR and SSR markers, respectively. The ISSR marker 17899A with the highest effective number of alleles (1.8), Nei’s gene diversity index (0.44) and Shannon’d diversity index (0.63) was the most valuable marker in this study. Cluster analysis method based on simple matching coefficient matrix and farthest neighbor algorithm grouped the studied genotypes into five clusters including 10, 6, 24, 9 and 3 genotypes, respectively, and the discriminant function analysis also determined the accuracy of this grouping to be 100%. The results of principal coordinate analysis (PCoA) also showed that the four most important principal components accounted for a total of 31.59% of the total variance. Grouping the genotypes using the first and second components with explaining 10.94 and 8.22% of the total variance, respectively, divided the genotypes into five groups, so that three Iranian wheat genotypes were placed into one cluster. In total, the results showed that the markers used in this study with acceptable polymorphism could be introduced as useful and desirable markers for evaluating genetic diversity and differentiation of wheat genotypes and possibly other cereals.

    Keywords: Discriminant function analysis, Marker index, Polymorphism Information Content, Principal Coordinates Analysis
  • Gohar Afrouz, Reza Darvishzadeh *, Hadi Alipour, José Marcelo Soriano Viana, Mitra Razi Pages 55-75
    The first step in maize breeding programs is to use the genetic diversity existing between populations, cultivars and genotypes. Molecular markers provide the possibility to estimate the breeding value of agrobiological traits of genotytpes using best liner unbiased prediction (BLUP). In this study, the breeding value for ten traits including weight of 100 grains, days to maturity, diameter of ear together with grain, ear length, leaf weight, leaf number, plant height, stem diameter, leaf length and yield were predicted in 73 lines with high phenotypic diversity under normal and stress conditions using the best liner unbiased prediction (BLUP) procedure. Considering the sum of ranks of the breeding values ​​of all the studied traits, P13L3, Line1, Line4 and Line17 were the best genotypes. Under normal conditions, P3L2 genotype for days to maturity and plant height, Line6 genotype for diameter of ear together with grain and yield and Line19 genotype for ear length, plant height, yield and stem diameter showed high and positive breeding values. Under salt stress conditions, Line2 genotype for weight of 100 grains, diameter of ear together with grain, ear length and Line16 genotype for days to maturity, leaf weight and plant height showed high and positive breeding values. As genotypes with high and positive breeding values can better transfer their characteristics to their progenies, so they can be introduced as a suitable parent for breeding of these traits in breeding programs.
    Keywords: Additive effect, Best liner unbiased prediction (BLUP), Mixed linear model, Yield, yield components
  • Azim Khazaei *, Farid Golzardi, Masoud Torabi, MohammadTaghi Fyzbakhsh, Ali Azari Nasrabad, Ahmad Ghasemi, Leyla Nazari, Mehdi Motaghi Pages 77-88

    Studying the interaction of genotype ×environment and identifying high-yielding and stable cultivars is very important for breeders. In this research, the yield stability and compatibility of ten grain sorghum genotypes were evaluated in seven regions of Iran, Karaj, Gorgan, Birjand, Isfahan, Shiraz, Hamadan and Zabol, during two years (2019-2020). The experiment was performed as randomized complete block design with three replications in all years and regions. The results of combined analysis of variance showed that the effect of location, year and genotype and all their interactions on grain yield significant at 1% probability level. The results of AMMI analysis also showed that the main effect of genotype, environment and interaction of genotype × environment as well as the first five main components of interaction on grain yield were significant (p≤0.01). In total, the cumulative share of the five main components was 93.61%. Genotypes 5 and 4 had the most positive and negative interactions, respectively. Although these genotypes had high grain yield, they were known as unstable genotypes. Genotypes 2 and 7 were selected as stable genotypes and are recommended to all regions based on the AMMI1 model. In this experiment, genotype number 7 with the lowest AMMI  stability value (ASV) was recognized as the most stable genotype and genotype number 1 with the highest ASV was recognized as the most unstable genotype. In terms of stability, genotype number 6 with the highest grain yield (7379 kg.ha-1) was ranked after genotypes 7 and 3. Genotype number 7 with the lowest value of interaction compared to the two axes (IPCA1 and IPCA2) was known as stable genotype and genotypes 2 and 9 had the highest values ​​of interaction. In terms of other stability indices such as MASV, SIPC, DZ, EV and ZA, genotypes 7 and 3 were determined as the most stable genotypes.

    Keywords: AMMI stability value, Biplot, Genotype×environmental interaction, Stability analysis