فهرست مطالب

دانش تفسیر سیاسی - پیاپی 10 (زمستان 1400)

مجله دانش تفسیر سیاسی
پیاپی 10 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلال الدین سلیمی، علیرضا رضایی صفحات 1-29

    بعد از فروپاشی شوروی، رهبران چین تلاش کردند با گسترش همکاری‌های تجاری، اقتصادی با دیگر کشورها وارد مرحله تازه‌ای از موقعیت خود در جهان شوند اما خیزش اقتصادی چین به تعبیر سیاستمداران آمریکا به‌عنوان یک تهدید علیه قدرت اقتصادی آن می‌تواند تلقی شود که عواقب آن در ابعاد نظامی، فرهنگی، ایدیولوژیکی موردتوجه قرارگرفته است. در همین راستا ایالات‌متحده آمریکا به دنبال مهار چین با ابزارهای مختلف بوده است که یکی از اولویت‌های این کشور گسترش همکاری با برخی کشورهای قدرتمند آسیا چون هند است. سوال این مقاله گردآوری‌شده اسناد کتابخانه‌ای و به روش تحلیلی توصیفی، این است که جایگاه و اهمیت هند در سیاست خارجی ایالات‌متحده آمریکا با تاکید بر مهار خیزش چین چیست؟ و در پاسخ به این پرسش فرضیه مطرح‌شده این است که جایگاه هند در سیاست خارجی آمریکا به سبب قابلیت هسته‌ای بودن، جمعیت فراوان، نزدیکی جغرافیایی به چین، قدرت رو به رشد اقتصادی و ارزش‌هایی همسو با غرب چون دموکراسی در جهت مهار نفوذ و گسترش قدرت چین موردتوجه بوده است.

    کلیدواژگان: چین، آمریکا، هند، نظام بین الملل، شرق آسیا
  • سید خدایار مرتضوی اصل، مهدی خورسند لیه چاک صفحات 30-57

    در سال‌های اخیر اقتصاد سیاسی برای توسعه کشورها، موردتوجه بسیاری از اقتصاددانان و نظریه‌پردازان علوم سیاسی قرارگرفته است. مطالعات انجام‌شده بیانگر این است که رشد اقتصادی با توسعه سیاسی رابطه‌ای مستقیم دارند. نهادگرایی منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای یکی از مسیرهای توسعه اقتصادی برای کشورهای نوظهور و درحالی‌که توسعه است. درحالی‌که آزادی سیاسی به‌عنوان پتانسیلی مهم برای رشد اقتصادی شناخته می‌شوند، اما تاثیر توسعه اقتصادی بین‌المللی بر توسعه سیاسی یک کشور مستلزم بررسی دقیق‌تری است. سوال اصلی این است که پیوستن ایران به ابرپروژه راه جدید ابریشم چین چه تاثیری بر توسعه اقتصادی و توسعه سیاسی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ در این مقاله، ضمن بررسی نقش بازیگری فعال یک کشور در پروژه‌های بین‌المللی، اثر پیوستن کشور ایران به ابر پروژه «راه جدید ابریشم» که اقتصاد بیش از 60 کشور دنیا را از طریق مسیرهای ترانزیتی به هم پیوند می‌زند، بر توسعه سیاسی کشورمان موردبررسی قرار خواهد گرفت. بر اساس شاخص‌های تعریف‌شده، این نتیجه حاصل آمد که با نهادگرایی منطقه‌ای زمینه رشد اقتصادی و سپس توسعه سیاسی فراهم می‌شود. این پژوهش طبق چارچوب نظری نهادگرایی نولیبرال و با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای انجام‌شده است.

    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، ایران، رشد اقتصادی، راه جدید ابریشم، نهادگرایی.
  • حسین تفضلی، یوسف محمدی، محمد توکلی صفحات 58-86

    از مصادیق دیپلماسی شهری، خواهرخواندگی است که باهدف نزدیک کردن ملت‌ها و آشنا کردن فرهنگ و تمدن کشورها به یکدیگر موردتوجه قرار می‌گیرد. اهمیت خواهرخواندگی برای کشورهایی چون ایران که از تنوع قومی و مذهبی برخوردار است موجب می‌شود که ظرفیت قابل‌توجهی در خصوص خواهرخواندگی داشته باشد. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش است که اهمیت و جایگاه خواهرخواندگی و ظرفیت‌های خواهرخواندگی شهرهای ایران چیست؟ نتایج پژوهش نشان می‌دهد که پیمان خواهرخواندگی علاوه بر آنکه ظرفیت لازم را برای مشارکت شهرها با یکدیگر و ایفای نقش در سیاست بین‌الملل را فراهم می‌کند، باعث توسعه پایدار شهرها در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و می‌شود و کشور ایران به سبب همسایگی با پانزده کشور و همچنین غنای تاریخی و فرهنگی خود ظرفیت خواهرخواندگی را با زمینه‌های تاریخی، فرهنگی، اجتماعی، علمی، فناوری، ادبی و هنری دارد.

    کلیدواژگان: خواهرخواندگی، دیپلماسی عمومی، فرهنگ، ایران، خواهر شهر
  • علی محسنی، فرزاد نقی زاده صفحات 87-108

    با شکل‌گیری گروه داعش در سال 2014 در عراق و اقدامات تروریستی آن منافع ملی و امنیت ایران در محیط امنیتی غرب آسیا تحت تاثیر قرار گرفت چراکه نه تنها این گروه حوزه عملیات خود را بین‌الملل تعریف کرده بود بلکه با پیشروی به سمت مرزهای ایران موجب گسترش ناامنی نیز می شد. ایدیولوژی داعش در کنار حمایتی که از سوی غرب و متحدان منطقه‌ای آن میشد خطری برای محور مقاومت به شمارمی رفت بنابراین پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که راهبرد جمهوری اسلامی ایران در قبال گروه تروریستی داعش در منطقه غرب آسیا چگونه بوده است؟ برای بررسی این سوال در چارچوب ریالیسم تدافعی با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای یافته‌های پژوهش نشان می دهد که ظهور و قدرت گرفتن گروه تروریستی داعش در همسایگی ایران نه تنها بیم تجزیه عراق را به همراه دارد بلکه توانایی نظامی و تلاش برای نفوذ به داخل ایران از تهدیدات امنیتی به شمار می‌رود از همین رو استراتژی وحدت ملی و حفظ تمامیت ارضی عراق و مبارزه با داعش مدنظر ایران بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، داعش، سیاست خارجی، امنیت، رئالیسم تدافعی
  • رضا پریزاد، حمید مزینانی صفحات 109-129

    اقتصاد ایران متکی بر درآمدهای نفت بوده است اما برای شکوفایی اقتصادی و کاهش وابستگی به نفت تلاش دولت، مجلس، قوه قضاییه و شرکت‏های دانش بنیان و... در راستای تقویت تولید داخلی بوده است. در این پژوهش که از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش پژوهش، تحلیلی-توصیفی و داده‏های لازم با روش کتابخانه‏ای گردآوری‌شده است به دنبال پاسخ به این پرسش است که نقش سیاست‏ های اقتصادی بین ‏المللی در نیل به تقویت تولید داخلی چیست؟ یافته‏ های پژوهش حاکی از آن است که دشمنان انقلاب اسلامی ایران از سال 1357 با انواع تحریم‏های اقتصادی، تلاش داشته‏ اند تا به کشور آسیب برسانند و بنابراین سیاست‌گذاران کشور وظایف سنگینی بر دوش داشته که با تعامل سازنده و راهگشا تااندازه‌ای ترفندهای دشمن را خنثی کرده و به جایگاه پیش‌بینی‌شده در سند چشم‏انداز 20 برسند. در این استا تقویت اقتصاد داخلی می‌تواند نیاز داخل را تامین کند اما توجه به تعامل و همکاری‌های بین‌المللی نقش مهمی را جهت تقویت تولید به لحاظ تقویت صادرات، کاهش هزینه تولید و سرمایه‌گذاری ایفا میکند.

    کلیدواژگان: ایران، اقتصاد بین‏الملل، تحریم، تولید، دیپلماسی اقتصادی
  • علی زارع، افشین زرگر صفحات 130-154

    با فروپاشی شوروی سیاست خارجی روسیه بر محور جغرافیای پیرامونی آن شکل گرفت و بنابراین تحولات در جمهوری‌های تازه شکل‌گرفته با مسایل امنیتی و راهبردی این کشور گره‌خورده است. اوکراین و منطقه قفقاز جنوبی به‌عنوان مناطق استراتژیک روسیه در خارج نزدیک هستند که از دیدگاه مقامات روسی هرگونه تحولاتی در این مناطق رابطه مستقیم با منافع این کشور دارد. از همین رو آغاز درگیری نظامی آذربایجان و ارمنستان بر سر قره‌باغ و تلاش اوکراین برای پیوستن به غرب و ناتو موجب شده است تا روسیه راهبردهای خود را بر محور این تحولات قرار دهد. در این پژوهش سوال اصلی این است که راهبردهای سیاست خارجی روسیه در قبال قره‌باغ و اوکراین چگونه قابل تبیین است؟ یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که روسیه با در نظر گرفتن خطر غرب‌گرایی ارمنستان و اوکراین تلاش داشته است تا به‌عنوان نیروی صلح بانی در قفقاز و بازدارندگی از طریق تهاجم نظامی علیه اوکراین رویکرد تهدیدآمیز دو کشور علیه منافع ملی خود را مرتفع کند. در همین خصوص نقش برداشت‌ها و نگرش‌های روسیه نسبت به دو بحران از اهمیت قابل‌توجهی نیز برخوردار است.

    کلیدواژگان: قره باغ، اوکراین، روسیه، سازه انگاری، سیاست خارجی
  • مهدی فیضی رضا آقایی مزرجی صفحات 155-185

    مطالعه‌ کشورهای موفق در زمینه توسعه‌ اقتصادی نشان می‌‌‌دهد که کشورها چاره‌ای جز ورود به فرآیند توسعه با رویکرد جهانی ندارند و لازم است در این راستا میان برنامه توسعه ملی و اقتصاد یکپارچه جهانی هماهنگی ایجاد شود که انجام این وظیفه مهم بر عهده دستگاه سیاست خارجی و در هماهنگی باسیاست داخلی و محیط بین‌المللی است. این پژوهش با بهره‌گیری از رهیافت دولت توسعه‌گرای آدریان لفت ویچ به نقش محیط بین‌الملل و سیاست خارجی در توسعه اقتصادی کشور کره جنوبی می‌‌‌پردازد و در صدد پاسخگویی به این سوال است که محیط بین‌المللی و سیاست خارجی، در توسعه‌ی اقتصادی کره جنوبی در دوره‌ی زمانی 1980 تا 2010 از کدام ویژگی‌ها برخوردار بوده است؟ فرضیه ارایه‌شده دال بر این است که در توسعه‌ی اقتصادی کره جنوبی، ویژگی‌های مساعد توسعه‌ی اقتصادی در محیط بین‌المللی و تشابه و تمایز در کنشگری سیاست خارجی، وجود داشته است. شیوه جمع‌آوری داده‏ها، کتابخانه‏ای و روش تحلیل آن مقایسه‏ای می‌باشد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، توسعه اقتصادی، محیط بین المللی، سیاست خارجی توسعه گرا، کره جنوبی
|
  • Jalaluddin Salimi, Alireza rezaei Pages 1-29

    After the collapse of the Soviet Union, Chinese leaders sought to enter a new phase of their global position by expanding trade and economic cooperation with other countries, but China's economic rise, according to US politicians, could be seen as a threat to its economic power. It has been considered in military, cultural and ideological dimensions. In this regard, the United States has sought to contain China with various means, one of the priorities of which is to expand cooperation with some powerful Asian countries such as India. The question of this article, which is a collection of library documents and descriptive analytical method, is what is the position and importance of India in the foreign policy of the United States with an emphasis on curbing the Chinese uprising? And in answer to this question, the hypothesis is that India's position in US foreign policy is due to its nuclear capability, large population, geographical proximity to China, growing economic power, and Western values ​​such as democracy in order to curb influence and expand power. China has been in the spotlight.

    Keywords: China, USA, India, International System, East Asia
  • seyed Khodayar Mortazavi Asl, Mehdi Khorsand LieChak Pages 30-57

    In recent years, political economy for the development of countries has been considered by many economists and political science theorists. Studies show that economic growth is directly related to political development. Regional and transregional institutionalism is one of the paths of economic development for emerging and developing countries. While political freedom is recognized as an important potential for economic growth, the impact of international economic development on a country's political development requires more careful consideration. The main research question is What effect does Iran's accession to the Chinese Silk Road project have on the economic and political development of the Islamic Republic of Iran? In this article, while examining the active role of a country in international projects, the effect of Iran joining the "New Silk Road" super project, which connects the economies of more than 60 countries through transit routes, on our country's political development was examined. Based on the defined indicators, it was concluded that regional institutionalism provides the ground for economic growth and then political development. This research is conducted according to the theoretical framework of neoliberal institutionalism and using library studies.

    Keywords: Political Development, Iran, Economic Growth, The New Silk Road, Institutionalism
  • Hossein Tafazzoli, Mehdi Khorsand LieChak, Mohammed Tavakoli Pages 58-86

    One of the examples of urban diplomacy is sisterhood, which is considered in order to bring nations closer and introduce the culture and civilization of countries to each other. The importance of sisterhood for countries such as Iran, which is ethnically and religiously diverse, has a significant potential for sisterhood. The present article seeks to answer the question with a descriptive-analytical method what is the importance and position of sisterhood and sisterhood capacities of Iranian cities? The results show that the twinning agreement, in addition to providing the necessary capacity for cities to participate with each other and play a role in international politics, will lead to sustainable development of cities in various economic, cultural and political dimensions and Iran due to its neighborhood with fifteen The country, as well as its historical and cultural richness, has the capacity of sisterhood with historical, cultural, social, scientific, technological, literary and artistic fields.

    Keywords: sisterhood, public diplomacy, culture, Iran, sister city
  • Ali Mohseni, Farzad naghizadeh Pages 87-108

    With the formation of ISIS in Iraq in 2014 and its terrorist acts, Iran's national interests and security in the West Asian security environment were affected, as not only did the group define its area of ​​operation internationally, but it also spread insecurity as it advanced toward Iran's borders. It could be. The ideology of ISIL, along with the support of the West and its regional allies, was considered a threat to the axis of resistance, so the present study seeks to answer the question of what was the strategy of the Islamic Republic of Iran against the ISIL terrorist group in West Asia? To examine this question in the context of defensive realism with a descriptive-analytical method and using the library sources of research findings shows that the emergence and rise of the ISIS terrorist group in Iran's neighborhood not only fears the disintegration of Iraq but also military capability and efforts to Infiltration into Iran is considered a security threat, so the strategy of national unity and maintaining the territorial integrity of Iraq and the fight against ISIS has been considered by Iran.

    Keywords: Iran, ISIS, foreign policy, security, defensive realism
  • Reza Parizad, Hamid Mazinani Pages 109-129

    While Iran's economy has relied on oil revenues, the government, parliament, judiciary, and knowledge-based companies are trying to increase domestic production to boost the economy. This study focuses on the purpose and method of conducting this research. This study uses the analytical-descriptive and necessary data collected by the library method to investigate the role of international economic policies in achieving domestic production strengthening. Several economic sanctions have been imposed on Iran by its enemies since 1978, and this has caused the country serious damage. As a result, policymakers in Iran have a heavy responsibility to constructively interact and pave the way for its economy to flourish. Counteract the enemy's tricks and attain the position envisaged in Vision 20. In this regard, strengthening the domestic economy can meet domestic requirements, but attention to international interaction and cooperation is important to strengthen production in the country. In order to strengthen exports, reduce production costs, and increase investment, the production must be strengthened.

    Keywords: Iran, International Economy, Sanctions, Production, Economic Diplomacy
  • Ali zare, Afshin Zargar Pages 130-154

    With the collapse of the Soviet Union, Russia's foreign policy was based on its geography, and so developments in the newly formed republics were tied to its security and strategic issues. Ukraine and the South Caucasus region are close as Russia's strategic regions abroad, and from the Russian authorities' point of view, any developments in these regions are directly related to the country's interests. Therefore, the beginning of the military conflict between Azerbaijan and Armenia over Nagorno-Karabakh and Ukraine's efforts to join the West and NATO have led Russia to focus its strategies on these developments. The main question in this study is how to explain Russia's foreign policy strategies towards Nagorno-Karabakh and Ukraine? The findings of the study show that Russia, given the threat of Westernization of Armenia and Ukraine, has tried to overcome the two countries' threatening approach against their national interests as a peacekeeping force in the Caucasus and deterrence through military aggression against Ukraine. In this regard, the role of Russia's perceptions and attitudes towards the two crises is also of considerable importance.

    Keywords: Nagorno-Karabakh, Ukraine, Russia, Structural Architecture, Foreign policy
  • Mehdi Faizi, Reza Aghaei Mazraji Pages 155-185

    Studies on successful countries in economic development indicate that these governments have no choice except entering the process led by global approach. It is necessary for the government to have coordination and harmony in its national development plans and globally embedded economy; this should be accomplished by foreign policy makers in accordance with domestic politics and international environment as well. This study mainly relies on the theory of developmental states, theorized by Adrian Leftwich to analyse the role of international environment as well as foreign policy in economic development in the Republic of Korea. Moreover, this study aims to respond to a major question: what are the main features of international environment and also foreign policy in the economic development of South Korea between 1980 and 2010. The main hypothesis provided here is that there were conducive features for economic development in international environment, as well as similarities and differences in the foreign policy activism in South Korea. The data gathering method in this study is based on library resources. The method of analysis is comparative combined with regional approach which focuses on intra-country comparison in different periods of time.

    Keywords: foreign policy, economic development, international environment, developmental foreign policy, South Korea