فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خدیجه اکرمی، هدی غفاری*، ولی رستمی، مهدی رضایی صفحات 11-32

    مجمع ‏عمومی سازمان ‏ملل‏ متحد قطعنامه ی غیرالزام‏آوری در سال 2016 در رابطه با «ارتقاء، حمایت و برخورداری از حقوق بشر در اینترنت» را تصویب کرد. در این قطعنامه اهمیت اینترنت به رسمیت شناخته شد و در نتیجه بر حمایت از حق مردم برای دسترسی به اینترنت متمرکز گردید. با توجه به گسترش استفاده از اینترنت و اهمیت این فن آوری در وضعیت کنونی، این پرسش مهم مطرح می گردد که آیا حق بر دسترسی به اینترنت را می‎توان یک حق بشری مستقل در نظام حقوق بین الملل و نظام حقوق داخلی ایران تلقی کرد؟ می توان استدلال نمود که دسترسی به اینترنت خود یک حق اخلاقی بشری است و مستلزم دسترسی همه افراد بدون نظارت و بدون سانسور به این رسانه جهانی است که باید برای کسانی که قادر به تهیه آن نیستند به صورت رایگان ارایه شود. اینترنت باید یک حق جهانی تلقی شود زیرا لازمه داشتن حداقل های یک زندگی شایسته است. پذیرش این ادعا، برداشت ما از اینترنت را از یک  فناوری به یک حق بشری تبدیل می کند. با این حال حق دسترسی به اینترنت نه در نظام حقوق داخلی و نه نظام حقوق بین‏المللی جایگاه یک حق مستقل بشری را ندارد.

    کلیدواژگان: اینترنت، حق، حقوق بشر، رسانه، نظام حقوقی ایران
  • محمد رجبعلی دماوندی، پژمان پیروزی*، شکوه نامدار، مهشید سادات طبائی صفحات 33-58

    مطابق مواد 583 و 588 قانون تجارت ایران، کلیه شرکت‏های تجاری دارای شخصیت حقوقی هستند. این حکم قانونی بدان معنا است که حقوق و تعهدات شرکت‏های تجاری مستقل از اشخاص حقیقی بوجود آورنده آن می‏باشد. بنابراین اگر یک شرکت تجاری مبادرت به انعقاد قراردادی با اشخاص ثالث نماید تحت هر شرایطی، شرکت مسیول ایفای تعهدات خود خواهد بود و این موضوع ارتباطی با سهامداران و یا مدیران نخواهد داشت. سوال اصلی این تحقیق این است که اگر در شرایطی مدیران از وضعیت موجود سوء استفاده نموده و تعهداتی را بر خلاف قانون یا اساسنامه یا مصوبات مجامع عمومی بر شرکت تحمیل نمایند، آیا همزمان با شرکت مسیولیت خواهند داشت و در صورت مثبت بودن پاسخ، نوع مسیولیت چگونه خواهد بود؟دو فرضیه در این خصوص قابل تامل است: در فرضیه اول مسیولیت شرکت مطلق تلقی گردیده و خود شرکت مسیولیت تام دارد. در فرضیه دوم مسیولیت شرکت و مدیران آن نسبی است و این نسبی بودن با ملاحظه دو قاعده خرق حجاب شخصیت حقوقی و قاعده آلتراوایریز بدست می‏آید. این تحقیق در پی دست یافتن به بهترین فرضیه با استناد به قوانین و قاعده انصاف می‏باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدیران، خرق حجاب شخصیت حقوقی، آلتراوایریز، شرکت‏های تجاری
  • نوروز کارگری* صفحات 59-86

    اسلام به عنون یک دین آسمانی امروزه به شدت در معرض اتهامات تروریستی قرار دارد. بر اساس اتهامات مطرح شده، با توجه به این ادعا که بیشترین اقدامات تروریستی را افرادی مسلمان مرتکب می‏شوند، میان اندیشه‏های اسلامی و اقدامات تروریستی یک ارتباط مستقیم وجود دارد. در این پژوهش که به گونه‏ای تحلیلی با استفاده از اطلاعات موجود از گروه‏های تروریستی صورت گرفته است، نشان خواهیم داد که واقعیت‏های موجود درباره گروه‏های تروریستی غیر از آن چیزی است که ادعا می‏شود و از سوی دیگر مبنای شکل‏گیری اندیشه‏ های دینی به طور کامل مغایر با اقدامات خشونت آمیز تروریستی است. اقدامات تروریستی همواره با انگیزه ‏های سیاسی تقویت می‏شوند و در موارد خشونت‏های دینی، اندیشه‏ های دینی تنها ابزاری برای نیل به اهداف سیاسی هستند؛ خواه اینکه برای پیشبرد اهداف سیاسی مورد استفاده قرار بگیرند یا آنکه زمینه‏ای را برای تقویت قدرت سیاسی از طریق اعمال خشونت بر اندیشه ‏های دینی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: دین، خشونت، تروریسم، اسلام
  • مهدیه حاج علی اکبر، ابراهیم یاقوتی*، زهرا فهرستی صفحات 87-106

    در اجتماعات انسانی ارزشها و اصولی حاکم است که نهادهای اجتماعی، پیرامون این ارزش‏ها شکل می‎‎گیرند. آموزه‏های وحیانی در تبیین روش اسلام در مواجهه با این ارزش‏ها، نقش اصلی دارند و باید راهکارهای مورد نیاز از درون شرع استخراج و عملیاتی گردد. فقها و حقوقدانان در بررسی قواعد فقهی‎حقوقی، مفهوم اخلاق‎حسنه را شناسایی کردند و آن را ضابطه‏ای، برای تحدید اراده افراد برای حفاظت از مصالح اجتماعی می‎‎دانند. هرچند نظریاتی در موافقت و مخالفت وجود رابطه میان حقوق و اخلاق حسنه وجود دارد، اما استفاده قانونگذار از مواردی از اخلاق حسنه در وضع قوانین بیانگر این است که این باید و نبایدهای اخلاقی در شرع مقدس اسلام در حوزه اجتماعی می‏تواند در موارد حقوقی بسیاری مبنای قانونگذاری قرار گیرد. این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی بدنبال پاسخ به سوال است که: " آیا امکان بسط و تسری اخلاق حسنه در حقوق اسلامی وجود دارد؟" نتابج با توجه به موارد ذکر شده بیانگر این است که امکان تسری اخلاق حسنه مندرج در قرآن کریم و روایات اسلامی در وضع قوانین حقوقی در فقه امامیه وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق‎حسنه، فقه امامیه، حقوق موضوعه، قانون اساسی
  • سید علی ربانی موسویان*، علیرضا میلانی صفحات 107-125
    از اهم مسایل حقوقی دو مذهب یهود و امامیه مباحث کیفری و بزه شناسی می‏باشد، مهم‏ترین بزه نیز در میان جرایم، قتل است. لذا این پژوهش بر آن است تا با روش توصیفی و تحلیلی به مطالعه تطبیقی مجازات قتل، شرایط و کیفیت اجرای آن در دو مذهب مذکور بپردازد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که اگر چه اثبات عمدی بودن قتل بر اساس حقوق یهودی مشکل‏تر از فقه امامیه می‏نماید اما در حقوق یهودی همین مقدار که مطلق جرم قتل (عمدی و غیرعمدی) اثبات گردد، مجازات آن منحصرا سلب حیات خواهد بود و مجازات‏های دیگر به منزله استثنا از این حکم می‏باشد. در ناحیه شرایط نیز تفاوت‏های متعددی در حقوق کیفری دو مذهب وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفر قتل، شرایط مجازات قتل، مجازات سلب حیات، حقوق کیفری یهود، فقه امامیه
  • علی اسدی، امیرمحمد صدیقیان*، علی زارع مهرجردی صفحات 127-149

    جرم اقتصادی، یکی از مفاهیم جدید جامعه مدرن است که به لحاظ تهدیدات آن نسبت به ثبات و امنیت جوامع، سنت‏ها و ارزش‏های دموکراسی، ارزش‏های اخلاقی و عدالت، توسعه پایدار و حاکمیت قانون، بیش از پیش موجب نگرانی شده است تا جایی که قوانین ج.ا.ا این گونه جرایم را در سطح عمده و کلان مصداق افساد فی الارض دانسته است. شناخت ویژگی‏های خاص این گونه جرایم از حیث عمل ارتکابی، بسترها، مقیاس آن، خصوصیات خاص مرتکبین و همچنین بزه دیده شناسی آنها، شرط لازم اتخاذ راهبرد کیفری سنجیده در قبال آن‎ها است. جرم انگاری اخلال گسترده در نظام اقتصادی کشور به عنوان مصداقی از افساد فی الارض در ماده 286 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، آمده است. مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر، نشان دهنده فقدان تناسب میان آثار مترتب بر رویکرد اتخاذی قانونگذار و ماهیت جرایم اقتصادی است؛ علیرغم حرفه‏ای بودن مرتکبین جرایم اقتصادی و استفاده آن‏ها از روش‏های پیچیده، رویکرد اتخاذی قانونگذار، قابلیت بازدارنده بودن کیفری را ندارد؛ همچنین پیامدهایی مثل نقض حقوق اقتصادی و شهروندی افراد و سرکوبگری کیفری، با ماهیت جرایم اقتصادی همخوانی ندارند. به نظر می‏رسد مقابله سنجیده با جرایم اقتصادی، بیش از هرچیز بجای صرف متوسل شدن به شدیدترین ابزارهای سرکوبگر کیفری، نیازمند اتخاذ رویکردی افتراقی در رسیدگی و همچنین پیش بینی و بکارگیری ضمانت اجراهای متنوع و متناسب کیفری، اداری، مدنی و ترمیمی است.

    کلیدواژگان: افساد فی الارض، جرم اقتصادی، حقوق شهروندی، سرکوبگری، قوانین کیفری
  • شکرالله نیکوند*، حبیب اسدی صفحات 151-164

    در قراردادها هریک از طرفین می‏تواند به استناد یکی از خیارات قانون مدنی قرارداد را فسخ کند. بیشتر این خیارات در همه قراردادها می‏توانند بوجود بیایند. در این مقاله نویسنده در پی پاسخ به این سوال است که آیا در قراردادهای تجاری الکترونیکی مشمول قانون خاص، یکی از طرفین میتواند برای فسخ قرارداد به یکی از خیارات قانون مدنی استناد کند؟ در این خصوص آثار برخی از نویسندگان که در دسترس بوده است بررسی شد و در آنها از این نظر تبعیت شده بود که خیارات قانون مدنی جزو قواعد عمومی قراردادهاست و در قراردادهای تجاری الکترونیکی نیز قابل اجراست. با بررسی و مقایسه خیارات قانون مدنی و مواد قانون تجارت الکترونیکی و با توجه به ویژگی‏های خاث این قراردادها و اختیارات متعددی که قانونگذار در نظر گرفته است، به نظر می‏رسد د قراردادهای الکترونیکی طرفین حق ندارند برای فسخ قرارداد به خیارات قانون مدنی استناد نمایند ؛ زیرا در قانون تجارت الکترونیک موارد حق فسخ به نحو مطلوب و کافی وجود دارد. بنابراین انواع حق فسخ در قراردادهای تجاری الکترونیکی صرفا همان مواردی است که در قانون تجارت الکترونیکی آمده است.

    کلیدواژگان: حق فسخ، خیارات، قانون تجارت الکترونیک، مصرف کننده
|
  • Khadije Akrami, Hoda Ghaffari *, Vali Allah Rostami, Mehdi Rezaei Pages 11-32

    In 2016, the United Nation’s General Assembly adopted a non-binding resolution regarding ‘The Promotion, Protection and Enjoyment of Human Rights on the Internet’. At the heart of this resolution is the UN’s concern that ‘rights that people have offline must also be protected online.’ While the UN thus recognises the importance of the Internet, it does so problematically selectively by focusing on protecting existing offline rights online. I argue instead that Internet access is itself a moral human right that requires that everyone has unmonitored and uncensored access to this global medium, which should be publicly provided free of charge for those unable to afford it. Rather than being a mere luxury, Internet access should be considered a universal entitlement because it is necessary for people to be able to lead minimally decent lives. Accepting this claim transforms our conception of the Internet from a technology to that of a basic right. It should be acknowledged, however, that in the system of international law and domestic law of Iran there is no independent human right or citizenship entitled the right to access the Internet.

    Keywords: Human rights, Internet, Right to Freedom of Expression, Right to Access to Information, Iranian Law System.
  • Mohammad Rajabali Damavandi, Pejman Pirooz I *, Famous Glory, Mahshid Sadat Tabaei Pages 33-58

    According to Articles 583 and 588 of the Iranian Commercial Code, all commercial companies have legal personality. This legal provision means that the rights and obligations of commercial companies are independent of the natural persons who created them. Therefore, if a commercial company enters into a contract with third parties, under any circumstances, the company will be responsible for fulfilling its obligations and this issue will not have any relationship with shareholders or managers. The main question of this research is that if in some cases the managers abuse the current situation and impose obligations on the company contrary to the law or the articles of association or the approvals of the general assemblies, will they be responsible at the same time and if the answer is positive, the type of responsibility How will it be? Two hypotheses can be considered in this regard: in the first hypothesis, the responsibility of the company is considered absolute and the company itself has full responsibility. In the second hypothesis, the responsibility of the company and its managers is relative, and this relativity is obtained by considering the two rules of piercing the corporate veil of legal personality and the rule of ultra vires. This research seeks to achieve the best hypothesis by invoking the laws and the rule of fairness.

    Keywords: Managers', Responsibility, piercing the corporate veil, Ultra vires, Commercial Companies
  • Nourooz Karegari * Pages 59-86

    Islam as a divine religion nowadays faces with some charges base on its relation with terrorist attacks. According to these charges, it is claimed that the most of terrorist attacks are done by Muslims and so it would mean that there is a direct connection between Islamic believes and terrorist attacks. In this essay, which has been done analytically using the profile of terrorist groups, we will show that the reality of these kind of groups is different from what is shown. On the other hand, the foundation of the religious believes are in contrast with the violence terrorist attacks. These kinds of attacks always originate from political motives and in the case of religious violence, religious believes are the sole mean to achieve these political goals; either for advancement of the political goals or for providing a base to empower the political power through committing violence on the religious believes.

    Keywords: religion, violence, Terrorism, Islam
  • Mahdeyeh Hajaliakbar, Ebrahim Yaghouti *, Zahra Fehresti Pages 87-106

    There are some values and principles dominant in human communities based on which social institutions are formed. The revelatory teachings play the main roles in explaining Islamic approaches to these values considering the fact that the needed solutions should be derived from and operationalized by Sharia. Through studying jurisprudential and legal rules, jurisprudents and lawyers identified the concept of good ethics and considered it as a rule to restrict the will of individuals in protecting social expediencies. Although, there are theories for or against if there is some relationship between law and good ethics, but a use of good ethics by a legislator in legislation suggest the fact that ethical dos and don'ts in the sacred Islamic Sharia in social domain can be used as a base for legislation in many legal cases. The present research tried descriptively and analytically to answer this question, “Can Islamic law be extended to include good ethics?” By considering the mentioned cases, the results showed that Imamyeh jurisprudence allows for good ethics considered in Quran and Islamic narrations to be used in making legal acts.

    Keywords: ethics, good ethics, Imamyeh jurisprudence, substantive law, Constitution
  • Seyed Ali Rabbani Mousaviyan *, Alireza Millani Pages 107-125
    A Comparative Study of the Punishment of Murder in the Jewish Penal System and Imami JurisprudenceOne of the most important legal issues of the two religions, Judaism and Imamism, is criminal issues and criminology. The most important crime among crimes is murder. Therefore, this study aims to use a descriptive and analytical method to comparatively study the punishment of murder, the conditions and quality of its execution in the two religions.The results of the research indicate that although proving the intentionality of murder under Jewish law seems more difficult than Imami jurisprudence, in Jewish law the same amount as proving the absolute crime of murder (intentional and unintentional)Its punishment will be life imprisonment only, and other punishments are an exception to this sentence. In terms of circumstances, there are several differences in the criminal law of the two religions.Keywords: Murder, conditions of punishment for murder, punishment of deprivation of life, Jewish criminal law, Imami jurisprudence.
    Keywords: : Murder, conditions of punishment for murder, punishment of deprivation of life, Jewish criminal law, Imami jurisprudence
  • Ali Asadi, AmirMohammad Sedighiyan *, Ali Zare Mehrjerdi Pages 127-149

    Economic crime is one of the new concepts of modern society, which in terms of its threats to the stability and security of societies, traditions and values of democracy, moral values and justice, sustainable development and the rule of law, has become increasingly worrying. A.A. has considered such crimes as a major example of corruption on earth earth, economic crime, civil rights, repression, criminal law. Knowing the specific characteristics of such crimes in terms of the act committed, their contexts, scale, specific characteristics of the perpetrators, as well as their victimology, is a necessary condition for adopting a prudent criminal strategy against them. The criminalization of widespread disruption of the country's economic system is cited as an example of corruption on earth in Article 286 of the Islamic Penal Code adopted in 2013. The present descriptive-analytical study shows the lack of proportionality between the effects on the legislator's adopted approach and the nature of economic crimes; Despite the professionalism of the perpetrators of economic crimes and their use of complex methods, the approach adopted by the legislature is not capable of criminal deterrence; Consequences such as violations of economic rights and citizenship and criminal repression are also inconsistent with the nature of economic crimes. It seems that a deliberate confrontation with economic crimes, more than anything else, instead of resorting to the most severe criminal repressive tools, requires a differential approach to the investigation, as well as anticipation and application of various criminal, administrative, civil and correctional executions.

    Keywords: Corruption on Earth, Differential Criminal Approach, Economic Crime, Criminal Law
  • SHOKROLAH NIKVAND *, Habib Asady Pages 151-164

    In contracts, either party can terminate the contract based on one of the options of civil law. Most of these options can be found in all contracts. In this article, the author seeks to answer the question of whether in e-commerce contracts that are subject to special law, one of the parties can invoke one of the options of civil law to terminate the contracts? In this regard, the works of some available authors were reviewed and they followed the view that civil law options are among the general rules of contracts and can be applied in electronic contracts .Examining and comparing the options of civil code and the article of the electronic commerce law and considering the special features of these contracts and the various powers that the legislator has considered for termination, it seems that in electronic contracts the parties have no right to invoke the options of the civil code, because in the law of electronic commerce, there are cases of termination in a desirable and sufficient way. therefore the types of termination right in these contracts are just the ones mentioned in the electronic commerce law.

    Keywords: right of termination, Options, E-Commerce Law, consumer