فهرست مطالب

مطالعات حقوق بشر اسلامی - پیاپی 23 (زمستان 1400)

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 23 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحیم میرزایی قره قشلاق، یوسف مولایی*، رضا قیاسی صفحات 7-32

    اتاق بازرگانی به منظور نظارت بر فعالیت های تجاری تاسیس گشته و اتاق بازرگانی ایران و عراق به صورت تخصصی در مورد تجارت بین ایران و عراق دارای اختیارات اداری- حقوقی هست. اما رویه اداری این اتاق، چندان واضح نیست و به عقیده فعالین بازرگانی، قواعد صریحی برای رفع اختلاف وجود ندارد. لذا ضرورت داشت که با تحقیق علمی، رویه حقوقی این مهم بررسی شود. سوال پژوهش این است که تشریفات و قواعد حل اختلاف در اتاق بازرگانی ایران و عراق به چه صورت است. چنین به نظر می رسد که این نهاد با توجه به زیرمجموعه بودن اتاق بازرگانی ایران، تابع مقررات صریح آن است که با قواعد حق اختلاف اتاق بازرگانی بین الملل تطابق دارد. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی انجام شده است. نتیجه اینکه قواعد داوری اتاق بازرگانی در عمل کاملا مطابق با اصول حقوق تجارت بین الملل جریان داوری بوده و می تواند تعیین کننده وضعیت تجار دارای اختلاف در مدت زمان مشخص باشد. توجه مقررات اداری به جنبه بین المللی بودن اختلاف و لزوم انتخاب داور/داوران دارای اهلیت در هر شرایط، از نقاط قوت قواعد اداری حل اختلاف اتاق بازرگانی بوده و زمان اجرای داوری نیز مناسب هست. از دیدگاه فقهی، نیاز است که اختلاف بین مسلمانان در اسرع زمان و توسط داوری مسلمان حل وفصل گردد که این مهم صراحتا در قواعد اتاق بازرگانی ذکر نشده است. اما ازنظر عرفی، رویه داوری اداری بکار گرفته شده کاملا با اصول فقهی و حقوقی تطابق دارد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: داوری، اتاق بازرگانی، اختلافات تجاری، روابط ایران و عراق، حقوق بشر اسلامی
  • امیرعلی کتابی*، عظیم ایزدی اودلو صفحات 33-53

    هر چند سرچشمه و سوابق اندیشه حقوق جهانی بشر را باید در آموزه های ادیان توحیدی و افکار فلاسفه طرفدار حقوق طبیعی از جمله فیلسوفان رواقی جستجو نمود، اما در قرن بیستم بود که به دنبال تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در سازمان ملل(1948)، بحث از حقوق بشر به گفتمانی مسلط و موضوعی حساس در نزد فلاسفه و صاحبنظران حقوقی و سیاسی تبدیل شد و از زوایای مختلف مورد بحث قرار گرفت. واقعیت این است که در تدوین و تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر، متاسفانه به جنبه های دینی و اعتقادی آن پرداخته نشد. بنابراین با سیطره تفکر لیبرال و سکولار اعلامیه مذکور جنبه ناسوتی و غیر مذهبی پیدا کرد. از طرف دیگر، کشورهای مسلمان که در آن مقطع تاریخی عمدتا در شرایط استعماری به سر می بردند در فرایند وضع و تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر دخالت داده نشدند. بدین ترتیب از 1948 که اعلامیه جهانی حقوق بشر مورد تصویب قرار گرفت از سوی عالمان دینی و نختبگان فکری و سیاسی جوامع اسلامی مورد نقد و معارضه جدی قرار گرفت. مقاله حاضر که به شیوه توصیفی و تحلیلی نگارش یافته به دیدگاه علامه محمدتقی جعفری درباره حقوق بشر اسلامی و مقایسه آن با حقوق بشر غرب می پردازد.

    کلیدواژگان: محمد تقی جعفری، حقوق بشر، حقوق بشر اسلامی، حقوق بشر غربی
  • امین الله پاک نژاد، سید محمدمهدی غمامی صفحات 55-79

    حقوق عامه مشتمل بر حق‌های اجتماعی ملت یا حق‌های شخصی فراگیر، نیازمند مشارکت کنشگران غیردولتی و مردمی جهت شناسایی، تبیین، گسترش، مطالبه و احیای حقوق عامه به عنوان اصلی‌ترین وظیفه نظام قضایی در اصل (156) قانون اساسی و طرح تحول قوه قضاییه است. به عبارت دیگر هر میزان که مشارکت عمومی در شناسایی، مطالبه و نظارت بر اجرا و اصلاح هنجارها بیشتر باشد می‌توان انتظار تحقق واقعی و موثر حقوق عامه را داشت. با درک این واقعیت سوال این مقاله عبارت است از اینکه «سازوکارهای مشارکت نهادهای دوست دادگاه در احیای حقوق عامه چیست؟». برای پاسخ به این سوال، با هدف شناسایی نهادهای مشارکت غیردولتی مرتبط با دادگاه که از آنها ذیل اصطلاح نهادهای دوست دادگاه (Amicus Curiae) یاد می‌شود، نقش و سازوکار مشارکت هر یک را برای احیای حقوق عامه با روش توصیفی_تحلیلی مورد بحث قرار می‌دهیم. این سازوکارها که از یک سو ناظر به ترویج و مطالبه حق‌های شناسایی‌شده و اصلاح برداشت‌ها از حق‌های موجود و جدید در زندگی جمعی از طریق اصلاح و توسعه رویه‌های قضایی است، و از سوی دیگر مستلزم استفاده از فناوری حقوق و وضع و بازنگری قوانین علی الخصوص در شناسایی و حمایت از نهادهای دوست دادگاه مربوط می‌باشد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی – تحلیلی است و از رویکرد مطالعه تطبیقی نیز استفاده شده است.

    کلیدواژگان: دوست دادگاه، آمبودزمان، کلینیکهای حقوقی، نهاد وکالت، حقوق عامه
  • محمدحسین جلالی راد، سهراب صلاحی*، مریم مرادی صفحات 81-107

    هر یک از نسل اول حقوق بشر و مسیولیت حمایت، الزاماتی را فراروی دولت های عضو جامعه بین المللی قرار می دهد. نقض این الزامات، به تحقق مسیولیت بین المللی دولت و تحمیل ضمانت اجراهای مقرر می انجامد. رویه دولت های قدرتمند بعضا در این راستا بوده است که تغییر نظام سیاسی می تواند یکی از این ضمانت اجراها باشد؛ امری که منجر به تقدم منافع سیاسی بر قواعد حقوقی می شود. مقاله حاضر، با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی به تبیین نسبت تغییر نظام سیاسی با الزامات هر یک از نسل اول حقوق بشر و مسیولیت حمایت پرداخته و به این پرسش پاسخ می دهد که تغییر نظام سیاسی در پرتو الزامات نسل اول حقوق بشر و مسیولیت حمایت چه وضعیتی دارد؟ هدف از این بررسی آن است که توجیهات ناظر به تغییر نظام سیاسی را از دغدغه های راستین حقوق بشری تفکیک نماید. مقاله پس از ارزیابی، به این نتیجه نایل می شود که تغییر نظام سیاسی حاکم و مستقر، نه در پرتو الزامات نظام بین المللی حقوق بشر مقدور است و نه به-موجب نهاد حقوقی مسیولیت حمایت؛ لذا حقوق بشر دستاویزی جهت تغییر نظام سیاسی نیست.

    کلیدواژگان: الزامات نظام های سیاسی، تغییر نظام سیاسی، حاکمیت دولت، مسئولیت حمایت، نسل اول حقوق بشر
  • عباسعلی طالبی*، حبیب الله ابوالحسن شیرازی صفحات 109-141

    نقض فراگیر حقوق بشر در سراسر جهان توسط دولت های مختلف، یکی از موضوعات مهمی است که مایه نگرانی جامعه جهانی شده است. از آنجا که اعلامیه حقوق بشر در احترام به کرامت انسانی و رعایت حقوق شهروندی الگو قرار می گیرد، لذا این نوشتار وضعیت حقوق بشر و تاثیر آن را در دو کشور عربستان و ایران کانون پژوهش قرارداده و به دنبال واکاوی این سوال است که وضعیت حقوق بشر در این دو کشور اسلامی چگونه تشریح می گردد؟ در پاسخ به پرسش مذکور این فرضیه مطرح می شود که به نظر می رسد رابطه حقوق بشر با حاکمیت دولت ها (ایران و عربستان) در چند دهه گذشته به مرور قانونمندتر شده و مجموعه ای از تعهدات بین المللی و مکانیسم های نظارتی در عرصه حقوق بشر، مفهوم حاکمیت را به سوی تعریفی جدید تر و منعطف تر سوق داده است. نتایج پژوهش نشان می دهد هر دو کشور در عمل نسبت به گذشته رفتاری منعطف تر و مطابق با هنجارهای بین المللی از خود بروز داده اند. این مقاله با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی انجام شده بیان می کند که عربستان برای حفظ حاکمیت خود ناگزیرتن به اقتضایات حقوق بشری ماننداصلاح حقوق زنان وحقوق اقلیت ها داده و با طیف متنوعی از بازیگران بین المللی همکاری می کند و ایران در زمینه اجرای موازین دموکراسی و حقوق بشر، برتری آشکار و کارنامه قابل دفاع و مقبول تری نسبت به عربستان دارد.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، عربستان، ایران، قانون اساسی، اقلیت ها و زنان
  • محمد محمودی کیا صفحات 143-163

    با پایان یافتن جنگ جهانی دوم و برجای مانده حجم قابل توجهی از خسارات انسانی، حقوق بشر به یکی از مهم ترین هنجارهای مشترک نظام بین المللی معاصر تبدیل شد و همه بازیگران بین المللی کوشیدند تا علاوه بر ایجاد یک هنجارها جهانی مشترک، نهادسازی هایی نیز در سطح مناطق مختلف تشکیل دهند تا از طریق آن بتوانند برای حفظ هنجارهای حقوق بشری محلی نیز قاعده سازی انجام دهند. در این بین، کشورهای اروپایی در قالب نهادگرایی های نوبنیاد خود تلاش اقدام به نهادسازی های گسترده به این منظور نمودند و حقوق بشر را به عنوان سنگ زیربنای سیاس خارجی خود برگزیدند. جهان اسلام نیز در قالب سازمان همکاری های اسلامی اقدام به پایه ریزی نظام هنجاری حقوق بشر اسلامی کرده است. با این حال، به علت تفاوت در مبانی معرفت شناسانه و هستی شناسانه در تدوین این نظامات حقوق بشری، شاهد بروز تعارضات هنجاری میان غرب و جهان اسلام هستیم و غرب می کوشد تا از حقوق بشر به عنوان یک ابزار برای اعمال فشار بر کشورهای اسلامی استفاده نماید.این پژوهش با کاربست روش مقایسه ای روش جان استوارت میل با عنوان «طراحی نظام های دارای بیشترین تشابه/ طراحی نظام های دارای بیشترین تفاوت»، درصدد بررسی وجوه اشتراک و افتراق در نظامات هنجاری اسلامی و اروپایی است. بر این اساس، محقق علاوه بر احصا هنجارهای حقوق بشری مورد تاکید طرفین، به بررسی علل شکل دهنده به این تعارضات می پردازد. در پایان نیز راه کارهایی برای برون رفت از وضعیت چالش حقوق بشری ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: کشورهای اسلامی، شورای اروپا، حقوق بشر، تعارضات هنجاری، بررسی مقایسه ای
  • مسعود خدایار، حسن حاجی تبار فیروزجائی*، مهدی اسماعیلی صفحات 165-188

    در اقدامی سازمان یافته، منابع مالی که دولت بااهداف خاص به بانک ها سپرده، به مفسدان اقتصادی وام داده شده و در قبال آن وثیقه نامتناسبی اخذ گردیده که درنهایت به اتلاف این منابع منتهی می شود. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی انجام شده و هدف آن بررسی مسیولیت کیفری بانک ها در اعطای این گونه وام ها با رویکرد حقوق شهروندی می باشد. در واقع سوال پژوهش این است که مسیولیت کیفری مسیولین بانکی در اعطای این قبیل وام ها به چه صورت است؟ باتوجه به سیاسی بودن اهداف دولت در تخصیص این منابع که معمولا در راستای توسعه تولید و اشتغال می باشد، اختلاس آن ها حقوق شهروندی را مخدوش کرده و موجب ایجاد شکاف طبقاتی بین اقشار مختلف جامعه می گردد. هرچند که قانون گذار صراحتا عنصر قانونی این فعل را بیان نداشته، اما با تفسیر منابع حقوقی مختلف می توان این عنصر را موجود دانست. باتوجه به این که عناصر شاکله جرم علاوه بر عنصر قانونی، شامل عنصر روانی (علم و سوءنیت) و عنصر مادی (اراده و فعل/ترک فعل) می باشد، در صورت وجود اکراه برای هر یک از عاملان این جرم، می توان مسیولیت کیفری را برای آنان نادیده انگاشت. فقدان علم و نیت نسبت به اصل موضوع نیز می تواند موجب عدم تحقق جرم و نهایتا صدور قرار منع تعقیب شود. در غیر این صورت جرم برای همه عاملان آن، که داخل و یا خارج از سیستم بانکی می باشند منتسب بوده و مسیولیت کیفری آن ها در قبال ارتکاب این جرم نیز محقق است.

    کلیدواژگان: اعطای وام، حقوق شهروندی، مسئولیت کیفری، نظام بانکی
  • نرگس آریان نژاد، علیرضا عسگری، سید حسن عابدیان صفحات 189-214

    با ورود ابزارهای الکترونیکی به معاملات تجاری و جریان‌های صدور سند، فقهای محترم به طور گسترده به بحث در این مورد پرداخته و با توجه به عدم تاثیر روش الکترونیکی بر ماهیت و اثر معاملات و اسناد مرتبط، نسبت به جواز آن‌ حکم داده که قانون تجارت الکترونیک مصوب 1382 منعکس‌شده از آن است. اما دستورات مصرف دارو، به علت ارتباط مستقیم آن باجان انسان و عدم توانایی همه شهروندان در قرایت متون الکترونیکی، به‌صورت یک استثناء در تجارت الکترونیک وجود داشته که ماده 6 قانون مذکور در این مورد تصریح دارد. این پژوهش به بررسی فقهی این مسیله به روش تحلیلی-توصیفی پرداخته است. به‌موجب آیات و روایات، وفای به عهد مهم‌ترین رکن عقد است و به علت عدم وابستگی به معاملات الکترونیک، نسبت به جواز آن حکم داده شد، اما امکان وفای به عهد برای داروسازان و فروشندگان دارو که سلامتی مردم مهم‌ترین تعهد آن‌هاست، با الکترونیکی شدن یادداشت دارویی وجود نداشته و ممکن است در جهت عکس اخلاق پزشکی نیز حرکت کند. ادله فقهی سازوکار جدید که موجب اضرار به دیگران است را نهی کرده و به همین جهت، می‌توان استثنای وارده به مسایل الکترونیکی که یادداشت دارویی را تنها به‌صورت کاغذی قبول دارد، صحیح دانست. باتوجه به ارتباط یادداشت دارویی با جان افراد جامعه، نمی‌توان قواعد سهله و سمهه بودن دین را در آن اعمال نمود و این مسیله جزء اصول تساهل‌ناپذیر دین است.

    کلیدواژگان: اخطار داروئی، تجارت الکترونیک، اسناد سنتی، مسئولیت بهداشتی، قاعده سهله و سمحه
|
  • Rahim Mirzaii Gharaghesghlagh, Youseph Molaii *, Reza Ghiasi Pages 7-32
    Introduction

    The Chamber of Commerce has been established to monitor business activities and the Iran-Iraq Chamber of Commerce has administrative-legal powers specializing in trade between Iran and Iraq.Research

    Method

    This descriptive-analytical study seeks to examine the legal procedure for resolving disputes in the Iran-Iraq Chamber of Commerce from the perspective of Islamic human rights.

    Discussion

    The rules of arbitration of the Chamber of Commerce in practice are fully in accordance with the principles of international trade law arbitration and can determine the status of traders who have a dispute within a certain period of time. Attention to administrative regulations to the international aspect of the dispute and the need to select a competent arbitrator / arbitrators in any situation is one of the strengths of the administrative rules for resolving disputes in the Chamber of Commerce and the time of arbitration is appropriate. Criticism of this administrative procedure is the high cost of arbitration, which needs to be adjusted according to the situation of the parties to the dispute. From the point of view of Islamic law, resolving disputes between two Muslims should be done by another Muslim, which is not explicitly mentioned in the rules of the Chamber of Commerce. At the same time, the arbitration mechanism in this institution is completely optional.

    Conclusion

    The administrative arbitration procedure used is almost in accordance with the principles of Islamic human rights as well as the rules of private international law.

    Keywords: Arbitration, Chamber of Commerce, Trade Disputes, Iran-Iraq Relations, Islamic human rights
  • Amirali Ketabi *, Azim Ezadi Lo Pages 33-53

    Although the origins of the idea of ​​universal human rights can be traced back to the teachings of monotheistic religions and the ideas of natural rights philosophers, including Stoic philosophers, it was not until the twentieth century that the UN Universal Declaration of Human Rights (1948) was adopted. From human rights to a dominant discourse and a sensitive issue among philosophers and legal and political experts, it was discussed from different angles. The fact is that in the drafting and approval of the Universal Declaration of Human Rights, unfortunately, its religious and doctrinal aspects were not addressed. Thus, with the domination of liberal and secular thinking, the declaration became non-religious and non-religious. On the other hand, Muslim countries, which at that time were predominantly colonial, were not involved in the process of drafting and ratifying the Universal Declaration of Human Rights. Thus, since 1948, when the Universal Declaration of Human Rights was adopted, it has been severely criticized and opposed by religious scholars and the intellectual and political elites of Islamic societies. The present article, written in a descriptive and analytical manner, deals with the views of Allameh Mohammad Taghi Jafari on Islamic human rights and compares it with the human rights of the West.

    Keywords: Mohammad Taghi Jafari, Human rights, Islamic human rights, Western Human Rights
  • aminollah paknejad, seyed MohammadMahdi Ghamami Pages 55-79

    Public rights, including the social rights of the nation or universal personal rights, require the participation of non-governmental and popular actors to identify, explain, expand, demand and revive public rights as the main task of the judiciary in Article 156 of the Constitution and the Judiciary Transformation Plan. Is. In other words, the greater the public participation in identifying, demanding and monitoring the implementation and reform of norms, the more real and effective realization of public rights can be expected. Realizing this fact, the question of this article is "What are the mechanisms for the participation of court-friendly institutions in the restoration of public rights?" To answer this question, in order to identify the institutions of non-governmental participation related to the court, which are referred to as court-friendly institutions (Amicus Curiae), we discuss the role and mechanism of each participation in reviving public rights by descriptive-analytical method. These mechanisms, on the one hand, seek to promote and demand recognized rights and correct perceptions of existing and new rights in collective life through the reform and development of judicial procedures, and on the other hand, require the use of legal technology and the revision of laws in particular. It is involved in identifying and supporting court-friendly institutions. The research method in this article is descriptive-analytical and the comparative study approach has been used.

    Keywords: Amicus Curiae, Ambudzaman, law clinics, Advocacy Institution, public law
  • Mohammad Hossien Jalali Rad, Sohrab Salahi *, Maryam Moradi Pages 81-107

    Each of the First Generation of Human Rights and Responsibility to Protect imposes obligations on member states of the International Community. Violation of these obligations will result in the realization of the International Responsibility of the state and the imposition of legal remedies. The practice of powerful states has sometimes been that regime change can be one of these remedies. This leads to the primacy of political interests over legal obligatios. The present article, using a descriptive-analytical method, explains the relationship between regime change and the obligations of each of the first generation of human rights and responsibility to protect and answers the question: What is the status of the regime change in the light of the obligations of the first generation of human rights and the responsibility to protect? The purpose of this study is to separate the justifications for regime change from the real human rights concerns. The article concludes that a regime change in the current and established state is neither possible in the light of the obligations of the International Human Rights Law, nor in the light of the legal institution of responsibility to protect; Therefore, human rights are not a pretext for regime change.

    Keywords: Regime Obligations, Regime change, State Sovereignty, Responsibility to Protect, First Generation of Human Rights
  • Abbasali Talebi *, Habibollah Abolhassan Shirazi Pages 109-141

    The pervasive Violation of human rights around the world by various governments is one of the major issues of concern to the international community. Since the Declaration of Human Rights is modeled on respect for human dignity and respect for civil rights, this article focus, on the human rights situation and its impact in Saudi Arabia and Iran, and seeks to explore the question of the human rights situation. How is it described in these two Islamic countries? In response to this question, it is hypothesized that the relationship between human rights and the sovereignty of government (Iran and Saudi Arabia) has been more legal over the past few decided and a set international obligation and oversight mechanisms in the field of the human rights, had led the compact of sovereignty to a newer and more flexibly definition. The results show that in practice, both countries have behaved more flexibly than in the past and in accordance with the international norms, using a descriptive-analytical approach, this article states that Saudi Arabia in order to maintain its sovereignty, inevitably meets human rights requirements such as the reform of women’s rights and minority rights, and cooperates with a wide range of international actors, and human rights have clear advantage and more defensible and acceptable record than Saudi Arabia.

    Keywords: Human rights, Iran Saudi Arabia, Constitution, minorities, women
  • Mohammad Mahmoodikia Pages 143-163

    With the end of World War II and the considerable amount of human suffering left, human rights became one of the most important common norms of the contemporary international system, and all international actors sought to establish institutions at the regional level in addition to creating common global norms. Through it, they can also legislate to uphold local human rights norms. In the meantime, European countries, in the form of their fledgling institutionalisms, sought to institutionalize them extensively and chose human rights as the cornerstone of their foreign policy. The Islamic world, in the form of the Organization of Islamic Cooperation, has established the normative system of Islamic human rights.However, due to differences in epistemological and ontological foundations in the formulation of these human rights systems, we are witnessing normative conflicts between the West and the Islamic world, and the West is trying to use human rights as a tool to put pressure on Islamic countries.This study seeks to investigate the commonalities and differences in Islamic and European normative systems by using a comparative method. Accordingly, in addition to enumerating the human rights norms emphasized by the parties, the researcher examines the shaping causes of these conflicts. Finally, it offers solutions to the human rights challenge

    Keywords: Islamic countries, Council of Europe, Human rights, Normative Conflicts, comparative study
  • Masoud Khodayar, Hassan Haji Tabar Firoozjaei *, Mehdi Esmaili Pages 165-188

    In an organized action, the financial resources that the government has given to the banks for specific purposes have been lent to the corrupt and inadequate collateral has been obtained in return, which ultimately leads to the loss of these resources. This research has been done by analytical-descriptive method and its purpose is to investigate the criminal responsibility of banks in granting such loans with a citizenship rights approach. In fact, the research question is what is the criminal responsibility of bank officials in granting such loans? Due to the political nature of the government's goals in allocating these resources, which are usually in line with the development of production and employment, their embezzlement violates citizenship rights and creates class divisions between different sections of society. Although the legislator did not explicitly state the legal element of this act, but by interpreting various legal sources, this element can be considered as existing. Considering that the elements of the crime form, in addition to the legal element, include the psychological element (science and evil) and the material element (will and action / omission), if there is reluctance for any of the perpetrators of this crime, they can be held criminally liable. Ignored. Lack of knowledge and intention regarding the substance of the matter can also lead to the non-realization of the crime and ultimately the issuance of a restraining order. Otherwise, the crime is attributable to all its perpetr=

    Keywords: Lending, citizenship rights, Criminal Liability, Banking System