فهرست مطالب

Language Teaching Research - Volume:9 Issue: 3, Oct 2021

Iranian Journal of Language Teaching Research
Volume:9 Issue: 3, Oct 2021

  • Special Issu
  • تاریخ انتشار: 1400/12/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • جک سی. ریچاردز صفحات 1-7

    هفت مقاله در این شماره به باورها و تجربیات معلمان در زمینه توسعه حرفه ای آنلاین، هزینه های ارایه شده توسط توسعه حرفه ای خود-محور، فرایندهای تعاملی که در طی گروه های بحث آنلاین روی می دهد، تغییر در دانش حرفه ای که تعامل گروهی می تواند آن را تسهیل کند، نقش بازتاب معلم، ارایه یک دوره به صورت آنلاین و چالش های معلمان در تغییر روش به آموزش آنلاین می پردازد.

  • کریم صادقی*، لیلا عاشق نوایی صفحات 9-23

    از آنجایی که توسعه حرفه ای معلمان PD روی پیشرفتشان شان تاثیر اساسی میگذارد توجه زیادی را در تحقیقات تربیت معلم به خود جلب کرده است. اخیرا و به ویژه پس از همه گیری 19-COVID روش های آنلاین توسعه حرفه ای معلمان (PD online)از روش های قدیمی که به صورت حضوری بود ، پیشی گرفته است. با این وجود، بررسی ترجیحات معلمان برای روش های آنلاین توسعه حرفه ای (PD online) بسیار محدود است. این پژوهش برای پوشش خلا موجود، دیدگاه معلمان ایرانی زبان انگلیسی را نسبت به توسعه حرفه ای آنلاین مورد بررسی قرار داده است. 105 مدرس زن و مرد از موسسات خصوصی ، دانشگاه ها و یا مدارس دولتی در این تحقیق شرکت کردند. برای دریافتن دیدگاه ها نسبت به توسعه حرفه ای معلمان ، یک پرسشنامه ی آنلاین با آیتم های باز و بسته به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که با وجود نداشتن تجربه یا تجربه بسیار اندک با روش های آنلاین توسعه حرفه ای، بیشتر معلمان دیدگاه مثبتی نسبت به روش های الکترونیک یادگیری داشتند و برنامه های معلمان متخصص ، مطالعه درس ویدیویی آنلاین و کتابخانه ویدیویی را به عنوان منابع آنلاین مورد علاقه خود رتبه بندی کرده اند. این مطالعه توصیه می کند از فرمت های مختلف توسعه حرفه ای معلمان به صورت آنلاین (online PD) در برنامه های آموزش معلمان استفاده کنند ، مخصوصا در زمانی که بیشتر آموزش و یادگیری به صورت آنلاین در سراسر جهان ادامه دارد.

  • سزگین بالی داغ*، کنان دیکیالتاش صفحات 25-38

    این مطالعه موردی نحوه تلقی معلمان از توسعه حرفه ای دیجیتالی را در محیط های دیجیتالی از طریق مصاحبه با سه معلم آمادگی زبان انگلیسی که داوطلبانه در توسعه حرفه ای آنلاین مشارکت کرده اند، بررسی می کند. به منظور بررسی فرایند یادگیری معلم در موقعیت های آنلاین، ما از نظریه خود تعیین گری (دورنیه، 2001) در مورد انگیزه نحوه مشارکت و یادگیری آنها در طول توسعه حرفه ای آنلاین استفاده کردیم. رویکردی اکتشافی بر اساس مصاحبه ها اتخاذ شد و عوامل انگیزشی شرکت کنندگان به همراه نحوه استفاده آنها از فناوری در سه مورد مختلف ارایه شد. این مطالعه نشان داد که همه معلمان دارای انگیزه ذاتی هستند و نیاز به توسعه مهارت، تمرین خودمختاری و ارزیابی ارتباط، دلایل اصلی انگیزشی پشت یادگیری حرفه ای آنلاین آنها است. اینستاگرام، موک ها، یوتیوب و وب سایت ها منابع آنلاینی بودند که شرکت کنندگان هنگام مراجعه به اینترنت برای کمک به آنها اشاره کردند. قسمت بحث مقاله بر پیامدهای این مطالعه برای تشویق معلمان زبان به مشارکت در توسعه حرفه ای آنلاین با استفاده از نظریه خود تعیین گری تمرکز دارد.

  • لی لی صفحات 39-62

    دیدگاه های فرهنگی اجتماعی یادگیری بر نقش تعامل و فعالیت اجتماعی در فرایند ساخت دانش تاکید می کند و موقعیت های فرهنگی-اجتماعی را که در آنها ساخت دانش اتفاق می افتد، پیش زمینه قرار می دهند. مقاله حاضر به ارزیابی این مهم می پردازد که چگونه معلم های ضمن خدمت، دانش محتوای آموزشی فنی را در بحث ناهمزمان با یکدیگر می سازند و دو حوزه مهم را مورد بررسی قرار می دهد: 1)عناصر مهم دانش محتوای آموزشی فنی و 2)فرایند و استراتژی های ساخت دانش. به این ترتیب، تمرکز این مقاله بر نوع دانشی است که توسط معلمان زبان و فرآیند ساخت دانش، با توجه به استراتژی ها و منابع ارتباطی، مهم تلقی می شود. چت های آنلاین 13 معلم با استفاده از تحلیل گفتمان موضوعی و اجتماعی - فرهنگی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد که دانش محتوای آموزشی فنی عمدتا مربوط به هزینه های فناوری و روش های ادغام فناوری از دیدگاه معلمان است. در فرآیند ساخت مشترک دانش محتوای آموزشی فنی، معلمان از استراتژی های ارتباطی متفاوتی برای مذاکره درباره معنا و دستیابی به درک متقابل استفاده می کنند. منابع متنوع مختلفی برای تسهیل و واسطه سازی فرآیند ساخت دانش استفاده می شود. این مقاله اهمیت زمینه را در توسعه دانش، نیاز به ارایه آموزش به شرکت کنندگان برای استراتژی های ارتباطی، ایجاد قوانین اساسی در کار مشارکتی، اختصاص مالکیت وظیفه یا موضوع به شرکت کنندگان و اهمیت گفتگوی اجتماعی برجسته می کند.

  • مصطفی نظری*، اسماعیل خدابنده صفحات 63-76

    اگرجه مطالعه تعامل های برخط معلمان در سالهای اخیر افزایش یافته است، تحقیقات کمی روی پیشرفت تعاملی در فضای برخط انجام شده است. مطالعه حاضر به بررسی این موضوع با تکیه بر تغییر گفتمانی در تعامل های معلمان زبان انگلیسی در فضای برخط در یک دوره اموزشی درباره استفاده از موبایل میپردازد. به این منظور، رویکرد ریز-پیشرفتی تئوری سوسیوکالچرال استفاده شد تا تغییرات در تعامل های معلمان را بر اساس پاره های مکالمه ای مهارت مند گودال (2000) بررسی شود. تحلیل داده ها 152 تعامل مهارت مند را نشان داد. سه تم بیشترین میزان تکرار را در بین تعامل ها داشتند: 1)استفاده مستقیم و غیرمستقیم از موبایل، 2)چالش ها و فواید استفاده ار موبایل، و)3)تدریس مهارت های مختلف با تکیه بر موبایل. تحلیل جزیی از تعاملات نشان داد که معلم ها به مرور تفکراتشان درباره استفاده از موبایل و گفتمانی که از آن برای بیان درکشان استفاده میکردند را تغییر دادند. نتایج مطالعه با تکیه بر نقش مدرسین معلمان در تسهیل پیشرفت حرفه ای برخط معلمان و اهمیت گستره دانشی که عضویت برخط معلمان را در نظر میگیرد بحث می شوند.

  • جویانگ سانگ صفحات 77-91

    در میان تقاضای شدید اخیر برای آموزش آنلاین به عنوان آموزش از راه دور اضطراری، این مطالعه با هدف کمک به درک بهتر تجربیات آموزش و یادگیری آنلاین انجام می شود. از طریق خودآموزی آموزش آنلاین، این مقاله تجربیات احساسی و مشکلات معلمی را در آموزش آنلاین در مورد هویت معلم، آموزش و مشارکت دانش آموزان بررسی می کند. این مطالعه هم شامل تامل معلم در مورد تجربیات احساسی خودش و هم تامالت پایان ترم دانش آموزان در مورد مشارکت آنلاین آنها است و دیدگاه های متعددی را در مورد انواع ابزارهای آموزشی آنلاین ارایه می دهد. تامل خود معلم در شیوه ها و تجربیات تدریس خود، درک او را از نقش احساسات در تدریس او عمیق تر کرد. علاوه بر این، کشف دیدگاه دانش آموزان در مورد (عدم) مشارکت آنها و بازتاب بعدی، بینش و درک جدیدی از تجربیات دانش آموزان به همراه داشت و اضطراب و تردید در تدریس او را کاهش داد و به او اجازه داد تا بهتر درباره هویت معلمی آنلاین خود مذاکره کند. نتایج این مطالعه نشان می دهد در میان تقاضای شدید اخیر برای آموزش آنلاین به عنوان آموزش از راه دور اضطراری، این مطالعه با هدف کمک به درک بهتر تجربیات آموزش و یادگیری آنلاین انجام می شود. از طریق خودآموزی آموزش آنلاین، این مقاله تجربیات احساسی و مشکلات معلمی را در آموزش آنلاین در مورد هویت معلم، آموزش و مشارکت دانش آموزان بررسی می کند. این مطالعه هم شامل تامل معلم در مورد تجربیات احساسی خودش و هم تامالت پایان ترم دانش آموزان در مورد مشارکت آنلاین آنها است و دیدگاه های متعددی را در مورد انواع ابزارهای آموزشی آنلاین ارایه می دهد. تامل خود معلم در شیوه ها و تجربیات تدریس خود، درک او را از نقش احساسات در تدریس او عمیق تر کرد. عالوه بر این، کشف دیدگاه دانش آموزان در مورد (عدم) مشارکت آنها و بازتاب بعدی، بینش و درک جدیدی از تجربیات دانش آموزان به همراه داشت و اضطراب و تردید در تدریس او را کاهش داد و به او اجازه داد تا بهتر درباره هویت معلمی آنلاین خود مذاکره کند. نتایج این مطالعه نشان می دهد

  • ماری یئو صفحات 93-116

    طبق نظر خو و براون (2016 ، ص 156") تلاشهای توسعه حرفه ای که مولفه احساسی و وجود مفاهیم ضمنی را با تکیه صرف بر اقناع منطقی نادیده می گیرند، احتمالا موفقیت کمتری خواهند داشت." آنها می افزایند: "فرایند سوادآموزی در ارزشیابی اساسا دگرگون کننده و آگاه کننده است(ص 157). نشان داده شده که روش های تجربی برای یادگیری بزرگسالان بسیار موثر است، به ویژه در ایجاد و حفظ تغییرات در باورها و شیوه ها. در این مقاله، من استفاده از یک رویکرد تجربی در یک دوره آنلاین ارزیابی زبان را بررسی می کنم، که عمیقا دو فعالیت ارزیابی مستمر و ابزارهای فناوری مورد استفاده را شرح می دهد. این فعالیتها به1)توسعه سواد ارزیابی شرکت کنندگان در ارزیابی مستمر، از جمله ارزیابی مستمر آنلاین کمک کرد. 2)احساسات را برانگیخت، افزایش آگاهی در مورد تصورات و برانگیختن میل به تغییر؛ و 3)رفع فاصله بین نظریه و عمل. این مقاله بینش هایی در مورد رویکردهای ارزیابی مستمر و توسعه معلم در محیط های آنلاین ارایه می دهد و تالش می کند تا به دانش روزافزون در زمینه آموزش ارزیابی کمک کند.

  • توماس اس. سی. فرل صفحات 117-130

    گفته می شود که آموزش زبان در بهترین زمان یک حرفه استرس زا است، اما در سال 2020 به دلیل شیوع همه گیر کوید-19 در سراسر جهان، برای همه معلمان حتی سخت تر شد. معلمان ملزم به تغییر ناگهانی برای ارایه درس های خود در سیستم عامل های آنلاین شدند، در حالی که بسیاری از آنها آموزش قبلی کمی داشتند یا هیچ آموزشی در این زمینه نداشتند. این امر مطمینا در مورد معلمان زبان، دانش آموزان زبان و مدارس زبان صادق بوده است زیرا اکثر دوره های زبان، که ابتدا برای آموزش حضوری طراحی شده بود، ناگهان مجبور به حرکت به سوی سیستم عامل های آنلاین شدند. این حرکت ناگهانی به این معنا بود که مدارس زبان، معلمان زبان و دانش آموزان آنها باید سریع با دنیای مجازی جدیدی سازگار می شدند که برای بسیاری یک دنیای آموزشی ناشناخته بود. برای معلمان زبان، چالش اصلی این بود که چگونه دوره ها و درس های خود را مناسب سازند تا با این حالت ارایه آنلاین جدید سازگار باشند. این مقاله بازتاب چالش های سازگاری چهار معلم انگلیسی به عنوان زبان خارجی در یک موسسه برجسته زبان انگلیسی در کاستاریکا، آمریکای مرکزی را گزارش می دهد، زیرا آنها ناگهان مجبور شدند به دلیل بیماری همه گیر کوید-19 به ارایه درس آنلاین بپردازند.

|
  • Karim Sadeghi * Page 0
  • Jack Richards * Pages 1-7

    Seven articles in this issue address teachers’ beliefs and experiences with on-line professional development, the affordances offered by self-directed PD, the interactional processes that take place during on-line discussion groups, the changes in professional knowledge that group interaction can facilitate, the role of teacher reflection, the delivery of a course in on-line format, and challenges teachers face in switching to in-line instruction.

    Keywords: on-line professional development, teacher reflection, teacher cognition, on-line interaction, on-line instruction
  • Karim Sadeghi *, Leila Ashegh Navaie Pages 9-23

    Professional development (PD) has received a growing attention in teacher education research since it has the potential to affect teacher learning. More recently and in particular as an aftermath of COVID-19 pandemic, online PD modes have overtaken more traditional face to face approaches. Despite this, studies on language teachers' preferences for online PD approaches have been limited. To bridge this gap, this study investigated Iranian English as Foreign Language (EFL) teachers' perceptions of online PD. Participants included 105 male and female EFL instructors teaching at private institutes, universities, and public schools. An online questionnaire consisting of closed- and open-ended items was employed to discover teachers' perspectives on PD. The findings indicated that despite having little or no online PD experiences, most teachers had a positive perception towards an electronic mode of professional learning and rated expert teacher applications, online video lesson study, and video library as their favourite online resources. The study recommends taking advantage of various online PD formats in teacher education programs, esp. at a time when most teaching and learning continues to be online worldwide.

    Keywords: Covid-19, online professional development, teacher education, teacher perceptions, teacher preferences
  • Sezgin Ballıdağ *, Kenan Dikilitaş Pages 25-38

    This case study investigates how teachers render digital professional development in digital environments by interviewing with three preparatory school English language teachers voluntarily engaged in online professional development.  In order to examine their process of teacher learning in online settings, we drew on Self-Determination Theory (Deci & Ryan, 2012) regarding the motivation as to how they engage and learn in the course of online professional development. An exploratory approach was adopted based on the interviews, and the motivational factors of the participants together with how they exploit technology were presented in three different cases. The study revealed that all the teachers were intrinsically motivated, and the need for developing competence, exercising autonomy, and assessing relatedness were key motivational reasons behind their online professional learning. Instagram, MOOCs, YouTube and websites were the online sources mentioned by the participants when they turn to the Internet for help. The discussion focuses on implications of this study for encouraging language teachers to engage in online professional development drawing on self-determination theory.

    Keywords: self-directed teacher learning, online professional development, self-determination theory, preparatory school
  • Li Li * Pages 39-62

    Sociocultural perspectives of learning emphasise the role of social interaction and activity in the process of knowledge construction and foreground the social-cultural settings in which knowledge construction occurs. This paper examines how in-service language teachers co-construct technological pedagogical content knowledge (TPACK) in asynchronous discussion and explores two significant areas: 1) the critical elements of TPACK and 2) the process and strategies of knowledge construction. As such, the focus of the paper is placed on the type of knowledge that is considered significant by language teachers and the process of knowledge construction, with attention to the communicative strategies and resources. Online chats from 13 teachers are analysed using both thematic and sociocultural discourse analysis. The results indicate that TPACK mainly concerns the affordances of technology and methods to integrate technology from teachers’ perspectives. In the process of co-constructing TPACK, teachers use different communicative strategies to negotiate meaning and achieve mutual understanding. Various contextual resources are exploited to facilitate and mediate the process of knowledge construction. This paper highlights the significance of context in developing knowledge, the need for providing participants with training for communicative strategies, establishing ground rules in collaborative work, giving ownership of task or topic to the participants and the importance of social talk.

    Keywords: TPACK, computer-supported collaborative learning, sociocultural perspective, social interaction, contextual resources, communicative strategies
  • Mostafa Nazari *, Ismail Xodabande Pages 63-76

    Although studying teachers’ online interactions has gained momentum in recent years, little is known about interactional development in online communities. The present study addressed this gap by exploring discursive change in second language teachers’ interactions in an online professional development (PD) course structured around mobile phone usage. To this aim, the microgenetic analysis approach of sociocultural theory was adopted to track developments in teachers’ interactions based on Goodall’s (2000) skilled conversation threads. Data analysis revealed 152 skilled conversation exchanges in the online PD. Three themes were dominant among these exchanges and constituted most of the interactions: (1) Direct and indirect uses of mobile phones, (2) challenges and benefits of using mobile phones, and (3) teaching different language skills using mobile phones. Detailed analysis of the exchanges revealed that the teachers gradually changed in their perceptions about using mobile phones as well as the discourse they employed to represent their understandings. The findings are discussed in relation to teacher educators’ role in facilitating online PD and the importance of developing a knowledge base that accounts for teachers’ online membership.

    Keywords: online professional development, teacher discourse, online interactions, microgenetic analysis, online communities
  • Juyoung Song * Pages 77-91

    Amid the recent overwhelming demand for online education as emergency remote teaching, this study aims to contribute to a better understanding of online teaching and learning experiences. Through a self-study of online teaching, it explores a teacher educator’s emotional experiences and struggles during online teaching concerning teacher identity, pedagogy, and student participation. The study includes both the teacher educator’s reflection on her own emotional experiences and her students’ end-of-the-semester reflections on their online participation, providing multiple perspectives on a variety of online pedagogical tools. Her self-reflection on online teaching deepened her understanding of the role of emotions in her teaching. Additionally, her discovery of students’ perspectives on their (non)participation and subsequent reflection brought new insight and understanding of student experiences, reducing her own teaching anxiety and self-doubt in the negotiation of teacher identity online. Results of the study suggest that both the teacher’s and students’ emotional experiences are significant resources for pedagogical development via critical reflection, suggesting that the scope of teacher reflection should be expanded to include self-reflective work on emotions for teachers’ own personal growth and professional development.

    Keywords: online education, emotion, Participation, teacher reflection, self-study
  • Marie Yeo * Pages 93-116

    It has been argued that successful professional development efforts, especially in assessment-literacy, need to address emotional components and the existence of implicit conceptions in order to raise consciousness and ultimately transform practice (Xu and Brown, 2016: p. 156).   Experiential approaches have been shown to be highly effective for adult learning, especially in bringing about and sustaining changes in beliefs and practices. In this paper, I explore the use of an experiential approach in an online language assessment course, describing in depth two formative assessment (FA) activities and the technology tools that were employed. These activities served to (1) develop participants’ AL in formative assessment, including online formative assessment; (2) evoke emotions, raise consciousness about conceptions, and prompt a desire for transformation; and (3) bridge the theory-practice gap. This paper offers insights into approaches to FA and teacher development in online settings and seeks to contribute to the growing body of knowledge in the field of assessment education.

    Keywords: assessment as learning, assessment literacy, assessment education, Kolb’s experiential learning cycle, teacher professional development
  • Thomas Farrell * Pages 117-130

    Language teaching is noted to be a stressful profession at the best of times, but in 2020 it became even more difficult for all teachers because of the spread of COVID-19 pandemic worldwide. Teachers were required to switch suddenly to deliver their lessons on online platforms, with many having little or no prior training. This has certainly been the case for language teachers, language students and language schools because most language courses, initially designed for face-to-face instruction, were suddenly ‘forced’ to move to online platforms. This sudden move meant that language schools, language teachers and their students needed to adapt fast to a new virtual world that for many was an unknown teaching world. For language teachers the main challenge was how to adapt their courses and lessons to make them suitable for this new online delivery mode. This paper reports on the reflections of the adaptation challenges of four English as a foreign language (EFL) teachers at a prominent English language institution in Costa Rica, Central America, as they suddenly had to shift to online lesson delivery due to the COVID-19 pandemic.

    Keywords: teacher emotion, reflection, Covid-19, face-to-face teaching, online Teaching
  • Vincent Greenier * Pages 131-133

    During my doctoral viva voce, my external examiner, Professor Phil Benson, asked if I could clarify my admittedly nebulous application of the term “learning environment,” and the ambiguously synonymous usage of others like “setting,” “context”, “atmosphere”, “learning space(s)”, and “classroom.” To simplify this entanglement for the purpose of passing my oral examination, I asserted that I just meant “classroom.” However, in the months that followed, I reflected more deeply on this question. I first began to think about language itself as being a type of “environment” with its own inextricable qualities of space and structure, and with language use (spoken and written) giving breath to these dimensional attributes. As this metaphor seemed decidedly structuralist, I turned my attention to what I felt was a more interesting extrapolation of a spatial theme embedded in the concept of environments: the complex interactions in specific spaces and how such interactions relate to learning. It is on this first point (the spatial aspects of language) that Benson’s book begins and on the second (language learning environments) that it concludes.

    Keywords: language learning, SLA
  • Mohammad Salehi *, Eirene Katsarou Pages 134-136

    Acknowledging the central role language teachers play in the assessment process, viewed as both consumers of testing information and independent assessors, the newly-emergent field of Language Assessment Literacy (LAL) has generally been viewed ‘as a useful knowledge base that incorporates unique aspects inherent in theorizing and assessing language-related performance’ (Inbar-Lourie, 2017, p. 259). This edited volume seeks to further unfold the multifarious concept of LAL in both theoretical and pedagogical terms in an effort to elucidate key issues in the area, enrich current knowledge related to the use of proper assessment practices and procedures in the foreign language (FL) classroom and highlight useful avenues for future research. To this end, the book is organized into four parts with Part 1 addressing predominantly theoretical aspects of language assessment literacy in four separate chapters while subsequent Parts 2, 3 and 4 with three chapters each are strictly devoted to descriptions of specific assessment processes enhancing LAL within a variety of FL contexts worldwide. All contributions are accompanied by lists of useful bibliographical references on the topic while supplementary material related to research design, instruments and methods also appear in appendices at the end of several chapters.

    Keywords: language assessment, literacy