فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسن حسینی مقدم*، وجیهه رستگاری صفحات 11-28

    اشاعه به معنای مالکیت اشخاص متعدد در یک مال است. مطابق ماده 576 قانون مدنی،اداره ی مال مشاع در ابتدا تابع شرایط مقرره بین شرکاء بوده و در غیر این صورت نمی توان نظر اکثریت را به اقلیت تحمیل کرد.از جهتی آپارتمانها از حیث عرصه و بخشهای غیر اختصاصی یا مشترکات جزء اموال مشاع محسوب می شوند. اما آیا در اداره قسمت های مشترک آپارتمان، همانند مال مشاع نیاز به دخالت همه مالکین است و از این حیث تفاوتی بین تصرف در مال مشاع و قسمت های مشترک آپارتمان وجود دارد؟ قانون تملک آپارتمان ها اذن همه شرکاء را لازم ندانسته و تصمیم مالکین بیش از نصف مساحت نسبی قسمت های اختصاصی را برای سایر ساکنین آپارتمان الزام آور می داند.با آنکه اشاعه نمی تواند مانع تصرف حقوقی شرکاء مال مشاع شود ودر عین حال تصرف مادی در مال مشاع جز با توافق یا اذن تک تک شرکاء مشاعی امکان پذیر نیست؛ وانگهی در آپارتمان ها بدلیل وضعیت خاص آن و رشد فزاینده ساخت آپارتمان،هرگونه تصمیم گیری برای تصرف مادی و تبعا انعقاد قرارداد به منظور انجام اقدامات لازم در جهت استفاده بهینه وحفظ ساختمان ، در قسمت های مشترک تابع قواعد کلی اداره مال مشاع مندرج در ماده 582 ق.م. نیست و ضرورتی بر اذن همه ی شرکاء وجود ندارد. در عمل اداره آپارتمانها مبتنی بر اصولی است که منبعث از اداره شرکتهای تجاری به ویژه شرکتهای سهامی به جهت شرایط خاص آن می باشد.این امتیاز باید در اداره سایر اموال مشاع که دارای شرکای متعدد هستند ودر آن حصول اکثریت متصور است اعمال گردد وتغییرات لازم درقانون بوجود آید.

    کلیدواژگان: مال مشاع، آپارتمان، اصل تسلیط، قاعده لاضرر
  • حسین جلالی* صفحات 29-56

     آثار تغییرات گسترده اجتماعی در زندگی فردی و اجتماعی بشر، اصلاح حقوق را در تناسب این تغییرات دو چندان کرده است. این تناسب سازی در قالب گفتمان نوآوری در حقوق اسلامی مطرح می شود. بر این اساس، پژوهش حاضر، به منظور تبارشناسی و ارایه راهبردهای گفتمان نوآوری در حقوق اسلامی به روش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه انجام یافته است. نتایج پژوهش نشان می دهد گفتمان نوآوری در حقوق اسلامی با طرد برخی دالهای دو گفتمان الهیاتی-فلسفی و حقوق مدرنیته و با درهم شکستن ساختار گفتمانی آنها، برخی دالهای آنها را در ساختاری نو به کار می گیرد. دالهای این گفتمان، توجه همزمان به بخش های ثابت و متغیر حقوق، تقویت جذابیت و کارایی حقوق، توجه به مقتضیات جامعه ملی و بین المللی، تقدم موضوع شناسی بر حکم شناسی، نوآوری با حفظ شالوده حقوق اسلامی، توجه به منابع عقلی، اجماعی و عرفی در کنار متن محوری هستند. جستاری در تبارشناسی علوم مختلف اسلامی از جمله کلام، اصول، و فلسفه فقه نشان دهنده سرمایه ای غنی در جهت ضرورت توجه به شرایط زمانی و مکانی و ضرورت نوآوری های حقوقی است.در طراحی الگوی راهبردی نوآوری در حقوق اسلامی مراحل تبارشناسی، شناخت محیط با توجه به اقتصاد قدرت، عبور از موانع و چالش ها، توجه به منابع نوآوری، تمهید مقدمات، تلفیق منابع و تدوین حقوق کارآمد، اجرا، بازخورد نتایج و اصلاح راهبردها در نظر گرفته می شود.الگوی راهبردی ارایه شده غیر خطی و در چرخه ای مداوم مورد بازبینی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: حقوق اسلامی، نوآوری، حقوق مدرنیته، تبارشناسی، گفتمان
  • مختار محمودی، ابراهیم شعاریان*، یوسف مولایی صفحات 57-76

    استفاده از قراردادهای سوآپ به عنوان یکی از شیوه های نوین تجارت بین الملل می تواند در حل مشکلات اقتصادی و رشد و توسعه کشور تاثیر به‏سزایی داشته باشد. این قرارداد در قلمرو تجارت بین‏المللی رواج گسترده‏ای یافته است. اما پزوهشی در خصوص مزایا و معایب آن در ایران صورت نگرفته است. اهمیت و رواج روز افزون چنین قراردادی منتهی به طرح این سیوال می‏شود که مزایای قراردادهای سوآپ چیست؟ و چه تاثیری می تواند در توسعه اقتصادی کشور داشته باشد؟ مقاله حاضر با بررسی آن به تبین موضوع می پردازد و به این نتیجه می رسد که سوآپ می تواند مانع تاثیر منفی تغییر قیمت ها بر ارزش دارایی‏ها شود و ریسک ناشی از نوسانات نرخ کالا، نرخ ارز و نرخ بهره را پوشش دهد. سوآپ هزینه‏ها و زمان نقل و انتقال کالا و ارز را کاهش و حمل و نقل کشور را رونق می‏بخشد و موجب می شود ارز واسط حذف و ارز ملی مورد استفاده قرار گیرد و تحریم ها نیز بی اثر شود. بنابراین سوآپ می تواند آثار بسیار مثبتی در توسعه اقتصادی داشته باشد، هر چند  انتقاداتی هم بر آن وارد است و آن اینکه این قرارداد خام فروشی را افزایش و موجب کاهش تولیدات داخلی و ارزش پول ملی می شود. اما مسیله مهم این است که سوآپ علاوه بر فواید اقتصادی، فواید مهمی در هم گرایی سیاسی دارد. ایجاد ارتباط از طریق سوآپ با کشورهای دنیا موجب تامین منافع سیاسی و امنیتی می شود و دستیابی به بازار مصرف کشورها برای فروش کالاهای ایرانی را نیز فراهم می سازد که به تفصیل مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، توسعه اقتصادی، قرارداد سوآپ، مدیریت ریسک، مدیریت هزینه
  • رضا فضلی، احمد یوسفی صادقلو* صفحات 77-98
    مقاله حاضر به بررسی اشتباه در قانون ایران در حوزه حقوق خصوصی و تطبیق آن با توجه به آخرین تحولات صورت گرفته در سیستم حقوق کشور فرانسه می‏پردازد. یکی از روابطی که بین افراد وجود دارد روابط مدنی و شاخص ترین رابطه مدنی، عقود می‏باشد. اصول مربوط به اشتباه یکی از مهم ترین مباحث در عقود است چرا که در صورت بروز اشتباه در عقد سرنوشت آن ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد. اشتباه تصور نادرست یا غیر دقیق از واقعیت در عنصرهای عمل حقوقی است که آثار متفاوتی را بر اراده دارا می‏باشد. در واقع اشتباه، خطا در شناخت و اعتقاد بر خلاف واقع با وجود اعتقاد جازم یا ظن قوی و صحت تصور و عمل و معادل مفهوم جهل مرکب است. اشتباه در حقوق فرانسه موجب بطلان مطلق یا بطلان نسبی می گردد به طوری که در حقوق ایران اشتباه در مواردی فاقد اثر و در مواردی موثر می‏باشد. با توجه به بررسی‏های انجام گرفته می‏توان نتیجه گرفت که نباید، استفاده از نظریات و تجربیات حقوق فرانسه منجر به نوشته‏های حقوقی مبهم گردد، چنانچه بعضی از حقوقدانان مفهوم بطلان نسبی در حقوق فرانسه را با عدم نفوذ در حقوق ایران در آمیخته اند همانند استفاده از واژه خلل در ماده 201 قانون مدنی که به منظور بیان ضمانت اجرای اشتباه استفاده شده است.  بررسی‏ها مبین اینست که در حقوق ایران اشتباه هیچ گاه باعث عدم نفوذ نمی‏شود زیرا فقدان رضا باعث عدم نفوذ و معیوب شدن رضا موجب خیار فسخ است و بطلان مطلق با از بین رفتن قصد محقق خواهد شد. بنابراین وظیفه حقوقدانان برقراری اصولی می‏باشد که در جهت استواری عقود عمل می‏نمایند همانند اصل لزوم و صحت و از طرف دیگر ضمانت اجراهایی مانند بطلان، فسخ و عدم نفوذ که مصالح افراد در مواجهه با این اصول، تضمین کننده باشد و به آشفتگی‏های موجود در این خصوص خاتمه دهد.
    کلیدواژگان: اشتباه، عدم نفوذ، عیب اراده، بطلان مطلق، بطلان نسبی
  • رامین نعیمی، محمود مالمیر*، مسعود حیدری صفحات 99-120
    اصل حداقلی بودن حقوق جزا (دخالت کمینه حقوق جزا)، استفاده از این شاخه علم حقوق را در موقعیتی مجاز می داند که امکان توسل به دیگر ضمانت اجرا ها، یعنی ضمانت اجراهای مدنی و اداری وجود نداشته باشد. حجم و گستره قوانین جزایی در دولت های آزادمنش نیز، یکی از چالش های امروزین حقوق و سیاست است که باوجود متروک بودن و بی اثرشدن قانون جزایی وضع شده، نظام داخلی را با این انتقاد روبه رو می کند که بی دلیل به ابزارهای این شاخه حقوق، روی آورده است. قانون گذار ایران در ارتباط با جرم انگاری، موضع مشخص و روشنی ندارد. این موضع در بسیاری از مواقع، با تساهل و تسامح همراه نیست و در برخی مواقع، دولت با نهایت سرعت و شدت ممکن، به جرم انگاری و وضع قانون اقدام کرده است؛ ازاین رو، جایگاه رعایت اصل تساهل و تسامح و گذشت که به طور مرتب از زبان سیاست مداران، شنیده می شود، مشخص نیست. در ایران ریشه های تمایل دولت به استفاده از قانون کیفری را می توان به گستردگی حیطه عمل دولت، ورود این نهاد به حوزه اخلاق و حریم خصوصی مرتبط دانست. در واقع، جرم انگاری نه به شیوه ای فنی، بلکه متاثر از ایدیولوژی دولت و تمایلات این نهاد انجام می شود. در این مقاله نگارندگان به تحلیل مبانی موضوع به صورت توصیفی تحلیلی اشاره خواهند داشت.
    کلیدواژگان: جرم انگاری، دولت حداکثری، قانون کیفری، جرم‏زدایی
  • سید محمد فرخ رضا شفیعی*، سلمان کونانی، سمیرا گلخندان صفحات 121-146
    صیانت از حقوق اساسی ملت، دروازه ی تحقق مردم سالاری و دموکراسی حقوقی در جامعه است. تعرض به این حقوق، مانع ایفای نقش مطلوب قانون اساسی در جامعه می باشد و تضمین این حقوق به معنی پاسداشت قانون اساسی و شرط توسعه ی حقوقی در جامعه است که خود با تدابیری چون سیاستگذاری های عمومی جامعه نظیر سیاست جنایی اقتران دارد. از جمله حقوق اساسی ملت که در رویکرد امنیت مدار سیاست جنایی و استثنایات اصل حاکمیت قانون احتمال تعرض بدان وجود دارد، حق آزادی و حق دادخواهی می باشد. مع الوصف؛ در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به بررسی اجمالی مولفه‏های هریک از امور مذکور پرداخته و نتایج تحقیق حاکی از اینستکه؛ با وجود زمینه های امنیت مدار شدن سیاست جنایی ایران و ملزومات ناشی از اجرای اصل حاکمیت قانون، واقعیت، عدم نقض حقوق اساسی ملت بوده و ایجاد سازوکارهای سیاست جنایی مشارکتی و بهره مندی واقعی حکمرانان از آموزه های دینی و همچنین برخورداری از تدابیر لازم به منظور کنترل و نظارت بیشتر اعمال نظارت ناپذیری قضایی دولت، می تواند به هرگونه دغدغه احتمالی نقض یا عدول از حقوق اساسی ملت، خاتمه دهد.
    کلیدواژگان: حقوق اساسی ملت، سیاست جنایی امنیت مدار، اصل حاکمیت قانون، اعمال نظارت ناپذیر قضایی
|
  • Seyed Hasan Hoseini Moghadam *, Vajihe Rastegari Pages 11-28

    Joint ownership means the ownership of multiple persons in one property. According to Article 576 of the Civil Code, the administration of communal property is initially subject to the terms of the agreement between the partners, otherwise the majority opinion cannot be imposed on the minority. But does the management of the common parts of the apartment, like the common property, require the intervention of all the owners, and in this respect, is there a difference between the possession of the common property and the common parts of the apartment? The law of ownership of apartments does not require the permission of all partners and the decision of the owners of more than half of the relative area of the private parts is mandatory for other occupants of the apartment. Or the permission of each of the common partners is not possible; Moreover, in apartments, due to its special condition and the growing growth of apartment construction, any decision to materially occupy and consequently conclude a contract in order to take the necessary measures for the optimal use and maintenance of the building, in common areas subject to the general rules of common property management in Article 582 BC. It is not and there is no need for the permission of all partners. In practice, the management of apartments is based on principles that come from the management of commercial companies, especially joint stock companies due to its special conditions. This privilege should be applied in the management of other common property that has multiple partners and a majority is expected and necessary changes in law. To occur.

    Keywords: Joint ownership property, Apartment, The principle of domination, The rule of “prohibition of detriment
  • Hossein Jalali * Pages 29-56

    The effects of widespread social changes in private and social lives of human beings made it more and more necessary to reform the laws in accordance with these changes. These reforms are presented in the form of innovation discourse in Islamic law. Accordingly, the present research was carried out for genealogy and to present the strategies of the innovation discourse in Islamic law by Laclau and Mouffe's discourse theory. The research results showed that the innovation discourse in Islamic law dismisses some signifiers of both philosophical and theological discourses and legal discourse in modernity, breaks down their structure, and uses some of their signifiers in a new structure. The signifiers of this discourse, simultaneous attention to the changing and fixed areas of law, promotion of attraction and effectiveness of law, the requirements of national and international society, the priority of subject scholarship to discovering the sentence, innovation while preserving the bases of Islamic law, and considering rational, consensual, and traditional sources are pivotal factors alongside text. A search in genealogy of different Islamic sciences including speech, principles, and the philosophy of jurisprudence proves them to be some abundant capital which in turn shows the necessity of paying attention to time and place conditions and legal innovations. Genealogical stages, understanding the environment with respect to the economy of power, passing through obstacles and challenges, paying attention to innovation sources, preparation, putting sources together, developing an efficient law, performance, the feedback of ...

    Keywords: Islamic law, innovation, modernity law, Genealogy
  • Mokhtar Mahmoudi, Ebrahim Shoarian *, Yousef Molaee Pages 57-76

    Swap as one of the new methods of international trade can have a great impact on solving the country's economic problems. This contract has become widespread in the field of international trade. But no research has been done on its advantages and disadvantages in Iran. The present article examines the issue using library resources and answers the question: What are the benefits of swap contracts? And what effect can it have on the country's economic development? It concludes that the swap can prevent the negative impact of price changes on the value of assets and cover the risk of commodity, currency and interest rate fluctuations. Swaps reduce the cost and time of moving goods and currency, and boost the country's transportation, eliminating intermediary currency and using the national currency, and making sanctions ineffective. So the swap has a very positive effect on economic development, but there are also criticisms of it, which is that this contract increases crude sales and reduces domestic production and the value of the national currency. But the important point is that in addition to economic benefits, swaps have significant benefits in political convergence. Communicating with countries around the world through swaps provides political and security benefits, as well as access to the consumer markets for the sale of Iranian goods.

    Keywords: International Trade, Economic Development, Swap Contract, risk management, Advantages, Disadvantages
  • Reza Fazli, Ahmad Yousefi Sadeghlou * Pages 77-98
    The present article examines the mistake in Iranian law in the field of private law and its application with regard to the latest developments in the French legal system. One of the relationships between people is civil relations and the most significant civil relationship is contracts. The principles of mistake are one of the most important issues in contracts because if a mistake occurs in the contract, its fate may be affected. Mistakes are incorrect or inaccurate perceptions of reality in the elements of legal action that have different effects on the will. In fact, error is the error in knowing and believing the opposite of reality, despite the firm belief or strong suspicion and the correctness of thought and action, and is equivalent to the concept of compound ignorance. A mistake in French law causes absolute or relative invalidity, so that in Iranian law, a mistake is ineffective in some cases and effective in others. Based on the studies conducted, it can be concluded that the use of theories and experiences of French law should not lead to ambiguous legal writings, if some jurists have confused the concept of relative invalidity in French law with the lack of influence in Iranian law, such as Use of the word breach in Article 201 of the Civil law, which is used to express the guarantee of misconduct. Studies show that in Iranian law, a mistake never causes a lack of influence, because the lack of consent causes a lack of influence and the defect of consent causes the option to terminate, and absolute invalidity will be achieved by destroying the intention. Therefore, the duty of jurists is to establish principles that act in the direction of firmness of contracts, such as the principle of necessity and correctness, and on the other hand, guarantee performances such as invalidity, termination and non-influence that guarantee the interests of individuals in the face of these principles. Conclude in this regard.
    Keywords: Mistake, No influence, Volition defection, Absolute invalidity, Relative invalidity.
  • Ramin, Naeemi, Mahmood Malmir *, Masoud Heidari Pages 99-120
    The principle of minimal criminal law (intervention of the criminal law minimum) allows the use of this branch of jurisprudence in a situation where it is not possible to resort to other guarantees of enforcement, namely the guarantee of civil and administrative enforcement. The volume and scope of criminal law in liberal states is also one of the current challenges of law and politics. The connection with criminology does not have a clear position. In many cases, this position is not accompanied by tolerance, and in some cases, the government has criminalized and enacted the law with the utmost speed and intensity; Hence, the place of observance of the principle of tolerance, which is regularly heard from politicians, is not clear. In Iran, the roots of the government's desire to use criminal law can be related to the scope of government, the entry of this institution into the field of ethics and privacy. In fact, criminalization is not done in a technical way, but influenced by the ideology of the government and the tendencies of this institution. In this article, the authors will refer to the analysis of the basics of the subject in a descriptive-analytical manner.
    Keywords: criminalization, maximum government, Criminal Law, Decriminalization
  • Seyed Mohammad Farrokh Reza Shafiee *, Salman Kunani, Smira Golkhandan Pages 121-146
    The protection of the fundamental rights of the nation is the gateway to the realization of democracy and the rule of law in society. Violation of these rights prevents the constitutional role from playing a desirable role in society, and guaranteeing these rights means protecting the constitution and the condition of legal development in society, which itself is compatible with measures such as public policy, such as criminal policy. Among the fundamental rights of the nation, which are likely to be violated in the security-oriented approach of criminal policy and exceptions to the rule of law, is the right to liberty and the right to sue. With description; In this article, with a descriptive-analytical method, an overview of the components of each of the mentioned matters and the results of the research indicate that; Despite the security contexts of Iran's criminal policy and the requirements of the rule of law, the reality is that the nation's fundamental rights are not violated and the establishment of participatory criminal policy mechanisms and the rulers' real benefit from religious teachings, as well as the necessary measures to control and monitor more. Exercising judicial oversight by the government can put an end to any possible concerns of violations or deviations from the nation's fundamental rights.
    Keywords: Nation's constitutional rights, Security-oriented criminal policy, Principle of rule of law, Unsupervised judicial actions