فهرست مطالب

نشریه اندیشه های فلسفی و کلامی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدباقر نائیجی، انشالله رحمتی صفحات 9-29

    انسان معاصر و مدرن، بیش از انسان های پیش از خود، با بحران بی معنایی و پوچی مواجه است. بسیاری از انسان ها در دنیای کنونی، با فاصله گرفتن از مبدا و مقصد خویش، با رنج سرگردانی و روزمرگی، زندگی روزمره را سرمی کنند. این سرگردانی هر روزه، گذران بی هدف روزگار و غرق شدن در لذت های زودگذر را به همراه آورده است. تحلیل و بررسی آثار اندیشمند عصر صفوی، قاضی سعید قمی، انسان مدرن را با این پیام مواجه می کند که زندگی را باید با حیات معنوی و نورانی معنا بخشید. گرچه اشکال اصلی نوشته های حکیم قمی این است که بر پایه اندیشه ها و آثار دیگر اندیشمندان بنا شده است؛ اما با این وجود نمی توان از کنار سبک نگارش و افکار ویژه خود او گذشت.چنانچه از نگاه قاضی سعید، بدون باور به ایستگاه آغازین معنابخش و منبع حقیقی نور؛ یعنی آفریدگار هستی، و بی توجه به مقصد حرکت؛ یعنی مرگ دنیایی و بازگشت و زندگی جاودانی، نمی توان ادعای معناداری در زندگی کرد. در حقیقت باور به وجود ناظر و ناظم همیشگی در عالم و ترس از مرگ و قیامت، مانند معلم و راهنما برای ما کارگشاست و به خودکنترلی انسان و مهار نفس کمک می کند و درنهایت در معنابخشی به زندگی، بسیار اثرگذار است.

    کلیدواژگان: قاضی سعید قمی، مبدا، معاد، معنای زندگی، انسان
  • حسن نوری، یاسمن هوشیار، بیژن عبدالکریمی صفحات 31-51

    اندیشه های روسو تقریبا بر تمام فیلسوفان بزرگ پس از او تاثیرگذار بوده است، اما صاحبنظران متفق القول هستند که بیشترین و مهم ترین تاثیر او را می توان در آثار کانت دید. کانت در  فلسفه اخلاق، فلسفه سیاسی و اجتماعی و نیز نقد متافیزیک تحت تاثیر افکار روسو قرار دارد.  برداشت کانت از ماهیت انسان و همچنین مفهوم اراده خودآیین که از مبانی مهم فلسفه اخلاق کانت است، ریشه در ایده اراده عمومی مطرح شده توسط روسو در قرارداد اجتماعی دارد. روسو نه تنها بر محتوای اندیشه اخلاقی کانت تاثیرگذار بود، بلکه تاثیر او را حتی در زبان و سبک نگارش کانت نیز می توان دید. خواندن آثار روسو، کانت را متقاعد کرد که متافیزیک به طور بالقوه با اخلاق عملی خصومت دارد و  آنجا که عقل نمی تواند نتیجه ای داشته باشد، بهتر است به متافیزیک اجازه دهیم تا از نیازهای عملی پیروی کند. همچنین گفته های روسو در امیل و نیز در هلوییز جدید در شکل گیری اندیشه اخلاقی کانت نقش داشته است. در مقاله حاضر به بررسی جایگاه روسو در تکوین فلسفه اخلاق کانت می پردازیم.

    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، روسو، کانت، اراده خودآیین، قرارداد اجتماعی
  • ابراهیم اکبری، یارعلی کرد فیروز جائی، اصغر آقایی صفحات 53-81

    انسان شناسی یکی از بنیادی ترین مسایل اساسی در تاریخ تفکر بشر بوده و تا کنون از جوانب مختلفی بدان پرداخته شده است. مقاله حاضر با رویکرد تطبیقی-انتقادی به بررسی اندیشه های دو اندیشمند بارز، نیچه و علامه جعفری، در این حوزه پرداخته است. نیچه با تعریفی زمینی از انسان، ماهیت او را تنها در عنصر مادی خلاصه کرده و روح را مجموعه ای از حس ها و عاطفه ها می داند. او با اصالت دادن به غرایز انسان، هیچ ساحت ملکوتی اعم از مبدا و معاد برای انسان قایل نیست. وی مسایلی چون اخلاق و دین را قیودی خودساخته تلقی می کند که با گذر از آن انسان به ابر انسان تبدیل خواهد شد. علامه جعفری بر خلاف نیچه انسان را دارای دو ساحت مادی و معنوی می داند و تن را وسیله ای برای تکامل روح دانسته و اصالت را از آن روح می داند. او برای انسان شخصیتی ذاتی، دارای فطرت و رسالت انسانی قایل است تا بوسیله خودشناسی به تعهدپذیری و مسیولیت پذیری دست یابد. البته در نگاه او، انسان باید با تعدیل خود طبیعی، به خود واقعی برسد؛ زیرا جنبه زمینی انسان نمی تواند رهبری روح را بر عهده گیرد. لذا ابر انسان نیچه به دلیل هویت محدود و زمینی آن نمی تواند پاسخگوی نیازهای عالی و اصیل انسان باشد. بنابراین مفاهیمی چون خدا، دین، عبادت و اخلاق از عناصر بنیادین هویت ساز انسان خواهد بود که با درک صحیح آن انسان هویت خویش را هماهنگ با آهنگ هستی یافته، به حیاتی معقول می رسد.

    کلیدواژگان: نیچه، علامه جعفری، انسان، ابرانسان، حیات معقول
  • فتانه تواناپناه، نادیا مفتونی صفحات 83-103

    رابطه جدل و برهان (فلسفه) از وجوه مورد توجه فارابی در ارتباط صناعات خمس با یکدیگر است. بنابر دیدگاه وی جدل از جهات فراوانی در فلسفه اثرگذار است: از جمله ایجاد فهم عمومی از مقدمات برهانی جهت دسترسی همگان به معلومات یقینی، ارایه براهین نسبی و اضافی از براهین یقینی در نسبت  با درجات مختلف معرفتی، شکل گیری فلسفه خارجه و برانیه در آموزش فلسفه، اعتبار مقدماتی و آغازین به جدل و رفع تعطیل از مقدمات یقینی، فهم معانی کلی به وسیله استقرای جزییات در صنعت جدل، حل تشکیکات مبادی علوم یقینی و  مصون سازی فلسفه از سوفسطایین و حفظ آن از غلط مغالطه کاران و همچنین بهره گیری از معارف مشترک جهت اجتماعی سازی فلسفه، سبب شانیت بخشی به جدل و کارکرد آن در فلسفه در اندیشه فارابی می شود. این مساله در بیان فارابی به شکل"ضرورت تقدم تشکیکات جدلی بر مقدمات فلسفی و برهانی" در قسمت های مختلف آثار وی به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: فارابی، جدل، فلسفه، براهین نسبی، اجتماعی سازی فلسفه
  • فیاض رستمی کیا، علی الهبداشتی صفحات 105-126

    این مقاله با روش ترکیبی «اسنادی» و «تحلیلی»، به تبیین و تحلیل ساختار معرفتی کلام اجتماعی اسلام با الهام از اندیشه ی کلامی - اجتماعی استاد مرتضی مطهری پرداخته است و یافته های آن به این شرح است: تعریفی از کلام اجتماعی اسلام به دست آمد که دارای چهار رکن «استخراج و تبیین و اثبات عقاید اجتماعی»، «تبیین و اثبات سایر معارف اجتماعی دین»، «تحلیل مسایل جدید اجتماعی» و «تبیین کارکرد اجتماعی آموزه های اعتقادی» می باشد؛ کلام اجتماعی بنا به غایات مختلف آن، دارای روش های متنوع و موضوعات مختلف است؛ علاوه بر مسایل مرسوم اعتقادی - اجتماعی، کلام اجتماعی مسایل عمده ی دیگری را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: کلام، کلام اجتماعی، استاد مطهری، ساختار معرفتی
  • منیره سید مظهری صفحات 127-151

    انسان از دیدگاه عرفانی، فلسفی و روانشناختی بسیار مورد بررسی قرار گرفته است و از این جهات تنها موجودی است که اگرچه به واسطه ی عقل و خرد توانایی اندیشیدن و انتخاب دارد اما از جهت روانی و روحی دچار تلاطم های چالش یرانگیز است بویژه آنجا که تعریف عشق در میان باشد. از این رو برآنیم تا دو دیدگاه  متفاوت ژاک لاکان، نظریه پرداز و روانشناس تحلیلی فرانسوی و ملا صدرا، فیلسوف فرزانه ی ایرانی را در این مقاله مورد تطبیق و بررسی قرار دهیم. در دیدگاه لاکانی تجربه ی عشق واقعی در دوره ی موهومی وحدت با مادر روی می دهد که گذار از آن همراه با حس فقدان و "دیگری" است، چنان که هر چیزی نماد "دیگری" و یادآور فقدان است.  همچنین تمام روند ادراک در حوزه ی شکل گیری زبان روی می دهد. بنابراین لاکان به انسان به عنوان مجموعه ای از امیال برآورده نشده نگاه می کند که او را در رنجی ابدی نگاه می دارد. از دیگر نگاه، ملاصدرا مدعی است که عشق پدیده ای جهان شمول و هستی شناختی است که در ذات انسان به ودیعه نهاده شده است و او را در جهت تعامل و وحدت با جهان هستی هدایت می کند. با در نظر گرفتن نظریه ی لاکان درباره ی زندگی غریزی بشر، انسان در بند رنجی ابدی ناشی از حس فقدان و سرگشتگی است، در حالی که نگاه صدرایی زندگی انسان را حرکتی مستدام به سمت عشق درونی در کنار رنج ناشی از دوری از اصل بیان می کند که سرشار از حس عمیق لذت است. در واقع صدرا پا را فرای عشق غریزی تعریف شده توسط لاکان قرار می دهد و در نهایت نوعی تجربه ی تعالی را در نتیجه ی این سیر تولد و مرگ درونی، و لذت و رنج ناشی از آن معرفی می کند.

    کلیدواژگان: فقدان، عشق، وحدت، حرکت جوهری، دوره ی وهم، دوره ی سمبلیک
  • علی عزیزخانی صفحات 153-181

    نظریه «امر بین الامرین» که نخستین بار از سوی ایمه معصومین (علیهم السلام) مطرح شد، هر دو نظریه جبر و تفویض را باطل و حقیقتی میان آن دو را اثبات می کند، باید دید بالاخره نقش انسان در افعال خودش چیست؟ حقیقت «امر بین الامرین» چیست؟ فیلسوفان ما قبل صدرایی در طول تاریخ هر کدام به نحوی متفاوت از یکدیگر، مانند رابطه مجازگونه و بالتسبیب فعل انسان (ابن رشد)؛ فاعل مباشر بودن انسان و فاعل بعید بودن خداوند (خواجه طوسی)؛ نقش انتخاب کردن برای انسان (ابن سینا) موضوع را تفسیر نموده اند، اما این تفاسیر از سوی فیلسوفان مکتب صدرایی و خود صدر مورد نقد واقع شد. صدرا و پیروان مکتب ایشان تفسیر متفاوتی از فلاسفه قبل ارایه کرده اند که اشکالات تفاسیر قبل را ندارد و با توحید افعالی سازگار می باشد.صدر المتالهین، با تبیین صحیحی از رابطه علیت و ارجاع آن به تشان وجود تعلقی و ربطی داشتن وجود ممکن، ثابت کرد که علل متوسط، چون خودشان معلول خدای متعال هستند، هیچگونه استقلالی ندارند، پس خالقیت حقیقی و استقلالی منحصر به خدای متعال است و همه موجودات در همه شیون خودشان و در همه احوال و ازمنه نیازمند به وی می باشند و محال است که موجودی در یکی از شیون هستیش بی نیاز از وی گردد و بتواند مستقلا کاری را انجام دهد.

    کلیدواژگان: امر بین الامرین، اختیار، قرائت های فلسفی، صدرایی
  • یعقوب فتحی صفحات 183-211

    امام رضا (ع) از استوانه های پایدارکلام شیعی بوده و روایات و منصوصات به جای مانده ازآن حضرت، قدرت کلام شیعه و استحکام استدلال های  امامیه را به خوبی نمایان می سازد. دوران امام رضا (ع) را می توان عصر ظهور و بروز ادیان ، فرقه ها و نحله های فکری و مکاتب کلامی نامید. این مکاتب کلامی در دو سطح برون اسلامی و درون اسلامی به تیوریزه کردن عقاید و تبلیغ باورهایشان مشغول بودند ، در این راستا امام رضا (ع) نیزمهمترین وجهه همت خود را ارایه واقعی مبانی کلامی امامیه ،مقابله و مبارزه با ادیان ، فرقه ها و نحله های فکری منحرف مصروف داشتند.این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی ضمن تبیین مبانی کلامی امام (ع) ، در صدد نقد نحله های فکری و مکاتب کلامی عصر رضوی است. یافته های  پژوهش نشان می دهد که تاکید براصول اساسی دین، تاکید بر نصوص اسلامی و جایگاه استدلال های عقلی، دفاع از حقانیت ولایت ایمه علیهم السلام و بهره گیری از قرآن وتفسیر صحیح آیات قرآن از مهمترین مبانی کلامی امام رضا (ع) می باشد.

    کلیدواژگان: مبانی کلامی امام رضا، فرقه ها، نحله های کلامی، برون اسلامی، درون اسلامی
  • صغری باباپور، معصومه کهندل صفحات 213-231

    مساله شر از مسایل مهمی است که اندیشه بشر را از دیر باز به خود مشغول داشته است. نگاهی به تاریخچه این مساله اعتراف به این مطلب دارد که همیشه ذهن بشریت در این مورد مشغولیت داشته و سعی در بیان راه حلی برای آن داشته است. در این میان فلاسفه غرب به دلیل کمرنگ بودن وجود خداوند در فلسفه آنها، کمتر به پاسخگویی نسبت به تصادم شر با وجود و صفات خداوند پرداخته اند. نوشتار حاضر به بیان دیدگاه فلاسفه غرب درباره این مساله می پردازد و ارتباط آن را با وجود خداوند یا صفات او بیان می نماید.

    کلیدواژگان: فلاسفه غرب، شر، خیر، خداوند
|
  • MohammadBagher Naeiji, Inshallah Rahmati Pages 9-29

    Contemporary and modern human beings face a crisis of meaninglessness and emptiness more than humans before them. Many human beings in the present world, by distancing themselves from their origins and destinations, live daily life with the suffering of wandering and daily life. Every day, this wandering has brought about the aimless passage of time and drowning in fleeting pleasures. The analysis and analysis of the intellectual works of the Safavid era, Qazi Saeed Qumi, confronts modern man with the message that life must be meaningful with spiritual and luminous life. Although the main drawback of Hakim Qumi's writings is that it is based on the thoughts and works of other scholars, it is not possible to move past his own writing style and special thoughts, if from judge Saeed's point of view, without believing in the meaningful starting station and the true source of light, i.e. being the Creator, and oblivious to the destination of movement, i.e., worldly death and return and eternal life, one cannot make a meaningful claim in life. In fact, believing in the existence of a constant observer in the world and fear of death and resurrection, like a teacher and guide, works for us and helps human self-control and self- control, and ultimately is very effective in meaningfulness to life.

    Keywords: Qazi Sa’id Qumi, Origin, resurrection, meaning of life, man
  • Hassan Nouri, Yasaman Hoshyar, Bijan Abdolkarimi Pages 31-51

    Rousseau's ideas have influenced almost all the great philosophers after him, but scholars agree that his greatest and most important influence can be seen in Kant's works. Kant is influenced by Rousseau's ideas in his moral philosophy, political and social philosophy, and also his critique of metaphysics. Kant's conception of human nature, as well as the concept of autonomous will which is one of the important foundations of Kant's ethics are rooted in Rousseau's idea of the public will in his book social contract. Rousseau not only influenced the content of Kant's moral thought, but his influence can be seen even in the language and style of Kant's writing. Rousseau's works convinced Kant that metaphysics is potentially hostile to practical ethics, and where reason could not work, it would be better to allow metaphysics to follow practical needs. Rousseau's statements in Emile as well as in The New Heloise also played a role in shaping Kant's moral thought. In the present article, we examine Rousseau's place in the development of Kantian ethics.

    Keywords: moral philosophy, Roussau, Kant, autonomous will, socialcontract
  • Ebrahim Akbari, yarali Kord firouzjaei, Asqar Aqaei Pages 53-81

    Anthropology has been one of the most fundamental issues in the history of human thought and has been addressed in various aspects so far. This paper, with a comparative-critical approach, examines the thoughts of two prominent philosophers, Nietzsche and Allameh Jafari, in this field. Nietzsche, with an earthly definition of man, summarizes his nature only in the material element and considers the spirit as a set of senses and affections. By original zing human instincts, he does not consider any realm of kingdom, including origin and resurrection, for human beings. He considers issues such as ethics and religion as self-made constraints that by passing through them, man will become superhuman. Allama Jafari, unlike Nietzsche, considers human beings to have two material and spiritual aspects and considers the person as a means for the development of the spirit and considers authenticity from that spirit. He has an innate personality, nature and human mission to achieve commitment and responsibility through self-knowledge. Of course, in his view, man must reach the real self by adjusting himself naturally, because the earthly aspect of man cannot lead the spirit. Therefore, Nietzsche superhuman due to its limited and earthly identity cannot meet the excellent and original needs of human beings. Therefore, concepts such as God, religion, worship and ethics will be one of the fundamental elements of human identity that by properly understanding that man finds his identity in harmony with the song of existence, reaches to a reasonable life.

    Keywords: Nietzsche, Allameh, Jafari, Human, Super human, Rational life
  • Fattane Tavanapanah, Nadia Maftouni Pages 83-103

    The relationship between controversy and philosophy is one of the aspects considered by Farabi in relation to five arts (Sanaat khams) with each other. According to him, controversy is influential in philosophy in many ways: including creating a general understanding of the argumentative premise for everyone to have access to definitive information, providing relative and additional proofs of certainty in relation to different degrees of knowledge, the formation of Kharegeh and Baranieh philosophy In teaching philosophy, start with controversy before making certain arrangements, understanding the general meanings by inducing details in the controversy's art, resolving the doubts of the principles of certain science and protecting philosophy from sophists and fallacies, also Utilizing common knowledge for the socialization of philosophy and so on. This issue is seen in Farabi's expression in the form of "the necessity of the precedence of dialectical doubts over philosophical and argumentative premises" in his works.

    Keywords: Farabi, Controversy, Philosophy, Relative Arguments, Socialization of Philosophy
  • Fayyaz Rostami Yekta, Ali Allahbedashti Pages 105-126

    The present paper employs a mixed documentary-analysis research method to prove the need for establishing an academic major titled “Social theology.” Inspired by Master Motahhari’s thoughts thus, the epistemological structure of social theology is analyzed, the findings of which are as follows: Considering the maximum realm of Islam on the one hand and the various socio-religious needs of contemporary man on the other hand, the establishment of social theology seems necessary. A definition of Islamic social theology was obtained which has four pillars including "explanation and confirmation of social beliefs", "explanation and confirmation of social teachings of Islam", "analysis of emerging social issues" and "explanation of social functions of doctrinal teachings". Social Theology has a variety of subjects, of which social beliefs and social suspicions are among the most important, and in addition to the conventional socio-doctrinal issues, it includes other major issues. Due to the breadth of subjects, issues, goals, and interdisciplinary nature,social theology benefits from various methods.

    Keywords: Theology, Social theology, Master Motahhari, EpistemologicalStructure
  • Monireh Sayyid Mazhari Pages 127-151

    Human has been uninterruptedly studied from different mystical, theosophical, philosophical, and psychological angles; and from these points of view, it is the only creature that in spite of having wisdom and knowledge to recognize and choose, has a lot of spiritual and psychological turbulences, specifically when the matter of love is the main issue. Therefore, here the attitudes of Jacque Lacan, French psychoanalytic theorist, and Mulla Sadra Shirazi, Iranian mystic and philosopher, would be investigated through a comparative approach. The former believes that the experience of a true love occurs only in the imaginary order after passing which one will continually experience the sense of lack and otherness, as everything symbolizes lack, and also every process of perception takes place in the signifying circle of language. Therefore, he looks at human being as a pack of unsatisfied desires which induce an everlasting pain. On the other hand, Mulla Sadra claims that love is a cosmic and ontological phenomenon which is inherent in human nature that tends towards interaction and unity with the cosmos. Considering Lacan’s theories about human’s instinctive life, the permanent sense of pain induced by lack and otherness in human is displayed, while besides depicting this pain, Sadra expresses an eternal innate motion of love in human that generates a deep feeling of joy. On one hand, Sadra goes beyond instinctive love defined by Lacan, and consequently experiences a kind of sublime as the result of the alternative sense of pain and joy through experiencing death and birth of lack in different times.

    Keywords: lack, love, unity, Substantial motion, Imaginary order, Symbolic order
  • Ali Azizkhani Pages 153-181

    The theory of 'Amar bin al-Amrin', which was first proposed by the divinely preserved Imams (peace be upon them), invalidates both theories of absolute determination and delegation and proves the truth between them, should we finally see what is the role of man in his own works? What is the truth of "Amr al-Amrin"? pre-sadra'i philosophers throughout history each differed from each other, such as the permissible relationship between the human act (Ibn Rushd), to be stewardship agent of human and the distant agent of God (Khawaja Tusi), the role of choosing for man (Ibn Sina), which these interpretations were criticized by the philosophers of Sadr's school and Sadra himself. Sadra and her followers have provided a different interpretation of previous philosophers that do not have the drawbacks of previous interpretations and are compatible with unity pertaining to divine acts. Sadra says: The requirement of extension causality (which was in the interpretations before Sadra and some of sadra’s later interpretations) is to grant independence to the possible world, including human beings, and also this theory is actually a combination of absolute determination and delegation, such as lukewarm water. Sadr al-Mut'allehin, by correctly explaining the relationship between causality and referring it to the formation of a belonging existence and having something to do with the possible existence, proved that the middle causes, because they themselves are disabled by God the Almighty, have no independence, Therefore, true creatorship and independence are exclusive to God the Almighty and all beings need him in all their own dignity and in all circumstances and in all circumstances, and it is impossible for a being in one of his aspects of existence to be needless of him and be able to do something independently

    Keywords: Amar bin al-Amrin, on one’s will, Philosophical readings, Sadra'i
  • Yaghoub Fathi Pages 183-211

    Imam Reza (PBUH) was one of the solid scientific pillars of Shiite theology. The narrations and manuscripts left by him show the power of Shiite theology and the validity and strength of Imami reasoning. The era of Imam Reza (PBUH) can be considered as the appearance time of religions, sects and different theological schools. These theological schools at both extra and intra- Islamic levels were engaged in theorizing their ideas and propagating their beliefs and notions. In this regard, Imam Reza (PBUH) also spared no pains to present the theological principles of the imamiyah, to confront and fight against deviant religions, heretical sects and wrong theological schools. Using a descriptive-analytical method, this research tries to criticize the intellectual and theological schools in Razavi era while explaining Imam Reza (PBUH) theological foundations. The Findings suggest that the most important theological principles of Imam Reza (PBUH) are emphasizing fundamental principles of religion, Islamic texts and imperative role of rational reasoning, defending the rightfulness of the guardianship of the infallible Imams (PBUT) and using the Qur'an and the correct interpretation of Qur'anic verses.

    Keywords: Imam Reza's theological principles, sects, theological schools, extra-Islamic, intra-Islami
  • Soghra Babapoor, Ma’soumeh Kohandel Pages 213-231

    The problem of evil is one of those significant issues that have occupied men’s thoughts from time immemorial. A glance at the history of this question reveals the fact that men have always applied their minds to it and have tried to understand it. Since God has not occupied a significant position in their philosophy, Western philosophers have paid less attention to the conflict between the existence of evil and that of God and His Attributes. This paper deals with the viewpoint of these philosophers and discusses its relation to the existence of God or His Attributes.

    Keywords: Western philosophers, evil, good, God