فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال نهم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال نهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد برجعلی، محمد مهرادصدر* صفحات 9-31

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه آموزشی "مرا محکم بگیر" بر صمیمیت، رفتارهای دلبستگی و رضایت زناشویی در دانشجویان متاهل دانشگاه علامه طباطبایی است. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان متاهل دانشگاه علامه طباطبایی است که 40 نفر (20 زوج) از آن ها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه جای گذاری شده اند (10 زوج در گروه آزمایش و 10 زوج در گروه کنترل). آزمون صمیمیت باگاروزی (MINQ)، رفتارهای دلبستگی (BARE) و سازگاری زناشویی اسپاینتر (DAS) بر روی شرکت کنندگان اجرا شد. گروه آزمایش در 8 جلسه 2 ساعته با استفاده از برنامه "مرا محکم بگیر" مورد مداخله قرار گرفتند و برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. در پایان مداخله و 6 ماه بعد مجددا آزمون های صمیمیت، رفتارهای دلبستگی و سازگاری زناشویی اجرا گردید و نتایج با استفاده از تحلیل کواریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد که برنامه آموزشی "مرا محکم بگیر" بر صمیمیت، رفتارهای دلبستگی و رضایت زناشویی در دانشجویان متاهل دانشگاه علامه طباطبایی تاثیر معناداری داشته است (05/0p<). نتایج آزمون پیگیری نشان می دهد که اثر برنامه مرا محکم بگیر بر رفتارهای دلبستگی همسر، رضایت زناشویی و صمیمیت در مدت 6 ماه باقی مانده است. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که برنامه "مرا محکم بگیر" برای بهبود روابط زوجین به طور کلی و برای افزایش صمیمیت، رفتارهای دلبستگی (پاسخگری، در دسترس بودن و مشارکت) و رضایت زناشویی (سازگاری بین زوجین) برای دانشجویان و جمعیت عمومی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تکیه گاهم باش، صمیمیت، رفتارهای دلبستگی، رضایت زناشویی، زوج درمانی هیجان مدار
  • منصوره اعظم آزاده، عهدیه اسدپور* صفحات 32-53

    اهمیت قشر کودکان به عنوان آینده سازان یک جامعه از یکسو و تاثیرگذاری تجربه خوشایند یا ناخوشایند دوران کودکی بر زندگی آتی کودکان، توجه بسیاری از محققان را به بحث آسیب های اجتماعی حوزه کودکی من جمله کودک آزاری معطوف کرده است. چنین توجهی به پدیده یا به عبارت صحیح تر مسئله اجتماعی کودک آزاری باعث شده است که در سال های اخیر تحقیقات کثیری درباره عوامل موثر بر کودک آزاری انجام شود. تحقیق حاضر در پی بررسی مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کودک آزاری در پژوهش های انجام شده در ایران با بهره گیری از روش فراتحلیل است. جامعه آماری تحقیق، تمامی تحقیقات معتبر علمی در قالب مقاله و پایان نامه است که در سال های 1380 تا 1399 با موضوع کودک آزاری منتشر شده است. در نهایت از میان اسناد مورد بررسی، 18 سند انتخاب با استفاده از نرم افزار CMA مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که متغیر وجود تعارض و اختلاف در روابط خانوادگی (602/0) بیشترین تاثیر و متغیر شغل مادر (222/0) کمترین تاثیر را بر وقوع کودک آزاری داشته اند.

    کلیدواژگان: کودک آزاری، فراتحلیل، ویژگی های قربانی، ویژگی های خانوادگی، تعارضات خانوادگی
  • ذبیح الله عباس پور*، سیده مریم موسوی، عباس امان الهی صفحات 54-75

    فرزندان طلاق تمایل بیشتری دارند که دیرتر ازدواج کنند یا اصلا ازدواج نکنند. آن ها مسایل مرتبط با اعتماد و وفاداری را در رابطه خود بیشتر تجربه می کنند و به میزان بیشتری افسردگی و اضطراب دارند. هدف پژوهش حاضر طراحی و بررسی اثربخشی برنامه آموزش پیش از ازدواج بر نگرش به ازدواج و نگرش به طلاق فرزندان طلاق بود. بر این اساس، سه دانشجوی فرزند طلاق با روش نمونه گیری هدفمند در شهر اهواز انتخاب شدند. در این پژوهش از طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه استفاده شد. برنامه آموزش پیش از ازدواج در 10 جلسه اجرا شد و آزمودنی ها در سه مرحله خط پایه و چهار مرحله مداخلهء آموزشی به مقیاس نگرش به ازدواج براتن و روزن (MAS) و مقیاس نگرش به طلاق کینایرد و جرارد (ADS) پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI) و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که برنامه آموزش پیش از ازدواج باعث افزایش نگرش مثبت به ازدواج شد، ولی بر نگرش به طلاق اثربخشی معناداری نداشت. این پژوهش نشان داد برنامه آموزش پیش از ازدواج می تواند برای کمک به فرزندان طلاق موثر باشد و خانواده درمانگران می توانند از این روش آموزشی برای بهبود فرایند آمادگی ازدواج به فرزندان طلاق استفاده کنند.

    کلیدواژگان: برنامه آموزش پیش از ازدواج، نگرش به ازدواج، نگرش به طلاق، فرزندان طلاق
  • مریم مختاری*، حمیده دهقانی صفحات 76-99

    در میان زنان که تقریبا نیمی از سرمایه انسانی هر کشور هستند؛ گروهی از آنان تحت عنوان" زنان سرپرست خانوار"می باشند که اخیرا آمارشان نیز رو به افزایش بوده است. به این دلیل که در مقایسه با سایر زنان مسیولیت بیشتری برعهده دارند و به مراتب آسیب پذیرترند؛ نیاز به شناخت بیشتری دارند. در این راستا پژوهش حاضر با روش پدیدارشناسی و بر اساس الگوی روشی ماکس ونمنن به دنبال واکاوی تجربه زیسته زنان سرپرست خانوار در مناسبات اجتماعی آنان می باشد. به این منظور 11 زن سرپرست، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. نتایج پژوهش در چهار بعد روابط، فضا، زمان و بدن زیسته آنان گزارش شده است. در بعد روابط زیسته،" تلاش برای فاصله گیری" و "بازاندیشی رابطه ها" دو محوری اصلی است که روابط این زنان را پوشش می دهد. بعبارتی، این زنان به دلایلی مانند بی اعتمادی از اطرافیان فاصله می گیرند و در یک فضای جدید ارتباطی، روابط متفاوتی را تجربه می کنند. "اهمیت بدن در کسب شرافت زن" و"بدن محملی برای رفع حاجات" دو سویه متضادی هستند که این زنان در برخورد متعارض با بدن خود برگزیده اند. ناامنی فضای زیسته در کنار دیگر شرایط زندگی این زنان، زمان را برایشان بیشتر از دیگر انسان ها، مبهم، مشروط و نامتعین کرده است. بنابراین تجربه زیسته زنان سرپرست خانوار در ایران باهمراه داشتن یک تناقض ساختاری و ذاتی در درون خود، "مناسبات متعارض و روابط ناپایداری"را برایشان رقم زده است. به طوری که بی اعتمادی، بی ثباتی و مسموم بودن فضا و رابطه ها، نگرانی مشترک همه زنان سرپرست خانوار مورد مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، مناسبات اجتماعی، یاسوج
  • نیره احمدی، الهام شریعتی*، عزت السادات میرخانی صفحات 100-126

    در عصر حاضر یکی از دلایل بروز بحران خانواده، نگاه غیرسیستمی به خانواده و اصول حاکم بر آن است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ظرفیت اصول حاکم بر خانواده در حل تعارضات خانوادگیست. بدین منظور پس از احصاء اصول حاکم بر خانواده و بررسی جایگاه این اصول در سازمان دهی نظام قانون گذاری توحیدی، شاخص های بیانگر حقوق ناشی از اصول حاکم بر خانواده و آثار نقض این اصول و حقوق ناشی از آن ها استخراج شد. سپس با مرور پژوهش های پیشین، آسیب های خانواده و علل موثر در بروز این آسیب ها استخراج شد. در نهایت شاخص های مستخرج از اصول و علل موثر در بروز آسیب های خانوادگی مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفتند.در این مطالعه از روش توصیفی - تحلیلی بهره گرفته شده است. شیوه ی گردآوری اطلاعات نیز به صورت اسنادی و کتابخانه ای بوده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بخش اعظم علل بروز اختلافات خانوادگی با آثار نقض اصول دارای فضای معنایی مشترک هستند و در حقیقت با حقوق ناشی از اصول در تناقض و تعارض هستند. لذا علل بروز مشکلات خانوادگی با اصولی که این حقوق از آنها منتج شده اند نیز در تعارض هستند. از این رو نقض اصول حاکم بر خانواده است که سبب بروز بسیاری از معضلات خانوادگی گردیده است. لذا پیشنهاد می شود مسیولین امر، از طریق سیاست گذاری، تدوین قوانین و فرهنگ سازی زمینه ی اجرایی شدن این اصول را در خانواده فرآهم نمایند.

    کلیدواژگان: نظام قانون گذاری توحیدی، اصول حاکم بر خانواده، مناسبات حقوقی بین زوجین، حل تعارضات خانوادگی
  • شهلا آمره ئی برچلوئی*، ابوالقاسم خوش کنش، هاجر فلاح زاده صفحات 127-152

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی دلزدگی زناشویی زوجین براساس اهمال کاری و سبک زندگی در سال 1399-1398 انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمامی زوجین ساکن شهر تهران در سال 1399 است. در پژوهشی با روش توصیفی از نوع همبستگی، نمونه ای به حجم 240 نفر (120 زوج) از میان تمامی زوجین ساکن منطقه چهار شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس هدف مند انتخاب شدند. شرکت کنندگان در مطالعه، پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز (1996)، پرسشنامه اهمال کاری تاکمن (1991) و نیمرخ سبک زندگی ارتقادهنده سلامت والکر، سچریت و پندر (1995) را تکمیل نمودند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیری حاکی از آن است که بین سبک زندگی با اهمال کاری به صورت نزولی، رابطه منفی وجود دارد. بین دلزدگی زناشویی با اهمال کاری و سبک زندگی به ترتیب به صورت صعودی و نزولی (مثبت و منفی) از لحاظ آماری رابطه معناداری وجود دارد. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که اهمال کاری و سبک زندگی، به صورت معناداری دلزدگی زناشویی زوجین را پیش بینی می کنند. یافته های پژوهش حاضر نشان از اهمیت سبک زندگی سالم در تعدیل رابطه مثبت بین دلزدگی زناشویی و اهمال کاری دارد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، اهمال کاری، سبک زندگی
  • فاطمه حامی کارگر*، الهام شیردل صفحات 153-176

    زایمان، یکی از رویدادهای مهم زندگی زنان و پلی برای ورود آنان به مرحله مادری و پذیرش نقش جدید در خانواده است. با توجه به لزوم ترویج زایمان طبیعی در کشور، در این مطالعه تجربه زیسته زنان از پیوند عاطفی بین همسران و زایمان طبیعی موفق با استفاده از روش شناسی پدیدارشناسی و با مصاحبه عمیق مورد مطالعه قرار گرفت. دوازده نفر از مشارکت-کنندگان از بین زنان نخست زای تهرانی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش مطابق با تحقیقات کیفی و پدیدارشناسانه حجم نمونه بر اساس معیار اشباع نظری تا دستیابی به هدف تحقیق و عدم ظهور اطلاعات جدید تعیین گردید. اطلاعات جمع آوری شده با روش کولایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مضمون اصلی این تحقیق نقش عاطفی همسر در زایمان طبیعی است که از سه مضمون فرعی نگرش عاطفی مثبت همسر درباره زایمان طبیعی، مشارکت عاطفی همسر در زمان زایمان و حمایت عاطفی همسر بعد از زایمان استخراج گردید. به نظر میرسد پیوند عاطفی بین همسری در این دوران میتواند تجربه خوشایندتری را از زایمان در زنان ایجاد کرده و میل زنان را برای زایمان طبیعی افزایش دهد. در واقع زایمان فرآیندی است که از زمان انتخاب نوع زایمان آغاز شده و تا بهبودی کامل زنان بعد از زایمان ادامه دارد و تعامل عاطفی همسر نقش مهمی در طی شدن این مرحله و تجربه زیسته زنان دارد. لازم است علاوه بر آگاهی زنان، مردان نیز در مورد ماهیت زایمان آگاهی لازم را کسب کرده و در فرآیند زایمان، مشارکت داشته باشند.

    کلیدواژگان: مراحل زایمان، پیوند عاطفی، پدیدارشناسی، تجربه خوشایند، زنان
|
  • Ahmad Borjali, Mohammad Mehradsadr * Pages 9-31

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of the "Hold Me Tight" educational program on intimacy, attachment behaviors, and marital satisfaction in married students of Allameh Tabataba’i University. The research is a quasi-experimental study with a pretest-posttest-follow-up design with a control group. The statistical population includes all married students of Allameh Tabataba’i University, of which 40 (20 couples) were selected by available sampling and randomly assigned to two groups (10 couples in each the experimental and control group). The tools which are used included the Marital Intimacy Needs Questionnaire (MINQ), the Brief Accessibility, Responsiveness and Engagement scale (BARE), and the Dyadic Adjustment Scale (DAS). The experimental group was intervened in 8 sessions of 2 hours using the " Hold Me Tight " program and no intervention was performed for the control group. At the end of the intervention and 6 months later, the tests of intimacy, attachment behaviors, and marital adjustment were performed again and the results were analyzed using analysis of covariance. The results showed that "Hold me tight" has a significant effect on intimacy, attachment behaviors, and marital satisfaction in participants (p <0.05). The follow-up test shows that the effect of the HMT program remains within 6 months in attachment behaviors of partner, marital satisfaction, and intimacy. In conclusion, the HMT program can be used to improve couples' relationships in general and to increase intimacy, attachment behaviors (responsiveness, accessibility, and engagement), and marital satisfaction (dyadic adjustment) for married students and the general population.

    Keywords: Hold me tight, Intimacy, attachment behaviors, marital satisfaction, Emotionally Focused Couple Therapy
  • Mansoer Azam Azade, Ahdie Asadpour * Pages 32-53

    The importance of children as the future makers of a society, on the one hand, and the impact of pleasant or unpleasant childhood experiences on children's future lives, has drawn the attention of many researchers to the social harms of childhood, including child abuse. Such attention to the phenomenon or, more accurately, the social problem of child abuse has led to much research in recent years on the factors affecting child abuse. The present study seeks to investigate the most important factors affecting child abuse in research conducted in Iran using the meta-analysis method. The statistical population of the research is all valid scientific researches in the form of articles and dissertations that have been published in the years 2001 to 1399 on the subject of child abuse. Finally, among the examined documents, 18 selection documents were analyzed using CMA software. The results of the study showed that the variables of conflict and difference in family relationships (0.602) had the most impact and the variable of mother's job (0.222) had the least impact on the occurrence of child abuse.

    Keywords: Child abuse, Meta-analysis, Victim characteristics, Family characteristics, Family conflicts
  • Zabihollah Abbaspour *, Seyedeh Maryam Musavi, Abbas Amanelahi Pages 54-75

    Children of divorce tend to delay marriage or not marry at all. They also tend to experience trust and loyalty issues and have higher rates of anxiety and depression. The purpose of this study was to design and evaluate the effectiveness of premarital education program on attitude toward marriage and attitude toward divorce in children of divorce. Accordingly, three students from divorced parents were selected by purposive sampling in Ahvaz. In this study, a multiple baseline single case experimental design was used. The premarital education program was implemented in 10 sessions and the subjects responded to The Attitude toward Marriage Scale and The Attitude toward Divorce Scale in three stages of baseline and four stages of educational intervention. Data were analyzed by visual analysis, reliable change index (RCI) and percent improvement formula. The results of this study showed that the premarital education program increased the positive attitude toward marriage but was not significant in the attitude toward divorce. This research showed that the Premarital Education Program can be effective in helping children of divorce and family therapists can use this program to improve the process of readiness for marriage in children of divorce.

    Keywords: premarital education program, attitude toward marriage, attitude toward divorce, children of divorce
  • Maryam Mokhtari *, Hamideh Dehghani Pages 76-99

    Among women, who make up almost half of every country's human capital; a group of them are called "women heads of households". Because they have more responsibility and are far more vulnerable; They need more knowledge. In this regard, the present study seeks to analyze the lived experience of this women in their social relations with the phenomenological method based on the Max Wenmann method. So 11 women were selected by purposive sampling method and in-depth interviews. The results of the research are reported in four dimensions of relationships including: space, relationships, time and lived body. In dimension of lived relationships, "trying to distance oneself" and "rethinking relationships" are the two main axes that cover these women's relationships. In other word, the women who are their reasons such as lack of trust and communication in a new space, different relations experience. "The importance of the body in gaining a woman's dignity" and "the body of a burden to meet needs" are two opposing aspects that these women have chosen in their conflicting treatment of their bodies. The insecurity of the living space, along with other living conditions of these women, has made time more vague, conditional and indefinite for them than other human beings. Thus, the life experience of this women in Iran, along with a structural and inherent contradiction within themselves, has given them "conflicting relationships and unstable relationships." So that mistrust, instability and poisoning of space and relationships is a common concern of all women heads of households.

    Keywords: women heads of households, social relations, Yasouj
  • Nayereh Ahmadi, Elham Shariati *, Ezzatosadat Mirkhani Pages 100-126

    In the present era, one of the reasons for the family crisis is the non-systemic view of the family and the principles that govern it. The purpose of this study is to investigate the capacity of the principles governing the family in resolving family conflicts. so, after enumerating the principles governing the family and examining the place of these principles in organizing the monotheistic legislative system, the indicators expressing the rights arising from these principles and the effects of violating these principles and the rights arising from them were extracted. Then, by reviewing previous researches, family injuries and effective causes of these injuries were extracted. Finally, the indicators derived from the principles and effective causes of family injuries were compared and analyzed.In this study, the qualitative method has been used in a descriptive-analytical manner. The method of collecting information has been in the form of documents and libraries. Research data were also processed using qualitative content analysis technique.The results of the research indicate that most of the causes of family disputes with the effects of violation of principles have a common semantic space and in fact are in conflict with the rights of principles. Therefore, the causes of family problems are also in conflict with the principles. Hence, the violation of the principles governing the family has caused many family problems. Therefore, it is suggested that authorities provide the ground for the implementation of these principles in the family through policy-making, codification of laws and culture-building.

    Keywords: Monotheistic legislative system, principles governing the family, legal relations between couples, resolving family conflicts
  • Shahla Amerehei Borcheloei *, Abolghasem Khoshkonesh, Hajar Falahzade Pages 127-152

    The present study was conducted with the aim of predicting the Couple's Marital Burnout based on Procrastination and Lifestyle in 2019-2020. The statistical population of the present study includes all couples living in Tehran in 2020. In a descriptive correlational study, 240 samples (120 couples) were selected by using the available sampling method and completed the Pinez's Marital Burnout Questionnaire (1996), the Tuckman's Procrastination Questionnaire (1991) and the Profile of Health Promotion Lifestyle (Walker, Sechrist & Pender, 1995). The results of Multivariate Regression Analysis indicated that there is a negative relationship between Lifestyle and Procrastination in couples. There is a significant positive and negative relationship between Marital Burnout with Procrastination and Lifestyle respectively in couples. Therefore, according to the results, it can be concluded that Procrastination and Lifestyle significantly predict the Couple's Marital Burnout. The findings of this study show the importance of Healthy Lifestyle in moderating the positive relationship between Marital Burnout and Procrastination.

    Keywords: Marital Burnout, Procrastination, Lifestyle
  • Fateme Hami Kargar *, Elham Shirdel Pages 153-176

    Childbirth is one of the most important events in women's lives and a bridge for them to enter the maternal stage and accept a new role in the family. Due to the need to promote natural childbirth in the country, in this study, women's lived experience of the emotional link between wife and husband and successful natural delivery studied using the phenomenological methodology and in-depth interviews. Twelve participants were selected from among Tehran's first-born women by purposeful sampling. In this study, according to qualitative and phenomenological research, the sample size was determined based on the theoretical saturation criterion to achieve the research goal and lake of new information's appearance. The collected data analyzed by the Colaizzi method. This study's central theme is the spouse's emotional role in vaginal delivery, which is extracted from three sub-themes of the spouse's positive emotional attitude about natural childbirth, spouse's emotional participation during birth, and spouse's emotional protection after delivery. It seems that the emotional connection between husband and wife in this during can create a more pleasant experience of birth in women and increase women's desire for a natural birth. Indeed, Childbirth is a process that begins with the choice of the type of delivery, and it continues until the full recovery of women after childbirth. The emotional interaction of spouses plays an essential role in the passage of this stage and women's lived experience.

    Keywords: Childbirth Stages, Emotional Transplantation, Phenomenology, Pleasant Experience, Women