فهرست مطالب

حکمت صدرایی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1400)

نشریه حکمت صدرایی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرشته ابوالحسنی نیارکی*، هاشم قربانی صفحات 11-23

    ملاصدرا تعریفی از اخلاق ارایه کرده است که براساس طبقه بندی این جستار، تعریف به صفات درونی و ملکه انگاری اخلاق است، اما ملکه نزد وی که بنابر حرکت جوهری قایل به صورت باطنی متمایز در هر مرتبه است، متمایز از ملکه ی پارادایم مشایی است. این مقاله با گذار از تحلیل تعریف وی، در پرتو گفتگوی اثربخش میان صدرا و اندیشمندان، مقایسه تطبیقی و تحلیل مبانی فلسفی او، به بازسازی و به-روزرسازی تلقی صدرا از اخلاق پرداخته است. همچنین بازنمایی انگاره صدرایی براساس عوامل و مبادی رفتار اخلاقی که در سایر علوم اهمیت دارد، از وجوه نوآورانه این جستار است: اخلاق، نوعی بروز و ظهور مرتبه وجودی فرد است، در پاسخ به مواجهات او با موقعیت ها، مسایل، تعارض ها و یا آن چه متضمن یک نیت، تصمیم گیری یا انجام فعلی اختیاری است، در بستری از آنچه در استدلال خویش یا جامعه، خوب و بد شناخته می شود که فرد در ارایه این پاسخ از تمامی ظرفیت های درونی و درونی شده وجودی خود (شناخت و ابزارهای معرفت، نیروهای سرشتی، انگیزش و عاطفه، نیروهای بدنی و...) و البته با اولویت مبادی فکری، بهره می جوید و این پاسخ به اشکال مختلفی چون رفتار بیرونی و یا نوعی گفتگوی با خود (تفکر، تصمیم و استدلال اخلاقی، نیات) و دیگران (با انواع زبان) نمود می یابد.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، اخلاق، تحلیل مفهومی، مقایسه تطبیقی، مبانی فلسفی
  • زینب اختری، عبدالله صلواتی* صفحات 25-38

    فاعلیت الهی از منظر گریفین عبارت است از قدرت الهی که تاثیرات علی در جهان را اعمال می کند و نحوه فعالیت خدا در جهان و تاثیرگذاری خدا بر موجودات را نشان می دهد و به بیان دیگر چگونگی اعمال قدرت الهی در جهان است. گریفین فاعلیت را بر مبنای قدرت تبیین می کند و قدرت را به ترغیب و تشویق و شورانگیزی تحویل می برد. براین اساس ارتباطی دوطرفه میان خدا و موجودات برقرار است و خدا درحالی که تاثیر می گذارد، تنها خالق نیست و تعین نمی بخشد، بلکه خود موجودات بالفعل در به فعلیت رسیدن امکان های خود، فاعل هستند و خدا، تنها، برانگیزنده است نه اجبارگر.گریفین برای توجیه مسایلی چون ارتباط خدا با موجودات، قدرت و اختیار انسان ها، وجود تغییرات در جهان و مساله شر چنین تبیین جدیدی از فاعلیت و قدرت الهی ارایه می دهد. دو پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از: چگونه می توان از منظر فلسفه صدرایی فاعلیت الهی به روایت گریفین را ارزیابی کرد؟؛ 2. چگونه می توان بحسب تحلیل سیستمی، فاعلیت الهی به روایت گریفین را مورد ارزیابی قرار داد؟ دستاوردهای این پژوهش نیز به این قرار است: در ارزیابی درون سیستمی بیان کردیم که گریفین در تبیین خود از فاعلیت الهی، این فاعلیت را محدود کرده، قدرت الهی را به ترغیب و برانگیزش فروکاست داده است. همچنین، از منظر صدرایی نیز آنچه گریفین ارایه می کند، با خدایی که تنها فاعل حقیقی براساس وحدت شخصی ملاصدرا است، قابل مقایسه نیست، بلکه می توان آن را با نفس رحمانی ملاصدرا مقایسه کرد. به بیان دیگر کارکرد های فاعلیت الهی گریفین با نفس رحمانی ملاصدرا تامین می شود.

    کلیدواژگان: فاعلیت الهی، الهیات پست مدرن، الهیات پویشی، گریفین، ملاصدرا
  • زهرا حسام محمدی*، علی افضلی صفحات 39-50

    عقل فعال موجودی برتر از عالم طبیعت، عاری از ماده و احکام آن، قایم به نفس و فعلیت صرف است. این موجود از نظر حکمای مشایی هم در ساختمان هستی و هم در فرآیند معرفت انسان نقش بی بدیلی دارد. به باور ایشان معرفت بشر بدون وجود عقلی مفارق و قدسی به سامان نمی رسد و فرآیند معرفت در تمام مراحل خود، به افاضه و دستگیری چنین موجودی محتاج است. نحوه ی ارتباط نفس با عقل فعال از مقوله ی فعل و انفعال است که عقل فعال در سوی فعلیت و نفس انسان در سوی انفعال این رابطه ایستاده اند.ملاصدرا در مباحث معرفت شناسی خود اصطلاح عقل فعال را بسیار بکار برده است. ایشان نیز ادراک انسان را در مرحله ی تعقل، ناشی از برقراری ارتباط نفس با این موجود مجرد مستقل از نفس انسانی می داند. اما در نهایت و برخلاف رویکرد غالب مفسران، عباراتی دارد که حاکی از درونی بودن عقل فعال در نفس انسانی است.

    کلیدواژگان: عقل فعال، ابن سینا، ملاصدرا، جایگاه وجودشناختی، جایگاه معرفت شناختی
  • سردار دکامی*، محمد سعیدی مهر، رضا اکبریان صفحات 51-66

    گاهی تصور یک مسئله فلسفی مهم تر و دشوارتر از تصدیق آن است، و مسئله اصالت وجود از جمله این مسایل است. در این مقاله به بررسی برخی از معانی تصوری این مسئله پرداخته ایم. هم چنین به بررسی دو تحریر از محل نزاع، و نیز در پرتو ادله اصالت وجود به بررسی برخی معانی تصوری دیگر پرداخته ایم. تحریر محل نزاع که مسئله مهمی در این زمینه است، در کتب ملاصدرا ذکری از آن به میان نیامده است، اما کسانی مانند سبزواری و طباطبایی و... به آن پرداخته اند. در این میان مدرس زنوزی تحریر جامع و دقیقی از محل نزاع این مسئله به دست داده است. برخی بر این نحوه تحریر انتقاداتی وارد کرده اند و ما به آنها پاسخ داده-ایم. در این مقاله به معانی ماهیت، وجود، اصالت، حد در محل نزاع پرداخته شده است. نیز به مسایلی از قبیل این که پدیده های شخصی یا نوعی در این مسئله مورد نظر است پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، اصالت وجود، ماهیت، تحریر محل نزاع، معانی تصوری
  • شمس الله سراج*، امیر دل زنده نژاد، مجید ضیایی قهنویه صفحات 67-78

    در مسئله اتحاد نفس با عقل فعال، اشکالات و ابهاماتی وجود دارد: از جمله ایجاد تعدد عقول با رسیدن و اتحاد نفس به عقل فعال، افاضه صور حسی مختلف از یک شیء واحد توسط عقل فعال، ابتنای بحث عقل فعال بر طبیعیات قدیم، تبیین لحظه اتحاد نفس با عقل فعال، تبیین خطاهای حسی و چگونگی افاضه صور حسی کاذبه و مجرد مثالی توسط عقل فعال که مجرد تام است. مبانی برخی از این نقدهای وارد شده بر ملاصدرا، مبتنی بر قرایتی خاص از مسئله "اصالت وجود و اعتباریت ماهیت " می باشد. ادعای ما در این پژوهش این است که تمام این اشکالات مبتنی بر غفلت از ابعاد وجود شناختی بحث عقل فعال است و اینکه با تفکر ماهوی و حمل های متعارف نمی توان به فهم مسئله نایل شد بلکه بایستی به سراغ حمل های وجودی (حقیقت و رقیقت) و قاعده بسیط الحقیقه برای تبیین درست این مسئله یعنی نقش دقیق عقل فعال در انواع ادراکات رفت، البته با پاسخ به این اشکالات ، در پایان ، به ابهامات موجود در این بحث اشاره کرده ایم که می تواند راهگشای پژوهشهای بعدی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، عقل فعال، نفس، اتحاد، افاضه
  • لیلا روستایی پاتپه*، محمد محمد رضایی صفحات 79-92

    پژوهشهای معاصر در فلسفه دین عمیقا از مسایلی که آفریده ی کاربردهای متمایز زبان دینی می باشد متاثر گردیده است.لذا زبان مقوله ای بسیار مهم وتاثیر گذار در حوزه معرفت دینی است.چرا که امروزه در حوزه دین شناسی،پرسش های تازه بسیاری در باب امهات مسایل دینی ،معرفت دینی وزبان پیش روی ما قرار گرفته است.ازجمله اینکه دین چیست وغایت آن کدام است؟آیا کشف وفهم دین ممکن است ؟ودر این راستا چه قواعد وضوابطی باید در نظر گرفت ؟تفکیک سره از ناسره در معرفت دینی چگونه ممکن است؟مقاله حاضر در پی آن است که چگونگی شناخت گزاره های دینی ومیزان تاثیر پذیری این شناخت از مقوله «زبان»را از نگاه علامه محمد حسین طباطبایی وسن توماس آکوییناس مورد بررسی قرار دهد.آنچه مد نظر است شناخت آن دسته از مبانی معرفت شناختی که محدوده برداشت های متعدد از متون دینی را مشخص میکند ودستیابی به پاسخهای منطقی ومستند در جهت چگونگی پاسخگویی وشیوه ی انطباق قرآن کریم بر نیازهای متنوع ومتغیر انسانها در عصرهای گوناگون،می باشد.همچنین است بررسی نظریه «تمثیل»بعنوان تفکر مبنایی توماس آکوییناس که این مبحث با توجه به نظریه خلقت در نزد آکوییناس معنا می یابد.

    کلیدواژگان: دین، معرفت دینی، زبان تمثیلی، علامه طباطبایی، توماس آکوئیناس
  • یحیی صباغچی*، طیبه میر محمد حسینی صفحات 93-108

    یوهان گالتونگ، صلح پژوه شهیر نروژی، سه ضلع برای خشونت قایل است: مستقیم، ساختاری و فرهنگی. خشونت فرهنگی به نوعی از خشونت اطلاق می شود که در بستر یک فرهنگ مجاز شمرده شده و ارتکاب آن منفی و ناشایست به حساب نیاید و ضمنا زمینه ساز یا توجیه گر سایر انواع خشونت باشد. در دیدگاه گالتونگ فرهنگ شامل ایدیولوژی، مذهب، زبان، هنر و... است که در این نوشتار به تناسب نظام فکری صدرایی تنها به جنبه های الهیاتی فرهنگ می پردازیم و از جنبه های دیگر صرف نظر می کنیم. خشونت دینی گونه ای از خشونت فرهنگی است که در آن یک «دین» به خشونت مشروعیت می بخشد. دیدگاه مرتکبان چنین خشونتی حق مطلق دانستن خود و باطل مطلق دانستن دیگران است که باعث مقدس شمرده شدن خشونت و عدم تحمل غیر می گردد. نوشتار حاضر بر آن است که نشان دهد در نظام فکری صدرایی، اصولی تاثیرگذار برای کاهش این نوع از خشونت وجود دارد. صدرالمتالهین در کنار رد کثرت گرایی معرفتی، معتقد است اکثر انسان ها از نجات اخروی بهره مند خواهند شد- که نوعی کثرت گرایی نجات شمرده می شود. چنین نگاهی با وسیع کردن دایره تحمل دیگران زمینه کاهش بسیاری از خشونت های دینی و به تعبیر گالتونگ خشونت های فرهنگی را فراهم می آورد. همچنین کرامت ذاتی که صدرالمتالهین برای انسان قایل است، مانعی استوار در برابر خشونت دینی به شمار می آید. به علاوه، رحمت واسعه الهی و خلیفه الله بودن انسان موجب می شود رحمت انسان ها نسبت به مجموعه مخلوقات از غضبشان پیشی بگیرد و در نتیجه خشونت جای خود را به صلح و دوستی بدهد. قابل تحمیل نبودن دین هم از مبانی فکری صدرا در این زمینه است. این اصول را می توان با استفاده از مبانی اصالت وجود، تشکیک در وجود، مساوقت وجود و خیر و نیز حرکت جوهری از آراء ملاصدرا برداشت کرد.

    کلیدواژگان: صلح، ملاصدرا، کثرت گرایی، کرامت انسانی، رحمت الهی، گالتونگ، خشونت فرهنگی
  • محمدرضا عامری*، ناصر محمدی، امیرطاهر پالیزگیر صفحات 109-126

    عقول به عنوان موجودات مفارق از ماده، در فلسفه اسلامی به خصوص در حکمت متعالیه، جایگاه ویژه ای دارد. بحث وجود شناختی عقول برای حل مسئله چگونگی صدور کثرات عالم مادی از واجب تعالی توسط فلاسفه مطرح شده است.نقش عقول در عالم از دو جنبه مهم، قابل بررسی است. جنبه معرفت شناسی و جنبه وجود شناختی عقول. که در بحث معرفت شناختی عقول، چگونگی اتصال نفس ناطقه با عقل فعال و دریافت صور و معقولات از آن، علم و ادراک، اتحاد عقل و معقول پرداخته می شود. و بحث وجود شناختی عقول به دنبال چیستی صادر نخست و بیان چگونگی صدورکثرات عالم از واجب تعالی و نقش عقول در این روند است که این مقاله عهده دار نقش وجودشناختی و فاعلیت ایجادی عقول است، بالاخص عقل فعال که مهندسی نظام عالم ماده را برعهده دارد و نهایتا به این امر پرداخته است که عقول در دیدگاه ملاصدرا مورد خدشه است و وجود منبسط به عنوان صادر تخست در همه سلسه مراتب وجود ظهور دارد که در هر مرتبه با تعین خاص همراهی می کند.

    کلیدواژگان: عقل، عالم ماده، صادر نخست، عقل فعال، وجود منبسط
  • ابراهیم علیپور*، اکرم قربانی صفحات 127-140

    برخی آیات و تعداد زیادی از روایات به حضور انسان در عوالم پیش از دنیا تصریح دارند. اندیشمندان حوزه های مختلف حدیث، تفسیر،فلسفه ،کلام و... ،در تبیین این آیات و روایات ،آراء متنوعی ارایه کرده اند. ملاصدرا ، رهبر جریان فلسفی مدرسه اصفهان که مدعی پیوند شریعت و فلسفه است ، تحلیلی بدیع از این روایات دارد. وی بنابر نظام فکری خویش تمام وجودات امکانی را در سه عالم عقل،مثال و ماده منحصر می کند.ملاصدرا عالم پیش از دنیا را بر عالم عقل تطبیق می دهد که بر عالم ماده تقدم رتبی دارد و انسان در آن به صورت حقیقت واحد جمعی عقلی حاضر است که پس از تنزل تدریجی به بدن های مادی تعلق می گیرد. علامه مجلسی،نماینده جریان حدیث گرای مدرسه اصفهان، تقدم ارواح بر بدنها راپذیرفته و ادله قایلین به حدوث ارواح همزمان با حدوث بدنها را دارای اشکال می داند به گونه ای که نمی توان با استناد به آنها روایات را رد کرد.

    کلیدواژگان: ملا صدرا(ره)، علامه مجلسی(ره)، عوالم پیش از دنیا، عالم ارواح، عالم ذر
  • فرنگ قبادی*، حسین هوشنگی، نوشین عبدی ساوجیان صفحات 141-154

    مفهوم عدم چگونه در ذهن شکل می گیرد؟ این پرسش مسئله اصلی این مقاله است. فیلسوفان نوصدرایی معاصر بیش از گذشتگان چگونگی شکل گیری این مفهوم را در قالب تحلیل منشا حصول معقولات ثانیه فلسفی بررسی کرده اند. منظور از این فیلسوفان علاوه طباطبایی و شاگردان مبرز ایشان است. علامه طباطبایی حصول مفاهیم فلسفی را به دو روش می داند: علم حضوری و تحلیل حکم در قضایا. رابطه میان این دو خالی از ابهام نیست و علامه هر دو را به موازات هم مطرح کرده است. ظاهرا او راه دوم را بیشتر می پسندد، اما شاگردان او به علم حضوری عنایت بیشتری دارند. به همین دلیل آن را در پیش می گیرند و چگونگی حصول مفهوم عدم را از طریق علم حضوری واکاوی می کنند. اما به نظر می رسد که تلاش های آنان چندان هم موفق نیست و باید به سراغ راه دوم رفت. این راه علاوه بر این که تبیین بهتری از حصول مفهوم عدم به دست می دهد، برای دیگر مفاهیم فلسفی نیز بیشتر به کار می آید.

    کلیدواژگان: معقولات ثانیه فلسفی، عدم، علامه طباطبایی، استاد مطهری، جوادی آملی
  • علیرضا محمدزاده قبادلو*، مسعود امید، محمدرضا عبدالله نژاد صفحات 155-172
    چکیدهوجود بحران های علمی هر عصر، متفکران را با چالش های جدی مواجه می کند و هر متفکری بر اساس فهم از مسایل علمی و داشته های علمی خود، به نوعی سعی در حل بحران و رساندن علم به ساحل امن یقین را دارد.وجود مسایل جدید و تعارضات در علم و دین و فلسفه، ایمانویل کانت و علامه طباطبایی را بر آن داشت تا نگاه دوباره و جدی تری به این معضلات علمی و سعی در حل بحران های موجود داشته باشند. و هر دو متفکر به نوعی جواب معضلات زمان خود را در رویارویی دوباره با متافیزیک دیدند. کانت با تصور و تعریفی که از متافیزیک سنتی داشت، متافیزیک موجود را نتوانست به عنوان یک علم یقین بخش قبول کند و متافیزیک سنتی را از لیست علوم پاک کرد.علامه بر عکس وی، با تصور و تعریفی که از متافیزیک سنتی داشت؛ متافیزیک را علمی یقینی پنداشت به طوری که یقینی بودن سایر علوم هم در سایه وجود و امکان تحقق متافیزیک میسر بود.در مقاله حاضر فلسفه متافیزیک از نگاه هر دو اندیشمند از جهات مختلف مثل تعریف متافیزیک سنتی و روش آن و همچنین کیفیت گزاره های آن و نسبتش با سایر علوم، بررسی خواهد تا روشن گردد چرا در قبال سوالات یکسان، هر کدام راه متفاوتی را پیمودند. و در نهایت به این نتیجه می رسد که متافیزیکی که به دست این دو متفکر رسیده از مبنا متفاوت بوده است، که باعث پیموده شدن دو راه متفاوت شده است.
    کلیدواژگان: متافیزیک کلاسیک، فلسفه متافیزیک، متافیزیک طبیعت، کانت، علامه طباطبایی
  • سید علی اکبر هاشمی کرویی*، احمد واعظی صفحات 173-186

    براهدف اصلی از نگارش این مقاله پاسخ به پرسشهای بنیادین عدالت پژوهی مطرح در حوزه فلسفه سیاسی بود. برای دست یابی به این هدف، ابتدا با بررسی دقیق آثار صدرا دیدگاه های او در باب عدالت اجتماعی استخراج شد، سپس تلاش گردید پاسخ های صریح ایشان به این پرسشها استنطاق شود. بر این اساس یافته های پژوهش حاکی از آن بود که: 1. از منظر وی سه مبنا برای نظریه عدالت مطرح است (ماهیت ذات بشر، چگونگی رابطه انسان‎ها با یکدیگر در وضعیت فرضی پیشااجتماع و رابطه ذات انسان با چگونگی شکل‎گیری جامعه توسط وی)؛ 2. عدالت هدف غایی و فضیلت حقیقی نیست؛ 3. شریعت منبع دست‎یابی به محتوای عدالت است؛ 4. عدالت اجتماعی امری قراردادی است؛ و نهایتا این که 5. امکان استقرار عدالت در جامعه تنها از طریق تلاش ممکن است. از نتایج استقرار عدالت در جامعه حاکمیت عقلانیت است و جامعه بدون عدالت بستری مناسب برای زندگی سعادت مندانه نیست. نکته مهم آن که بسیاری از پرسش‎های بنیادین فلسفه سیاسی در باب عدالت‎ در آثار صدرا بی‎پاسخ می‎مانند.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، صدرا، فلسفه سیاسی، طبیعت بشر، مدنیت بالطبع
|
  • Fereshte Abolhassani Niyaraki *, Hashem Qorbani Pages 11-23

    Mulla Sadra has presented a definition of morality which according to innovative classification of this article is define to internal qualities and actually rooted ability of human soul of which moral behavior originates (Malake) that is similar to Mashaie’s definitions. But analyzing of Sadra’s philosophical foundations such as substantial motion shows basic differences in his conceptualization of Morals. This article tries to representation and upgrade of Sadra’s definition of morality with comparative method. Also presenting a definition according to agents and factors of moral behavior which is important in other sciences is innovation of this article. Morality is a kind of appearance of degree of being (existence), in response to confronting and facing situations, problems, conflicts or what includes an intention, decision-making or doing conduct (act) which is optional, In the context of what is considered good or bad in his argument or society, that the individual uses in his response to all his internal capacities (such as Knowledge and knowledge tools, forces of nature, motivation and affection, physical forces and etc.) And of course, with the priority of intellectual thought and this answer is expressed in various ways.

    Keywords: Mulla Sadra, Morality, conceptual analysis, comparative comparison, philosophical foundations
  • Zeinab Akhtari, Abdollah Salavati * Pages 25-38

    Divine activity in Griffin`s view is a divine power that exerts causal influence in the world.Griffin explains divine activity based on power and degrades power into persuasion.God is not the only creator, but the actual creatures are agents in the pursuit of their own possibilities, and God is only a provocateur, not an enforcer.Griffin provide a new explanation of Divine act and power to justify issues such as God`s relationship with the world, the power of humans, the changes in the world and the problem of Evil.The two main question of this research are: 1. How is griffin`s Divine activity to be considered by Mulla Sadra`s philosophy? 2. How does Griffin`s Divine act be explained in a systematic way? The achievements of this research are: - Griffin limits Divine activity and degrades power into persuasion.- Griffin`s Divine act is not comparable to God, the only real subject, in Mulla Sadra`s view; rather it can be compared to Mulla Sadra`s Expanded Being.

    Keywords: Divine activity, Postmodern theology, Process theology, Griffin, Mulla Sadra
  • Zahra Hesam Mohamadi * Pages 39-50

    Active Intellect is an existence superior to the universe, free from substance and its conditions, self-existent and mere action.According to Peripatetic philosophers, this existence has an unparalleled role in both the structure of human beings and the process of human knowledge. They believe that human knowledge could not be achieved without a separated and sacred intellect and the process of knowledge, in all stages, requires the emanation and handing of such an intellect. The quality of connection between soul and active intellect is of action and reaction, in which the latter is on the active side and the former on the passive side.Mullā Sadrā has being used the term “active intellect” in his epistemological discussions many times. He also emphasizes that a human understanding at the stage of reasoning and intellect is the result of the relation of soul to this abstract entity independent of the human soul. But Eventually and Contrary to the dominant approach of commentators, he has some expressions indicating the inner nature of the active intellect In human breath.

    Keywords: active (agent) intellect, Avicenna, Mullā Sadrā, position of ontology, position of epistemology
  • Mohammad Saeedimehr, Reza Akbarian Pages 51-66

    sometimes, imagination of philosophy issue is more important and more difficult than its judgment, and principality of existence issue is from these issues. in this article, we have surveyed to some of imagination meanings of this issue.also we have surveyed to two explanation of disputable point; and we have surveyed with reasons of principality of existence to some of imagination meanings. explanation of disputable point, which is an important issue in this field, is not mentioned in Mullah Sadra's books. But people like Sabzevari, Tabatabai and others have paid it. In the meantime, modares Zunuzi has written a comprehensive and precise explanation of disputable point on the issue. Some have criticized this and we have responded to them. In this article, the meanings of the quiddity, existence, imagination meanings, and limitation of the dispute are discussed. It addresses issues such as whether there are personal or some kind of phenomena in this issue.

    Keywords: molla sadra, principality of existence, quiddity, explanation of disputable point, imagination meanings
  • Shamsollah Seraj *, Amir Delzendehnezhad, Majid Ziaei Pages 67-78

    Identity of soul and active intellect has caused many philosophical problems in transcendental philosophy: Multiplicity In Intellect ، Dependency of active intellect to an Old fashion of science، Lack of enough explanation of unification s moment، Justification of falseness in sense perception ، How this particular senses are given from Abstract intellect ? and so on .Our main thesis is facing with that critical views which come from neglecting of Ontological aspects of Active Intellect . We can not solve these problems by ancient prediction like prevalent prediction or so on but we should use better one namely (HAMLE HAGHIGAT VA RAGHIGHAT)SOME USEFUL prediction and we should use the rule named “basit Alhaghighah …” to get rid of this problems . At the end of this article we offer some vagueness in this subject. We should put these kind of discussion in strong explanations .we need adequate explanatory of active intellect

    Keywords: Active, mollasadra, Intellect, Perception, Unification
  • Leila Rostae Patapeh *, Mohamad Mohamadrezaei Pages 79-92

    Contemporary research in the philosophy of religion deeply affects the issues created by the distinctive uses of religious language. Therefore, language is a very important and influential category in the field of religious knowledge. Because today, in the field of religion, many new questions about subjects Religious issues are the subject of religious knowledge. What is the meaning of religion and what is it? Is it possible to discover and understand religion? And in this regard, what are the rules and conditions to be considered? How is it possible to distinguish between the crimes of the unbelievers in religious knowledge? ?The present article seeks to examine how the knowledge of the religious propositions and the significance of this recognition of the "language" category are examined from the point of view of Allamah Mohammad Hussein Tabatabai and Thomas Aquinas. What is considered is the recognition of the epistemological foundations that range Determines the various interpretations of religious texts and finds the logical answers to how to respond to the conformity of the Holy Qur'an to the diverse and varied needs of human beings in different ages. It is also the study of the "allegory" theory as Thomas Aquinas' basic thinking that this topic With regard to the theory of creation, Aquinas is meaningful.

    Keywords: Religion, Religious Knowledge, Algebra, Allameh Tabatabai, Thomas Aquinas
  • Yahya Sabbaghchi *, Tayebeh Mirmohammad Hosseini Pages 93-108

    The famous Norwegian pacifist Johann Galtung considers violence to have three sides: direct, structural and cultural. Cultural violence refers to a type of violence that is allowed in the context of a culture and its perpetration is not considered negative and inappropriate, and also is the cause or justification of other types of violence. In Galtung's view, culture includes ideology, religion, language, art, etc. In this article, in accordance with Sadra's intellectual system, we will deal only with the theological aspects of culture and ignore other aspects. Religious violence is a form of cultural violence in which a "religion" legitimizes violence. The view of the perpetrators of such violence is knowing oneself as the absolute right and considering others as the absolute void, which leads to the sanctification of violence and intolerance of others. The present article aims to show that there are effective principles for reducing this type of violence in Sadra's intellectual system. In addition to rejecting epistemic pluralism, Sadra believes that most human beings will benefit from salvation in the hereafter - which is considered a kind of salvation pluralism. Such a view, by broadening the tolerance of others paves the way for the reduction of religious violence, and in Galtung's words, cultural violence. Also, the inherent dignity that Sadra bestows on human beings is a strong obstacle to religious violence. In addition, man's vast divine mercy and being the caliph of God cause human mercy to outweigh their anger towards the creatures, and as a result, violence gives way to peace and friendship. The impossibility of compulsion in religion is also one of Sadra's intellectual principles in this regard. These principles can be deduced from the principles of the authenticity of existence, gradation in existence, the concoimtance of existence and goodness and the substantial motion.

    Keywords: Peace, Sadra, Galtung, pluralism, Human dignity, Divine mercy, Cultural violence
  • Mohammadreza Ameri *, Naser Mohammadi, Amirtaher Palizgir Pages 109-126

    Intellect as existents apart from material has a transcendental-sect. the discussion of ontological of intellect for solving the quality emanation multiplicity world of material bodies of necessary is considered by philosophers. The role of Intellect in the world can be studied by two important sights. Epistemology and ontological of intellect in which on epistemology is paid to the guilty of soul speaker contact with active intellect and pure Intellectuall and concept comprehension from it, science and cognition and union of the intellect discussion ontological of intellect is followed the quiddity of first emanation and explicate quality of world multiplicity emanation from necessary transcence, and the role of intellect is the way are studied so this study is for this role and the creation subjectivity of intellect especiality engineering consmos material for active intellect which is the topic of this study at the end it is coneluded that in molasadra point of view the intellect is inquietude and unfolded existence as the first emanation advent in all hierarchy of universal existence and is followed by a particular determination in each level

    Keywords: Intellect, words of material, first emanation, active intellect, engineering
  • Ibrahem Alipour *, Akram Qorbani Pages 127-140

    Some verses and a large number of hadiths emphasize the presence of man in the universe before this world .The intellectuals of various areas of hadiths, interpretation, philosophy, theology, and… have presented a variety of opinions in explaining these verses and narratives. Mulla Sadra, The leader of the philosophical flow of the Isfahan’s school ,who claims to be a link between Sharia and Philosophy , has an inescapable analysis of these hadiths. According to his intellectual system, he confines all possibilities of existence in the threefold realms of Intellect, Idea, and Nature. Mulla Sadra adapts the universe before Nature to the Intellectual of the universe, which has a preeminence to the nature, and man in it is in fact a unitary unit of intellect. It is ready to be given to material bodies after gradual degradation. Allameh Majlisi, the representive of the Hadith’s course of Isfahan school, accept the existence of souls before bodies, and the evidences of origination of souls, in the same time as the bodies, are in form, so that they can’t be denied by hadiths.

    Keywords: Mulla Sadra, Allameh Majlisi, universe befor nature, souls univer se, zar universe
  • Farang Qobadi *, Hossein Hooshangi, Nooshin Abdi Savojian Pages 141-154

    How does the concept of nothingness or non-existence originate in mind? This is the main issue of this article. The neo-sadraeian philosophers more seriously than their predecessors have been studied this issue through the seeking for the mental origination of secondary intelligibles. well we now want to study their answers to that questions critically. Allame tabatabayi explained the origination of philosophical concepts in two ways: by knowledge by presence and by analyzing the element of Judgment in proposition. The relationship between these two explanation is obscure. It seems that he prefer the second one but his pupils pay more attention to reflective knowledge. They do their best to analyze the origination of concept of nothingness by reducing it to knowledge by presence. Nevertheless they have confronted some obstacles and this is a sign of the truthness of the second way which has its function for any other philosophical concepts too.

    Keywords: philosophical secondary intelligible, nothingness, Allame tabatabayi, Motahhari, Javadi Amoli
  • Alireza Mohammadzadeh Ghobadlou *, Masoud Omid, Mohammadreza Abdollahnejad Pages 155-172
    AbstractThe existence of scientific crises of every age challenges the thinkers with serious challenges, and each thinker, on the basis of understanding his scientific and scientific issues, is somehow trying to solve a crisis and bring science to a secure safe beach.The emergence of new problems and conflicts in science, religion, and philosophy led Immanuel Kant and Allamah Tabatabai to take a fresh and more serious look at these scientific problems and try to solve existing crises. And both thinkers saw some sort of solution to their time problems in reoccurring with metaphysics. Kant, in the traditional metaphysics conception and definition, could not accept the existing metaphysics as a certainty piece of science, and erased the traditional metaphysics from the science list.Allameh, on the contrary, conceived metaphysics as a scientific science, with the notion and definition of traditional metaphysics, so that the certainty of other sciences was possible in the light of the existence and possibility of realization of metaphysics.In the present paper, the metaphysical philosophy will examine the views of both thinkers in a variety of ways, such as the definition of traditional metaphysics and its method, as well as the quality of its propositions and its relation to other sciences, to explain why each and every one has gone a different way to the same questions. It ultimately concludes that the metaphysics reached by these two thinkers has been different from the foundation, which has led to two different ways.
    Keywords: Classical metaphysic, Metaphysical philosophy, Metaphysics of nature, Kant, Allame Tabatabai
  • Sayyed Ali Akbar Hashemi Karuii *, Ahmad Vaezi Pages 173-186

    The main purpose of this essay was to answer the fundamental questions of justice research in the field of political philosophy. To achieve this goal, by first examining Sadra's work, his views on social justice were extracted, and then his explicit answers to these questions were attempted. Accordingly, the findings of the study indicate that: 1. From his point of view, there are three bases for the theory of justice (the nature of human nature, how human beings interact with each other in the presupposed social state, and the relationship of human nature with how society is formed). 2. Justice is not the ultimate goal and true virtue. 3. The law is the source of access to the content of justice. 4. Social justice is contractual. 5. And finally, the possibility of establishing justice in society is only possible through effort, and one of the consequences of establishing justice in society is the sovereignty of rationality, and society without justice is not a suitable place for a blissful life. Importantly, many of the fundamental questions of political philosophy about justice remain unanswered in Sadra's works.

    Keywords: Social Justice, Sadra, Political Philosophy, Human Nature, Natural Civilization