فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال نهم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال نهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نوا سیمایی، سید سپهر قاضی نوری*، علی ملکی، علی شایان صفحات 11-36
    هرچند واکاوی علل، عوامل و مختصات مسیرهای توسعه یافتگی  کشورها، همواره از زمینه های مورد علاقه پژوهشگران بوده، اما تنها در سال های اخیر محققان به دنبال کمی کردن و ارایه شاخص برای این مسیرها  بوده اند. یکی از رویکردهای نوآیند در این رابطه «اطلس پیچیدگی اقتصادی» نام دارد که با این هدف بنیان گذاشته شده است. بر اساس این رویکرد، مشخص می شود که اگرچه معمولا کشورهای توسعه یافته، رشد اقتصادی خودرا بر اساس مسیر"تنوع بخشی مرتبط" بنیان نهاده اند؛ یعنی به سمت صنایع مشابه صنایع موجود خود حرکت کرده اند؛ اما در سال های اخیر مشاهده شده است که کشورهایی نیز  از مسیر تنوع بخشی غیر مرتبط برای توسعه ی خود بهره برده اند. در این میان، سوال این است که مسیر توسعه ی ایران چگونه بوده است؟ مرتبط یا غیر مرتبط؟ برای پاسخ به این سوال ها، مقاله حاضر، 92 کشور و 727 محصول از سال 1962 تا 2016 را مورد بررسی قرار داده تا اولا مسیرهای توسعه غیر مرتبط کشورها را بشناسد و ثانیا از طریق مقایسه تحلیلی، به درک بهتری از مسیر طی شده ایران دست یابد. نتایج نشان داد که تمرکز در صنایعی مانند صنعت نفت و معدن که درزمره صنایع اولیه است از یک سو و تعداد کم محصولات غیر مرتبط از سوی دیگر، باعث شده است، ایران در صنایعی که عمدتا بر منابع طبیعی استوار است به دام افتاده و نتواند در مسیر توسعه ی خود به سمت محصولات متنوع تر گام بردارد.
    کلیدواژگان: تنوع بخشی مرتبط، تنوع بخشی غیر مرتبط، پیچیدگی اقتصادی، فضا محصول
  • محمد کریمی، عباس طلوعی اشلقی*، نازنین پیله وری سلماسی، رضا رادفر صفحات 37-71

    تغییرات سریع فناوری، انتظارات مشتریان را تحت تاثیر قرار داده است. از سوی دیگر، محیط خارج سازمان دایما در حال تغییر و پویایی به فراخور عدم قطعیت فراوان می باشد. براین اساس مسئله اساسی سازمان ها تدوین راهبردی است که در صورت بروز سناریوهای مختلف آینده، قابلیت برآورد حداکثری نیازهای مشتریان را از طریق مدیریت بهینه منابع داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدلی جهت تدوین راهبرد استوار برای طراحی خدمات بانکی در شرایط عدم قطعیت است. ازاین رو ضمن انتخاب یکی از بانک های ایران به عنوان موردمطالعه، مدل پویا ترسیم و اجرا شد. دراین راستا خبرگان بانکی متناسب سازی ظرفیت بانکداری باز، بانکداری الکترونیک و بانکداری سنتی با تقاضا را به عنوان مهم ترین اولویت های بانک مشخص کردند. با توجه به نتایج آزمون تحلیل حساسیت، کاهش تعداد شعب و افزایش بودجه زیرساخت به عنوان راهبردهای استوار مشخص شدند؛ اما ازآنجایی که میزان بهینه آن ها در قالب مدل پویا قابل استخراج نبود، اهداف و محدودیت های تاثیرگذار در قالب مدل سازی ریاضی تعریف شدند. درنهایت نیز میزان بهینه شعب و بودجه مشخص شد.

    کلیدواژگان: راهبرد استوار، پویایی شناسی سیستم ها، خدمات بانکی، سناریو، فازی
  • آرمین آرتنگ، افسانه باقری، مرتضی اکبری* صفحات 73-98
    پیاده سازی فرایند نوآوری باز در شرکت ها به دلیل دشواری و چالش های آن، نیازمند یک تیم کارآفرینی توانمند است. بااین حال پژوهش های اندکی پیرامون تاثیر تیم کارآفرینی بر نوآوری باز انجام شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی های شخصیتی و اجتماعی تیم کارآفرینی بر نوآوری باز در شرکت های فناوری اطلاعات شهر تهران است. در این پژوهش کمی جهت سنجش متغیرهای موردمطالعه از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر پیشینه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش 3616 شرکت رایانه ای استان تهران (10848 نفر در قالب تیم های کارآفرینانه با میانگین 3 نفر) بود که 375 نمونه از آن ها انتخاب شد. یافته های پژوهش نشان داد که ویژگی های شخصیتی و اجتماعی تیم کارآفرینی بر نوآوری باز تاثیر معنادار و مثبت دارد. همچنین گرایش کارآفرینانه دارای نقش میانجی در رابطه ویژگی های شخصیتی و اجتماعی تیم کارآفرینی و نوآوری باز می باشد. انگیزه کارآفرینی نیز رابطه میان ویژگی های شخصیتی تیم کارآفرینی و نوآوری باز را تعدیل می کند، اما این متغیر رابطه میان ویژگی های اجتماعی تیم کارآفرینی و نوآوری باز را تعدیل نمی نماید.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، تیم کارآفرینی، ویژگی های شخصیتی و اجتماعی، گرایش کارآفرینانه، انگیزه کارآفرینی
  • سمیرا ندیرخانلو*، مهدی گودرزی، آرش موسوی، محمد ابویی اردکان، سید سپهر قاضی نوری صفحات 99-135
    گسترش مشارکت های پژوهشی میان صنعت، دولت و دانشگاه، به دلیل وجود مشارکت کنندگانی با ماهیت، منافع و انگیزه های متنوع، موجب بروز چالش هایی در حوزه مالکیت فکری شده است. بویژه زمانی که از منابع مالی دولتی استفاده شود، وجود چارچوبی برای خط مشی مالکیت فکری از اهمیت مضاعفی برخوردار می شود. در این تحقیق تلاش شده است با استفاده از روش نظریه داده بنیاد با رویکرد ظاهرشونده، چارچوبی برای خط مشی مالکیت فکری در پروژه های تحقیق و توسعه مشارکتی، ارایه شود. برای این منظور، به بررسی منابع علمی مرتبط و مصاحبه با خبرگان دارای دانش و تجربه کافی، تا حصول اشباع نظری پرداخته و چارچوب مورد نظر استخراج شد. چارچوب ارایه شده دارای چهار بعد اصلی "عوامل زمینه ای"، "اهداف و پیامدهای مورد انتظار"، "فرآیند" و "محتوای خط مشی" ،13 مولفه و 42 جزء است. بر اساس نتایج حاصل شده، برای اتخاذ خط مشی مناسب دارایی های فکری پژوهش های مشارکتی، باید ویژگی ها و شرایط پروژه و ذینفعان آن -به عنوان عوامل زمینه ای- و پیامدهای مورد انتظار در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت، مورد بررسی دقیق قرارگیرند. با توجه به ویژگی ها و ماهیت پروژه و ذینفعان آن، پیامدهای متفاوتی از خط مشی مالکیت فکری انتظار می رود. همچنین تدوین، اجرا و ارزیابی این خط مشی، تحت تاثیر عوامل زمینه ای و پیامدهای مورد انتظار آن قرار داشته و می توانند بر محتوای خط مشی نیز تاثیر بگذارند.
    کلیدواژگان: پژوهش مشارکتی، مالکیت فکری، مشارکت صنعت-دولت-دانشگاه، نظریه داده بنیاد
  • محبوبه نوری زاده، علی ملکی* صفحات 137-167
    فرارسی فناورانه در سال های اخیر به موضوع مهم در مطالعات مرتبط با توسعه فناوری تبدیل شده است. فصل مشترک همه پژوهش ها اینست که فرارسی فناورانه ارتباط مستقیم با دانش و جریان آن و ایجاد ظرفیت و انباشت توانمندی های فناورانه دارد اما موضوع قابل توجه این است که در بیشتر پژوهش ها، دوگانه دانش خارجی-دانش بومی وجود دارد و مطالعاتی که به بررسی نقش همزمان و مکمل این دو نوع دانش در فرارسی پرداخته باشند، محدود است. در این پژوهش نقش جریان دانش در فرارسی حوزه فناوری های خورشیدی بدلیل اهمیت راهبردی این انرژی و همچنین ماهیت خطی بودن نوآوری در آن، بررسی شد. این پژوهش از نوع فن سنجی و بااستفاده از تحلیل استنادی و برروی فراداده های پایگاه پتنت درونت (1980 تا 2017) انجام شد. نتایج نشان داد که کشورهای موفق در ابتدا با استفاده از دانش خارجی، توانستند ظرفیت جذب خود را بالا ببرند. سپس این کشورها بیشتر به دانش درونی خود متکی و در نهایت علاوه بر تامین دانش برای خود، به منبع دانش فناورانه برای سایر کشورها تبدیل شدند. همچنین کشورهای موفق توانستند در مسیر فرارسی علاوه بر اکتساب دانش خارجی، آنرا توسعه داده و دانشی خلق کنند که مورد استفاده روزافزون سایر کشورها قرار گرفته و بدین ترتیب نقش واسط اصلی اشاعه دانش را پیداکنند.
    کلیدواژگان: انرژی تجدید پذیر، شبکه های غیررسمی دانش، فن سنجی، اشاعه فناوری، نرم افزار پاژک
  • مهناز پیروی، محمدباقر کبیرصابر*، محمدرضا پاکدل فرد، عادل فردوسی صفحات 169-196

    در بهره گیری از علوم و فنون نوین در حفاظت از میراث معماری، مقایسه وضعیت ایران با کشورهای توسعه یافته، بیانگر فاصله چشمگیری است و با وجود پیشرفت های نسبی در دهه های اخیر در کشور در این زمینه، هنوز سطح فناوری حفاظت معماری، در برزخی بین سنت و صنعت، واقع است. لذا مساله پژوهش، عدم بهره گیری موفق از فناوری نوین در حفاظت از میراث معماری ایرانی است. هدف پژوهش حاضر، تبیین ریشه های این توسعه نیافتگی و جستجوی راهکاری جهت ارتقاء وضعیت موجود است. در این مقاله که از نوع کیفی بوده و عمدتا بر اساس تحلیل مصاحبه ها انجام گرفته، در بررسی های مرحله نخست دانسته شد که ضعف هر رده مدیریتی، در تشدید مشکلات رده بالاتر، تاثیرگذار است؛ که این فرآیند به صورت سلسله مراتبی، انگیزه مدیران بالادست برای حمایت از توانایی های درونی را سلب نموده و منجر به وابستگی کشور به جوامع ابداع گر فناوری شده است. در مرحله بعد، دانسته شد که تضعیف مشکلات به صورت سلسله مراتبی از ریشه ای ترین رده مدیریتی، نهایتا زمینه حمایت مدیران بالادست از توانایی های درونی را فراهم می آورد. این حمایت، منجر به پیشرفت فناوری حفاظت کشور شده؛ لذا این امر، در عصری که رشد فناورانه مهم ترین شاخصه قدرتمندی در روابط بین جوامع است، سبب تضعیف استعمار در این عرصه خواهد شد.

    کلیدواژگان: فناوری معماری، حفاظت معماری، موانع توسعه، قابلیت های ملی
|
  • Nava Simaee, Seyyed Sepehr Ghazinoory *, Ali Maleki, Ali Shayan Pages 11-36
    Although the analysis of paths and factors of countries development has always been a field of interest for researchersAlthough the analysis of the causes, factors and  features of the countries’ development pathways has always been a field of interest for researchers, only in recent years, researchers have sought to quantify the distinctive attributes of national development pathways. One of the innovative approaches developed to this end, is entitled “Economic Complexity Atlas”. Based on the assumption that most of the developed countries have pursuit the pathway of related diversification for economic growth, that is, moving towards industries similar to their existing industries, it maintains that, there are a few countries which have taken advantage of unrelated diversity for their development. The question is what has been the development path of Iran? Using related or unrelated diversification? To answer these questions, the present article examines 92 countries and 727 products from 1962 to 2016, to, identify, first, the unrelated development paths of the countries and second, through analytical comparison, to gain a better understanding of the path pursued by Iran. The results showed that the focus on industries such as the oil and mining industry, which is one of the primary industries on the one hand, and the small number of unrelated products on the other hand, has caused Iran to be trapped in the industries that rely mainly on natural resources; therefore, it cannot move toward the path with more diverse products.
    Keywords: Related diversification, Unrelated diversification, Economic complexity, Product space
  • Mohammad Karimi, Abbas Toloie Eshlaghi *, Nazanin Pilevari Salmasi, Reza Radfar Pages 37-71

    Rapid changes in technology have affected customer expectations. The environment is volatile. The main problem of organizations is to formulate a strategy that can maximize the customers’satisfaction in various future scenarios through optimal resource management. The purpose of this study is to provide a model for developing a robust strategy for designing banking services in conditions of uncertainty. The paper selects one of the Iranian banks as its case study. By implementing a mixed research methodology, first, it identified the reduction of the number of branches and the upgrading of the infrastructure as two robust strategies and then, it pinpoints the goals and constraints by mathematical modeling. In the conclusion, the optimal amount of branches and budget are determined.

    Keywords: Robust strategy, System Dynamics, Bank servies, Scenario, Fuzzy
  • Armin Artang, Afsaneh Bagheri, Morteza Akbari * Pages 73-98
    Implementing an open innovation process in firms requires a capable entrepreneurial team because of its various problems and challenges. However, there has been little research on the impact of entrepreneurial teams on open innovation. The purpose of this study is to investigate the impact of personal and social characteristics of the entrepreneurship team on open innovation in Tehran information technology firms. In this quantitative research, a researcher-made questionnaire based on the literature review has been used for the analysis of the variables. The statistical population of the study was 3616 information technology firms in Tehran (10848 people in the form of entrepreneurial teams with an average of 3 people) of which 375 were selected as the sample. Findings showed that the personal and social characteristics of the entrepreneurial team have a significant and positive effect on open innovation. Entrepreneurial motivations have a mediating role in the relationship between personal and social characteristics of the entrepreneurship and open innovation team. Entrepreneurial motivation also moderates the relationship between the personal characteristics of the entrepreneurial team and open innovation, but it does not moderate the relationship between the social characteristics of the entrepreneurial team and open innovation.
    Keywords: Open Innovation, entrepreneurial team, personal, social characteristics, Entrepreneurial orientation, entrepreneurial motivation
  • Samira Nadirkhanlou *, Mehdi Goodarzi, Arash Mousavi, Mohammad Abooyee Ardakan, Seyed Sepehr Ghazinoory Pages 99-135
    The expansion of research partnerships between industry, government and university has resulted in some challenges about intellectual property due to different participants with diverse natures, interests and motivations. Especially in the case of publicly funded projects, existence of a framework for intellectual property policy becomes doubly important. In this research, we attempt to design a framework for intellectual property policy in such projects using grounded theory method. For this purpose, we reviewed related scientific sources and conducted interviews with experts with relevant knowledge and experience to obtain theoretical saturation. The proposed framework has four main dimensions: "contextual factors", "objectives and expected outcomes", "policy process" and "policy content", 13 factors and 42 components. Based on the results, to adopt an appropriate intellectual property policy for collaborative research, the characteristics and conditions of the project and its stakeholders as contextual factors and the expected consequences in the short, medium and long term, should be considered. Depending on the characteristics and nature of the project and its stakeholders, different consequences are expected from the policy. Also, the development, implementation and evaluation of this policy are affected by contextual factors and its expected consequences and can affect the content of the policy.
    Keywords: Cooperative Research, intellectual property, University-Industry-Government cooperation, Grounded Theory
  • Mahboubeh Nourizadeh, Ali Maleki * Pages 137-167
    Technological catch-up has become an important topic in studies of technology development in recent years. The common point of all research is that catch-up is directly related to knowledge and its flow and building capacity and accumulation of technological capabilities of countries.It is noteworthy that in most studies, there is a dual foreign-indigenous knowledge, and studies that have examined the simultaneous and complementary role of these two types of knowledge in catch-up are limited. In this study, the role of knowledge flow in the field of solar technologies due to its strategic importance of it and also the linear mode of innovation in it was investigated. This research was conducted using the method of citation analysis and on the metadata of the Derwent database (1980-2017).The results showed that successful countries were initially able to increase absorption capacity by using foreign knowledge. They then relied more on their indigenous knowledge and eventually, in addition to providing knowledge for themselves, became a source of technological knowledge for other countries. In addition to acquiring foreign knowledge, successful countries were also able to develop it and create knowledge that is used by other countries, and thus find the main mediating role of knowledge diffusion.
    Keywords: renewable energy, knowledge informal networks, technometrics, Technology Diffusion, Pajek software
  • Mahnaz Peyrovi, MohammadBagher Kabirsaber *, MohammadReza Pakdelfard, Adel Ferdousi Pages 169-196

    In the utilization of high science and technology for architectural heritage conservation, the comparison of Iran with developed countries indicates a considerable gap, and despite relative progress during recent decades in this field in the country, the level of architectural conservation technology is still in the gap between tradition and industry. Therefore, the research problem is the lack of successful use of new technology in conserving Iranian architectural heritage. The present research aims to examine the roots of this underdevelopment and search for effective strategies to improve the current situation. In this qualitative paper, which is done mainly based on the analysis of interviews, in the first stage evaluations, it was revealed that the weakness of any managerial rank in the area being discussed impacts the intensity of the problems of the higher position. This process hierarchically deprives senior managers of the motivation to support their internal capabilities and has resulted in the country's dependence on technology-innovating societies. In the next stage, it was found that the hierarchical weakening of problems provides proper ground for senior managers to support internal abilities. This support has resulted in the improvement of the country's conservation technology. So, in an era in which the technological development is the most significant indicator of power in the relationships among societies, this issue will weaken the colonialism in this field.

    Keywords: architectural technology, architectural conservation, development barriers, national capabilities