فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق تطبیقی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه حقوق تطبیقی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد اسفندیاری* صفحات 7-27
    سقوط دو دین متقابل به طور خودکار به مقداری که با یکدیگر معادله می نمایند، از لحظه تلاقی با الهام از عبارت "ipso jure" در حقوق روم و تحت تاثیر و نفوذ اندیشه های دوما و پوتیه در حقوق فرانسه به عنوان یک قاعده در آمد اما از آنجایی که این مفهوم از تهاتر تا حد زیادی، مبالغه آمیز و غیر واقع گرایانه بود، برای رفع تعارضات موجود در اطراف آن و سازگار نمودن آن با واقعیات، مفهوم تهاتر قانونی در قانون مدنی فرانسه  و مفهوم تهاتر اعلامی در حقوق آلمان، پیش بینی شده است. ماده 295 قانون مدنی ایران، عبارت «تهاتر قهری» را با الهام از برخی دیدگاه های موجود در فقه اسلامی و نظام حقوق نوشته، مطرح نمود. به دلیل ابهام در مفهوم واژه «قهری» در کتاب های فقهی، بیشتر نویسندگان حقوقی، آن را معادل تهاتر خودکار یا تهاتر قانونی به حساب آوردند. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تهاتر در نظام های حقوق فرانسه  و آلمان با نگاهی به تهاتر قهری در حقوق ایران و شناسایی نقاط قوت و ضعف و خلاهای مقررات موجود است و روش تحقیق در نگارش این مقاله به صورت تحلیلی - توصیفی است. در نهایت چنین به نظر می رسد که توجه دقیق به پیشینه فقهی موضوع و عبارات بکار رفته در قانون مدنی، تهاتر قهری در قانون مدنی را به مفهوم تهاتر اعلامی در حقوق ژرمنی و تهاتر اختیاری در فقه اسلامی، نزدیک تر می سازد.
    کلیدواژگان: تهاتر خودکار، تهاتر قانونی، تهاتر اعلامی، تهاتر اختیاری، تقابل
  • جابر اسماعیل زاده، نجاد علی الماسی*، ربیعا اسکینی، علی اکبر ایزدی فرد صفحات 29-45

    در چند دهه جهانی شدن تمامی حوزه های زندگی بشر را تحت تاثیر قرارداده است.یکی از مورادی که جهانی شدن باعث ایجاد چالش هایی گردیده است، اوراق بهادار است. از سویی دیگر با توجه به تمایل کشورها به مداخله در امور اقتصادی علی الخصوص بورس اوراق بهادار،باعث گردیده است که ماهیت دوگانه عمومی- خصوصی پیدا نماید. همین امر در کنار جهانی شدن باعث ایجاد ابهاماتی در زمینه تعارض قوانین مرتبط با این اسناد گردیده است. پرسش اساسی ای که مطرح می گردد اینست که جهانی شدن و آزاد سازی اوراق بهادار چه تاثیری بر سیاست های تقنینی و قضایی کشور ها بر جای گذاشته است؟ آزاد سازی و بین المللی شدن بازار های اوراق بهادار، علاوه بر اینکه موجب پیچیدگی بیشتر در برخی از جنبه های این بازار ها شده است، این بازار ها را نیازمند طرح سیاست ها و استراتژی های تقنینی مناسب با این تغییرات کرده است. متاسفانه در حقوق ایران مقرره صریحی در زمینه تعارض قوانین در زمینه اوراق بهادار وجود ندارد و به نظر می رسد، قانونگذار جنبه ملی اوراق بهادار را در قانون بازار اوراق بهادار تقویت نموده است. در حقوق انگلیس، مقررات رم یک و کنوانسیون حقوق بین الملل خصوصی لاهه حتی بعد از خروج این کشور از اتحادیه اروپا جهت تعیین قانون حاکم بر اوراق بهادار اعمال می شود. در اسناد بین المللی نیز اصل حاکمیت اراده جهت تعیین قانون حاکم بر اوراق بهادار در صورتی که مناقاتی با نظم عمومی و قواعد آمره نداشته باشد مورد پذیرش قرار گرفته است. در این مقاله، ابتدا به بررسی و تعیین ماهیت حقوقی اوراق بهادار می پردازیم، سپس، رژیم های مختلف حقوقی ای که ممکن است در یک قرارداد بین المللی بر اوراق بهادار حاکم باشند را بررسی می کنیم و در فصول نهایی، با استفاده از اسناد بین المللی، رویه قضایی و تجارب سایر کشورها،راهکارهای تعیین قانون حاکم بر معاملات اوراق بهادار را روشن خواهیم ساخت.

    کلیدواژگان: اوراق بهادار، تعارض قوانین، قاعده، حل تعارض، بورس
  • محمدحسین تقی پور درزی نقیبی*، حمید ابهری، محمد فرزانگان صفحات 47-66

    با توجه به ماده 42 کنوانسیون وین، عمل بایع در تحویل مبیعی که موضوع حق یاادعای مالکیت فکری ثالث می باشد، در واقع نقض تعهد او در مورد انتقال مالکیت مبیع است. درنتیجه، تحویل مبیعی که موضوع حق یا ادعای مالکیت فکری ثالث باشد، مصداق عنوان عدم مطابقت کالا با قرارداد است و طرق جبرانی مقرر برای کالاهای غیرمنطبق درمواد46، 50 و 51 کنوانسیون، قابل اعمال برکالاهای موضوع حق یا ادعای ثالث ناشی از مالکیت فکری می باشد. برخلاف کنوانسیون، درحقوق ایران، تمایزی بین حقوق وادعاهای شخص ثالث ناشی از مالکیت فکری وغیرآن، وجود ندارد. بنابراین با توجه به مواد390و391 قانون مدنی، درصورت مستحق للغیر درآمدن مبیع به صورت کلی یا جزیی، بایع ملزم به استرداد ثمن به خریدار است و درصورت جهل مشتری، بایع ضامن پرداخت کلیه غرامات وارده به وی است.سوالی که مطرح می شود این است که اگر شخص ثالثی دربرابر خریدار ادعا نماید که استفاده خریدار از مبیع، حق مالکیت فکری وی را نقض می کند، فروشنده مبیع دربرابر خریدار چه مسیولیتی خواهد داشت؟ کنوانسیون بیع بین المللی کالا درماده42 مقرر می دارد: «1-بایع باید کالایی را تحویل دهد که از هرگونه حق یا ادعای شخص ثالث ناشی از مالکیت صنعتی یا سایر انواع مالکیت معنوی که هنگام انعقاد قرارداد بایع از آنها مطلع بوده یا نمی توانسته است نسبت به آنها بی اطلاع باشد، مصون باشد». در این زمینه، این سوال مطرح می شود که منظور از مالکیت فکری در کنوانسیون چیست؟ با اینکه کنوانسیون در مواد 45تا52، شیوه های جبرانی متفاوتی را برای نقض تعهد از سوی بایع، مقرر کرده است، اما، در رابطه با طرق جبرانی موضوع حق یا ادعای ثالث ناشی از مالکیت فکری، صریحا مقرره ای پیش بینی نشده است.

    کلیدواژگان: عدم مطابقت حقوقی، ادعای ثالث، مالکیت فکری، کنوانسیون وین، حقوق ایران
  • منوچهر توسلی نائینی* صفحات 67-89
    یکی از شیوه های سنتی برای کسب تابعیت ازدواج است. اما در قوانین فرانسه و آلمان این رویکرد تحمیل تابعیت به دلیل ازدواج سالهاست که منسوخ شده و ازدواج با اتباع خارجی همانند قبل تاثیر چندانی در تابعیت ندارد. قانون مدنی ایران با بهره گیری از حقوق اسلامی و در کنار فقه امامیه از تجربیات کشورهای حقوق نوشته و به طور مشخص از حقوق فرانسه و سوییس بهره برده است. جامعه ی ایران نیز در طول سال های بعد از تصویب این قانون تحولات متعددی را  پشت سر گذاشته است، اما بخش تابعیت این قانون هنوز براساس همان دیدگاه سنتی در مورد ازدواج مرد ایرانی با زن بیگانه، به طور مطلق  و همچنین در صورت ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی  و تحمیل تابعیت شوهر بر زن ایرانی "سیستم وحدت تابعیت" را اعمال می کند. پژوهش حاضر با مقایسه ی قوانین سه کشور به آثار منفی تحمیل تابعیت به دلیل ازدواج در قانون تابعیت ایران پرداخته و با بررسی تحولات قوانین مشابه در فرانسه و آلمان نشان می دهد تجدید نظر و اصلاح قوانین قدیمی تحمیل تابعیت ایرانی به یک زن بیگانه (خارجی) در اثر ازدواج با یک مرد ایرانی و پذیرش تحمیل تابعیت شوهر خارجی در صورت ازدواج با زن ایرانی ضروری و امکان پذیر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ازدواج، وحدت تابعیت، استقلال تابعیت، ازدواج بین المللی، فقه امامیه
  • معصومه جاوید، مهدی عاشوری*، حسین کاویار صفحات 91-110
    سهامداران یک شرکت مدیریت شرکت را به گروهی از مدیران به امانت می گذارند. سهامداران به منظور حفظ ارزش سهامشان و حق آنها برای دریافت سود، ابزارهای خاصی را برای نفوذ بر روی سهام حفظ می کنند. به طور معمول اعمال نفوذ آنها از طریق بیان نظرات و اخذ آرا در مجامع عمومی صاحبان سهام صورت می گیرد. با این حال، ابزارهای نفوذ دیگری نیز وجود دارد که یکی از آنها اقامه دعوای مشتق است. این دعوی علیه مدیران است که توسط سهامداران اقلیت به نمایندگی از شرکت مطرح می شود. در مواردی که شرکتی به دلیل تخلف مدیر متحمل خسارت شده است، شرکت حق دارد علیه مدیر اقدام کند، اما معمولا تمایلی به انجام آن ندارد. دعوای مشتق سهامداران را قادر می سازد تا علیه مدیران متخلف اقدام قضایی کنند. نظام های کامن لا، رومی ژرمنی و همچنین ایران در حمایت از سهامداران اقلیت برآمده اند و از راهکارهای گوناگونی بهره برداری کرده اند. یکی از نظام هایی که در دعوای مشتق خلاقانه تر عمل کرده است نظام کامن لا می باشد. پژوهش حاضر به مشکلات و قواعدی می پردازد که حقوق سهامداران اقلیت را به خطر انداخته است و از قضا این قواعد در نظام های رومی ژرمنی نیز مشاهده شده است. اصلاح قانون تجارت در ایران سبب توسعه ی اعمال دعوای مشتق شده است که این روند تدریجی نشان می دهد همواره برخی قوانین و مقررات نیاز به بازنگری مجدد دارد. پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکردی مقایسه ای در دو نظام کامن لا و نظام رومی ژرمنی توصیه هایی را به قانونگذار ایران می دهد.
    کلیدواژگان: دعوای مشتق، حقوق سهامداران اقلیت، کامن لا، رومی، ژرمنی
  • امیر جمالی حاجیانی، اسماعیل عبدالهی*، احمد میرزایی صفحات 111-137
    در سال های اخیر بزه پولشویی به عنوان یکی از منابع مهم تامین مالی تروریسم در کانون توجه جامعه ی جهانی و نظام های حقوقی ملی قرار گرفته است. در این راستا، FATF به منظور پیشگیری و مبارزه با پولشویی ضمن تشویق کشورها به جرم انگاری آن در حقوق داخلی، استانداردهای حداقلی را تنظیم و تبعیت از آنها را به دولت ها توصیه کرده است. ویژگی های خاص پولشویی و تنوع روش های ارتکاب آن، مقامات قضایی کشورها را در رسیدگی به این جرم و اثبات آن با مشکلات عدیده ای روبه رو کرده است. FATF در سال 2018 با برگزاری کارگاهی آموزشی برای مقامات قضایی کشورها به تشریح استانداردهای لازم در رسیدگی قضایی و اثبات آن پرداخت و ضمن ارایه ی توصیه هایی در زمینه ی عنصر روانی و تعدیل اصل برایت، بر عدم وابستگی اثبات پولشویی بر اثبات جرم منشاء تاکید کرد. نوشتار حاضر بر آن است با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، ضمن تبیین استانداردهای مذکور رویکرد سیاست جنایی تقنینی-قضایی ایران را بررسی کند تا میزان همسویی با این استانداردها مشخص و مشکلات یا خلاءهای احتمالی روشن شود. در این راستا، پس از بررسی موازین و چارچوب سیاست جنایی ایران که عمدتا در قانون مبارزه با پولشویی مصوب 1386 (اصلاحی 1397) و آیین نامه اجرایی آن، نظریات مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه و پاره ای از آرای محاکم دادگستری متبلور است، مشخص می شود که سیاست جنایی تقنینی-قضایی ایران در بخشی از این قواعد، مطابق با استانداردهای FATF رفتار کرده است و در مواردی نیز به علت عدم مطابقت، مشکلات و خلاءهایی به ویژه در امر رسیدگی قضایی به پولشویی وجود دارد.
    کلیدواژگان: پولشویی، سیاست جنایی، اصل برائت، جرم منشاء، FATF، تحصیل مال نامشروع
  • هادی رستمی*، علی مولابیگی، حسن باوی صفحات 139-160
    یکی از اهداف آیین دادرسی کیفری، حمایت از حق بر آزادی است. بازداشت موقت نقض کننده این حق به شمار می رود که در پژوهش حاضر حداکثر مدت آن در پرتو یافته های سیاست گذاری جنایی بررسی می گردد. برخی از کشورها تحت تاثیر سیاست جنایی امنیت گرا، متهم را دشمن خطرناک پنداشته و حق آزادی او را به بهانه تامین حداکثری امنیت جامعه نقض و حداکثر مدت بازداشت موقت را افزایش داده یا بازداشت بدون مدت در نظر می گیرند. رویکرد قوانین کشورهایی همانند عربستان و لبنان از حیث عدم تعیین حداکثر مدت بازداشت موقت در تحقیقات جنایی، تحت تاثیر الگوی امنیت مدار عدالت کیفری و مصلحت گرایی به شمار می رود. در این نظام ها مقام قضایی طبق تشخیص خود و به منظور تحقق صلاح بزه کار و بزه دیده اختیار تام داشته و می تواند حق بر آزادی را مخدوش نماید؛ در این صورت فضای نظام عدالت کیفری، رنگ و بوی امنیتی به خود گرفته و سیاست جنایی به سمت انسانیت زدایی از واکنش کیفری، سوق می یابد. در مقابل دیدگاه بالا، اتخاذ سیاست جنایی تساهل گرا با کمی تسامح در کشورهای مصر و ایران موجب شده تا حداکثر مدت بازداشت موقت کمتری در نظر گرفته شود. این موضوع از نگاه جرم شناسی تعامل گرا که به تشکیلات دستگاه عدالت کیفری به عنوان نهادها و فرآیندهایی برچسب زن نگریسته، موجب کاهش مداخله کیفری شده و در نتیجه متهمان، کمتر در مواجه با برچسب مجرمانه قرار می گیرند. با این وجود در بعضی از کشورها همانند مصر و حتی ایران، بارقه هایی از سیاست جنایی امنیت مدار در نظام حقوقی چیره شده که به مقام سیاسی صلاحیت داده که اشخاص را بدون تقید به حداکثر مدت، بازداشت کنند. این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی، به دنبال کشف نقاط قوت و تقویت آن ها و یافتن نقاط ضعف و کاهش آن ها بوده و از این رو در بهبود سیاست جنایی کارساز می تواند عمل نماید.
    کلیدواژگان: حقوق تطبیقی، بازداشت موقت، سیاست جنایی امنیت مدار، سیاست جنایی کرامت مدار، سیاست جنایی سرگردان
  • رقیه صادقی رام، روح الله موذنی*، سیده زهرا پوررشید صفحات 161-179
    حق بر آموزش، یکی از اساسی ترین حقوق بشر بوده که در قالب نسل دوم حقوق بشر در اعلامیه ی جهانی حقوق بشر و میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به رسمیت شناخته شده است. دولت جمهوری اسلامی ایران، به عنوان دولتی که این اسناد بین المللی را پذیرفته، ملزم به رعایت مقررات اسناد بین المللی و توجه به ارکان و اصول پذیرفته شده ی این حق در این اسناد می باشد. قانون اساسی ایران به عنوان قانون مادر، مهم ترین منبع و مبنای حق بر آموزش به شمار می رود؛ بنابراین شناسایی حق بر آموزش و پذیرش اصول آن در قانون اساسی برای حمایت از این حق بایسته است. از مهم ترین و چالش برانگیزترین اصول حق بر آموزش، همگانی بودن و آزادی آموزش است که در مواردی مورد بی توجهی دولت ایران قرار گرفته و با واکنش هایی مبنی بر نقض حقوق بشر و اسناد بین المللی همراه بوده است. هدف این پژوهش بررسی اصل همگانی بودن و آزادی آموزش در قانون اساسی ایران است تا مشخص شود که این اصول، در چه مواردی با این اسناد در تعارض است؟ و راهکارهای حل این تعارض چیست؟ در این راستا، به مقررات آموزش کشور فرانسه نیز به عنوان نمونه ای از قوانین خارجی استناد می شود. این پژوهش، کتابخانه ای و اسنادی، با بهره گیری از کتب، مقالات، مقررات داخلی، اسناد بین المللی و قانون اساسی فرانسه، به روش استدلالی و تحلیلی-توصیفی بوده و پژوهشی کاربردی است که می تواند راهگشای قانون گذار در شناسایی حق بر آموزش باشد. یافته ها بیان گر این است که گرچه این اصول در قانون اساسی مورد حمایت قرار گرفته اما این حمایت، همه جانبه و کارا نبوده و در موارد متعددی با اسناد بین ‎الملی در تعارض و مستلزم بازنگری توسط قانون‎گذار است.
    کلیدواژگان: حق بر آموزش، آزادی آموزشی، آموزش همگانی، تعارض قوانین، حقوق مثبت
  • عدنان عمرانی فر*، مهدی شیداییان، احمد حاجی ده آبادی، حسن عالی پور صفحات 181-197
    بنابر دیدگاه مشهور فقهای امامیه، هرگاه جنایت قتل، در ماه های حرام و حرم مکه صورت گیرد، دیه به میزان یک سوم افزایش می یابد، این در حالی است که اصل در قتل، اگر عمد باشد، قصاص و در غیر آن، دیه مقرر می گردد، لذا دیه اضافه نیاز به اثبات دارد. این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده نشان می دهد که ادله قول مشهور قابل مناقشه است. زیرا از یک سو سند روایات مورد استناد آنها، مورد نقد واقع شده اند و نمی ها مبنای این حکم واقع شوند، عمل مشهور هم مطابق دیدگاه برخی فقهاء نمی تواند این ضعف سندی را جبران کند، و از سوی دیگر، اجماع مورد ادعا نیز با توجه به متکی بودن بر این روایات، مدرکی بوده و امکان تشریع حکم بر اساس آن وجود ندارد. لذا به نظر می رسد باید در حکم تغلیظ دیه در ماه های حرام و حرم مکه تجدید نظر کرد.
    کلیدواژگان: دیه مغلظه، نقدادله، ماه های حرام، حرم مکه، قتل
  • فرزاد کرمی کلمتی*، سید محمدحسن ملائکه پور شوشتری صفحات 199-219

    اعتبار اسنادی از منظر طرفین معامله در راستای پرداخت ثمن و تحویل اسناد معامله می باشد؛ لکن هیچ تلازمی مبنی بر ماهیت واحد اعتبار اسنادی و شرط گشایش ال سی وجود ندارد. در برخی قراردادها، انجام تعهد یکبار اتفاق نمی افتد تا با مراجعه به دادگاه، ممتنع را ملزم به انجام تعهد نمود؛ بلکه اجرای تعهد به صورت مستمر و مرکب از چندین تعهد به هم تنیده می باشد؛ به گونه ای که در شرط گشایش اعتبار اسنادی، مشتری در یک بازه زمانی باید به بانک مراجعه و تقاضانامه گشایش اعتبار اسنادی را تکمیل و تحویل بانک نماید، در این خصوص مسئله اول مراجعه مشتری به بانک و تکمیل تقاضانامه است، سپس تطابق مندرجات تقاضانامه و به تبع آن اعتبار اسنادی با توافق ضمن عقدی طرفین، و تودیع وثایق و تضمینات کافی نزد بانک جهت صدور و گشایش اعتبار اسنادی دیگر تعهد مشتری و مسئله بعدی است. انجام چنین تعهدات مرکب، مستمر و پیچیده، چنانچه به میل و رغبت مشتری نباشد قابلیت اجرای صحیح و به نحو مقبول متعهد له، به وسیله الزام متهعد را ندارد. سوای از کارکرد اصلی اعتبار اسنادی، با توجه به اینکه چنین شرطی در معامله پایه یک نوع تضمین جهت پرداخت ثمن از ناحیه مشتری مبنی بر معرفی ضامن است، ضمانت اجرای تخلف از این شرط همانند ضمانت اجرای تخلف از شرط معرفی ضامن مندرج در ماده 243 قانون مدنی، حق فسخ معامله است. در کنوانسیون 1980 وین ضمانت اجراهایی شامل تقاضای اجرای عینی تعهد، فسخ قرارداد، کاهش ثمن و اخذ خسارت برای تخلف از تعهدات بایع و مشتری پیش بینی شده است که فسخ قرارداد و اخذ خسارات، قابلیت اعمال بر تخلف از شرط مذکور در معامله پایه را دارد. در مقاله حاضر با بررسی فقه و نظام حقوقی ایران، کنوانسیون بیع بین المللی کالا درصدد پاسخ به ضمانت اجرای تخلف از شرط گشایش ال سی در معامله پایه می-باشد.

    کلیدواژگان: شرط گشایش ال سی، قابلیت توثیق، یو سی پی 600، شرط فعل، اعلام بطلان
  • حسن محسنی*، زینب بهشتی پور صفحات 221-237
    تبدیل آیین دادرسی سنتی به آیین دادرسی الکترونیک با اندیشه تشریفات زدایی مادی از دادرسی و آیین آن به معنای از بین بردن ابزارها و وسایل مادی و کاغذی در دادرسی است که مستقیما ناشی از پذیرش فناوری اطلاعات و ارتباطات در دادرسی و آیین آن است. نفوذ و تاثیر فناوری در حیطه های مختلف فرایند دادرسی به عنوان امری اجتناب ناپذیر، سیر مراحل دادرسی را به سمت ماده زدایی با حذف کاغذ، تغییر مفهوم زمان و مکان از آن و در نتیجه ارایه خدمات سریعتر، آسانتر و قابل اعتمادتر سوق می دهد. با وجود مزایای گسترده نفوذ این فناوری ها در سامانه قضایی، اجرای این شیوه تبادل اطلاعات و ارتباطات در دادگستری باید با رعایت برخی اصول و پایبندی به آنها انجام شود؛ اصولی مانند حق دسترسی طرفین به نسخه کاغذی و اصل قابلیت عدول از شیوه تبادل اطلاعات الکترونیک و اصل رعایت حقوق دفاعی طرفین. هر یک از این حقوق و اصول، کمک میکند تا اجرای اصول دادرسی عادلانه و منصفانه با تشریفات زدایی مادی از آیین دادرسی لطمه نبیند و همواره فرصتی در اختیار دادگاه باشد تا بتواند بر شیوه اجرای الزامات آیین دادرسی الکترونیک نظارت نماید؛ نظارتی که گرچه به دادگاه اختیاراتی عطا می کند ولی در نهایت موجب اجرای بهتر آیین دادرسی الکترونیک و اصول دادرسی میشود. به باور نگارندگان، جهان دادرسی با ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات به جهانی دیگر بدل نمیشود.
    کلیدواژگان: تشریفات زدایی، حق عدول، حق بر کاغذ، حق دفاع، اصول دادرسی
  • عباس میرشکاری*، علیرضا فتاحی کتی لته صفحات 239-259
    حریم خصوصی را می توان از جمله حقوق مسلم اشخاص دانست، اما آیا درگذشتگان نیز، همچون زندگان، نسبت به اطلاعات شخصی شان از حق حریم خصوصی برخوردارند؟ در پاسخ به این پرسش، علی رغم حرمت های اخلاقی و شرعی موجود نسبت به نقض حریم خصوصی متوفا، به نظر می رسد با توجه به پایان اهلیت تمتع اشخاص با مرگ، به دشواری بتوان متوفی را همچنان نسبت به حریم خصوصی اش محق دانست؛ ازاین رو، وقتی خود متوفی نسبت به حق حریم خصوصی اش ذی حق نباشد، طبیعتا، وراث وی نیز، قایم مقام او محسوب نخواهند شد، اگرچه می توانند بابت زیان هایی که به صورت مستقیم از لطمه به حریم خصوصی مورث شان دیده اند، به اصالت طرح دعوا کنند.  نفی این دو گزینه ایجاب می کند که جامعه را به عنوان گزینه ی سوم نسبت به ذی حقی حریم خصوصی درگذشتگان مورد مطالعه قرار داد. در این راستا به نظر می رسد جامعه را بتوان ذی نفع اصلی نسبت به حریم خصوصی متوفی دانست. در واقع، این جامعه است که با انتشار اطلاعات خصوصی یکی از اعضایش ولو پس از مرگ، آسیب می بیند. این مبنا، همان گونه که می تواند حفظ اطلاعات خصوصی درگذشتگان را توجیه کند، در مواردی که انتشار اطلاعات خصوصی متوفی در راستای منافع عمومی جامعه باشد نیز، اقدام به انتشار اطلاعات متوفی را قابل توجیه می سازد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، متوفی، اطلاعات، جامعه، مرگ
|
  • Ahmad Esfandiari * Pages 7-27
    The fall of the two opposing religions automatically to the extent that they equate with each other, from the moment of the intersection inspired by the term ipso jure in Roman law and influenced by the ideas of Duma and Putie in French law became a rule, but from there The concept of purity was largely exaggerated and unrealistic. In order to resolve the conflicts around it and bring it into line with reality, the concept of legal purity was enshrined in French civil law and the concept of declared purity in German law. Is. Article 295 of the Civil Code of Iran introduced the phrase "coercive purity" inspired by some views in Islamic jurisprudence and the written legal system. Due to the ambiguity in the meaning of the word "coercion" in jurisprudential books, most legal writers considered it as equivalent to automatic purity or legal purity. The purpose of this study is to examine the purity in the French and German legal systems by looking at the coercive purity in Iranian law and identifying the strengths, weaknesses and gaps of existing regulations and the research method in writing this article is analytical-descriptive. Finally, it seems that careful attention to the jurisprudential background of the subject and the expressions used in civil law brings coercive purity in civil law closer to the concept of declarative purity in German law and voluntary purity in Islamic jurisprudence.
    Keywords: Automatic Set-off, Legal Set-off, Decleratory Set-off, Voluntry Set-off, Mutualty
  • Jaber Esmaeilzadeh, Nejad Ali Almasi *, Rabia Eskini, AliAkbar Izadi Fard Pages 29-45

    Over the decades, globalization has affected all areas of human life. One of the challenges that globalization has created is securities. On the other hand, due to the willingness of countries to intervene in economic affairs, especially the stock exchange, it has caused a dual nature of public-private. This, along with globalization, has created ambiguities in the conflict of laws related to these documents. The main question that arises is what effect has the globalization and liberalization of securities had on the legislative and judicial policies of countries? The liberalization and internationalization of securities markets, in addition to further complicating some aspects of these markets, has necessitated the development of appropriate legislative policies and strategies with these changes. Unfortunately, there is no explicit provision in Iranian law for conflict of laws in the field of securities, and it seems that the legislature has strengthened the national aspect of securities in the securities market law. After the country leaves the European Union, it is applied to determine the law governing securities. In international documents, the principle of the rule of will to determine the law governing securities is accepted if it does not conflict with public order and rules. In this article, we first examine and determine the legal nature of securities, then, we examine the various legal regimes that may prevail in an international securities agreement, and in the final chapters, using the documents. International, jurisprudence and experiences of other countries, we will clarify the strategies for determining the law governing securities transactions.

    Keywords: Securities, conflict of laws, conflict resolution rule, stock exchange, public law, private
  • MohammadHossein Taghipour Darzi Naghibi *, Hamid Abhari, Mohammad Farzanegan Pages 47-66

    Comparative study of liability arising from third party intellectual property right or claim on goods in the Vienna Convention 1980 and Iranian lawWith regard to Article 42 of the Convention, vendor's failure to deliver goods which is the subject-matter of third party intellectual property right or claim, is considered as breach of his obligation to transfer goods ownership. Thus to deliver goods which is the subject-matter of third party intellectual property right or claim, is an example of lack of consistency of goods with contract and the ways of compensation due to non-conforming goods in Articles 46, 50 and 51 of the Convention is also applicable to goods subject to intellectual property right or claim of third party. Contrary to the Convention in Iranian law there is no distinction between the rights and claims of third parties arising from intellectual property and other ones. So according to Articles 390 and 391 of the Civil Code, if the goods are entitled to another in whole or in part, vendor shall be required to refund the price to the buyer and if buyer was unaware, seller must pay all damages too.Legal non-conforming, Third party claim, Intellectual property, Vienna Convention, Iranian law

    Keywords: Legal non-conforming, Third party claim, Intellectual Property, Vienna Convention, Iranian Law
  • Manuchehr Tavassoli Naini * Pages 67-89
    One of the traditional methods of acquiring citizenship has been based on marriage. In French and German law, this approach has been obsolete for many years. Thus, marriage to foreigners has no effect on nationality anymore. Iranian civil law, using Islamic law and Imamieh Feqh (jurisprudence), has benefited the experiences of law-abiding countries, specifically France and Switzerland. Iranian society has undergone several changes since the year the law was passed. However, the citizenship section of the law is still based on the same traditional view. According to the Iranian laws, if a person from Iran marries a foreign woman, and if an Iranian woman marries a foreign man, according to the principle of “unity of couples”, the nationality of husband is imposed on his wife. In French and German, however, this approach of imposition has been denied for years and marriage to foreigners has no effect on citizenship. The present research compares the laws of the three countries and analyzes the negative effects of imposing the citizenship upon marriage in the Iranian law. The results show that reviewing and revising the old rules on the imposition of citizenship on foreign and Iranian women upon marriage is necessary.
    Keywords: marriage, unity of nationality, independence of nationality, international nationality, Imamieh Fegh
  • Masoumeh Javid, Mehdi Ashouri *, Hossein KAVIAR Pages 91-110
    The shareholders of a company entrust the day-to-day management of the company to a group of managers. In order to maintain the value of their shares and their right to receive dividends, shareholders maintain certain tools to influence the shares. They are usually influenced by expressing their opinions and obtaining votes in the general meetings of shareholders. However, there are other tools of influence, one of which is derivative litigation. This is a lawsuit filed against the directors by the minority shareholders on behalf of the company. In cases where the company has suffered damages due to the manager's misconduct, the company has the right to take action against the manager, but is usually reluctant to do so. Derivative litigation enables shareholders to take legal action against delinquent managers.Common law, Roman Germanic systems and Iran have adopted different approaches to protect minority shareholders. But the common law system acted more flexible and more complete in this case. Implementation of the common law rules in the Roman Germanic countries demand some conditions that must be included in Roman Germanic law. The gradual process of regulatory reform in Iran, the possibility of litigation derived expanded and some of the rules and regulations need to be revised again. This article offers a comparative approach to the legislator.
    Keywords: derivative claims, rights of minority shareholders, common law system, the Roman Germanic system, Iran
  • Amir Jamali Hajiani, Esmaeil Abdollahi *, Ahmad Mirzaei Pages 111-137
    In recent years, money-laundering offence has seen a surge in interest from the international community and the national legal systems as an important conduit for financing terrorism. Against this backdrop, FATF has formulated minimum standards and urged the states to comply with them, hoping to prevent and combat money-laundering while at the same time encouraging the countries to criminalize it in their domestic laws. Money-laundering takes place in a diverse variety of ways, and has many particularities. This has deeply troubled judicial authorities engaged in prosecution and proof of the offence. In 2018, the FATF set up an educational workshop to instruct judicial authorities from different countries on the imperative standards in judicial prosecution and proof of money-laundering. It also provided points on the issue of Mens rea and the modification of the principle of innocence and emphasized that proving money-laundering does not depend on proving the primary offence. In addition to explicating the standards mentioned above, this article aims to explore Iran’s legislative-judicial approach to criminal policy by the use of the descriptive-analytical method. It seeks to elucidate the extent to which current practices are in line with these standards, and also shed light on the existing drawbacks and lacunae. To achieve this goal, the principles and the framework of Iran’s criminal policy in Anti-Money Laundering Law adopted in 2008 (amended in 2018) and its executive guidelines, as well as consultative views of the legal department of the judiciary and a number of judgments of the courts of justice are discussed. The article then concludes that Iran’s legislative-judicial criminal policy has adhered to the FATF’s standards in some regards, while defying these standards in other cases, thereby creating drawbacks and lacunae, notably in judicial prosecution of money-laundering.
    Keywords: money laundering, Criminal Policy, Principle of Innocence, Predicate Offence, FATF, Acquisition of Illegitimate Property
  • Hadi Rostami *, Ali Molabeigi, Hasan Bavi Pages 139-160
    One of the goals of criminal procedure is to protect the right to liberty.Temporary detention is a violation of this right, which in the present study is examined for a maximum period of time in the light of criminal policy findings. Some countries, under the influence of security-oriented criminal policies, consider the accused as a dangerous enemy and violate his right to liberty under the pretext of providing maximum security to the society and increase the maximum period of temporary detention or indefinite detention.The approach of Saudi and Lebanese law in terms of not setting a maximum period of temporary detention in criminal investigations is influenced by the security model of criminal justice and expediency.In these systems, the judiciary has full authority at its discretion and in order to achieve the good of the offender and the victim, and can violate the right to liberty; In this case, the atmosphere of the criminal justice system will take on the color and smell of security, and criminal policy will move towards the dehumanization of the criminal response. Contrary to the above view, the adoption of a tolerant criminal policy with a little tolerance in Egypt and Iran has led to a shorter maximum detention period. From an interactionist criminological point of view, which views criminal justice institutions as labeled institutions and processes, this reduces criminal intervention and, as a result, defendants are less likely to face criminal labeling. However, in some countries, such as Egypt and even Iran, sparks of security-oriented criminal policy have prevailed in the legal system that have empowered the political authority to detain individuals without maximum detention.This article seeks to discover the strengths and strengthen them and find the weaknesses and reduce them by analytical and descriptive methods, and therefore can be effective in improving criminal policy.
    Keywords: Comparative Law, Temporary Detention, Security-oriented criminal policy, Dignity-oriented criminal policy, Wandering criminal policy
  • Roghayeh Sadeghiram, Rouholla Moazeni *, Seyede Zahra Pourrashid Pages 161-179
    The right of education is one of the most fundamental human rights recognized in the form of the second generation of human rights in the Universal Declaration of Human Rights and the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights. The Government of the Islamic Republic of Iran, as the state that has accepted these documents, is obliged to observe the provisions of international documents and to pay attention to the accepted principles and principles of this right in these documents. The Constitution of Iran, as the mother law, is the most important source and basis of the right of education; therefore, recognizing the right of education and accepting its principles in the constitution is necessary to protect this right. One of the most important and challenging principles of the right of education is Publicity and freedom of education, which in some cases has been ignored by the Iranian government and has been accompanied by reactions to human rights violations and international instruments.The purpose of this study is to examine the principles of Publicity and freedom of education in the Iranian constitution to determine in what cases these principles are in conflict with these documents? And what are the solutions to this conflict? In this regard, French education regulations are also cited as an example of foreign law.This research is a library and documents, using books, articles, internal regulations, international documents and the French Constitution, in an argumentative and analytical-descriptive manner and is a practical research that can be a way for the legislator to identify the right to education. The findings indicate that although these principles are enshrined in the Constitution, they are not comprehensive and effective, and in many cases conflict with international instruments and require review by the legislature.
    Keywords: right of education, educational freedom, public education, conflict of laws, positive rights
  • Adnan Omrani Far *, Mehdi Sheydaiyan, AHMAD HAJIDEH ABADI, Hasan Alipoor Pages 181-197
    According to the popular view of Imami jurists, whenever the crime of murder is committed in the forbidden months and the sanctuary of Mecca, the diyat is increased by one third, while the principle in murder, if it is intentional, is qisas and otherwise, diyat is prescribed. Therefore, the extra ransom needs to be proven. This descriptive-analytical research shows that the evidence of the famous saying is debatable. Because, on the one hand, the document of the narrations cited by them has been criticized and should not be the basis of this ruling, the well-known practice according to the view of some jurists can not compensate for this weakness of the document, and on the other hand, the alleged consensus Being on these narrations is a proof and it is not possible to legislate a ruling based on it. Therefore, it seems that the ruling on concentrating blood money in the forbidden months and the sanctuary of Mecca should be reconsidered.
    Keywords: Diyat of Moghlzah, Naqdallah, Haram months, Haram of Mecca, Murder
  • Farzad Karamikolmoti *, Seyed MohamadHasan Malaekehpour Shoshtarai Pages 199-219

    Although the validity of the documents from the point of view of the parties to the transaction is in line with the payment of the price and delivery of the transaction documents; However, there will be no conciliation on the nature of the unit of credit opened and the condition of opening the lease on the underlying transaction. In some contracts, the performance of the obligation does not occur once to oblige the abstainer to perform the obligation by going to court or arbitration; Rather, the execution of a commitment is continuous and composed of several intertwined and complex commitments; In such a way that in case of opening a letter of credit, the customer must refer to the bank and complete the letter of credit opening application form and deliver it to the bank. In this regard, the first issue is the customer referring to the bank and completing the application form Consequently, the letter of credit issued by the bank (according to the abstract and independent description of the letter of credit) with the agreement of the parties, is another obligation of the customer and the next issue. In principle, banks do not issue and open letters of credit without obtaining sufficient documents and guarantees, so the customer must provide sufficient guarantees to the bank to open letters of credit and make their arrangements. The fulfillment of such complex, continuous and complex obligations, if not at the will of the customer, is not able to be performed correctly and in an acceptable manner by the obligor. The present article examines the jurisprudence and legal system of Iran, the International Convention on the Sale of Goods seeks to respond to the guarantee of violation of the condition of opening the LC in the basic transaction.

    Keywords: LC opening condition, authentication capability, UCP 600, verb condition, annulment
  • Hassan Mohseni *, Zeinab Beheshtipour Pages 221-237
    Transforming the traditional procedure into an electronic procedure with the idea of ​​material formalization of the litigation and its procedure means the elimination of material and paper tools and equipment in the procedure, which is directly due to the acceptance of information and communication technology in the procedure and its procedure. The influence of technology in various areas of the litigation process, as an inevitable thing, leads the litigation process towards materialization by removing paper, changing the concept of time and place from it, and as a result providing faster, easier and more reliable services. Despite the widespread benefits of the influence of these technologies in the judiciary, the implementation of this method of exchanging information and communication in the judiciary must be done in accordance with certain principles and adherence to them; The right of the parties to access the paper copy and the principle of the ability to deviate from the method of electronic information exchange and the principle of observing the defense rights of the parties. Each of this rights and principles assists the administration of fair trial which is affected by the elimination of material and paper tools and always bringing an apportunaty for court to control the prerequisites of e-justice; this control increase actually the power of court but finally results to due process and good enforcing of procedure.According to the authors, the world of litigation does not change with the advent of information and communication technology.
    Keywords: Elimination of material, Right to Paper, Right to deviate, Right of defense, Principle of Procedure
  • Abbas Mirshekari *, Alireza Fattahi Ketilate Pages 239-259
    Privacy is one of the prominent rights of individuals in society. Do the deceased have the right to their privacy of personal information like the living? To answer this question, in spite of ethical and jurisprudential prohibition to the violation of deceased person's privacy, it seems since the deceased would lose the capacity to enjoy the right in question after their death, they can rarely be entitled to their right to privacy. Accordingly, when the deceased person has no competence to his/her privacy right, their heirs will not be regarded as their successors, though they can file a lawsuit for the losses related to them caused by the violation of their bequeather's privacy. Given that the two aforementioned options are rejected; It is necessary to examine the society as third alternative. In this regard, the society seems to be considered as the true beneficiary of the deceased person's privacy. This comment is due to the fact that the community incurs losses when the personal information of one of its members is revealed, albeit after his/her death. Thus, this basis is justifiable not only to protect the deceased's personal information, but also to reveal it as being in the public interest.
    Keywords: Privacy, Deceased, Information, Society, Death